Senegal og GambiaNatur og kultur i Vest-Afrika

På øyene Gorée og Kunta Kinte Island møter vi en mørk slavehistorie, mens vi i nasjonalparkene Langue de Barbarie og Djoudj møter et rikt fugleliv og vakker natur. Den fransk kolonialske arkitekturen ser vi i den tidligere hovedstaden Saint-Louis, og på øya Fadiouth ser vi et helt samfunn bygget av skjell. I Gambia bor vi ved kysten nære hovedstaden Banjul, og opplever naturen til fots og i kano. Vi avslutter reisen med et par dager ved stranden i Saly.  

Reisefakta

Land: Senegal, Gambia

Reisetype: Rundreiser - Safari

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 17-20 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Dakar med verdensarvet Ile Gorée
  • Verdensarven St Louis og nasjonalparken Djoudj
  • Kanotur i Makasutureservatet
  • Skjelløya Joal Fadiouth
  • Overnatting på Les Palétuviers

Dagsprogram
Vinter 2020/21

Dag 1. Paris-Dakar

Via Paris flyr vi til Dakar, og vi ankommer Senegals hovedstad på kvelden samme dag. Etter at vi har gått gjennom passkontroll og fått vår bagasje blir vi møtt av TEMAs reiseleder og engelsktalende lokalguide.

Transfer med buss til sentrale Dakar og vårt fine hotell tar en snau time. Vi sjekker inn og får en god natts søvn.

Dag 2. Gorée, et verdensarv

Dakar er i dag en kosmopolitisk by med framtidstro og folkeliv. Dens historie er imidlertid mørkere, og like utenfor ligger øya Gorée. Vi starter dagen med en ferjetur til øya som i dag tilhører verdensarvlisten. En spasertur rundt øya tar oss tilbake i tiden da øya var det siste mange av slavene så av Afrika før de ble fraktet over havet til Amerika. Vi besøker ett av de gamle slavehusene. I løpet av spaserturen får vi også ta del av øyas moderne historie. Vi spiser lunsj ved havet, og reiser tilbake med ferje til fastlandet.

I løpet av ettermiddagen gjør vi en byrundtur i Dakar blant markeder, ambassader og selvsagt forbi presidentpalasset og den store moskéen.

Med mange inntrykk allerede første dagen, spiser vi en felles afrikansk velkomstmiddag på en av Dakars bedre restauranter, La Calebasse.

Dag 3. Den rosa innsjøen

Vi forlater Dakar og reiser nordover. Byen brer seg ut med lave bygninger og like etter vi forlater bebyggelsen bak oss kommer vi til den rosa innsjøen, Retba, bedre kjent som Pink Lake eller Lac Rose. Navnet kan være noe misvisende ettersom det er retningen på vinden i forhold til algene som gjør at innsjøen er rosa eller ikke. Den er med andre ord ikke rosa hele tiden. Det man derimot kan se rundt innsjøen er hauger av salt. Man utvinner salt fra den grunne og mineralrike innsjøen. Vi rekker kanskje også å flyte litt på vannet. Vi spiser en god lunsj rett ved innsjøen før vi fortsetter mot dagens sluttdestinasjon, Sain-Louis.

Saint-Louis, den tidligere Franske Vestafrikas hovedstad, ligger vid Senegalelven. I dag er det en søvnig men vakker by med sitt koloniale arv. Det historiske sentrum ligger på øya Saint-Louis, og det er her vi sjekker inn for de kommende tre nettene.

Dag 4. Saint-Louis

I dag fortsetter naturopplevelsene litt nord for Saint-Louis med en dagsutflukt til Djoudj nasjonalpark. Med sine 16000 hektar i Senegalelvens delta, er det et stort og sårbart våtmarksekosystem hvor mer enn 1,5 millioner hekkefugler finner sitt tilfluktsted. Her trives hvit pelikan og rosa flamingo, men også nilkrokodille og afrikansk skjestorker. Vi gjør en båttur med tradisjonelle senegalesiske båter, såkalte piroger. Det er et storslått område som vi tilbringer dagen i, og det er ikke overraskende at det står på Unescos verdensarvliste.

Dag 5. Saloumdeltaet

Reisen fortsetter i dag sørover, og det er en relativ lang reisedag. I løpet av dagen gjør vi besøk i den hellige byen Touba. Byen regnes som et av landets viktigste og mest innflytelsesrike muslimske sentrum, og et besøk ved den vakre moskéen får man ikke gå glipp av. Dagens lunsj er en enklere picknik langs veien. Etter en lang reise sjekker vi inn på et komfortabelt hotell i Saloumdeltaet.

Dag 6. Gullstranden

Vi tar det med og nyter av Les Palétuviers. I løpet av dagen gjør vi en utflukt itil Gullstranden der vi kan spasere langs stranden, ta en dukkert i havet eller bare lese en bok under et palmetre. Vi spiser lunsj som er tilberedt spesielt for oss på stranden, før vi tar oss tilbake til vår resort.

Dag 7. Gambia og Kunta Kinte

Vi når Gambia, et lite land som fått sitt navn etter elven som utgjør ryggraden i landet, Gambiaelven. Her blir vårt første møte landsbyen Juffureh, en liten ubetydelig landsby som ble verdenskjent gjennom Alex Haleys bok Røtter. Selvsagt besøker vi også øya i Gambiaelven hvor slavene ble sendt fra. Den het tidligere James Island, men er i dag kjent som Kunta Kinte.

Eventyret fortsetter så med en ferjetur over Gambiaelven, til hovedstaden Banjul. Her møter vi et livlig folkeliv, og vi får kjenne på pulsen blant lokalbefolkningen. Betydelig mer avslappende blir det når vi kommer frem til vårt hotell for de neste to nettene. Ocean Bay Hotel ligger langs kysten like utenfor byen, og her kan man nyte av både strand og basseng. Her spiser vi også en felles middag.

Dag 8. Banjul og Makasutureservatet

I dag besøker vi Makasutureservatet, som i stor grad består av en palmeskog ved en elv som renner langs Gambiaelven. Reservatet består av ytterligere ekosystem som savanne og mangroveskog. Med litt flaks får vi se aper, varaner, muntjaker og kanskje Här kan vi med lite tur få se apor, varaner, muntjaker och kanske bavianer. Vi drar på kanotur og en guidet spasertur i naturen. I tillegg til natur og dyr får vi møte kulturen hos lokalbefolkningen livnærer seg på blant annet palmeplantasjer, fiske og østers.

På vei tilbake til vårt hotell gjør vi en kort byrundtur i Banjul.

Dag 9. Verdensarv, skjell og sandstrand

Vi forlater Gambia og reiser tilbake til Senegal med sikte innstilt på stranden ved Saly. På vår reise dit får vi i Saloumdeltaet oppleve nok et verdensarv i spesielle Joal Fadiouth. Her har et helt samfunn blitt bygget av skjell. Befolkningen som består av både kristne og muslimer lever i fin harmoni med hverandre, og til og med gravplassen deles mellom de to religionene.

Vi spiser en lokal lunsj med fin utsikt over Fadiouth og deltaet.

Tidlig kveld ankommer vi Saly hvor agendaen i hovedsak består av avslapping ved stranden.

Dag 10. Safari

Tidlig morgen gjør vi en utflukt til Bandiareservatet som ligger i nærheten. Her kan vi få se en del av Afrikas fauna, og først og fremst de store baobabtrærne som også er landets nasjonalsymbol. Vi reiser i åpne safaribiler, og med stor sannsynlighet ser vi både sjiraffer, zabra og hvitt nesehorn. Vi gjør denne utflukten på morgenen da temperaturen ikke er som høyest, og vi rekker tilbake til stranden for lunsj og en behagelig ettermiddag.

På kvelden samles vi for en oppsummering av en reise full av inntrykk, og vi nyter en felles avskjedsmiddag.

Dag 11. Dag med sol og bad

Ledig dag ved strand eller basseng. Vi har inkludert en sen utsjekking fra hotellet ettersom avreise til flyplassen er først på kvelden.

Dag 12. Hjemkomst

Efter flybytte i Paris ankommer vi på morgenen/formiddagen til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

Fly t/r Skandinavia–Dakar
Alle overnattinger
10 frokoster
9 lunsjer
8 middager
Parkavgifter og inngangspenger i henhold til program
TEMA reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia - Dakar. Flymåltider inkludert. To overnattinger på hotell i Dakar.

Dag 2

Utflukt til Ile Goree og byrundtur. Frokost, lunsj og middag.

Dag 3

Dakar - Saint-Louis, 260 km. Besøk ved Retbainnsjøen (Lac Rose). Frokost, lunsj og middag. To overnattinger på hotell i Saint-Louise.

Dag 4

Utflukt till Djoudj nasjonalpark. Byrundtur i Saint-Louis. Frokost, lunsj og middag.

Dag 5

Saint-Louis – Saloumdeltat, 360 km. Frokost, pikniklunsj og middag. To overnatting på hotell i Toubakouta.

Dag 6

Saloumdeltat med besøk på Gullstranden, Plage d'Or. Frokost, lunsj og middag.

Dag 7

Saloumdeltat - Banjul, 110 km plus 1,5 tim ferje. Besøk i Juffureh og på James Island. Frokost, lunsj og middag. To overnattinger på resort i Banjul.

Dag 8

Utflukt til Makasutureservatet, ca 70 km. Frokost, lunsj og middag.

Dag 9

Banjul – Saly, 245 km. Besøk i Joal Fadiouth. Frokost, lunsj og middag. To overnattinger på resort i Saly.

Dag 10

Morgensafari i Bandiareservatet. Frokost, lunsj og middag.

Dag 11

Ledig sol- og baddag, med sen utsjekking. Frokost og flymåltider. Fly Dakar - Skandinavia.

Dag 12

Ankomst Skandinavia.

Senegal

Befolkning

15,5 millioner Landets overflate

196 190 km² Valuta Vestafrikansk franc Religion

Muslimer 95%, kristne 4%, tradisjonell afrikansk tro 1%


Gambia

Befolkning: 2,1 millioner
Areal: 11 300 km²
Valuta: 
Dalasi
Religion: Muslimer 90%, kristne 9%, tradisjonell afrikansk tro 1%

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Skandinavia–Dakar t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider i henhold til program, utflukter, entréer og øvrige transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta
Senegal: Vestafrikansk franc, CFA
Gambia: Dalasi, GMD

Banker og minibanker fins i Dakar og Banjul, de vanligste bank- og kredittkortene aksepteres bare på hotell. Euro anbefales som valuta.  
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks
Det er vanlig å gi driks til blant annet sjåfører, bagasjebærere, servitører og vaskepersonale. Driks er ikke inkludert i reisens pris, men vi anbefaler at man beregner ca. 70 EUR per person. TEMAs reiseleder samler inn driksen ved ankomst og tar seg av fordelingen for felles måltider og bagasjehåndtering.

Klima
På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Tips for pakning
– Adapter.
– Myggstift eller lignende er nødvendig på kveldene da man innimellom er ute.

Vaksinasjoner
Ta kontakt med et vaksinasjonskontor eller motsvarende på ditt hjemsted for informasjon om malariaprofylax og vaksinasjoner. Noen vaksinasjoner kan være obligatoriske for å komme inn i respektive land.

Fotografering
Teleobjektiv er nødvendig for bra bilder av dyr. 135 mm kan være tilstrekkelig når det kommer til større dyr, men for mindre pattedyr og fugler er det nødvendig med 300-400 mm.

Å fotografere mennesker man møter kan noen ganger være følsomt. Man tar bare bilder etter at man har fått tillatelse, og det er lurt å bestemme eventuell pris på forhånd. På et generelt grunnlag er det alltid en bra regel at man spør før man tar bilder. Uniformert personal (politi, militær og parkvakter) får man aldri fotografere.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.