Nyhet

Fottur ved Lazios innsjøermed innbydende kastansjeskoger og middelalderbyer

Nord for Roma, i regionen Lazio, vandrer vi i rolig tempo på historisk grunn, langs pilegrimsleder og i middelhavsvegetasjon. Samtidig kommer vi svært tett på den imponerende kulturarven fra Romerriket og renessansen. Mellom fotturene smaker vi oss gjennom det italienske kjøkkenet, og vi får teste vin og ost fra lokale produsenter.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Fotturer - Mat- og vinreise - vanskelighetsgrad 1, lett

Reiselengde: 5 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Kratersjøen ved Bolsena
 • Den døende landsbyen Civita di Bagnoregio
 • Palazzo Farnese i Caprarola
 • Villa Lante i Bagnaia
 • Naturvandring ved Farfa

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – ankomst

Etter ankomsten til flyplassen i Roma, møter vi TEMAs reiseleder. Latium er det gamle navnet på regionen vi utforsker på denne reisen. I dag heter det samme området Lazio og det er samtidig navnet på ett av to fotballag i Roma. Lazio i sin nåværende form, er en ung region. Befolkningstettheten og klimaet varierer. På reisen opplever vi et geologisk varierende landskap. Det ene øyeblikket ser vi enorme områder med dyrket mark, i neste øyeblikk små åkrer med jord som er for mager til å dyrke i. Med buss reiser vi rett til hotellet i Viterbo, og sjekker inn for to netter. Vi tar en byvandring for å bli mer kjent med den vakre byen Viterbo.

Dag 2 – fottur ved Bolsena.

Bolsenasjøen er den største innsjøen i regionen. Det er Europas største kratersjø og en av de største innsjøene med vulkansk opprinnelse. På grunn av områdets geologiske særpreg og en god dose miljøpolitikk, hører innsjøen til de reneste i Italia. Det fins uvanlig mye fisk i innsjøen. Startpunktet for fotturen ligger utenfor byen Bolsena, som ligger vakkert ved den nordlige delen av innsjøen med samme navn. Fotturen går gjennom et flatt landskap, med skogkledde åser som skyter opp som øyer i landskapet rundt oss. Vi vandrer over marker der det dyrkes både vin og olivener, og naturen byr på strålende vakker utsikt, før vi til slutt kommer til målet utenfor Montefiascone.

Landskapet mellom Bolsenasjøen og Tiber er helt unikt. Midt i området ligger Bagnoregio og like ved troner Civita di Bagnoregio på en høy bakketopp av tuffstein. I dag går den eneste adkomstveien over en gangbro og deretter gjennom en tunell inn i byen. De fleste av husene her er fra middelalderen eller renessansen, og det lokale steinmaterialet har en varm brunfarge. Det beste er å vandre rundt i de smale gatene på egen hånd. Det gir en følelse av å være på kulturell skattejakt. Bare gå rundt og se på detaljer og nyte av alle de vakre blomstene. Vi avslutter med lunsj i «den døende byen».

Ordet «paradis» kommer fra perserriket, og det man mente var inngjerdede lystgårder. Helt siden da har mennesker forsøkt å utforme sine egne lysthager. Et hageanlegg som etter hvert ble et stilforbilde, var Villa Lante i Bagnaia. Om ettermiddagen besøker vi hagen, en virkelig renessanseperle utformet av arkitekten Giacomo Barozzi da Vignola, i 1566. Oppdraget var å skape et sommerpalass med hage og park som man aldri tidligere hadde sett maken til. Her tar vi en rundtur og beundrer alle hagene og fontenene i parken.

Kvelden fri.

Dag 3 – Slott og hager.

I dag reiser vi med buss til Caprarola. Her ble Palazzo Farnese bygd, en av Europas vakreste fyrsteresidenser. I dag er den storslåtte villaen gjort om til et museum, som vi besøker. Bak selve bygningen ligger en flott hage, som en grønn oase i området. Vi fortsetter med buss til den eldgamle byen Capranica. Landsbyen klamrer seg fast på en avlang klippe med bratte stup på begge sidene. Vi går av bussen og vandrer til nabolandsbyen Sutri, som er spesielt er kjent for det godt bevarte amfiteateret. Turen går på asfalt- og grusveier, over stokk og stein. Det er en ganske enkel fottur med bare noen få små bakker, gjennom en romantisk eventyrskog. Turen avsluttes ved et romersk amfiteater. Med buss fortsetter vi til Civita Castellana og sjekker inn for to netter.

Dag 4 – Farfa.

I dag reiser vi til Farfa og Oliveto Agostino, en svensk-italiensk olivenlund som drives av vertsparet Marianne Bengtsson og Rocco Agostino. På turen i olivenlunden gir Marianne oss et innblikk i en antikk tradisjon: hvordan man dyrker, plukker og presser olivener. Tradisjonen har eksistert helt siden romertiden og ikke mye er forandret, bortsett fra at man de seneste årene har fått mer maskinelt utstyr. Vi får mulighet til å se, lukte og smake på jomfruoljens fantastiske egenskaper. Besøket avsluttes med et glass vin og landbrød fra den antikke ovnen i Fara Sabina, et brød som selvsagt dyppes i Oliveto Agostinos ekstra jomfruolje.

På en fantastisk og vakker sti 360 meter over havet, kan vi vandre ned til klosteret i Farfa. Benediktinerklosteret i Farfa ble grunnlagt i middelalderen, rundt år 500, og var på den tiden ett av landets viktigste benediktinerklostre. I dag er det en kulturell severdighet og et kirkelig sentrum med sterk nordisk tilknytning, takket være hellige Birgitta. I tillegg til den imponerende fasaden byr Farfa på et koselig lite sentrum, med eget bakeri, et veveri og noen butikker med kunsthåndverk. Herfra vandrer vi ned til en såkalt agriturismo-gård.

Dag 5 – fottur ved Braccianosjøen. Hjemreise

Etter frokost reiser vi til Braccianosjøen og tar en kort tur, før det er på tide å reise hjem. Med buss kjører vi til Roma og flyplassen i Fiumicino.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Roma, t/r

• Alle overnattinger

• 4 frokoster

• 3 lunsjer

• 2 middager

• Inngangsavgifter i henhold til programmet

• TEMA-guide

• Vin og vann ved felles måltider

• Hotellskatt (62 kroner er inkludert) 

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Roma. Busstransport Roma/Fiumicino – Viterbo cirka 120 kilometer To overnattinger på hotell i Viterbo. Bytur og snacks er inkludert.

Dag 2

Buss Viterbo – Bolsena, Montefiascone – Civita di Bagnoregio – Bagnaia - Viterbo cirka 75 kilometer. Fottur Bolsena – Montefiascone, cirka 9 kilometer. Besøk i Villa Lante og Civita di Bagnoreggio. Frokost og lunsj er inkludert. Kvelden fri.

Dag 3

Buss Viterbo – Caprarola – Capranica, Sutri – Civita Castellana cirka 60 kilometer. Fottur Capranica – Sutri cirka 5,4 km. Besøk på Villa Farnese. To overnattinger på hotell i Civita Castellana. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Buss Civita Castellana – Farfa, Toffia – Civita Castellana, cirka 123 kilometer. Fottur Farfa – Toffia cirka 4 kilometer. Besøk på en olivengård og agriturismo. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 5

Buss Civita Castellana – Braccianosjøen – Fiumicino, cirka 90 kilometer. Kort tur til fots ved Braccianosjøen. Hjemreise fra Fiumicino. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere

58 millioner

Flateinnhold 

301 230 km²

Valuta
Euro 

Språk
Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk 

Religion
Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Roma tur retur, TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, oppgitte måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes uttaksautomater.

Les mer på Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Driks:

Driks er ikke inkludert. TEMA-guiden samler inn 20 euro per person (cirka 200 kr) i begynnelsen av reisen og fordeler pengene til sjåfører, bagasjebærere og restaurantansatte ved felles måltider og liknende.

Gruppens størrelse:

Minst 15 personer, maksimalt 24 personer.

Klima:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Ta gjerne med noen varmere plagg, og et regnplagg som er enkelt å ta med seg. Ta med litt kraftigere tursko eller lette fjellstøvler til fotturene. Det viktigste er nok et par gode, inngåtte sko til turene i naturen og byene. Piknikutstyr kreves ikke på denne vandringsreisen, alle måltider serveres på restaurant.

Mer om reisen:

Regionen er stort sett fri for turisme og gir et genuint inntrykk av Italia. I Lazio møter vi vennlige italienere som også forstår litt engelsk. På restaurantene får vi servert ekte italiensk mat og fantastiske viner.

Fotturene:

Fotturene går gjennom kulturlandskapet i Lazio og kan beskrives som enkle, bare delvis anstrengende, og går som oftest gjennom lett kupert natur. Legg merke til at vandringene kan bli endret på grunn av endringer i vær, vind og liknende.

Tips og informasjon om TEMAs vandringsreiser.

Vi reserverer oss for eventuelle endringer.


Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose