Mallorca for alle sansertil fots og på sykkel

En mer allsidig opplevelse av Mallorca enn dette kan du vanskelig forestille deg. Vandringer i vakker natur mellom Deiá og Puerto de Sóller og i Na Burguesa, en del av den vakre fjellkjeden Serra de Tramuntana. Vi tar også en spennende sykkeltur i Palma med historie, kunst og nåtid. Vin- og olivenoljesmaking samt et besøk i den idylliske fjellandsbyen Valldemossa står også på programmet. 

Reisefakta

Land: Spania

Reisetype: Fotturer - Mat- og vinreise - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-23 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Palma de Mallorca
 • Oliven- og vinsmakinger
 • Oppdag Palma på sykkel
 • Vandring i Na Burguesa
 • Utflukt til Valdemossa med lunsj

Dagsprogram
2019

Dag 1. Ankomst Palma de Mallorca
Til tross for størrelsen og en høy befolkningstetthet tilbyr Mallorca et stort og variert utvalg av severdigheter. Høye fjell som stuper ned i havet, våtmarker, sandstrender, idylliske jordbrukslandskap, appelsin- og olivenlunder og pinjeskog – alt omgitt av blått hav. I tillegg kommer en perle av en storby med noe for enhver smak: kultur, shopping, trivelige restauranter og tapasbarer. Palma de Mallorca er en virkelig kulturby full av interessante historiske bygninger og monumenter, men den er også en moderne sydeuropeisk by med alt hva det innebærer - mulighetene til å nyte og utforske er nesten ubegrensede.

I løpet av uken får vi stifte bekjentskap med noen av øyas mest interessante og vakreste steder, men også noen mindre kjente, men ikke desto mindre severdige. Vi utforsker øya med alle våre sanser: med buss, til fots langs stier og postveier fra middelalderen, men også en dag på sykkel. Vi smaker på vin og olivenolje og nyter det beste øya har å tilby.

Dag 2. Utflukt til Valldemosa
Vi vier dagen til de vestre og nordvestre delene av Mallorca. Her dominerer fjellandskapet, men på sine steder er det også frodig grønt. Vårt første stopp er i Es Grau med en fantastisk utsikt over kysten, og etter hvert kommer vi til det som anses som Mallorcas vakreste landskap. Høyden over havet gjør at klimaet er svalere i de varmeste sommermånedene og mange av øyas velstående innbyggere har bygget sine sommerresidenser her. Det mest staselige og største er kanskje La Granja som i dag rommer et folkemuseum og en restaurant. På 1100-tallet var det et munkekloster, men ble senere et rikmannspalass.

Etter en guidet tur og lunsj fortsetter vi til Valldemosa, byen som ble plassert på verdenskartet av Fréderic Chopin og George Sand, den franske forfatterinnen som skrev under pseudonym og som egentlig het Aurore Dudevant. Valldemosa har en meget vakker beliggenhet og det hviler en fredelig atmosføre over stedet. På slutten av 1830-tallet tilbrakte dette spesielle paret en vinter her, hun var 34 og han 28 år. Chopin led av tuberkelose og trodde at klimaet skulle helbrede han, men den vinteren var usedvanlig kald og fuktig og det var heller ikke lett å varme opp kartusianerklosteret der de bodde. I boken ”Vinter på Mallorca” forteller George Sand om deres besværligheter. Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen og resten av dagen og kvelden er til fri disposisjon.

Dag 3. Bytur i Palma på sykkel

Palma de Mallorca, Balearenes hovedstad, er målet for dagens spennende utflukt. Med sine 350 000 innbyggere er den en liten storby, men når det gjelder butikk-, restaurant- og barutvalget er den på linje med en kosmopolitisk storby - en by for enhver smak og lommebok. Palma utforskes gjerne til fots, men det går like bra, og litt raskere, med sykkel. Rundturen tar cirka 4 timer og vi følger havet før vi tar av og fortsetter langs de gamle bymurene ved Parc de la Mar. Dette er en gammel by med en lang, og til tider dramatisk fortid som spenner over sivilisasjoner og kulturer: fønikere, kartagere, romere, vandaler og arabere. På begynnelsen av 1200-tallet erobres byen av de kristne fra fastlandet og Jaime I av Aragonia river byens moské og beordrer en staselig katedral oppført på samme sted. Etter et besøk i katedralen fortsetter vi inn i hjertet av Palma med Plaça Major og la Rambla der det syder av liv og røre. Vi sykler via Passeig Maritim tilbake til hotellet. Ettermiddagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 4. Fottur fra Deia til Puerto de Sóller
Vi innleder dagen med en fottur fra Deià til Puerto de Sóller, men først får vi oppleve atmosfæren i Deià som allerede tidlig på 1900-tallet lokket til seg mange kjente kunstnere. Den mest kjente er nok forfatteren Robert Graves som flyttet hit etter et tips fra den amerikanske forfatterinnen Gertrude Stein, som beskrev den som følger: ”Det er paradiset, hvis du holder ut med det”. Andre kjente personer som har oppholdt seg her er blant annet Ava Gardner, Alec Guinnes, Anais Nin og den unge Gabriel García Marques, nobelprisvinner i litteratur. Fotturen, som tar cirka 5 timer, går i et rolig tempo med flere stopp underveis.

I Puerto de Sóller venter en velsmakende fiskelunsj før vi ser nærmere på dette lille kystsamfunnet som ligger litt atskilt på grunn av fjellkjeden Tramuntana, men den naturlige isoleringen har nok bidratt til at man har beholdt noe av det opprinnelige til tross for flere tiår med masseturisme. Sent på ettermiddagen tar vi toget fra Sóller til Son Reus like utenfor Palma der bussen venter for å kjøre oss det siste stykket til hotellet. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 5. Ledig dag
Hele dagen er fri til egen disposisjon. I fint vær kan stranden kanskje friste. Palma er et annet alternativt, og her kommer man seg lett til med buss eller taxi.

Dag 6. Oliven- og vinsmaking

Man behøver ikke å reise langt fra Palma for å oppleve en levende landsbygd med frukt- og grønnsaksavlinger og der appelsin- og olivenlundene avgrenses av eldgamle steinmurer i det vakre landskapet. Dagens tema går i matens og drikkens tegn. Som de fleste regioner i Spania har også Mallorca sine mattradisjoner og lokale spesialiteter, basert på et typisk middelhavskjøkken med mye frukt og grønnsaker og der olivenoljen har en enormt viktig rolle. Det er lenge siden olivenoljen fant veien til Nord-Europa, men aldri har den vært så populær som nå, og de helsebringende egenskapene er velkjent over hele verden.

Det spanske ordet for olivenolje er aceite, opprinnelig et arabisk ord for olivensaft, og brukes i dag for all vegetabilsk olje. Historisk sett har olivenoljen spilt hovedrollen i Mallorcas økonomi og vært en av de absolutt viktigste eksportartiklene. I flere århundrer, til helt inn på 1900-tallet, kunne man benytte olivenolje som valuta for kjøp av produkter fra ”fjerne land”. I dag produserer Mallorca noen av verdens fremste olivenoljer. Vi besøker et av de mest kjente ”olivenhusene” for å lære oss litt mer om denne magiske frukten som har hatt en så stor rolle i middelhavregionens kulturer. En prøvesmaking av olivenolje med snacks og et glass vin er også inkludert.

Fra Puig de Ruanda, drøyt 500 meter over havet, nyter vi utsikten fra klosteret Santuarí de Nostra Senyora. Herfra er det ikke langt til det lille samfunnet Poreres, omtrent midt på øya og omgitt av et jordbrukslandskap. Jaume Mesquida Bodega er en av de mest kjente vingårdene på Mallorca, en familiebedrift som har produsert vin i flere generasjoner. Her høstes druene for hånd og i stedet for traktorer benytter man kjerrer trukket av esler for ikke å forstyrre stillheten og ”stresse” druene. Etter et interessant innblikk i produksjonen får vi selv bedømme resultatet under en vinsmaking før vi setter oss til bords for å nyte en lunsj med lokale spesialiteter. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 7. Fottur i Na Burguesa
Na Burguesa ligger i den sydvestre delen av fjellkjeden Serra de Tramuntana som ble oppført på Unescos verdensarvliste i 2011. Fjellkjeden Tramuntana følger hele Mallorcas nordvestre kyst og har Balearenes høyeste topp Puig Maior 1445 moh. Serra de Verdensarven ble først og fremst tildelt på grunn av det vel bevarte kulturlandskap med tusen år gamle tradisjoner. Dagens fottur tar ca. 4 timer. Fra Coll de Sa Creu vandrer vi på Na Burguesas eldgamle veier, og kommer ned til det lille samfunnet Génova som har et velfortjent godt rykte som et matmekka. Her avslutter vi en spennende dag med en delikat lunsj på en av de velkjente restaurantene.Sent på ettermiddagen er vi tilbake på hotellet.

Dag 8. Hjemreise
I løpet av dagen reiser vi til flyplassen for hjemreise til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Mallorca
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Mallorca. Transport til hotellet.

Dag 2
Heldagsutflukt til La Granja og Valldemosa. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Halvdags sykkeltur i Palma de Mallorca, ca. 4 timer, Vann, frukt og frokost er inkludert.

Dag 4
Heldagstur med fottur fra Deià til Puerto de Sóller. Fotturen tar ca. 5 timer. Vann og frukt samt frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5

Dagen er fri til egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 6
Heldagstur med gastronomisk tema. Oliven- og vinsmaking. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Heldagstur med fottur i Na Burguesa. Fotturen tar ca. 4 timer. Vann og frukt samt frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Mallorca – Skandinavia. Transport til flyplassen. Frokost er inkludert.

Spania

Innbyggere 46,6 millioner
Flateinnhold 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 %
Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Mallorca t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 40 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Turistskatt
Noen reisemål i Spania har innført turistskatt. Skatten er for tiden EUR 0,5–5 per natt per person; avhengig av sesong og hotellstandard. Hvor og når denne skatten gjelder ligger utenfor vår kontroll og kan ikke inkluderes i prisen. Derfor betaler hver TEMA-kunde skatten selv på plass.

Gruppens størrelse
Minium 20 personer og maksimum 23 personer

Valuta

Euro (EUR). På utfluktene kan det være vanskelig å veksle valuta, ta med en egen reisekasse for utlegg og innkjøp. De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima og bekledning
I begynnelsen og slutten av sesongen kan det være kjølig om morgenen og kvelden og regnskurer forekommer. Ta med et varmt plagg og lettpakket regntøy. Du kan hovedsakelig regne med et behagelig sommervær. Når det gjelder kveldsantrekk på restaurant o.l. er ikke spanjolene overdrevent formelle, men det er god skikk å kle seg om til middag. Det viktigste er gode sko, klær til sykketuren og egen hjelm.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Sykkelturen
Du kan med fordel ta med egen hjelm selv om det finnes utlån. Syklene er av modellen mountainbikes, og disse er ikke utstyrt med vannflaskeholder eller sykkelvesker. Vi anbefaler derfor at du tar med en liten ryggsekk.
Se flere tips til sykkelturen her »

Fotturen
Ta med et par stødige og gode sko for fotturen. Kraftige joggesko går bra.
Se flere tips til fotturen her »

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.