Kampanje

Kina, Tibet og NepalMidtens rike og Verdens tak

Vi vandrer på Den kinesiske muren og går gjennom Den forbudte by. I Beijing blir det tid for egne oppdagelser. Deretter flyr vi opp til Lhasa, en av verdens høyest beliggende byer. Her møtes man av storslåtte templer og palasser. Fra Lhasa går reisen med jeep over det tibetanske høyplatået og besøker Mount Everests nordlige base camp. Reisen avsluttes blant Kathmandus templer og stupaer. 

Bestill "Kina, Tibet og Nepal" 2020
senest 31.12.2019 og få 


500 kr rabatt per person
kun nye bokninger på avreiser i perioden 1.april 2020-31.oktober 2020. Rabatten dras fra ordinær pris ved bestilling. 

Reisefakta

Land: Folkerepublikken Kina, Nepal

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 17 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Tre verdensarv i Beijing
 • Lhasas palass og tempel
 • Mount Everest Base Camp
 • Kathmandus kultur
 • Den fantastiske naturen og utsiktene

Dagsprogram
2019-15-09/ 17 dager

Dag 1 – Avreise mot Kina og Beijing

Du forlater Norge for noen spennende uker i Asia.

Dag 2 – Velkommen til Beijing

Du ankommer Beijing/Peking på ettermiddagen og blir møtt av din TEMA-reiseleder. Etter en direkte transfer og innsjekking på et sentralt hotell i Beijing av høy kvalitet blir det en felles velkomstmiddag.

Dag 3 – Den kinesiske muren og Den forbudte by

I dag er det tid for en opplevelse som overtreffer det meste – Den kinesiske mur. Allerede på 600-tallet f.Kr. ble den bygget i seksjoner av ulike hertugdømmer. Da riket til slutt ble forenet år 221 f.Kr., under Qin Shi Huang Di, ble seksjonene lenket sammen til en sammenhengende mur. Det sies at mer enn 300 000 slaver arbeidet med den i løpet av ti års tid. I dag er muren over 600 mil lang og er uten tvil et av verdens underverk.

På utflukten til muren får vi også ta del av et håndverk som er et underverk i seg selv, om enn i en noe mindre skala. Vi får se cloisonné, emaljeringsteknikken, som kom fra Det nære Østen under Tangdynastiet (618 – 907) og som har blitt synonymt med kinesisk kunsthåndverk. I løpet av ettermiddagen gjør vi også et kortere besøk i Den forbudte by. Til tross for storslåtte palasser, romantiske paviljonger og vakre hager kan man også føle et visst vemod når man besøker det indre palasset, som var keiserens private del og et slags fengsel for livet. Der levde han omgitt av en hel rekke konkubiner, prinser, evnukker, prester og ministre. Tjuefire keisere fra de to siste dynastiene, Ming og Qing, regjerte herifra Midtens rike i nesten 500 år frem til 1911.

Denne kvelden får du sjansen til å oppleve det vi kaller Pekingopera, eller jingju. Kunstformen har sin opprinnelse fra Beijing, men er nå populær over hele landet. Fargesprakende, høylytt, med mange slaginstrumenter og gjennomtrengende sang. Det er akkurat her i Beijing du skal passe på å se en forestilling. Operakvelden er et frivillig arrangement som du bestiller og betaler direkte til din TEMA-reiseleder. Prisen er ca. 250-300 yuan, avhengig av hvor du sitter i salongen.

Dag 4 – Fridag i Beijing

Hele dagen står til egen disposisjon. Besøk gjerne det berømte Silkemarkedet eller Beijings gamle bydeler, Hutongene. Du kan også leie en taxi for en billig penge og se enda mer eller shoppe blant de mange velfylte varehusene.

TEMAs reiseleder kan sitt Beijing og kan gi deg flere aktuelle tips om kultur, shopping og mat.

Dag 5 – Ankomst til Tibet

På morgenen forlater vi Beijing og flyr sørover til Tibet og lander i Lhasa som ligger på nesten 3 500 meter over havet. Vi har ikke noe program denne dagen utenom en felles middag. I løpet av dagen får du i stedet fred og ro til å akklimatisere deg.

Det finnes mange etniske grupper representert i byen, men tibetanerne utgjør drøyt 85 prosent av befolkningen og er, uavhengig av den politiske situasjonen, i klar majoritet. Til tross for den høye høyden er klimaet mildt med ca. 3 000 soltimer i året, noe som er mer enn gjennomsnittet. I tillegg til å bli kalt Gudenes by omtales Lhasa også med navnet Solbyen. Regnet kommer oftest i juli – september, men i og med at det først og fremst regner på natten og solen skinner på dagen er akkurat denne perioden årets beste.

Dag 6 – Lhasas kloster

Drepung ligger ved foten av fjellet Gambo Utse like vest for Lhasa, og er med isne 250 000 kvadratmeter det største klosteret i Tibet. Klosteret ble bygd i begynnelsen av 1400-tallet og hadde under sin storhetstid 10 000 munker. Enn i dag har Drepung den høyeste statusen blant alle Tibets kloster og her bodde Dalai Lamas fram til den femte Dalai Lama byggde Potalpalasset.

Etter lunsj besøker vi Seraklosteret like nord for byen. Klosteret ble grunnlagt allerede på 1400-tallet og hadde på tiden for Tibets innlemmelse i Folkerepublikken Kina cirka 5 000 munker. Mange av disse valgte da å forlate klosteret. Selv i dag er Seraklosteret kjent for sine munkedebatter når unge munker og noviser diskuterer religion og buddhistisk filosofi. Disse blir som regel holdt på ettermiddagen og er åpne for allmenheten.

Dag 7 – Jokhangtempelet og Potalapalatset

I dag besøker vi det aller helligste tempelet for tibetanske buddhister, Johkang fra 600-tallet. Helligdommen ligger i Lhasas gamleby blant myldrende basargater. Uansett tid på døgnet ses pilegrimer som bøyer seg eller ligger på marken foran tempelet. Johkangs store skatt er en gulldekket Buddha, som ble ført hit på 650-tallet av prinsesse Wen Chang. Hun giftet seg med den mannen som kom til å bli den første lamaen. Tempelet er en overveldigende og besynderlig opplevelse av lamaismens symbolikk og ikonografi.

Lhasa er egentlig oppdelt i en eldre tibetansk bydel og en moderne kinesisk. Begge bydelene domineres helt av Potalapalasset, tidligere sete for Tibets gudekonge Dalai Lama. Navnet betyr egentlig «En mann hvis visdom er like dyp som havet» (Dalai = hav og Lama = vis mann). Lamaismen preger hele Lhasa og det er umulig å se bort fra denne merkelige religionen, som til tross for kinesisk inngrep har et sterkt grep om befolkningen. Vi besøker Potalapalasset. Det ble oppført på 1600-tallet og er oppdelt i røde og hvite bygninger i 13 etasjer med over 1 000 rom. Ved synet av dette imponerende byggverket blir man slått ut av innsikten av at det aldri mer kommer til å bli oppført et palass som dette. Under rundvandringen er det sannsynligvis tilfeldig hvilke deler av Potala som er åpne for besøk. Oftest gis det tillatelse til å komme inn på området med Dalai Lamas private kvarter. Den religiøse, røde palassdelen er alltid åpen for besøkende og hit valfarter pilegrimer fra hele Tibet. Her finnes en gigantisk, juvelbelagt Buddha, tidligere Dalai Lamas graver og fengslende muralmalerier som forteller om buddhistisk og tibetansk hverdagsliv gjennom århundrene.

Dag 8 – Sommerpalasset Norbulingka

Vår siste dag i Lhasa vier vi formiddagen til å besøke Juvelparken, Norbylingka. Her finner vi Dalai Lamas palass som ble bygget allerede på 1700-tallet. Det tjenestegjorde som sommerresidens fram til 1959, da den fjortende Dalai Lama flyktet fra landet.

Vi spiser en felles lunsj og deretter er dagen åpen for egne eventyr i byen.

Dag 9 – Over det tibetanske høyplatået

Tidlig på morgenen forlater vi Lhasa. Vi behøver de nærmeste fem dagene, da vi bitvis kommer til å ta oss frem i ulendt terreng. Dagens ferd på cirka 30 mil går gjennom den storslagne, tibetanske naturen. Vi starter med å følge Lhasaelvens dalgang for å snart begynne stigningen mot passhøyden Kamba La på 4 794 meters høyde. Herifra har du en vidunderlig utsikt mot Lhasas dalgang på den ene siden og den vakre Yamdroksjøen på den andre. Senere venter nok en passhøyde, Koro La, på 5 045 meters høyde med hengende isbreer. Vi fortsetter mot den lille jordbruksbyen Gyantse med sine tradisjonelle tibetanske hus. Her ligger Palkhorklosteret, som ble bygget i 1429. Ved siden av dominerer Tibets største og mest praktfulle stupa, Kumbum, dekorert med Buddhas bistre øyne. En stupa er et enormt buddhistisk relikvieskrin. Sent på ettermiddagen ankommer vi til Shigatse, landets nest største by med cirka 50 000 innbyggere. Her tilbringer vi to netter.

Dag 10 – Byrundtur i Shigatse med Dashilhunpoklosteret

Som administrativt sentrum for sørvestre Tibet har Shigatse politisk betydning, men den religiøse betydningen er om mulig enda større. Her ligger nemlig Dashilunpoklosteret. Det tilhører Panchen Lama, Tibets nest mektigste religiøse leder etter Dalai Lama. Klosteret ble bygget allerede i 1447 og ble delvis ødelagt under kulturrevolusjonen. Det ble åpnet igjen i 1980 og huser i dag 600 munker, hvorav seks av dem er å betrakte som «levende buddhaer». Arkitektonisk er klosterbygningene enestående og innvendig ser du bilder av lamaismens alle buddhaer og demoner. Her finnes også en 25 meter høy Buddha, dekket av gull og dekorert med edelstener.

Dag 11 – 5 200 meter over havet

I dag ferdes vi i karrige, men storslagne omgivelser gjennom Himalaya og Jiasoupasset (Gyatso). I løpet av ferden når vi 5 200 meters høyde. Luften er tynn og kald, men utsikten er fengende. I Sheger sjekker vi inn for de kommende to nettene, på 4 050 meter over havet.

Dag 12 – Mount Everest Base Camp

I dag går reisen til et av Mount Everest myteomspunnede Base Camps. Omgivelsene er karrige, men panoramautsikten er fantastisk. Vi stopper underveis ved verdens høyest beliggende kloster, Rongbuk, som ligger knappe 5 000 meter over havet.

Det finnes to Base Camps ved Mount Everest. Det sørlige ligger i Nepal og nås gjennom en krevende vandring. Vi besøker det nordlige Base Camp i Tibet, som på sommermånedene kan nås med kjøretøy. Har vi flaks med været kan det være mulig å se verdens høyeste og mektigste fjelltopp.

Dag 13 – Fjellpasset Kondanglhamu

I dag reiser vi mot byen Gyirong (2 700 moh.). Langs veien har du vakker utsikt mot Mount Everest. Vi passerer også noe høye fjellpass som Kondanglhamu og ferdes gjennom øde villmark. Reisen beregnes å ta cirka 7 timer, men det er reisen som er målet.

Gyirong ligger på Himalayas sørlige skråninger og været er mildt og fuktig. Her vokser en del skog og på sommeren fosser fossefall frem langs fjellsidene. Byen er den siste på den kinesiske siden av grensen før vi når Nepal. Grensehandelen lokker både kineserne, tibetanerne og nepalesene.

Dag 14 – Fra Tibet til Nepal

I dag forlater vi Tibet og reiser til Kathmandu (ca. 170 km/7-8 timer). I passe tid for lunsj stopper vi ved den naturskjønne og tradisjonelle byen Dhulikhel. Her vokser det rikelig med rododendron og de grønne skråningene rundt omkring er så vel villvokste som terrasserte. Fugler og sommerfugler trives her og det er et lite Shangri-La som åpenbarer seg.

Når vi ankommer Nepals hovedstad Kathmandu får du installere deg på det komfortable hotellet og hvile kroppen etter noen minnerike, men lange reisedager.

Dag 15 – Katmandu med besøk i skole og kloster

Kathmandu er hovedstad i Nepal og også kjent under navnet Kantipur. I løpet av formiddagen begir vi oss til Kasthamandaptempelet. Dette sies å være bygget av ett eneste tre, noe som kan være vanskelig å tro når man ser tempelets størrelse. Mytologi og religion veves videre når vi kommer til Swayambhunath, den 2 000 år gamle stupaen som har Buddhas altseende øyne på sine fire sider. Da Nepal har en overveiende hinduisk befolkning besøker vi også det viktigste hinduiske tempelet, Pashupatinath. Hit kommer pilegrimer fra steder langt utenfor nasjonens grenser. Tempelet har en inskripsjon fra år 477, men mange mener at det har stått et alter her allerede cirka 500 f.Kr. Her får du mulighet til å treffe en munk for å få en velsignelse.

På kvelden samles vi for en nepalsk avskjedsmiddag og du får også ta del i en tradisjonell kulturforestilling.

Dag 16 – Bhadgaon, Patan og hjemreise

Den siste dagen på denne rundreisen starter med en utflukt til verdensarvlistede Bhaktapur (Bhadgaon), Kathmandudalens tredje største by og tidligere hovedstad. Av de tre søsterbyene Kathmandu, Patan og Bhaktapur er det den sistnevnte som har bevart sine tradisjoner mest på grunn av sin mer isolerte beliggenhet. Byen er kjent for sine dyktige pottemakere, vevere og treskjærere. Talentet for treskjæringen kan man se i portalen Golden Gate.

Etter lunsj fortsetter ettermiddagen i den lille, merkelige byen Patan cirka fem kilometer bort. Det sentrale torget Patan Durbar er lite, men omgitt av utsøkte arkitektoniske bygninger og det regnes som et av verdens vakreste torg. Her får du tid til å se deg omkring på egen hånd.

Vi har sen utsjekking og flyr fra Kathmandu sent på kvelden.

Dag 17 – Hjemkomst

Vi flyr via Doha og lander på morgenen hjemme i Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly Norge – Beijing / Kathmandu – Norge
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 11 lunsjer (2020: 10 lunsjer)
• 8 middager  (2020: 7 middager)
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder 

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Beijing. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst Beijing. Middag er inkludert. To overnattinger på femstjerners, sentralt beliggende hotell i Beijing.

Dag 3

Utflukt til Den kinesiske mur og Den forbudte by, 120 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Fridag i Beijing. Frokost er inkludert.

Dag 5

Fly Beijing – Lhasa. Frokost og middag er inkludert. Fire overnattinger på sentralt beliggende hotell i Lhasa.

Dag 6

Utflukt til Potalapalasset og Seraklosteret, 20 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Utflukt til Jokhangtempelet, Barkhor Bazaar og Drepungklosteret, 25 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Utflukt til Sommerpalasset, 30 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 9

Lhasa – Shigatse, 270 km. Ferd over det tibetanske høyplatået via Yamdroksjøen. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Shigatse.

Dag 10

Byrundtur i Shigatse med besøk ved Dashilhunpoklosteret og det lokale markedet, 10 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11

Shigatse – Shegar, 240 km. Ferd over Jiatsuopasset. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på enkelt hotell i Shegar.

Dag 12

Heldagsutflukt til Mount Everests nordlige Base Camp, 140 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 13

Shegar – Gyirong, 290 km. Ferd over Kondanglhamu-passet. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på enkelt hotell i Gyirong.

Dag 14

Gyirong – Kathmandu, 170 km. Over Nepalese-Chinese Friendship bridge. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Kathmandu.

Dag 15

Byrundtur i Kathmandu/Kantipur med besøk på en skole og et tempel, 20 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 16

Dagsutflukt til Bhaktapur og Patan, 40 km. Frokost og lunsj er inkludert. Flyrreise Kathmandu – Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 17

Hjemkomst.

Kina

Innbyggere: 1 323 600 000
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimerSpråk
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Nepal

Folkemengde
28,1 millioner Flateinnhold
147 181 km² Valuta
Nepalsk rupi Religion
Hinduisme og buddhisme Språk
Nepali (beslektet med hindi). Dessuten finnes 12 minoritetsspråk og mange dialekter. De høyere samfunnsklassene snakker engelsk.

Dagsprogram
2019-02-10/ 15 dager

Dag 1 – Avreise mot Kina og Beijing

Du forlater Norge for noen spennende uker i Asia.

Dag 2 – Velkommen til Beijing

Du ankommer Beijing/Peking på ettermiddagen og blir møtt av din TEMA-reiseleder. Etter en direkte transfer og innsjekking på et sentralt hotell i Beijing av høy kvalitet blir det en felles velkomstmiddag.

Dag 3 – Den kinesiske muren og Den forbudte by

I dag er det tid for en opplevelse som overtreffer det meste – Den kinesiske mur. Allerede på 600-tallet f.Kr. ble den bygget i seksjoner av ulike hertugdømmer. Da riket til slutt ble forenet år 221 f.Kr., under Qin Shi Huang Di, ble seksjonene lenket sammen til en sammenhengende mur. Det sies at mer enn 300 000 slaver arbeidet med den i løpet av ti års tid. I dag er muren over 600 mil lang og er uten tvil et av verdens underverk.

På utflukten til muren får vi også ta del av et håndverk som er et underverk i seg selv, om enn i en noe mindre skala. Vi får se cloisonné, emaljeringsteknikken, som kom fra Det nære Østen under Tangdynastiet (618 – 907) og som har blitt synonymt med kinesisk kunsthåndverk. I løpet av ettermiddagen gjør vi også et kortere besøk i Den forbudte by. Til tross for storslåtte palasser, romantiske paviljonger og vakre hager kan man også føle et visst vemod når man besøker det indre palasset, som var keiserens private del og et slags fengsel for livet. Der levde han omgitt av en hel rekke konkubiner, prinser, evnukker, prester og ministre. Tjuefire keisere fra de to siste dynastiene, Ming og Qing, regjerte herifra Midtens rike i nesten 500 år frem til 1911.

Denne kvelden får du sjansen til å oppleve det vi kaller Pekingopera, eller jingju. Kunstformen har sin opprinnelse fra Beijing, men er nå populær over hele landet. Fargesprakende, høylytt, med mange slaginstrumenter og gjennomtrengende sang. Det er akkurat her i Beijing du skal passe på å se en forestilling. Operakvelden er et frivillig arrangement som du bestiller og betaler direkte til din TEMA-reiseleder. Prisen er ca. 250-300 yuan, avhengig av hvor du sitter i salongen.

Dag 4 – Ankomst til Tibet

På morgenen forlater vi Beijing og flyr sørover til Tibet og lander i Lhasa som ligger på nesten 3 500 meter over havet. Vi har ikke noe program denne dagen utenom en felles middag. I løpet av dagen får du i stedet fred og ro til å akklimatisere deg.

Det finnes mange etniske grupper representert i byen, men tibetanerne utgjør drøyt 85 prosent av befolkningen og er, uavhengig av den politiske situasjonen, i klar majoritet. Til tross for den høye høyden er klimaet mildt med ca. 3 000 soltimer i året, noe som er mer enn gjennomsnittet. I tillegg til å bli kalt Gudenes by omtales Lhasa også med navnet Solbyen. Regnet kommer oftest i juli – september, men i og med at det først og fremst regner på natten og solen skinner på dagen er akkurat denne perioden årets beste.

Dag 5 – Lhasas kloster

Drepung ligger ved foten av fjellet Gambo Utse like vest for Lhasa, og er med isne 250 000 kvadratmeter det største klosteret i Tibet. Klosteret ble bygd i begynnelsen av 1400-tallet og hadde under sin storhetstid 10 000 munker. Enn i dag har Drepung den høyeste statusen blant alle Tibets kloster og her bodde Dalai Lamas fram til den femte Dalai Lama byggde Potalpalasset.

Etter lunsj besøker vi Seraklosteret like nord for byen. Klosteret ble grunnlagt allerede på 1400-tallet og hadde på tiden for Tibets innlemmelse i Folkerepublikken Kina cirka 5 000 munker. Mange av disse valgte da å forlate klosteret. Selv i dag er Seraklosteret kjent for sine munkedebatter når unge munker og noviser diskuterer religion og buddhistisk filosofi. Disse blir som regel holdt på ettermiddagen og er åpne for allmenheten.

Dag 6 – Jokhangtempelet og Potalapalatset

I dag besøker vi det aller helligste tempelet for tibetanske buddhister, Johkang fra 600-tallet. Helligdommen ligger i Lhasas gamleby blant myldrende basargater. Uansett tid på døgnet ses pilegrimer som bøyer seg eller ligger på marken foran tempelet. Johkangs store skatt er en gulldekket Buddha, som ble ført hit på 650-tallet av prinsesse Wen Chang. Hun giftet seg med den mannen som kom til å bli den første lamaen. Tempelet er en overveldigende og besynderlig opplevelse av lamaismens symbolikk og ikonografi.

Lhasa er egentlig oppdelt i en eldre tibetansk bydel og en moderne kinesisk. Begge bydelene domineres helt av Potalapalasset, tidligere sete for Tibets gudekonge Dalai Lama. Navnet betyr egentlig «En mann hvis visdom er like dyp som havet» (Dalai = hav og Lama = vis mann). Lamaismen preger hele Lhasa og det er umulig å se bort fra denne merkelige religionen, som til tross for kinesisk inngrep har et sterkt grep om befolkningen. Vi besøker Potalapalasset. Det ble oppført på 1600-tallet og er oppdelt i røde og hvite bygninger i 13 etasjer med over 1 000 rom. Ved synet av dette imponerende byggverket blir man slått ut av innsikten av at det aldri mer kommer til å bli oppført et palass som dette. Under rundvandringen er det sannsynligvis tilfeldig hvilke deler av Potala som er åpne for besøk. Oftest gis det tillatelse til å komme inn på området med Dalai Lamas private kvarter. Den religiøse, røde palassdelen er alltid åpen for besøkende og hit valfarter pilegrimer fra hele Tibet. Her finnes en gigantisk, juvelbelagt Buddha, tidligere Dalai Lamas graver og fengslende muralmalerier som forteller om buddhistisk og tibetansk hverdagsliv gjennom århundrene.

Dag 7 – Over det tibetanske høyplatået

Tidlig på morgenen forlater vi Lhasa. Vi behøver de nærmeste fem dagene, da vi bitvis kommer til å ta oss frem i ulendt terreng. Dagens ferd på cirka 30 mil går gjennom den storslagne, tibetanske naturen. Vi starter med å følge Lhasaelvens dalgang for å snart begynne stigningen mot passhøyden Kamba La på 4 794 meters høyde. Herifra har du en vidunderlig utsikt mot Lhasas dalgang på den ene siden og den vakre Yamdroksjøen på den andre. Senere venter nok en passhøyde, Koro La, på 5 045 meters høyde med hengende isbreer. Vi fortsetter mot den lille jordbruksbyen Gyantse med sine tradisjonelle tibetanske hus. Her ligger Palkhorklosteret, som ble bygget i 1429. Ved siden av dominerer Tibets største og mest praktfulle stupa, Kumbum, dekorert med Buddhas bistre øyne. En stupa er et enormt buddhistisk relikvieskrin. Sent på ettermiddagen ankommer vi til Shigatse, landets nest største by med cirka 50 000 innbyggere. Her tilbringer vi to netter.

Dag 8 – Byrundtur i Shigatse med Dashilhunpoklosteret

Som administrativt sentrum for sørvestre Tibet har Shigatse politisk betydning, men den religiøse betydningen er om mulig enda større. Her ligger nemlig Dashilunpoklosteret. Det tilhører Panchen Lama, Tibets nest mektigste religiøse leder etter Dalai Lama. Klosteret ble bygget allerede i 1447 og ble delvis ødelagt under kulturrevolusjonen. Det ble åpnet igjen i 1980 og huser i dag 600 munker, hvorav seks av dem er å betrakte som «levende buddhaer». Arkitektonisk er klosterbygningene enestående og innvendig ser du bilder av lamaismens alle buddhaer og demoner. Her finnes også en 25 meter høy Buddha, dekket av gull og dekorert med edelstener.

Dag 9 – 5 200 meter over havet

I dag ferdes vi i karrige, men storslagne omgivelser gjennom Himalaya og Jiasoupasset (Gyatso). I løpet av ferden når vi 5 200 meters høyde. Luften er tynn og kald, men utsikten er fengende. I Sheger sjekker vi inn for de kommende to nettene, på 4 050 meter over havet.

Dag 10 – Mount Everest Base Camp

I dag går reisen til et av Mount Everest myteomspunnede Base Camps. Omgivelsene er karrige, men panoramautsikten er fantastisk. Vi stopper underveis ved verdens høyest beliggende kloster, Rongbuk, som ligger knappe 5 000 meter over havet.

Det finnes to Base Camps ved Mount Everest. Det sørlige ligger i Nepal og nås gjennom en krevende vandring. Vi besøker det nordlige Base Camp i Tibet, som på sommermånedene kan nås med kjøretøy. Har vi flaks med været kan det være mulig å se verdens høyeste og mektigste fjelltopp.

Dag 11 – Fjellpasset Kondanglhamu

I dag reiser vi mot byen Gyirong (2 700 moh.). Langs veien har du vakker utsikt mot Mount Everest. Vi passerer også noe høye fjellpass som Kondanglhamu og ferdes gjennom øde villmark. Reisen beregnes å ta cirka 7 timer, men det er reisen som er målet.

Gyirong ligger på Himalayas sørlige skråninger og været er mildt og fuktig. Her vokser en del skog og på sommeren fosser fossefall frem langs fjellsidene. Byen er den siste på den kinesiske siden av grensen før vi når Nepal. Grensehandelen lokker både kineserne, tibetanerne og nepalesene.

Dag 12 – Fra Tibet til Nepal

I dag forlater vi Tibet og reiser til Kathmandu (ca. 170 km/7-8 timer). I passe tid for lunsj stopper vi ved den naturskjønne og tradisjonelle byen Dhulikhel. Her vokser det rikelig med rododendron og de grønne skråningene rundt omkring er så vel villvokste som terrasserte. Fugler og sommerfugler trives her og det er et lite Shangri-La som åpenbarer seg.

Når vi ankommer Nepals hovedstad Kathmandu får du installere deg på det komfortable hotellet og hvile kroppen etter noen minnerike, men lange reisedager.

Dag 13 – Katmandu med besøk i skole og kloster

Kathmandu er hovedstad i Nepal og også kjent under navnet Kantipur. I løpet av formiddagen begir vi oss til Kasthamandaptempelet. Dette sies å være bygget av ett eneste tre, noe som kan være vanskelig å tro når man ser tempelets størrelse. Mytologi og religion veves videre når vi kommer til Swayambhunath, den 2 000 år gamle stupaen som har Buddhas altseende øyne på sine fire sider. Da Nepal har en overveiende hinduisk befolkning besøker vi også det viktigste hinduiske tempelet, Pashupatinath. Hit kommer pilegrimer fra steder langt utenfor nasjonens grenser. Tempelet har en inskripsjon fra år 477, men mange mener at det har stått et alter her allerede cirka 500 f.Kr. Her får du mulighet til å treffe en munk for å få en velsignelse.

På kvelden samles vi for en nepalsk avskjedsmiddag og du får også ta del i en tradisjonell kulturforestilling.

Dag 14 – Bhadgaon, Patan og hjemreise

Den siste dagen på denne rundreisen starter med en utflukt til verdensarvlistede Bhaktapur (Bhadgaon), Kathmandudalens tredje største by og tidligere hovedstad. Av de tre søsterbyene Kathmandu, Patan og Bhaktapur er det den sistnevnte som har bevart sine tradisjoner mest på grunn av sin mer isolerte beliggenhet. Byen er kjent for sine dyktige pottemakere, vevere og treskjærere. Talentet for treskjæringen kan man se i portalen Golden Gate.

Etter lunsj fortsetter ettermiddagen i den lille, merkelige byen Patan cirka fem kilometer bort. Det sentrale torget Patan Durbar er lite, men omgitt av utsøkte arkitektoniske bygninger og det regnes som et av verdens vakreste torg. Her får du tid til å se deg omkring på egen hånd.

Vi har sen utsjekking og flyr fra Kathmandu sent på kvelden.

Dag 15 – Hjemkomst

Vi flyr via Doha og lander på morgenen hjemme i Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly Norge – Beijing / Kathmandu – Norge
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 11 lunsjer (2020: 10 lunsjer)
• 8 middager  (2020: 7 middager)
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder 

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Beijing. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst Beijing. Middag er inkludert. To overnattinger på femstjerners, sentralt beliggende hotell i Beijing.

Dag 3

Utflukt til Den kinesiske mur og Den forbudte by, 120 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Fly Beijing – Lhasa. Frokost og middag er inkludert. Fire overnattinger på sentralt beliggende hotell i Lhasa.

Dag 5

Utflukt til Potalapalasset og Seraklosteret, 20 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Utflukt til Jokhangtempelet, Barkhor Bazaar og Drepungklosteret, 25 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Lhasa – Shigatse, 270 km. Ferd over det tibetanske høyplatået via Yamdroksjøen. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Shigatse.

Dag 8

Byrundtur i Shigatse med besøk ved Dashilhunpoklosteret og det lokale markedet, 10 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Shigatse – Shegar, 240 km. Ferd over Jiatsuopasset. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på enkelt hotell i Shegar.

Dag 10

Heldagsutflukt til Mount Everests nordlige Base Camp, 140 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11

Shegar – Gyirong, 290 km. Ferd over Kondanglhamu-passet. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på enkelt hotell i Gyirong.

Dag 12

Gyirong – Kathmandu, 170 km. Over Nepalese-Chinese Friendship bridge. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Kathmandu.

Dag 13

Byrundtur i Kathmandu/Kantipur med besøk på en skole og et tempel, 20 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 14

Dagsutflukt til Bhaktapur og Patan, 40 km. Frokost og lunsj er inkludert. Flyrreise Kathmandu – Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 15

Hjemkomst.

Kina

Innbyggere: 1 323 600 000
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimerSpråk
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Nepal

Folkemengde
28,1 millioner Flateinnhold
147 181 km² Valuta
Nepalsk rupi Religion
Hinduisme og buddhisme Språk
Nepali (beslektet med hindi). Dessuten finnes 12 minoritetsspråk og mange dialekter. De høyere samfunnsklassene snakker engelsk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Norge – Beijing / Kathmandu – Norge, øvrige transporter og innenriksfly ifølge program, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogrammet.

Avreise 10.februar 2019

Noter at denne avreisen har en reiselengde på 15 dager og ikke 17 som avreisen i september 2019. Forskjellen i reisene er at den "ledige dagen" i Beijing utgår og at besøket i Lhasa er 3 netter i stedet for 4. Det som vi ikke besøker i Lhasa på avreisen 2.oktober er sommerpallasset. 

Når det gjelder hotell er det samme på begge avreisene 2019, med unntak av i Beijing hvor vi på avreisen 2.oktober bor på: 

Presidental Plaza Hotel Beijing

Valuta 

Kinesiske Yuan (CNY).  

Nepalske rupi (NPR). 

Dersom du ønsker å delta på ekstra utflukter og arrangerte kveldsarrangementer, betaler du disse i US-dollar. Det kan også være vanskelig å veksle inn norske sedler i Nepal, derfor bør du ta med en reisekasse i US-dollar eller Euro. Drikke til felles måltider er ikke inkludert.  

Les mer under Valutaveksling »  

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor. 

Driks  

Driks er ikke inkludert på denne reisen. Du bør i stedet beregne et beløp på 45 USD per person for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler sammen drikspengene ved starten på reisen og porsjonerer deretter ut pengene til berørte personer. 

Klima og bekledning  

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, se for eksempel  www.bbc.com eller www.yr.no.  

Nesten hele Kinas klima, med unntak av de enorme områdene med halvørken nordvest langs den gamle Silkeveien, styres av monsunvindene og på sommeren er luftfuktigheten høy. I løpet av vintersesongen kan dagene være kjølige.  

I sørlige og østlige Tibet fungerer Himalaya som en barriere mot monsunvindene fra sør. Dette gjør Tibet regnfattig. Vinteren er meget kald, mens sommeren og tidlig høst er sval og behagelig. I Tibet og Nepal kan du i løpet av en og samme dag få oppleve sterk varme i solskinnet samt bitende kalde vinder på de øvre platåene og passhøydene. 


Klær og utstyr 

Atmosfæren på hotellene er relativ uformell, også på de bedre hotellene. I løpet av dagene går du løst og ledig kledd i behagelige klær. Det er viktig at du har bra sko med lav hel og gummisåle.

I løpet av sommeren reiser du i lette og lettvaskede bomullsklær. Hotellene har rask og bra vaskeservice. Regn kan forekomme, så ta med deg regntøy og gjerne en paraply.

For oppholdet i Tibet og Nepal bør du ha med deg en varm genser og gjerne en tykkere, vindtett jakke same gjerne en lue og hansker.

Kofferten må være solid og låsbar siden den ofte i forbindelse med flyreisene utsettes for litt røff behandling.  

For øvrig 

Hotellstandard:  

Selv når vi forlater Lhasa mot Nepal så er hotellstandarden enkel med spartansk innredning. Noen ganger kan det være problemer med strømforsyningen og derfor kan det også være litt til og fra med varmt vann. Reisens overnattinger avsluttes med et bekvemt hotell i Kathmandu.

Grenseovergang:

Ved grenseovergangen mellom Tibet og Nepal må man ta ut sin bagasje fra bussen og bære den selv over grensen. Her gjennomføres ofte tollerne gjennomsøkninger av bagasje, dog ikke så ofte av vestlige turister. Man bør likevel være forberedt på dette, og om det så skjer pakker de opp hele kofferten/vesken og man må selv pakke ned alt igjen.

Visum

Visum kreves, og må skaffes før avreise. For dere som ikke allerede har skaffet eget visum, kan TEMA nå ordne med gruppevisum. For å kjøpe visumtjeneste til Kina, vennligst kontakt vår kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK

For at vi skal kunne handtere dette må vi ha en fargekopi av pass, informasjon om sysselsetting samt bokningsnummer og avreisedato. Vær oppmerksom på at vi må ha dette senest 2 måneder før avreise, alternativt så fort som mulig etter bestilling. Send til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Gruppevisum sendes ut ca. 1 uker før avreise, og da får dere mer informasjon om visumet. OBS! Dokumentet skal kunne vises opp på både innreise og utreise.

Hvis dere ønsker å søke visum på egen hånd kan dere ta kontakt med Kinesiske ambassades visumsenter. For mer informasjon besøk deres hjemmeside. Merk at vi på TEMA innehar de bekreftelser (Hotel og dagsprogram) som dere trenger for å søke visum. Vennligst kontakt oss på passport@temaresor.se så sender vi disse dokumentene. Vær oppmerksom på at visumet er gyldig i 3 måneder, så man kan tidligst søke ca. 2 måneder før avreise. Behandlingstid på ambassaden er ca. fire arbeidsdager. Det er lurt å beregne noen dagers ekstra marginal. Vennligst søk om visum i god tid.

Det kreves i tillegg ytterligere informasjon til flyselskapet. Vennligst fyll i denne informasjon så fort som mulig på «Min reise».

OBS! Visumet krevet at man er minst to personer. Hvis du reiser alene må vi derfor legge sammen din visumsøknaden med andre reisendes søknad. Det betyr at dere må sjekke inn sammen på flyplassen og passere sikkerhetskontrollen i Kina sammen. Det samme gjelder for hjemreisen. Når avreise nærmer seg tar vi kontakt og formidler hverandres kontaktinformasjon slik at dere kan bestemme hvor dere skal ses på flyplassen for innsjekking. Vennligst ta kontakt med vår kundeservice på telefon 210 00 820 hvis du har spørsmål rundt dette.


Vær oppmerksom på – Høye høyder! 

I løpet av rundreisen passerer du høyder opp til 5 000 meter over havet (Lhasa 3 607 meter over havet). Dette klarer de fleste uten problem. Ulike mennesker har dog ulik toleranse for høye høyder. Det har ingenting med alder, kjønn eller allmenn kondisjon å gjøre. Du unngår høydesyke (kvalme, hodepine, åndenød) gjennom å holde lav aktivitet, gå med rolige bevegelser, drikke mye væske samt unngå røyking og sterk sprit. Dersom du føler deg usikker på dine eventuelle reaksjoner, bør du snakke med din lege før reisen. 

På flyplassene 

På kinesiske flyplasser er det ikke tillatt å medbringe hverken alkohol, vann eller mineralvann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan medbringes men åpnes og kontrolleres av sikkerhetspersonalet. Etter sikkerhetskontrollen kan man handle vann, mineralvann og tollfrie varer. I den innsjekkede bagasjen kan kun uåpnede flasker med alkoholholdig drikke pakkes ned. Lighter eller magneter får magneter kan heller ikke medbringes. Omhyggelige kontroller gjennomføres.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-09-15 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Dubai
2019-09-15
14:30
2019-09-15
23:20
Emirates Airlines, 160
Dubai
Beijing
2019-09-16
03:55
2019-09-16
15:25
Emirates Airlines, 306
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Dubai
2019-10-01
01:10
2019-10-01
04:15
Emirates Airlines, 2154
Dubai
Oslo
2019-10-01
07:25
2019-10-01
12:30
Emirates Airlines, 159
17 dager Kina, Tibet og Nepal Oslo 38 450 NOK Fullbooket
2020-04-26 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Doha
2020-04-26
16:10
2020-04-26
23:40
Qatar Airways, 176
Doha
Beijing
2020-04-27
01:55
2020-04-27
14:55
Qatar Airways, 892
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2020-05-11
19:15
2020-05-11
22:10
Qatar Airways, 651
Doha
Oslo
2020-05-12
01:30
2020-05-12
07:15
Qatar Airways, 179
17 dager Kina, Tibet og Nepal Oslo 44 990 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-05-17 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Doha
2020-05-17
16:10
2020-05-17
23:40
Qatar Airways, 176
Doha
Beijing
2020-05-18
01:55
2020-05-18
14:55
Qatar Airways, 892
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2020-06-01
19:15
2020-06-01
22:10
Qatar Airways, 651
Doha
Oslo
2020-06-02
01:30
2020-06-02
07:15
Qatar Airways, 179
17 dager Kina, Tibet og Nepal Oslo 42 450 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-09-13 17 dager Kina, Tibet og Nepal Oslo 45 390 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-10-04 17 dager Kina, Tibet og Nepal Oslo 45 390 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.