Fottur i Tatrafjelleneet slovakisk paradis

Tatrafjellene er den høyest beliggende delen av den 1500 km lange fjellkjeden Karpatene og er allment kjent for sin skjønnhet. Blant spisse fjell og grønne fjellsider når våre vandringer uante høyder. Vi besøker verdensarven Spisský hrad, Slovakias første destilleri og whiskyfabrikk i Hniezdne og drar på rafting i nasjonalparken Pieniny. Vi nyter lokale delikatesser og får oppleve Slovakias eget paradis. 

Reisefakta

Land: Slovakia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Spennende og varierte fotturer
 • Verdensarven Spisský hrad
 • Flåteferd i Pieniny Nasjonalpark
 • Besøk på whiskyfabrikk med prøvesmaking
 • Vakre naturopplevelser

Dagsprogram
Sommer 2022–2023

Dag 1. Ankomst
Hjertelig velkommen til Polen! TEMAs reiseleder møter deg på flyplassen og vi setter kursen direkte mot Slovakia og Starý Smokovec, en reise som tar cirka tre timer. Undervis forteller reiselederen, som har sitt opphav i tidligere Tsjekkoslovakia, gjennom egne erfaringer om grunnleggelsen av Tsjekkoslovakia, kommunisttiden, frigjøringen og samtidsrevolusjonen, samt gir oss også et innblikk i hvordan Slovakia ser ut i dag. Starý Smokovec har en fortid som både feriested for områdets rike aristokrater og som kursted dit folk kom for kildevannets helbredende evne. I dag fungerer stedet som hovedsete for Tatraregionen.

Vel fremme tar vi inn på tradisjonsrike og vakre Grand Hotel som blir basen vår for resten av uken. Hotellet ble bygget allerede i 1904 og den fantastisk godt bevarte atmosfæren gjør det enkelt å la seg føre 100 år tilbake i tid i det øyeblikket du går inn døren. En varm anbefaling er hotellets flotte spa som kan nytes fritt hele uken og som pleier å ha en svært positiv effekt på ledd og muskler etter en dag på fjellet. Massasje bekostes på egen hånd.

Om kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag i hotellets vakre restaurant.

Dag 2. Høye Tatra – Velka studena dolina (Den store kalde dalen)
Etter en tidlig frokost går vi sammen til taubanen som tar oss opp til Hrebienok, 1272 meter over havet. I løpet av den to kilometer lange turen tilbakelegger vi cirka 350 høydemeter. Fra Hrebienok har vi en fantastisk utsikt over Lomnicky stít, landets nest høyeste topp. Tidligere trodde man at det var den høyeste fjelltoppen i Tatramassivet. Fjellet har også blitt kalt for Farfar.

Her begynner også dagens fottur i Høye Tatra, det vil si de høyest beliggende områdene i Tatrafjellene. Den store kalde dalen ligger i den sørlige delen av Høye Tatra.

Elven med samme navn (Den store kalde elven) renner gjennom dalen som kan skryte av det største antallet fjellsjøer i Tatrafjellene. Den første etappen tar oss 700 høydemeter oppover til Zbojnická chata som ligger 1960 meter over havet. Vel fremme spiser vi lunsj på en av de lokale fjellhyttene som vi besøker i løpet av uken. Dagens lunsj betaler du selv. Maten i fjellhyttene er ofte enkel, og det finnes som regel bare 4–5 retter å velge mellom. Grunnen til det er at all mat og drikke bæres opp til hyttene for hånd. Rekorden til Zbojnická chata holdes av en mann, Laco Kulanga, som bar opp et kjøleskap på 140 kilo.

Tatrafjellene har et rikt dyreliv, og hvis du er oppmerksom kan du få se både steinbukk, rev, hjort, murmeldyr og mye annet. Så ikke glem å løfte blikket av og til. Etter lunsj går vi tilbake til Hrenienok og tar taubanen ned til Starý Smokovec igen. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dagens vandring kan byttes ut med en enklere tur hvis det er ønskelig. Hele gruppen går sammen til en trebro ved Den store kalde elven. Det er 4,7 km hit og en høydeforskjell på 495 m. De som ønsker den enkle varianten, snur her sammen med lokalguiden vår og går tilbake til Hrebienok og taubanen. De som velger den enkle turen, må ta med seg egen matpakke ettersom denne turen ikke besøker fjellhytta der det er mulig å kjøpe mat. På den lette vandringen er stigningen slak, etter trebroen blir stigningen brattere.

Dag 3. Spisský hrad og Slovakias paradis
Vi spiser frokost og samles deretter i resepsjonen for avreise klokken 09.00. Først på programmet står Spisský hrad – den største borgen i Slovakia og en av de største i Sentral-Europa. Beliggende høyt oppe på en kalksteinsklippe (634 meter over havet), midt i slettelandet har den milevid utsikt. Borgen ligger langs gamle, viktige handelsveier som forbandt de tidligere kulturelt utviklede middelhavsregionene med de baltiske områdene der det var rikelig med råvarer. Spisský hrad ble oppført første gang i 1209, men den ble senere ødelagt av tatarene før den ble gjenoppbygd på 1400-tallet. På 1780-tallet ble borgen ødelagt av en brann, men ruinene er fortsatt spektakulære og noen deler av bygningen er restaurert. Borgen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1993. Etter besøket i Spisský hrad spiser vi en felles lunsj på en av de genuine restaurantene.

Når vi er mette og gode forflytter vi oss noen århundrer fremover i tid og noen mil vestover for å oppleve en spennende vandring i naturreservatet Slovenský raj, noe som betyr "Slovakias paradis". Naturreservatet består av et typisk karstlandskap dekket av barskog der vannet har trengt ned i kalksteinene og dannet dype raviner og grotter. Under overflaten skjuler det seg et nettverk av ganger, men også en av Slovakias to isgrotter. Som en kontrast fra reisens øvrige vandringer møter vi her et landskap fylt av fossefall, raviner og vakker grønn skog. For å gjøre det lettere for fotturister blant de bratte ravinene har det blitt satt opp rekkverk noen steder og det er også bygget plattformer og blitt satt opp stiger.

Vi går langs den romantiske elven Hornád som gjennom tidene har trengt dypt ned i kalksteinsfjellet. Med hjelp av broer, vaiere, kjettinger og stigbøyler tar vi oss fremover cirka 6 km (2 timer) uten større høydeforskjeller, med vannet brusende rundt oss.

For reisende som har vanskeligheter med høyder eller dårlig balanse er det mulig å velge en lettere vandring denne dagen også. Denne turen er også 6 km lang, men du går da på skogsvei. Med jevne mellomrom ser vi ut over elven Honrád fra klippen rund elven, eller fra Green Mountain som utgjør turens høyeste punkt. Den enkle varianten har en stigning på cirka 250 meter og vi går like mye nedover. Denne turen tar cirka 2 timer.

Tilbake i Smokovec er kvelden fri til egne aktiviteter.

Dag 4. Pieniny nasjonalpark og whiskysmaking
Pieniny nasjonalpark ble etablert på 1930-tallet og strekker seg gjennom både Slovakia og Polen. Elven Dunajec flyter gjennom parken og danner grensen mellom de to landene. Elvebreddene består av bratte kalksteinsklipper og rundt er det en blanding av skog og et unikt jordbrukslandskap med små åkere og enger. Området er rikt på sjeldne planter og i skogene streifer blant annet gaupe. Vi begynner morgenen med en busstur til den lille landsbyen Velký Lipnik, rett ved grensen til Polen. Herfra tar vi en kort vandring i Pieniny nasjonalpark på cirka 2 timer. Målet er Červený kláštor (Det røde klosteret) der vi dekker opp til piknik. Klosteret er en unik historisk og kulturell ruin, vakkert beliggende ved foten av fjellet Tri Koruny. Klosterets originalversjon ble oppført i første halvdel av 1300-tallet og ble oppkalt etter den røde mursteinen som ble brukt som byggemateriale. Červený kláštor ble fremgangsrikt restaurert på 50- og 60-tallet og består av et flertalls bygninger der det gotiske kirketårnet fra slutten av 1300-tallet skiller seg ut.

Etter lunsj venter en flåtetur på Dunajecelven (hvis vannstanden tillater det), som har sin opprinnelse i de polske fjellene og som til slutt renner ut i Østersjøen. Elven som ble brukt allerede av vikingene, har historisk vært en viktig transportvei for tømmerflåtene. For hver gjennomført flåtetur til Østersjøen pyntet flåtemennene hattene sine med et skjell. Den skjellpyntede hatten utgjør i dag en del av den lokale folkedrakten. Mens vi glir sakte frem på Dunajecselven med vår egen flåte, og vår egen "flåtemann" ved roret, passer vi på å nyte de spektakulære omgivelsene. Elven har skåret seg frem gjennom kalksteinsfjellet og dannet en 9 kilometer lang og svingete "canyon". Noen steder omgis vi av loddrette fjellvegger som rager 500 meter rett opp i luften.

Tilbake på tørt land tar vi bussen videre mot Hniezdne der Slovakias første destilleri og whiskeyprodusent byr på prøvesmaking.

Om kvelden spiser vi felles middag i Tatranská Kotlina på Koliba, en typisk slovakisk restaurant med sterk, rustikk mat som fyller depotene etter en lang dag på tur. En ypperlig mulighet til å prøve den slovakiske nasjonalretten, Halusky s Bryndzou, en slags dumpling med bacon og fåreost som pleier å være veldig populær.

Dag 5. Popradské pleso och Strbké Pleso
Etter frokost samles vi som vanlig i hotellets vakre resepsjon for å gå sammen ned til togstasjonen i Starý Smokovec. I dag skal vi nemlig reise med Tatrafjellenes "Elektricka", en slags sporvogn som trafikkerer et nett på 35 km i den sørlige delen av Tatrafjellene. Elektricka har også en linje ned til den nærmeste storbyen, Poprad. Sporvognen har en lang historie og ble påbegynt allerede i 1906. I 1908 var de første gjestene med om bord på reisen fra Poprad til Starý Smokovec.

Vi drar til Popradské Pleso (Poprads fjellsjø) og begir oss ut på en lett vandring på 4 km til fjellsjøen som er innrammet av høye fjell, nesten som et amfiteater. Vel fremme ved innsjøen nyter vi omgivelsene og spiser lunsj på egen hånd i en av restaurantene som finnes her. Det tar cirka 30 minutter å gå rundt innsjøen.

Etter lunsj samles vi igjen og går sammen til Strbské Pleso (Strba fjellsjø) for å ta sporvognen tilbake til Starý Smokovec. For de som ønsker å gå litt ekstra denne dagen er det mulig (mot ekstra kostnad, cirka 16 euro per person) å ta taubanen opp fra innsjøen til en hytte under fjellet Solisko (1830 m) for deretter å gå opp til toppen av fjellet (2093 m). Denne turen er tøff med en bratt stigning og tar cirka 40 minutter opp og 30 minutter ned.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 6. Slovenský raj
Også i dag går reisen mot "Slovakias paradis" og Podlesok (550 m over havet).

Den første delen av turen går vi mot Klástorisko (800 meter over havet), et gammelt kloster med aner fra 1300-talllet. Her, med utsikt over klosterruiner og ved fint vær også Høye Tatra, tar vi en pause med en velfortjent piknik bestående av lokale delikatesser. Til pikniken er det mulig å kjøpe en kald, nytappet øl i restauranten som ligger i nærheten for de som ønsker det.

Etter lunsj går vi videre til Biely potok, den hvite elven, som er oppkalt etter kalksteinen som danner elvebunnen. Vi går ganske bratt nedover i cirka 20 minutter og fortsetter deretter langs elven i ytterligere cirka to timer før vi kommer frem til Cingov. Her blir det også mulig å få en kald øl før bussen går videre mot Starý Smokovec.

Om kvelden spiser vi en felles middag på en restaurant i nærheten av hotellet i Starý Smokovec.

De som ønsker en tøffere utfordring på formiddagen kan velge en mer utfordrende vandring opp langs ravinen Sucha Bela for deretter å slutte seg til gruppen ved pikniken. På denne utrolig varierte vandringen beveger vi oss fremover ved hjelp av høye stiger (opp mot 15 m noen steder), broer, stigbøyler og kjettinger. Vi ser vakre formasjoner som vannet har skapt i kalkstein, små fossefall og gryter som vannvirvler har meislet ned i fjellet. Denne alternative vandringen er teknisk ganske vanskelig. Det kreves at du er veltrent og at du ikke lider av høydeskrekk eller dårlig balanse.

Dag 7. Malá studená dolina (Den lille kalde dalen) og Teryho chata
Teryho chata er den nest høyest beliggende fjellhytta i Tatrafjellene (2014 m over havet) og målet for dagens vandring. Teryho chata ble bygget i 1899 og ble finansiert av Det Ungarsk-Karpatiske selskapet, som var den første turistorganisasjonen i Ungarn. Fjellhytta bærer navnet etter Edmund Tery, en lege fra Banska Stiavnica som bidro sterkt til Tatrafjellenes popularitet som turistby og turområde.

Som tidligere innleder vi dagen med taubanen til Hrebienok hvorfra vi vandrer til fjellhytta ved Zamkovského chata. Her starter Den lille kalde dalen som strekker seg over cirka 4,5 km, flankert av Lomnicky-passet i øst og Prostredni hreben (Mellersta åsen) i vest som deler Den lille kalde dalen og Den store kalde dalen. I enden av Den lille kalde dalen ligger de "De fem innsjøers dal" rett nedenfor Istoppen-massivet (2627 meter over havet). Typisk for Den lille kalde dalen er alpin vegetasjon med såkalte alpeenger i høyden. Med litt flaks får vi se både steingeit og murmeldyr som er vanlige innbyggere her.

Vel fremme ved Teryho chata er det lunsj på egen hånd. Her opp blir vi bokstavelig talt omringet av det karrige fjellandskapet og kan nyte en spektakulær utsikt over nærliggende topper. Her finner vi også flere av de vakre små fjellsjøene Tatrafjellene er kjent for.

Etter lunsj er det tid til å utforske omgivelsene på egen hånd. Deretter går vi tilbake den samme veien som vi kom opp. Om kvelden venter en felles avskjedsmiddag på restaurant i Starý Smokovec.

Dagens planlagte vandring kan byttes ut mot en enklere variant. I det tilfellet går vi fra Hrebienok via Den store kalde elven til Zamokovského chata. Vi spiser lunsj og går deretter tilbake til Hrebienok via Rainerstugan der kan vi beundre et lite museum om klatring, Tatrafjellenes bærere og alt annet som et opphold i Tatrafjellene handler om.

Dag 8. Hjemreise
Turen er nå kommet til veis ende. Etter frokost kjører bussen oss tilbake til flyplassen i Krakow for videre fly hjem til Skandinavia. Vi håper du har hatt en fantastisk vandringsuke og vi i TEMA ønsker dere velkommen tilbake på en annen reise.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger 
• TEMAs reiseleder 
• Inngangsbilletter ifølge program 
• 7 frokoster 
• 3 lunsjer hvorav 2 pikniklunsjer
• 4 middager

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Krakow. Busstransport Krakow – Starý Smokovec, ca. 145 km. Syv overnattinger på Grand Hotel i Starý Smokovec. Velkomstmiddag er inkludert.

Dag 2
Fottur Hrebienok – Zbojnická Chata, ca. 11 km (+ 699 m). Frokost er inkludert.

Dag 3
Besøk ved Spisský Hrad. Fottur i Slovakias paradis, ca. 6 km. Busstransport ca. 100 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Fottur Velký Lipník – Cerveny Klastor, ca. 6 km. Flåtetur. Whiskysmaking. Busstransport 140 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 5
Sporvogn 45 min Starý Smokovec – Popradské pleso. Fottur ca. 6 km (+ 300 m). Sporvogn Strbské pleso – Starý Smokovec. Frokost er inkludert.

Dag 6
Fottur Podlesok – Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka – Cingov (-310 m), ca. 8 km. Busstransport ca. 75 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 7
Fottur Hrebienok – Teryho Chata, ca. 11 km (+ 754 m). Avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8
Starý Smokovec – Krakows flyplass, ca. 145 km. Frokost er inkludert.

Slovakia

Innbyggere 5,4 millioner
Flateinnhold 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katolikker, 6 % protestanter, 2 % reformerte, 1 % ortodokse
Språk Slovakisk (offisielt), ungarsk er det største minoritetsspråket.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Flyreise t/r Krakow. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 


Valuta
Euro (EUR).
De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.
For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler i stedet inn 25 Euro per person ved reisens begynnelse, og tar seg av fordelingen av disse til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.

Klima
Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider. Se for eksempel www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr
Fotturene skjer flere ganger på høy høyde der det kan bli kaldt. Vi anbefaler derfor komfortable klær og klær for all slags vær. Å kle seg etter «lag-på-lag»-teknikken er en bra måte å gjøre det på slik at man er beredt på varierte forhold. Gode fjellsko eller kraftige vandringssko er et «must».

Fotturen – dag for dag
Total vandringstid er omtrentlig og inkluderer pauser, og på de lengre turene også lunsj/piknik ifølge programmet.

Dag 2
Fottur i Høye Tatra. Hrebienok (1261 moh.) – Zbojnická chata (1960 moh.) – Hrebienok (1261 moh.). Høydeforskjell 699 m. Total tid for vandring cirka 8 timer.

Dag 3
Formiddag, besøk på Spissky hrad. Ettermiddag, fottur i Slovakias paradis cirka 3 timer (+250 m).

Dag 4
Fottur i Pieniny nasjonalpark. Ingen store høydeforskjeller. Total tid for vandring cirka 2 timer.

Dag 5
Fottur fra Popradské Pleso trikkestasjon – Popradské Pleso (1494 moh.). Fottur Popradské Pleso – Strbské Pleso (1350 moh.). Høydeforskjell 360 m (opp) og 281 m (ned). Total tid for vandring cirka 4 timer.

Dag 6
Vandring i Slovakias paradis. Podlesok (550 moh.) – Klastorisko/Horna lúka (800 moh.) – Cingov (490 moh.). Total tid for vandring cirka 6,5 timer. Høydeforskjell 250 m (opp) og 310 (ned).

Dag 7
Fottur i Høye Tatra. Hrebienhok (1261 moh.) – Téryho chata (2015 moh.) – Hrebienhok (1261 moh.). Høydeforskjell 754 m. Total tid for vandring cirka 7,5 timer.

Vær oppmerksom på at fotturene Dag 2 og Dag 7 er mer utfordrende på grunn av fotturens lengde og antallet høydemeter vi legger bak oss. Disse fotturene har vi valgt å gradere som kategori 3, noe som stiller ekstra høye krav på kondisjon og gode knær enn ukens øvrige fotturer.

Vi har med oss både reiseleder og lokalguide under vandringene, noe som betyr at v ikan dele opp oss i to grupper og tilby en lettere tur for de som ønsker det.

Hotell/overnatting

Kommentarer

På avreisen 23/8 2020 kommer vi til å bo på Hotel Bellevue i stedet for Grand Hotel Starý Smokovec. På denne avreisen er alle middager inkludert i prisen. 

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.