Fottur i Pyreneeneog en bytur i Bilbao

Fra Biscayabukta til Middelhavet utgjør Pyreneene den naturlige grensen mellom Frankrike og Spania. Mellom snøkledde topper brer imponerende dalfører og blomsterenger seg ut, perfekt for vandringer. Vi går turer i de mektige nasjonalparkene Ordesa og Aigües Tortes på den spanske siden av fjellkjeden. Den åtte dager lange reisen avrundes med en byrundtur og avskjedsmiddag i den baskiske metropolen Bilbao. 

Reisefakta

Land: Spania

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 19-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Nasjonalparkene Aigües Tortes og Ordesa
 • Blomsterenger og fjellbekker
 • Idylliske fjelllandsbyer
 • Sjeldne blomster som Edelweiss
 • Byrundtur i Bilbao

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Ankomst og avreise til Pyrenéene

Avreise fra Skandinavia. På Barcelonas flyplass møter TEMA reiseleder oss for videre bussreise til det vakre alpine landskapet omkring den lille byen Boí. Ferden går fra middelhavskysten til Pyrenéenes majestetiske fjellmassiv gjennom Catalonias landsbygd, mindre byer, små samfunn og pittoreske fjellandsbyer. Etter en drøy time begynner man å skimte de sydlige fjellskråninger til Pyrenéene som hele veien fra Middelhavet til Biscayabukta utgjør en imponerende naturlig grense til Frankrike. Etter Sierra Nevada i Andalucía er det landets høyeste fjellkjede, om man ikke regner med vulkantoppen Teide på Tenerife som er Spanias høyeste topp. Vi har valgt noen av de vakreste stedene for våre fotturer i løpet av denne uken. Mellom evig snødekte topper på mer enn 3 000 meter brer imponerende dalganger og strie elver og blomsterenger ut seg. Her opplever vi noen av Europas mest imponerende naturområder.  

Vi bor i utkanten av den særpregede nasjonalparken Aigües Tortes. Den vegetasjonen av Middelhavsflora som du så fra bussvinduet på starten av dagen, har nå blitt erstattet av prydbusker, rognebærtrær, ask og pyreneisk eik.  

Felles velkomstmiddag og mulighet til å bevege å seg.  

Dag 2 – Romantiske kirker og liljer 

Vi innleder dagen med en bussutflukt til nabobyen Taüll, for å se nærmere på ordentlig velbevarte romanske kirker, Saint Climent og Santa Maria. Kirkene er fra begynnelse av 1100-tallet med høye, vakre klokketårn. Ni av kirkene i dette området er opptatte på Unescos verdensarvliste.  

Etter dette interessante besøket begynner vi på reisens første fottur som går mellom noen typiske pyreneiske fjellandsbyer. Også disse med romanske kirker fra 1100-tallet. På engene langs veien har du mulighet til å oppdage den vakre martagonliljen, forhåpentligvis i full blomst. Fotturen går mellom 1260 moh. ned til 1090 og tilbake til 1260.  

På et passende sted nyter vi en herlig pikniklunsj i henrivende omgivelser.

Dag 3 – Aigües Tortes ville natur 

Hele dagen vies til en av reisens lengste fotturer, ca. 11 km. Fotturen tar oss dypere inn i Aigües Tortes, Pyrenéenes villeste natur, som har vært nasjonalpark siden 1955. Her kan du finne imponerende eksemplarer av den pyreneiske liljen og mange fargerike orkidéer,

Større dyr som ulv og bjørn er praktisk talt helt utryddet, ville dyr er alltid vanskelige å oppdage men med litt flaks kan man støte på hjort. Landskapet er dramatisk, snørikt på våren og bratt.

Vi starter på 1 830 meter over havet og vandrer i den delen av parken som har fått navnet sitt etter alle vassdragene som snirkler seg frem, meandre, i landskapet Aigües Torte, direkte oversatt blir det noe slikt som kurvede vann. Etterhvert kommer vi opp til sjøen Estany Llong på ca. 2 000 moh. Etter en kopp kaffe på fjellstua fortsetter fotturen og kommer så smått opp til reisens høyeste punkt Portarró d´Espot, 2 429 meter over havet.

Tilbake til hotellet i Boí er kvelden fri frem til vår felles middag.

Dag 4 – Via middelalderbyen Aínsa til Ordesa 

Dagens bussreise på ca. 150 km tar oss langs foten av Pyrenéene sydlige skråninger og byr på stor skjønnhet. Vi forlater Catalonia og kommer inn i regionen Aragonia. Vi stopper på flere steder bl.a. det lille samfunnet Aínsa, en av regionens best bevarte middelalderbyer. Der vier vi noen timer til å rusle rundt på de brosteinsbelagte gatene og ser nærmere på den romanske kirken Santa Maria fra 1100-tallet.  

Vi vandrer etterhvert opp til den pyreneiske fjellkjeden igjen og ankommer den lille fjellandsbyen Torla. Her bor vi i tre netter helt inntil nasjonalparken Ordesa, som er en av Pyrenéenes mektigste og vakreste. Den er dessuten også en av de eldste! Allerede i 1918 fikk området nasjonalparkstatus. I dag står Ordesas nasjonalpark på Unescos verdensarvliste.

De aragonske Pyrenéene er generelt høyere enn de katalanske. Her finner man også Spanias tredje høyeste fjell Pico Aneto på 3 404 moh. De andre to som er høyere er Teide (3718) på Tenerife og Mulhacén (3482) i Sierra Nevada i Andalucía. Spania har over 200 fjelltopper på over 3 000 moh. De fleste finner man nettopp her i Pyrenéene.

I løpet av ettermiddagen kommer vi frem til Torla, der vi skal overnatte de følgende 3 nettene. Torla ligger ved elven Ara. Herifra ser man de loddrette fjellveggene i bakgrunnen reise seg opp mot himmelen.

Tid på egen hånd frem til middagen.

Dag 5 – Ordesas flora og fauna 

Ordesa y Monte Perdido er en 55 000 hektar stor nasjonalpark som ble grunnlagt i 1918. Den er sammenhengende med Parc National des Pyrénées på den franske siden. Sammen har de vært med på Unescos verdensarvliste siden 1997. Dagens fottur går inn i Circo de Soaso, en dalgang som ble dannet av en isbre for ca. 10 000 år siden. Ovenfor oss ruver Monte Perdido (3 355 moh.), som er Spanias høyeste kalksteinsfjell. Vi starter ved Prado de Ordesa på 1 300 moh. og vandrer 9 km opp til Cola de Caballo 1 755 moh., for deretter å komme tilbake til 1 300. Totalt vandrer vi 18 km. Naturen forandres hele tiden. Først går man gjennom skog av bøk, buksbom og edelgran. Høyere opp åpner landskapet seg der man finner akeleie, orkidéer, paradislilje (Sankt Brunos lilje) og med litt flaks også edelweiss og mange andre alpine arter. For botanikeren, eller for deg som uten større vitenskap bare elsker blomster, er nasjonalparken et paradis. Ordesas nasjonalpark er også rik på rovfugler, som pilegrimsfalk, gåsegribb og den imponerende lammegribben.

Det blir en lang og givende dag ute i naturen. For de som eventuelt ikke ønsker å gå hele turen kan reiselederen forklare hvordan man kan korte ned på dagens vandring.

Dag 6 – Enger og fossefall 

Pyrenéene overrasker hele tiden med sin dramatiske natur, men også for kontrastene mellom storslått og idyllisk. Dagens fottur i Otaldalen er en av de vakreste av denne ukens vandringer. Vi tar taxi opp til Bujarueladalen, hvorfra vi innleder dagens fottur, som starter i San Nicolas og går innledningsvis over en romansk bro og videre gjennom et landskap av enger som brer ut seg langs den strie elven Ara.  

Første etappen på 4 km har en høydeforskjell på ca. 300 m og vel oppe på litt høyere høyde kan man se Rolandspasset som ligger på den franske siden av Pyrenéene. På en grusvei som snirkler seg frem i det alpine landskapet kommer vi etterhvert inn i Otalos isbredal, som byr på storslagen skjønnhet. Her dekker vi opp til dagens pikniklunsj.

For de veltrente er det mulig å vandre hele veien tilbake til hotellet i Torla. Vi andre vender tilbake på samme måten som vi kom, med taxi. Vil man bytte bort dagens vandring helt, finner det også andre bra alternativer.

Dag 7. Bilbao

Etter noen fine fotturer og opplevelser i Pyrenéerne, nærmer vi oss slutten på denne reisen. Men før vi reiser hjem blir det tid til å gjøre oss kjent med Baskiens største by, Bilbao.

På tross av at byen ligger cirka 12 kilometer fra havet, er den en av landets største havner med jern- og stålindustri som viktigste næringskilde.

Bilbao hadde lenge et veldig dålig rykte med store sosiale problemer. Men i 1997 oppstod et nytt interesse for byen etter åpningen av Guggenheimmuseet, en spektakulær byggning av arkitekten Frank Gehry. I etterkant av dette har det skjedd mye i Bilbao, og byen har blitt modernisert og fått en plass på verdenskartet. Samtidig med dette økte også interessen for den utsøkte baskiske matkulturen, ikke bare i Europa men i hele verden.

På kvelden venter en avskjedsmiddag på en lokal baskisk restaurant.

Dag 8. Hjemreise

Fram til avreise mot flyplassen er dagen ledig for egne aktiviteter.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Norge
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 5 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Barcelona. Buss Barcelona – Boí, ca. 260 km. Middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Boí.


Dag 2

Besøk i landsbyen Taüll. Vandring mellom fjellandsbyer, ca. 10 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 3

Fottur i Aigües Tortes (ca. 11 km). Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Boí – Ainsa –Torla – Ordesas nasjonalpark. Buss 140 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Torla.

Dag 5

Fottur i Ordesas nasjonalpark. Fottur ca. 18 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 6

Fottur langs Araelven til Otaldalen, ca. 10 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 7

Torla – Bilbao. Ca. 323 km. Byrundtur i Bilbao. Frokost og avskjedmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Bilbao.

Dag 8

Transport til flyplassen. Fly Bilbao – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Spania

Innbyggere
40,3 millioner Flateinnhold
504 782 km² Valuta
Euro Religion
Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 % Språk
Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Spania t/r (ankomst Barcelona, hjemreise fra Bilbao. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 45 Euro per person til sjåfører, lokalguider, felles måltider og eventuell bagasjeservice. For å gjøre dette så smidig som mulig betaler dere dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Valuta

Euro (EUR)

De vanligste bank- og kredittkort fungerer i de fleste butikkene.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta. 

Klima og bekledning

Det kan bli veldig varmt på dagtid i Pyrenéerne i nasjonalparkene mellom mai-september. Temperaturen kan variere fra kjøig morgen til varmt på dagen, og regn kan forekomme. Vi befinner oss på 1000–1500 moh., men noen dager 2500 moh.

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se for eksempel www.bbc.com eller www.yr.no.

Fotturen

Pyreneene har et kupert terreng og noen av vandringene kan være anstrengende. Har du god kondisjon er det selvfølgelig ikke noe problem. Andre vandringer er lettere. Skulle du føle for å stå over en vandring, er det selvfølgelig fullt mulig, gi bare beskjed til reiselederen dagen før. Reiselederen vil da foreslå en lettere og kortere vandring for den som ønsker det.

Se flere tips til fotturen her »

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose