Fottur i fire landmed smak av Alpene

Alpene i sommersesongen er henførende når vi vandrer gjennom grønne daler, langs fjellsider og smeltevannssjøer, over blomsterenger og gjennom pittoreske småbyer. På samme reise besøker vi de fire alpelandene Østerrike, Liechtenstein, Tyskland og Sveits. Mellom streiftogene prøvesmaker vi viner, oster og snaps.

Reisefakta

Land: Sveits, Østerrike, Liechtenstein, Tyskland

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 1, lett

Reiselengde: 7 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Prøvesmaking av ost, øl og snaps
 • Vandring rundt Lünersee
 • Besøk på blomsterøya Mainau
 • Vandring i Appenzellerland med ysteribesøk
 • Vingårdsbesøk i Liechtenstein

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Fly til Sveits og videre til Østerrike med buss
Fly fra Skandinavia til Zürich i Sveits der vi blir møtt av TEMA-reiseleder og buss. Vi reiser direkte til byene Brand og Bürserberg, midt i det vakre Brandnertal i Østerrike. Her på Tschenglaplatået, 1250 meter over havet, kan du nyte panoramautsikt over fem ulike daler.

Vi sjekker inn på et mindre familieeid hotell som ligger i vakre omgivelser. Avhengig av når vi ankommer er det mulighet for å begi seg ut på egne korte vandringsturer rett fra hotellet. Denne første kvelden ønskes vi velkommen med en tradisjonell middag.

Dag 2 – Fottur i Liechtenstein med vinsmaking
I dag pakker du med deg passet siden vi skal reise til fyrstedømmet Liechtenstein, som ligger mellom mellom Østerrike og Sveits. Til tross for en flate på bare 160 kvadratkilometer deles Lichtenstein inn i tre topografiske områder, fra Rhensänken 450 moh. og til toppen Grauspitze 2599 moh.

Dagens fottur begynner i Walser-byen Triesenberg og avsluttes i Vaduz. Utsikten over Rhindalen er vakker og på den andre siden ser vi de sveitsiske fjellene. Fotturen går gjennom vakker bøkeskog og totalt er vandringen ca. 5 km, fra ca. 890 moh. og ned til Vaduz på knappe 450 moh. Underveis passerer vi Vaduz' fine slott som troner ovenfor hovedstaden Vaduz. Slottet, som ble bygget for ca. 700 år siden, huser i dag fyrsten og hans familie, og de har valgt å ikke ha slottet åpent for allmenheten.

I byen bor cirka 5000 av landets drøyt 30 000 innbyggere. Vel fremme får du et stempel i passet som et bevis på at vi har besøkt den lille mikrostaten.

Din belønning etter fotturen blir et besøk på det fyrstelige Hofkellerei. Vingården Herawingert har vært i fyrstefamiliens eie siden 1712 og jorden her er perfekt for Pinot Noir og Chardonnay. Etter en omvisning får vi lære mer om – samt prøvesmake – noen av gårdens viner.

Etter å ha tilbrakt dagen i Liechtenstein reiser vi tilbake til hotellet i Østerrike og en felles middag og en avslappende kveld.

Dagens vandring: ca. 5,5 km. 400 meter nedoverbakke (!). Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3.

Dag 3 – Høyalpin fottur i Østerrike
Vi sjekker ut fra hotellet og tar taubanen opp til cirka 1 980 meters høyde ved sjøenLünersee. Herifra er det åtte kilometer til Liechtensteins grense og bare fem kilometer til Sveits. Dagens fottur tar oss rundt sjøen, som nå benyttes som vannmagasin og har en dybde på hele 139 meter. Leden er cirka 7,5 kilometer lang og går gjennom et staselig fjellandskap, som også er vernet. Om været er på vår side kan du gjøre en avstikker fra sjøstranden opp til den vakre fjellovergangen Lünerkrinne. I så fall forlenger du fotturen med cirka 2,5 kilometer.

Vår ferd går deretter videre gjennom Grosses Walsertal som er et såkalt biosfæreområde. Dette innebærer en forpliktelse fra myndighetene til å bevare naturen, det biologiske mangfoldet og kulturarven. Dertil skal den sosiale og økonomiske utviklingen ha et sosialt preg og forankring. Området er kjent for sin mangfoldige flora.

I løpet av ettermiddagen gjør vi et besøk hos Gebrüder Bentele for å prøvesmake nasjonaldrikken "schnaps". Produsentene har også mange andre spennende produkter av lokal karakter, f.eks. bivokslys, hudkremer, oster osv. Her finnes noe for enhver smak.

Midt i det vakre Bregenzerwald, med sine myke og runde åser og fjell, ligger dagens endestasjon Sibratsgfäll. Der sjekker vi inn på et familiedrevet Gasthof med mulighet for egne vandringer i hotellets nærhet. Vi nyter en deilig middag etter nok en innholdsrik dag.

Dagens vandring: ca. 7,5 km. 250 meter opp/ned med oppstigning til utsiktspunktet (125 meter ekstra). Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3, med oppstigning til utsiktspunktet 1,5.

Dag 4 – Fottur og kuchen i Østerrike
Formiddagens streiftog i Schönenbach består av en lett vandring på drøye 2,5 imer. Turen går over Iferswiesalpe tilbake til utgangspunktet i Schönenbach. Der blir lunsjen servert i form av en lokal Käserpätzle på en hütte. Den lille bosetningen Schönenbach ligger på drøye 1 000 moh. og er beitemark for et par hundre kyr på forsommeren og høsten. I løpet av høysommeren beiter krøtteret ennå høyere opp.

Vi avrunder dagens aktiviteter med et besøk i pittoreske Schwarzenberg. Byens hovedgate kantes av særpregede, meget vakre hus kledd i trepanel i fiskebeinsmønster. Her får du ettermiddagskaffe med hjemmebakte kaker.

Bussen tar oss tilbake til hotellet og på kvelden venter nok en velsmakende treretters middag.

Dagens vandring: ca. 8,5 km. 140 meter opp/ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1–1,5 av 3, lett vandring nesten bare på grusvei.

Dag 5 – Setertur
I dag fortsetter opplevelsene ved Bodensjøen. På sjøens nivå, langs Alter Rein/Rhinelven, ligger Dornbirn. Over byen troner et staselig fjell ved navn Karren. Vi starter dagen med å ta taubanen opp på fjellet. Her oppe gjør vi dagens fottur gjennom beiteområder med storslått utsikt over Bodensee, eller Lake Constance som innsjøen også heter. Turen går gjennom små bosetninger der dyrene beiter sommerstid. Vår piknik inntas på en passende alpeeng om været tillater det.

Vel nede fra Karrenfjellet forlater vi nå Østerrike og leter oss videre vestover ved Bodensjøens bredder og på andre siden av sjøen finnes vi sjarmerende Konstanz rett på grensen mellom Sveits og Tyskland. Vi bor i den gamle bydelen med brosteinsgater som snirkler seg ned mot havnen.

Dagens vandring: ca. 9 km. Taubane 500 meter +/-. 400 meter opp/ned. Det er mulig å gå ned fra fjellet uten taubane. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1,5 av 3. Ved regn 2 av 3.

Dag 6 – Sveitsisk ost og tysk øl
I dag skal vi utforske den sveitsiske kantonen Appenzell. Hele landet er kjent for ost, men vår favoritt kommer fra Appenzeller Land. Vi begynner dagen med en tur til fots gjennom dette vakkert kuperte og frodige landskapet, og kommer til slutt til Stein, der vi finner Appenzells ysteri. Her får vi lære mer om kunsten og tradisjonen med å lage ost. Selvfølgelig avslutter vi besøket med prøvesmaking av de gode ostene, og deretter en lunsj.

Vår siste kveld sammen tar vi en spasertur gjennom gatene i Konstanz. Ikke langt fra hotellet ligger det et lite bryggeri og her smaker vi tysk øl og spiser en god middag sammen.

Dagens vandring: ca. 6,5 km. 150 meter opp/ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1,5 av 3.

Dag 7 – Tysklands blomsterøy Mainau
Hjemreisedagen har kommet, men får felles program er ennå ikke fullbyrdet. Etter frokost kjører vi buss til blomsterøya Mainau. Her får både botanikeren og historikeren en givende stund.I 1930 var Mainau en overgrodd park. Grev Lennart Bernadotte tok på seg oppgaven å forandre øya til et frodig paradis med planter fra hele verden. I dag finnes det et palme- og et sommerfuglhus som lokker besøkende hit. Det fine barokkslottet ligger også vakkert til. Vi spaserer litt rundt sammen men du får også tid på egen hånd til å utforske og spise lunsj.

Etter en innholdsrik og variert uke er det på tide å dra til flyplassen for hjemreise til Norge.

Dagens vandring/spasertur: ca. 5 km. Jevnt og flatt underlag. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Zürich
• Samtlige overnattinger
• 6 frokoster
• 3 piknik-lunsjer
• 2 hütte-lunsjer
• 5 middager
• 1 hjemmebakt alpesmørbrød
• Ost-, snaps-, vin- og ølsmaking
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Zürich, Sveits. Buss til Brand/Bürserberg, Østerrike, ca. 1 t 45 min. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Brand/Bürserberg.

Dag 2
Fottur i Liechtenstein, knappe 6 km. Besøk på vingård med vinsmaking. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 3
Fottur ved Lünersee, 7,5 km. Snapssmaking. Frokost, hüttelunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Sibratsgfäll/Lingenau.

Dag 4
Fottur i Schönenbach, 8,5 km. Hüttelunsj. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 5
Fottur ved Karren, 9 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Konstanz.

Dag 6
Fottur ved St. Gallen/Appenzellerland, ca. 6,5 km. Besøk på ysteri med ostesmaking. Ølsmaking på bryggeri. Frokost, lett lunsj og middag er inkludert.

Dag 7
Spasertur på Mainau, c. 5 km. Besøk i slott, palme- og sommerfuglhus. Fly Zürich – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Sveits

Innbyggere 8,4 millioner
Flateinnhold
41 285 km²
Valuta Sveitsisk franc
Religion Kristendom (protestanter, katolikker), minoriteter av jøder og muslimer
Språk
Tysk, fransk, italiensk og retoromansk

Østerrike

Innbyggere 8 400 000
Flateinnhold 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Hovedsaklig katolikker; minoriteter av protestanter, ortodokse kristne og muslimer
Språk Tysk er offisielt språk

Liechtenstein

Innbyggere 36 000
Flateinnhold 160,5 km²
Valuta Schweizerfranc (CHF)
Religion Katolikker 77 %, protestanter 7 %, muslimer 4 % m.fl.
Språk Tysk
Styreform Konstitusjonell monarki 

Tyskland

Befolkning 82 millioner
Flateinnhold 356 854 km²
Valuta Euro
Religion 63 % kristne, 5 % muslimer, ca 30 % som ikke er registrert i noe trossamfunn
Språk Tysk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Zürich t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR), Østerrike og Tyskland.
Sveitsiske franc (CHF), Sveits og Liechtenstein.

De vanligste bank-og kredittkortene aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.

Les mer her under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Drikke til maten ved felles måltider er ikke inkludert.

Klima
På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no.
Sommerværet i Sentral-Europa minner om det skandinaviske. Noen av fotturene går i høyden og der kan temperaturen være noe lavere.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet å beregne 25 EUR til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Fotturen
Se flere tips til fotturen her »

Vær oppmerksom på
Hotellendringer kan forekomme. Vi vil gjøre vårt beste for å informere om dette før avreise. Se mer under fliken "Hotell/overnatting".

Hotell/overnatting

Kommentarer

Hotellendringer kan forekomme. Vi vil gjøre vårt beste for å informere om dette før avreise.

Hotellalternativer 2021

Brand
Hotel Walliserhof gjelder for avreise: 11/8, 18/8, 1/9 & 8/9.

Lingenau
Hotel Wälderhof gjelder for avreise: 1/9 & 8/9.
Hotel Ifenblick (Sibratsgfäll) gjelder for avreise: 11/8 & 18/8.

Kontanz
Hotel Graf Zeppelin gjelder for avreise: 26/5, 2/6 & 15/9.

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.