Grand tour Italiafra nord til sør

Velkommen med på en stor reise til en klasssisk destinasjon. Reisen byr på det meste av det beste – en praktfull italiensk opplevelse fra nord til sør. Vi besøker ikoniske plasser som Verona, Venezia, Firenze, Roma, Vatikanstaten, Napoli, Amalfi, Capri, Pompeii, Paestum, Matera. 

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 15 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Kjærlighetens by Verona med Julias balkong
  • Lagunebyen Venezia
  • Firenze og Roma
  • Napolibukten med Capri og Pompeii
  • Matera - Europas kulturby 2019

Dagsprogram
Avreiser 2020

Dag 1. Verona med Julies balkong.

Vi flyr fra Skandinavia til Milano Malpensa. Når vi har hentet bagasjen og gått gjennom tollen, venter bussen og reiselederen på oss. Vi reiser sørøstover via Milano til Verona og kjærlighetens by. Det er sant! Det er lett å bli forelsket i byen. Verona minner på mange måter om Roma, men byen er mye mindre. Allerede den første ettermiddagen tar vi en byvandring for bl.a. å se det romerske amfiteateret og Julies balkong. Vi drikker en velkomstdrink på et torg, før vi drar tilbake til hotellet for å spise middag.

Dag 2. Gardasjøen og Valpolicella.

Vi forlater Verona med buss og setter kursen mot Gardasjøen og den sjarmerende byen Sirmione. Byen ligger lengst ut på en halvøy som stikker ut i Gardasjøen. Som tatt ut av et eventyr med prinser og prinsesser, ligger det en borg med tinder og tårn i den gamle bydelen. Fra en privat båt beundrer vi landskapet med de høye fjellene og de typiske landsbyene.

Fra landsbyen Garda fortsetter vi med buss til vindistriktet Valpolicella. Her får vi servert lunsj på en vingård. Om ettermiddagen kommer vi til den lille byen Conegliano. I området produseres mye prosecco. Her bor vi i et historisk sentrum. Pakk ut av kofferten (vi blir her to netter), og gå ut og ta inn atmosfæren! Nedover gaten til venstre fins antikviteter og en av byportene. Mot høyre dukker i stedet det opp barer, kaféer og restauranter, der det er fint å sitte, se og bli sett. Enda litt lenger ned ligger Piazza Cima og domkirken.

Dag 3. Villa Sandi og prosecco.

I dag er regionen Veneto et rikt område med vakre dalfører kledd med vinranker. Det er litt vanskelig å forestille seg at dette har vært et av de fattigste områdene i Italia. Her sultet folk helt fram til på 60-tallet. Tidligere var området om sommeren et samlingssted for rike familier fra Venezia. De senere årene har de fleste jordbrukseiendommene blitt gjort om til vingårder som produserer prosecco.

Vi besøker Villa Sandi, en ærverdig vingård fra 1622. Omvisningen begynner under gatenivå, i noe som minner om katakombene i Roma og Palermo. Her nede er det bygd opp et gjennomtenkt tunnelsystem rundt produksjon og oppbevaringsmuligheter for familien. Men vi får også se eierens bolig som ble bygd i 1622, som mange andre villaer på den tiden. Elegant dekorerte rom med imponerende lysekroner fra Murano. Her har både forfattere, kunstnere og andre berømte personer bodd. Etter omvisningen drar vi til restauranten Villa Sandi, som ligger vakkert til med utsikt mot de grønne åsene. I forbindelse med lunsjen får vi mulighet til å smake drikken.

Ettermiddagen kan disponeres fritt. Når solen begynner å gå ned, kan vi anbefale en spasertur opp til middelalderborgen. Her ligger det også en skjønn bypark som gir litt skygge, og en kafé med vakker utsikt. Et annet alternativ kan være å gå på shopping på Via Cavour og Corso Vittorio Emanule II , to gater rett nedenfor bymuren.

Dag 4. Venezia – en vakker salong.

Venezia, lagunens perle, er en av de merkeligste byene i verden. Byen er bygd på 120 små sandøyer i lagunen, cirka fire kilometer fra fastlandet. Byen mangler sidestykke med tanke på sjarm og skjønnhet, men atmosfæren preges også til en viss grad av melankoli. Byens virkelige sjarm er faktisk også dens fiende. Samtidig som den synker noen millimeter hvert år, stiger havnivået i samme takt. Vi reiser med privatbåt gjennom Venezia, og går det siste stykket til Markusplassen. Sammen med en autorisert guide beundrer vi kvartalene rundt Markusplassen, som Napoleon kalte for «verdens vakreste salong». Vi gjør også et besøk inne i Markuskirken, som er setet for det romersk-katolske patriarkatet i Venezia og kjent for sin bysantinske stil. På grunn av de store mengdene gull som kirken er smykket med, kalles den også gullkirken.

Venezia byr på mange severdigheter og opplevelser. Tid på egen hånd gir oss mulighet til å vandre rundt i smauene, kanskje besøke Dogepalasset og Sukkenes bro, ta en gondoltur og et lett måltid mat. Båt og buss tar oss tilbake til fastlandet og virkeligheten igjen. Ja, det er nesten så man må klype seg i armen. Sett deg godt til rette i bussen og len deg tilbake. Om cirka tre timer er vi framme i Firenze.

Dag 5. Firenze. Myntens hovedstad.

Firenze var på 1300- og 14-tallet «myntens hovedstad» i Europa. Rundt mektige kjøpmanns- og bankierfamilier samlet det seg kunstnere, forfattere og filosofer som bidro til at Firenze ble den tidens absolutte kultursentrum i Europa. Her utviklet Dante det moderne italienske språket, her dannet kunstnere som Fra Angelico og Botticelli den florentinske malerskolen, og gullsmeder som Cellini la grunnlaget for håndverket som fortsatt blomstrer i byen.

På en felles spasertur om formiddagen ser vi de vakre bygningene og palassene i byen. Domkirken er et imponerende bygningsverk med vakre linjer. Dåpskapellet med paradisportene og Giottos klokketårn står tett inntil domkirken. På Piazza Signoria kan vi beundre det gamle rådhuset og interessante statuer, som kopien David (av Michelangelo). Vi ser også Ponte Vecchio, den gamle broen over elva Arno, der gullsmedbutikkene ligger tett i tett. Turen tar tre timer og avsluttes med et besøk i Medici-kapellet.

Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 6. Roma.

Reisen fortsetter til Roma der vi sjekker inn for to netter. Etter innsjekking blir det en bytur til fots. Vi ser på klassiske monumenter med sine vakre fontener: Spansketrappen, Pantheon, Piazza Navona og Trevifontenen. 


Dag 7. Antikkens og Vatikanets Roma.

Om formiddagen oppdager vi de antikke delene av Roma. Vandringen begynner på Palatinen, en av sju høyder i byen. Vi går langs Via Sacra i Forum Romanum og ser triumfbuene og Colosseum (vi går ikke inn sammen). Vi avslutter turen på Kapitolhøyden. Ettermiddagen tilbringer hver og en på egen hånd – og det er mulig å gå inn i Colosseum. Besøk den store grønne parken Villa Borghese, med vakre utsiktspunkter, skulpturer og frodige, vakre omgivelser. En annen mulighet er å vandre på Via Sacra og gå ned i en katakombe. Det fins mye å velge mellom! Roma har nesten alt. Temas reiseleder har mange tips å by på.

Tidlig om kvelden treffes vi igjen for å besøke Vatikanmuseene og det kanskje mest kjente av alle kapellene: Det sixtinske kapell. Her finner vi noen av allkunstneren Michelangelos vakre freskomalerier, men også det imponerende kartgalleriet og de mange fine kopiene av klassiske greske og romerske statuer.

Dag 8. Monte Cassino.

På en høyde halvveis mellom Roma og Napoli ligger Monte Cassino. Rundt år 529 ble Benediktinerklosteret grunnlagt her av Benedikt, ved at han og tilhengerne hans ødela den gamle helligdommen og bygget det kristne klosteret på ruinene. Den strategiske plasseringen har ført til at mange strider har blitt utkjempet her, og klosteret har blitt plyndret og ødelagt utallige ganger gjennom årenes løp. Den siste ødeleggelsen skjedde ved slaget om Monte Cassino, under annen verdenskrig. Etter krigen ble klosteret bygget opp igjen med økonomisk støtte fra den italienske staten. Ved gjenoppbyggingen ble det funnet en grav som man mener er graven til Benedikt [1]. Pave Paulus VI gjeninnviet klosteret i 1964.

Fra Monte Cassino fortsetter vi til Caserta for å besøke de vakre hagene ved det kongelige palasset. Hagene er svært imponerende både teknisk og arkitektonisk, og er samtidig blant de vakreste og mest kunstneriske i Europa – og kan bare sammenlignes med hagene i Versailles i Frankrike. Siden 1997 er parken med på Unescos verdensarvliste.

Dag 9. Ruinbyen Matera.

Selv om Italia er et av verdens meste populære turistland, er det én landsdel som er forbausende ukjent, nemlig Sør-Italia. På turen i dag opplever vi på nytt hvordan landskaper, klima, vegetasjon, kultur og mennesker endres. Vi besøker et merkelig sted – Matera. Her ligger en gammel ruinby på en høy klippe, en virkelig severdighet. Materas ruinby består av grotter som har vært bebodde fra førhistorisk tid og fram til i dag. I Matera fins 130 kirker hugget ut av klippen – og mange kan dateres til tidlig kristen tid. I det imponerende og spesielle miljøet går vi en tur gjennom smale, bratte gater.

Den samme ettermiddagen fortsetter vi til Martina Franca. Byen kjennetegnes av at en stor del av bebyggelsen er oppført i rokokkostil. Det imponerende Palazzo Ducale, som i dag er rådhuset, preger byen og er det eneste verket av den store romerske arkitekten Lorenzo Bernini i Sør-Italia.

Dag 10. Alberobello og Locorotondo.

Om formiddagen besøker vi Itriadalen på kalksteinsplatået La Murge og får oppleve enda en spesialitet i arkitekturhistorien, såkalte trulli-hus. Dette er lave, hvitkalkete bygninger med kjegleformet tak som kun forekommer i Itriadalen. Bare én by i hele verden består av trulli-hus. Vi bruker dagen på Alberobellos særegne arkitektur og en tur i omgivelsene rundt byen, der vi hele tiden kan se trulli-hus som ligger spredd i landskapet blant olivenlunder og vinmarker, fiken- og mandeltrær. Cirka 30 000 slike trulli-hus er bevart. Alberobellos historie strekker seg helt tilbake til 1480-tallet, da greven Conversano ga bønder tillatelse til å slå seg ned på stedet. Og bøndene bygde da hustypen som de hadde bodd i på landet. Ja, til og med kirken som vi besøker har samme arkitektur som trulli-husene.

Godt synlig på en høyde omgitt av vinmarker, ligger Locorontondo, som er hovedstedet i et kjent vindistrikt som produserer vinen med samme navn. På en tur i byen legger vi spesielt merke til de vakre balkongene med svart smijernsrekkverk, som raffinert avtegner seg mot de hvite husveggene.

Vi drar tilbake til hotellet og Martina Franca. Resten av dagen er satt av til egne aktiviteter.

Dag 11. Paestum.

Om morgenen går turen videre. Vi passerer Pontenza og Salerno før vi kommer til dagens andre store begivenhet og et av reisens høydepunkter, nemlig Paestum. Fire doriske templer fra 600-tallet før Kristus står i ensom majestet i en skråning ned mot havet og rommer uutforskete hemmeligheter om den greske koloniseringen av Sør-Italia. Neptunustempelet er det som er best bevart.

Etter lunsj fortsetter vi til Napoli der vi skal tilbringe de siste fire nettene på reisen. 

Dag 12. Amalfikysten.

I dag går turen på svingete kystveier sprengt inn i fjellveggen, med havet rett nedenfor. Over alt vokser bougainvillea, sitrontrær og hibiskus. Vi besøker den sjarmerende byen Amalfi, der vi gjør et stopp. Deretter fortsetter vi på stigningen oppover via hårnålsvingene til vi kommer til byen Ravello, med fantastisk utsikt over Amalfikysten. Etter lunsj besøker vi en vingård og smaker på vin fra mer enn 400 år gamle vinranker. Ledig ettermiddag i Napoli.

Dag 13. Sorrento og Capri.

Med buss reiser vi til Sorrento for å gjøre oss kjent med denne solgule byen. Etter en byvandring og lunsj på en terrasse med utsikt over Napolibukten, tar vi båt til Capri. Dramatiske klipper stuper rett ned i det turkisblå havet, og landsbyer ligger spredd ut blant duftende appelsin- og sitronlunder. På svingete veier reiser vi med øyas lokaltrafikk opp til Anacapri og besøker Villa San Michele, der den svenske legen Axel Munthe bygde sitt livsverk. Villaen er oppført på ruinene etter villaen til den romerske keiseren Tiberius, fra 20-tallet etter Kristus. Fra den flotte terrasseanlagte hagen har vi enestående utsikt over Capri by, havnen og Napolibukten. Vi returnerer til Napoli.

Dag 14. Pompeii

Vi besøker utgravningsområdet for den romerske byen som ble begravet under et vulkanutbrudd i år 79 etter Kristus. Vi ser templer, badehus, herskapshus, teateret og mye mer. Etter lunsj i det arkeologiske området, får vi tid til å se oss rundt i området på egen hånd. Vi drar tilbake til hotellet og hviler noen timer. Avskjedsmiddag.

Dag 15. – Arrivederci!

Transport fra hotellet til flyplassen i Napoli. Vi sier arrivederci og på gjensyn!


Dette er inkludert i reisen

• Fly fra Skandinavia til Milano, returreise fra Napoli til Skandinavia
• Alle overnattinger
• TEMA-reiseleder
• 14 frokoster
• 8 lunsjer
• 6 middager
• 1 besøk på vingård, med vinsmaking
• Inngangsavgifter i henhold til programmet

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Milano/Malpensa. Buss til Verona, cirka 205 kilometer. Spasertur i Verona. En overnatting på hotell i Verona. Velkomstdrink og middag.

Dag 2

Buss Verona – Sirmione, Garda – Negrar – Conegliano cirka 285 kilometer. Båt Sirmione – Garda. Besøk i Sirmione. Besøk på vingård. To overnattinger på hotell i Conegliano. Frokost og lunsj på vingård er inkludert.

Dag 3

Buss Conegliano – Crocetta del Montello – Località Zecchei – Conegliano, cirka 70 kilometer. Besøk på Villa Sandis vingård. Proseccosmaking. Ettermiddagen fri. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Buss Conegliano – Venezia – Firenze, cirka 335 kilometer. Båt Tronchetto – Cornoldi t/r. Byvandring i Venezia med autorisert guide, to timer. Besøk i Markuskirken. Tid på egen hånd. To overnattinger i Firenze. Frokost er inkludert.

Dag 5

Byvandring i Firenze med autorisert guide, tre timer. Besøk i Medicikapellet. Ettermiddagen disponeres fritt. Frokost er inkludert.

Dag 6

Buss Firenze – Roma, cirka 340 kilometer. Byvandring i Roma, med autorisert guide. To overnattinger på hotell i Roma. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Byvandring med besøk på Palatinen, Forum Romanum og Kapitolhøyden. Ettermiddagen disponeres fritt. Det er mulig å besøke Colosseum på egen hånd. Kveldsbesøk i Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell. Frokost er inkludert.

Dag 8

Buss Roma – Monte Cassino – Caserta – Benevento, cirka 260 kilometer. Besøk ved klosteret i Monte Cassino og Casertas slott og hager. En overnatting på hotell i Benevento. Frokost og middag er inkludert.

Dag 9

Buss Roma – Matera – Martina Franca, cirka 290 kilometer. Byvandring i Matera. To overnattinger på hotell i Martina Franca. Frokost og middag er inkludert.

Dag 10

Buss Martina Franca – Alberobello – Locorotondo – Martina Franca, cirka 30 kilometer. Besøk i Alberobello og Locorotondo. Frokost er inkludert.

Dag 11

Buss Martina Franca – Paestum – Neapel, ca 380 km. Besøk i Paestum. Fire overnattinger på hotell i Napoli. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 12

Buss Napoli – Amalfikysten, ca 130 km. Besøk i Amalfio og Ravello. Besøk på vingård. Ettermiddagen fri i Napoli. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 13

Buss Napoli - Sorrento, 104 km t/r. Bytur i Sorrento. Båt til Capri t/r. Besøk i Axel Munthes villa San Michele i Anacapri. Frokost og middag er inkludert.

Dag 14

Buss Napoli – Pompeji t/r ca 55 km Besøk i Pompeii. Frokost og middag er inkludert.

Dag 15

Buss Vietri sul Mare – flyplassen i Napoli Capodicchino, cirka 55 kilometer. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise til Milano enkel reise, fly fra Napoli enkel reise. TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 50 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Ta med klær som egner seg til fotturer i byen og på landet. Ta gjerne med en liten ryggsekk. Du kan få behov for en regnjakke og solbeskyttelse. Det er viktig å ha gode sko med kraftige såler.

Legg merke til
Reisen er lagt opp med buss, men det forekommer innslag av andre transportmidler for at vi så enkelt som mulig skal komme fram til de ulike severdighetene på reisen. Dette er ikke en vandringsreise, men vi går til fots én til fire kilometer per dag i forbindelse med byturer, besøk og måltider. Du får også en del tid på egen hånd, for å oppleve og besøke mer til fots. Du bør ha normalt god kondisjon.

Vi reserverer oss for eventuelle endringer.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
2020-10-10 15 dager Grand tour Italia Oslo 47 250 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.