Nyhet

Malta og Marsaxlokkmed Medina og megalitiske tempel 

Fønikere, grekere, kartagere, romere, arabere, alle mulige korsfarere med mer eller mindre lugubre motiver har alle satt sine spor i det maltesiske samfunnet. De eneste fredsbringende besøkerne ser ut til å ha vært Lukas og Paulus, som tok kristendommen til det lille øyriket. De tydeligste kulturelle avtrykkene på Malta satte likevel johannittene, som hersket over øya fra 1500-tallet og i mer enn 270 år. Epokens særpreg er grundig dokumentert i form av imponerende festningsverk, flotte barokkirker og katedraler med dekorerte murverk, staselige palasser som på en fin måte veier opp for og gjør det delvis golde landskapet mykere og mildere

Reisefakta

Land: Malta

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Flott hotell med basseng
 • Spektakulære naturformasjoner
 • Verdensarvkultur og historie i Maltas byer
 • Fargerike havnemiljøer og tur på det blåe dypet
 • Deilige bad i havet

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Ankomst til Malta og Sliema

Avreise fra Skandinavia. Vi flyr med Lufthansa via Frankfurt til den internasjonale flyplassen på Malta. Her blir vi møtt av TEMAs reiseleder og en buss. Etter snaue ti kilometer har vi nådd nordøstkysten og Sliema. Vi sjekker inn på hotellet, der vi skal bo i sju netter.

Dag 2 – Unescobyen Valletta.

Valletta er hovedstaden i Malta og en av de minste hovedstedene i Europa, med cirka 7 000 innbyggere. Byen ble bygget av johannitterne i slutten av 1560-tallet.

Fra byparken Barrakka har vi flott utsikt over havnen og halvøyene Vittoriosa og Senglea. Hagen som ble anlagt av korsfarerne på 1500-tallet, var en oase for hvile og ettertanke. Og fremdeles formidler hagene mye av denne stemningen, med høye palmer og fargerike blomsterarrangementer.

Valletta var lenge en nedslitt by med få faste innbyggere. Om dagen var den full av politikere, tjenestemenn og turister på dagstur fra nærliggende byer. Om kveldene var den helt tom. Men for noen år siden snudde utviklingen: vinbarer og små restauranter, boutiquehoteller og nyoppussete takleiligheter lokker nye besøkere og innbyggere. Byens ringmurer er restaurert og vollgraven har blitt en park.

Etter en langvarig oppussing ble parlamentet innviet på nytt i 2015. Stjernearkitekten Renzo Piano har stått for arkitekturen med inspirasjon fra Nord-Afrika. På ruinene etter den gamle operaen har man dessuten bygget en friluftscene.

Vi ser på Johanneskatedralen, som ikke er så attraktiv fra utsiden. Men det fantastiske interiøret i katedralen kompenserer helt for den enkle utsiden; for her er hver kvadratcentimeter dekorert med malerier og bladgull. Katedralen er et tegn på at Johannitterordenen hadde stadig voksende rikdommer og utviklet en forfinet smak for kunsten. I kapellet henger et av mesterverkene til kunstneren Caravaggio – halshuggingen av Døperen Johannes.

Etter en nødvendig drikkepause i et adelspalass, får vi noen timer som kan tilbringes på egen hånd. Det er koselig å gå på oppdagelsesferd i smauene og på torgene i Valletta.

Kvelden kan brukes til egne aktiviteter.

Dag 3 – Fiskerlandsbyen Marsaxlokk og Unescos Hagar Qim.

Dagens utflukt tar oss med til sørkysten og den vakreste og største fiskerlandsbyen på Malta: Marsaxlokk. De små fargerike fiskebåtene, eller luzzu som de egentlig heter, bidrar til landsbyens sjarmerende inntrykk. Båtene har påmalte stiliserte øyne i baugen.

I havneområdet i Marsaxlokk er det marked hver dag, men på søndager er det også fiskemarked. Det er selvsagt mest aktivitet tidlig om morgenen, og så blir det mindre folksomt utover ettermiddagen.

Neste punkt på programmet er et besøk ved Wiediz-Zurrieq og en blå havgrotte. Hvis været tillater det, tar vi en tur med en tradisjonell maltesisk fiskebåt, en såkalt «daghsja». Grotten er velkjent for det krystallklare vannet og de sterke fargene.

Det arkeologiske området Hagar Qim står på verdensarvlisten til Unesco. Det forhistoriske tempelområdet er eldre enn pyramidene i Kairo og ligger på en klippe med utsikt over havet. Steinblokkene og gangene som utgjør tempelruiner med mange krinkelkroker, ble oppdaget allerede i 1839 og er svært populære blant turister. Inngangen til tempelet har blitt restaurert, men det gir oss likevel et inntrykk av hvordan det kan ha sett ut en gang i tiden.

Vi avslutter dagen med en kort vandring ved Dingli Cliffs, som er oppkalt etter en jernbanestasjon i England.

Kvelden kan brukes til egne aktiviteter.

Dag 4 – Tre maltesiske byer.

De tre byene Senglea, Cospicua og Vittoriosa gir interessante innblikk i Malta og landets historie.

Havneinnløpet har vært i bruk siden fønikernes tid. Verftene har alltid vært en viktig inntektskilde for lokalbefolkningen, men også gjort den sårbar i perioder da Malta var i krig. Fordi de tre byene var de første hjemstedene til Johannitterordenen, er palass, kirker, fort og bastioner her betydelig eldre enn i Valletta.

Vi vandrer rundt i Vittoriosa, en mindre, koselig by, og ser på de tre byportene. Vi går også til Collachio, eller ridderkvartalene, det hellige sykehuset som ridderne drev og som i dag er et kloster. Vi går rundt i de gamle kvartalene og gjør stopp i et hus fra middelalderen. Vi drar også til fortet Sankt Angelo og sjøfartsmuseet. Samme dag tar vi også en havnetur med tradisjonelle små maltesiske gondoler, som i konstruksjonen er inspirert av vikingskipene.

Ettermiddagen kan brukes til egne aktiviteter.

Dag 5 – Mdina og Rabat.

I dag går turen til den lille byen Mdina, som kanskje er den mest respekterte på Malta. Byen kalles også for «den stille byen», og er omgitt av en mur. Den flere hundre år gamle byen midt på Malta, preges av en helt egen sjarm og fredelig stemning. Det fins spor etter 4 000 år gamle bosetninger her, men både romere, arabere, tyrkere og korsfarere har preget utviklingen i Mdina. Vi går rundt bastionene og gjennom de trange, maleriske gatene og ser på Pauluskatedralen, som er det beste eksempelet på maltesisk barokkstil på øya. I tvillingbyen Rabat besøker vi Paulus-grotten, der St. Paul skal ha bodd da han kom til Malta år 60 etter Kristus, etter et skipbrudd mellom Kreta og Roma.

Dag 6 – Fridag eller tur til Gozo.

Dagen kan brukes som en fridag til egne aktiviteter. Bruk dagen til å utforske øya, eller slapp av på hotellet og bruk fasilitetene der. Et annet tilbud er å bli med på en internasjonal utflukt til Gozo (med engelsktalende guide). Gozo er den nest største øya i Malta, stemningen her er mer harmonisk og naturen vakrere enn på hovedøya. Gozo er cirka 16 kilometer lang og 8 kilometer bred. Tempoet er mer bedagelig, og atmosfæren ekte og landlig. For den som liker natur, fotturer eller vil lære seg mer om Malta og kulturen her, er et besøk på Gozo obligatorisk. Ifølge sagnet var det på øya Gozo at nymfen Kalypso holdt Odyssevs til fange i sju år. Pris cirka 60 euro.

Dag 7 – Mosta, glassblåsere og Victoria Lines.

Det første stoppet på turen er landsbyen Mosta, som har en rundkirke som er enorm i forhold til resten av landsbyen. Under andre verdenskrig ble kirken bombet, men resultatet ble heldigvis bare et hull i taket. En kopi av den tyske bomben oppbevares i dag som en slags relikvie i sakristiet. Vi fortsetter med buss til Ta Qali håndverksenter for å se nærmere på maltetisk kunsthåndverk. Vi besøker blant annet en glassblåser. Formiddagen avsluttes med en kort tur på muren Victoria Lines, fra 1800-tallet. Her lærer vi oss mer om forsvarsverket som strekker seg tvers over hele Malta og ble bygget av britene.

Om kvelden får vi en lokal kulinarisk opplevelse når vi besøker en fenkata-restaurant, der vi får smake kaningryte, som nytes med det lokale søte ølet Chisk.

Dag 8 – Hjemreise.

Avreise fra hotellet mot flyplassen, for hjemreisen. Vi takker for denne gangen og ønsker på gjensyn!


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Malta (via Frankfurt)

• Alle overnattinger

• 7 frokoster

• 1 lunsj

• 1 pikniklunsj

• 2 middager

• Inngangsavgifter i henhold til programmet

• TEMA-reiseleder 

• Økologisk skatt (100 kr, inkludert) 

REISE FAKTA

Dag 1.

Skandinavia – Malta. Busstransport fra flyplassen til hotellet, cirka 10 kilometer. Sju overnattinger på hotell i Sliema. Middag.

Dag 2.

Sliema – Valletta t/r, cirka 18 kilometer. Heldagstur i Valletta, med besøk i parken Barrakka, katedralen og adelspalasset Casa Rocca. Frokost og forfriskning er inkludert.

Dag 3.

Sliema – Marsaxlokk – Wied iz-Zurrieq – Hagar Qim – Sliema t/r, cirka 48 kilometer. ¾ dagstur på den sørlige delen av Malta, med besøk i fiskerlandsbyen Marsaxlokk og Hagar Qim. Båttur til den blå grotten, ved bra vær. Frokost og pikniklunsj inngår.

Dag 4.

St. Julians – Vittoriosa (Birgu)– Senglea - Cospicua – St. Julians t/r, cirka 30 kilometer. Halvdagstur til Maltas historiske vugge, med besøk i riddernes kvartaler, det hellige sykehuset og middelalderhusene, St. Angelos fort og sjøfartsmuseet. Båttur med maltesiske gondoler. Frokost er inkludert.

Dag 5.

St. Julians – Mdina– Rabat – St. Julians t/r, cirka 38 kilometer. Heldagstur i Maltas arabiske opprinnelse, med besøk i romerske katakomber, Pauluskirken og grotten til hellige Paulus. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6.

Fridag eller valgfri tur med engelsktalende gruppe. Frokost er inkludert.

Dag 7.

St. Julians – Mosta – Ta Qali – Victoria Lines – St. Julians t/r, cirka 35 kilometer. Heldagstur til Mosta. Besøk i kirken i Mostas, hos glassblåser og tur på muren Victoria Lines. Frokost er inkludert.

Dag 8.

Malta – Skandinavia. Busstransport fra hotellet til flyplassen, cirka 14 kilometer. Frokost er inkludert.

Malta

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise t/r Malta (via Frankfurt), TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det fins uttaksautomater.

Driks:

Driks er ikke inkludert. TEMA-guiden samler inn 30 euro per person (cirka 300 kr) i begynnelsen av reisen og fordeler pengene til sjåfører og restaurantansatte ved felles måltider.

Klima:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr:

Ta med klær som egner seg til fotturer i byen og naturen. Ta gjerne med en liten ryggsekk. Du kan få behov for en regnjakke og solbeskyttelse. Det er viktig å ha gode sko med kraftige såler.

Hotellene:

Malta er et svært populært turistmål og alle grupper har dessverre ikke fått plass på The Palace. Avreisene 20. og 27. september bor i stedet på Hotel Preluna.

Måltider:

På denne reisen har vi valgt å inkludere færre måltider i prisen. På Malta fins et stort utvalg restauranter og spisesteder, så du finner alltid noe å spise og kan selv velge hvem du vil planlegge og dele måltidene med.

Legg merke til:

Reisen er lagt opp med buss, båt og til fots. Dette er ikke en vandringsreise, men vi går til fots en til fire kilometer per dag i forbindelse med byturer, besøk og måltider. Du får også en del tid på egen hånd, for å oppleve og besøke mer til fots.

Vi reserverer oss for eventuelle endringer.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.