Nyhet

Toppturseilas i Nord-NorgeArctic Haute Route 

Med det ærverdige skipet MS Gamle Salten ferdes vi fra Lofoten til Tromsø. Vi gjør flere strandhugg med spektakulære vandringer i Norges enestående og kystnære natur. Sammen nyter vi sommerens lange dager og lyse netter, og like så av maten ombord, tilberedt med lokale råvarer av Norges beste kokker.

Reisefakta

Land: Norge

Reisetype: Fotturer - Cruise - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 6 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Spektakulære fotturer
  • Nord-Norges landskap
  • Den lokale maten
  • Fartøyet M/S Gamle Salten
  • Senjas vakre fjell

Dagsprogram
Sommer 2020

Dag 1. Ankomst Svolvær, Lofoten

Vi ankommer Svolvær tidlig kveld og TEMAs reiseleder møter oss på flyplassen for en kortere busstur til havnen der vi sjekker inn på hotell for første natten. Kvelden ledig.

Dag 2. Vi går ombord

Etter frokost på hotellet er formiddagen ledig for egne aktiviteter i Svolvær. På ettermiddagen sjekker vi inn på fartøyet som blir vårt hjem de nærmeste fire nettene. Vi får servert snacks på dekk før fartøyet legger ut og vårt eventyr begynner. Vi cruiser langs de mektige fjellområdene, som har fått navnet Lofotveggen. Og det er lett å forstå hvorfor Lofoten er et så populært reisemål.

I løpet av kvelden blir vi ønsket velkommen av besetningen og gjennomgår de selvklare sikkerhetsinstruksene ombord, etterfulgt av middag. Vanligvis blir det servert en kjøtt- og en fiskerett med tilbehør, samt dessert og menyen varierer fra dag til dag. All mat er lokalinspirert og tilberedt med mye kjærlighet på lokale råvarer.

Vi ankommer etterhvert Stamsund, der MS Gamle Salten ankrer for natten. Stamsund har cirka 1 000 fastboende og er blant annet et viktig knutepunkt for Hurtigruten og flere lokale fiskeribedrifter. Før vi kryper til køys gjennomgår vi morgendagens program og vandringer.

Dag 3. Fottur i Lofoten

Etter en tidlig frokost møtes vi på fordekk, for en rask gjennomgang, før vi stiger i ribbåtene, som tar oss den korte biten til land. Resten av dagen egner vi oss til å oppdage Lofotens fantastiske natur til fots. Et eller annet sted underveis tar vi en lengre pause, for å spise vår medbrakte lunsj. Området omkring Stamsund byr på fantastiske fjellturer, som starter nede ved havet med spektakulær utsikt over Vestfjorden og Atlanterhavet.

Sent på ettermiddagen vender vi tilbake til skipet, der vi inntar litt snacks, mens MS Gamle Salten letter anker fra Lofoten. Deretter har vi egentid, frem til middag. Og dersom været tillater, kan vi kople av oppe på dekk og nyte de vakre omgivelsene vi passerer under ferden nordover.

Etter en velfortjent middag blir det, akkurat som øvrige kvelder, en gjennomgang av morgendagens vandring. Like før midnatt når vi Vesterålen via Raftsundet, der vi ankrer for natten.

Dag 4. Vandring i Vesterålen

Vesterålen er en øygruppe i Nordland, som ligger like nord for Lofoten. Her ligger vi for anker like utenfor Alsvåg, et lite sted med drøyt 300 fastboende og en rekke majestetiske fjell, som reiser seg rett opp fra havet. Når ribbåtene har sluppet oss av ved strandkanten, venter enda en dag med fantastiske naturopplevelser.

Tilbake ombord etter vandringen, bys vi som vanlig på litt snacks og den som ønsker kan ta seg en dukkert fra båten. Etter en stund letter vi anker og går via Risøyrenna til Senja. Risøyrenna var en gang i tiden et grunt sund, der det var mulig å krysse til hest ved lavvann. Imidlertid påbegynte Hurtigrutens grunnlegger, Richard With, byggingen av kanalen, for å kunne åpne sitt handelsstedsted Risøyhamn og mer transporttrafikk. Da Hurtigruten vel var etablert, ble kanalen utvidet ytterligere, for å kunne slippe gjennom større skip. I dag er kanalen 4,8 km lang, 100 m bred og 7 m dyp.

Dag 5. Vandring på Senja

Eventyrøya Senja er Norges nest største øy og har store kontraster med høye fjell, dype fjorder og vakre, kritthvite strender. Her er det godt med storslagne utsiktspunkter og et rikt fugle- og dyreliv. Enkelt beskrevet er Senja et paradis for vandringsentusiaster både sommer og vinter. Det høyeste fjellet på øya er Breitinden med en høyde på 1001 moh. Om kvelden venter vår siste middag sammen og vi har mistanker om at maten vil bli like mye savnet som den vakre naturen her i nord. Mette og tilfredse går vi gjennom den siste dagens opplegg, før resten av dagen kan nytes med kveldslyset oppe på dekk, mens MS Gamle Salten glir sakte frem gjennom det arktiske landskapet.

Dag 6. Vandring på Kvaløya

Etter frokosten sjekker vi ut og blir deretter transport til stranda ved Mjelde på Kvaløya. Det har med andre ord blitt tid for å si adjø til MS Gamle Salten for denne gangen. Men helt ferdige med Nord-Norge er vi ikke enda. I dag venter en fantastisk avslutningsdag med vandring på idylliske Kvaløya like utenfor Tromsø. Øya er et meget populært turområde både sommer og vinter, selv for lokalbefolkningen. Kvaløya har en lang historie og ble befolket for cirka 10 000 år siden, først og fremst på grunn av nærheten til havet og fint fiskevann i området. Den som føler seg mør i beina etter flere dagers vandring, kan følge med skipet inn til Tromsø og tilbringe dagen her på egen hånd. Det er blant annet mulig å beundre den vakre Ishavskatedralen, besøke Mack-bryggeriet eller opplevelsessenteret Polaria. Etter avsluttet tur går bussen til Tromsø flyplass for videre ferd hjemover. Vi håper det har vært en fantastisk tur med oss hos TEMA og at alle har fått med seg mange fine minner.

Dette er inkludert i reisen

Fly til Svolvær, hjem fra Tromsø

Cruise med del i dobbellugar

5 frokoster

4 lunsjer

4 middager

TEMA reiseleder

Inngangsbilletter i henhold til program

Transporter t/r flyplass

REISE FAKTA

Dag 1

Fly til Svolvær. Transfer til hotellet, ca. 15 min. En overnatting på hotell i Svolvær.

Dag 2

Innsjekking på fartøyet. Kortere båttur nordover. 4 overnattinger på skipet MS Gamle Salten. Middag inngår.

Dag 3

Fotturer i Lofoten. Cruise langs Lofotveggen til Vesterålen. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 4

Fotturer i Vesterålen. Cruise gjennom Risøyrenna til Senja. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 5

Fotturer på Senja. Cruise til Sommarøy. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 6

Fotturer på Kvaløya. Transfer til Tromsø flyplass, ca 45 min, og hjemreise. Frokost og lunsj inngår.

Norge

Befolkning 5,3 millioner
Areal 385 203 km²
Valuta Norske kroner (NOK)
Religion Evangelisk-Luthers kirke utgjør majoritet, etterfulgt av islam, katolisisme og protestantiske frikirker.
Språk Norsk (bokmål og nynorsk)

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår:

Flyreise tur Svolvær/retur fra Tromsø. TEMAs reiseledelse, samtlige overnattinger med del i 2-sengslugar, måltider, utflukter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

OBS! For denne reisen gjelder en påmeldingsavgift på NOK 6 500 per person, som betales innen en uke etter påmelding. Påmeldingsavgiften refunderes ikke ved en eventuell avbestilling. Se derfor gjennom evt. avbestillingsbeskyttelse før bestilling.


Om skipet:

MS Gamle Salten er et kombinert laste- og passasjerskip, bygd allerede i 1953, som en del av opprustningen av den norske kystflåten etter krigen. I 1953-1964 ble Gamle Salten blant annet benyttet som ekstraskip for Hurtigruten og deretter som skoleskip på sørlandet fra 1967 – da under navnet MS Sjøkurs. 1995 ble skipet kjøpt av Ryfylke Dampskipsselskap og restaurert samtidig som skipet fikk sitt nåværende navn, MS Gamle Salten. Ved første øyekast avdekker de rene linjene et stilig skip, men vel ombord avsløres en storslått eleganse, der mahogni, skinn, messing, alm, eik og bjerk sloss om oppmerksomheten.

Lugarene: MS Gamle Salten har som nevnt gjennomgått smakfulle restaureringer med mål om å beholde det klassiske og nostalgiske miljøet, som har preget skipet gjennom årene. Dette betyr også at det må regnes med noe enklere standard på lugarene ombord. Lugarene er små med over- og underkøyer eller enkeltseng, en liten sofa, garderobe og håndvask med varmt og kaldt vann. Det er derimot ingen dusj og toalett i lugaren. Dette finnes i stedet i skipets fellesområde. Med MS Gamle Salten foretas en tidsreise tilbake til 50-tallet, noe som gjør dette cruiset enda mer unikt og spennende. 

Mat og drikke ombord: At maten er viktig er det virkelig tatt utgangspunkt i ombord. Vi tør påstå at det blir kulinariske opplevelser av høy klasse under hele reisen. Mye av råvarene som brukes kommer fra lokale produsenter i de områdene vi besøker under cruiset. Alle menyer blir tilberedt i samarbeid med Gunnar Hvarnes, som blant annet underviste det norske kokkelandslaget. Og kokkene ombord er ikke noe annet enn proffe i sitt yrke. All mat inngår, mens drikke kjøpes i skipets egen kiosk, som selger vin, øl og mineralvann, samt smågodt, snacks, enklere hygieneartikler, smertestillende osv.

Om fotturene: Turene på denne reisen tar vanligvis mellom 4-5 timer og det må regnes med stigninger på 400-800 høydemeter i et ofte kupert terreng. Avhengig av antall medpassasjerer ombord er også mulig å bli delt opp i mindre grupper, basert på ønsket nivå når det gjelder utfordringer og dagsform. Sjekk gjerne med reiselederen kvelden før en ny vandring, hvilke alternativer som tilbys. Det er selvfølgelig også mulig å avstå fra vandring og bare kople av på båten. I de områdene vi vandrer legger skipet som regel ikke til i noen havn, men kaster anker like utenfor en strand eller annet landområde egnet for ilandstigning. For å ta oss den korte strekningen inn til land blir vi kjørt i små, men komfortable båter.

Valuta og betaling ombord: På skipet gjelder norske kroner. Alle kjøp som foretas ombord samles opp og hele regningen betales i forbindelse med utsjekkingen. Betaling foretas med bank-/kredittkort.

Driks: Driks ombord på skipet er selvsagt ingen tvang, men settes pris på av besetningen. Anbefalingen er 8-10 % av det totale beløpet som betales i samband med utsjekking. Driksen blir deretter fordelt likt mellom besetningen som har tatt vare på oss under reisen. Driksen kan enten betales kontant eller med kort.

Klima: Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser underveis finnes lettvint på ulike nettsteder om vær, som www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr: Sommeren i Nord-Norge er magisk og byr ikke sjelden på fantastisk vær. Men som på mange andre steder i verden kan været i blant slå om raskt. Derfor er det smart å kle seg lag på lag, for å være godt forberedt på varierende værforhold. Lett regntøy bør alltid finnes med i bagasjen, likeledes en varm genser(fleece) og varm longs/strømpebukse i ull eller syntetisk stoff. Ta også med sokker, en tynnere lue og vanter. I fint vær er det nok å vandre i kortermet og shorts eller tynne langbukser. På føttene har vi bekvemme turstøvler eller kraftige tursko. Ta også med et par behagelige sko til å bruke ombord på skipet. Sjekk gjerne med reiselederen om hvilke klær som anbefales i forkant av respektive vandring. Vi har ingen pikniker på denne reisen og det er derfor ikke nødvendig å ta med tallerken eller bestikk.

Liten sjekkliste:

• Lettere regntøy

• Varm genser

• Longs/strømpebukse

• Turstøvler eller tursko

• Behagelige sko ombord

• Strømper/sokker til turbruk

• Tynnere lue og vanter

• Shorts/langbukse

• T-skjorter

• Ryggsekk (25-40 liter)

• Turstaver

• Solhatt eller keps

• Solkrem

• Solbriller

• Vannflaske

• Myggmiddel

• Kikkert

• Kamera

• Teip/gnagsårplaster

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.