Umbria og Marche- en nytelsesreise med kultur, mat og vin

Delikatesser, viner og opera under åpen himmel. Reisen tar oss til historiske byer med storslått kultur og kunst. Regionale delikatesser serveres i selskap med lokale viner. Reisens høydepunkt er to kvelder i Macerata med italiensk opera på Sferisterio-arenaen under åpen himmel. Det blir også tid til shopping og bad i havet. Rundreisen avsluttes med to netter i Ascoli Picenos romantiske bykjerne. 

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Freskene i Assisi
 • Renessanse maleren Rafaels verk i Urbino
 • Prøvesmakingslunsj med vin
 • To operaforestillinger utendørs
 • Byvandring i sjarmerende Ascoli

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Ankomst til Roma.

Etter ankomst til flyplassen i Roma blir du møtt av TEMAs reiseleder og buss. Reisen går gjennom natuskjønne landskap fra det flate Latium til det kuperte, grønne hjertet som Umbria utgjør. Vi kommer til Assisi, en liten fjellandsby der den hellige Franciskus ble født og hit valfarter mennesker fra hele verden. Vi sover en natt i Assisi.

Dag 2 – Assisi.Vinsmaking.

På rundreisens andre dag nyter vi kunstnerne Giotto og Cimabues fresker i 1200-tallsbasilikaen San Francesco. Kirkekunstens kanskje fremste pilegrimssted er Assisi, som til tross for det har bevart mye av sin spesielle stil. Vi besøker også kirken Santa Chiara med det krusifiks som ifølge legenden snakket til Franciskus. Den hellige Klara ligger også begravet i byen. Den lille byen Montefalco ligger ikke langt fra Assisi og er berømt for sine hvite vinter, fremtilt av druer fra Sagrantinoplanten. Her prøvesmaker du noen av vinene og spiser en lettere lunsj. I løpet av ettermiddagen når vi frem til Urvino. Hele byens historiske sentrum er med på Unescos verdensarvliste. Under renessansen var byen et viktig sentrum i Italia og den bærer fortsatt preg av arkitektur fra denne tidsepoken. Vi bor en natt på hotell i Urbino.

Dag 3 – Urbino. Opera i Macerata.

Etter frokost gjør vi en rundvandring i den muromgitte renessansebyen Urbinos historiske sentrum. Byen har en vakker beliggenhet på et par bakker med utsikt over det vakre og bølgende landskapet. I muséet Palazzo Ducale ser vi malerier av kunstneren Rafal, samt verk av Piero della Francesca. Bussen tar oss senere til en vingård utenfor Ancona. Det er tid for å nyte en "Tasting-meny" som består av forrett, pastarett, to varmretter og dessert. De forskjellige smårettene serveres med vann og fire ulike viner. Måltidet avrundes med kaffe og grappa. På kvelden begir vi oss til Macerata og Sferisterioteateret. Dette teateret minner litt om en romersk arena, men ble bygget så sent som på 1800-tallet. Her ble det i starten spilt håndballkamper, som på den tiden var Italias mest populære sport. Ettersom fotball senere ble mere populært døde håndballsaktiviteten ut og i 1914 ble den aller første operaforestillingen arrangert på arenaen. I en kort periode i juli og i starten av august holdes forestillinger her der publikum sitter under bar himmel og nyter en operaforestilling. Vi bor tre netter på hotell i Recanati.

Dag 4 – Loreto. Numana.

Vi reiser med buss fra Recanati til Loreto, en reise på cirka 30 minutter. Den lille byen Loreto er en verdensberømte pilegrims- og biskopby. Ifølge et lokalt sagn kjent fra midten av 1400-tallet, flyttet engler det Hellige huset på 1200-tallet, det huset der Jomfru Maria ble født og Jesus vokste opp i, fra Nasaret til Loreto. I følge sagnet skulle det Hellige huset befinnet seg på Trsat i Kroatia før det kom til Loreto. Her får vi tid til å oppleve alt det arkitektoniske og kunstnerlige som er noe av reisens høydepunkter. Bussen går deretter til Numana. Byen består av to deler, Numana Alta og Numana Bassa. Numana Alta er den gamle bydelen, som ligger høyt og er en idyllisk opplevelse med sine kalksteinshus og smale gater som er vakkert dekorert med stor blomsterprakt. Fra Via Roma har du utsikt over det berømte kalksteinsfjellet Monte Conero. Numana Bassa er den yngre bydelen, der du finner den flotte stranden, restauranter, kaféer, solstoler og parasoller. Her får du tid på egen hånd for en velsmakende lunsj eller et lite bad i havet. På ettermiddagen vender bussen tilbake til Recanati. For deg som ikke vil til havet går bussen tilbake til Recanati.

Dag 5 – Vingårdslunsj. Opera i Macerata.

Etter frokost reiser vi til Fermo. Der gjør vi en byvandring og ser blant annet på det geniale systemet av vannsisterner fra romertiden. På ettermiddagen besøker du Civitanova. Her finnes et rikt utvalg av skobutikker av outlet-karakter. Du finner merker som Prada, Paciotti, Bikkembergs, Geox, Rossi og Fornarina. På kvelden er det igjen tid for en operaforestilling på Sferisterios utendørsarena.  

Dag 6 – Ripatransone. Ascoli Piceno.

Etter Ascoli Piceno har Ripatransone provinsens største historiske sentrum. Byens utseende skyldes at Ripatransone hadde en viktig rolle under middelalderen. Langs den en kilometer lange hovedgaten Corso Vittorio Emanuele ligger vakre bygninger, som ble bygget av rike familier gjennom tidene. På ettermiddagen når vi Ascoli Piceno. Byen Ascoli er trolig eldre enn Roma og er helt bygget opp i lokal, elfenbensfarget kalkstein. Piazza del Popolo er byens salong og er kantet av bygninger fra ulike århundrer i forskjellige byggestiler. Her ligger franciskanernes kirke fra 1200-tallet og den historiske Café Meletti i jugendstil. Vi gjør en kortere byvandring i Ascoli på ettermiddagen. På rundreisens to siste netter bor vi i Ascoli Piceno.

Dag 7 – Offida.

Du har formiddagen til egen disposisjon og kan enten bare slappe av eller oppdage mer av omgivelsene. TEMAs reiseleder kan gi deg tips som passer akkurat dine interesser. Etter lunsj forsetter vi til den sjarmerende lille byen Offida, kjent for sine blonder og sitt teater. Her finnes også et kunstverk i form av kirken Santa Maria della Rocca, som ligger høyt oppe på en klippe i den ene enden av byen. Vi avrunder besøket i Offida med en vinsmaking og litt senere en avskjedsmiddag i Ascoli.

Dag 8 – Hjemreise.

Etter frokost har tiden kommet for å ta farvel med Ascoli Piceno. Med buss reiser vi rett til Romas flyplass Leonardo da Vinci. Arrivederci og på gjensyn.

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Roma t/r
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder
• 7 frokoster
• 2 lunsjer, den ene på vingård
• 4 middager
• Vin, vann, øl eller mineralvann er inkludert ved alle felles måltider 
• Inngangsbilletter ifølge program
• To operaforestillinger er inkludert
• Hotellskatt (83 kr)

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Roma. Transfer flyplass – hotell, ca. 205 km. Middag er inkludert. En overnatting på hotell i Assisi.

Dag 2

Buss Assisi – Montefalco – Urbino ca. 145 km. Besøk i Assisi og Montefalco. Vinsmaking. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Urbino.

Dag 3

Buss Urbino – Recanati ca. 130 km. Byvandring i Urbino. Vingårdsbesøk. Tre overnattingrr på hotell i Recanati. Frokost og lunsj er inkludert. Kveldsforestilling på utendørsopera.

Dag 4

Bussutflukt til Loreto og Numana ca. 80 km t/r. Besøk i Loreto og mulighet til et bad i Numana. Frokost er inkludert.

Dag 5

Buss fra Recanati til Fermo t/r 100 km. Operabesøk. Frokost er inkludert.

Dag 6

Buss Recanati – Ripatransone – Ascoli Piceno, ca.120 km. Besøk i Ripatransone og Grottamare. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger i Ascoli Piceno.

Dag 7

Formiddagen fri. Buss Ascoli Piceno – Offida t/r ca. 60 km. Vinsmaking. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8

Busstransfer fra hotellet i Ascoli Piceno til Romas flyplass, ca. 271 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere

58 millioner

Flateinnhold 

301 230 km²

Valuta
Euro 

Språk
Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk 

Religion
Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Roma t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transporter ifølge dagsprogrammet. Drikke til måltider som vin, vann, øl og mineralvann/brus er inkludert ved felles måltider. 

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.

Les mer under valutaveksling.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

TEMAs reiseleder samler inn 20 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen av driks til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider. 

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no.

Operaforestillinger 2019

Følgende operaforestillinger er inkludert i reisens pris:

Fredag 26. juli: MACBETH

Søndag 28. juli: CARMEN

Fredag 2. august: RIGOLETTO

Søndag 4. august: MACBETH Viktig

Denne reisen lar deg får oppleve et delvis annerledes Italia med få skandinaviske turister, og regioner som er populære hos italienerne selv. Her får du nyte havet, naturen, fjellene, den gode maten og de fantastiske vinene. Prisene ligger også lavere enn andre steder i Italia. 

Merk at pga ulike ankomst- og avreisetider til og fra flyplassen Roma/Fiumicino kan det bli noe venting før alle reisende er samlet og bussen går. Det samme gjelder hjemreisen hvor det kan bli noe ventetid på flyplassen før alle fly går.

Vi tar forbehold om endringer.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose