Fottur i Andorraminiatyrlandet med den storslåtte naturen

Under denne fotturen utforsker vi et spektakulært fjellandskap med dalganger og smaragdgrønne blomsterenger. Til fots opplever vi naturskjønne og varierte naturscenarioer og besøker en vin- og tobakkgård med smaksprøver av Andorraviner. Kanskje lokker shopping med bra priser i hovedstaden Andorra la Vellas,  takekt være landets lave skatter. Reisefakta

Land: Andorra, Spania

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Komfortabelt hotell i Ordino hele uken
 • Fottur ved de tre Tristainasjøene
 • Besøk på en vin- og tobakksgård
 • Sirkelvandring i Madriu naturpark
 • Sortenys botaniske avdeling

Dagsprogram
2021

Dag 1. Avreise
Avreise fra Skandinavia til Barcelona. I Barcelona blir du møtt av reiselederen og deretter fortsetter reisen med en 4 timers busstur fra Barcelona til Andorra der vi skal bo komfortabelt hele uken i en av landets vakreste byer, Ordino. Om kvelden får vi servert en 3-retters middag på hotellet.

Dag 2. El Serrat
I dag står en spasertur på programmet. Vi kjører buss til landsbyen El Serrat og går til fots ned til Ordino som ligger litt lavere, halvveis til Andorra la Vella. Stien er en del av "Ruta del Ferro", den gamle jernbanelinja. Fra 1600-tallet til slutten av 1800-tallet ble det utvunnet store mengder jern i de fjellrike områdene i Andorra. Stein som inneholdt jern, ble fraktet med esler langs denne stien og lenger ned i dalene. Flere "jernhus" ble plassert i dalene for å utvinne jernet. Turen går over åpne marker og gjennom skog og pittoreske, bedårende vakre små landsbyer med granitthus og skifertak og stor blomsterprakt på balkonger og i hager.

Etter turen er det hyggelig å spise lunsj (ikke inkludert) på gågaten i Ordino. Ettermiddagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dagens vandring: ca. 10 km (3 timer). Laveste punkt er 1298 meter over havet, høyeste punkt er 1560 meter over havet. Vi begynner fotturen i El Serrat på det høyeste punktet og går nedover til Ordino som ligger lavere i terrenget. Vanskelighetsgrad: 1.

Dag 3. Inclesdalen
Etter cirka 45 minutters bussreise kommer vi til Inclesdalen nordøst i Andorra. Dette er en av tre hoveddaler som ligger langs elven Incles i lilleputtlandet. Ved siden av ligger det kjente skistedet Granvalira der det arrangeres flere skikonkurranser. Vi starter turen langs elven der en skog av røde pinjetrær dominerer. Alt ettersom vi avanserer i høyde blomstrer kamomille og villtimian og deretter kommer vi til svart pinjeskog og åpne gressletter. Vel fremme ved Sordasjøen er det tid for dagens piknik. Det føles nesten uvirkelig når vi ser ned over dalens vakre natur vel vitende om at bak fjellene ligger nabolandet Frankrike. Vandringen går i en løkke og avsluttes ved Incleselven. Vi kommer tilbake på hotellet om ettermiddagen.

Dagens vandring: ca. 10 km (4–5 timer). Laveste punkt er 1752 meter over havet, høyeste punkt er 2298 meter over havet. Turen begynner i skogdalene langs elven Incles. Deretter går vi oppover gjennom skog og over åpne gressletter. Hvis du ønsker et lettere program kan du holde deg nede ved elven. Høyeste punkt er 1840 meter over havet. Inclesdalen er 6 km t/r. Vanskelighetsgrad: 3


Dag 4. Vin i høyden og tobakksmuseum
Etter frokost kjører bussen oss til et tobakksmuseum i landsbyen Sant Jualiá de Lória, der vi får et innblikk i Andorras tobakkshistorie. Tobakken har vært en av landets største eksportvarer siden slutten av 1600-tallet, og vi kan se plantasjene og de grønne tobakksbladene over alt i dalene. Sigarer og sigaretter ble produsert i Andorra allerede rundt 1880.

Når vi er ferdige på tobakksmuséet, besøker vi en vinprodusent der vi får prøvesmake vin. Overraskende nok dyrkes det vindruer i Andorra, både til rød og hvit vin. Vinstokkene vokser på terrasser i høyden, 1200 meter over havet. De er de høyeste beliggende vinmarkene i hele Europa sammen med Val d'Aosta i Italia.

Etter besøket på vingården kjører vi videre til Andorra la Vella. Flere av husene i den gamle bykjernen ble bygget allerede på 1500-tallet. Lunsjen nytes på egen hånd og ettermiddagen er fri til egne streiftog, kaféliv eller shopping i byen.

Hvis du har lyst, kan du besøke "caldean" i sentrum av Andorra la Vella. Dette er Andorras spektakulære badeanlegg. Både utvendig og innvendig vekker det oppmerksomhet og kan ses over åsene rundt. Badehuset inneholder flere bassenger og boblebad, i tillegg til en eksotisk hage med badeplasser og solsenger.

Dag 5. Naturparken Madriu
Dagens tur går i en sirkel i sørlige Andorra og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Etter cirka 45 minutter med buss er vi fremme ved inngangen til naturparken. Turen går opp og ned i skogkledd terreng. Når landskapet åpner seg ved en blomstereng, slår vi oss ned ved det avkjølende vannet for en pikniklunsj.

I denne, som i alle elver i Andorra, finnes det rikelig med ørret, som plantes ut ved hjelp av helikoptre i landets innsjøer etter at de har vokst opp i et oppdrettsanlegg. Etter vandringen smaker det godt med en kaffe på en kafé i nærheten.

Dagens vandring: ca. 9,5 km (4 timer). Laveste punkt er 1630 meter over havet, høyeste punkt er 1780 meter over havet. Turen går litt opp og ned gjennom skog. Vi går rundt i en sirkel. Vanskelighetsgrad: 3.

Dag 6. Sorteny
I dag besøker vi Sortenys naturpark nord i Andorra. Området er 1000 hektar med cirka 700 plantearter, hvorav 50 er endemiske og unike for nettopp dette området. Her er det også en frittstående botanisk avdeling som vi besøker.

Vi kjører buss fra hotellet til parken og går deretter langs grusveier og skogsstier opp til innsjøen Estany de l'Estanyo som ligger 2338 meter over havet. Her stopper vi og nyter en piknik. Etter pikniken kjører bussen oss tilbake til hotellet, og om kvelden venter felles middag på en restaurant.

Dagens vandring: ca. 10–11 km (6 timer). Laveste punkt er 1560 meter over havet, høyeste punkt er 2338 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 3.

Dag 7. Tristania-innsjøene
Fotturens siste dag kjører vi buss cirka 20 minutter til innsjøområdet Tristania nordvest i Andorra. De tre Tristania-innsjøene er rester av en tidligere isbre, og de brer seg vakkert ut ved foten av fransk-andorranske fjelltopper drøye 2700 meter over havet. Vi vandrer til fots i et åpent landskap med vide og vakre utsikter samt fargerikdom med gentiana, oregano og fjellasalea.

Vi tar heisen opp til den franske grensen som ligger cirka 2600 meter over havet. Oppe på fjellkammen bys vi på en fantastisk utsikt over både Andorra og Frankrike. Området er veldig populært blant Andorras befolkning og hit kommer gjerne hele familier for å nyte naturen og omgivelsene rundt. Det er mulig å spise lunsj for de som ønsker. Vi kommer tilbake til hotellet tidlig om ettermiddagen.

Senere på kvelden venter en 5-retters avskjedsmiddag med passende viner på en "borda". En borda er et hus i granittstein i fjellene og på landsbygda der andorranerne en gang bodde. Huset hadde separate deler for boliger, dyr og høy. I dag er flere av disse borda-restauranter eller sommerhus.

Dagens vandring: ca. 6 km (3,5–4 timer). Laveste punkt er 2200 meter over havet, høyeste punkt er 2454 meter over havet. Turen går i en sirkel rundt de 3 Tristania-innsjøene. Ønsker du et lettere program, kan du gå til bare 2 av de 3 innsjøene, høyeste punkt er da 2320 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 2

Dag 8. Hjemreise
Bussreise cirka 4 timer til flyplassen i Barcelona etter et berikende opphold i Andorra. Adios og Hasta la vista!

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder 
• 7 frokoster 
• 3 pikniklunsjer
• 3 middager 

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Barcelona (via Frankfurt eller München). Buss til Ordino/Andorra, ca. 230 km. Syv overnattinger på hotell i Ordino. Middag er inkludert.

Dag 2
Buss Ordino – El Serrat, ca. 10 km. Fottur El Serrat – Ordino, ca. 8 km. Frokost er inkludert.

Dag 3
Buss Ordino – Inclesdalen t/r ca. 65 km. Fottur i Inclesdalen ca. 10 km. Frokost og piknik er inkludert.

Dag 4
Buss Ordino – Sant Julia, t/r 100 km. Besøk på tobakksmuseum og en vingård. Besøk i Andorra la Vella sentrum. Lunsj på egen hånd og ettermiddagen er fri til egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 5
Buss Ordino – Madriu naturpark, t/r ca. 50 km. Fottur i Madriu naturpark ca. 9,5 km. Frokost og piknik er inkludert.

Dag 6
Buss Ordino – Naturparken Sorteny, ca. 22 km, t/r. Fottur i Sorteny nasjonalpark, ca. 5 km. Frokost, piknik og middag inkludert.

Dag 7
Buss Ordino – Tristania t/r, ca. 18 km. Fottur ved Tristania-innsjøene ca. 6 km. Frokost og 5-retters avskjedsmiddag med vin er inkludert.

Dag 8
Buss Ordino – Barcelona, ca. 230 km. Fly Barcelona (via Frankfurt eller München) – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Andorra

Innbyggere 86 165
Flateinnhold 468 km²
Religion Romersk katolsk cirka 90 %
Språk Katalansk (offisielt ), Fransk, Portugisisk

Spania

Innbyggere 46,6 millioner
Flateinnhold 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 %
Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogram.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordeling av driks til sjåfører og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.

Hotel Coma:
Hotellet har tre stjerner og fine rom, stor bar med selskapsrom, terrasse hvor man kan sitte, stor hage og stor restaurant. Hotellet ligger i et rolig område litt ovenfor Ordino. Fem minutter unna ligger byen med noen butikker og barer. Hotellet bærer preg av at det har noen år på nakken, men det har en herlig atmosfære. Bassenget er åpen 09:00-20:00 hver dag med start rundt den 24.juni, avhengig av været. I nærheten finner man både minigolf og tennis. Wifi på hele hotellet.

Klima og bekledning
Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Fotturen
Fotturene er spredd over hele Andorra og har ulik karakter, naturscenarioer samt vekstliv. Fotturene foregår på fjordstier med granitsten (ikke rullestein). Vi vandrer også i skog, på åpne skogspartier og gressfelt.

Da det er få supermarkeder der vi oppholder oss blir det umulig å handle inn til TEMA piknik. Du behøver derfor ikke å ta med deg kopp, bestikk eller tallerken. På denne reisen er 3 pikniker inkludert, og disse forberedes av hotellet og inneholder:

1 stor sandwich med ulikt pålegg
1 frukt
1 pakke med kaker eller energibar
1 liten flaske vann

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her »

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.