Nyhet

Høydepunkter i Dalmatiamed Mostar i Bosnia-Hercegovina

En ukes avslappende opphold venter oss i sjarmerende Gradac. Sammen gjør vi utflukter til de stemningsfulle byene Split og Trogir, og halvøya Peljesac for å prøvesmake lokale spesialiteter og deilige bad. En dag drar vi til nabolandet Bosnia-Hercegovina og ser Mostar, både byen og broa som står på Unescos verdensarvliste. Det blir tid på egen hånd til å nyte av solen og bade i sjarmerende Gradac. Vi avslutter uken med en dag i nasjonalparken Krka, som har mange vakre fossefall.

Reisefakta

Land: Kroatia, Bosnia-Hercegovina

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Verdensarvslistede Split og Trogir
 • Smakfullt eventyr på Peljesac
 • Mostars bro og vingårdsbesøk i Bosnien-Hercegovina
 • Den vakre nasjonalparken Krka med fossefall
 • Ledige dager for sol og bad

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Dobrodošli u Dalmatiniju

Fly direkte til Split, der TEMAs reiseleder ønsker oss velkommen på flyplassen.

Like etterpå busstransport på kystveien sørover langs Makarska-rivieraen, som ligger under de bratte skråningene til Biokovo-fjellene og gjennom mange små pittoreske landsbyer med typisk dalmatisk arkitektur.

 Målet er den gamle fiskebyen Gradac. Her sjekker vi inn på hotellet for sju netter.

Dag 2 – Byene Split og Trogir

Byene Split og Trogir ligger langs kysten, og side om side. Begge står på Unescos verdensarvliste for sin historiske verdi, og vi bruker dagen til å studere dem nærmere.

Historien om Split begynte allerede på 300-tallet, da den romerske keiseren Diokletian bestemte seg for å bygge palasset sitt på halvøya, i nærheten av den store romerske byen Salona. Palasset vokste og rundt dannet det seg en by, i dag Kroatias nest største. Her veves historien sammen med moderne fasiliteter, og Split kan virkelig tilby noe for alle smaker. Vi oppdager byen sammen og spiser en koselig lunsj. Men du får også tid til å vandre rundt innenfor bymurene på egen hånd, eller bare slappe av og se på folkelivet, på en av de mange kaféene.

Den største delen av den gamle bykjernen i Trogir, ligger på en øy og er omgitt av en mur med to porter, hvorav den ene åpner seg mot ei bro til fastlandet. Grekere bosatte seg her cirka 380 før Kristus. Dessuten fins det også spor etter romere, sarasenere, ungarske konger og venetianere. Alle de arkitektoniske detaljene og mesterverkene som Trogir har å by på, har vært kulisser i den populære serien Game of Thrones.

Dag 3 – Gourmetdag på halvøyen Peljesac

Vi forlater Gradac og drar til halvøya Peljesac. Halvøya er frodig og her trives vinranker og olivenlunder. Området har siden balkankrigen utviklet seg raskt og de lokale produktene holder høy, internasjonal standard. Spesielt østers er noe man høster i bukten mellom Peljesac og fastlandet. Vi tar båt ut dit det dyrkes østers.

Vi spiser en god sjømatlunsj, og fortsetter deretter langs den historiske ruten som Napoleon fulgte – ja, han har også vært her! Om ettermiddagen besøker vi en lokal familie som lar oss smake på hjemmelagde produkter, for eksempel likør og vin. Olivenoljen de lager er noe helt spesielt. Sent om ettermiddagen tar vi ferjen tilbake til fastlandet, og kvelden i Gradac kan brukes til egne aktiviteter.

Dag 4 – Dag på egen hånd

Sov lenge – eller ta et morgenbad? I dag kan du gjøre som du vil. Biokovo-fjellene i nærheten frister kanskje til en fottur i høyden eller langs kysten? Det er alltid kort vei til havet, og badetemperaturen er sannsynligvis svært behagelig.

Dag 5 – Mostar – kulturhovedstad i Bosnia og Hercegovina

Vi forlater Kroatia for dagen og tar en dagstur til nabolandet Bosnia-Hercegovina, det hjerteformede landet. Mye omtalte Mostar byr på en orientalsk atmosfære som stammer fra det tyrkisk styret i landet. På rundvandringen besøker vi det «tyrkiske huset», en herregård med typisk ottomansk arkitektur.

Den kjente marmorbroa over Neretva-elven ble bygget på 1500-tallet, og ble et symbol for de ulike folkeslagenes sameksistens. Da broa ble bombet under balkankrigen, ble den et symbol for det ødelagte Jugoslavia. I 2004 ble broa rekonstruert og mange håper at den igjen skal stå for fredelig samhørighet. Den historiske bebyggelsen rundt er også blitt pusset opp, men kulehull er fortsatt synlige i mange av fasadene.

Akkurat tidsnok til lunsj besøker vi en koselig vingård like ved Neretva-elven. Her får vi smake noen gode dråper av den lokale produksjonen, og spiser samtidig en god lunsj.

Dag 6 – Tid på egen hånd

Hele dagen er fri til egne aktiviteter. Slapp av med sol og bad, enten ved hotellets svømmebasseng eller på stranden. Den sjarmerende havnepromenaden i Gradac byr på flere muligheter til en lokal lunsj.

Dag 7 – Krka nasjonalpark

I dag skal vi utforske Krka nasjonalpark, som kan skryte med fine fossefall i vakker natur. Parken har fått sitt navn etter den nesten 700 kilometer lange karstelva Krka, som har sitt utløp i Adriaterhavet. Langs elveløpet står flere vindmøller. Mange var i bruk i begynnelsen av 1900-tallet, og enkelte har blitt restaurert for å gi et bilde av det tradisjonelle livet langs Krka.

På turen besøker vi en gård som har spesialisert seg på prosciutto. Vi får mulighet til å prøvesmake og spiser også en god lunsj her før vi vender nesa sørover igjen, mot kysten og hotellet.

Dag 8 – Hjemreise

Reisen er ved veis ende og avhengig av flytiden, har vi litt egen tid før busstransporten til flyplassen i Split og flyreisen til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Skandinavia

• Alle overnattinger

• 7 frokoster

• 3 lunsjer

• Prøvesmaking av Prosciutto

• Vinsmaking i Bosnia-Hercegovina

• Smaksprøve av østers, likør og olivenolje på halvøya Peljesac

• Inngangsavgifter iht. programmet

• TEMA-reiseleder


REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Split. Transport til hotellet, 160 kilometer. Sju overnattinger på hotell i Gradac.

Dag 2

Utflukt til Split og Trogir, cirka 300 kilometer. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Gourmetutflukt til Peljesac. 160 km. Kulinariske smaksprøver og husbesøk. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Dagen fri. Frokost er inkludert.

Dag 5

Utflukt til Bosnia-Hercegovina, 165 kilometer. Besøk i Mostar. Vinsmaking. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Dagen fri. Frokost er inkludert.

Dag 7

Utflukt til nasjonalparken Krka. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Fly Split–Skandinavia. Transport til flyplassen, 160 kilometer. Frokost er inkludert.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Bosnia-Hercegovina

Befolkning 3,86 miljoner

Landets yte 51 197 km²

Valuta Marka

Språk Bosnisk, kroatisk og serbiske er offisielle språk

Religion Muslimer 40 %, Ortodoxe 31 %, Romersk katolikker 15 %, Øvrige 14 % 

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Split tur/retur, øvrige transporter i henhold til programmet, delt dobbeltrom, måltider i henhold til dagsprogrammet, TEMAs reiseledelse, alle utflukter og inngangsavgifter i henhold til programmet, om ikke annet er spesifisert.

Valuta

Kroatia: Kuna (HRK)

Bosnia-Hercegovina: Marka (BAM) – Marka er sannsynligvis ikke mulig å kjøpe før avreise, men kan skaffes ved ankomsten til Mostar.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Kredittkort aksepteres i de fleste butikkene og på de fleste servicestedene. Til lokale markeder og i kiosker kreves kontanter. Det fins uttaksautomater på alle større steder.

Driks

Driks er ikke inkludert i prisen. I stedet anbefaler vi at du regner med 20 euro til sjåfører, restaurantansatte og ved aktiviteter som inngår i reisen, pluss bagasjebærere. Betales på stedet til TEMAs reiseleder, som sørger for å fordele pengene.

For øvrig er det i regionen skikk og bruk å gi driks, ofte ti prosent av prisen. Det er vanlig også på restauranter der en serviceavgift er inkludert i prisen. I barer eller ved drosjeturer, er det vanlig å avrunde oppover. I butikkene er prisene faste, men på de lokale markedene er det fritt fram å prute seg til en bedre pris.

Klima og klær

Det kreves ingen formelle klær, men lokalt blir det satt pris på at gjestene har pene klær, for eksempel ved restaurantbesøk. På finere restauranter kan heller ikke joggesko brukes, men vi vil anbefale behagelige sko med gummisåle til spaserturer i de gamle byene, noe som gir bedre feste på blankslitte gatesteiner. Ved avreiser i perioden mai til oktober, kan været variere en del. Gå gjerne inn på en værmeldingsapp eller hjemmeside for å finne værmeldingen for den aktuelle reiseperioden.


Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.