Dagsprogram
Avreise 2021
Dag 1. Ankomst Moldova
Velkommen til Moldova og Chisinau. Moldova er både det minst kjente og et av de minst besøkte landene i Europa. Et unikt land med sjarmerende landsbygd, som ligger inneklemt mellom Ukraina og Romania. Moldova har den høyeste andelen jord, som er beregnet til vingårder i hele verden. Her er det vinproduksjon som gjelder. I Moldova handler alt om vin, vin og atter vin. Det er ikke mange land i verden som til og med har en egen helligdag for å feire vinen. Moldova har sterke vindyrkingstradisjoner. De siste årene har de tatt steget videre mot en internasjonal anerkjennelse. Vi begynner vår reise i hovedstaden Chisinau. En by med stor kulturarv og levninger fra middelalderske festninger og arkeologiske bygningskompleks. Kulturen er en blanding av romansk og sovjetisk kultur og er delt mellom øst og vest.
Første kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag live musikk og tradisjonell moldavisk mat.
Dag 2. Byrundtur og vingårdbesøk
Denne dagen utforsker vi Chisinau litt nærmere og spaserer blant annet forbi byens hovedattraksjoner, som katedralen, hovedgaten og parlamentet. Hovedstaden Chisinau har en livlig atmosfære, med grønne parker og et sprudlende kafe- og restaurantliv. På folkemunn sies det at «alle veier i Moldova leder til denne vin- og matelskende hovedstaden». Hovedstaden ble grunnlagt på 1400-tallet, men største delen av byen ble tragisk nok jevnet med jorden under 2. verdenskrig, samt under et kraftig jordskjelv på 1940-tallet. Under sovjettiden ble byen bygd til det den er i dag, med enorm stalinistisk arkitektur, blandet med brutalitet fra den senere, sovjetiske perioden. Moldova er virkelig delt mellom øst og vest. Og etter selvstendigheten fra Russland på begynnelsen av 1990-tallet er den nasjonale identiteten sprikende. De fleste innbyggerne har røtter både i Romania, Russland og Ukraina, Mange snakker både flytende russisk og romansk.
Etter å ha lært litt mer om hovedstaden i Moldova, begir vi oss videre til en av landets mest kjente vingårder - Cricova. De er stolte over å ha en av verdens største vinkjellere. Under jorden ligger en hel by av vin. Det er gater, lager, prøvesmakingsrom og gatene er til og med døpt etter vindruer som «Cabernet» og «Pinot». Cricovas underjordiske vinrike anses å ha ideelle forhold for lagring av vin. 60 km av de 120 km lange, underjordiske kalksteintunellene er fulle fra gulv til tak med vinflasker. Cricovas 120 km lange vintuneller er de mest kjente, men utrolig nok ikke de lengste i verden. Et besøk på Cricova er et ekte høydepunkt på denne reisen. Her lærer vi oss om vingårdens historie og avslutter besøket med vinprøvesmaking.
Etter vinprøvdsmakingen reiser vi videre til tettstedet Trebujeni, der vi spiser lunsj. Deretter besøker vi den forntida byen Orheiul Vechi og det særegne grotteklostret. Klosteret tilhører uten tvil blant Moldovas mest interessante historiske steder, datert 2000 år tilbake i tid. Vi besøker også byens friluftsmuseum og får vite mer om hvordan det tradisjonelle livet på en bondegård var på 1800-tallet.
I natt bor vi i en tradisjonell moldavisk landsby på en så kalt «Agro Pension» i landsbyen Butuceni. Kvelden er ledig til egen disposisjon.
Dag 3. Prisbelønt vingård og klosterbesøk
Etter frokosten gjør vi oss klare til å besøke en av regionens vakreste og mest betydningsfulle kloster. Kloster Curchi har en flott beliggenhet ved elva Vatic, mellom skogkledde åser og vakre frukthager. Klosteret kan skryte av en enestående arkitektur og er et betydningsfullt kultursymbol for Moldova.
Deretter reiser vi videre i gastronomiens tegn, når vi besøker den prisbelønte vingården Chateau Vartely. Den 260 hektar store vingården ligger på en fjellgrunn, noe som den til et perfekt sted for en naturlig, kjølig vinkjeller. Her får vi vite mer om den moldaviske vinens historie, tradisjon og kultur. Deres viner er populære blant både vinkjenner og den som setter pris på å drikke vin. Vingården har mottatt flere enn 120 medaljer og diplomer fra de fleste internasjonale konkurranser, der de har konkurrert mot mer kjente vin destinasjoner, som Frankrike, Portugal og Spania. På slutten av besøket får vi være med på vinprøvesmaking og avslutter deretter besøket med tradisjonell moldavisk mat på vingårdens populære restaurant.
Siste stopp for dagen blir i det naturskjønne området omkring elven Saharna, i nærheten av klosteret med samme navn. Klosteret ligger vakkert til ved elven, omgitt av grønne åser og fossefall. Deretter reiser vi tilbake til Chisinau og kvelden er fri til egen disposisjon.
Dag 4. Utbryterrepublikken Transnistria
Etter frokost begir vi oss til utbryterrepublikken Transnistria, et surrealistisk sted, som de fleste av oss ikke har hørt om en gang. Utbryterrepublikken snakker overveiende russisk og ligger mellom østre Moldova og Ukraina. Denne delen av Moldova ble erobret med vold i en innbyrdeskrig i 1992, som kostet nesten 700 mennesker livet. Transnistria har likevel aldri blitt godkjent av verdenssamfunnet eller omverdenen. Dette gjør den til et merkelig, politisk sted. Et lite land med egen regjering, grenser og valuta. Transnistria – et hjørne av Moldova, der tiden virkelig har stått stille. Et besøk her er som å komme tilbake til Sovjetunionen. Og det er definitivt et sted som er verd et besøk for sovjetnostalgikeren.
Dagens første besøk blir i den nest største byen Bender. For den historieinteresserte er dette stedet, der tumultene i Bender utspilte seg og stedet der Karl XII og hans svenske soldater bodde under et par års tid på begynnelsen av 1700-tallet. Svenskene ble likevel overmannet og den svenske kongen ble tatt til fange. Vi besøker festningen, der Karl XII tilbrakte noen av sine vanskeligste år. Vi besøker også krigsmonumentet, før vi beger oss videre til hovedstaden Tiraspol. Lunsjen inntar vi på en lokal restaurant og får teste smaker fra det ukrainske kjøkken.
Etter lunsj foretar vi en sightseeing i hovedstaden Tiraspol, et besøk her er som en reise tilbake til den forne sovjettiden. Vi besøker blant annet Leninmonumentet og avslutter besøket med brennevin/cognacprøvesmaking på destilleriet Kvint, Transnistrias stolthet. Brandy(cognac)- og vinproduksjonen ble grunnlagt allerede i 1897. Og etter en guidet tur på fabrikken slår vi oss ned, for å prøvesmake noen av deres mest kjente brandysorter. Deretter blir det felles transfer tilbake til Chisinau og kvelden er ledig til egne aktiviteter fram til vi ses og spiser felles avskjedsmiddag.
Dag 5 – Hjemreisedag
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi takker for denne gang og håper det har vært en fantastisk og spennende reise i ukjente Moldova og at vi snart ses igjen på en av våre andre TEMA-reiser.