Nyhet

Cruise i HellasPeloponnesos rundt med M/S Galileo 

Vi har gleden av å invitere deg med om bord på M/S Galileo rundt Peloponnesos. Opplev et cruise i Hellas fantastiske blå-turkise farvann, fra Athen og bakover i historien. Hver dag en ny havn og utflukter til steder som Olympia, Mykene og Delfi sammen med vår egen TEMA-reiseleder. Helpensjon ombord og ypperlig service. Cruiset avsluttes med en reise gjennom Korintkanalen før vi returnerer til Athen. Reisens siste dag krydres med Poseidons tempel i Sounion.

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 9 dager

Størrelse på gruppen: 16-18 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Akropolis og arkeologiske museum i Athen
 • M/S Galileos personal og gode mat
 • Mykenes borg og Olympias stadium
 • Byen Nafplion, en gang Hellas hovedstad
 • Delfis orakel og ruiner

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Ankomst Athen 31.10.2019

På Athens flyplass blir du møtt av TEMA-reiselederen som tar deg med til hotellet Electra Hotel Athens, som ligger like ved Syntagmaplassen. Utenfor døren venter den intensivt levende mangemillionbyen, med et stadig mylder av mennesker og opplevelser. Her møter du det moderne Athen, men også de gamle håndverkerkvartalene, som fortsatt finnes i nettopp dette området rundt hotellet.

Om kvelden kan du oppsøke Platía Iroon i den historiske bydelen Psiri. Med det pittoreske virvaret av små restauranter og kaféer, har bydelen blitt sammenliknet med Soho i New York.

Dag 2 – Akropolismuseet

Over virvaret av hus i de sentrale delene av Athen, rager Akropolisklippen som et skip over havet. De slående vakre, hvite marmortemplene imponerer ikke bare med sin skjønnhet. Denne morgenen besøker vi det fine Akropolismuseet nedenfor klippen, og får fortalt historien og legendene. Det blir et godt utgangspunkt for uken vi har foran oss og stedene vi har på programmet.

Om ettermiddagen drar vi til havnene i Athen: Pireus og Marina Zea. Det er på tide å gå om bord i den motordrevne seilbåten Galileo, som skal være det hyggelige hjemmet vårt i uken som kommer. Vi får mulighet til å hilse på alle medreisende og personalet på båten over en velkomstsdrink, og får samtidig vite litt mer om båten og ruten for cruiset. Deretter begynner cruiset, og det første målet er Palaia, det vil si gamle Epidauros.

Dag 3 – Verdensarven Epidauros

Etter en tidlig frokost går vi i land for å ta bussen det korte stykket til utgravningene av byen Epidauros, som står på verdensarvlisten. Her dyrket man Apollos sønn Asklepios, som var legekunstens gud. Hans helligdom ble plyndret, først av den romerske generalen Sulla, og senere av pirater og til sist av goterne 395 etter Kristus. Bare svært lite av helligdommen og byen fins fortsatt i dag. Men det som ble begravet under jordmassene og er blitt gravd fram i moderne tid, er det fantastiske teateret som Epidauros er mest kjent for i dag. Her er det plass til 14 000 tilskuere og akustikken er helt enestående. En viskning på scenen kan høres helt opp til den øverste benkeraden. Det er en merkelig opplevelse å stå på scenen som fortsatt er i bruk og der antikke dramaer har vært fremført helt siden før begynnelsen av vår tidsregning. Teateret er i bruk igjen i dag, og en av de mest omtalte framførelsene i moderne tid er fra begynnelsen av 60-tallet, da Maria Callas sang her.

Lunsjen spiser vi om bord på båten, og ettermiddagen bruker vi til å dra videre til Nafplion. Den pittoreske byen var i forhistorisk tid ganske betydningsløs. Men venetianerne etterlot seg hele tre festninger, hvorav den største er Palamidi som ligger på høyden og kan nås via 999 trappetrinn. I 1824 ble Nafplion noen år den første hovedstaden i det moderne Hellas. Vi ligger fortøyd i havnen om natten.

Dag 4 – Mykenes borg og løveport

Opplev Nafplion på en kortere byvandring, før vi går på en buss og tar en kortere reise gjennom det vakre området Argolis, der det dyrkes appelsiner i store mengder. Målet for turen er Mykene.

Når vi går gjennom løveporten i Mykenes antikke og svært vakre borg, er det som å komme tilbake til forhistorisk tid. Grensen mellom eventyr og virkelighet viskes ut og Homeros berettelser om trojanerkrigen danner innrammingen. Det var i disse betakende omgivelsene som Agamemnon samlet akaierne for krigen mot Troja, og etter hjemkomsten fra krigen ble myrdet av sin hustru. Kanskje er dette Homeros påfunn? Men senere utgravninger har bekreftet fakta i fortellingen som kan kontrolleres. På 1870-tallet ble det til og med funnet en vakker dødsmaske i rent gull, og arkeologen Schliemann telegraferte hjem: «Jeg har sett Agamemnons ansikt.»

Vel tilbake på båten får vi servert lunsj og reisen fortsetter til havs mot Monemvasia. Her ligger en festning på en høy, langsmal klippe – en klippe som også kalles Østens Gibraltar.

Om natten fortsetter cruiset til byen Gytheio.

Dag 5 – Spartas havn og Diros grotte

Vi ankommer havnen i Gytheio tidlig om morgenen. I antikken ble Gytheio brukt av Sparta som marinebase og her i bukten, på ei lita øy, tilbrakte Paris og vakre Helena sin første natt sammen, ifølge Homeros. Dagens utflukt går over Manihalvøya, sør på Peloponnesos. Her ser vi et enestående landskap, helt forskjellig fra alt du har sett i Hellas tidligere. Det er en ganske øde del av landet, med grottesystemer, underjordiske sjøer og elver. Ved Diros besøker vi den spektakulære grotten som ble oppdaget på 60-tallet. Dirosgrotten regnes for å være et av de viktigste naturhistoriske stedene i landet. De paleolittiske og neolittiske funnene som er gjort, og som i dag kan beundres i museet, viser at dette er et av de første bebodde stedene i Hellas. Grotten er delvis fylt med vann i dag, og vi går om bord i små båter som tar oss gjennom de store salene med fantasieggende stalaktitter og stalagmitter.

Før vi drar tilbake til kysten og skipet, besøker vi Areopolis og tar en kort tur til fots. Den lille byen er av historisk betydning for Hellas, fordi det var her frihetskrigen begynte etter den tyrkiske beleiringen som varte i 350 år. Om natten drar vi videre til Pylos.

Dag 6 – Nestors Pylos

Etter frokost på båten i havnen i Pylos, gjør vi om formiddagen en interessant reise i historien. Pylos er en pittoresk og vakker kystby i den sørvestlige delen av Peloponnesos. Begrepet Nestor, som gjelder den eldste og mest ærerike i en forsamling, kommer herfra. I gresk mytologi var nettopp Nestor konge her i Pylos. Kanskje har du lest om ham både i Iliaden og Odysseen, der han er en av få personer som kun beskrives med positive ord. Homeros beskriver ham som en særlig klok og veltalende konge, som selv deltok i trojakrigen med en stor egen flåte.

Nestors forhistoriske palass ligger vakkert på en høyde, like utenfor Pylos. Fra palasset ble oppdaget på nytt i 1939, har det blitt gjort utgravninger her. Fra den godt bevarte kongelige etasjen har man funnet et badekar som arkeologene mener kan være Nestors eget. I museet i landsbyen Chora like i nærheten, er tusenvis av funn fra palasset stilt ut. Etter besøket i museet drar vi tilbake til båten og reiser videre mot Katakolon.

Dag 7 – Tempel og stadion i Olympia

Tidlig om morgenen ankommer vi Katakolon, og allerede cirka kl. 07 går vi i land og reiser med buss til Olympia, som nok er det mest kjente og et av de viktigste stedene i antikkens verden. Dette er stedet der de Olympiske lekene startet, men her fantes også den største panhellenistiske helligdommen for dyrkingen av Zeus. Det er en opplevelse å besøke stadion, som stort sett ser ut som det gjorde for over 2000 år siden. Vi besøker også Heras tempel og Zeustempelet, der atletene som deltok i olympiadene bodde.

Vi spiser lunsj i Olympia. Vi besøker også museet i Olympia før turen går videre langs landeveier til Patras, på nordkysten av Peloponnesos. I Patras går vi om bord på båten og drar videre over Korintbukten til Itea, der vi ankrer opp for natten.

Dag 8 – Delfi og Korintkanalen

Etter frokost har vi en halv dag på oss til å oppdage Delfis svært velbevarte tempelområde og museum. I skråningene langs fjellet Parnassos slingrer den hellige prosesjonsveien seg forbi «skattehusene», der enorme rikdommer ble oppbevart. I selve Apollon-tempelet satt orakelet og ga tvetydige svar på alle spørsmål om framtiden.

Litt lenger opp ligger det antikke amfiteateret, med fantastisk utsikt over fjellene og de vidstrakte olivenlundene i Pleistosdalen. Herfra er det åpenbart hvorfor Delfi alltid har vært et hellig sted.

Om ettermiddagen er det på tide å dra gjennom Korintkanalen per motor. Den nesten 6,5 kilometer lange og 21 meter brede kanalen har nesten 90 meter høye, loddrette vegger og er et arkitektonisk mesterverk. Idéen om en kanal gjennom denne smalere landtungen, fantes allerede år 700 før Kristus, men det var keiser Nero som begynte arbeidet av den viktige sjøveien mellom Korintbukten og Saroniabukten år 67 etter Kristus. Først i 1893 var den ferdig og gjorde de facto Peloponnesos til ei øy. Senere samme kveld ankommer vi Pireus og Marina Zea, der vi tilbringer den siste natten i havnen.

Dag 9 – Landgang og flyreise

Frokost serveres om bord. Landgang etter en fin og fullpakket uke. Med avslapping om bord og bagasjen full av mytologi, takker vi båtens besetning og går i land. Fra Pireus kjører vi med buss til flyplassen i Athen, Eleftherios Venizelos, for å starte hjemreisen.


Dette er inkludert i reisen

• Flyg t/r Skandinavia

• Alle overnattinger (M/S Galileo: Lugarkategori C - oppgradering mulig)

• 8 frokoster

• 8 lunsjer

• 7 middager

• Kaffe (brygg), te og drikkevann ombord hele dagene

• Inngangsbilletter i følge program

• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Athen. Busstransport til hotell, 40 kilometer. En overnatting på hotell i Athen.

Dag 2

Athen – Palaia Epidauros. Besøk på Akropolis og i Akropolismuseet. Frokost, lunsj og middag inngår. Sju overnattinger om bord på M/S Galileo. I natt overnatting om bord i Palaia Epidauros.

Dag 3

Utflukt til Epidauros. Cruise Palaia Epidauros – Nafplion. Frokost, lunsj og middag. Overnatting om bord, i havnen i Nafplion.

Dag 4

Utflukt til Mykene. Cruise Nafplion – Monemvasia. Frokost, lunsj og middag. Overnatting om bord mens vi seiler mot Gytheio.

Dag 5

Utflukt på Manihalvøya, med besøk i Dirosgrotten. Frokost, lunsj og middag. Overnatting om bord mens vi seiler mot Pylos.

Dag 6

Utflukt i Pylos, med besøk i Nestors palass. Frokost, lunsj og middag. Overnatting om bord mens vi seiler mot Katakolon.

Dag 7

Heldagstur til Olympia. Cruise Patras – Itea. Frokost, lunsj og middag. En overnatting om bord, i havnen i Itea.

Dag 8

Halvdagstur til Delfi. Vi går gjennom Korintkanalen. Cruise Itea – Pireus. Frokost, lunsj og middag. Overnatting om bord, i Marina Zea.

Dag 9

Landgang og transport til flyplassen. Flyreise Athen – Skandinavia. Frokost.

Hellas

Befolkning 10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
Valuta Euro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Athen tur retur, TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom og lugar (kategori C), måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Lugarkategori

Grunnprisen bygger på delt lugar i kategori C. Hvis du ønsker å oppgradere lugaren, er tillegget som følger:

Lugarkategori B – delt dobbeltrom + 3000 SEK per person / enkeltrom + 4500 SEK

Lugarkategori A – delt dobbeltrom + 6000 SEK per person / enkeltrom + 9500 SEK

Kategori C/B: Nedre dekk - 1 duobelseng eller 2 senger

Lugarene i kategori B og C ligger på nedre dekk og har såkalte port hole vinduer. Lugarene har aircondition og er utrustet med flatskjerm, mini kjøleskap, sentralmusikk, intern telefon, safe, hårføner og eget baderom med dusj. Forskjellen mellom B og C er størrelsen og plasering. C-lugarer er litt mindre og de fins lengst fram samt under trapp fra øverste dekk. 


Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Men på flere mindre, lokale tavernaer godtas ofte bare kontanter. Det finnes minibanker.

Les mer på Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Dricks

Dricks om bord er ikke inkludert og overrekkes i konvolutt til kapteinen når cruiset er avsluttet. Kapteinen fordeler pengene til cruiseverten, service- og lugarpersonalet. Retningslinjene er 10–12 euro per person og dag, det vil si 80–100 euro for hele uken.

Øvrige felles dricks er ikke med i prisen for reisen. I stedet anbefaler vi at du regner med 10 euro til sjåfører, restaurantansatte og ved aktiviteter som inngår ved ankomst, avreise og besøket i Athen. Betales på stedet til TEMAs reiseleder, som sørger for å fordele pengene.

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finner du enkelt på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær

Til sjøs og om kvelden kan det bli kjølig og blåsete, så vi anbefaler å ta med en varm genser og vindjakke.

Det viktigste er kanskje et par gode og behagelige sko med tykke såler, fordi det blir flere turer på ujevnt underlag når vi besøker stedene med de arkeologiske utgravningene.

Ta også med badetøy.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.