Tre italienske gullkornMilano, Torino og Genova

Torinos kongelige slott og , Genovas sjarmerende srtøk, Milanos mektige motehus. Barolo viner på en vingprd og båt til den mye omtalte Portofino på den Italienske Riviera.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Torinos elegante atmosfære
 • Portofino på den Italienske Riviera
 • Båtutflukt fra Rapallo til Portofino
 • Nizza Monferato
 • Nattverden av Leonardo Da Vinci

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Avreise fra Skandinavia til Milano.

Velkommen til Italia. Ved ankomst blir du møtt av din TEMA-reiseleder og en buss som tar deg til byen Torino. Torino var en gang i tiden Italias hovedstad, i dag er byen hovedstad i regionen Piemonte. At Italia er et matland kan de aller fleste av oss skrive under på, men få vet at det var akkurat her i Torino som Slow Food-bevegelsen startet.

Under en byvandring får du oppleve og kjenne på atmosfæren. Torinos bykjerne er en av Europas mest attraktive. Vi passerer Domkirken, Piazza Castello og drikker en klassisk vermouth på Piazza San Carlo. Turen avsluttes med en velkomstmiddag hvor vi får teste det tradisjonelle kjøkkenet i Piemonte. På menyen står blant annet Bagna Cauda, en varm salsa med hvitløk og ansjovis.

Dag 2 – Domkirken, kunstgalleri og biler

Dagens rundtur i byen tar oss med inn i Domkirken San Giovanni Battista. Her forvares duken som siden 1300-tallet har blitt påstått å være Jesus liksvøping. På duken finnes et svakt avtrykk av et ansikt og en mannskropp.

Det var etter en folkeavstemning i 1946 at Italia gikk fra monarki til republikk. Frem til da bodde den italienske kongefamilien Savoia i Torino, som faktisk var Italias første hovedstad mellom 1861 og 1865. I det kongelige palasset Il Palazzo Reale hadde kongefamilien sine representasjonslokaler. Her kan du i dag beundre den vakre innredningen og kanskje gå rundt i den kongelige hagen.

På Piazza Castello ligger den vakre bygningen Palazzo Madama, som i dag huser et kunstmuseum. Vi passerer torget og spaserer til byens landemerke; Mole Antonelliana. Bygningen ble oppført i 1888 som synagoge. Det er en fantastisk konstruksjon med et 167 meter høyt tårn som ligger klemt inne i et lite kvartal. Her er det siden år 2000 et filmmuseum. Museet viser opp gamle filmaffischer og andre kuriositeter.

Vi setter oss på en buss og reiser til matpalasset Eataly for et italiensk mellommåltid. Det var her i Torino den berømte kjeden fikk sin første mathall i 2007.

Like ved Eataly ligger en annen kjent bygning, nærmere bestemt Lingottobygningen. Et gigantisk femetasjes hus bygget mellom 1916 og 1923 og som var en bilfabrikk for Fiat. I dag er bygningen renovert og inneholder blant annet konsertsal, teater, shopping og hotell. I tillegg har den en permanent kunstutstilling på Agnelli-galleriet som vi besøker. Vi besøker også fabrikkens tak hvor vi finner en testbane for biler.

Vi avslutter med et besøk på det nyrenoverte bilmuséet. Her finnes biler fra 1800-tallet til supermoderne Formel 1 biler. Resten av ettermiddagen og kvelden på egen hand.

Dag 3 – Spumante og Barolo

Med buss reiser vi til Spumante-regionen. I Canelli besøker vi de såkalte underjordiske kirkene, enorme lagerlokaler for vin og et av Unescos verdensarv. Her får du smake på tre sprudlende Spumante.

Rundreisen fortsetter til Serralunga d`Alba og det kongelige Jaktslottet Fontanafredda. I denne vakre vinregionen syder det av skaperglede. Vi besøker en vingård med tradisjon, kunnskap og nytenkning. Her får du smake på tre ulike viner, inkludert Barolo. Reisen fortsetter til Genova hvor vi sjekker inn for to netter.

Genova er en fascinerende by med en lang og brokete historie. I løpet av ettermiddagen tar vi en spasertur i byens historiske sentrum. Vi avslutter med en aperitivo.

Dag 4 – Historiske bygninger, båtutflukt og ost

Genova er hovedstad i regionen Liguria og er samtidig biskopsete med katedralen San Lorenzo. Under sen middelalder og renessansen var bystaten Genova en av de fremste handelsbyene i Europa, og hadde kolonier og handelsstasjoner over store deler av Middelhavet. Byens fremste konkurrent var Venezia. I løpet av formiddagen besøker vi et av de mest berømte palassene, Palazzo Ducale, dogenes tidligere residens.

Vi besøker også Genovas katedral med den fantastiske marmorfasaden, en vakker innredning, fascinerende skatter og en udetonert bombe fra andre verdenskrig. Gatene rundt Piazza de Ferris og Via Roma er et virvar av smug fra middelalderen som kalles Caruggi. Her opplever vi en tidsepoke fra den tid da Genova var Middelhavets mektigste havn.

Senere på dagen blir det en båtutflukt i Tigulliobukten hvor vi reiser fra Rapallo til Portofino og Santa Margherita. Vi kommer tilbake til hotellet etter middag.

Dag 5 – Akvariet og Gavis hvite viner

Etter frokost har tiden kommet for å besøke Genovas berømte akvarium. Deretter går ferden videre til Milano. Langs veien stopper vi i vinregionen Gavi, hvor vi besøker Villasparina og får smake deres tre hvite viner, ost og kaldt oppskåret pålegg. I løpet av ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet i Milano. Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 6 – Mektige og moteriktige Milano

Vi begynner med en liten busstur for å blant annet beundre Giuseppe Meazzastadioen, eller San Siro som den vanligvis kalles. Dette er Italias største fotballarena og hjemmebane for AC Milan og Inter. Fra borgen Sforzesco går vi langs de store gatene Via Garibaldi og Via Dante før vi kommer fram til Domkirken, Galleria Umberto og teateret La Scala.

Ettermiddag og kveld ledig for å på egen hand besøke byens muséer eller motegater; Via Montenapoleone, Via della Spiga, Via Manzoni og Corso Venezia. Men her finnes også spennende vintagebutikker. Cavalli e Natri er en favorittbutikk med vintageklær. Dersom du liker mote så fyll på kredittkortet før du reiser til Milano. Kvelden er fri.

Dag 7 – Nattverd og Le Naviglie

Det siste måltidet eller nattverden er et muralmaleri av Leonardo da Vinci, utført 1495-1498 i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. Bestilleren var antakelig greve Ludvico Sforza og grevinne Beatrice d Éste. Motivet er Jesus siste måltid som den beskrives i Johannesevangeliet, da han opprettet nattverden. Verket blir betraktet å være et av de første som ble skapt i samsvar med høyrenessansemaleriets idealer. Maleriet ble restaurert i 1999.

La Casa degli Atellani er et vakkert palass på andre siden av gaten fra kirken Santa Maria delle Grazie der Det siste måltidet finnes. Fra den steinbelagte og meget trafikkerte gaten kan man nesten ikke forstå at det på andre siden av porten ligger en meget vakker hage med Leonardo da Vincis egen vingård.

Resten av dagen er fri for egne aktiviteter. Avskjedsmiddag i kvarteret Le Naviglie.

Dag 8 – Transfer og hjemreise

Transfer og hjemreise fra Genovas flyplass.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Genova (sommer 2019 flyr vi til Milan)
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster 
• 2 luncher 
• 2 middager
• 3 vinsmakinger
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder 
• Hotellskatt (250 kr per person)

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia–Milano Malpensa t/r. Transfer til Torino. Buss 120 km. Byvandring ca. 3 km, aperitivo og velkomstmiddag med kaffe. To overnattinger på hotell i Torino.

Dag 2

Byvandring i Torino med besøk i Domkirken, det kongelige palasset og Mole Antonelliana. Buss till Eataly, Lingotto og bilmuséet, 10 km t/r. Frokost og mellommåltid er inkludert. Kvelden fri.

Dag 3

Buss Torino – Genova, ca. 325 km. Besøk ved Canelli og Serralunga d´Alba for vin- og spumantesmaking. Byvandring i Genova. Frokost, snacks og aperitivo er inkludert. Kvelden fri. To overnattinger i Genova.

Dag 4

Byvandring i Genova. Båtutflukt. Vi vender tilbake til Genova sent på kvelden. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5

Buss Genova – Milano ca. 160 km. Besøk på Genovas akvarium. Vinsmaking med snacks i Gavi. Ettermiddagen fri. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger i Milano.

Dag 6

Liten sighseeing med buss. Byvandring i Milano. Ettermiddagen og kvelden fri. Frokost er inkludert.

Dag 7

Museumsbesøk med Nattverden. Ettermiddagen fri. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8

Transfer til flyplassen, ca. 156 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere

58 millioner

Flateinnhold 

301 230 km²

Valuta
Euro 

Språk
Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk 

Religion
Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Milano t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 

Valuta 

Euro (EUR). 

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.  

Les mer under Valutaveksling» 

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks 

Driks ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 30 Euro per person ved starten av reisen, og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere. 

Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider. Se f.eks. www.yr.no eller www.bbc.com

Klær og utstyr 

Ta med passende klær for vandringer i by og natur. Ta gjerne også med en liten ryggsekk. En regnjakke kan også være bra å ta med, sammen med beskyttelse for solen. Det er viktig å ha bra sko med en ordentlig såle.
  
Hotellene: 

For avreisen den 18. mai og 15. juni bor vi i Torino på Hotel BW Plus Genova.

For avreisen den 28. september bor vi i stedet på NH Torino Piazza Carlina.Vær oppmerksom på  

Reisen er lagt opp med buss og båt for å kunne besøke de vakreste stedene i denne fantastiske delen av Italia. Det er ingen vandringsreise/fottur, men vi spaserer mellom en og fire kilometer per dag i forbindelse med byvandringer, besøk og måltider. Du får også en del tid på egen hånd for å oppleve og besøke mer til fots. 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose