Nyhet

Sørlige Englandmed Somerset og Dorset

Windsor Castle innleder vår innholdsrike rundreise via sjarmerende Bristol til historiske Bath, langs berømte Jurassic Coast mot Bournemouth og videre til Poole, New Forest og Winchester. Vi tester ost i Cheddar og smaker gin på Bombay Sapphire destillery, nyter utsikten ved Durdle Door og drikker te ved Jane Austen House. 

Reisefakta

Land: Storbritannia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 17-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Windsor Castle
  • Cheddarsmaking
  • Bath
  • Jurassic Coast
  • Jane Austen House

Dagsprogram
Sommer 2020

Dag 1 – Velkommen til England

Ved ankomsten til flyplassen i London blir vi møtt av reiseleder fra TEMA, for felles bussreise til det kongelige slottet – Windsor Castle – like vest for hovedstaden. Slottet er Storbritannias største og et av landets mest velkjente – oppført av Wilhelm Erobreren etter invasjonen av England i 1066 - slaget ved Hastings. Windsor Castle har gjennom århundrer blitt utbygd flere ganger og regnes i dag som verdens største, bebodde slott og et av de eldste, fortsatt aktive slottene.

I 1917 tok den britiske kongeslekten navnet Windsor etter dette slottet og selv i dag er Windsor Castle et av den britiske monarkens offisielle residenser. Dette, i tillegg til blant annet Buckingham Palace og Holyrood Palace i Edinburgh, Skottland. Titt gjerne en ekstra omgang på flagget over slottets runde tårn. Er det det så kalte «Royal Standard» som vifter i vinden, er det mest sannsynlig at hennes majestet er hjemme.

Turen fortsetter deretter drøyt to timer vestover, før vi når dagens sluttdestinasjon, Bristol. En gammel havneby full av severdigheter og kjent før sitt pulserende kulturliv. Gjennom hele året har Bristol evenementer og festivaler. Her er det også rikelig med førsteklasses restauranter og kafeer. Resten av dagen er ledig til å oppdage Bristols gater og torg på egen hånd. Om kvelden samles vi igjen til en felles velkomstmiddag.

Dag 2 – Bristol – Cheddar Gorge

Vi innleder dag to med en felles rundvandring i Bristol, for å føle den summende universitetsbyen på pulsen. Turen går langs Bristols historiske havn, der vi besøker museskipet SS Great Britain, et dampskip som på midten av 1800-tallet ble regnet som det lengste passasjerskipet i verden. Hun var også det første, jernbygde dampskipet som krysset Atlanteren. Gå ombord på det vakkert restaurerte skipet, utsmykket med flagg som om det var klar til avgang og forestill deg hvordan det føltes å reise over Atlanteren på dronning Victorias tid. Skipet oppbevares inni et «glasshav», slik at luftfuktighet og andre ytre elementer ikke skal tære på det. Luften inne i «tørrdokken» er faktisk like tørr som i en ørken.

Vi forlater Bristol for denne gang og forflytter oss en snau time sørover. Her venter et av Storbritannias vakreste og historisk mest interessante områder – Cheddar Gorge – en lang og dyp kalksteinsravine, som er blitt gravd ut av elver med smeltevann og som har rent gjennom området i løpet av de siste 1,2 millioner år. Under bakken har vannet dannet grotter i den porøse kalksteinen, rik på både stalaktitter som stalagmitter. Forhistoriske funn som er foretatt i og omkring grottene viser at mennesker har benyttet disse som hjem eller tilfluktsteder i nesten 40 000 år. I 1903 ble Storbritannias eldste, komplette skjelett – Cheddar Man – funnet og er blitt fastslått å være over 9 000 år gammel.

Nå er det kanskje ikke raviner og grotter vi i første rekke forbinder med navnet Cheddar. Og selvfølgelig kan vi ikke fortsette vår rundreise uten å ha fått prøvesmake litt av det gule gullet først. Osten som er blitt laget her siden 1100-tallet og som i dag sannsynlig er verdens mest etterlignede. Utenfor landsbyen Cheddar gjør vi derfor et besøk hos Cheddar Gorge Cheese Company, for å lære oss alt om produksjon og pakking av den avholdte osten og for å få oss en etterlengtet smakebit.

Om ettermiddagen ankommer vi den anrike byen Bath, der vi har resten av dagen og kvelden til egen disposisjon. Be gjerne reiselederen eller hotellets personale etter tips om restauranter til en middag på byen.

Dag 3 – Bath

En gang i tiden oppført for å tilgodese behovet for både fornøyelse og avkopling har Bath vært en selvfølgelig destinasjon helt siden romertiden, i jakten på velvære. Byens naturlige, varme kilder lokker fortsatt mengder av besøkere, men vennlige Bath byr også på en overflod av bra restauranter, shopping og en høyst levende kulturscene.

Cirka år 870 f. Kr. skal den keltiske kongen Bladud ha oppdaget en ny kilde, der romerne valgte å bygge et badekompleks dedikert gudinnen Sulis Minerva. Den opprinnelige bygningen sto ferdig en gang i løpet av det første århundre e. Kr., men badene ble med tiden bygd ut og ble stadig mer sofistikerte gjennom de 400 årene de ble brukt. I dag får vi mulighet til å besøke og på nært hold beundre dette fantastiske friluftsbadet, som på sine steder overgår i mindre badekammere og områder for sosial omgang.

Et tilbakevendende innslag på denne rundreisen er den berømte forfatterinnen Jane Austen og vårt besøk i Bath er ikke et unntak. Her bodde Austen gjennom flere år og fant inspirasjon til flere av sine bøker. Til hennes ære besøker vi denne dagen Jane Austen Centre og Regency Tea Rooms for litt «afternoon tea».

Resten av dagen og kvelden har vi ledig og har tid til å prøve å finne nye, spennende sider ved denne mangfoldige byen.

Dag 4 – Glastonbury Tor

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og reiser videre sørover. Dagens første stopp blir Glastonbury Tor, en kolle dit folk har valfartet fra tidenes begynnelse og et sted fullt av spennende historier, legender og åndelighet. På toppen av bakken står tårnet til St. Michaels kirke, det eneste som står igjen av de to kirkene som ble bygd her under middelalderen og som senere ble revet etter ordre av Henrik VIII. Langs kollen løper sju sirkelformede terrasser, som ingen helt sikkert vet hva de ble benyttet til. En av mange forklaringer er at kollen lenge var et pilgrimsted og at terrassene ble bygd, slik at pilgrimene skulle bevege seg langsomt oppover til toppen i en slags meditasjon.

Folketroen er sterk i området og enkelte er overbeviste om at en kraft fra kollens indre påvirker menneskers bevissthet og får oss til å komme i kontakt med vår sjel. I de engelske legendene sies det at denne kollen har vært en portal til landet Avalon, den myteomspunne øya, som det fortelles om i historiene om Kong Arthur.

Uansett hva en velger å tro på er «The Tor» et både vakkert og spennende sted å besøke. Ofte ligger tåken tett her og skaper en spesiell, nesten magisk atmosfære. På klare dager får du i stedet en fantastisk utsikt, til tross for kollens lave høyde på 158 meter. Blant annet kan vi se fjellkjeden Mendip Hills som skjuler ostebyen Cheddar og de eldgamle grottesystemene vi besøkte tidligere på reisen. I det grønne landskapet som strekker seg ut foran oss forenes pittoreske landsbyer med slyngende småveier og havnehager fulle av beitende sauer. En ekte idyll.

Så venter en av landets utvilsomt vakreste katedraler, Wells Cathedral, døpt etter de kilder som fortsatt finnes i den omgivende hagen. Den nåværende katedralen ble påbegynt i ca. 1175 på stedet til en mindre kirke. Den daværende biskopen vekte ideen om å bygge i en ny, revolusjonerende arkitektur fra Frankrike på den tiden og Wells ble dermed Englands første gotiske katedral. Gjennom de følgende århundrer opplevde Wells Cathedral atskillige regenter, krig, okkupasjon og politiske klima, utbygginger, forandringer og til slutt renovering. Vi kan raskt konstatere at det er en dom som har eldet med verdighet og hvis skjønnhet ikke lar sine besøkere være uberørte.

Vi tar farvel med katedralen og fortsetter sørover. Det blir en vakker tur gjennom den engelske landsbygden, der vi etter hvert forlater grevskapet Somerset for Dorset. Snart når vi også Jurassic Coast, en av Storbritannias mest gedigne kyststrekninger, kjent for sine geologiske rikdommer fra juraperioden. Dersom vi har tid vil vi foreta et par kortere stopp i sjarmerende Lyme Regis og vakre West Bay, som med sine fantastiske klipper ble kjente via den populære, britiske kriminalserien Broadchurch.

I nærliggende Dorchester stopper vi for natten og kvelden er ledig til egne eventyr.

Dag 5 – Durdle Door – Bournemouth

I dag får vi nyte mer av sørlige Englands Jurassic Coast, når vi fortsetter vestover mot Bournemouth. På veien stanser vi opp ved to av Dorsets mest fotografert landemerker – Lulworth Cove og Durdle Door. Området rundt Lulworth anses å være en av de beste stedene i verden før studier i geologi. Fakta er at hele kyststrekningen anses å være av så pass stor geologisk betydning at den 2001 ble utnevnt til Englands første naturlige verdensarv av UNESCO. Her har hav, elv og vær gjennom millioner av år erodert fjellet og på enkelte steder skapt fenomenale landformasjoner – hvorav noen er blitt populære attraksjoner – som Durdle Door.

Durdle Door utgjør en del av en større kalksteinsklippe, der bølgenes kraft gjennom millioner av år har laget et hull gjennom steinen. Resultatet er blitt til en vakkert hvelvet bue, som synes å reise seg fra havet et stykke fra stranden. Navnet Durdle stammer fra det gamle, engelske ordet «thirl», som betyr å bore eller bryte gjennom. En fryd for øyet er også nærliggende Lulworth Cove, som med sin nesten sirkelrunde bukt, hvite steinstrand og klarblått vann lokker badere og naturelskere fra alle kanter. Gå heller ikke glipp av et besøk til utsiktspunktet Stair Hole, som er det beste stedet for å virkelig forstå hvordan erosjonen kontinuerlig former denne kysten. Herfra er det lett å se både grotter, forblåste hull, hvelv, stabler og stumper, som alle er vanlige eksempler på nettopp erosjon.

Om ettermiddagen ankommer vi Bournemouth og vi har resten av dagen og kvelden ledig til å utforske dette klassiske badestedet. Her venter de gamle fornøyelsespalassenes blinkende lys og duften av vineddik fra fish’n chips-bodene langs Bournemouth Beach, en strand som ved flere anledninger er utpekt til Storbritannias beste.

Dag 6 – Sea Train Adventure Cruise – Bucklers Hard – Winchester

En spennende opplevelse venter oss. Etter frokost og utsjekking går bussen til havnen i Poole, der vår Sea Train Adventure Cruise begynner. Vi klatrer først ombord på det fartøyet som skal ta oss gjennom havnen og ut til havs. Det bys på vakre vyer når vi cruiser langs den østre spissen av Jurassic Coast, mot det populære feriestedet Swanage. Vel framme får vi litt tid til egne oppdagelser, eller til å spise litt, før det er på tide med neste etappe.

Nå tar vi et steg tilbake i tiden og border Swanage Railway Steam Train, et stilig damplokomotiv og tog fra 1885. Vi lener oss tilbake og nyter det karakteristiske, grønne landskapet som åpenbarer seg utenfor, mens lokomotivet tøffer avsted i et behagelig tempo. Sluttdestinasjonen er det historiske tettstedet Corfe og ruinene av Corfe Castle, en ikonisk levning fra den engelske innbyrdeskrigen. Her møter bussen opp til videre ferd østover, men bruk gjerne en liten stund for å suge til deg litt av Corfes anrike atmosfære og 1000-årige historie.

Neste stopp blir Bucklers Hard, et pittoresk lite tettsted beliggende i den sørøstre del av nasjonalparken New Forest. Stedet ble opprinnelig døpt til Montagu Town og var tenkt som en frihavn for handel med Vestindia. Stedets geografiske beliggenhet var også lønnsom for skipsbyggingen med nær tilgang til beskyttede og navigerbare vannveier. Under 2. verdenskrig ble det bygd torpedobåter og elven virket som base for mange av de landingsfarkoster som ble brukt til invasjonen i Normandie. I dag er Bucklers Hard en populær turistdestinasjon med sine stilige, georgianske hus, som står på rad og rekke langs elven. Her er det også et lite marinemuseum og en moderne båtmarina.

Sent på ettermiddagen ankommer vi Winchester og tar oss tid til ett besøk i berømte Winchester Cathedral. I Europas lengste, middelalderske katedral kan vi oppleve mange høydepunkter, ikke minst veggmaleriene fra 1100-tallet og alle treskjæringene fra middelalderen. Med litt flaks kan vi også nyte vakker kveldssang fra et kor, som vanligvis framføres tidlig om kvelden og som skaper en spesiell atmosfære. Etter besøket sjekker vi inn på vårt hotell og deretter får vi en ledig kveld i Winchester.

Dag 7 – Jane Austen House – Bombay Sapphire

Jane Austens hus i Chawton, Hampshire er i dag det eneste huset i verden, der en tidligere forfatterinne levd og virket, som er åpen for allmennheten. Det var her hennes talent og forfatterskap blomstret og det var her hun skrev, reviderte og publiserte alle sine bøker, deriblant Stolthet og Fordom, Fornuft og følelser og Emma. Vi foretar et besøk i Jane Austen House Museum, av mange ansett som en av de viktigste stedene med litterær tilknytning i verden.

Her flyttet den berømte forfatterinnen inn i 1809 og levde de siste åtte årene av sitt liv. Museet har en omfattende samling gjenstander med tilknytning til Austen, blant annet brev hun skrev og personlige tilhørigheter. Noen av høydepunktene er smykkene hennes, førsteutgaver av bøkene hennes, møbler, stoffer og bordet, der hun skrev sine avholdte verk.

I brevene sine refererer Jane Austen i blant til noe hun kaller «The Great House». Huset det gjelder er den elisabetanske herregården Chawton House, som ligger like utenfor Hampshire. Chawton House ble eid av Janes bror Edward og her tilbrakte hun mye tid sammen med familien. I dag gir herregården husly for forskningsbiblioteket til The Centre for the study of early women’s writing. Her finnes det en samling på over 9 000 bøker med tilhørende originalmanus. Det blir et berikende besøk, der vi også får lære oss mer om det arbeidet som foregår her.

Sent på ettermiddagen unner vi oss en liten aperitiff, før den forestående middagen. Vi hilser på den verdskjente ginprodusenten Bombay Sapphire, før en guidet tur i destilleriet. Besøket avrundes med en gindrink i tilslutning til Mill Bar. Senere på kvelden samles vi igjen til en felles avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 8 – Hjemreise

Vår rundreise i England har nådd sin slutt. Etter en siste frokost på hotellet i Winchester har vi litt egentid, før vi sjekker ut og kjører til flyplassen. Vi håper det har vært en fantastisk uke sammen med oss hos TEMA og har med mange fine minner hjem. Vi håper også på et snarlig gjensyn.


Dette er inkludert i reisen

• Fly London T/R

• Samtlige overnattinger

• TEMA reiseleder

• Adganger ifølge programmet

• 7 frokoster

• 1 lunsj

• 2 middager

• 1 ostesmaking

• 1 Afternoon tea


REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise til London. Besøk på Windsor Castle. En overnatting på hotell i Bristol. Velkomstmiddag inngår.

Dag 2

Rundtur i Bristol, besøk ved Cheddar Gorge og ostesmaking. To overnattinger på hotell i Bath. Frokost inngår.

Dag 3

Rundtur i Bath og ettermiddagste ved Jane Austen Centre. Frokost inngår.

Dag 4

Besøk ved Glastonbury Tor, Wells Cathedral, Lyme Regis og West Bay. En overnatting på hotell i Dorchester. Frokost inngår.

Dag 5

Besøk ved Durdle Door og Lulworth Cove. En overnatting på hotell i Bournemouth. Frokost og lunsj inngår.

Dag 6

Sea Train Adventure Cruise, besøk i Buckler’s Hard og Winchester Cathedral. To overnattinger på hotell i Winchester. Frokost inngår.

Dag 7

Besøk på Jane Austen House, Chawton House og Bombay Sapphire. Frokost og avskjedsmiddag inngår.

Dag 8

Buss til Heathrow og fly hjem. Frokost inngår.

England

Innbyggere 52 millioner
Flateinnhold 130 395 km²
Valuta Britisk Pund (GBP)
Religion 72% kristne, 3% muslimer, 1% hinduer, 0,5% jøder, minoriteter av sikher, buddhister m.fl. Drøyt 15% av britenes sies å ikke ha noen religion.
Språk Engelsk

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår

Flyreise London t/r, øvrige transporter ifølge programmet, del i dobbeltrom, måltider ifølge dagsprogram, reiseledelse fra TEMA, leie av sykler, adganger, samtlige utflukter ifølge programmet, dersom ikke annet blir oppgitt.

Valuta:

GBP - pund. Norske kroner kan veksles i England. Det vil likevel spare tid dersom reisekassa består av engelske pund. De vanligste bankkortene gjelder for kontantuttak i de fleste bankomater.

For mer informasjon om valuta og kurs, kontakt et bank- eller vekslingskontor.

Klima:

Været i det sørlige England er vanligvis vekslende, men klimaet er mildt i hele området.

Klær:

Varme gensere og regnjakke kan bli nødvendig, likeledes solbeskyttelse. Ta gjerne med en liten ryggsekk. Det er viktig å ha gode sko med ordentlige såler. Når det gjelder kveldsantrekk på restauranter og lignende, er det som regel en god vane å skifte om til middag.

Driks:

På denne reisen inngår ikke driks. Vår TEMA-guide samler inn 30 GBP per person når reisen starter og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonale ved eksempelvis felles måltider.


Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.