Safari i Botswanamed Chobe, Okavango og Victoria Falls

Vi reiser til et av verdens mest fascinerende villmarker, Okavengodeltaet i Botswana. Fra Victoria Falls går reisen gjennom både Zimbabwe og Namibia, til Okavango. Vi tar oss fram med buss, båt, kano og åpne safarijeeper. På programmet står Victoria Falls, elefantflokkene i Chobe, elveturer og Okavangos rike dyreliv. Vi bor på utvalgte hoteller og lodger. 

Reisefakta

Land: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Reisetype: Safari - Rundreiser

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 12-16 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

  • Victoria Falls
  • Utflukten til saltplatået Makgadikdai
  • Safariturer i Moremi
  • Båt-og kanoutflukter i Okavango
  • Safari och båttur i Chobe

Dagsprogram
2020

Dag 1. Avresa til Victoriafallene

Avreise til Victoriafallene, Zimbabwe. Ankomst neste dag.

Dag 2-3. Velkommen til Afrika

Etter pass- og tollkontroll møtes vi av TEMAs reiseleder. Visumet fås direkte ved ankomst og betales i dollar (ca. 30 USD).

Victoria Falls Nationalpark. "Røyken som tordner", Mosia-oa-Tunya, er lokalbefolkningens benevnelse på fossefallene. Skotten Dr Livingstone tok seg friheten til å døpe dem etter sin dronning. Cecil Rhodes bestilte en bro over elven rett nedenfor fossefallene i starten på 1900-tallet. Han ville at togene skulle bli stenket av det skummende vannet. Victoria Falls er et av de største og mest imponerende fossefallene naturen har skapt, med en bredde på 1,7 km og et fall på ca. 110 meter. Dette vannskuespillet er nå en av Afrikas store turistattraksjoner og er siden 1989 tatt opp på Unescos Verdensarvliste.

Zambesielven, Afrikas fjerde største elv, har fått æren av å gestalte denne vakre og dramatiske vannkunsten. Elven, som har sine kilder i Zambia, renner gjennom flere land før den finner veien ut i Det indiske hav i Moçambique, rett nord for byen Beira. Da har den reist over 2 500 km. Ved fossefallene er det bra om man beskytter sitt kamera med en plastpose. Regntøy kan også være bra å ha med om man er redd for å bli våt. (OBS! Kan lånes ved entréen). Fra forskjellige utsiktspunkter i parken kan man studere og fotografere fossefallene fra forskjellige vinkler.

På kvelden venter en felles velkomstmiddag.

Andre dagen er fri for egne aktiviteter. Du velger selv hva du vil gjøre. Hotellet har et herlig bassengområde og en koselig hage. I nærområdet finnes flere interessante markeder med ulike afrikanske gjenstander og lokalt kunsthåndverk.

Dersom man vil prøve rafting (gummibåt) på Zambesielven eller ta en helikoptertur over fossefallene kan man også gjøre det. Dersom du vil prøve andre aktiviteter som tilbys på plass, så hjelper TEMAs reiseleder deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter, safariturer (såkalte gamedrives), som ligger utenfor vårt ordinære program finner du under "Viktig om reisen".

Dag 4. Saltpannekake, brennende solnedgang og gnistrende stjerner

Tidlig morgen starter vi en fascinerende reise rakt sørover langs grensen mot Zimbabwe og Hwange Nasjonalpark gjennom sanfolkens (bushmenn), urgamle jaktmarker. Landksapet er virkelig flatt som en pannekake og vegetasjonen består hovedsaklig av gress- og buskesavnne.

Vårt mål i dag er saltslettene (Salt pans) i de østre delene av Makgadikgadis saltsletter, som totalt opptar nesten 12 000 km2 av Kalaharis enorme sletteland.

I løpet av ettemiddagens sene timer begir vi oss ut på saltsletten og venter på den afrikanske solens nedgang bortenfor Kalaharis brennende horisont i vest, og samtidig se stjernehimmelen gnistre med sine myriader av blå-hvite lykter. På plasser i verden har en klarere stjernehimmel enn Kalahari.

På kvelden serveres middag på lodgen.

Dag 5 og 6. Maun og Edens hage

Maun er porten til Okavangodeltaet. Her starter nesten alle safariaktiviteter. Før man fikk en fungerende landevei, var Maun et tilholdssted for tvilsomme storfebønder og tyvjegere – et slags afrikansk ville vesten var det. I dag bor det cirka 50 000 mennesker her og man har internasjonal flyplass, bra infrastruktur og komfortable hoteller. Tyvjegere har blitt erstattet av reiseagenter, safariguider og rangers som tar en pausen mellom slagene eller venter på neste oppdrag.

Fra lodgen til Maun tar det cirka tre timer. Vel framme i «safaribyen» bytter vil til firehjulsdrivne jeeper for å fortsette ut i villmarken mot lodgen i Mababe, som ligger vakkert til ved elven Khwai. Her skal vi bi i to netter og utforske villmarken i området.

En av dagene tar vi oss inn i Moremi, som omfatter de sentrale og østlige delene av Okavango og regnes som en av de mest varierte økosystemene i Afrika. Dette gjør naturligvis safariturene enormt spennende. Mer enn 400 fuglearter, både svart og hvitt nesehorn har man muligheter for å se. Øvrig storvilt finnes naturligvis også her: elefant, løve, bøffel og leopard og en hel rekke antiloper.

Her møtes flere økosystemer, deltaet med sine vannveier og små øyer, gress- og busksavanne, sletteland med spredte skogholt, laguner og små sjøer, mopane- og teaklunder. Dette gjør safariturene til en fryd for øyet. Det er utrolig vakkert og ligner det som mange skulle kunne kalle Edens hage.

I løpet av to dager nyter vi av den afrikanske villmarkens rikedommer gjennom safariturer ved ulike tidspunkter på døgnet, men vi rekker også å nyte av stillheten og maten på lodgen.

Dag 7. Maun

I dag tar vi oss tilbake til Maun hvor vi blir en natt. Etter ankomsten til lodgen er dagen ledig for egne aktiviteter. Hotellet har et fint bassengområdet. Flytur over Okavango er mulig.

Dag 8 og 9. – Okavango, verdens største innlandsdelta

Etter drøye 3,5 timers bussreise kommer vi frem til Okavangodeltaets nordvestligste bredder.

Vi er på vei til en av Afrikas og kanskje verdens "rikeste" villmarker, et enormt innlandsdelta, Afrikas største og vakreste oase. Deltaet skapes av ferskvann som renner inn fra nord for Angola og svømmer ut over ørkenen i utallige større og mindre vassdrag, og utgjør et ca. 15 000 km2 stort område. Her kan man virkelig si at ørkenen blomstrer. Vegetasjonen er meget varierende fra åpne gressdekte enger innrammet av tett buskas til merkelig idylliske og fredfulle lunder av høye mopane- og ebenholtstrær, og vann i form av stille bekker eller elver til større åpne og grunnere sjøer. Her syder det av liv i alle størrelser. Størst er elefantene som er vanskelige å unngå og mest bråkete er flodhestene og froskene som breker og klukker. Her hersker noen av de største elefantflokkene i Afrika, og til tross for den til tider tette vegetasjonen støter man stadig på dyr. Det interessante er at denne enorme vannmengden som renner inn i dette området liksom bare forsvinner, går opp i røyk, eller rettere sagt, fordunster. 95 % av vannet fordamper i atmosfæren. Paradoksalt nok er vannivået på sitt høyeste under de tørreste månedene i juni og juli og lavest i januar og februar, når det forekommer nedbør. Hva man enn kaller Okavangodeltaet, Edens hage eller Kalaharis Juvel, så er det få steder i verden som kan tilby vakrere natur og "scenografi" for safariturer.

Lodgen vi bor på de nærmeste to dagene ligger i de nord-vestre delene av deltaet. Herifra kommer vi til å utforske omgivelsene med ulike aktiviteter: kanoturer i tradisjonelle mokoros, båtturer og safari til fots på Pepere Island og ytterligere øyer i nærheten.

Dag 10. En drøm som ble stoppet av et fossefall

Vi forlater Botswana for et døgn og krysser grensen inn i Namibia og Caprivi. For skandinaviske statsborgere behøves ikke visum, men det kan ta en stund å krysse grensen likevel. Vi krysser grensen ved Mohembo Border Control.

Ser man nærmere på kartet over sørlige Afrika, og særlig Namibia, så legger man merke til den såkalte Capriviremsen, som ser unaturlig ut, en merkelig utvekst som skyter inn mellom Angola i nord og Botswana i sør, for å lengre østover møte Zambia og Zimbabwe. Det handler naturligvis om kolonialpolitikk. Caprivi har også fått sitt navn etter den tyske kansleren (1890-1894) Leo von Caprivi, som representerte Tyskland når verdens mektigste land skulle dele opp Afrika. Han lyktes med å forhandle til seg denne merkelige "utveksten" på Namibias ellers så kvadratiske grensetegning. Tanken var politisk og kommersiell, da man kunne nå Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Det indiske hav, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg dog at elven ikke var fremkommelig hele veien. Et enormt fossefall lå i veien, Victoria Falls. Men Namibia fikk et stykke land som til forskjell fra de øvrige delene av landet er vannrikt, betydelig grønnere og med et utrolig rikt vekst- og dyreliv.

Vi overnatter en natt i Caprivi, Namibia ved Zambezielven. Fremme ved lodgen er resten av dagen ledig

Dag 11 og 12. Elefanter og elvesafari

Eventyret fortsetter i dag i Botswana. Etter å ha passert grensen ved Kazangulas grensepost, fortsetter vi til vår lodge ved Chobe-elven, for de kommende to nettene.

Chobeparken har som hovedsakelige særtrekk frodige sletter og tette teakskoger, og elven selvfølgelig som har gitt navnet til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enormt viltrike delen av sørlige Afrika.

Chobe-elven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler under tørkeperioden. Ingen annen nasjonalpark i Afrika har større konsentrasjon av elefanter.

Etter ankomsten er ettermiddagen og kvelden fri frem til middagen. Lodgen er utstyrt med alle bekvemmeligheter, inkludert svømmebasseng.

Tidlig på morgenen neste dag gjør vi en safaritutr i åpne safarijeeper, og på ettermidagen nyter vi av en elvesafari på Chobe-elven til kvelden nok en gang forsøker å overtreffe seg selv med Afrikas vakreste solnedgang.

Dag 13. Hjemreise

Vi reiser tilbake til Zimbabwe og Victoriafallenes internasjonale flyplass for å starte reisen hjem til Skandinavia.

Dag 14. Ankomst Skandinavia

Vi ankommer Skandinavia en gang i løpet av ettermiddagen.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 13 frokoster 
• 4 lunsjer
• 10 middager inkl flymåltider
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia– Victoria Falls. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2
Ankomst til Victoria Falls. Transfer til hotellet. Utflukt til Victoria Falls Nasjonalpark. Mat på flyet og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Victoria Falls.

Dag 3
Ledig dag med mulighet for ulike aktiviteter. For mer informasjon se "Viktig om reisen". Frokost inkludert.

Dag 4
Victoria Falls – Nata Lodge, Makgadikgadi. Buss 320 km. Utflukt til saltsletten med solnedgangstur. Frokost og middag inkludert. En overnatting på lodge i Makgadikgadi.

Dag 5-6
Nata Lodge – Maun – Mogotlho Safari Lodge, Moremi Wildlife Reserve. Buss 311 km. Jeep 110 km. Frokost og middag dag 5, helpensjon dag 6 inkludert. To overnattinger på Mogotlho Safari Lodge.

Dag 7
Mogotlho Safari Lodge – Maun. Jeep110 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Maun.

Dag 8-9
Maun – Sepopa, Okavangodeltat. Buss 350 km. Frokost og middag dag 8, helpensjon dag 9 er inkludert. To overnattinger på lodge i Okavangodeltaet.

Dag 10
Sepopa – Katima Mulilo, Caprivi, Namibia. Buss 440 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på lodge i Namibia.

Dag 11–12
Katima, Mulilo – Chobe, Botswana. 130 km. Frokost og middag inkludert. To overnattiinger på hotell i Victoriafallene.

Dag 13
Chobe – Victoriafallene – Skandinavia. 104 km. Transfer og fly.Frokost og mat på flyet er inkludert.

Dag 14
Ankomst til Skandinavia. Mat på flyet er inkludert.

Namibia

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 825 418 km²
Valuta Namibisk dollar
Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner
Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 581 730 km²
Valuta Pula
Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer
Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 16 millioner
Flateinnhold 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %
Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Zimbabwe/Botswana t/r (utreisen går til Victoria Falls i Zimbabwe og hjemreisen fra Maun i Botswana), TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 

Nye busser:

Fra og med januar 2020 kommer vi til å gjennomføre denne reisen med helt nye kjøretøy, såkalte sprinterbusser. Disse er betydelig mer komfortable enn tidligere busser og er utstyrt med komfortable seter og air-condition.

Driks

Driks er ikke inkludert i prisen. Vår anbefaling er å beregne 85 USD per person for hele reisen. For å gjøre dette så smidig som mulig betaler dere dette på plass etter ankomst til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen til safariguider, sjåfører, for felles måltider, bagasjehåndtering og øvrige felles aktiviteter.   

Hotellene og lodgene

Botswana regnes som det mest eksklusive safarireisemålet i verden og er også et av de absolutt beste når det gjelder safari. Her finnes safarilodger med meget høy standard og er prissatte for andre markeder enn det skandinaviske. TEMA har valgt enklere bosteder men med bra standard under hele reisen. 

Ekstrautflukter

I løpet av reisen vil det finnes muligheter til å delta på forskjellige aktiviteter som ikke er inkludert i reisen. Her er noen eksempler:

Victoriafallen, Zimbabwe.
12-13 minutters helikopterflygning over fossefallene: 160 USD (ca1300 NOK)

Maun, Botswana.
Panoramafly over Okavangodeltaet. Tid: en time. Pris: 1080 BWP, botswanska pula, (ca 890 NOK).

Priserna kan endres i løpet av sesongen. Betales på plass med kort eller kontanter.


Valuta

Ta gjerne med en startkasse i USD. For øvrig aksepteres de vanligste bank- og kredittkortene generelt på lodger og hoteller. 

De fleste lodger/hoteller godtar bankkort. For øvrig er kontakte USD eller EUR lettest å veksle. Vær oppmerksom på at det er lokal valuta som gjelder i både Namibia og Botswana. I Zimbabwe gjelder kun USD. 

Ha gjerne med eksakt beløp til visumhåndteringen i Zimbabwe, som er det eneste landet der skandinaviske statsborgere må ha visum. Sedlene bør også være pene og ubrettede.

Du bør kalkulere for private kjøp av håndverk og souvenirer, samt for måltider som ikke er inkludert i programmet (se reisefakta). Det gjør det enklere å ta med små valører i USD siden det ofte er vanskelig å få vekslet noen steder. Ta gjerne med 1, 5 og 10-dollarsedler. 

På denne reisen er nesten alle middager inkludert. Beregn at en lunsj koster fra 10-15 USD. Drikke er heller ikke inkludert på denne reisen. 1/2 l vann koster ca. 1-2 USD, 33cl øl koster ca. 2-3 USD, 1 glass vin koster ca. 3-4 USD. Prisene varierer, men er lavest i Namibia og høyest i Zimbabwe. 

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

OBS! Visa og Mastercard kredittkort aksepteres på de fleste hotell og lodger i løpet av hele reisen. Dette gjelder ikke American Express og Diners Club. 

Minibanker finnes i Victoria Falls og i Maun.


Vikitg! Dag 5-6 i Moremi/Mogotlgo bytter vi kjøretøy til firehjulsdrivne jeeper som henter oss i Maun. For disse dagene tar vi med oss det vi trenger i mindre vesker/bager. Øvrig bagasje oppbevares på låst sted til vi kommer tilbake til Maun.


Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsteder, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Tillatt bagasje er en større veske/bag i mykere materiale max 20 kg - ikke hard i hard plast eller metall. Man kan kun medbringe håndbagasje inn i bussen. 
Glem heller ikke å pakke lett. Vær beredt på at du selv må bære din bagasje ved ankomst og avreise på de forskjellige hotellene, selv om noen av lodgene har bagasjeservice. 

I tillegg til fotoutstyret man har med seg anbefaler vi at man tar med seg en bra kikkert. Den kan være til stor hjelp og glede. Mange veier avgir støv så vi anbefaler å ta med plastposer for å beskytte sensitivt utstyr. 

Solhatt og solbriller kan også være bra å ta med. Solen kan bli meget sterk. 

Bussene

Bussen er utstyr med ladestasjon for lading av elektronisk utstyr under kjøring. Alle seter i bussen har USB-kontakter for lading. Disse er av Sør-Afrikansk type med tre hull. Derfor må man gå til anskaffelse av Sør-Afrikansk adapter selv. TEMA anbefaler også at man tar med seg grenkontakt med tre eller flere uttak om man har flere enheter som må lades. På hotellene/lodgene er det også mulig å lade utstyret. 


På bussen finnes førstehjelpsutstyr og trent personale. Vi anbefaler at du tar en gjennomgang av husapoteket og ta gjerne med følgende utstyr:

- Plaster i ulik størrelse
- Aspirin eller Paracet
- Antibac
- Sårsalve og Pyrisept
- Myggmiddel
- Antidiarepiller som Imodium el.l
- Solkrem

Når det gjelder malaria og andre tropiske sykdommer ta vennligst kontakt med din fastlege eller nærmeste vaksinasjonskontor. 

Wifi finnes på flere hoteller, men er langsom i forhold til hva vi er vant med i Norge.

TEMA anbefaler følgende lektyre som kunnskapskilde og selskap på reisen:

Robert`s Birds of Southern Africa - G L Maclean

Newman`s Birds of Southern Africa - Kenneth Newman

Field Guide to Mammals of Southern Africa - Chris & Tilde Stuart

Southern Africa Mammals - Robin Frandsen

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Safarireiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.