Sykkeltur i Venetomed Gardasjøen og Venezia

Vi sykler omgitt av spisse, lyse fjelltopper som skyter opp fra høyalpine gressletter, gjennom trolske skoger og sjarmerende italienske små landsbyer. Vi besøker "kanalenes by" Treviso, stiene langs Gardasjøens glitrende vann, olympiabyen Cortina d'Ampezzo og avslutter med en ledig dag i Venezia. Mellom sykkelturene prøvesmaker vi vin, prosecco, grappa og olivenolje.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Sykkeltur - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 14-18 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Olympiabyen Cortina d`Ampezzo
 • Proseccoproduksjon
 • Sykling ved Gardasjøen
 • Den vakre byen Treviso
 • Besøk i Venezia

Dagsprogram
Avreiser 2019

Dag 1. Avreise til Venezia

Avreise fra Skandinavia til Venezia og flyplassen Marco Polo. Som de fleste italienske flyplasser er også denne oppkalt etter en historisk helt. Oppdageren Marco Polo levde i Venezia på 1200-tallet.

Kort tid etter at flyet har lagt de snødekte alpene bak seg starter innflyvningen og landskapet endrer karakter. Allerede før landing kan vi lett forstå at regionen Veneto tilbyr noe helt spesielt. Du ser sporadiske landpartier, sumpmarker, kanaler og store laguner.

Når vi har landet og hentet vår bagasje møter reiselederen. Her venter en bussreise på to timer til de høyere høydene og Dolomittene. Det er et grenseområde der østerriksk og italiensk kultur blandes. Dette avspeiler seg både i matkulturen, byggestilen og språket. Vi bor to netter på et eldre men veldig sjarmerende familiedrevet hotell i den verdensberømte olympiske byen Cortina d`Ampezzo. I kveld spiser vi en felles middag sammen på en lokal restaurant.

Dag 2. S. Vito di Cadore

Etter frokost gjør vi oss kjent med våre sykler for å deretter begi oss opp til den gamle jernbanestasjonen. Her passerte Dolomittbanen tidligere, en jernbane som mellom årene 1921 og 1964 knyttet sammen byene Calalzo di Cadore, Cortina og Dobbiaco. Den gamle jernbanelinjen har i dag blitt erstattet av en komfortabel grusvei. Veier er godt likt av både forgjengere og syklister. Sykkelturens første dag tar oss langs denne veien ned til nabobyen S. Vito di Cadore.

S. Vito er først og fremst berømt for sine vakre omkringliggende fjell, men tilbyr også kulturhistorisk interessante kirker.

Vi puster inn den friske alpeluften og nyter fantastiske utsikter over de vakre alpetoppene. Ved Mosigo-sjøen dekker vi opp vår berømte TEMA piknik med lokale delikatesser, dersom været tillater det. Vi sykler tilbake opp til Cortina og du har kvelden fri.

Dag 3. Dobbiaco og Brunico

Styrket av frokosten forlater vi i dag Cortina for å sykle nordover. Også i dag sykler vi på deler av den gamle jernbanelinjen. I løpet av formiddagen klatrer vi oppover trehundre høydemeter i et rolig tempo.

Vi sykler gjennom grønne alpine skoger med fossefall, broer og utsiktsplasser. Vi kan love at både fuglesangen og de idylliske blågrønne alpesjøene gjør underverker for humøret. Det er en meget vakker sykkelstrekning. Vi når reisens høyeste punkt på 1 529 meter ved Cimbanchepasset. Her smaker det ordentlig godt med noe å drikke.

Vi setter oss på våre sykler igjen og fortsetter ferden. Nå går det mest nedover. Til å begynne med behøver vi ikke engang å tråkke, bare nye av den friske luften. Her befinner vi oss i en av Dolomittenes mest storslagne naturparker; Fanes-Sennes-Braies. Etter en liten stund kommer vi frem til den blågrønne Landro-sjøen. Utsikten over fjelltoppene er imponerende. Ved Dobbiaco-sjøen tar vi en lengre pause for lunsj.

I løpet av ettermiddagen fortsetter vi gjennom Dobbiaco eller Toblach som byen heter på tysk. Her leide Gustav Magler og hans hustru Alma Mahler et sommerhus. Alma fikk bygget en komposisjonshytte til sin mann. I Dobbiaco komponerte Mahler mesteparten av sin niende symfoni.

Den avsluttende syklingen for dagen er enkel i det vakre alpelandskapet og vi tar oss frem i en bred dalgang på fine sykkelveier.

Senere på ettermiddagen kommer vi frem til middelalderbyen Brunico.

Dag 4. Novicellaklosteret og vinsmaking

Vi forlater Brunico og sykler til Novacella og dens kloster fra 1100-tallet. Her bor det i dag atten agustinereremitter. Munkeordenen ble grunnlagt i 1256 som en forening av ulike italienske eremitter. Ordenens mest kjente medlemmer var Martin Luther. De munkene som bor her i dag sysselsetter seg blant annet med å produsere kvalitetsviner.

I forbindelse med en vinsmaking i munkenes kjeller får vi prøve to hvite samt to røde viner. Vi blir også servert en lettere lunsj basert på forskjellige retter fra regionen. Blant annet får vi smake spekk, oster og røkte pølser. Vi får også smake det lokalbakte brødet.

Syklingen fortsetter til Bressanone, en liten by som helt frem til 1919 tilhørte Østerrike-Ungarn. Til tross for at byen da ble italiensk, snakker fortsatt mer enn 70% av befolkningen her tysk enn i dag. Her går vi av sykkelen og gjør en tre timers lang togreise til Gardasjøen. Når toget kommer til Peschiera del Garda møter vi våre sykler igjen og kan tråkke den siste strekningen frem til vårt hotell. Hit til Gardasjøen reiste antikkens poeter, Goethe og Maria Callas for å bare nevne noen navn. Klimaet ved sjøen er deilig, et opphold på noen dager her byr på skjønnhet, forfengelighet og gastronomiske høyder.

Peschiera del Garda har som mange andre italienske byer en lang og spennende historie bak seg. Byen har et koselige historisk lite sentrum med isbarer, restauranter og butikker. Gå ikke glipp av å prøvesmake isen på konditoriet Peccati alla gola.

Dag 5. Sykkeltur ved Gardasjøen

Sykkelveien vi velger snirkler seg frem gjennom et bølgende landskap av vinavlinger og fruktplantasjer. Vi tar oss deretter ned til Gardasjøens strandkant og sykler langs strender og stier. Kanskje frister et bad? Gardasjøen ble dannet i løpet av den siste istiden som mange av de andre store fjellsjøene i Nord-Italia. Sjøens sørlige kyst ligger ved den norditalienske sletten og er derfor flat og tettbebygd. Jo lenger nordover mot Alpene vi kommer, desto brattere blir områdene. Pinjetrær, magnolia og fargeglade orkidéer trives langs vannet.

Lazise er navnet på en av de koselige byene vi passerer. Her er mye av middelalderatmosfæren fortsatt bevart. Byen er omgitt av kraftige murer, uteserveringene er mange og trivselsfaktoren er høy. Her finner vi historiske monumenter fra Romerriket, Middelalderen og Renessansen.

Vel fremme i Garda får vi prøvesmake olivenolje og vin. Du får også tid på egen hånd. I Garda forlater vi våre sykler og tar i stedet båten tilbake til Peschiera. Vår servicebil tar vare på våre sykler og eventuelle innkjøpte vin- og olivenoljeflasker.

Dag 6. Proseccosmaking

Morgentoget tar oss fra Peschiera del Garda til Conecliano på to timer. Her ser vi våre sykler igjen og begir oss umiddelbart ut på en oppdagelsesferd i området. Vi sykler også på «Strada del Vino rosso», rødvinsveien og når byen der vingården Villa Bonotto ligger. Familien som har drevet gården i flere generasjoner både dyrker og produserer en god vin. På vingårdens restaurant som ligger i en gammel historisk bygning får vi smake deres prosecco og vin, samt spiser en lett lunsj.

Sykkelturens siste strekning tar oss via de såkalte palladiske villaene til byen Treviso. Byen fikk sitt kallenavn «kanalenes by» på grunn av de mange kanalen som finnes i byens sentrum. Treviso er en vakker by med smale gater og freskomalte vegger. Her finnes også en beskyttende bymur med vollgraver og kanaler. Denne gamle romerbyen sluttet seg til sjørepublikken Venezia allerede i 1339.

Ved hotellet leverer vi tilbake syklene. Etter innsjekking gjør vi en kort spasertur inn i Trevisos trivelige miljø og hjerte og kan her nyte en italiensk atmosfære med først og fremst italiensk turisme.

Dag 7. Venezia

Etter frokost spaserer vi til stasjonen i Treviso. Den korte togreisen på 30 minutter tar oss til Venezias togstasjon Santa Lucia. Utenfor stasjonen i Venezia ser vi Canale Grande med «vaporettos», vannbusser og vanntaxier. I Venezia har vi ikke noe felles program. Du har nå fri til å gjøre hva du enn vil, og bli så lenge du har lyst. Selvfølgelig hjelper vi deg med tips og råd for at du skal få så mye som mulig ut av besøket ditt i denne spennende byen. Vi anbefaler at du kjøper et dagpass, for 200 kroner på byens vannbusser. Da kan du reise så mye du vil i løpet av dagen.

Venezia, et av verdens aller mest kjente reisemål behøver vel strengt tatt ikke noen nærmere presentasjon. For å oppleve byen på best mulig måte velger vi å gå rundt og nyte miljøene. Gamle hus, en hel rekke kanaler og trange smug. Koselige små torg, broer og palasser. Alt i et eneste stort virvar. Herlig! Byen er bilfri, innbyggerne i byen har enten en egen båt eller reiser med båttaxi eller båtbuss når de skal ta seg frem i hjembyen sin. Også politi, brannvesen og ambulanse samt vareleveranser tar seg frem vannveien.

Dersom du er en av de som har vært i Venezia tidligere, kan du i stedet velge å bli igjen i Treviso som er en koselig by å rusle rundt i og oppleve.

Dag 8. Hjemreise

Etter frokost har tiden kommet for å ta farvel med Treviso og Italia. Vi vender tilbake til Venezia flyplass med byss. Vi sier Arrivederci – på gjensyn.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Venezia, t/r
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 3 middager
• 3 vinsmakinger
• Bagasjetransport mellom hotellene
• Inngangsbilletter ifølge program
• Ubegrenset med vann under sykkelturene

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Venezia. Buss Venezia – Cortina d´Ampezzo ca. 150 km. To overnattinger på hotell i Cortina. Middag er inkludert.

Dag 2

Sykkeltur Cortina – S. Vito di Cadore – Cortina, 30 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 3

Sykkeltur Cortina – Dobbiaco – Brunico, 66 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Brunico.

Dag 4

Sykkeltur Brunico – Novacella – Bressanone ca. 39 km. Tog Bressanone – Peschiera del Garda 186 km. Vinsmaking i Novacella. Frokost og lettere lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Peschiera del Garda.

Dag 5

Sykkeltur Peschiera del Garda – Lazise – Garda, 33 km. Besøk i Lazise og Garda. Olivenolje- og vinsmaking. Frokost og lett lunsj er inkludert. Båt Garda – Peschiera del Garda.

Dag 6

Tog fra Peschiera del Garda – Conegliano 2 timer. Sykkeltur Conegliano – Collabrigo – San Pietro Feletto – Tezze di Piave – Treviso 38km. Frokost og lunsj er inkludert. Proseccosmaking og rødvinssmaking. To overnattinger på hotell i Treviso.

Dag 7

Tog fra Treviso – Venezia, 30 minutter. Besøk i Venezia. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8

Buss fra Treviso – Venezia flyplass, 30 km. Frokost er inkludert. Hjemreise.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Om sykkelturen 

Obligatorisk utstyr: 

- Komfortable og vel inngåtte sko for sykling og vandringer

- Lettpakket regntøy

- Sykkelhjelm, ta med din egen

- Piknikutstyr (kopp, tallerken, bestikk)

Vi anbefaler: 

- Sykkelbriller/Solbriller

- Sykkelhansker

- Gele-sete eller sykkelbukser

- Ryggsekk

- Ett par varmere plagg (for sykling på høy høyde)

- Ekstras t-skjorter for ombytte

- Vannflaske eller Camelback

- Solkrem

Om syklene 

Citybikes med håndbrense og 21 gir.

Syklene finnes i dame- og herremodell.

Bagasjeholder samt flaskeholder finnes.

Sykkelveske kan lånes.

For deg som vil benytte sykkelsko finnes SPD-pedaler vanligvis å låne på plass. Gi beskjed om dette er ønskelig ved bestilling.

Det er muligheter for å bytte ut den vanlige sykkelen mot en El-sykkel. For bestilling kontakt TEMA. Pristillegg for El-sykkel er 1 250 NOK. Begrenset antall El-sykler per gruppe.

Viktig å vite 

Vennligst oppgi din høyde ved bestilling, dette for at vi skal kunne finne en sykkel som passer deg. Din høyde fyller du inn på "Min reise". Vær oppmerksom på at denne informasjonen bør vi få så snart som mulig etter bestilling, men absolutt senest 1 måned før avreise.

Følgebil finnes for assistanse ved punkteringer og eventuelle andre problemer som kan oppstå med syklene. I bilen fraktes reservesykler og vann som kan fylles på i løpet av sykkelturene, samt plass for 1-2 personer som kan sitte på om en av strekningene kan føles tøffe.

All bagasje transporteres mellom hotellene med følgebilen.

Sykkelturene 

Noen av dagene kan komme til å få delvis endret reiserute, avhengig av vær og vind.

Dag 1

Ankomst, ingen sykling

Dag 2

Sykkeltur Cortina – S. Vito di Cadore – Cortina, 30 km.

Dag 3

Sykkeltur Cortina – Dobbiaco – Brunico, 66 km.

Dag 4

Sykkeltur Brunico – Novacella – Bressanone, ca. 39 km.

Dag 5

Sykkeltur Pesciera del Garda – Lazise – Garda, 33 km.

Dag 6

Sykkeltur Conegliano – Collabrigo– San Pietro Feletto – Tezze di Piabe – Treviso, 38 km.

Dag 7

Venezia, ingen sykling

Dag 8

Hjemreise, ingen sykling

Øvrig informasjon
Prisen inkluderer

Fly Norge – Venezia t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR)

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.

Les mer under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og kurs.

Driks

Driks er ikke inkludert. TEMAs reiseleder samler inn 25 Euro per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.

Klima

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no. 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Sykkelturer

 
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.