Nyhet

Moldova med TransnistriaKultur, vin og historie

Velkommen til Moldova, et av de minst besøkte landene i Europa. Et ungt, flerkulturelt land med sterk tro på fremtiden og et av Sentral-Europas ukjente gullkorn. I det «surrealistiske» Transnistria reiser vi tilbake i tiden og nyter av vakker natur, unike, kulturhistoriske bygninger og vingårder i landlige miljøer. Vi utforsker den koselige hovedstaden Chișinău, tester viner og besøk en av verdens største vinkjellere. 

Reisefakta

Land: Moldova

Reisetype: Mat- og vinreise - Storby- og weekendreise - Rundreiser

Reiselengde: 5 dager

Størrelse på gruppen: 20-28 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vingården Cricova
 • Utbryterrepublikken Transnistrien
 • Besøk ved unikt grottekloster
 • Den antikke byen Orheiul Vechi
 • Tradisjonell Moldavisk mat og vin

Dagsprogram
Avreise 2021

Dag 1. Ankomst Moldova

Velkommen til Moldova og Chisinau. Moldova er både det minst kjente og et av de minst besøkte landene i Europa. Et unikt land med sjarmerende landsbygd, som ligger inneklemt mellom Ukraina og Romania. Moldova har den høyeste andelen jord, som er beregnet til vingårder i hele verden. Her er det vinproduksjon som gjelder. I Moldova handler alt om vin, vin og atter vin. Det er ikke mange land i verden som til og med har en egen helligdag for å feire vinen. Moldova har sterke vindyrkingstradisjoner. De siste årene har de tatt steget videre mot en internasjonal anerkjennelse. Vi begynner vår reise i hovedstaden Chisinau. En by med stor kulturarv og levninger fra middelalderske festninger og arkeologiske bygningskompleks. Kulturen er en blanding av romansk og sovjetisk kultur og er delt mellom øst og vest.

Første kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag live musikk og tradisjonell moldavisk mat.

Dag 2. Byrundtur og vingårdbesøk

Denne dagen utforsker vi Chisinau litt nærmere og spaserer blant annet forbi byens hovedattraksjoner, som katedralen, hovedgaten og parlamentet. Hovedstaden Chisinau har en livlig atmosfære, med grønne parker og et sprudlende kafe- og restaurantliv. På folkemunn sies det at «alle veier i Moldova leder til denne vin- og matelskende hovedstaden». Hovedstaden ble grunnlagt på 1400-tallet, men største delen av byen ble tragisk nok jevnet med jorden under 2. verdenskrig, samt under et kraftig jordskjelv på 1940-tallet. Under sovjettiden ble byen bygd til det den er i dag, med enorm stalinistisk arkitektur, blandet med brutalitet fra den senere, sovjetiske perioden. Moldova er virkelig delt mellom øst og vest. Og etter selvstendigheten fra Russland på begynnelsen av 1990-tallet er den nasjonale identiteten sprikende. De fleste innbyggerne har røtter både i Romania, Russland og Ukraina, Mange snakker både flytende russisk og romansk.

Etter å ha lært litt mer om hovedstaden i Moldova, begir vi oss videre til en av landets mest kjente vingårder - Cricova. De er stolte over å ha en av verdens største vinkjellere. Under jorden ligger en hel by av vin. Det er gater, lager, prøvesmakingsrom og gatene er til og med døpt etter vindruer som «Cabernet» og «Pinot». Cricovas underjordiske vinrike anses å ha ideelle forhold for lagring av vin. 60 km av de 120 km lange, underjordiske kalksteintunellene er fulle fra gulv til tak med vinflasker. Cricovas 120 km lange vintuneller er de mest kjente, men utrolig nok ikke de lengste i verden. Et besøk på Cricova er et ekte høydepunkt på denne reisen. Her lærer vi oss om vingårdens historie og avslutter besøket med vinprøvesmaking.

Etter vinprøvdsmakingen reiser vi videre til tettstedet Trebujeni, der vi spiser lunsj. Deretter besøker vi den forntida byen Orheiul Vechi og det særegne grotteklostret. Klosteret tilhører uten tvil blant Moldovas mest interessante historiske steder, datert 2000 år tilbake i tid. Vi besøker også byens friluftsmuseum og får vite mer om hvordan det tradisjonelle livet på en bondegård var på 1800-tallet.

I natt bor vi i en tradisjonell moldavisk landsby på en så kalt «Agro Pension» i landsbyen Butuceni. Kvelden er ledig til egen disposisjon.

Dag 3. Prisbelønt vingård og klosterbesøk

Etter frokosten gjør vi oss klare til å besøke en av regionens vakreste og mest betydningsfulle kloster. Kloster Curchi har en flott beliggenhet ved elva Vatic, mellom skogkledde åser og vakre frukthager. Klosteret kan skryte av en enestående arkitektur og er et betydningsfullt kultursymbol for Moldova.

Deretter reiser vi videre i gastronomiens tegn, når vi besøker den prisbelønte vingården Chateau Vartely. Den 260 hektar store vingården ligger på en fjellgrunn, noe som den til et perfekt sted for en naturlig, kjølig vinkjeller. Her får vi vite mer om den moldaviske vinens historie, tradisjon og kultur. Deres viner er populære blant både vinkjenner og den som setter pris på å drikke vin. Vingården har mottatt flere enn 120 medaljer og diplomer fra de fleste internasjonale konkurranser, der de har konkurrert mot mer kjente vin destinasjoner, som Frankrike, Portugal og Spania. På slutten av besøket får vi være med på vinprøvesmaking og avslutter deretter besøket med tradisjonell moldavisk mat på vingårdens populære restaurant.

Siste stopp for dagen blir i det naturskjønne området omkring elven Saharna, i nærheten av klosteret med samme navn. Klosteret ligger vakkert til ved elven, omgitt av grønne åser og fossefall. Deretter reiser vi tilbake til Chisinau og kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 4. Utbryterrepublikken Transnistria

Etter frokost begir vi oss til utbryterrepublikken Transnistria, et surrealistisk sted, som de fleste av oss ikke har hørt om en gang. Utbryterrepublikken snakker overveiende russisk og ligger mellom østre Moldova og Ukraina. Denne delen av Moldova ble erobret med vold i en innbyrdeskrig i 1992, som kostet nesten 700 mennesker livet. Transnistria har likevel aldri blitt godkjent av verdenssamfunnet eller omverdenen. Dette gjør den til et merkelig, politisk sted. Et lite land med egen regjering, grenser og valuta. Transnistria – et hjørne av Moldova, der tiden virkelig har stått stille. Et besøk her er som å komme tilbake til Sovjetunionen. Og det er definitivt et sted som er verd et besøk for sovjetnostalgikeren.

Dagens første besøk blir i den nest største byen Bender. For den historieinteresserte er dette stedet, der tumultene i Bender utspilte seg og stedet der Karl XII og hans svenske soldater bodde under et par års tid på begynnelsen av 1700-tallet. Svenskene ble likevel overmannet og den svenske kongen ble tatt til fange. Vi besøker festningen, der Karl XII tilbrakte noen av sine vanskeligste år. Vi besøker også krigsmonumentet, før vi beger oss videre til hovedstaden Tiraspol. Lunsjen inntar vi på en lokal restaurant og får teste smaker fra det ukrainske kjøkken.

Etter lunsj foretar vi en sightseeing i hovedstaden Tiraspol, et besøk her er som en reise tilbake til den forne sovjettiden. Vi besøker blant annet Leninmonumentet og avslutter besøket med brennevin/cognacprøvesmaking på destilleriet Kvint, Transnistrias stolthet. Brandy(cognac)- og vinproduksjonen ble grunnlagt allerede i 1897. Og etter en guidet tur på fabrikken slår vi oss ned, for å prøvesmake noen av deres mest kjente brandysorter. Deretter blir det felles transfer tilbake til Chisinau og kvelden er ledig til egne aktiviteter fram til vi ses og spiser felles avskjedsmiddag.

Dag 5 – Hjemreisedag

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi takker for denne gang og håper det har vært en fantastisk og spennende reise i ukjente Moldova og at vi snart ses igjen på en av våre andre TEMA-reiser.

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Chișinău, t/r

• Samtlige overnattinger

• TEMA-reiseleder

• Inngang enligt program

• 4 frokoster

• 3 lunsjer

• 2 middager

• Brandy smaking (gjelder ikke avreise med vinfestival)

• 2 vinsmakinger

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia - Moldova. Buss til Chisinau ca. 17 km. 1 overnatting på hotell sentralt beliggende i Chisinau. Velkomstmiddag inngår.

Dag 2

Byvandring og besøk på vingården Cricova. Buss ca. 70 km. 1 overnatting på «Agro Pension» i Butuceni. Frokost, lunsj og vinsmaking inngår.

Dag 3

Klosterbesøk og vingårdbesøk. Buss ca. 220 km. 2 overnattinger på hotell, sentralt beliggende i Chisinau. Frokost, lunsj og vinsmaking inngår.

Dag 4

Besøk i Transnistria. Buss ca. 160 km. Frokost, lunsj, prøvesmaking på konjakk og avskjedsmiddag inngår.

Dag 5

Hjemreise. Transfer til flyplassen ca. 15 km. Frokost inngår.

Moldavia

Befolkning: Ca. 3,5 millioner

Areal: 33 851 km²

Valuta: Moldavisk leu (MDL)

Religion: 98% ortodox kristne

Språk: Moldavisk, rumensk, russisk, ukrainsk og gagauzisk 

Dagsprogram
Vinfestival 30. september – 4. oktober 2022

Spesialprogram vinfestival

Dag 1. Ankomst Moldova 30. september

Velkommen til Moldova og Chișinău. Moldova er både det minst kjente og et av de minst besøkte landene i Europa. Et unikt land med sjarmerende landsbygd, som ligger inneklemt mellom Ukraina og Romania. Moldova har den høyeste andelen jord, som er beregnet til vingårder i hele verden. Her er det vinproduksjon som gjelder. I Moldova handler alt om vin, vin og atter vin. Det er ikke mange land i verden som til og med har en egen helligdag for å feire vinen. Moldova har sterke tradisjoner for vinproduksjon. De siste årene har de tatt steget videre mot en internasjonal anerkjennelse. Vi begynner vår reise i hovedstaden Chișinău. En by med stor kulturarv og levninger fra middelalderske festninger og arkeologiske bygningskompleks. Kulturen er en blanding av romansk og sovjetisk kultur og er delt mellom øst og vest.

Første kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag og får lytte til live musikk og tradisjonell moldavisk mat.

Dag 2. Vinfestival 1. oktober

Etter frokost er det på tide å begi oss til vinfestivalen i sentrale Chișinău. Vinfestivalen er en av årets festligste høytider i Moldova og går av stabelen i begynnelsen av oktober hvert år. Denne tradisjonen går flere hundre år tilbake i tid og festivalen avslutter årets vinhøst. Under festivalen tilbyr omtrent 60 av landets vingårder besøkere vinsmaking. Torget er fullt av vinprodusenter, som viser frem alt fra sine årgangsviner til de siste trendene. Det er både de store vingårdene og de mindre boutique vingårdene som deltar. Feiringen pågår i 2 dager og det bys på konserter, folkemusikk, dans og vakre folkedrakter. Byen er pyntet og restauranter og kafeer duker opp med tradisjonelle matretter, frukter og desserter.

For årtier siden var Moldova kjent innen Sovjetunionen for å lage landets beste viner. Men under kommunismen sank kvaliteten på vinen drastisk og det ble snarere satses på kvantitet enn kvalitetsviner. Etter Sovjetunionens fall, har vinindustrien begynt å blomstre igjen. Vinene som blir produsert i Moldova lages på druesorter som er kjente både internasjonalt og lokalt. Fortsatt i dag er vinene mest kjent i de tidligere sovjetstatene, selv om de vinner stadig mer internasjonal berømmelse.

Etter en felles lunsj gjør vi en byvandring i Chișinău. Deretter er ettermiddagen og kvelden ledig, for å kunne delta i festlighetene.

Dag 3.Utbryterrepublikken Transnistria 2.oktober

Etter frokost begir vi oss til utbryterrepublikken Transnistria, et sted som de fleste av oss ikke har hørt om en gang. Utbryterrepublikken snakker overveiende russisk og ligger mellom østre Moldova og Ukraina. Denne delen av Moldova ble erobret med vold i en innbyrdeskrig i 1992, som kostet nesten 700 mennesker livet. Transnistria er en region som ifølge FN tilhører Moldova, men opererer som en selvstendig stat. Et lite land med egen regjering, grenser og valuta. Transnistria – et hjørne av Moldova, der tiden virkelig har stått stille. Et besøk her er som å komme tilbake til Sovjetunionen. Og det er definitivt et sted som er verd et besøk for sovjetnostalgikeren.

Dagens første besøk blir i den nest største byen Bender. For den historieinteresserte er dette stedet, der tumultene i Bender utspilte seg og stedet der Karl XII og hans svenske soldater bodde under et par års tid på begynnelsen av 1700-tallet. Svenskene ble likevel overmannet og den svenske kongen ble tatt til fange. Vi besøker festningen, der Karl XII tilbrakte noen av sine vanskeligste år. Vi besøker også krigsmonumentet, før vi beger oss videre til hovedstaden Tiraspol. Lunsjen inntar vi på en lokal restaurant og får teste smaker fra det ukrainske kjøkken.

Etter lunsj foretar vi en sightseeing i hovedstaden Tiraspol, et besøk her er som en reise tilbake til den forne sovjettiden. Deretter reiser vi videre og besøker vingården Asconi. En relativ ung vingård som ble grunnlagt etter Sovjetunionens fall på 90-tallet. På tross av sin unge alder har de kommet langt, mye takket være den seneste teknikken og moderniseringen av vinproduksjonen. Tilbake til Chișinău der kvelden er ledig. 


Dag 4. Vingård og klosterbesøk 3.oktober

I dag besøker vi en av landets mest kjente vingårdar Cricova. De er stolte over å ha en av verdens største vinkjellere. Under jorden ligger en hel by av vin. Det er gater, lager, prøvesmakingsrom og gatene er til og med døpt etter vindruer som «Cabernet» og «Pinot». Cricovas underjordiske vinrike anses å ha ideelle forhold for lagring av vin. 60 km av de 120 km lange, underjordiske kalksteintunellene er fulle fra gulv til tak med vinflasker. Cricovas 120 km lange vintuneller er de mest kjente, men utrolig nok ikke de lengste i verden. Et besøk på Cricova er et ekte høydepunkt på denne reisen. Her lærer vi oss om vingårdens historie og avslutter besøket med vinprøvesmaking.

Etter vinprøvdsmakingen reiser vi videre til tettstedet Trebujeni, der vi spiser lunsj. Deretter besøker vi den forntida byen Orheiul Vechi og det særegne grotteklostret. Klosteret tilhører uten tvil blant Moldovas mest interessante historiske steder, datert 2000 år tilbake i tid. Vi besøker også byens friluftsmuseum og får vite mer om hvordan det tradisjonelle livet på en bondegård var på 1800-tallet.

Vi besøker også en av regionens vakreste og mest betydningsfulle kloster. Curchi klosteret har en flott beliggenhet ved elva Vatic, mellom skogkledde åser og vakre frukthager. Klosteret kan skryte av en enestående arkitektur og er et betydningsfullt kultursymbol for Moldova.

Deretter reiser vi tilbake til Chișinău , der vi spiser en felles avskjedsmiddag og oppsummerer våre dager i Moldova.

Dag 5. Hjemreisedag 4.oktober

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi takker for denne gang og håper det har vært en fantastisk og spennende reise i ukjente Moldova og at vi snart ses igjen på en av våre andre TEMA-reiser.

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Chișinău, t/r

• Samtlige overnattinger

• TEMA-reiseleder

• Inngang enligt program

• 4 frokoster

• 3 lunsjer

• 2 middager

• Brandy smaking (gjelder ikke avreise med vinfestival)

• 2 vinsmakinger

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia - Moldova. Buss til Chișinău ca. 17 km. 4 overnattinger på hotell sentralt beliggende i Chișinău. Velkomstmiddag inngår.

Dag 2

Vinfestival i Chișinău. Ingen transporter. Frokost og lunsj inngår.

Dag 3

Besøk i Transnistria. Buss ca. 174 km. Frokost, lunsj og vinsmaking inngår.

Dag 4

Vingården Cricova og klosterbesøk. Buss ca. 160 km. Frokost, lunsj, vinsmaking og avskjedsmiddag inngår.

Dag 5

Hjemreise. Transfer til flyplassen ca. 15 km. Frokost inngår.

Moldavia

Befolkning: Ca. 3,5 millioner

Areal: 33 851 km²

Valuta: Moldavisk leu (MDL)

Religion: 98% ortodox kristne

Språk: Moldavisk, rumensk, russisk, ukrainsk og gagauzisk 

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår:
Flyreise Chișinău t/r, øvrige transporter ifølge programmet, del i dobbeltrom, måltider ifølge programmet, TEMAs reiseledelse, adganger, samtlige utflukter og adganger ifølge programmet, dersom ikke annet angis.

Valuta
Moldoviske Leu (MDL). I Moldova brukes det kontanter i større utstrekning enn i Norge, så vi anbefaler å veksle inn moldovske Leu (MDL) før reisen. Det kan likevel vanskelig å veksle til Leu i Norge. Vi anbefaler at en tar med seg Euro og veksler til lokal valuta på stedet. Mange hoteller, restauranter og butikker aksepterer kort, men det finnes også små butikker som bare aksepterer kontanter. I de større byene er det uttaksautomater, men de er vanskelige å finne på mindre steder. For mer informasjon om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
På denne reisen inngår ikke driks. TEMAs reiseledere samler inn 450 Leu (MDL) per person når reisen starter og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonale ved felles måltider m. m.

Klima
Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på forskjellige nettsteder om vær, egnede sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær
Gode sko å gå i. Da det er inngår en del spaserturer i reisens program og på flere steder er det ujevne kulesteiner. Ingen formelle klær er nødvendig, men lokalt settes det pris på om vi har pent tøy til eksempel ved restaurantbesøk.

Avvikende hotellprogram
Avganger 23/6 og 22/9 2020
Første natten på Jolly Alon Hotel
Andre natten Agro Pension Butuceni village
Tredje og fjerde natten på Jolly Alon Hotel

Avganger 19/5 og 8/9 2020
Første og Andre natten på Jolly Alon Hotel
Tredje natten Agro Pension Butuceni village
Fjerde natten på Jolly Alon Hotel

Spesialprogram Vinfestival 2-6/10 2020
4 netter på Jolly Alon Hotel

Hotell/overnatting

Kommentarer

Avvikende hotellprogram:
Avganger 23/6 og 22/9 2020
Første natten på Jolly Alon Hotel
Andre natten Agro Pension Butuceni village
Tredje og fjerde natten på Jolly Alon Hotel

Avganger 19/5 og 8/9 2020
Første og andre natten på Jolly Alon Hotel
Tredje natten Agro Pension Butuceni village
Fjerde natten på Jolly Alon Hotel

Spesialprogram Vinfestival 2-6/10 2020
4 netter på Jolly Alon Hotel

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.