Sykkeltur i Kroatiamed øyhopping i Adriaterhavet

Reisen starter og slutter i verdensarvbyen Dubrovnik. Vi utforsker øyene Mljet, Hvar og Korčula. Etter å ha syklet gjennom historiske kystbyer og frodige grønske lokker det med et avkjølende bad i det asurblåe havet. Vi bor med halvpensjon på båten som tar oss mellom øyene, komfortabelt innkvartert i luftkondisjonert lugar med egen dusj og toalett.  

Reisefakta

Land: Kroatia

Reisetype: Sykkeltur - Cruise - vanskelighetsgrad 1, lett

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 14-18 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Sykkeltur gjennom Mljets nasjonalpark
 • Den fredelige og grønne Konavledalen
 • Bade ved stranden Det gylne horn på Brac
 • Marco Polos fødeby Korcula
 • Halvøya Peljesacs

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Ankomst til Dubrovnik

Fly til Dubrovnik i sørlige Kroatia hvor øyloffing med sykkel rundt Adriaterhavet har sitt utgangspunkt. TEMA-reiseleder møter oss på flyplassen..

Transferen går deretter til Dubrovniks havn, der ditt flytende hjem for den kommende uken venter på deg. Havnen ligger en kort spasertur fra Dubrovniks gamle bydel og du kan på egen hånd utforske den og nærområdet.

Dag 2 – Bli med til Konavle

Like sør for Dubrovnik, på grensen til Montenegro, ligger området Konavle. Gjennom århundrer har Konavle greid å forbli en tradisjonell landsbygd med flere historiske monumenter, kloster og gods der Dubrovniks overklasse en gang i tiden levde.

Denne første sykkeldagen akklimatiserer vi oss og beveger oss på fine asfalterte veier gjennom mindre samfunn. Syklingen tar oss gjennom et frodig landskap med vingårder og olivenlunder. Sypresstrær kantrer veien og hele tiden ligger Snijeznicafjellene som bakgrunn. Vel fremme i Ljuta besøker vi en gammel mølle der vi får smake lokale spesialiteter før vi vender tilbake til båten for lunsj.

På ettermiddagen kan den som vil bli med på en guidet tur på Dubrovniks bymur (Denne utflukten er frivillig og kjøpes til på plass. Vær oppmerksom på at det er engelsktalende lokalguide og utenom TEMAs program).

Dag 3 – Calypsos øy Mljet med grønn nasjonalpark

Etter frokost kaster vi loss og båten styrer mot honningsjøen Mlejt , som også blir kalt Calypsos øy. Mange eksperter tolker nemlig Homeros beskrivelser i Odysséen som at Mljet er samme øy som i eposet blir kalt Ogygia, der nymfen Calypso holdt Odysseus fanget i syv år på hans hjemreise fra Troja. Navnet Mljet kommer fra det antikke greske ordet for honning.

En stor del av øya ble utnevnt til nasjonalpark i 1960, takket være sin rike, tette og sjeldne flora. Vår sykkeltur går gjennom nasjonalparkens skoger, forbi øyas to sjøer med brakkvann der muslinger og østers trives godt. I den største sjøen ligger et kloster som er dedikert til Jomfru Maria. Vi sykler på variert underlag og avslutter syklingen i Pomena, der vi overnatter.

Dag 4 – Hvar, lavendeløya

I dag tar båten oss nordover langs den dalmatiske kysten til en av skjærgårdens største øyer, Hvar. Med sin sentrale beliggenhet på Adriaterhavets seilingsrute har øya hatt en strategisk betydning gjennom historien. I middelalderen, når venetianerne hersket over store deler av Adriaterhavet, var øya en veldig viktig postering.

På Hvar skinner solen så mye at det regnes som Adriaterhavets mest solsikre sted, og vi håper at dette er tilfelle når vi besøker øya. Her trives lavendel og avlingene på øy anses å tilhøre Europas mest høykvalitative. Lavendel fra Hvar er en av Kroatias fremste suvenirer.

Etter vår sykling på Hvar langs kyst og innland fortsetter vi direkte til havnen. Enten blir det overnatting i havnen i Jelsa eller så reiser vi videre med vår båt videre til øya Brac der vi dropper anker i Bols havn.

Dag 5 – Sykling til Bols gylne horn

På formiddagen byr vi på en ny øy, Brac, og strandliv. Byen Bol er den eldste på øya Brac og mange gamle relikvier i omgivelsene vitner om dens gamle aner.

Det som Bol dog er mest kjent for er beliggenheten inntil Kroatias mest omtalte og mest fotograferte strand, Zlatni Rat (Det gylne hornet). Sandodden endrer retning avhengig av vinder og strømmer. Vannet er krystallklart og tiltrekker seg lokale, så vel som internasjonale besøkende. Nyt av litt egen tid og deretter en deilig lunsj om bord, før skipet styrer inn mot fastlandet og Makarskas riviera.

Makarska ligger mellom havet og det bratte Biokovofjellet, som strekker seg langs den Dalmatiske kysten. Flere sjarmerende småsteder utgjør det man i dag kaller Makarskas riviera. Tett pinjeskog strekker seg hele veien ned til innbydende strender. I den andre retningen utgjør de hvite fjelltoppene en slående kontrast mot den blå himmelen.

For den som ønsker tilbyr vi muligheten for å bli med på en halvdagsutflukt til Split på ettermiddagen. Bli med og utforsk denne vakre byen og sug til deg det Kroatiske bylivet.

Dag 6 – Marco Polos Korcula

Vi seiler sørover og inn i Peljesacsundet for å nå den gamle greske kolonien Melaina Corcyra (Svarte Korfu). I dag har øyas navn blitt Korcula og noen hevder at den store oppdagelsesreisende Marco Polo ble født her, når venetianerne i middelalderen regjerte på øya.

Etter lunsj gjør vi en sykkeltur langs den vakre nordkysten og landskap av tette skogsområder og velduftende Middelhavsvekster. Turen går gjennom små landsbyer fram til neset på østkysten og den gamle fiskebyen Lumbarda. Her finnes fine sandstrender som lokker til bad. Vinen trives bra i dette området og vi passer på å teste produksjonen på noen av de små private vingårdene.

Sluttmålet for turen er den ærverdige byen Korcula som minner om Dubrovnik gjennom sin venetianske arkitektur, sine forsvarsmurer og takenes terrakottafargede taksten. Kvelden ledig til egen disposisjon.

Dag 7 – Via halvøya Peljesac og øygruppen Elafiti

Halvøyen Peljesac er kjent for sine mørkerøde viner og sitt klare vann. Den har et kupert landskap, men vi sykler på en relativ flat kystvei med utsikt over havet. Her kan man gjerne sykle seg varm, målet er den vakre bukten Vucine hvor vannet er avkjølende og eksepsjonellt klart.

Ombord på båten igjen spsier vi lunsj og seiler videre sørover mot Elafitiøyene. De tretten øyene utgjør en egen liten skjærgård nære Dubrovnik. Innenfor disse øyene ligger den skjermede havnen Slano på fastlandet hvor vi legger til for natten.

Dag 8 – Hjemreise

Dersom ditt fly har avreise tidlig på dagen, går du av båten allerede i Slano for transport videre til flyplassen. Ellers drar vi med båten fra Slano rundt denn lille øyen Lokrum i havet utenfor Dubrovnik, for så å fortsette nedenfor bymurene inn til havnen Gruz hvor båtreisen avsluttes. Går flyet sent på kvelden blir det kanskje tid til å oppdage litt mer av Dubrovnik.

Vi på TEMA sier takk – hvala på kroatisk – for denne gangen og håper at du har fått minner for livet.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 lunsjer
• 1 middag
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder
• Lugar på nedre dekk - tillegg for øvre dekk mulig men må bestilles hjemmefra

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Dubrovnik. Transfer til havnen, ca 20 km. Syv overnattinger på fartøyet Otac Nikola, de to første nettene i havnen i Dubrovnik.

Dag 2

Sykling Cilipi – Ljuta, ca 14 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Båtreise Dubrovnik – Mljet, ca 3,5 timer. Sykling Pomena – Mljet nasjonalpark, ca 16 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Pomenas havn.

Dag 4

Båtreise Mljet – Hvar, ca 5 timer. Sykling på Hvar ca 26 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Jelsa havn eller Bols havn.

Dag 5

Båtreise Jelsa – Brac – Makarska ca 3 timer. Sykling til det gyllne hornet, ca 14 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Makarskas havn.

Dag 6

Båtreise Makarska – Korcula, ca 4 timer. Sykling Racisce – Lumbarda – Korcula by, ca 14 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Korculas havn.

Dag 7

Båtreise Korcula – Peljesac – Slano, ca 4 timer. Sykling Trstenik – Zuljana, ca 18 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Slanos havn.

Dag 8

Båtreise Slano – Dubrovnik. Transfer til flyplassen. Flyreise Dubrovnik – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Viktig om reisen

Om syklingen

Obligatorisk utstyr:

- Komfortable og vel inngåtte sko for sykling og vandringer

- Lettpakket regntøy

- Sykkelhjelp, ta med din egen

Vi anbefaler:

- Sykkelbriller/Solbriller

- Sykkelhansker

- Gele-sete eller sykkelbukse

- En mindre ryggsekk

- Ekstra t-skjorter for ombytte i løpet av sykkelturene

- Solkrem

- Badetøy

- Badesko (for bad på stenstrender)

Om syklene

Mountainbike med håndbremse og 24 gir.

Alle sykler er i utgangspunktet unisex. Ønskes spesifikke dame- eller herresykler kan man spørre om det ved bestilling.

Ingen flaskeholder på sykkelen, ta gjerne med en liten ryggsekk.

For deg som vil benytte sykkelsko kan man låne SPD-pedaler. Spør oss gjerne om dette i forbindelse med bestilling av reisen.

Et begrenset antall elsykler kan byttes ut med vanlige sykler. Bestilles via TEMA og har et pristillegg på 1750 kroner.

Viktig å vite

Vennligst oppgi din høyde ved bestilling, dette for at vi skal kunne finne en sykkel som passer deg. Din høyde fyller du inn på "Min reise". Vær oppmerksom på at vi bør få denne informasjonen så snart som mulig etter bestilling, men absolutt senest 1 måned før avreise.

På denne reisen har vi ingen følge-/servicebil. Hvis det oppstår problemer ringer vi for assistanse.

Sykkelturene

Noen dager kan få delvis endret reiserute, avhengig av vær og vind.

Dag 1

Ankomst Dubrovnik. Ingen sykling.

Dag 2

Sykling i Konavle, Cilipi - Gruda, ca 14 km.

Dag 3

Sykling på Mljet, Pomena - Mljet nationalpark - Pomena, ca 16 km.

Dag 4

Sykling på Hvar, Jelsa tur og retur, ca 26 km.

Dag 5

Sykling på Brac, Bol tur og retur, ca 14 km.

Dag 6

Sykling på Korcula, Korcula by tur og retur, ca 14 km

Dag 7

Båttur til Peljesac og Elafitiøyene. Ingen sykling.

Dag 8

Hjemreise. Ingen sykling.

Prisen inkluderer

Fly Dubrovnik t/r, øvrig transport i henhold til program, del i dobbeltlugar (Lower deck), halvpensjon (måltider i henhold til dagsprogram, kan variere alternativt lunsj/middag), TEMAs reiseleder, entréer, alle utflukter i henhold til program dersom ikke annet er oppgitt.

Tillegg "Upper deck"

Man kan bestille lugar på "Upper deck" mot et tillegg på 1000 kr. per person hvis det finnes tilgjengelig. Kan bestilles ved bokning av reisen.

Båt

På denna reise anvender vi oss av cruiceskipet Otac Nikola. Det er gratis wifi ombord som fungerer under nesten hele rundreisen. Det er ikke inkludert rengjøring av lugarene. Etter halve reisen byttes håndklær og tømmer søppel. Det er ikke tillatt å ta med egen mat og drikke om bord.

Valuta

Kuna (HRK).

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Kredittkort aksepteres i de fleste butikker og servicebedrifter. På lokale markeder/kiosker lønner det seg å ha kontanter. Det finnes minibanker i de større byene.

Drikke om bord på båten skrives opp og du betaler regningen dagen før hjemreise til båtpersonalet i kontanter (EUR eller HRK). Kredittkort aksepteres ikke på båten.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisen. Vår TEMA-guide samler inn 45 EUR, alternativt 340 HRK, per person ved reisens start og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere, kaptein og øvrig personal på båten. Forøvrig er det vanlig å gi driks på restauranter, og i barer og taxi rundes som regel prisen opp. I butikker er det faste priser, men på de lokale markedene er det fritt fram til å prute seg til en bedre pris.

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no.

Ingen formelle klær kreves, men det settes pris på lokalt hvis man har penere klær til for eksempel restaurantbesøk. På avreiser fra mars til oktober kan været variere en del. Det er ofte steinete strender så hele badesko er bra å ha med. Ta gjerne med flere skift med badetøy. Det mulig å bade både fra båten og på sykkelturene. Du kan låne badehåndkle på båten.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Sykkelturer

 
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.