Nyhet

Fottur i Nord-Irlandmed Belfast og Rathlin Island

Turer gjennom Nord-Irlands levende historie, langs ville kyster og åpent hav, over torvmyrer og på gatene i Belfast. En uke med varierte turer, fra Gobbins broer til verdensarven Giants's Causeway. Vi starter i hovedstaden med The Troubles, Crown Bar og Titanics historie, og tar ferjen til øya Rathlin lengst nord for nye turer. Ved Bushmills besöker vi et whiskeydestilleri og i Derry begir vi oss opp på bymurene fra middelalderen.

Reisefakta

Land: Storbrittania, Nordirland, Republikken Irland

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Belfast med Titanicmuseet
 • The Gobbins broer
 • Vandring på Rathlin Island
 • Kystvandring til verdensarven Giants Causeway
 • Vandre på Derrys bymurer med veggmalerier

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Belfast – ”Old Smoke”
Vi flyr til Dublin i Irland og drar direkte videre nordover på øya. Etter knappe 90 km passerer vi grensen og kommer inn i Nord-Irland og Storbritannia. 

Det tar mindre enn 2 timer med buss til Belfast. Vi bor på et sentralt hotell og før velkomstmiddagen kan du utforske litt av byen på egen hånd. 

Vi anbefaler en pint på den legendariske puben Crown Bar, tidligere kjent som The Crown Liquor Saloon, som i dag er et kulturminnesmerke. 

Dag 2 - Titanic og Gobbins

Etter en god frokost starter vi uken med en bytur til fots i Belfast. Vi passerer den viktorianske markedsbygningen St George og kommer til Belfast City Hall. Her ligger The Titanic Memorial Gardens, et monument over skip som forliste under sin jomfrutur fra Southampton til New York i 1912. Vi får høre hele historien om Titanic som ble bygget i Belfast nettopp på det stedet båten lå i dokk. Reiselederen tar deg også med på en tur som gir oss bakgrunnen til The Troubles, den etniske konflikten i Nord-Irland. Her får du blant annet se noen av de murene som fortsatt finnes i byen. 

Vi forlater nå Belfast langs buktens nordside og kjører oppover langs østkysten. Her ligger Gobbins, et sted som allerede på begynnelsen av 1900-tallet begynte å lokke besøkende fra nær og fjern. Ingeniøren Berkeley Deane Wise bygde en sti langs de bratte klippene slik at man via broer og tunneler kunne komme tett innpå Irlands ville kyst. Med depresjonen på 1930-tallet og andre verdenskrig ble ikke stien vedlikehold og gikk i glemmeboken for til slutt å stenge helt i begynnelsen av 50-tallet. I 2011 ble renoveringen av The Gobbins Cliff Path påbegynt. Nå er prosjektet ferdig og byr deg på en uforglemmelig tur. 

Sent om ettermiddagen ankommer vi nordkysten og Ballycastle der vi sjekker inn for de 3 neste nettene. 

Vær oppmerksom på at The Gobbins er stengt i mai 2017 for renoveringsarbeider. På avreise 19. mai 2017 gjør vi i stedet en fin vandring langs nordkysten fra Carrick-a-Rede til Dunseverick, 10 km.

Dag 3 - Rathlin Island

Vi tar ferge til den nordligste og eneste bebodde av Nord-Irlands øyer, Rathlin, 10 km nord for “fastlandet”. Rathlin er et populært sted for mange ornitologer da et artsrikt fugleliv trives langs kysten på denne avsidesliggende og fredelige øya. 

Vi vandrer fra havnen, gjennom det lille tettstedet og langs kysten, men også via innlandet med et par små innsjøer til vi kommer til fyrtårnet. Det åpne landskapet og beliggenheten med havet rundt gjør at det kan blåse kraftig.Legendene om Rathlin er mange, og den kanskje mest kjente handler om den skotske kongen Robert the Bruce. Han ble fordrevet fra landet sitt på begynnelsen av 1300-tallet av Edward I av England og fant et tilfluktssted på Rathlin. Her sies det at han så en edderkopp som om og om igjen forsøkte å bygge en luftbro med nettet sitt og til slutt lykkes. Bruce tok dette som et tegn på ikke å gi opp og samlet en ny armé for å returnere til Skottland og gjenerobre kronen i 1314. 

Hvis været ikke tillater fergeoverfarten til Rathlin gjør vi en alternativ vandring i vakre Glens of Antrim/Glenariff Forest Park. 

Dag 4 - Hengebro og Causeway

I dag fortsetter vi å oppleve nordkystens dramatiske og vakre landskap langs The Causeway Coast. Området er ett av tre dedikerte AONBs langs kysten. Det vil si Areas of Outstanding Natural Beauty

Vi begynner dagen med en kort bussreise til Carrick-a-Rede som er en hengebro fra fastlandet til den lille øya Rocky Island. Det er en kort spasertur på bare 20 meter over broen, men den henger fritt 30 meter over det klare, grønne havet. Vi fortsetter deretter til Dunseverick Castle som en gang ble velsignet av selveste St. Patrick, men senere angrepet og lagt i ruiner av vikinger. Herfra går vi langs kysten via Benbane Head, Nord-Irlands nordligste spiss på ”fastlandet”. Her når vi også vandringens høyeste punkt, 100 meter over havet, og vi bys på en vakker klippe- og panoramautsikt over havet. Dagens mål er Giants Causeway som med sitt spektakulære kunstverk av basaltsøyler utgjør en staselig verdensarv. 

For deg som vil gå litt lenger er det mulig å gå hele veien fra Carrick-a-Rede til Giants Causeway, men du må da regne med en total vandringslengde på drøye 15,5 km. For å jevne ut tidsdifferenser, avhengig av vandringslengde må tiden ved hengebroen og ved Giants Causeway begrenses noe. 

Vel tilbake i Ballycastle er kvelden ledig så du velger selv hvordan du vil tilbringe den. 

Dag 5 - Whiskey og slott

Dagen begynner med en leksjon i whiskeyproduksjon på Old Bushmill’s Distillery. Destilleriet anses å være den eldste lisensierte whiskeyprodusenten som fortsatt produserer. Etter en omvisning her får vi naturligvis en smaksprøve, alternativt en styrketår for den kommende vandringen fra Portballintrae til Portrush. 

To kilometer etter at vi har forlatt Portballintraes havn når vi det storslåtte Dunluce Castle, et av hele Irlands mest spektakulære middelalderslott. Beliggende lengst ut på en klippe troner det over havet og er synlig på lang avstand. Allerede på 1200-tallet ble det byget et slott her som i lang tid var setet for den mektige MacDonnell-klanen.Vi utforsker slottet og fortsetter deretter videre forbi de hvite kalksteinsklippene, White Rocks. Her går vi langs en to kilometer lang sandstrand på vår vei mot Portrush. 

I nærheten ligger Londonderry, Derry, Doire – eller det moderne kallenavnet 'Legenderry'. Dersom vi rekker det gjør vi et besøk her på ettermiddagen. Hvis ikke reiser vi hit i løpet av morgendagen. For å få et overblikk over Derry anbefales det å ta seg opp på bymuren fra middelalderen. Londonderry er verdens eneste by som er helt omgitt av middelaldermurer. Murene ble bygget på 1600-tallet og strekker seg ca. 1,5 kilometer. 

Dag 6 - Sperrin Mountains

Etter noen dager langs kysten utforsker vi i dag mer av innlandet. Nærmere bestemt Nord-Irlands største og minst utforskede område, Sperrinfjellene. Her strkker de vide lyngskledde skråningene seg på det man kaller fjell (mountains). Den høyeste toppen er Sawel som måler 678 meter. Det er et område som er rik på historie og kultur med romantiske byer og store torvmyrer. Innlandsisen har også satt sine spor her og etterlatt seg et utrolig vakkert naturlandskap. Det er derfor den har fått betegnelsen Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) for å bevares og beskyttes mot utnyttelse. Vi vandrer over heier i et kupert landskap der vandringsskoene virkelig får gjort nytte for seg.

Dag 7 - Enniskillen og Castle Coole

I dag gjør vi to vandringer, begge to er enkle. Vi forlater Derry etter frokost og begir oss til det sydøstre landskapet Fermanagh, også kalt sjødistriktet. Her er Enniskillen hovedstad og det er hit vi drar for å oppleve byen som ligger på en øy i innsjøen Erne. Vi begynner med en spasertur gjennom den lille storbyen, langs vannet og forbi det storslåtte slottet Enniskillen. Du får tid på egen hånd til å rusle videre og kanskje spise lunsj før vi fortsetter til parklandskapet rundt herregården Castle Coole som i dag er et nasjonalt monument. 

Etter en herlig dag i vakre omgivelser forlater vi nå Nord-Irland og kjører inn i republikken Irland. I Monaghan tilbringer vi den siste natten på et komfortabelt hotell. Om kvelden samles vi til en felles middag og oppsummerer en trivelig uke i et fantastisk gjestfrie Nord-Irland. 

Dag 8 - Hjemreise

Fra Monaghan er det ikke langt til flyplassen og det gjør at vi får en rolig morgen før vi begir oss av sted til flyplassen utenfor Dublin. 

Vi er overbevist på at du har hatt en herlig og opplevelsesrik vandringsuke! 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Dublin
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 3 middager
• Titanic Belfast - en uforglemmelig opplevelse
• Spasertur på hengebroen Carick-a-rede (om du vil og våger!)
• Destilleribesøk og smaksprøver av whisky
• Besøk på Dunluce Castle og Castle Coole
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Dublin. Transport til Belfast, 160 km. Middag. En overnatting på hotell i Belfast.

Dag 2

Byvandring i Belfast med besøk på Titanicmuseet. Fottur The Gobbins 2,5 km. Buss 115 km. Frokost og middag. Tre overnattinger på hotell i Ballycastle.

Dag 3

Fottur på Rathlin Island ca. 6,5 km. Frokost og piknik-lunsj.

Dag 4

Besøk ved Carrick-a-Rede. Fottur Dunseverick – Giant's Causeway 7,5 km. Buss ca. 40 km. Frokost og piknik-lunsj.

Dag 5

Fottur Portballintrae – Portrush 9,3 km. Besøk på Old Bushmill’s Distillery. Spasertur på Derrys bymurer 1,5 km. Buss 77 km. Frokost og piknik-lunsj. To overnattinger på hotell i Derry.

Dag 6

Fottur i Sperrinfjellene 13 km. Frokost og pikniklunsj.

Dag 7

Byvandring i Enniskillen 5 km og parkvandring ved Castle Coole 5 km. Buss 150 km. Frokost og middag. En overnatting på hotell i Monaghan.

Dag 8

Busstransport 120 km. Fly Dublin – Norge. Frokost.

Nord-Irland

Innbyggere
1 740 000

Flateinnhold
13 576 km²

Religion
protestanter 53,1 %, katolikker 43,8 %, øvrige 3,1 %

Språk
engelsk, irsk

Irland

Innbyggere

4,1 millioner

Flateinnhold
70 273 km²   

Religion
Religionsfrihet, men majoriteten er romersk katolsk (92 %), protestanter (3 %), resterende har ingen religion eller tilhører annen religion som islam, buddhismen eller jødedommen.  

Valuta
Euro  

Språk
Irsk, engelsk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Dublin t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Brittiske pund (GBP)

Euro (EUR) - Obs! Siste overnatting skjer i Irland.

I Nord-Irland trykker man egne pundsedler. Disse kan benyttes i Nord-Irland men aksepteres ikke alle steder i øvrige Storbritannia. De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker. 

Les mer under valutaveksling her.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Felles driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 15 GBP per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Været på Irland er skiftende og plutselige regnskurer er ikke uvanlig, derfor må du ta med godt regntøy. Vandringsområdene er ofte våte og vi anbefaler gode sko. En egen ryggsekk til å ha under vandringene anbefales.

I Irland kler man seg gjerne om til middag. Et par av hotellene har basseng, ta med badetøy.

Du behøver ikke å ta med piknikutstyr på denne reisen, men en termos og kopp anbefales.


Øvrig/Hotell
Avreise 2019-05-10 bor i Monaghan på Hillgrove Hotel.

Obs
For avreisen 2019-08-10 har SAS en tidtabell som innebærer en senere ankomst til Dublin. Dette betyr at vi ankommer Belfast for sent for velkomstmiddag. Denne inkluderte middagen flyttes til første overnatting i Derry/dag 5 i programmet. 


Fotturen

Se flere tips til fotturen her »

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose