Slovenia med Istria og Triesteen kulinarisk reise i tre land

I hjertet av Europa mellom Alpene og Adriaterhavet finner vi det grønne Slovenia, med lett tilgjengelige Ljubljana som hovedstad. På denne uken opplever vi landet rundt Maribor samt halvøya Istria, som Slovenia deler med Italia og Kroatia. Reisen går langs kysten men også inn i landet til middelalderbyer og enda en hovedstad – Zagreb i Kroatia. Vi smaker på delikatesser og leter etter trøffel. 

Reisefakta

Land: Slovenia, Kroatia, Italia

Reisetype: Rundreiser - Mat- og vinreise

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Dagstur til eventyrsjøen Bled
 • Trøffeljakt i Motovun
 • Den sjarmerende kystbyen Piran
 • Italienske Trieste
 • Byvandring i Zagreb

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Dobro došli u Zagreb!

Nå er det tid for ferie og nye opplevelser med TEMA!

Vi lander i Kroatia på Zagrebs flyplass som ligger knappe 40 kilometer fra landegrensen til Slovenia. Vår ankomsttransfer styrer direkte til Slovenia og byen Maribor som ligger nære grensen til Østerrike. Det er korte avstander og vi har ettermiddagen til å se mer av denne flotte byen som ligger ved Dravaelven.

På kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag og prater mer om hva uken kommer til å by på!

Dag 2 – Velsmakende vin og vidunderlige Ljubljana

Maribor er omringet av de høye Pohorjefjellene på den ene siden og de rullende åsene dedikerte til vindyrking på den andre siden. De som er interessert i ski har sikkert hørt snakk om «svenskebakken» der Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Kristina Andersson og Camilla Nilsson har vunnet i alpint. Dagens fokus blir dog vin. I bykjernen vokser det som anses å være verdens eldste vinranke, over 450 år gammel. Området regnes som det fremste vinlandskapet i Slovenia.

Rett nord for Maribor finner vi Jarenia slott. Her har man en over 800 år gammel tradisjon av druedyrking og vinproduksjon. I vinkjellerne her prøver vi Dveri-Pax flotte viner.

Etter en felles lunsj fortsetter vår reise sørvest, inn i elven Ljubljanicas dalgang mellom Alpene og Adriaterhavet. Her finner vi landets hovedstad Ljubljana der vi bor de kommende to nettene.

Navnet Ljubljana betyr elsket, og det er akkurat det denne byen er av sine egne innbyggere. Beliggende på 298 meters høyde over havet, vel elven Ljubljanicas bredder, er dette Slovenias administrative, politiske og kulturelle sentrum. Det vakre, ørneredeliknende slottet ligger på toppen av en bakke, og du ser mektige fjell i bakgrunnen og en myldrende gammel bykjerne med koselige smug. Vi gjør en byvandring til bytorvet, den berømte Trippelbroen og barokk-katedralen St Nicholas.

Dag 3 – Slovenias innsjø Bled

Dagen byr på en utflukt nordover mot de spisse julianske alpene og den lille byen Bled, som er omgjerdet av vakre daler. Bled var et berømt kursted allerede på 1800-tallet og ligger ved en sjø med samme navn. Utsikten over denne turkisfargede sjøen er kjent for sin skjønnhet og her gjør du en liten tur til Slovenias eneste øy i en tradisjonell båt, en såkalt pletna. Du rusler rundt i sentrum som domineres av middelalder festningen som ligger høyt oppe på en klippe.

Kvelden er åpen for egne oppdagelser i Ljubljana. Vi anbefaler gjerne en middag på en av Ljubljanas førsteklasses restauranter, som for eksempel TaBar som serverer slovenske tapas eller stilfulle og prisverdige Smrekarjev Hram på det femstjerners hotellet Grand Hotel Union.

Dag 4 – Hester og hav

Ny dag og nytt land, i det minste for en kort stund. Men først forlater vi Ljubljana for Lipica. Som man kan ane av navnet så er det herfra den vakre, hvite hesterasen lipizzaner kommer. I Lipica finnes Europas eldste stutteri og det er kun lipizzanerhester som avles her. Vi finner frem til hestene og hagene i naturskjønne omgivelser. Men her finner man også historie og arkitektur som fascinerer.

Heretter blir det en stor kontrast når vi reiser inn i Italia og den livlige havnebyen Trieste. Byen ligger vakkert plassert i skyggen av det høye fjellplatået Carso, rett ved havet. Fra gammelt av er Trieste en betydningsfull havneby og var i mange århundrer Middelhavets fremste innfartsport for alle mulig krydder og ikke minst kaffe, som fortsatt har en sterk posisjon i Trieste. Her finnes tradisjonelle kaféer som etter eget utsagn skal servere Italias beste espresso. Vi gjør en felles spasertur gjennom de gamle kvartalene. Du vil også få tid på egen hånd til å utforske Trieste. Kanskje du selv vil smake en espresso på en caffè storico. Piazza Unità d'Italia anses å være et av landets aller vakreste åpne torg.

Vi vender tilbake til Slovenia og fortsetter inn i det slovenske Istria. Navnet Istria betegner hele denne store halvøya som strekker seg ut i Adriaterhavet fra det nordvestlige Balkan. Størsteparten tilhører Kroatia men mindre deler inngår i Slovenia og også Italia. Istra sier man i Slovenia og dette er landets eneste kyststrekning på totalt cirka 40 km.

Det vakreste stedet langs Slovenias riviera er Piran. Dette er en liten historisk interessant by med et rådhus fra slutten på 1200-tallet, som venetianerne oppførte når de herket over traktene. Her sjekker vi inn for to netter.

Dag 5 – Trøffeljakt i Kroatia

I naturskjønne Istria finner man skogens gull som smaker like mye som det koster. Jorden her skjuler trøffel, både hvit og svart.

Vi beveger oss sør for Piran, inn i Kroatia, til den eventyrlige atmosfæren i Motovun. Denne middelalderbyen ligger på toppen av en åsside med flott utsikt over Istrias innland. Med sine slingrende brosteinsbelagte gater er Motovun veldig pittoresk og til tross for sin berømmelse, en fredelig oase.

En trøffeljeger, sammen men sin spesialtrente hund, møter oss og demonstrerer hvordan man finner de gode skattene. Uansett om jakten blir fremgangsrik eller ikke, så inntar vi deretter en lunsj smaksatt med trøffel.

Sen ettermiddag kommer vi tilbake til Piran og du kan på kvelden rusle rundt i Pirans gater og finne deg en koselige liten restaurant eller bar.

Dag 6 – Salt og Zagreb

Tiden har kommet for å forlate kysten og styre mot Kroatia. I utkanten av Piran gjør vi dog allerede et stopp for å se årsaken til Pirans rikdom, saltverkene. Disse ble anlagt allerede på 800-tallet og de høyt klassede «saltblomstene» (fleur de sel) produseres enn i dag med hjelp av eldgamle metoder.

Ved lunsjtider har vi nådd frem til den sjarmerende, lille kroatiske kystbyen Opatija, som på grunn av sin beliggenhet ved Kvarnerbukten blir kalt «Kvarners perle». Den er kjent for sitt behagelige klima og sin vakre vegetasjon. Mikroklimaet gjør at eksotiske palmer trives ypperlig her. Mange av de vakre husene ble bygget under tiden da østerrikerne styrte og gjerne kom hit på ferie. Den tolv kilometer lange strandpromenaden Lungomare inviterer til avslappende spaserturer. Rett ved finner du mange gallerier, kaféer og restauranter.

Tidlig på kvelden ankommer vi Kroatias hovedstad der vi landet for fem dager siden. Zagreb bærer kallenavnet Kroatias hjerte og har en lang historie. Den rike kulturarven har sine røtter i romertiden.

Vi sjekker inn for reisens to siste netter og på kvelden spiser vi en velsmakende kroatisk middag.

Dag 7 – Byvandring og štrukli

På formiddagen gjør vi en byvandring der vi først og fremst oppholder oss i Gradec, den gamle barokkbydelen. Du får besøke katedralen med aner fra 1200-tallet og Markovtorget med parlamentsbygninger Sabor, der de som har styrt Kroatia har avlagt embetseden siden 1500-tallet.

Vår spasertur avrundes med lunsj og et kulinarisk høydepunkt som dessert. Vi får ta del i hvordan det tradisjonelle bakverket štrukli tilberedes og smake på den rykende ferskt. Dette er den lokale varianten av studel, der filodeigen tilsettes kremost.

Dag 8 – Velkommen tilbake!

Reisens siste dag har kommet. Hjemreisen skjer først på ettermiddagen, så du kan i løpet av formiddagen gjør litt egen sightseeing, shopping eller bare absorbere kafékulturen. Kanskje er Zagreb i sin helhet ikke en av landets vakreste byer, men den har definitivt sin sjarm, ikke minst bydelen Gradec der en hel rekke små kaféer fungerer som innbyggernes dagligstue.

Med mange nye inntrykk i bagasjen, og kanskje en eller annen lokal spesialitet. Dersom du nok en gang ønsker å komme tilbake til Balkan og oppdage mer av denne fantastiske regionen kan vi anbefale vår reise Fra Tirana til Tito!


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Zagreb
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• 2 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Zagreb. Transfer til Maribor, 130 km. Middag er inkludert. En overnatting på hotell i Maribor.

Dag 2

Maribor – Ljubljana, ca. 130 km. Vinsmaking i Maribor, bytur i Ljubljana. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Ljubljana.

Dag 3

Utflukt til Bled. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Ljubljana – Piran, via Trieste, 140 km. Besøk på stutteriet i Lipica og i Trieste. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Piran.

Dag 5

Heldagsutflukt til Motovun for trøffeljakt. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Piran – Zagreb, 255 km. Besøk ved saltverk og i Opatija. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Zagreb.

Dag 7

Byvandring i Zagreb med štruklibaking. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Fly Zagreb – Skandinavia. Transfer til flyplassen, 15 km. Frokost er inkludert.

Slovenia

Innbyggere
2 millioner Flateinnhold
20 253 km² Religion
Romersk-katolikker 57 %, ortodokse 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliske og øvrige kristne 1,6 %. Blant de øvrige er det først og fremst ateister og folk som ikke vil oppgi sin religionstilhørighet. Valuta
Euro (EUR) Språk
Slovensk er det offisielle språket, men i noen områder har også minoritetspråkene italiensk og ungarsk offisiell status.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Italia

Innbyggere

58 millioner

Flateinnhold 

301 230 km²

Valuta
Euro 

Språk
Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk 

Religion
Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Zagreb t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er oppgitt.

Valuta

Italia: Euro (EUR)

Kroatia: Kuna (HRK)

Slovenia: Euro (EUR)

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 30 Euro per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter, samt eventuelle bagasjebærere. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen av disse. 

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Gode sko da det er en del byvandringer og ved flere tilfeller ujevn brostein. Ingen formelle klær kreves, men det settes pris på lokalt om man har pent tøy ved restaurantbesøk. 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose