OrknøyeneFra lav- til høyland i det nordlige Skottland

Uken begynner i Aberdeen og besøk på et av Skottlands eldste destillerier, Glen Garioch. Via et delfincruise utenfor Moray Firth tar vi oss til Inverness for et møte med lokalbefolkningen der vi får ta del av det tradisjonelle og moderne, med mat, musikk og sang. Vi forlater deretter fastlandet for noen dager på de karrige Orknøyene, med byrundtur i St Margaret's Hope og besøk ved neolittiske verdensarv som Skara Brae, Ring of Brodgar og Stones of Stenness. 

Reisefakta

Land: Skottland, Storbrittania

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 7 dager

Størrelse på gruppen: 15-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Verdensarven Skara Brae og Skaill House
 • Orknøyenes natur
 • Whiskeysmaking på Glen Garioch
 • Skotsk aften i Inverness
 • Delfincruise fra Moray Firth

Dagsprogram
2021–2022

Dag 1 – Ankomst Skottland

Med rutefly reiser du fra Norge og lander i Aberdeen sent på ettermiddagen. På flyplassen blir du møtt av TEMAs reiseleder og buss, som tar deg rett til hotellet for litt avslapping og velkomstmiddag.

Dag 2 – Glen Garioch og Speyside Cooperage

Inget besøk i Skottland er komplett uten livets vann – whisky. Etter frokost pakker vi vår bagasje inn i bussen for avreise mot Glen Garioch, et av Skottlands eldste whiskydestillerier som ble grunnlagt i 1797. Her står både en rundtur og prøvesmaking av Single Malt på skjemaet. Med smaken av den høylandske maltdrikken i gommen ruller vi deretter videre vestover mot hjertet av The Speyside Malt Whisky Trail. Målet er Speyside Cooperage som har produsert eiketønner for lagring av whiskey siden 1947. Omtrent 150 000 tønner per år sendes både til lokale og utenlandske destillerier. Vi ser, hører og lukter på et gammelt håndverk som fortsatt utføres med tradisjonelle metoder og verktøy.

Ettermiddagen byr på et besøk på vakre Cawdor Castle & Gardens. Grunnsteinen til det som skulle bli dagens slott ble lagt allerede i slutten av 1300-tallet, og er beskrevet av Shakespeare på 1600-tallet. I dag, sammen med den vakre hagen, er det en oase å besøke.

     ‘This Castle hath a pleasant seat;

     the air Nimbly and sweetly recommends itself Unto our gentle senses’

     - William Shakespeare

Deretter fortsetter reisen mot Inverness der vi sjekker inn for de kommende to nettene. Vi spiser ingen felles middag denne kvelden, så du er helt fri til å utforske det lokale utvalget av mat og restauranter.

Dag 3 – Delfincruise, sjøudyr og en kveld hos Mac Gregor`s

I dag spaner vi etter en av jordens mest intelligente skapninger og får en mildt sagt spektakulær mulighet til å fordype oss i den høylandske kulturarven. Ferden går først nordover og vestover gjennom karakteristisk grønt landskap med åkrer og beitemarker. I det fjerne aner vi havet som sakte kryper nærmere i takt med at vi nærmer oss dagens første mål, den lille byen North Kessock rett utenfor Inverness. Her venter båter på å ta oss med ut i den traktformede fjorden Moray Firth, i håp om å få et glimt av tumlernes virvlende fremfart. Delfinene er frekvente gjester i området og veldig populære både blant turistene og lokalbefolkningen.

Like sør for Inverness fortsetter vi å spane etter sjødyr, eller rettere sagt udyr da vi etter delfinspaningen fortsetter med buss til Loch Ness. I løpet av ettermiddagen får vi også se det forhistoriske begravningstedet Clava Cairns som beregnes til å være omtrent 4000 år gammelt. Stedet gir et spennende innblikk i samfunnet fra bronsealderen. Trakten er rik på historie og i nærheten ser vi også ut over Cullodens slagfelt der jakobittopprørets siste strider fant plass.

Til tross for sin lille størrelse har Inverness mye å by på for den kulturelt og historisk interesserte. På kvelden begir vi oss til den lokale puben Mac Gregor`s hvor vi ønskes velkommen av The Skottish Piper og får ta del av sang og musikk, før vi spiser middag.

Dag 4 – St Margaret’s Hope og Kirkwall

Nå har tiden kommet for å forlate fastlandet for Orkney eller Orknøyene som området også kalles. Orkney består av syttitalls øyer hvorav 20 er bebodde. Den største øya er Mainland og her finner du Orkneys administrative sentrum, Kirkwall. Størstedelen av Orkney består av dyrket mark og takket være et mildt klima og fruktbar jord utgjør jordbruket den viktigste delen av områdets økonomi. Betydningsfull er også fornybare energikilder som vann og vind som oppfyller mer enn det årlige behovet for elektrisitet på øyene.

Fra Inverness følger vi kysten langs den aller nordligste delen av det skotske fastlandet, på vei mot Gill`s Bay og fergen over til det lille samfunnet St Margaret`s Hope på Mainland. Med sine ca. 550 innbyggere er St Margaret`s Hope øyenes tredje største by. Navnet kommer antakelig fra Margaret, Maid of Norway, som ble utropt til skottenes dronning på slutten av 1200-tallet. Her besøker vi Italian Chapel, et vakkert romersk-katolsk kapell som ble bygget av italienske krigsfanger under 2. verdenskrig. Vi nyter av den vakre naturen rundt Scapa Flow og passerer Churchill Barriers, veiforbindelser som ble konstruert for å stoppe tyske skip og ubåter under krigen. Vi avslutter dagen med et besøk i Storbritannias nordligste katedral, St Magnus Cathedral i Kirkwall. Katedralen er mest kjent som «Light of the north» og ble grunnlagt i 1137 av vikingen Earl Rognwald til minne om hans onkel St Magnus. Katedralen tilhører Orkneys befolkning og er åpen for alle. Etter en lang dag med mange nye inntrykk tar vi inn på vårt hotell i Kirkwall der middagen venter.

Dag 5 – Skara Brae, Skaill House og Brough of Birsay

På Orkney har man funnet spor etter nomadiske stammer så langt tilbake i tid som 6 700 f.Kr. og de eldst kjente permanente bosetningene er fra 3 500 f.Kr. I 1850 avslørte en storm stedet for en av de best bevarte neolittiske bosetningene i hele Europa – verdensarven Skara Brae. Det blir dagens første stopp og et ordentlig dypdykk i Orkneys fortid. Skara Brae er eldre enn både Stonehenge og Gizas pyramider, men kalles faktisk noen ganger for Skottlands Pompeji; dette på grunn av hvor velbevart stedet er og Skara Brae gir et fantastisk bilde av hvordan livet her så ut for 5 000 år siden. En kort spasertur unna finner vi deretter Skaill House, Orkneys kanskje vakreste 1600-talls bygning og en gang i tiden hjemmet til mannen som oppdaget Skara Brae. Huset har vært åpent for allmenheten siden 1997, da det gjennomgikk en omhyggelig restaurering. På vår vei mot byen Stromness stopper vi ved ytterligere to historisk viktige steder – Ring of Brodgar og Stones of Stenness. Begge er inkludert i samme verdensarv som Skara Brae og består av flere tusen år gamle steinformasjoner som fører tankene til Stonehenge.

Etter lunsj på egen hånd i Stromness går turen nordover igjen mot Brough of Birsay, en øy som enklest kan nås når tidevannet er ute. Her finner man rester etter blant annet piktiske og norske bosetninger. Nordmennene kom til Orkney allerede på 700-tallet og ikke lenge etter ble øyene annektert sammen med Shetland av selveste Harald Hårfagre. Norske vikinger bosatte seg på Brough of Birsay tidlig på 800-tallet, og rester av deres hus kan fortsatt beskues. Nå ruller bussen tilbake mot hotellet, men underveis stopper vi på et par av traktenes friluftsmuséer som viser hvordan menneskene levde på øyene på 1800- og 1900-tallet. Full av ny kunnskap ankommer vi hotellet for en velfortjent middag.

Dag 6 – Lokalt øl og håndverk

Skottland er mest kjent for sin fantastiske whisky, men øl kan skottene selvfølgelig også brygge – og her er Orkney ikke noe unntak. Derfor starter vi dagen med et besøk på The Orkney Brewery, hvis drikker har fått mange nasjonale og internasjonale utmerkelser. Sammen får vi lære oss mer om prosessen bak et ordentlig godt øl. Neste stopp på reisen blir en lokal håndverksbod. Orknøyene har en lang og i aller høyeste grad levende håndverkstradisjon, som innbefatter smykker, keramikk, skulptur, tekstil, møbler og mye annet. Kanskje finner du noe fint å kjøpe med deg hjem.

Lunsj spises på egen hånd og ettermiddagen er ledig for egne aktiviteter. Vi anbefaler et besøk på ærverdige The Orkney Museum. Her får du en oversikt over Orknøyenes spennende historie, fra steinalderen og via Piktere og vikinger frem til i dag. Ved femtiden forlater vi St Margaret´s Hope og starter på vår reise sørover mot Inverness. Vi stopper ved et hotell i Dornoch der vi sjekker inn for natten.

Dag 7 – Hjemreise

Etter frokost på hotellet er det tid for hjemreise med rutefly til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger 
• 6 frokoster 
• 5 middager 
• Destilleribesøk med smaksprøver av whisky
• Skotsk aftern i Inverness
• Delfincruise
• Bryggeribesøk med smaksprøver av øl
• Inngangsbilletter ifølge program 
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Aberdeen. Ankomst sen ettermiddag. Middag er inkludert. En overnatting på hotell i Aberdeen.

Dag 2

Aberdeen – Speyside – Inverness. 19 mil. Whiskysmaking og besøk ved Cawdors slott og hage. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell i Inverness.

Dag 3

Delfincruise, besøk ved Loch Ness og Clava Cairns. Skotsk aften. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4

Inverness – St Margaret's Hope – Kirkwall. 25 mil inklusive ferge. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Kirkwall.

Dag 5

Kirkwall – Skara Brae – Brough of Birsay. Dagsutlfukt med buss. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6

St Margaret's Hope – Dornoch. 16 mil inklusive ferge. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Dornoch.

Dag 7

Fly Inverness – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Skottland

Innbyggere
5.2 millioner

Flateinnhold
78 772 km²

Valuta
Pund (£) (GBP)

Religion
Church of Scotland (32.4%), katolikker (15,9%), øvrige kristne (5,5%), resterende øvrige mindre samfunn og ikke religiøse

Språk
engelsk, gaelisk, skotsk 

Storbritannia

Innbyggere 65.5 millioner
Flateinnhold 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristne, muslimer 3 %, hinduer 1 % jøder 0,5 %, minoriteter av sikher, buddhister m.fl. Drøyt 15 % tilhører ikke et trossamfunn.
Språk Engelsk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Skandinavia – Aberdeen/Inverness – Skandinavia , øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, måltider ifølge reisefakta, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge program om ikke annet er angitt


Valuta

Pund (GBP).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks

Vi anbefaler deg å beregne 15 GBP per person til sjåfører, restaurantpersonalet ved felles måltider og inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, se f.eks. www.yr.no eller www.bbc.com.

Bekledning

Regntøy kan være bra å ta med seg. Man kler seg gjerne om til middag. 

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.