Advent i kulinariske Kroatiamed vin og sjokolade i Slovenia

Vi reiser til Kroatias hovedstad Zagreb, hvor vi nyter julestemningen på det lokale julemarkedet som involverer hele byen. Zagreb ligger mellom fjellet Medvednicas sluttninger og elven Sava. Det er en liten storby som byr på en herlig blanding av hygge, caféliv, mat- og ølkultur med spennende arkitektur og gatekunst. Vi krydrer også helgen med besøk i Slovenia, vinsmaking, sjokolade og en kroatisk julemiddag – Sretan Božić!   

Reisefakta

Land: Kroatia, Slovenia

Reisetype: Mat- og vinreise - Storby- og weekendreise

Reiselengde: 4 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Zagrebs julemarked - av mange kåret til Europas beste
 • Vingårdsbesøk i Slovenia med smaking av mousserende vin
 • Lunsj med matlagningsdemonstrasjon
 • Kroatisk julemiddag
 • Mulighet for egne spaserturer fra sentralt beliggende hotell

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Kroatias hjerte, Zagreb

Vi flyr inn til Zagreb på ettermiddagen og etter den korte bussreisen fra flyplassen går vi ut for å bli bedre kjent med Kroatias hovedstad. Vårt bosted er midt i bykjernen og med en spasertur tar vi oss lett rundt omkring i byen.

Til tross for byens størrelse finner vi idylliske kvartaler og den spesielle atmosfæren som Zagreb besitter. I adventstiden er det uendelig mange markedsboder med mat og drikke rundt omkring i byen. Et besøk på en av byens mest gastronomiske steder, Fuliranje, er en selvfølge. Gatene her ved entréen til kanskje verdens korteste fjellbane vrimler av liv. Kanskje må vi varme oss med litt varm vin, eller en varm kakao eller kanskje nettopp en lokal, hjemmebrygget snaps.

Vår spasertur avsluttes ved en koselig restaurant der vi spiser typisk kroatisk mat til velkomstmiddag.

Dag 2 – Sparkling, sjokolade og Slovenia

Etter en ordentlig frokostbuffet på vårt hotell er tiden kommet for en kulinarisk utflukt til nabolandet. En knapp times reise lengre bort når vi regionen Bizeljsko i Slovenia. De bølgende åsene er dyrket med vin. Med lange solfylte dager, svale netter og kvaliteten på jorden så produseres det fantastisk musserende vin her. Familjen Istenič var den første private familien i det tidligere Jugoslavia som produserte musserende vin etter de gamle tradisjonelle metodene. I dag lar de oss prøve tre ulike varianter sammen med litt skinke og ost.

Dagen fortsetter i Olimje, der vi besøker Sjokoladebutikken som bærer byens navn. All produksjon, av alle varianter som praliner, trøffel, morello med mere, lages her på plass. Vi får se det delikate håndarbeidet og en liten smaksprøve blir det også.

Lunsjen blir slovenske spesialiteter før vi vender tilbake til Zagreb der kvelden er åpen for egne aktiviteter. Vi anbefaler gjerne Ivan Tkalčićs-gaten, en gågate med pittoresk arkitektur og en stor konsentrasjon av restauranter, kaféer og barer.

Dag 3 – Adventssøndag

I løpet av formiddagen fortsetter vi vår spasertur gjennom byen som vi innledet ankomstdagen. Den vakre katedralen er et besøk å se frem til. I dag, siden det er første advent, tar vi del i Zagrebs julefølelse og får lære oss mer om historiske og tradisjonelle fakta i og om både byen og landet generelt. En tradisjon spesielt i nordlige Kroatia er “štrukli” og i passe tid for lunsj får vi se hvordan denne matretten tilberedes.

Med oppskriften i hånden og lunsjen vel plassert i magen ligger nå ettermiddagen helt åpen foran deg. Rusle videre, handle julegaver eller besøk kanskje det annerledes museet: Museum of Broken Relationships. Den såkalte Øvre byen og Tomislactorget er også steder med koselig atmosfære.

På kvelden treffes vi alle igjen for en kort spasertur til en lokal favorittrestaurant der vi nyter en middag med matretter typisk for en kroatisk jul.

Dag 4 – Hjemreise

Vår helg sammen har nå kommet til sin slutt og avhengig av flytid hjem kan den sjarmerende byen utforskes ytterligere. 


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 

• Samtlige overnattinger
• 3 frokoster
• 2 lunsjer
• 2 middager, hvorav en typisk kroatisk julemiddag
• 1 vinsmaking (3 mousserende viner)
• 1 matlagingsdemonstrasjon
• Utflukter og inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Zagreb. Busstransfer, 15 km. Byvandring. Middag er inkludert. Tre overnattinger på Hotel Dubrovnik i Zagreb.

Dag 2

Dagsutflukt til Slovenia. Vin- og sjokoladesmaking, ca. 100 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Byvandring med matlagingsdemonstrasjon. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Busstransfer 15 km. Frokost er inkludert. Fly Zagreb – Skandinavia.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Slovenia

Innbyggere 2 millioner
Flateinnhold 20 253 km²
Religion Romersk-katolikker 57 %, ortodokse 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliske og øvrige kristne 1,6 %. Blant de øvrige er det først og fremst ateister og folk som ikke vil oppgi sin religionstilhørighet.
Valuta Euro (EUR)
Språk Slovensk er det offisielle språket, men i noen områder har også minoritetspråkene italiensk og ungarsk offisiell status.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise t/r Zagreb, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Kroatia: Kuna (HRK).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. 

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor. 

Drikke ved felles måltider er ikke inkludert i reisens pris. 

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser kan du enkelt finne på ulike værnettsider, se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Driks

Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler å beregne 100 HRK i driks for felles måltider, aktiviteter og til sjåfør. Betales på plass til vår reiseleder som tar seg av fordelinge. 

Å gi driks handler først og fremst om å vise takknemlighet ved positive ekstratjenester. For eksempel en liten slant motsvarende en eller to tiere per dag til en dyktig sjåfør, 10-15 prosent på restaurantregninger dersom maten og servicen var god, og en liten slant til den som bærer din bagasje til hotellrommet. I Norge er driks for mange av disse tjenestene allerede inkludert i prisen, f.eks. på taxi- eller restaurantregningen. Dette er sjeldent tilfelle i utlandet. 

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.