Island Rundtmed Reykjavik og Akureyri

TEMAs nye rundreise på Island gir store naturopplevelser og tar oss til de største severdighetene på øya. I løpet av en uke ferdes vi rundt hele øya blant vulkaner, lavafelt, isbreer, fossefall, fjorder og små fiskerlandsbyer. Reykholt, Deildatunguhver, Myvatm, Jökulösarlon, Skogafoss og Tingvalla er noen av stedene langs veien vi besøker. Det blir også tid til å oppleve Reykjavik og det nordlige Islands hovedstad Akureyri. 

Reisefakta

Land: Island

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Hraunfossar
 • Myvatn
 • Dettfoss
 • Isbresjøen Jökulsarlon
 • Den Gylne sirkel

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Avreise og ankomst til Island

Avreise fra Skandinavia. I Keflavik blir du møtt av TEMAs reiseleder og buss. Det første som møter deg når du forlater flyplassen er et sterilt lavalandskap, der svarte steinblokker med mose brer seg ut på begge sider av veien.

Etter innsjekking på hotellet i sentrale Reykjavik har du fri frem til vår felles middag med øvrige reisende og din reiseleder.

Dag 2 – Snorre Sturlason, varme kilder og naturens kunstverk 

Lengre sørover gjør vi et stopp i Reykholt for å se Snorre Sturlasons hjem. Ikke så lange derfra får vi mulighet til å la oss forundre av Europas største varme kilde med det umulige tungevrikkenavnet Deildatunguhver. Med 97 grader celsius og 180 l/sekund er det en mektig opplevelse.

I Reykholt stopper vi og lærer oss litt mer om Snorri Sturlason, deretter enda et naturens kunstverk, Hraunfossar. Vannet strømmer ut under lavafeltet og danner et meget vakkert fossefall.

Den siste etappen til vår endestasjon for denne dagen reiser vi langs Motorvei 1, passerer universitetsbyen Bifröst og ankommer Laugarbakki, der vi overnatter.

Dag 3 – Torvhus, gudenes fossefall og laks  

Dagens etappe fortsetter nordover før vi svinger av østover mot Myvatn, der vi kommer til å overnatte.

Først ut er den lille kystbyen Blöndúos og rett sør for Skagarfjördur besøker vi Glaumbaer Museum, som har en samling med tradisjonelle torvhus. I løpet av 1200- og 1300-tallet overga man de såkalte langhusene og begynte å tilpasse sine boliger til de ekstreme forholdene som rådet og man skapte derfor torvhusene. Helt frem til 1900-tallet bodde majoriteten av det islandske folket i denne type hus.

Det nordlige Islands hovedstad og landets fjerde største kommune er Akureyri. Her dominerer fiskeindustrien. Islands viktigste vei, Ringveien, den som vi ferdes på og som forbinder landets viktigste steder, går rett gjennom Akureyri. Her finnes en internasjonal flyplass og et viktig læresenter, Akureyri Universitet. Byen har mer enn 17 000 innbyggere.

Etter vårt besøk i Akureyri fortsetter vi til gudenes foss, Godafoss, et imponerende 30 meter bredt fossefall som faller 12 meter.

Vårt etappemål i dag er Myvatn som er en grunn sjø som ble dannet etter et vulkanutbrudd for ca. 2 300 år siden.

Sammen med den elven Laxa som strømmer ut, danner de Mývatn-Laxá Naturreservatsområde. Det friske kildevannet er en oase for sjøfugl. Rike tilganger av mygglarver og vannlopper gjør at fuglene trives så bra her, men det er også rikt på laks og ørret. 13 arter av ender hekker her i tillegg til mange andre sjøfugler og vadere.

Landskapet rundt omkring kan virke litt skremmende. Den vulkanske aktiviteten viser seg stadig. Det bobler, ryker og stinker svovel. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan fantasien løp løpsk hos middelalderens nybyggere. Mývatn er en av de mest fascinerende områdene på hele Island. Vi overnatter på et prisbelønnet hotell i dette fantasieggende landskapet.

Dag 4 – Djevelens fossefall og høylandsørken 

Cirka en time nord for Myvatn ligger Europas største fossefall Dettifoss. Til sammenligning med Godafoss er dette et illsint monster. 100 meter bredt faller vannmassene 44 meter ned stupet. Etter denne kraftfulle oppvisningen fortsetter vi over høylandsørkenen Möðrudalsöræfi. Island er karrig og kan kjennes litt ugjestmildt men landskapets skjønnhet og uendelige variasjon tar ofte pusten fra en.

Neste befolkede sted av betydning er Egilstaðir, som ble grunnlagt først i 1947 og er i dag østre Islands største samfunn. Under den såkalte økonomiske "boomen" på midten av 2000-tallet økte folkemengden kraftig. Kanskje ikke med europeisk målestokk, men med ca. 2 200 innbyggere, regionssykehus, vannkraft, aluminiumsfabrikk og flyplass er Egilstaðir regionens storby.

Herifra fortsetter vi til kystsamfunnet Faskrúðsfjörður der vi overnatter.

Dag 5 – Østkystens fjorder og isbresjø 

Vi følger den vakre østkysten, passerer mindre fiskersamfunn som Breiðalsvik og Djúpivogur og nyter av landskapets åpne skjønnhet og stopper for fotostopp underveis.  

Vårt mål i dag er Jökulsarlon, der vi gjør en uforglemmelig 40 minutters båttur på isbresjøen. Sjøen er interessant da den først åpenbarte seg i 1934. Siden da har den vokst enormt og er nå nesten 20 km². Med ca. 250 meters dyp er den antakelig en av de dypeste sjøene på Island.

Geologiske hendelser og forandringer som har tatt millioner av år på andre steder på vår planet, går med lynets hastighet her på Island – i alle fall relativt sett. Du cruiser langsom frem blant flytende isfjell i ulike nyanser mellom hvitt og blått. Kanskje har du flaks og får se lekende seler titte frem.

Vi bor på hotell i nærheten der en velsmakende middag venter.

Dag 6 – Den franske revolusjonen og vulkanen ikke kunne uttale  

Vi følger foten av Europas største isbre Vatnajökull. Området Skeidarársandur nedenfor Vatnajökull er så oppskåret av uberegnelige smeltevannsfloder, at det først på 70-tallet var mulig å overbygge disse. Etter en kortere spasertur i det fascinerende og vakre landskapet ved Skaftafjälls National Park stopper vi i Kirkjubaejarklaustur som er et obligatorisk stopp for de fleste som reiser langs sydkysten siden det er det eneste stedet mellom Höfn og Vik der man kan fylle bensin/diesel på sine kjøretøy og kjøpe seg noe å drikke eller spise.

De i dag så grønne og vakre landskapene vi ferdes igjennom er et enormt lavafelt, Eldraun. Det kommer fra vulkanen Lakagigars utbrudd i 1783. Utbruddet var voldsomt og ødeleggende. I tillegg til dødelige gasser sprutet vulkanen ut 15 km3 lava, som i dag dekker et omtrent 600 km2 stort landareal. De danske daværende myndigheter – Island tilhørte Danmark – stod klare til å evakuere hele Island på hele dens befolkning på nesten 40 000 sjeler. Konsekvensene av vulkanutbruddet var så ødeleggende at det ødela mange avlinger i vestre Europa, som igjen førte til sult og opprør bl.a. i Frankrike. Noen mener at det var gnisten som startet revolusjonen i Frankrike. I dag, knappe 250 år senere, er all denne ødeleggelsen svøpt inn i myk behagelig grønn mose og et av Islands mest fascinerende landskap som hentet ut av et eventyr med en lykkelig slutt.

Neste stopp er Islands sydligste samfunn Vik, som er kjent for sine ullarbeider av meget høy kvalitet av lokal ull, som gensere, luer og lignende. Rett utenfor kysten ved Vik står to kunstverk som naturen har skapt. Dyrholaey: her bader Islands sydligste odde omgitt av sorte sandstrender og basalt-klipper. Havet er som skåret ut av en enorm portal i en utskytende klippe, som Salvador Dalí nok hadde satt pris på. Tusenvis av sjøfugler av ulike arter hekker her – den papegøyelignende lundefuglen, havsule, lomvi, stormfugl med mange flere. Litt lengre østover ligger Reynisfjara som heller ikke trenger å være flau over sine attributter – av mange ansett å være Islands vakreste sorte strand.

Ikke langt herfra ble en av Islands mindre kjente vulkaner en verdenskjendis i 2010, men an hatet sådan, siden den lyktes med å stenge en stor del av luftrommet over Europa. Eyjafjallajökull var navnet, umulig å uttale uten uttalehjelp (Eija-fjaddla-jökuddl), og som ble som et mareritt for nyhetsopplesere over hele verden. Er det en den, hun eller en han. Det var spørsmålet som ble stilt. Det siste ordet i sammensatte ord bestemmer kjønnet. Jökull er maskulint og derfor er det en han – i alle fall på islandsk. Men andre vulkaner kan være av hunkjønn avhengig av hva de heter.

Vi ser nærmere på andre fossefall i dag, også de unike på sin måte. Først Skogafoss med sitt 60-metersfall. Deretter Seljalandsfoss ved vulkanens sydlige skrpninger. Her kan man komme inn bak fossefallet om man har riktige sko, er stø på beina og har bra balanse.

Til slutt ankommer vi til det sentrale samfunnet Hella, der vi overnatter og nyter en middag.

Dag 7 – Den Gylne Sirkel og Reykjavik 

I dag kommer vi til å gjøre en klassisk utflukt til Islands mest kjente naturmonumenter, Geysir, Gullfoss og Tingvalla. På grunn av sin betydning har denne ruten fått det edle navnet «Den Gylne Sirkel». Disse tre ikonene er de største severdighetene på den sydvestlige delen av øya og målet for vår heldagsutflukt.

I Haukadalur er vi vitne til flere underjordiske krefter når den mektige geysiren Strokkur sender kaskader av brennhett vann høyt opp i skyene. Rundt omkring bobler og syder det i gjørmepytter og hete vannhull. Geysir derimot, som har gitt navnet til en hel geometrisk foreteelse, har de siste årene mistet kraft og har meget liten aktivitet.

Vi besøker Gullfoss, det gylne fallet, som er ett av øyas mange spektakulære fossefall. Elven Hvitá fører med seg iskaldt smeltevann fra isbreen Langjökull og med et dånende bulder fosser vannmassene fra en høyde på 32 meter ned i en trang ravine. Det er mulig å komme helt inntil de brusende fallene langs smale gangstier.

Tingvalla, Islands historiske hjerte, grunnla verdens første demokratiske parlament i år 930. Stedet er magisk på mange forskjellige måter – ikke minst geologisk. Rett gjennom området går kontinentalsprekken, mellom Amerika og Europa, som sakte men sikkert glir fra hverandre, noe man også tydelig kan se i form av raviner.

Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Reykjavik. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 8 – Hjemreise 

Transfer til Keflavik og flyplassen for hjemreise til Norge.  

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Norge
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 trerettersmiddager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Keflavik – Reykjavik. 80 km. Transfer til hotellet. Velkomstmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Reykjavik.

Dag 2

Reykjavik – Borgarfjörður – Laugarbakki, Hvammstangi. 220 km. Frokost og middag er inkudert. En overnatting på hotell i Laugarbakkir.

Dag 3

Laugarbakki – Skagarfjörður – Akureyri – Godafoss – Mývatn. 300 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Vik.

Dag 4

Mývatn – Dettifoss – Egilstaðir – Faskrúðsfjörðdur. 283 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Faskrúðsfjörðdur.

Dag 5

Faskrúðsfjörðdur – Höfn – Jökulsjárlón. 291 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell ved Jökulsjárlón.

Dag 6

Jökulsjárlón – Skaftafell – Vik – Hella. 300 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Hella.

Dag 7

Hella – Geysir – Gullfoss – Tingvalla – Reykjavik. 205 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Reykjavik.

Dag 8

Island – Skandinavia. Transfer og fly hjem. 80 km. Frokost er inkludert.

Island

Innbyggere
297 000 Flateinnhold
103 000 km² Religion
Luthersk-Evangelisk kristne og minoriteter av andre protestanter, samt katolikker Valuta
Islandsk krone Språk
Islandsk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise t/r Keflavik. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta 

Islandsk krone (ISK).

I Keflavik kan du veksle til deg islandske kroner i minibank eller bank. Vanlige bankkort fungerer på de fleste steder, men det kan være bra å ha med kontanter under reisen også.

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Klima og bekledning 

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser finner du enkelt på forskjellige værnettsteder, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Island har et svalt sommerklima med dagstemperaturer på omkring 12-15 grader. Ute ved kysten ved det Nordishavet kan det på andre siden i perioder være ganske kjølig.

Klær og utstyr 

En ekstra varm genser samt regntøy kan komme til nytte. En lue kan også være bra å ta med. Ta med bekvemme og litt kraftige sko med gummisåle.

Glem heller ikke badetøy. Det kan alltid dukke opp muligheter til bad i løpet av reisens gang.

For ditt digitale utstyr kan det være bra å ta med seg en ledning med flere uttak for lading av kamera og annet utstyr. Noen ganger finnes det ikke mer enn ett elkontakt på hotellrommet.

Driks 

Drikskulturen på Island er mer eller mindre det samme som i Norge, det vil si frivillig.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.