Fottur i Andorraminiatyrlandet med den storslåtte naturen

På denne vandringsreisen utforsker og forføres vi av et spektakulært og velstående fjellandskap med dalganger og smaragdgrønne blomsterenger. Til fots opplever vi naturskjønne og varierte vandringer. Vi besøker også en vin- og tobakksgård med smaksprøver av Andorraviner!

Du slapper av på hotellets terrasser samt i dets jacuzzi og bastu. Kanskje lokker innkjøp i hovedstaden Andorra la Vellas butikker, som er vel besøkt på grunn av landets lave skatter. Andorras ekstraordinære beliggenhet i Pyrenéene, omgitt av Spania og Frankrike, skaper unike muligheter til friluftsliv året rundt. Andorra er en av jordklodens fem minste stater og er det eneste landet i verden som har katalansk som nasjonalspråk.

Reisefakta

Land: Andorra, Spania

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-25 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Komfortabelt bosted på et familiedrevet hotell i 7 netter
 • Fottur ved de tre Tristainasjøene
 • Besøk på en vin- og tobakksgård
 • Sirkelvandring i Madriu naturpark
 • Sortenys botaniske avdeling

Dagsprogram
Juni - September 2018

Dag 1 – Reisedag

Avreise fra Norge til Barcelona, der vi blir møtt av TEMAs reiseleder og buss. Med buss reiser vi ca. 3 timer gjennom Spanias nordøstlige region Katalonia, til Andorra. Vi bor komfortabelt hele uken på et familiehotell i byen El Serrat. På kvelden dekkes det opp til en 3-retters middag på hotellet.  

Dag 2 – Tristaina-sjøene 

Fotturens første dag tar deg med buss ca. 20 minutter til Tristaina sjøområde i det nordvestlige Andorra. De tre Tristainasjøene er restene av en tidligere isbre og de brer seg vakkert ut ved foten av fransk-andorranske fjelltopper på drøye 2 700 meter over havet. Vi vandrer i et åpent landskap med vide og sublime utsikter og fargerikdom med Gentiana, Oregano og Fjell-asalea. Området er høyt verdsatt av Andorras innbyggere, og her møtes store familier for å med glede nyte av naturen. Lunsjmuligheter finnes for den som ønsker. Vi vender tilbake tidlig på ettermiddagen til hotellet.  

Litt utpå kvelden reiser vi med buss til hovedstaden Andorra la Vella. Her får vi tid på egen hånd for en spasertur og shopping. Dagen avsluttes med middag på en restaurant og en vinsmaking.  

Dagens fottur: ca. 6 km (3 ½ - 4 timer). Laveste høyde 2200 m o h, høyeste høyde 2454 m o h. Fotturen går i en sirkel rundt de tre Tristaina-sjøene. For et lettere program kan du velge å bare gå til to av de tre sjøene, høyeste høyden er da 2320 m o h. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3. 

Dag 3 – Incles-dalen 

Etter en cirka 45 minutters bussreise når vi Incles-dalgangen i det nordøstre Andorra, som er en av tre hoveddalganger i Andorra, og som følger elven Incles. Rett ved ligger det velkjente skisystemet Grandvalira, der flere skikonkurranser har funnet sted. Vi starter fotturen langs elven, der skog av røde pinjetrær dominerer. Etter hvert som vi avanserer i høyde blomstrer kamille og villtimian, og videre følger sort pinjeskog og åpne gressfelt. Ved Sorda-sjøen blir det deilig å dekke opp til dagens piknik. Det føles nesten litt andektig når vi her vender blikket ned over dalens naturscenarioer, og rett bak fjellene ligger nabolandet Frankrike. Fotturen avsluttes ved Incles-elven. Vi vender tilbake til hotellet på ettermiddagen. 

På kvelden serveres middag på hotellet.  

Dagens fottur: ca. 10 km (4-5 timer). Laveste høyde 1752 m o h, høyeste høyde 2298 m o h. Fotturen starter i skogsdalgangen langs elven Incles. Deretter går man opp i høyden gjennom skog og åpne gressfelt. For et lettere program kan du velge å holde deg nede ved elven. Høyeste høyde er da 1840 m o h. Incles-dalgangen er 6 km t/r. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3 

Dag 4 – Tobakk og vin 

Etter en behagelig sovemorgen venter et besøk på en vin- og tobakksgård i sørlige Andorra. Tobakksfelt med store og grønskende blader ser man over hele Andorra, som er formet nesten som mosaikker. Etter en tørkeprosess eksporteres de til USA. Forunderlig nok dyrkes det vin i Andorra – både røde og hvite sådan! Vinstokkene vokser på høy høyde i terrasser, 1 200 m o h. Dette er de høyest beliggende vinfeltene i hele Europa, sammen med Val d`Aosta i Italia. Med jeeper tar vi oss opp til disse og får samtidig mektige panoramautsikter over sørlige Andorra. Besøket avsluttes med prøvesmaking av de utsøkte vindråpene.  

Ettermiddagen og kvelden er fri i Andorra la Vellas bykjerne for egne streiftog og kanskje kaféliv samt shopping.  

Et obligatorisk besøk er «caldean» i sentrum av Andorra la Vella: Dette er Andorras spektakulære badeanlegg. Både eksteriøret og interiøret vekker oppmerksomhet, og kan sees over åsene rundt omkring. Badehuset rommer flere bassenger og jacuzzi, samt en eksotisk hage med badeplasser og solstoler.  

Dag 5 – Naturparken Madriu 

Dagens fottur går i en sirkel i sørlige Andorra, og finnes med på Unescos verdensarvliste. Bussen tar oss ca. 45 minutter til entréen av naturparken. Fotturen går litt opp-og-ned i et skogdekt terreng. Når landskapet åpner seg i en vid blomstereng slår vi oss ned ved det avkjølende vannet for en pikniklunsj. Roen og stillheten er påtakelig. Det føles eksklusivt å ha hele naturen for seg selv. I dette, som i alle vassdrag i Andorra, finnes det rikelig med ørret som vi selvfølgelig kommer til å smake på i løpet av vandringsuken. Når dagens fottur er slutt føles det godt med en kopp kaffe på en kafé rett i nærheten. Når solen går ned spiser vi middag på hotellet.  

Dagens fottur: ca. 9 1/2 km (4 timer). Laveste høyde 1630 m o h, høyeste høyde 1780 m o h. Fotturen går gjennom skog og litt opp-og-ned. Vi går rundt som i en sirkel. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3.   

Dag 6 – Sorteny 

Sorteny naturpark i nordlige Andorra er landets første nasjonalpark. Nasjonalparken sprer seg på et 1 000 hektar stort areal og hele 700 vekstarter finnes her, hvor 50 av disse er endemiske. Fotturen går ut fra hotellet gjennom skog. Vel inne i parken følger grusveier og skogsstier. Her finnes også en separat botanisk avdeling som vi besøker. Det vil bli lunsjmuligheter ved en koselige refugio. Fotturen går tilbake samme vei til hotellet.  

I skumringen reiser vi med buss til en tradisjonell «borda», der kveldens middag skal inntas. En borda er det huset i granittstein i fjellene og på landsbygda, der Andorras befolkning bodde tidligere. Huset hadde separate avdelinger for bolig, dyr, samt høy. I dag fungerer flere av dem som restauranter eller sommerhus.

Dagens fottur: ca. 5 km (3 ½ timer). Laveste høyde 1560 m o h, høyeste høyde 1966 m o h. Fotturen går t/r hotellet på samme vei. Fra hotellet får vi oppoverbakke, når vi går hjem får vi nedoverbakke. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3.

Dag 7 – Ordino

I dag står en spasertur-vandring på programmet. Vi går fra byen El Serrat der hotellet ligger, til byen Ordino som ligger litt lavere, og går halvveis til Andorra la Vella. Stien er en del av «Ruta del Ferro», den gamle jerntransportveien. Fra 1600-tallet til og med slutten av 1800-tallet ble store mengder av jern utvunnet i Andorras fjellområder. Stein som inneholdt jern ble transportert med esler langs denne stien og videre ned i dalgangene. Flere jern-hus ble plassert i dalene for å utvinne jernet. Fotturen går gjennom skog og åpne felter, pittoreske og bedårende vakre små byer ned granitthus og skifertak, samt en stor blomsterprakt på balkonger i hagene.  

Etter fotturen er det koselig å innta en lunsj (ikke inkludert) på gågaten i Ordino.  

Avskjedsmiddag på hotellet.  

Dagens fottur: ca. 8 km (3 timer). Laveste høyde 1298 m o h, høyeste høyde 1560 m o h. Vi starter fotturen fra hotellet på høyere høyde og går nedover til Ordino som ligger på en lavere høyde. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3.

Dag 8 – Hjemreise 

Bussreise ca. 3 timer til Barcelonas flyplass etter et opphold i Andorra som har vært både berikende og naturvakkert. Adios og Hasta la vista!  

Dette er inkludert i reisen

• Fly Barcelona t/r
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder 
• 7 frokoster 
• 2 pikniklunsjer
• 6 middager 

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Barcelona. Buss til El Serrat/Andorra, ca. 218 km. Syv overnattinger på hotell i El Serrat. Middag er inkudert.

Dag 2

Buss El Serrat – Tristaina t/r, ca 18 km. Fottur ved Tristaina-sjøene ca. 6 km. Buss El Serrat – Andorra la Vella, ca. 34 km t/r. Besøk i Andorra la Vella. Vinsmaking. Frokost og middag er inkludert.

Dag 3

Buss El Serrat – Inclesdalen t/r ca. 65 km. Fottur i Incles-dalen ca. 10 km. Frokost, piknik og middag er inkludert.

Dag 4

Buss El Serrat – Sant Julia, t/r 100 km. Jeeptur fra vingård til vinterrassene. Smaksprøver på gårdens viner. Besøk i Andorra la Vella sentrum. Tid på egen hånd for lunsj og ettermiddagen fri. Frokost er inkludert.

Dag 5

Buss El Serrat – Madriu naturpark, t/r ca. 50 km. Fottur i Madiu naturpark ca .9,5 km. Frokost, piknik og middag er inkudert.

Dag 6

Fottur El Serrat – Sorteny nasjonalpark – El Serrat, ca. 5 km. Buss El Serrat La Massana t/r ca. 22 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 7

Fottur El Serrat – Ordino ca. 8 km. Buss Ordino – El Serrat ca. 10 km. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8

Buss El Serrat – Barcelona, ca. 218 km. Fly Barcelona – Norge. Frokost er inkludert.

Andorra

Innbyggere 86 165 Flateinnhold 468 km² Religion Romersk katolsk cirka 90 % Språk Katalansk (offisielt ), Fransk, Portugisisk

Spania

Innbyggere 40,3 millioner Flateinnhold 504 782 km² Valuta Euro Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 % Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Norge – Barcelona t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogram.  

Valuta 

Euro (EUR).  

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.  

Les mer under Valutaveksling »  

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.  

Driks 

TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person (ca. 300 kr) ved reisens start, og tar seg av fordeling av driks til sjåfører og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.  

Gruppens størrelse 

Minimum 15 personer og maksimum 25 personer  

Klima og bekledning
 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.  

Fotturen 

Fotturene er spredd over hele Andorra og har ulik karakter, naturscenarioer samt vekstliv. Fotturene foregår på jfordstier med granittstein (ikke rullestein). Vi vandrer også i skog, på åpne skogspartier og gressfelt.  

Da det er få supermarkeder der vi oppholder oss blir det umulig å handle inn til TEMA piknik. Du behøver derfor ikke å ta med deg kopp, bestikk eller tallerken. På denne reisen er det kun 2 pikniker inkludert, og disse prepareres av hotellet og inneholder:

1 stor sandwich med ulikt pålegg
1 frukt  
1 pakke med kaker eller energibar  
1 liten flaske vann  

Spa

I reisens pris er tre entéer til hotellets nyåpnede spa inkludert. Bastu, svømmebasseng og tyrkisk bad med mere er inkludert. 

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her » 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet
 
XClose