Fottur i Sierra Nevadaog en utflukt til Alhambra

Til fots langs vakre stier på sydsiden av Sierra Nevadas fjell i Andalucía. Hvite landsbyer, frodige terrasser og raviner møter oss langs veien. I det fjerne skimtes snødekte fjelltopper. I tillegg til naturopplevelsene får vi et innblikk i det gamle mauriske kongedømmets høytstående kultur, og i den tidligere hovedstaden Granada får vi oppleve det eventyrlig utsmykkede palasset Alhambra.

Reisefakta

Land: Spania

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandring ved Poqueiraravinen
 • Hvite byer i Las Alpujarras
 • Det mauriske Granada
 • Alhambrapalasset
 • Trevélez – en av Spanias høyest beliggende by

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Ankomst Málaga og reise til Lanjarón
Etter ankomst Málaga venter en busstur på cirka 1-2 timer til hotellet, via kysten og byen Nerja. Ettersom bussene tilpasses flere ulike ankommende fly er det ikke sikkert du møter TEMAs reiseleder før du kommer til hotellet. Vi bor de første seks nettene på hotell i Sierra Nevada.

Det området som vi vandrer i Sierra Nevada heter Alpujarras, og er kjent for sin vakker natur og pittoreske små byer.

Dag 2 – Fottur ved Barranco de Poqueira
Da det mauriske kongedømmets hovedstad Granada ble invadert av dronning Isabella og kong Ferdinan i det historiske året 1492, flyktet en stor del av den muslimske befolkningen til Las Alpujerras i Sierra Nevada. Her ble de boende frem til tidlig på 1600-tallet da de ble forvist fra lan-det. Maurerne skapte en unik kultur som fortsatt kjennes levende i de hvitkalkede landsbyene der hus i nordafrikansk stil klatrer oppover fjellsidene og der sinnrike vanningssystemer forsyner de frodige terrassene med vann. Jordbruket drives i liten skala og må tilpasses de karrige vilkå-rene disse høylendte fjelltraktene tilbyr. Det finnes også et myldrende mangfold av planter og dyr, ikke minst fugler, som i like høy grad har tilpasset seg omgivelsene. I dag utgjør området et kulturlandskap med små åkre, enger, beitemarker og vide fjellheder, og det bys på et inntagende skuespill av farger, dufter og et behagelig hverdagsliv. Her er forutsetningene for stimulerende vandringer ideelle.

Las Alpujerras ble satt på verdenskartet av den engelske forfatteren Gerald Brenan i boken “South of Granada” (1957) der han skildrer menneskene og livet i en av landsbyene. En utmerket bok å ta med seg som reiselitteratur. I dag skal vi vandre ved en av de største ravinene, el Barranco de Poqueira, som regnes som Alpujerras sentrum. Ravinen skjærer gjennom landska-pet og forbinder tre av de viktigste samfunnene, Capileira, der vi begynner vandringen, Bubión og Pampaneira. Turen er på 10 km og klassisfiseres vanligvis som lett selv om den går relativt høyt.I klart vær får vi en formidabel utsikt over de omkringliggende fjellene, blant annet det spanske fastlandets høyeste topp Mulhacén, 3479 moh.

Sent på ettermiddagen er vi tilbake på hotellet der middagen serveres.

Dag 3 – Fottur fra Trevélez
Trevélez er en av Spanias høyest beliggende byer, knapt 1 500 moh. Herifra innleder vi en enestående vakker fottur inn i Trevélez-dalen langs Rio Trevélez. Til tider blandes bruset fra det fossende vannet med pirolens dype fløytetoner. De finurlig bygde vanningskanalene av maurisk opprinnelse leder vannet fra elven til de nedenforliggende terrassene. Vi vandrer over enger og beitemarker, forbi åkrer og isolerte gårder.

Underveis kommer vi med stor sannsynlighet til å møte hester og esler lastet med høy, gjødsel, ved og andre fornødenheter. Dersom værgudene er mot oss, noe som ikke er uvanlig i disse høydene, erstattes denne turen med en annen.

Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen.

Dag 4 – Heldagstur Acequia de Poqueira
Poqueiraravinen tilbyr mange muligheter for dagsturer til fots. Området er fullt av sjarmerende stier og mindre veier som har vært benyttet i århundrer av befolkningen. På dagens vandring fortsetter vi å utforske dette spektakulære landskapet som byr på noen av Sierra Nevadas vakreste utsikter.Mer enn femten av områdets fjelltopper ligger over 3000 moh. og er dekket av snø en stor del av året. Det finnes ca. 2000 plantearter hvorav 66 unike og endemiske. Med litt flaks får vi se den sjeldne og utrydningstruede iberiske steinbukken på avstand.

Turen går langs eldgamle fjellstier og vanningskanaler, såkalte acequias, der vi stadig blir minnet om hvordan befolkningen tilpasset seg denne dramatiske naturen med boliger “hengende” i de bratte fjellsidene i perfekt harmoni med omgivelsene. Det alpine landskapet, de hvite landsbyene som på avstand kan forveksles med snø, det terrasserte jordbruket, vanningskanalene og de enorme fjellmassivene er en fullendt skjønnhet.Vi nyter også en velsmakende piknik ute i det fri.

Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen.

Dag 5 – Utflukt til Granada og Alhambra
I dag bryter vi rutinen og reiser til Granada. Det berømte middelalderpalasset Alhambra er ett av de vakreste og best bevarte minnesmerkene fra den mauriske perioden. Dette besøket knytter sammen opplevelsene i Las Alpujerras kulturlandskap med det mauriske veldets historiske bakgrunn.

Under det mauriske Nasrid-dynastiet (1246–1492) var Alhambra hjertet i et kongedømme som var ett av Vest-Europas mest fremstående i kulturell og kunstnerisk sammenheng. Palasset med sine vakre mosaikker og fontener er av enkelte utnevnt til “verdens åttende underverk”.

OBS: visse uker på året er antall besøkere så stort at deler av palasset er stengt. Dette er noe vi ikke kan påvirke.

Det blir også tid på egen hånd i Granada, en middels stor moderne spansk by, med blant annet landets tredje største universitet.

Dag 6 – Fottur til toppen av Mulhacén
I dag venter en tøff vandring, i høy høyde opp til toppen av den høyeste toppen på fastlandet 3482 moh. Det høyeste fjellet i Spania er Teide på Tenerife, 3718 moh. Høyt oppe i Sierra Nevada ser vi en flora som det knapt finnes maken til i hele Europa med mer enn 50 endemiske planter. Jo høyere opp vi kommer jo mer karrig blir landskapet som også er sterkt erodert. Etter frokost tar vi buss til den lille landsbyen Capileira der vi bytter til mindre busser med spesialtilla-telse til å kjøre i nasjonalparken. Før offentlig trafik ble forbudt var dette Europas høyest belig-gende landevei. Ved Alto del Chorillo, 2690 moh. gjør vi et stopp og innleder vår vandring som kommer til å ta mellom 5 og 6 timer. For de som ikke vil ta denne utfordringen tilbyr vi en alternativ vandring. Hvis været ikke tillater vandringer i disse høydene tilbyr vi andre vandringer. Vi er tilbake på hotellet sen ettermiddag.

Dag 7 – Fottur i Taha de Pitres
La Taha var opprinnelig det arabiske navnet på et område under maurisk styre. I dag benyttes benevnelsen på et område i Alpujarras. Landskapet er mindre dramatisk og bratt og klimaet noe mildere. Av områdets syv landsbyer vandrer vi gjennom Pitres, Mecina, Ferreirola og Pórtugos. Her levde maurerne frem til tidlig på 1600-tallet da de ble forvist fra landet. De fleste tok seg over til nåværende Marokko og likheten med landsbyene i Rif-fjellet er slående. Det sies ofte at byene har fått et nordafrikansk preg, men det hevdes samtidig at det egentlig er tvert om, at de nord-marokkanske byene er sterkt påvirket av det mauriske Spania med sine karakteristiske smale og kronglete gater og hus med flate tak og store piper.

Vi forlater det fantastiske området, og vi kommer frem til Málaga sent på ettermiddagen. Her har vi vår siste overnatting.

Dag 8 – Hjemreise
Transport til flyplassen i Málaga i løpet av formiddagen og videre hjemreise til Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 6 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Málaga. Transport til Sierra Nevada. Buss 135 km. Seks overnattinger på hotell i Sierra Nevada.

Dag 2
Heldagsvandring rundt Barranco de Poqueira. Busstransport. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Capileira – Bubión – Pampaneira – Capileira. Turfakta: Lengde 10 km, ca. 3–4 timer. Start 1440 moh., mål 1060 moh.

Dag 3
Heldagsvandring fra Trevélez. Busstransport. Frokost, pikniklunsj og middag er inkudert. Turfakta: Lengde 12 km, ca. 5–6 timer. Start 1500 moh., mål 1840 moh.

Dag 4
Heldagsvandring i Alpujarras, Acequia de Poqueira. Busstransport. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Turfakta: lengde 17 km, ca. 7–8 timer. Start 1440 moh., mål 2170 moh.

Dag 5
Heldagsutflukt til Granada med Alhambra og Generalifes hager. Buss 94 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6
Toppvandring til Mulhacén. Busstransport. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Turfakta: Lengde ca. 11 km (5–6 timer med lunsjpause). Start fra 2690 moh., mål 3482. Høydeforskjell: ca. 800m.

Dag 7
Vandring i Taha de Pitres. Ca. 8 km. Buss til Málaga. 135 km. Frokost, piknik og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Málaga. Turfakta: lengde 6 km, ca. 3–4 timer. Start 1250 moh, mål 930 moh.

Dag 8
Málaga – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Spania

Innbyggere 46,6 millioner
Flateinnhold 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 %
Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Malaga t/r, del i dobbeltrom og TEMAs reiseleder. Øvrige transporter, måltider, entréer og samtlige utflukter ifølge program dersom ikke annet er oppgitt.

Turistskatt
På visse reisemål i Spania har det blitt innført en turistskatt. Denne skatten er per dags dato 0,5–5 EUR per natt og person, avhengig av sesong og standard på hotell. Merk at denne skatten kan endres. Ettersom bestemmelser på hvor og mye denne skatten er ligger utenfor vår kontroll kan vi ikke inkludere det i prisen. Hver enkelt reisende betaler derfor skatten på plass. 

Hotell:

TEMA samarbeider med flere hotell i Sierra Nevada, og vi førsøker å benytte oss av de som fungerer best for vandringen. Ettersom hotellene er relativt små og med begrenset tilgjengelighet, bor vi på ulike avhengig av hvilken måned vi er der.

Hotellene i Sierra Nevada:

Hotel Alcadima

Hotel Villa de Bubión.

Hotel Real de Poqueira

Valuta

Euro (EUR).

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Fotturen

Sierra Nevada har kupert terreng og noen av fotturene kan være anstrengende siden de går i en høyde på ca. 1 500 – 2 000 moh. Har du bra kondisjon og erfaring av litt tøffere vandringer/fotturer er det selvfølgelig ikke noe problem.

Vi vil dog påpeke at denne fotturen er en av de tøffeste i TEMAs program.

Hvis du vil hoppe over en tur en dag er det naturligvis ikke noe problem, bare du i god tid, allerede dagen før, gir beskjed til reiselederen. Reiselederen vil vise lettere og kortere turer for den som ønsker det.

Se flere tips til fotturen her »

Klima og bekledning

Tidlig om våren og sent på høsten kan det være kjølig spesielt om morgenen. Ta derfor med et par varme plagg i tillegg til lettpakket regntøy.

Du må ha med gode tursko/fjellsko, en vindjakke og en varm genser. Denne fotturen er en av våre tøffeste, om ikke den tøffeste, ikke så mye pga. lengden men fordi vi går i høy høyde.

Driks

Driks er ikke inkludert på denne turen. Beregn ca. 45 EUR totalt per person til bagasjebærere og lokale guider.

Utflukter til Granada og besøket på Alhambra:

Alhambra er et av verdens mest besøkte museer. I løpet av noen uker, først og fremst i mai og oktober når trykket av besøkere er som størst, kan deler av palasset stenges. Dette ligger helt utenfor vår kontroll og informasjon kommer ofte veldig nærme avreise. Det er veldig sjeldent at det skjer, men det har forekommet. OBS, det gjelder først og fremst Nazaríespalasset. Øvrige deler rammes ikke. Vi gjør alt vi kan for at besøket i Granada og Alhambra blir så bra som mulig, og skulle deler av Alhambra utgå pga at kvotene på antall besøkere er fulle, har vi alternative besøk.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.