Fottur i Andorraminiatyrlandet med den storslåtte naturen

Til fots opplever vi naturskjønne og varierte naturscenarioer, og besøker en vin- og tobakkgård med smaksprøver av Andorraviner! Kanskje lokker shopping i hovedstaden Andorra la Vellas butikker, som er vel besøkt på grunn av landets lave skatter. 

Reisefakta

Land: Andorra, Spania

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Komfortabelt hotell i Ordino hele uken
 • Fottur ved de tre Tristainasjøene
 • Besøk på en vin- og tobakksgård
 • Sirkelvandring i Madriu naturpark
 • Sortenys botaniske avdeling

Dagsprogram
Juni - september 2019

Dag 1 – Til Andorra

Avreise fra Skandinavia til Barcelona, der vi blir møtt av TEMAs reiseleder og buss. Med buss reiser vi ca. 4 timer gjennom Spanias nordøstlige region Katalonia, til Andorra. Vi bor komfortabelt hele uken i en av Andorras vakreste byer Ordino. På kvelden blir det en tre-retters middag på hotellet.

Dag 2 – Ordino og tobakk museum

I dag står en spasertur - fottur på programmet. Vi tar buss til byen El Serrat og går ned til Ordino på lavere høyde, og går halvveis til Andorra la Vella. Stien er en del av «Ruta del Ferro», den gamle jerntransportveien. Fra 1600-tallet til og med slutten av 1800-tallet ble store mengder av jern utvunnet i Andorras fjellområder. Stein som inneholdt jern ble transportert med esler langs denne stien og videre ned i dalgangene. Flere jern-hus ble plassert i dalene for å utvinne jernet. Fotturen går gjennom skog og åpne felter, pittoreske og bedårende vakre små byer ned granitthus og skifertak, samt en stor blomsterprakt på balkonger i hagene.

Etter fotturen er det koselig å spise en lunsj (ikke inkludert) på gågaten i Ordino. I løpet av ettermiddagen tar vi bussen til tobakk museet i byen Sant Jualiá de Lória hvor vi får et innblikk i tobakken historie i Andorra. Tobakken har vært en av landets største eksportvarer siden slutten av 1600-tallet, og man kan se avlinger av de grønne tobakksbladene overalt i dalene. Allerede rundt 1880 begynte man å produsere sigarer og sigaretter i Andorra. Middag på hotellet.

Dagens fottur: ca. 8 km (3 timer). Laveste høyde 1298 meter over havet, høyeste høyde 1560 meter over havet. Vi starter fotturen i El Serrat på høyere høyde og går nedover til Ordino som ligger på en lavere høyde. Vanskelighetsgrad: 1.

Dag 3 – Incles-dalen

Etter en cirka 45 minutters bussreise når vi Incles-dalgangen i det nordøstre Andorra, som er en av tre hoveddalganger i Andorra, og som følger elven Incles. Rett ved ligger det velkjente skisystemet Grandvalira, der flere skikonkurranser har funnet sted. Vi starter fotturen langs elven, der skog av røde pinjetrær dominerer. Etter hvert som vi avanserer i høyde blomstrer kamille og villtimian, og videre følger sort pinjeskog og åpne gressfelt. Ved Sorda-sjøen blir det deilig å dekke opp til dagens piknik. Det føles nesten litt andektig når vi her vender blikket ned over dalens naturscenarioer, og rett bak fjellene ligger nabolandet Frankrike. Fotturen avsluttes ved Incles-elven. Vi vender tilbake til hotellet på ettermiddagen og avsluttes med middag på restaurant.

Dagens fottur: ca. 10 km (4-5 timer). Laveste høyde 1752 m o h, høyeste høyde 2298 m o h. Fotturen starter i skogsdalgangen langs elven Incles. Deretter går man opp i høyden gjennom skog og åpne gressfelt. For et lettere program kan du velge å holde deg nede ved elven. Høyeste høyde er da 1840 m o h. Incles-dalgangen er 6 km t/r. Vanskelighetsgrad: 3

Dag 4 – Vin på høyden. 

Tidlig formiddag besøker vi en vingård. Forunderlig nok dyrkes det vin i Andorra – både røde og hvite. Vinstokkene vokser på høy høyde i terrasser, 1 200 meter over havet. Dette er de høyest beliggende vinfeltene i hele Europa, sammen med Val d`Aosta i Italia. Vingården er bygd som en liten middelalderby med noen hus ovenfor Sant Juliá de Lória, og man produserer biodynamisk vin som vi får smake på mens vi blir guidet rundt.

Vi fortsetter dagen med en kort tur rundt i Andorra de la Vella til den gamle bykjernen, hvor noen av husene ble bygget allerede på 1500-tallet. Etter den lille byturen blir det lunsj, og ettermiddagen er ledig.

Hvis du vil kan du gjøre et besøk på «caldean» i sentrum av Andorra la Vella. Dette er Andorras spektakulære badeanlegg. Både eksteriøret og interiøret vekker oppmerksomhet, og kan sees over åsene rundt omkring. Badehuset rommer flere bassenger og jacuzzi, samt en eksotisk hage med badeplasser og solstoler.

Dag 5 – Naturparken Madriu

Dagens fottur går i en sirkel i sørlige Andorra, og finnes med på Unescos verdensarvliste. Bussen tar oss ca. 45 minutter til entréen av naturparken. Fotturen går litt opp-og-ned i et skogdekt terreng. Når landskapet åpner seg i en vid blomstereng slår vi oss ned ved det avkjølende vannet for en pikniklunsj. Roen og stillheten er påtakelig. Det føles eksklusivt å ha hele naturen for seg selv.

I dette, som i alle vassdrag i Andorra, finnes det rikelig med ørret som vi selvfølgelig kommer til å smake på i løpet av vandringsuken. Når dagens fottur er slutt føles det godt med en kopp kaffe på en kafé rett i nærheten. Når solen går ned spiser vi middag på hotellet.

Dagens fottur: ca. 9 1/2 km (4 timer). Laveste høyde 1630 m o h, høyeste høyde 1780 m o h. Fotturen går gjennom skog og litt opp-og-ned. Vi går rundt som i en sirkel. Vanskelighetsgrad: 3.

Dag 6 – Sorteny

I dag besøker vi Sorteny naturpark i nordlige Andorra. Nasjonalparken sprer seg på et 1 000 hektar stort areal og hele 700 ulike vekster finnes her, hvor 50 av disse er endemiske. Her finnes også en separat botanisk avdeling som vi besøker. 

Vi tar bussen fra hotellet til parken og går deretter langs grusveier og skogstier opp til innsjøen Estany de l´Estanyo som ligger 2338 meter over havet. Her stopper vi og har piknik. 

I skumringen reiser vi med buss til en tradisjonell «borda», der kveldens middag skal inntas. En borda er det huset i granittstein i fjellene og på landsbygda, der Andorras befolkning bodde tidligere. Huset hadde separate avdelinger for bolig, dyr, samt høy. I dag fungerer flere av dem som restauranter eller sommerhus.

Dagens fottur: ca. 10-11 km (6 timer). Laveste høyde 1560 meter over havet, høyeste høyde 2 338 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 3.


Dag 7 – Tristaina-sjøene

Fotturens siste dag tar oss med buss ca. 20 minutter til Tristaina sjøområde i det nordvestlige Andorra. De tre Tristainasjøene er restene av en tidligere isbre og de brer seg vakkert ut ved foten av fransk-andorranske fjelltopper på drøye 2 700 meter over havet. Vi vandrer i et åpent landskap med vide og sublime utsikter og fargerikdom med Gentiana, Oregano og Fjell-asalea.

Hvorfor ikke ta heisen opp til den franske grensen på cirka 2 600 meter over havet. Oppe på fjellkammen har man en fantastisk utsikt over både Andorra og Frankrike. Området er høyt verdsatt av Andorras innbyggere, og her møtes store familier for å nyte av naturen. Lunsjmuligheter finnes for den som ønsker. Vi vender tilbake tidlig på ettermiddagen til hotellet. Avskjedsmiddag.

Dagens fottur: ca. 6 km (3 ½ - 4 timer). Laveste høyde 2200 m o h, høyeste høyde 2454 m o h. Fotturen går i en sirkel rundt de tre Tristaina-sjøene. For et lettere program kan du velge å bare gå til to av de tre sjøene, høyeste høyden er da 2320 m o h. Vanskelighetsgrad: 2.

.

Dag 8 – Hjemreise

Bussreise ca. 4 timer til Barcelonas flyplass. Adios og Hasta la vista!


Dette er inkludert i reisen

• Fly Barcelona t/r
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder 
• 7 frokoster 
• 3 pikniklunsjer
• 6 middager 

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Barcelona. Buss til Ordino/Andorra, ca. 230 km. Syv overnattinger på hotell i Ordino. Middag er inkudert.

Dag 2

Buss Ordino – El Serrat t/r, ca 10 km. Fottur El Serrat – Ordino, ca 8 km. Besøk på tobakk museum. Frokost og middag er inkludert.

Dag 3

Buss Ordino – Inclesdalen t/r ca. 65 km. Fottur i Incles-dalen ca. 10 km. Frokost, piknik og middag er inkludert.

Dag 4

Buss Ordino – Sant Julia, t/r 100 km. Besøk vingård og Andorra la Vella sentrum. Tid på egen hånd på ettermiddagen. Frokost er inkludert.

Dag 5

Buss Ordino – Madriu naturpark, t/r ca. 50 km. Fottur i Madiu naturpark ca .9,5 km. Frokost, piknik og middag er inkudert.

Dag 6

Buss Ordino – Naturparken Sorteny, ca 22 km, t/r. Fottur i Sorteny nasjonalpark. Frokost, piknik og middag er inkludert.

Dag 7

Buss Ordino – Tristaina t/r, ca 18 km. Fottur ved Tristaina-sjøene, ca. 6 km. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8

Buss Ordino – Barcelona, ca. 230 km. Fly Barcelona (via Frankfurt eller München) – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Andorra

Innbyggere 86 165
Flateinnhold 468 km²
Religion Romersk katolsk cirka 90 %
Språk Katalansk (offisielt ), Fransk, Portugisisk

Spania

Innbyggere
40,3 millioner Flateinnhold
504 782 km² Valuta
Euro Religion
Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 % Språk
Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Norge – Barcelona (via Frankfurt eller München) t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogram.  

Valuta 

Euro (EUR).  

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.  

Les mer under Valutaveksling »  

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.  

Driks 

TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordeling av driks til sjåfører og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.  

Gruppens størrelse 

Minimum 15 personer og maksimum 22 personer  
 
Hotel Coma:

Hotellet har tre stjerner og fine rom, stor bar med selskapsrom, terrasse hvor man kan sitte, stor hage og stor restaurant. Hotellet ligger i et rolig område litt ovenfor Ordino. Fem minutter unna ligger byen med noen butikker og barer. Hotellet bærer preg av at det har noen år på nakken, men det har en herlig atmosfære. De måltider som serveres på hotellet inkluderer husets vin og vann. Bassenget er åpen 09:00-20:00 hver dag med start rundt den 24.juni, avhengig av været. I nærheten finner man både minigolf og tennis. Wifi på hele hotellet. 


Klima og bekledning
 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.  

Fotturen 

Fotturene er spredd over hele Andorra og har ulik karakter, naturscenarioer samt vekstliv. Fotturene foregår på fjordstier med granitsten (ikke rullestein). Vi vandrer også i skog, på åpne skogspartier og gressfelt.  

Da det er få supermarkeder der vi oppholder oss blir det umulig å handle inn til TEMA piknik. Du behøver derfor ikke å ta med deg kopp, bestikk eller tallerken. På denne reisen er 3 pikniker inkludert, og disse prepareres av hotellet og inneholder:

1 stor sandwich med ulikt pålegg
1 frukt  
1 pakke med kaker eller energibar  
1 liten flaske vann  

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her » 

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2020-06-06 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2020-06-06
06:05
2020-06-06
08:10
Lufthansa, 865
Frankfurt
Barcelona
2020-06-06
09:45
2020-06-06
11:45
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2020-06-13
11:55
2020-06-13
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Oslo
2020-06-13
15:55
2020-06-13
18:05
Lufthansa, 2454
8 dager Fottur i Andorra Oslo 17 050 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-06-13 8 dager Fottur i Andorra Oslo 16 550 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-07-11 8 dager Fottur i Andorra Oslo 16 950 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-07-18 8 dager Fottur i Andorra Oslo 16 850 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.