Dagsprogram
Sommer 2022–2023
Dag 1. Gardasjøen.
Avreise fra Skandinavia til Venezia der vi blir møtt av TEMAs reiseleder. Vi forlater et flatt laguneområde med lave busker bak oss, og reiser nord-vest til et kupert landskap med grønne åser. Snart er vi framme ved Gardasjøen og hotellet vi bor på de fire første nettene.
Hit til Gardasjøen reiste antikkens poeter som Goethe og Maria Callas, for å nevne noen. Klimaet ved sjøen er behagelige. Oliventrærne trives, men også sitroner. Besøket byr på skjønnhet, sjarm og gastronomi. Om kveldene venter hyggelige spaserturer langs vannet og i gamlebyen.
Dag 2. Gardaklippen og Bardolinovinen.
I dag starter fotturen rett ved hotellet. Utenfor hotellområdet kommer vi til små stier og høyder. Fotturen går gjennom skog, forbi bondegårder og over vinmarker. Vi ser også mange oliventrær.
Når vi har gått halvveis, kommer vi til et eremittkloster. Klosteret ble grunnlagt i 1663, men ferdigstilt noen år senere.
Her bor i dag benediktinske kamaldulenser-munker. Vi kan besøke kirken og apotekboden, der vi også kan kjøpe munkenes gode olivenolje og nøttelikør.
Vandringen fører oss opp til den bratte Gardaklippen, som ligger mellom landsbyene Garda (i nord) og Bardolino (i sør). Klippens topp ligger 291 meter over havet.
Herfra har vi god utsikt over Garda og kan peke ut noen av de viktigste bygningene og stedene vi senere kan besøke på egen hånd.
Fotturen avsluttes på en familiedrevet vingård, der vi kan smake på den gode Bardolinovinen. Det er Fabiola og sønnene hennes som driver vingården i dag. I tillegg til vin kan vi også smake på gårdens egenproduserte olivenolje. Bussen tar oss tilbake til hotellet.
Ettermiddagen og kvelden er fri. Hvis du vil, kan du gå av bussen i Bardolino og på egen hånd vandre langs bredden av Gardasjøen tilbake til Garda.
Fra busstasjonen i Garda går det gratisbusser opp til hotellet.
Dag 3. Fjellandskapet ved Monte Baldo.
Vi tar buss til nabolandsbyen Malcesine. Taubanen tar oss opp fra 90 meter over havet, fra middelhavssonen til den subalpine sonen på ti minutter. Vi kan se snødekte topper i horisonten, og folk som bader i Gardasjøen ser vi under oss.
Selvsagt er utsikten over sjøen og fjellene rundt oss uslåelig. Området er som skapt for flotte fotturer. Fjellet kalles «Europas hage» på grunn av det artsrike plante- og dyrelivet. Mer enn 60 ulike orkidéarter blomstrer i skråningene her mellom mars og august, avhengig av hvilken høyde de vokser på. Andre planter er blant annet edelweiss og vill peon. Bland de ville dyrene som lever i området kan vi nevne kongeørn, rød hakkespett, hærfugl, fasan, grevling, rev, snømus, mår, gemse og murmeldyr.
Selv om de fleste av reisene våre skjer i sommerhalvåret, kan det være kjøligere på toppen. Ta gjerne med deg et varmende plagg og en vindjakke.
På grunn av høyden tar vi en lett fottur og følger blant annet gamle kutråkk.
Vi spiser lunsj i ei fjellhytte. Etterpå tar vi taubanen ned til Malcesine igjen. Her får vi tid på egen hånd. Malcesine er kupert og ligger like ved bredden av Gardasjøen. Kanskje kan det smake med en is om ettermiddagen? Vi drar tilbake til hotellet med buss. Vi har fri resten av ettermiddagen og kvelden.
Dag 4. Amarone og Valpolicella.
Vi reiser med buss til landsbyen San Pietro in Cariano. Dette er utgangspunktet for den siste fotturen på reisen, inn i regionen for Amarone, Recioto og Valpolicella. Det er spesielt disse vinene som har gjort regionen kjent. På turen kommer vi forbi vingårder og små landsbyer.
En siste anstrengelse får vi på veien opp til kirken Santa Maria i Valverde. Kirkens opprinnelse går tilbake til 1200-tallet og den er sannsynligvis bygget på ruinene av et gammelt tempel tilegnet Minerva.
Utsikten over de terrasseanlagte vinrankene fester seg som et fint minne.
Fotturen avsluttes med et besøk hos brødrene Francesco og Giacomo og vinkjelleren deres. Vi får smake på fem rødviner før vi tar bussen tilbake til hotellet.
Om kvelden samles vi og spiser vi felles middag.
Dag 5. Grappa og Palladio.
I dag sjekker vi ut og reiser videre. Det første stedet vi besøker i dag er byen Bassano del Grappa. Byen låner navnet sitt fra fjellet Monte Grappa, som ligger i nærheten. Bassano er mest kjent for den overbygde broa ved elva Brenta, samt den sterke grappa-akevitten som produseres i området.
Akkurat som så mange historiske byer i Veneto er dette en velstående by med fargesterke klesbutikker og stilige innredningsbutikker. Arkitekturen gjenspeiler byens stilling, med tradisjonelle arkader i stedet for fortau. Palass på torgene er ofte utstyrt med trebalkonger, som er vanlige i områdene rundt Alpene. Etter et glass grappa har vi tid til å se oss rundt byens gater og torg. Tidlig om ettermiddagen besøker vi en av de kjente villaene til arkitekten Andrea Palladio. Han skapte en egen byggeepoke der han utformet elegante villaer for velstående familier på 1500-tallet.
Vi reiser videre og ankommer Follina. Velkommen til proseccoland, sier Giovanni Zanon. Han og familien har i noen år nå drevet både hotell- og restaurantvirksomhet i Follina. Landsbyen ligger 190 meter over havet, akkurat på grensen mellom lavlandet og Alpene. Det sjarmerende hotellet Il Chiostro er utgangspunktet for de tre første dagene på denne vandringsreisen. Follina har blitt utnevnt til en av de 100 vakreste landsbyene i Italia og røtter som strekker seg tilbake til middelalderen.
I nærheten passerte den romerske hærveien, den såkalte Via Claudia Augustea. Etruskerne var med på å grunnlegge landsbyen. Kirken Santa Maria fra 1170, ligger vakkert ved siden av klosteret med samme navn. Klosteret som tilhører Cistercienserordenen, har en fin klosterhage med vakkert dekorerte pilarer.
Landsbyen er omgitt av vakker natur. I dag bor det i underkant av 4 000 innbyggere her, men landsbyen har mange besøkere hele året. Folk kommer hit hovedsakelig for å vandre og spise godt. Proseccoregionen er fortsatt et ganske ukjent område for vandringsturister. I Follina kommer du til å føle deg som en forgjenger blant fotturister.
Dag 6. Vinvandring og ostesmaking.
Dagen begynner vi med en busstur til landsbyen Soligo, der vi stopper 400 meter over havet. Her begynner vår fottur som innledningsvis går stadig oppover via et antall korte, men noe bratte stigninger. Store deler av veien er vi omgitt av tette løvskoger med ekte kastanje, eik og lønn, men innimellom brer stien seg og et panorama åpner seg over jordbruksmarkene. Underlaget er varierende fast, myk skogsti og grusvei. På veien passerer vi blant annet et lite kapell med grønne inngangsdører og en freskomalt vegg.
Når vi når toppen av åsen starter en vakker tur nedover. De grønne løvtrærne er borte og vi går langsomt gjennom bratte vinterasser og et storslått landskap brer seg ut foran oss. Her viser prosecco landet seg fra sin beste side. I horisonten ser vi noen få steinhus og lavlandets jordbruksletter.
Ved kirken San Vigilio stopper vi og puster inn den friske luften og enda et panorama før vi går ned til landsbyen Col San Martino. Fotturen avsluttes på en lokal trattoria der vi spiser en lett lunsj.
På et lite meieri med tilhørende gastronomisk bar, lærer vi oss hvordan man produserer ost. Vi blir tatt imot av Emanuella, som med stort engasjement og pasjon forteller om de ulike metodene hun bruker i dag for å lage oster til lokalbefolkningen, men også til internasjonale kunder.
Om mulig er det enda mer spennende å følge med henne ned i kjelleren, der ostene lagres. Ved hjelp av luktesansen finner vi ut hva slags ost som oppbevares i hvilket rom. Til slutt setter vi oss rundt bordet og får mulighet til å smake på noen av de smaksrike ostene. For at osten skal komme til sin rett best mulig, spiser vi med hendene.
Vi drar tilbake til hotellet, kvelden er fri til egen disposisjon.
Dag 7. Vin, vin og mat.
I dag går vi fra hotellet til fots og følger bekken i Follina. Navnet på landsbyen mener man kommer fra det latinske ordet «fullo». En fullo var en romersk vaskeriarbeider, kjent fra mange inskripsjoner i Italia. Det fins også bevis på at de behandlet stoffer som kom rett fra veven, selv om moderne forskere har stilt seg tvilende til dette.
Allerede på 1200-tallet fantes det mange ullkverner her. Det førte til at Follina tidlig ble et viktig senter for produksjon av ull- og silkestoffer. I siste halvdel av 1700-tallet la de fleste fabrikkene ned på grunn av redusert vannstrøm i elva. At landsbyen ble rik forstår vi når vi ser på de vakre maleriene som ble oppført på mange av husene, på 1700-tallet.
Bare noen minutter etter at vi har forlatt Follina, ser vi de første vinrankene.
Vi går opp en bakke og deretter går vi på samme høye stort sett hele tiden. Vi følger de gamle transportrutene for vinmarkene i området, og går på svingete grusveier med ganske jevnt underlag. Landskapet ligger åpent og man kan nyte av den langstrakte utsikten over de bølgende vinmarkene. Langt borte i det fjerne reiser seg de høye fjellene i utkanten av Alpene.
Store kastanjetrær langs ruten med prosecco-druestokker, gir oss deilig skygge de varmeste månedene i året. I landsbyen Combai besøker vi en osteria som har spesialisert seg på å grille kjøtt. Her får vi servert salat, bønner og kjøtt (svinekjøtt, kylling og kanin). Restauranten som vanligvis er lukket på mandager, åpner dørene bare for oss i dag.
Vi reiser med buss til en vingård i nærheten for å smake på prosecco. Til slutt drar vi tilbake til hotellet for å hvilke noen timer.
Om kvelden går vi til en av de mange restaurantene i byen. Den vi har valgt har fått en stjerne i Michelinguiden. Her spiser vi vår avskjedmiddag.
Dag 8. Hjemreise.
Vi håper at reisen har vært en fin opplevelse, og at du har fylt lagrene og bagasjen med mange fine minner. Det er på tide å reise tilbake til flyplassen i Venezia. Vi sier arrividerci – på gjensyn!
Dette er inkludert i reisen
• Fly til Venezia, t/r
• Alle overnattinger
• TEMA-reiseleder
• 7 frokoster
• 3 lunsjer
• 4 middager
• 3 besøk på vingård, med vinsmaking
• 1 ost- og vinsmaking på lokalt meieri
• Drikke ved felles måltider er inkludert
• Inngangsavgifter i henhold til programmet
REISE FAKTA
Dag 1.
Fly Skandinavia – Venezia. Buss Venezia – Garda, ca 150 km. Fire overnattinger på hotell i Garda. Middag er inkludert.
Ingen vandring i dag.
Dag 2.
Vandring fra hotellet via Gardaklippen til en vingård, cirka 4 km (2 timer). Besøk på vingård med vinsmaking og snacks. Frokost er inkludert.
Dagens vandring er på 4 km (2 timer) og begynner ved hotellet, på 135 meter over havet (det laveste punktet). Ved Gardaklippen når vi det høyeste punktet på vandringen, på cirka 291 meter over havet. Vi fortsetter ned til vingården, på cirka 260 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 1
Dag 3.
Buss fra Garda til Malcesine t/r, cirka 56 kilometer. Taubane fra Malcesine til Monte Baldo, 1760 meter over havet. Naturvandring cirka 4 kilometer (90 minutter). Ettermiddagen disponeres fritt. Frokost og lunsj er inkludert.
Dagens vandring på 4 kilometer (90 minutter) er en rundtur med en høydeforskjell på omtrent 100 meter. Turen begynner ved taubanestasjonen Monte Baldo, på 1760 meter over havet (det høyeste punktet). Vi går opp og ned i området. Vanskelighetsgrad: 1 (turen er litt mer krevende på grunn av høyden over havet). Dessuten egne turer i kystbyen Malcesine om ettermiddagen.
Dag 4.
Buss fra hotellet til San Pietro in Cariano, cirka 32 kilometer, og fra Purano til hotellet, cirka 30 kilometer. Fottur i Valpolicella, cirka 7 km. (3 timer). Besøk på vingård, med vinsmaking og snacks. Frokost og middag er inkludert.
Dagens fottur begynner ved landsbyen San Pietro in Cariano, på 150 meter over havet (det laveste punktet), og går oppover i landskapet til 550 meter over havet. Det høyeste punktet er på 580 meter over havet, ved kirken Santa Maria. Vi går ned til Purano og vingården, på cirka 450 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 1, med noen små bakker.
Dag 5.
Buss Garda – Vicenza - Bassano di Grappa - Follina, ca 244 km. Besøk i en Palladioivilla og i Bassano di Grappa. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Follina.
I dag går vi bare kortere turer i byen.
Dag 6.
Buss Follina – Soligo, Col San Martino – San Pietro di Feletto – Follina, cirka 42 kilometer. Vandring cirka 8 kilometer (3 timer). Prøvesmaking av ost og prosecco. Frokost og lunsj er inkludert.
Dagens vandring på cirka 8 kilometer (3 timer) begynner ved landsbyen Soligo, cirka 350 meter over havet, og fortsetter opp til 450 meter (det høyeste punktet) over havet. Vandringen går deretter ned til Col San Martino, på 163 meter over havet (det laveste punktet). Vanskelighetsgrad: 1
Dag 7.
Fottur Follina – Combai, cirka 7 km (3 timer). Buss Combai – Colbertaldo di Vidor – Follina, cirka 23 km. Besøk på vingård, med prøvesmaking av prosecco. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.
Dagens vandring på cirka 7 kilometer (3 timer) begynner ved hotellet i Follina (det laveste punktet) på 191 meter over havet. I bedagelig tempo går vi opp til det høyeste punktet for turen, på 450 meter over havet. Vandringen fortsetter ned til 400 meter over havet. Vanskelighetsgrad: 1 – én bakke i begynnelsen av dagen gjør vandringen litt mer krevende.
Dag 8.
Buss fra Follina – Venezia flyplass, 88 kilometer. Frokost er inkludert. Hjemreise.
Italia
Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.