Nyhet

Rundreise i Latvia og Litauen- en reise blant verdensarv og middelalderens historie

Reisen tar oss fra Riga, via Østersjøkysten med Liepaja og Klaipeda, til Vilnius i Litauen. Vi blir kjent med Riga, med sine monumentale hansa- og jugendarkitektur, den vakre kur- og badebyen Jurmala, med flotte palassliknende trehus fra begynnelsen av 1900-tallet, havnebyene Liepaja og Klaipeda. Vi overnatter ute på Den kuriske landtungen og lar oss fascinere av de mektige sanddynene. I Trakai nyter vi av den vakre gamlebyen, naturen og middelalderslottet. Vi avslutter reisen i den pittoreske middelalderhovedstaden Vilnius, som kan skryte av ett av Europas største historiske sentrum.

Reisefakta

Land: Latvia, Litauen

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-28 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Gamlebyen i Riga
 • Klostret Pazaislis
 • Middelalderbyen Trakai
 • Byen Vilnius
 • Gamlebyen i Riga

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Riga

Vi lander i Riga om formiddagen og møtes av Temas reiseleder på flyplassen. Etter den korte bussreisen fra flyplassen, drar vi ut for å bli kjent med Latvias hovedstad. Riga er den eneste storbyen i Baltikum, og kalles ofte «Baltikums hjerte». Bykjernen overrasker ikke bare med godt bevarte bygninger, men også med en av Europas største samling bygninger i jugendstil fra begynnelsen av 1900-tallet. I mer enn femti år har de baltiske landene vært lukket for vanlige besøkende fra Vest-Europa. Dette er en likevel en kort periode med tanke på alle århundrer med intens økonomisk og kulturell utveksling mellom landene rundt Østersjøen. En reise i de baltiske landene gir en merkelig blandet opplevelse av eksotisme og gjenkjenning på samme gang. Riga har også en gang i tiden vært Sverige største by, noe reiselederen vil fortelle mer om.

Vi tar en rundtur til fots i byen og drar til gamlebyen, der vi ser på Rigas viktigste landemerker. Den gamle bydelen står på Unescos verdensarvliste. Det er en by med middelalderpreg, der vi har rullestein og mange hundre års historie under føttene. Riga har blitt restaurert etter Sovjetunionens fall, men her fins fortsatt en del minner og monumenter fra den kommunistiske sovjettiden.

Om ettermiddagen fortsetter vi besøket i Riga med buss. Vi ser flotte palasser, vakre bulevarder og viktige historiske steder. Om kvelden møtes vi og spiser en felles velkomstmiddag på restauranten Key to Riga. Her tilbys tradisjonell latvisk mat i moderne utforming. To overnattinger i Riga.

Dag 2 – Kunst og kulturarv i Riga

Vi begynner dagen med en fellestur til hjertet av Riga: markedsplassen i sentrum. Markedet hører til de største og mest besøkte i Øst-Europa. Sammen med en engelskspråklig kokk lærer vi mer om den lokale matkulturen og prøvesmaker noen av delikatessene på markedet. Vi drar videre til et av de mange kunstmuseene i Riga. Vi går også rundt i de gamle bydelene og betrakter alle de interessante bygningene i jugendstil, som Riga er verdenskjent for. Lunsjen i dag spiser vi på egen hånd.

Om ettermiddagen møtes vi igjen og avslutter dagen med en tur på elven Daugava. Vi tar en tur på elven som har hatt en viktig rolle i historien: i middelalderen brukte vikingene blant annet elven Daugava for å komme til de russiske områdene. Turen avsluttes foran hotellet, og kvelden kan brukes til egne aktiviteter.

Dag 3 – Kursted og vinprøving

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet i Riga og drar mot kysten. Tjuefem kilometer utenfor Riga, midt i staselig furuskog, ligger Jurmala – som for 150 år siden var en kjent bade- og rekreasjonsby. Hit fant blant annet det russiske tsar-aristokratiet veien i løpet av de varmeste sommermånedene, på grunn av det helsefremmende klimaet. Mange vakre og spesielle trehus med tinder og tårn, fra begynnelsen av 1900-tallet, er bevart her. Vi besøker et lokalt kunsthus, et sted med kreativ kunst og kultur. Huset ble bygget på 1920-tallet, og er en tidstypisk trebygning for Jurmula.

Neste stopp denne dagen er vindistriktet Sabila, der vi får lære oss mer om latvisk vinproduksjon. På den gamle familieeide gården Abavas prøver vi noen av de egenproduserte drikkene.

Vi reiser videre til småbyperlen Kuldiga, som er en idyllisk og rolig latvisk småby, med vakker trearkitektur. Den moderne og trendy restauranten Goldingen Room midt i byen, inviterer oss på lunsj. Nå har vi fått ny energi til å utforske byen litt nærmere til fots, og vi besøker blant annet Europas bredeste fossefall. Det er ikke vanskelig å forstå at byen ønsker å være med på Unescos verdensarvliste.

Mot middagstider ankommer vi til Liepaja, også kalt vindens by, og sjekker inn på hotellet der vi skal bo. I begynnelsen var dette en fiskerlandsby, men på 1700-tallet ble det en viktig orlogsbase – også under sovjettiden. Liepaja er omgitt av kilometerlange, fine sandstrender og er i dag en populær badeby. Om kvelden spiser vi middag sammen på den koselige restauranten Roma midt i Liepaja. Den romerske hagen er innbydende og byr på en velsmakende matreise.

Dag 4 – Militær historie

Etter frokost møtes vi og begynner dagen med en byrundtur i Liepaja. Vi ser vakre bygninger i jugendstil og tidstypiske sovjetiske boligområder. Vi får en omvisning i det gamle militærfengselet i byen. Fengselet er bygget som et autentisk krigsfengsel, og det er umulig å ikke bli berørt. Karosta-fengselet er det eneste krigsfengselet i Europa som er åpent for turister. Historisk sett er Karosta det største militærområdet i Baltikum, og dekker er tredjedel av byen Liepaja. Her får vi vite mer om den brutale og svært viktige sovjetiske militærhistorien.

Før vi drar videre mot Palanga, spiser vi felles lunsj på moteriktige Mo café. Vi stopper også ved en gammel fiskelandsby og prøvesmaker røkt fisk før vi krysser landegrensen og kjører inn i Litauen. Om kvelden kommer vi til Palanga, Litauens viktigste ferieby. Kvelden er fri til egne aktiviteter i Palanga. Benytt anledningen til å prøvesmake det lokale kjøkkenet på noen av byens restauranter.

Dag 5 – Havnebyer og Den kuriske landtungen

Vi begynner dagen med å spasere langs den mest kjente gaten i Palanga, Basanaviciaus. Vi ser den kjente piren, som strekker seg 470 meter ut i Østersjøen, og de kilometerlange strendene som området er kjent for. Her er det forbudt å bygge store hotellkomplekser på strendene; i stedet strekker furuskogen seg langs de lange strendene.

Vi reiser videre mot Litauens eldste by Klaipeda, tidligere Memel. Dette er den viktigste havnebyen i landet, og den viktigste byen i den vestlige delen av Litauen når det gjelder kultur og økonomi. Til begynnelsen av annen verdenskrig bodde det en stor tysktalende befolkning her, men i 1944 da Den røde armé marsjerte inn i byen flydde befolkningen til Tyskland. Under den sovjetiske okkupasjonen ble dessverre cirka 80 prosent av byens bygninger, kirker og monumenter ødelagt. Her møtes vi av en gripende historie som kan føles og ses fortsatt i dag. Byen restaureres for fullt, og i dag hører den til byene med flest restauranter i Litauen.

I Klaipeda spiser vi lunsj sammen på Restaurang XII. Restauranten ligger i 12. etasje og tilbyr ikke bare deilig mat, men også panoramautsikt over den gamle delen av Klaipeda. Etter lunsj besøker vi teatertorget, og utforsker gamlebyen og havnen.

Så tar vi ferjen over til Den kuriske landtungen og kjører videre til den pittoreske fiskelandsbyen Nida, som ligger kun et par kilometer fra grensen til den russiske enklaven Kaliningrad. Den litauiske halvdelen, den nordlige delen av Den kuriske landtungen, står på Unescos verdensarvliste og er ett av de mest unike kultur- og naturområdene i Østersjøregionen. Landtungen er et 97 kilometer langt og 4 kilometer bredt nes dekket med sand og bevokst med furuskog. Mot vest ligger Østersjøen og mot øst Den kuriske bukten. På 1600-tallet ble så mye av skogen her fjernet at landsbyer regelmessig måtte flyttes fordi sanddynene, som kunne bli opptil 50 meter høye, vandret. På 1900-tallet ble det plantet ny skog i området for å stoppe sanden.

Vi besøker sommerhuset til nobelpristakeren Thomas Mann, og ser noen av sanddynene på Den kuriske landtungen, som er blant de høyeste i Europa. Gamle fiskerhus, trehus med stråtak, havet, lagunen og evinnelig lange strender – det er lett å forstå hvorfor mange forfattere, musikere og filosofer gjennom årenes løp har valgt å hente inspirasjon her.

Felles middag i Nida, på en av de beste restaurantene i landet.

Dag 6 – Fra kyst til landsbygd til by

I dag tar vi ferjen tilbake til fastlandet og forlater kysten, når vi reiser østover. Vi kjører videre mot Kaunas, sør i Litauen. På veien stopper vi og spiser lunsj sammen på restauranten Karpyne , før vi drar videre mot Kaunas. Kontrasten mellom by og landsbygd er mildt sagt påfallende stor. Kaunas ligger i en dal, der to av landets største elver møtes. Kaunas ulike bydeler preges av alt fra middelalderbebyggelse, industribygg og trebygninger i de gamle jødiske kvartalene. Vi ser slottet fra middelalderen og den høyeste bygningen i gamlebyen: rådhuset med 53 meter høye tårn.

På veien til Vilnius stopper vi like utenfor byen ved klosteret Pazaislis, en av de mest imponerende arkitektoniske bygningene i Nordøst-Europa. Et mesterverk i barokkstil, der mange legender og historier har sin opprinnelse.

Sent om ettermiddagen kommer vi til Vilnius, der kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 7 – Vilnius og Trakai

Litauens hovedstad er unik blant de baltiske statene fordi den ikke ligger ved kysten. Byturen tar vi hovedsakelig til fots i de historiske delene av byen med røtter i middelalderen. Få byer i Europa har en større og bedre bevart gamleby enn Vilnius. Langs smale og trange middelaldergater besøker vi noen av de mest interessante severdighetene. Bygningene forteller en lang og interessant historie, som begynte for mer enn tusen år siden. Det er lett å forstå hvorfor hele Vilnius by er med på Unescos verdensarvliste.

Vi ser katedralen, kirker, viktige historiske monumenter, gotisk arkitektur og universitetsområdet. Vilnius er en fascinerende og mangekulturell by. Vi besøker også distriktet Užupis, som har selvstyre. Et lite land i landet, et område som lokker artister og bohemer. Užupis minner om Christiania i København, og Montmartre i Paris.

Rundt lunsj drar vi til en av Litauens stoltheter, den gamle middelalderbyen Trakai. Her ligger ett av landets stoltheter, nemlig middelalderslottet med samme navn som byen. Den befestede borgen, grunnlagt sent på 1300-tallet, ble residensen til herskerne i storhertugdømmet Litauen. I Trakai lever en liten minoritetsgruppe som snakker tyrkisk: karaimer. Karaimernes forfedre kom til området som leiesoldater fra Krim for 600 år siden, for å tjene storhertugen Vytautas. Til lunsj får vi smake av den lokale matkulturen , midt i Trakais historiske sentrum.

Vi drar tilbake til Vilnius og spiser en felles avskjedsmiddag på en av de beste restaurantene i Vilnius. Vi sammenfatter inntrykkene våre og avrunder denne ukens rundreise.

Dag 8 – Hjemreise

Avhengig av avreisetiden er det mulig å se litt mer av Vilnius. Byen er liten og koselig, og det er enkelt å komme seg rundt på egen hånd. Vilnius har mange ansikter og er en av de vakreste byene i Nord-Europa, med sine elegante forretningsområder, åpne plasser og grønne områder.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Riga. Hjem fra Vilnius. 

• Alle overnattinger

• 7 frokoster

• 5 lunsjer

• 4 middager

• Prøvesmaking av delikatesser på markedet i Riga

• Prøvesmaking av røkt fisk

• 1 vinsmaking

• Inngangsavgifter i henhold til dagsprogrammet

• TEMA-reiseleder


REISE FAKTA

Dag 1. Skandinavia – Riga

Ankomst Riga. Busstransport til hotellet, cirka 10 kilometer.

To overnattinger på hotell i Riga. Felles bytur til fots. Velkomstmiddag er inkludert.

Dag 2. Riga

Besøk på bymarkedet. Museumsbesøk, elvebåttur med guide. Frokost er inkludert. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 3. Riga- Jurmula -Kuldiga - Liepaja.

Buss cirka 250 kilometer. Kunsthus i Jurmula. Besøk på vingård, enklere vinsmaking, byrundtur til fots i Kuldiga. Frokost, vinsmaking, lunsj og middag er inkludert. En overnatting i Liepaja.

Dag 4. Liepaja – Palanga

Buss cirka 75 kilometer. Byrundtur Liepaja og besøk ved fengselet Karosta. Frokost, lunsj og prøvesmaking av røkt fisk er inkludert. En overnatting i Palanga. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 5. Palanga – Klaipeda – Nida

Byrundtur Palanga, Klaipeda og Nida. Buss cirka 85 kilometer. Ferje over til Den kuriske landtungen. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting i Nida.

Dag 6. Nida–Klaipeda–Kaunas–Vilnius

Buss cirka 320 km. Ferje tilbake til Klaipeda. Byrundtur i Kaunas. Videre til Vilnius. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger i Vilnius.

Dag 7. Vilnius – Trakai – Vilnius

Byrundtur i Vilnius. Ettermiddagstur til Trakai. Buss cirka kilometer. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8. Hjemreise

Buss Vilnius – flyplassen, cirka 7 km. Frokost er inkludert.

Latvia

Befolkning: cirka 2 millioner

Areal: 64 589 km2

Valuta: Euro

Religion: Katolikker, Protestanter og en russisk ortodox minoritet

Språk: Latvisk

Litauen

Befolkning: 2,848 miljoner

Areal: 65 300 km2

Valuta: Euro

Religion: Kristendom med romersk-katolsk majoritet
Språk: Litauisk

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise til Riga i Latvia og hjem fra Vilnius i Litauen. TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR). Les mer under valutaveksling.

Bank- eller vekslingskontor kan gi mer informasjon om valuta og kurser.

Driks

Driks er ikke inkludert i reiseprisen. TEMA-guiden samler inn 40 euro per person i begynnelsen av reisen og sørger for at pengene blir fordelt til sjåfører, bagasjebærere og restaurantansatte ved felles måltider og liknende.

Klima:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finner du enkelt på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær:

Om dagen bruker du praktiske, komfortable klær. En vindjakke og en varm genser er bra å ha tilgjengelig. Gode jogge- eller tursko er bra å ha med seg. Ta også med regnklær som er enkle å pakke ned. Et badehåndkle og strandsko til besøket på Den kuriske landtungen er også praktisk.

Legg merke til:

Enklere lokal standard på overnattingsstedet Nidos Banga i Nida, Den kuriske landtungen. Denne natten prioriterer vi stedets beliggenhet.

Legg merke til at vi går ganske mye til fots på denne rundreisen, og underlaget er gatestein, sanddyner og asfalterte veier. Det er viktig at helsen og kroppen tåler dette for å kunne nyte av reisen fullt ut.


Avvikende hotell:

På avreisen 10-17. september 2019 bor vi de to første nettene i Riga på Avalon hotel.

Med reservasjon for endringer.Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.