Nyhet

Etiopias spektakulære landskapmed levende kultur

Etiopia er et eneste stort eventyr med flere Unesco vernede områder. Landet har aldri vært kolonialisert, og har gjennom flere tusen år utviklet sitt eget særskilte språk og sin egen kultur, kunst og arkitektur. Overalt blir vi møtt av vennlige mennesker som ønsker oss velkommen og vi blir forført av et fantastisk landskap med høye fjell, regnskog og innsjøer. Vi besøker det myteomspunnede Aksum, Lalibelas klippekirker og går lettere turer i de vakre Simienfjellene.

Reisefakta

Land: Etiopia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 11 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Det myteomspunnede Aksum
 • Lalibelas klippekirker
 • Gondars ruiner av slott og palass
 • Simienfjellenes uslåelige natur
 • To netter på Afrikas høyest beliggende hotell

Dagsprogram
2020

Dag 1. Avreise fra Skandinavia til Etiopia

Vi flyr på kvelden med Ethiopian Airlines, som er ett av verdens raskest voksende flyselskap. Flyet går direkte til Addis Abeba hvor vi lander tidlig på morgenen. Flymåltider inkludert.

Dag 2. Addis Abeba. Byrundtur.

God morgen og velkommen til Etiopia! Vi blir møtt av TEMAs reiseleder på flyplassen som tar oss videre med buss til et hotell i nærheten der det fins muligheter for å bytte om før vi tar oss ut i det myldrende folkelivet i Addis Abeba.

Vår byrundtur innledes med en tur på fjellet Entoto, hvor vi på 3 250 meter over havet får et overblikk over hovedstaden. Nasjonalmuseet gir oss et innblikk i landets rike historie og kultur.

Etter lunsj tar vi oss til flyplassen for en kort flyreise til Aksum i det nordlige Etiopia. Byen var senter for kongeriket Aksum som oppstod rundt år 1, og var et viktig knutepunkt for handelen mellom Afrika og Asia. Riket var på sitt høydepunkt på 300-tallet, men gikk i oppløsning på 1100-tallet. Byen er kjent for sine mange bygninger med storslåtte utsmykninger. Store obelisker, steler, kongegraver og ruiner av palass. Aksum er i dag et religiøst sentrum og hovedsete for den etiopisk-ortodoxe kirken. Byen ligger på 2 130 meters høyde, og har rundt 50 000 innbyggere.

Vi sjekker inn på vårt hotell og spiser middag. Vi tester en stor del av den etiopiske kulturen i forbindelse med måltidene. I stedet for tallerken brukes som regel det tradisjonelle brødet hvor man legger de ulike rettene på.

Dag 3. Obelisker i Aksum.

Vi setter av hele dagen til Aksum og byens mytiske og spennende historie. Det man vet er at kristendommen ble offisiell religion i Aksumriket allerede på 300-tallet etter Kristus, og at Riket var på sitt høydepunkt på 300-tallet men gikk i oppløsning på 1100-tallet. Arkeologer gjør stadig fascinerende funn av rester fra storhetstiden. Vi besøker den imponerende obeliskparken og bygninger med storslåtte utsmykninger. Obeliskene her er anderledes fra de egyptiske. Noen av dem bærer grekiske inskripsjoner mens andre har den berømte aksumitiske inskripsjonen.

Den italienske diktatoren Mussolini ble så imponert over obeliskene at han fikk den nest største, 25 meter høy, transportert til Roma hvor den lenge stod i nærheten av Circus Maximus. Det var først i 2005 den kom seg tilbake til Aksum. Vi avslutter med å se ruinene av Sabas palass og hellige Maria av Zions kirke. En av kirkene får bare besøkes av menn. 

Dag 4. Klippekirkene i Lalibela.

For de som er oppe tidlig på morgenen, anbefales en spasertur i de eldre delene av Aksum før flyet går mot Lalibela. Reisen videre fra flyplassen tar cirka 45 minutter, og vi tar oss gjennom et fjellaktig landskap på svingete veier. Underveis passerer vi landsbyer, avlinger og barn på vei til skolen.

Da Aksums makt minsket på 1100-tallet tok Lalibela over som hovedstad. Fram til nå har byen vært svært isolert, og bare små grupper med turister finner veien dit. Byen er kjent for sine fantastiske kirker, som er hugget ut og nedover i fjellet. Noen av dem er hele monolittklosser og ble bygget ovenfra og deretter ned til bakken, stikk i strid med klassiske regler for byggekunst. Man kan se kirkene som monumentale skulpturer.

Lalibelas visjon var å etterligne Jerusalem slik at etiopiere skulle være så nærme som mulig den hellige pilegrimsbyen. De hellige plassene, Jordanelven, Olivenfjellet, Golgata, Adams grav – alt var sammenbundet gjennom et system av gallerier og tunneler på hver sin side av Jordanelven. Området, som er tatt opp på Unescos verdensarvliste, er i høyeste grad levende ettersom klippekirkene fremdeles er i bruk. Overalt ser vi munker, nonner, prester og tilreisende pilgrimer.

Vi ser et utvalg av de mange vakre kirkene, som til eksempel i Lalibelas nordvestre området; Bet Medhane Alem, Bet Maryam, Bet Meskel, Bet Danaghel, Bet Mikael og Bet Golgotha. Vi sover tp netter i Lalibela.

Dag 5. Lalibelas omgivelser.

På formiddagen drar vi til den godt bevarte kirken fra 1000-tallet, Yimrehanne Kristos utenfor Lalibela. Kirken er bygget av tre og sten. Tradisjonel etiopisk lunsj serveres på restaurant Ben Abeba, en restaurant som ikke ligner noe annet og som i tillegg har en fantastisk utsikt. Ettermiddagen tilbringes i det sør-østlige området med sine fire Klippekirker. Dagen avsluttes med en kort spasertur til den mest kjente, og kanskje vakreste av kirkene, Bet Giyorgis.

Dag 6. Det kongelige palasset i Gondar.

I dag flyr vi tll Gondar, som er Etiopias fjerde største by. Keiser Fasilides utnevnte byen til Etiopias hovedstad i 1636, og den fortsatte å være det fram til slutten av 1800-tallet. I løpet av disse årene ble det bygd flere palasser hvorav keiseren er det største og eldste. Arkitekturen har sterke hinduiske, arabiske og til og med europeiske influenser. Her finner man også den vakre kirken Debre Berhan Selassie, som har det vakreste kirketaket i Etiopia. Vi har en overnatting i Gondar.

Dag 7. Gelada bavianer.

Tidlig på morgenen drar vi til nasjonalparken Simien, som allerede 1978 stod på Unescos verdensarvliste. En spektakulær vei tar oss inn blant de mektige daler og høye fjell. Landskapet endrer sin karakter og blir mer dramatisk. Vi sjekker inn på Afrikas høyest beliggende hotell (3 260 moh) hvor vi bor to netter.

Etter lunsj vandrer vi rundt i nasjonalparken sammen med en engelsktalende naturguide. Naturen her er ubeskrivelig vakker. Underveis stopper vi for å nyte av utsikten og for å lære om vekstene som finnes i området. Vi leter etter de fascinerende gelada bavianene som er endemiske for området. De lever i store flokker og vi kommer nærme dyrene ettersom de ikke bryr seg ikke om at vi er der. Turen, som tar mellom to og tre timer, er ikke anstrengende i seg selv, men vi er på høy høyde så det er viktig å ta det med ro og drikke rikelig med vann. Vi kan selvfølgelig ordne med en kortere tur for de som skulle ønske det. Vi sover to netter i Simien nasjonalpark.

Dag 8. Naturvandring i Simien.

Tidlig morgen reiser vi mot Chenek, som er en av de beste plassene for å se den etiopiske steinbukken og gribber. Vi fortsetter enda høyere opp. Etter lunsj gjør vi en kortere vandring for å besøke en landsby. Her får vi lære oss litt om dens innbyggere, og se noen av deres aktiviteter som veving, smedvirksomet og ølproduksjon. Vi får også oppleve en tradisjonell kaffeseremoni. Etter besøket vandrer vi tilbake til Chenek, fyllt med inntrykk og frisk luft. Med hjelp av buss er vi snart tilbake til hotellet og vi får litt tid for oss selv før middag serveres.

Her oppe er det kjølige kvelder og netter, rundt null grader er ikke uvanlig. Ved klart vær åpenbarer seg en enestående stjernehimmel når mørket har lagt seg.

Dag 9. Tradisjonell festmat med musikk og dans.

Med buss reiser vi tilbake til Gondar og tar innenriksflyet til Addis Abeba. Etter ankomst og inn-sjekking på hotellet er resten av ettermiddagen og kvelden ledig fram til middagen som blir tradi-sjonell etiopisk festmat med dans og musikk.

Dag 10. Bytur med Afrikas største utendørs marked

Den siste dagen i hovedstaden tar vi en tur til universitetet og deretter et besøk på det interessante Etnografiske Museum som gir oss mer kunnskap om dette multietniske lands mange folkegrupper. Vi rekker også å få med oss Selassie kirken som er tilegnet landets viktigste leder, keiser Haile Selassie som gikk bort i 1974, samme året som han ble tatt bort i et statskupp.

Til slutt stopper vi ved et stort marked, Merkato, som sies å være Afrikas største.

Før avreise til flyplassen blir det tid og mulighet til å bytte om på hotellet før vi setter oss på flyet tilbake til Skandinavia med ankomst neste dag.

Dag 11. Hjemkomst til Skandinavia på formiddagen.

Dette er inkludert i reisen

Fly Addis Abeba t/r

Fire innenriksfly

Transport i luftkondisjonerte busser

Alle overnattinger

Entré til nasjonalparker, museum og aktiviteter i henhold til program

9 frokoster

8 lunsjer

8 middager

TEMA reiseleder

Lokale naturguider i Simiens nasjonalpark

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Skandinavia til Etiopia. Flymåltider inkludert.

Dag 2

Ankomst Addis Abeba. Busstransfer fra flyplassen til hotellet. Muligheter for å dusje. Kort byrundtur med besøk på fjellet Enoto og nasjonalmuseet. Innenriksfly Addis Abeba -Aksum. Frokost, lunsj og middag inkludert. To hotellovernattinger i Aksum.

Dag 3

Heldagsutflukt i Aksum. Frokost, lunsj og middag inkludert. Abeba.

Dag 4

Bussreise fra hotellet i Aksum til flyplassen. Innenrikesfly til Lalibela. Buss fra flyplassen til Lalibelas kirker ca 11 km (ca 45 minutter). Ettermiddagsbesøk i Lalibela. To hotellnetter i Lalibela. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5

Heldag ved Lalibelas klippekirker med buss till Yimrehane Kristos (ca 3 timer tur og retur). Frokost, lunsj og middag inkludert

Dag 6

Buss fra hotellet til flyplassen i Lalibela. Innenrikesfly til Gondar. Besøk i slottsområdet. En overnatting i Gondar. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 7

Buss fra Gondar til nasjonalparken Simien, cirka fire timers reisevei. Tre timers lettere vandring i Simienfjellet. To overnattinger på hotell i nasjonalparken. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 8

Bussreise til Chenek, ettermiddagstur (45 minutter hver vei) for besøk i etiopisk landsby. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 9

Bussreise Simien – Gondar, cirka fire timers reisevei. Innenrikesfly til Addis Abeba. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag med musikk og danseoppvisning. En overnatting på hotell i Addis Abeba.

Dag 10

Bytur med Etnografiske Museum og utendørs marked. Flyreise fra Addis sen kveld. Flymåltider inkludert.

Dag 11
Ankomst Skandinavia tidlig morgen. Flyfrokost inkludert.

Etiopia

Innbyggere: 88 milj

Landareal: 1 133 380 km²

Valuta: Birr

Språk: Amhariska, engelska, oromo, tigrinska, somaliska, afariska

Religion: Ca 43 % ortodoxt kristna, 34 % muslimer, 19 % protestanter, 2,6 % inhemska religioner.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Addis Abeba t/r, fire innenriksfly, TEMA reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entré og transport i henhold til programmet.

Valuta:

Etiopiske birr (ETB).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker.

Valutavekslingskontor er tilgjengelig på flyplassen ved ankomst. Kredittkort som VISA og Master Card aksepteres kun sporadisk og minibanker er ofte ute av drift. Vi anbefaler at man har med USD, og veksler til ETB på plass. Det kan være vanskelig å veksle tilbake birr til amerikanske dollar i Etiopia. Derfor er det best å bruke valutaen hjemreisen.

Les mer under Valutaveksling

Ta kontakt med bank- eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og kurs

Pass og visum: 
Norske statsborgere må ha visum ved innreise til Etiopia. Den etiopiske ambassaden i Stockholm dekker Norge. Vanligvis tar en visumsøknad fra Norge to-fire uker. Det er mulig å få turistvisum utstedt ved ankomst på flyplassen i Addis Abeba. Gebyret er 50 USD for en måned. Man kan også søke om turistvisum elektronisk. Hvis det innvilges, får man en e-post med autorisasjon og passet blir stemplet ved innreise. For mer informasjon og søknad se Etiopias nettsider for e-visum.  Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst og ha minst to tomme sider. 

Driks:

Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 1500 birr (cirka 650 kroner) per person ved starten på reisen, og tar seg av fordelingen av driksen til sjåfører, lokale guider, bagasjebærere og serveringspersonalet ved felles måltider.

El:

220V, adapter kan behøves.

Hotellene:

Hotellstandard er generelt lav i Etiopia. Badene kan være slitne, trykket på vannet dårligt og det varme vannet ikke alltid like varmt. Det kan også være verdt å notere at hotellene ofte er lydhøre, og lyd utenfra kan være forstyrrende. I forbindelse med ankomst og avreise benytter vi oss av Magnolia Hotell (eller lignende) for mulighet til en dusj og bytte av klær hvis det er ønskelig.

Klima:

Informasjon og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike nettsider som www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr:

Behagelige, svale klær. Varm jakke/genser og lange bukser for kjølige kvelder og morgener. Klær som dekker skuldre og knær er passende for besøk inne i kirker. Man får ikke ha på sko inne i kirkene så det kan være lurt å ha med sko som er enkle å ta av. Komfortable sko til spaserturer ved severdighetene, og til vandringen i Simienfjellene. Kamera, solkrem, våtservietter, håndsprit, myggspray og lommelykt. Et lite reiseapotek kan være smart å ha med.

Klima og høyde:

Ettersom store deler av landet ligger på høye høyder (over 1800 m), er klimaet ofte varmt med sol på dagen og svalt/kjølig på nettene. I Simienfjellene, som ligger på over 3000 meters høyde, er temperaturen normalt mellom -2 grader på natten og +18 på dagen. De lange regnperiodene pleier å være mellom april og september, og de korte mellom februar og april. Kroppen kan bli påvirket av høyden ved at man lettere blir andpusten og får vondt i hodet. Dette kan minimeres gjennom å drikke mye og ta det med ro.

Mobiltelefon/internet:

Fungerer bra. Wifi finnes på de fleste hotellene og er gratis. Dekning og kvalitet kan variere. I Simienfjellene er dekningen for mobil og wifi generellt veldig dårlig. Sjekk med din mobiltelefonoperatør hva som gjeller for ditt abonnement.

Observer:

På reisen gjennom Etiopia besøker vi noen av landets tidligere hovedstader, kirker og palasser i kronologisk rekkefølge. Aksum, Lalibela og Gondar er alle på UNESCOs verdensarvsliste. Nesten halvparten av Etiopias befolkning tilhører den etiopisk-ortodoxe kirken, og landet er et av verdens eldste kristne land. Som et resultat av dette finnes en rekke spennende historier og forbausende fakta i tilknytning til de vakre kirkene, ruinene og palassene vi får se i løpet av reisen.

For å få så mye som mulig ut av det fjerde verdensarvet på reisen, Simien nasjonalpark, bor vi inne i nasjonalparken på Afrikas høyest beliggende hotell. Naturen befinner seg på 3 260 meter over havet og er uslåelig vakker. Her opplever vi de storslåtte fjellene, og vi tilbringer tid med de spesielle gelada apene som bare lever i Etiopias fjellområder.

Etiopia er et av verdens fattigste land. Standarden på hotell, busser og veier avspeiler dette. Vær forberedt på å gjøre avkall på komfort mot privilegiet å få oppleve et fantastisk vakkert og spennende land.

Med reservasjon for eventuelle endringer i programmet.


Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2020-02-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Addis Ababa
2020-02-05
18:45
2020-02-06
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Axum
2020-02-06
15:20
2020-02-06
16:40
Ethiopian, 116
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Axum
Lalibela
2020-02-08
12:10
2020-02-08
12:50
Ethiopian, 123
Lalibela
Gondar
2020-02-10
13:20
2020-02-10
13:50
Ethiopian, 123
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gondar
Addis Ababa
2020-02-13
09:40
2020-02-13
10:40
Ethiopian, 125
Addis Ababa
Oslo
2020-02-14
23:40
2020-02-15
07:45
Ethiopian, 714
11 dager Etiopias spektakulære landskap Oslo 32 360 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-03-18 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Addis Ababa
2020-03-18
20:50
2020-03-19
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Axum
2020-03-19
15:20
2020-03-19
16:40
Ethiopian, 116
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Axum
Lalibela
2020-03-21
12:10
2020-03-21
12:50
Ethiopian, 123
Lalibela
Gondar
2020-03-23
13:20
2020-03-23
13:50
Ethiopian, 123
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gondar
Addis Ababa
2020-03-26
09:40
2020-03-26
10:40
Ethiopian, 125
Addis Ababa
Oslo
2020-03-27
23:40
2020-03-28
07:45
Ethiopian, 714
11 dager Etiopias spektakulære landskap Oslo 32 605 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.