Fottur i Tsjekkiamed Praha og Dresden

Vandre blant slott, steinbroer og sandsteinsklipper i tsjekkiske Böhmen. Under en innholdsrik uke går vi i et landskap som ligner eventyrlandet Narnia, rusler på Karlsbroen i Praha og tar en elvetur på Elbe. Vi ser kulturskatter i tyske Dresden, prøver øl på mikrobryggerier og får et innblikk i den rustikke tsjekkiske matkulturen.

Reisefakta

Land: Tsjekkia, Tyskland

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Historiske Praha
 • Båttur på elven Elbe
 • Vandring ved steinbroen Pravcická brána
 • Kulturbyen Dresden
 • Besøk på mikrobryggerier

Dagsprogram
Avreiser 2019

Dag 1 – Velkommen til Praha

Når du lander på Praha flyplass i Tsjekkia blir du møtt av din TEMA-reiseleder. En kotere transfer tar deg til hotellet som ligger i sentrale Praha. Etter innsjekking har du tid for lunsj på egen hånd i byen. Pass på å suge til deg atmosfæren i Praha. Byens gamle sentrum har stått op UnNESCOs verdensarvlisten siden 1990-tallet, og er kjent for sine imponerende bygninger. Til tross for at Praha har vært rammet av både krig og plyndringer kan byen tilby en av verdens best bevarte samlinger av kultur og arkitektur. Her finnes det enormt mye å se og oppleve.

Senere på ettermiddagen gjør vi en felles vandring i gamlebyen. Vi kommer til å gå forbi torget og ta en titt på den astrologiske klokken. Klokken er fra år 1410 og har en interessant historie som reiselederen kommer til å fortelle mer om. I tillegg til fire forskjellige tidsangivelser, deriblant babylonsk og gammeltysk, viser klokken også solens og månens posisjon. Vi vandrer deretter videre i Praha og spaserer over en av Prahas mest velkjente seværdigheter, Karlsbroen. Broen er over 500 meter lang og er utsmykket med helgenstatuer langs sidene. Deretter går vi videre mot de jødiske kvarterene og får høre om historien som er tilknyttet dem. Her får vi også mulighet til å se en av de eldste synagogene i Europa og høre hvem Golem var. Vi avslutter den første dagen med en felles velkomstmiddag og sammen planlegger vi uken som kommer.

Dag 2 – Decín og fottur i Tiské Steny

Etter frokost reiser vi videre nordover i Tsjekkia og stopper ved en konsentrasjonsleir i Terzin, Theresienstadt. Her kommer vi til å få en omvisning og få høre fortellinger fra den tragiske, men dog så viktige historien. Byen og norgen ble bygget for å forsvare Tsjekkia mot angripere fra nord, men under Nazitysklands okkupasjon under andre verdenskrig ble byen forvandlet til en ghetto for jøder. Jødene levde et hardt liv og måtte jobbe som slaver i arbeidsleire i påvente av å føres videre til Auschwitz eller en annen utryddelsesleir i Europa. Underernæring og sykdommer herjet fritt og bare i løpet av noen år døde over 35 000 jøder i konsentrasjonsleiren. Det er en dyster del av historien for tsjekkerne, men også en veldig viktig del av historien. I fengselet i Theresienstadt døde også Serbias nasjonalhelt Gavrilo Princip. Han ble fenslet og holdt til fange her allerede under første verdenskrig og døde senere av tuberkolose i Terezin. Det var Gavrilo Princip som var ansvarlig for "skuddene i Sarajevo" som var startskuddet til den første verdenskrig. I Servbia er han ansett selv i dag til å være en helt og skoler og andre ting bærer i dag hans navn.

Etter vårt omtumlende besøk samler vi våre tanker og begir oss videre mot vårt hjem for de neste fem dagene, byen Děčín. Byen ligger ved elven Elbe og er et perfekt utgangspunkt for våre kommende fotturer. Byens mest kjente symbol er 1700-tallsslottet som ligger på en 50 meter høy klippe. Etter ankomst til Děčín sjekker vi inn på Hotel Kocanda som kommer til å bli vårt hjem de kommende fem nettene. Lunsjen spiser vi i hotellets restaurant som også er meget populær blant lokalbefolkningen. Her serveres både tradisjonell tsjekkisk mat og mere internasjonale retter. Etter lunsj gjør vi oss klar for avreise mot Tisá og vår første fottur i Tiské Steny. Hele området er et nettverk av smale juv, raviner og åpne arealer, og skaper en følelse av en by med gater og torg. Fotturer er cirka 3 km lang og har vanskelighetsgrad 2. Tiské Steny er oppkalt etter den nærliggende byen Tisá. En massiv fjellvegg på cirka 70 meter reiser seg over den nordlige enden av byen. Bak fjellveggen finner man spennende klippeformasjoner, deriblant en flott steinlabyrint. Tiské Steny lokker ikke bare vandrere, men også filmskapere. Suksessfilmen etter bøkene om eventyrlandet Narnia ble blant annet spilt inn her. Området er innpakket i myter og legender og før i tiden våget ikke lokalbefolkningen seg dit, de trodde at fjellveggene var Djevelens verk. Turismen har dog slått hull på de mytene og nå finnes det både vandringsstier og restauranter som lokker både turister og lokalbefolkning. Etter fotturen begir vi oss tilbake til Děčín. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 3 – Fottur og besøk på mikrobryggeri

Vi samles i resepsjonene etter en solid frokost og gjør oss klar for avreise til Jetrichovice. I dag kommer vi til å vandre blant klippene mellom Jetrichovice og Vycoká lipa. En fottur på cirka 8 km. Dagens fottur er krevende og god kondisjon er nødvendig (nivå 3), da det er et kupert terreng som vi kommer til å vandre i. Vi kommer dog til å gå sakte og hvile ofte, samt passe på å nyte av den vakre utsikten. Til lunsj blir det en piknik, alternativt en lunsjpakke. På slutten av fotturen besøker vi en gammel røverborg; Saunstejn. Det er et steinslott som ligger i og på en klippe i nærheten av Vysoká lípa. I dag er det kun et fåtall ruiner igjen fra det opprinnelige slottet. Sammen ser titter vi inn og får høre historien rundt steinslottet. Sent på ettermiddagen begir vi oss så tilbake mot Decín.

På kvelden reiser vi til et mikrobryggeri på andre siden av byen. Her venter en felles middag og vi får også mulighet til å prøve en av de mest verdsatte ølsortene. Mikrobryggeriet har sine aner fra 1890, men ligger i et shoppingsenter som er bygd opp rundt bryggeriet. Det var etter en omfattende ombygging og modernisering som bryggeriet ble gjenåpnet på våren i 2014. Menyen baserer seg på tradisjonelle oppskrifter og ølen kommer rett fra bryggeriets kraner.

Dag 4 – Fottur til Pravcická brána

Etter frokost reiser vi med buss fra Decín til Hrensko gjennom en enestående vakker natur. Hrensko är en liten idyllisk by som fører tankene tilbake til eventyrenes verden. Fakta er at omgivelsene har vært en stor inspisasjonskilde for blant annet den berømte eventyrforfatteren H C Andersen. U dag blir Hrensko startpunktet for dagens fottur som skal ta oss til Pravcická brána. Pravcická Brána er den største naturlige steinbroen i Europa og en av Tsjekkias mest kjente symboler. Steinbroen er av mange ansett til å være den vakreste naturlige steinbroen som finnes. Området har velholdte vandringsstier og trapper, samt flere utsiktsplasser langs veien. På toppen vil vi bli belønnet med en imponerende utsikt og vi kommer til å forstå hvorfor H C Andersen fant sin inspirasjon her og hvorfor scener fra filmen Narnia har bli spilt inn akkurat her. Pravcická Brána er et resultat av millioner av år med forvitring av fjellet. Ved foten av Pravcická Brána ligger restauranten Falcon Nest. Bygningen huset opprinnelig en pub fra slutten av 1800-tallet. Bå er det et galleri og en restaurant som er innredet med originalmalerier. De første som vandrer til dette området var først og fremst kunstnere som ble lokket hit av naturen og de vakre omgivelsene. De første turistene som kom var først og fremst adelen, og da fantes det også esler og bærere man kunne leie for utflukten. Til lunsjtid stopper vi ved en klassisk tsjekkisk restaurant og fyller på energidepotene. Restaurant U Forsta blir en etterlengtet pause på dagens fottur. Etter lunsj fortsetter vi videre tilbake til Hrensko. Avhengig av hvilken rute vi tar for dagen kommer det til å bli en eller to kortere båtturer. Langs vandringsstiene finnes det vannfylte klippekløfter som man bare kan ta seg forbi med små båter. Med avslått motor styrer kapteinen båten som sille glir frem langs de smale klippekløftene. Har vi flaks får vi høre en eller to tsjekkiske historier på ferden. Til slutt spiser vi en felles middag på hotell Kocanda og går gjennom dagens opplevelser.

Dag 5 – Båtutflukt til kulturbyen Dresden

Etter frokost gjør vi en felles kortere spasertur (cirka 1 km) til havnen for å ta båten til Dresden i Tyskland. Ikke noe besøk i denne regionen er fullendt uten en elvetur, så vi kommer til å ta oss vie elven Elbe inn i Tyskland. I passe tempo passerer vi en region med pittoresk bebyggelse og storslått natur. Vi blir servert lunsj om bord på båten og vel fremme i Dresden har vi en byvandring med en lokalguide.

Dresden ligger på begge sidene av Elbe og er internasjonalt kjent for sin gamle bydel med blant annet Frauenkirche. Vi befinner oss i en av Europas grønneste byer med grøntområder og skog som deller store deler av arealet. Mot slutten av andre verdenskrig ble Dresden hardt rammet av bombeangrep og den berømte barokkbyen ble forvandlet til nesten bare ruiner i løpet av noen få dager. Noen av byens og Europas vakreste bygninger, deriblant Frauenkirche, ble fullstendig ødelagt. Det var først i 2005 som kirken kunne innvies på nytt. I dag er Dresden en av Tyrklands viktigste turistbyer med flere interessante muséer og to fjellbaner.

Etter vår felles byvandring finnes det tid til å rusle omkring på egen hånd. Vi møtes deretter for middag på en koselig restaurant. Etter middag reiser vi tilbake til Decín med buss.

Dag 6 – Bastei og Bad Schandau

I dag reiser vi til klippeformasjonen Bastai og deretter videre til kurstedet Bad Schandau i Tyskland. Basteiparken ligger på den tyske siden av grensen. Basteibroen ble bygget på midten av 1800-tallet som en sandsteinsbro. Føpr dette var broen en ren trekonstruksjon. Bastei består av taggete klippeformasjoner og er på sitt høyeste 194 meter over elven. Klippeformasjonene og utsiktene rundt har inspirert mange kunstnere gjennom tidene. Her vil det bli tid for egne oppdagelser i området.

Vi vandrer deretter videre i cirka 2,5 timer langs den blåmarkerte stien mot Lilienstein som blant annet står som forbilde for Sächsische Schweiz logotype. Fjellet ligger 415 meter over havet, noe som betyr at vi får en bra treningsøkt før vi når vårt mål. Belønningen blir en fantastisk utsikt over Königstein, Elbe og det flotte landskapet. Oppe på Lilienstein spiser vi en velfortjent pikniklunsj. Etterpå reiser vi sammen videre til det tyske kurstedet Bad Schandau som ligger ved den østre siden av elven Elbe. Tsjekkias grense ligger i den sydligste delen av byen.

Det var på 1600-tallet at man fant en naturlig jernrik vannkilde og det offentlige badet ble bygget. Senere på 1700-tallet ble hoteller for internasjonale turister som besøkte Bad Schandau for rehabilitering og/eller vandringer bygget. Her i Bad Schandau er det mulig å velge mellom oppdagelsesreiser på egen hånd eller felles vandring med guide.

Et vandringsalternativ er en litt tøffere fottur på cirka 3 timer, der man blant annet kommer opp på et klippemassiv som heter Torsteine. Denne fotturen krever god kondisjon og er ikke noe for de som lett blir svimmel eller har problemer med balansen. Man tar seg opp ved hjelp av stiger og brygger. Vel på toppen blir man belønnet med en fantastisk utsikt over klippemassivet.

Velger du å oppdage området på egen hånd kan vi anbefale å ta heisen opp til Ostrau eller kanskje et besøk på byens badeanlegg Toskanaworld. Perfekt om du vil slappe av og hvile ut etter en aktiv uke. Et annet tips er å ta den historiske sporvognen gjennom Kirgnitzdalen. Sporvognen går fra Bad Schandau opp til fossefallet Lichtenhain. Send på ettermiddagen reiser vi deretter tilbake til Decín og avslutter denne dagen med en felles middag.

Dag 7 – Mot Praha

Vi forlater Decín og reiser tilbake mot Praha. Bussen kjører bagasjen rett til hotellet i Praha, mens vi tar oss opp til Prahaborgen med en taubane opp til Petrinfjellet. Pragaborgen er et av de største historiske slottene som finnes, 570 meter langt og 130 meter bredt. På den innerste borggården ligger Prahas domkirke. Slottet er en av de fremste turistattraksjonene i Praha og nesten et "must" å få med seg når man er her.

Et steinkast fra slottet ligger Petrinfjellet som er 318 meter høyt. På Stahovklosterets bryggeri venter lunsjen og en prøvesmaking av deres egne øl. Vi besøker også klosterets bibliotek.Det storslåtte biblioteket i barokkstil inneholder mer enn 130 000 volumer, hvorav 2 500 er bøker som ble publisert før 1500-tallet. Fylt av nye inntrykk, god mat og drikke vandrer vi deretter videre via Prahaborgen og over Karlsbroen til hotellet for innsjekking.

Ukens siste kveld spiser vi avskjedsmiddag på en restaurant i nærheten. Vi håper dere har fått med dere herlige naturopplevelser, god og rustikk tsjekkisk mat, spennende ølsorter og mang en god latter og minner med dere fra reisen.

Dag 8 – Hjemreise til Norge

På formiddagen flyr vi hjem fra Praha flyplass og vi ønsker dere velkommen tilbake på en reise med TEMA snart igjen.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Praha
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 6 middager
• 1 ølsmaking
• Inngansbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Praha. Busstransfer til hotellet. Fottur i gamlebyen og velkomstmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Praha.

Dag 2

Bussreise Praha – Děčín, ca 110 km. Besøk på konsentrasjonsleir i Terezín, Theresienstadt. På ettermiddagen en fottur i Tiské Steny 3 km, vanskelighetsgrad 2. Frokost og lunsj er inkludert. Fem netter på hotell Kocanda i Děčín.

Dag 3

Buss Děčín – Jetrichovice, ca 25 km. Fottur fra Jetrichovice til Vysoká lípa 8 km, vanskelighetsgrad 3. Frokost, lunsj, middag og ølsmaking er inkludert.

Dag 4

Buss Děčín – Hřensko, ca 15 km. Fottur til Pravčická brána, ca 15 km, vanskelighetsgrad 2. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 5

Båt til Dresden i Tyskland, cirka 4 timer. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6

Buss Děčín - Bastei, ca 34 km, videre mot Bad Schandau, ytterligere 11 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 7

Buss Děčín – Praha ca 110 km. Frokost, lunsj, ølsmaking og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8

Transfer fra hotellet til flyplassen. Frokost er inkludert.

Tsjekkia

Innbyggere
10,1 millioner Flateinnhold
78 866 km² Valuta
Tsjekkisk koruna (CZK) Religion
Katolisisme, minoriteter av protestantisk kristne, gresk-katolske (uniatiskt) kristne, jøder og muslimer Språk
Tsjekkisk er offisielt språk. Forøvrig snakkes også tysk, slovakisk, romani, polsk og ukrainsk

Tyskland

Folkemengde
82 millioner
Flateinnhold  
356 854 km²
Valuta
Euro
Religion
63% kristne, 5% muslimer, ca 30% som ikke er registrert i noe trossamfunn
Språk
Tysk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyg Norge – Praha t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Tsjekkisk koruna (CZK) og Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 25 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.

Klima

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Ta gjerne med lettpakket regntøy. Ta også med et par krafigere sko/støvler til vandringene. Det viktigste er kanskje et par komfortable og vel inngåtte sko for spaserturere i byer og på eventuelle muséer.

Turene – dag for dag

Merk at fotturene kan få endret rekkefølge avhengig av avreisedato, men det totale innholdet er det samme.

Dag1

Fottur i bymiljø i Praha, ingen høydeforskjeller

Dag 2

Fottur i Tiské Steny, 3 km, start 548 moh., høyeste punkt 613 moh., mål 548 moh.

Dag 3

Fottur i Jetrichovice, 8 km, start 234 moh., Mariina skala 428 moh., Vilemina stena 439 moh., Rudolfuv kamen 484 moh., mål Vysoka lipa 308 moh.

Dag 4

Fottur i Hrensko, 15 km, start 115 moh., Pravcicka brana 415 moh., Mezni louka 270 moh., mål Hrensko 115 moh.

Dag 5

Fottur i bymiljø i Dresden, ingen høydeforskjeller

Dag 6

Fottur på egen hånd i Bastai, ingen store høydeforskjeller, Bad schandau (avhengig av eget valg)

Dag 7

Fottur i bymiljø i Praha, 7 km, Prahaborgen 237 moh., mål Gamlebyen 177 moh.

Du bør ha god allmennkondisjon for å få mest mulig utbytte av reisen. Programmet kan endres avhengig av værforhold og lignende.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer