Fottur i Tatrafjelleneet slovakisk paradis

Tatrafjellene er den høyest beliggende delen av fjellkjeden Karpatene og er allment kjent for sin skjønnhet. Blant spisse fjell og grønne fjellsider når våre vandringer uante høyder. Vi besøker verdensarven Spisský hrad, Slovakias første destilleri og whiskyfabrikk i Hniezdne og drar på rafting i nasjonalparken Pieniny. Vi nyter lokale delikatesser og får oppleve Slovakias eget paradis. 

Reisefakta

Land: Slovakia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Spennende og varierte fotturer
 • Verdensarven Spisský hrad
 • Flåteferd i Pieniny Nasjonalpark
 • Besøk på whiskyfabrikk med prøvesmaking
 • Vakre naturopplevelser

Dagsprogram
Sommer 2019/2020

Dag 1. Ankomst

Hjertelig velkommen til Polen! TEMAs reiseleder møter oss på flyplassen og vi begir oss direkte mot Slovakia og Starý Smokovec, en reise på ca. tre timer. Starý Smokovec har en fortid som både feriested for traktens rike aristokrater og som kursted der folk kom for kildevannets helende evner. I dag fungerer det som sete for Tatraregionen.

Vel fremme tar vi inn på ærverdige og vakre Grand Hotel som blir vår base for resten av uken. Hotellet ble bygget allerede i 1904 og den fantastisk velbevarte atmosfæren gjør det lett å ferdes 100 år tilbake i tid allerede det øyeblikket du trer inn gjennom hotellets entré. Vi kan varmt anbefale hotellets flotte spa som du fritt kan benytte hele uken og som bruker å ha en meget positiv effekt på ledd og muskler etter en dag på fjellet. Massasje kan bestilles mot ekstra kostnad. 

Dag 2. Høye Tatra – Velka studena dolina (Den store kalde dalen)

Etter en tidlig frokost går vi sammen bort til taubanen som tar oss til Hrebienok, 1 272 moh. I løpet av den 2 km lange turen opp tilbakelegger du 350 høydemeter. Fra Hrebienok har du en fantastisk utsikt over Lomniký stít, en av Tatrafjellenes topper som vi forhåpentligvis får mulighet til å besøke senere i løpet av uken. Her starter også dagens fottur i Høye Tatra, det vil si de høyest beliggende områdene i Tatrafjellene. Den store kalde dalen finner vi i den sørlige delen av Høye Tatra.

Den store kalde elven renner gjennom dalen som kan skryte av det største antallet fjellsjøer i Tatrafjellene. Den første etappen tar oss 700 høydemeter oppover til Zbojnická chata på 1 960 moh. Vel fremme spiser vi lunsj på en av de mange lokale fjellstuene vi kommer til å besøke i løpet av uken. Dagens lunsj betaler du selv. Maten på fjellstuene er ofte litt enklere og du har som regel 4-5 retter å velge mellom. Årsaken til det er at all mat, drikke og andre ting som er nødvendige må fysisk bæres opp til fjellstuene. Rekorden til Zbojnická chata innehas av en mann som bar opp et kjøleskap på 140 kg.

Tatrafjellene har et rikt dyreliv og med et våkent øye kan du få se både steinbukk, rev, hjort, murmeldyr og mye annet. Så glem ikke å se opp innimellom.

Etter lunsjen vandrer vi tilbake til Hrebienok og tar taubanen ned til Starý Smokovec. Kvelden er deretter fri til egne aktiviteter.

Vær oppmerksom på at dagens planlagte fottur er ganske tøff på grunn av lengden og det store antallet høydemeter vi legger bak oss. Vi har selv valgt å gradere dagens fottur med kategori 3, noe som stiller høyere krav på kondisjon og bra knær.

Siden vi har både reiseleder og lokalguide med på fotturene, vil det være mulig å dele opp oss i to vandringsgrupper og også gjøre en lettere fottur fir de som heller ønsker det.

Dag 3. Levoca og Spisský hrad

Vi spiser frokost og samles deretter i resepsjonen for avreise klokken 09.00. Først på agendaen står byvandring i den gamle byen Levoca som i 2009 ble valgt ut som en verdensarv av Unesco. På veien ferdes vi gjennom den historiske regionen Spis som har vært bebodd siden steinalderen. Levoca er i dag en liten by med cirka 15 000 innbyggere, men har spilt en betydningsfull rolle i Slovakias historie.

Byen ble grunnlagt på 1300-tallet og ble en viktig handelsby med sin beliggenhet mellom der begge handelsveiene mellom Krakow og Budapest, respektive Kiev og Nürnberg krysset hverandre. Levoca hadde sin glansperiode på 1400- og 1500-tallet og pengene fra handelen ble benyttet til å bygge en bymur, et rådhus og andre vakre bygninger – hvorav mange fortsatt finnes den dag i dag. For å komme inn i den gamle byen passerer man gjennom en av de tre byportene.

Rundt torget Mierové ligger flere av byens kulturskatter samlet, deriblant den kanskje mest verdifulle av dem alle – Jakobskirken (1332-1342). Kirken er bygget i gotisk stil og er kanskje mest kjent for sin høye altertavle, den høyeste i verden sies det, med sine 18,6 meter. Altertavlen er ansett å være Slovakias mest verdifulle treskjæringsgjenstand. Rett ved kirken ligger rådhuset fra 1400- og 1500-tallet, som fortsatt benyttes for den lokale administrasjonen. Torget er omgitt av flere små renessansehus, ikke minst familien Thurzos vakre hus, malt av elever fra kunsthøyskolen i Budapest i 1904.

Sammen med vår lokalguide gjør vi en times vandring gjennom Levoca og deretter har du tid for lunsj og egne oppdagelser i byen. På ettermiddagen reiser vi videre mot neste verdensarv – Spisský hrad.

Spisský hrad er den største borgen i Slovakia og en av de største i Sentral-Europa. Den ligger høyt oppe på en kalksteinsklippe (634 moh.), og midt i slettelandet har den milevid utsikt. Borgen ligger langs gamle viktige handelsveier som bandt sammen de tidlig kulturelt utviklede middelhavsregionene med de baltiske områdene hvor det fantes rikelig med råmaterialer. Spisský krad ble oppført for første gang i 1209, ble senere ødelagt at tatarene og gjenoppbygget igjen på 1400-tallet. På 1780-tallet ble borgen ødelagt av brann, men ruinene er fortsatt spektakulære og noen deler av bygningen har blitt restaurert. Siden 1993 har borgen vært med på Unescos verdensarvliste.

Vi gjør en guidet tur på området før vi vender tilbake til Starý Smokovec og felles middag på Koliba, en typisk slovakisk restaurant med kraftig, rustikk mat som fyller opp depotene etter en lang dag på tur. En ypperlig mulighet til å prøve den slovakiske nasjonalretten, Halusky s Bryndzou, en slags masse med bacon og fåreost som bruker å være veldig populært.

Dag 4. Pieniny nasjonalpark og whiskeysmaking

Pieniny nasjonalpark ble opprettet på 1930-tallet og strekker seg gjennom både Slovakia og Polen. Gjennom parken renner elven Dunajec som her danner en grense mellom begge landene. Elvebredden består av bratte kalksteinsklipper og rundt omkring finnes en blanding av skog og et unikt jordbrukslandskap med felt og enger. Området er rikt på alle sjeldne vekster og gaupene rusler også noen ganger i skogene der. Vi starter morgenen med en busstur til den lille byen Velký Lipnik, akkurat på grensen til Polen. Herifra gjør vi en lett, kortere fottur i Pieniny nasjonalpark på to timer. Målet er Červený kláštor (Det røde klosteret) der vi dekker opp til piknik. Klosteret er en unik historisk og kulturell levning, vakkert beliggende ved foten av fjellet Tri Koruny. Oppført i sin originalversjon på første halvdelen av 1300-tallet fikk klosteret sitt navn etter de røde mursteinene som ble benyttet som byggemateriale. Červený kláštor ble restaurert med stor suksess på 50- og 60-tallet og består av et flertall bygninger der det gotiske kirketårnet fra slutten av 1300-tallet stikker seg ut.

Etter lunsj venter en elveferd på elven Dunajec (om vannstanden tillater det), som har sin opprinnelse i de polske fjellene for å etter hvert renne ut i Østersjøen. Elven som ble benyttet allerede under vikingetiden, har historisk sett vært en viktig transportvei for tømmerfløtere. For hver gjennomført fløtetur til Østersjøen prydet tømmerfløterne sine hatter med et skjell. Den skjellprydete hatten utgjør i dag en del av den lokale folkedrakten. Når vi nå sakte glider frem på Dunajecs vann på vår egne flåte, og med vår egen «flåtekar» ved roret, passer vi på å nyte de spektakulære omgivelsene. Elven har skåret seg frem gjennom kalkfjellet og dannet en 9 km lang og snirklende canyon. På noen steder er vi omgitt av loddrette fjellvegger som reiser seg 500 meter rett opp i luften.

Tilbake på tørt land avgår bussen mot Hniezdne der Slovakias første destilleri og whiskeyprodusent byr på en prøvesmaking.

På kvelden spiser vi felles middag i Starý Smokovec.

Dag 5. Stefanikova chata

En dag med vakker utsikt. Vi begynner morgenen med en busstur på runt en time til den lille byen Jasná. Reisen går videre med linbane til Chopok, det tredje største fjellet i Lave Tatra, med en høyde på 2 024 meter. Vår tur starter på ca 1 960 meter hvor vi fra starten forflytter oss langs fjellkammen fra Chopok og passerer etter hvert Lave Tatras høyeste topp Dumbier. For de som ønsker er det mulig å bestige toppen på 2 043 meter i løpet av dagens vandring.

I løpet av dagen når vi Stefanikova chata på 1 740 meter, en fjellstue som ble åpnet i 1928 og som i dag drives av den slovakiske turistforening. Her finnes det mulighet for å spise lunsj før vi fortsetter mot vår sluttdestinasjon i Certovica. Hele dagen byr på en magnifikk utsikt mot både Høye Tatra i nord og Muranske planina i sør og det kan være smart å ha kamera lett tilgjengelig. 

Dag 6. Slovenský raj

Reisen går i dag mot Podlesok (550 moh.) og naturreservatet Slovenský raj. Slovenský raj betyr Slovakias paradis, og er et typisk kalksteinslandskap dekket av barskog, der vannet har gravet seg ned i kalksteinsfjellet og dannet dype raviner og grotter. Under bakken skjuler det seg et nettverk av ganger, deriblant en av Slovakias to isgrotter. Som en kontrast til våre øvrige fotturer møter vi altså her et landskap som er fylt av fossefall, raviner og vakker grønn skog. For at man enklere skal kunne ta seg frem gjennom de bratte ravinene har man vært nødt til å på noen steder sette opp rekkverk og bygge plattformer og stiger. I løpet av dagens fottur støter vi dog bare på et par utfordrende steder der vi må ta oss over broer og benytte kjetting som support for en sikrere fremfart.

Den første delen av turen går mot Klástorisko (800 moh.), et gammelt kloster med aner helt tilbake til 1300-tallet. Her, eller ved Horná Lúka (den øvre engen) som ligger i nærheten, tar vi en pause for en velfortjent piknik med lokale delikatesser.

Etter lunsj vandrer vi videre til Biely potok, den hvite elven, som har fått sitt navn etter kalksteinen som utgjør elvens bunn. Vi går ganske bratt nedover i 20 minutter og fortsetter deretter langs elven i ytterligere cirka 2 timer før vi når Cingov. Her blir det mulig å få seg en kald øl, før bussen avgår mot Stary Smokovec.

Sammenlagt inneholder dagens fottur noen brattere partier men høydeforskjellene er ganske små. På kvelden spiser vi middag på en restaurant i nærheten av hotellet i Starý Smokovec.

Dag 7. Malá studená dolina (Den lille kalde dalen) og Teryho chata

Teryho chata er den nest høyest beliggende fjellstuen i Tatrafjellene (2 015 moh.), og målet for dagens fottur. Teryho chata ble bygget i 1899 og ble finansiert av Det Ungarsk-Karpatiske selskapet, som var den første turistorganisasjonen i Ungarn. Fjellstuen bærer navnet etter Edmund Tery, en lege fra Banska Stiavnic som har bidratt sterkt til Tatrafjellenes popularitet som turiststed og vandringsområde.

Som tidligere innleder vi turen fra Hrebienok, som tar oss via fjellstuen ved Zamkovského chata. Den lille dalen strekker ut seg cirka 4,5 km, flankert av Lomnicky-passet i øst og Prostredni hreben (den midterste åsen) i vest, som deler av Den lille og Den store kalde dalen. Mot slutten av Den lille kalde dalen finnes «De fem Spissjøenes dal», nedenfor Istoppens massiv (2 627 moh.). Typisk for Den lille kalde dalen er alpin vegetasjon med såkalte «alpeenger» på høyere høyde. Med litt flaks får vi se både steingeit og murmeldyr som er vanlige innbyggere her.

Vel fremme ved Teryho chata er det lunsj på egen hånd. Her oppe omringes du bokstavelig talt av det karrige fjellandskapet og har en spektakulær utsikt over nærliggende topper. Her finner du også flere av de vakre små fjellsjøene som Tatrafjellene er så kjent for.

Etter å ha spist litt og kanskje utforsket omgivelsene litt mer på egen hånd vandrer vi tilbake samme vei som vi kom opp. På kvelden venter en felles avskjedsmiddag på restaurant Stary Smokovec.

Akkurat som på dag 2 er dagens planagte fottur ganske tøff på grunn av lengden og det store antall høydemeter vi legger bak oss. Vi har selv valgt å gradere dagens fottur med kategori 3, noe som stiller høye krav til kondisjon og bra knær.

Men som på dag 2 er det også i dag mulig å dele opp oss i to grupper og også gjøre en litt lettere fottur for de som ønsker det.

Dag 8. Hjemreise

Vår reise sammen har nå kommet til sin ende. Etter frokost venter bussen på å ta deg til Krakow for videre fly hjem til Norge. Vi håper du har hatt en fantastisk uke som har levd opp til og kanskje til og med overtruffet dine forventninger. Og selvfølgelig håper vi også at du har fått med deg minner for livet.


Dette er inkludert i reisen

• Fly Krakow t/r
• Samtlige overnattinger 
• TEMAs reiseleder 
• Inngangsbilletter ifølge program 
• 7 frokoster 
• 2 lunsjer 
• 5 middager

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca. 145 km. Syv overnattinger på Grand Hotel i Starý Smokovec. Velkomstmiddag er inkludert.

Dag 2

Fottur Hrebienok – Zbojnická Chata, ca. 6 km (+ 699 m). Frokost er inkludert.

Dag 3

Byvandring i Levoca, ca. 1 time. Besøk ved Spisský Hrad. Busstransfer ca. 120 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4

Fottur Velký Lipník – Cerveny Klastor, ca. 6 km. Flåteferd. Whiskysmaking. Busstransfer 140 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 5

Busstransfer Starý Smokovec – Jasná, ca 100 km. Linbane til Chopok. Fottur Chopok - Stefanikova chata - Certovia, ca 13 km (+ 600 m). Frokost er inkludert.

Dag 6

Fottur Podlesok – Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka – Cingov (-310 m), ca. 8 km. Busstransfers ca. 75 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Fottur Hrebienok – Teryho Chata, ca. 5,5 km (+ 754 m). Avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8

Starý Smokovec – Krakows flyplass, ca. 145 km. Frokost er inkludert.

Slovakia

Innbyggere 5,4 millioner
Flateinnhold 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katolikker, 6 % protestanter, 2 % reformerte, 1 % ortodokse
Språk Slovakisk (offisielt), ungarsk er det største minoritetsspråket.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise t/r Krakow. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 

Valuta 

Euro (EUR). 

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes. 

Les mer under Valutaveksling » 

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks 

Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler i stedet inn 25 Euro per person ved reisens begynnelse, og tar seg av fordelingen av disse til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere. 

Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider. Se for eksempel www.bbc.com eller www.yr.no

Klær og utstyr 

Fotturene skjer flere ganger på høy høyde der det kan bli kaldt. Vi anbefaler derfor komfortable klær og klær for all slags vær. Å kle seg etter «lag-på-lag»-teknikken er en bra måte å gjøre det på slik at man er beredt på varierte forhold. Gode fjellsko eller kraftige vandringssko er et «must». 

Fotturen 

Tips og informasjon om TEMAs fotturer » 

Du må ha god allmenkondisjon for å få utbytte av denne reisen. Vær oppmerksom på at en fottur kan endres avhengig av vær- og føreforhold.  

Vandringsfakta. Angitt total vandringstid er omtrentlig og inkluderer pauser, og på de lengre fotturene også lunsj/piknik ifølge programmet:

Dag 2 = Fottur i Høye Tatra. Hrebienok (1261 moh.) – Zbojnická chata (1960 moh.) – Hrebienok (1261 moh.). Høydeforskjell 699 m. Total tid for vandring ca. 8 timer.

Dag 3 = Fottur i bymiljø i Levoca. Ingen høydeforskjeller.

Dag 4 = Fottur i Pieniny nasjonalpark. Ingen større høydeforskjeller. Total tid for vandring, ca. 2 timer.

Dag 5 = Fottur til Skalnata Pleso. Hrebienok (1272 moh.) – Skalnata pleso (1757 moh.) – Tatranská lomnica (850 moh.). Høydeforskjell 732 m (opp) og 907 m (ned). Total tid for vandring, ca. 5½ timer.

Dag 6 = Fottur i Slovakias paradis. Podlesok (550 moh.) –Klastorisko/Horna lúka (800 moh.) – Cingov (490 moh.). Total tid for vandring, ca. 6½ timer. Høydeforskjell 250 m (opp) og 310 m (ned).

Dag 7 = Fottur dag 7. Høye Tatra. Hrebienhok (1261 moh.) – Téryho chata (2015 moh.) – Hrebienhok (1261 moh.). Høydeforskjell 754 m. Total tid for vandring, ca. 7½ timer.

Vær oppmerksom på at fotturene Dag 2 og Dag 7 er mer utfordrende på grunn av fotturens lengde og antallet høydemeter vi legger bak oss. Disse fotturene har vi valgt å gradere som kategori 3, noe som stiller ekstra høye krav på kondisjon og gode knær enn ukens øvrige fotturer.

Vi har med oss både reiseleder og lokalguide under vandringene, noe som betyr at v ikan dele opp oss i to grupper og tilby en lettere tur for de som ønsker det. 

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
2020-06-07 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Stockholm
2020-06-07
11:05
2020-06-07
12:00
SAS, 484
Stockholm
Kraków
2020-06-07
13:00
2020-06-07
14:50
SAS, 1799
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Oslo
2020-06-14
19:05
2020-06-14
20:05
SAS, 493
8 dager Fottur i Tatrafjellene Oslo 17 590 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-07-19 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2020-07-19
06:05
2020-07-19
08:10
Lufthansa, 865
Frankfurt
Kraków
2020-07-19
10:25
2020-07-19
11:55
Lufthansa, 1384
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Frankfurt
2020-07-26
12:40
2020-07-26
14:15
Lufthansa, 1385
Stockholm
Oslo
2020-07-26
19:05
2020-07-26
20:05
SAS, 493
8 dager Fottur i Tatrafjellene Oslo 18 650 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-08-23 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2020-08-23
06:00
2020-08-23
12:00
SAS, 1461
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Stockholm
2020-08-30
15:30
2020-08-30
17:25
SAS, 1800
8 dager Fottur i Tatrafjellene Oslo 18 290 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-09-13 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Stockholm
2020-09-13
11:05
2020-09-13
12:00
SAS, 1461
Stockholm
Kraków
2020-09-13
13:00
2020-09-13
14:50
SAS, 1799
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Stockholm
2020-09-20
15:30
2020-09-20
17:25
SAS, 1800
8 dager Fottur i Tatrafjellene Oslo 18 290 NOK Forespørsel

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.