Vin og kultur i fire landØsterrike, Slovenia, Ungarn og Slovakia

Bli med på en innholdsrik reise til Østerrike med vinsmaking og kultur i Habsburgernes og romernes spor, og med turer til Slovenia, Ungarn og Slovakia. Vi ferdes langs Steiermarks naturskjønne vinveier til sjøen Neusiedler i Burgenland, gjør en avstikker til Maribor og prøver Tokajviner i Ungarn. Når vi forlater Bratislava tar vi en båttur på Donau før vi ankommer Østerrikes hovedstad. I Wien spaserer rundt og besøker blant annet en klassisk wienerkafé. 

Reisefakta

Land: Østerrike, Slovenia, Ungarn, Slovakia

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 7 dager

Størrelse på gruppen: 21-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Smakfull byvandring i Graz
 • Hundertwassers kirke i Bärnbach
 • Lipizzanerhestene i Piber
 • Utfluktsdag til Maribor i Slovenia med vinsmaking
 • Båttur på Donau

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Velkommen til kulinariske Graz

Vi flyr til Østerrikes vakre og kuperte delstat Steiermark og dens hovedstad, Graz.

Byen blir vårt hjemsted for de kommende dagene med utflukter i «nytelsesregionen», som den også blir kalt. I programmet inkluderes også et besøk til tvillingbyen Maribor i nabolandet Slovenia.

Denne første dagen får vi både en visuell og kulinarisk rundvandring i den lille storbyen. I tillegg til den vakre arkitekturen og spennende historien i den verdensarvlistede gamlebyen, nyter vi også en introduksjon til regionens kulinariske spesialiteter som f.eks. «Käferbohnen». Dagens treretters-lunsj inntar vi dessuten på tre forskjellige, men for Graz og Steiermark, typiske restauranter. Varmrett og etterfølgende ostebrikke serveres selvfølgelig med en passende, regional vin. Med en liten spasertur mellom rettene får vi raskt opp appetitten igjen.

Etter en innledende dag med mange nye inntrykk lar vi den første kvelden være fri. Det sentralt beliggende hotellet gjør det mulig for den som ønsker det å utforske byen ytterligere på egen hånd.

Dag 2 – Hvite hester og rosa Schilcher

Dagens utflukt tar oss til den vestre delen av Steiermark. Vi starter med åndelige opplevelser, da første stopp blir i den lille byen Bärnbach, som kan skryte av en litt annerledes kirke. Østerrikes kanskje fremste arkitekt og kunstner, Friedensreich Hundertwasser, fikk i oppdrag å renovere byens kirke 1987-88. I dag er Santa Barbara en imponerende og fargesprakende kirke. De 12 portalene som omgir kirken representerer verdens største religioner og symboliserer toleranse og fellesskap.

Fra Bärnbach drar vi opp mot høyere høyder til Lipizzanerhestenes hjemsted Piber. Her går de unge hingstene på sommerbeite fra juni til september. Her i Piber avles og vokser Lipizzanerhestene opp. Hesten er Europas eldste kulturrase og stammer fra slutten på 1500-tallet og det nærliggende slovenskspråklige området, som da var såkalt kronland i Østerrike.

Dagens lunsj inntar vi sammen på en såkalt Buschenschank. Her serveres drikke og kun kalde matretter ifølge lover og regler som ble grunnlagt allerede i 1784 av Keiser Josef II. Det betyr at kun egendyrkede råvarer og hjemmeproduserte produkter kan serveres og selges. Loven gjelder fortsatt, men er ikke like streng i dag. Nå kan opptil 20% av varene som serveres komme fra andre steder enn fra egen eiendom. Kaffe etter maten skal man dog ikke regne med.

Vi befinner oss fortsatt i delstaten Steiermark, men den regionen vi nå har kommet til kalles Schilcherland. Med grønne sletter, gresskaravlinger, bratte vinavlinger og alpint terreng er det meget vakkert. Druen som dyrkes her heter Blaue Wildbacher og gir krydret rødvin, men først og fremt den for regionen kjente, glitrende rosévinen, Schilcher.

Dag 3 – Slovenia med Maribor

I dag går turen til Sør-Steiermark, Østerrikes Toscana. Det kuperte landskapet med vakre vinavlinger byr på en nytelsesfull ferd. Sør-Steiermark er det største av Steiermarks tre vindyrkingsområder (Sørøst- og Vest-Steiermark er de andre to). Av Østerrikes vindyrkingsregioner har Steiermark den bredeste variasjonen av druer med Weissburgunder (Pinot blanc), Sauvignon Blanc, Morillon, gul Muskatell, Ruländer og Traminer. Den vanligste druesorten er dog Welschriesling.

Vinveien går langs grensen mellom Østerrike og Slovenia. Druene kjenner ingen grense, men du merker kanskje forskjellen på de østerrikske og slovenske vinene. Vi passerer de gamle grensepostene og kommer rett nord for kulturbyen Maribor til et annet kultursete, Slott Jarenia. Her har man en over 800-årig tradisjon av druedyrking og vinproduksjon. Hos Dverie-Pax får du prøve tre forskjellige viner.

Maribor betegnes som tvillingbyen til Graz. I dag tilhører byene ulike land, men var tidligere allierte under Donaumonarkiet. Graz var først ute som EUs kulturhovedstad i 2003, men i 2012 fikk også Maribor det tilnavnet. Her inntar vi en treretters-lunsj og får deretter under en spasertur i byen lære byens historie nærmere å kjenne. Åser med vinavlinger omgir byen, men også høyere fjell med skibakker finnes i direkte tilknytning til bykjernen.

Gresskar er ellers den vekst de interesserer seg mest for i regionen. Gresskarkjerneolje, eller «kürbiskernöl» som det heter på tysk, er den mørke oljen som fremstilles av gresskarkjernene. I løpet av dagen besøker vi en oljepresse og lærer oss mer om hvordan olje fremstilles, samt hvor sunn og god den er. Tro det eller ei, men den smaker veldig godt på vaniljeis!

Dag 4 – Tokaj i Ungarn og verdensarv i Burgenland

Etter frokost forlater vi Graz og Steiermark tidlig på morgenen for å reise videre teil Burgenland, delstaten som mener de har regionens beste rødviner. Ferden tar oss dog først og fremst til Ungarn, der vi i pittoreske Sopron gjør en spasertur før vi setter oss ned for en lokal ungarsk lunsj.

Som vinland er Ungarn først og fremst kjent for sine Tokajviner fra landets nordøstlige del. Siden 2002 er vindistriktet der også listet på Unescos verdensarvliste. Vi passer selvfølgelig på å prøve en god Tokajvin her i vestre Ungarn og fortsetter deretter til et annet av Ungarns og Østerrikes verdensarv – Neusiedlersee/Neusiedlersjøen. Sjøen, som er grenseoverskridende, er den eneste steppesjøen i Sentral-Europa. Nasjonalparken som beskytter landskapet rundt sjøen er også med på verdensarvlisten, og er også klassifisert som et biosfærereservat.

I natt bor vi ved Neusiedlersjøen. Nyt av omgivelsene og om værgudene ikke er på vår side, finnes et innendørs basseng med glassvegger ut mot sjøen. Til kveldens middag får du nyte en Burgenlandvin.

Dag 5 – Slovakia – Østerrike med cruise på Donau

En times bussreise tar oss videre til reisens fjerde land, Slovakia og dets hovedstad Bratislava - "Skjønnheten ved Donau". Vi gjør en byvandring på brosteinsbelagte gater gjennom sjarmerende smug. Ved en liten vinbar stopper vi for å smake på slovakisk vin. Har du energi igjen kan du gå opp på det lille utløpet til Karpatene, der Bratislava slott ligger. Det er ikke spesielt langt, men en litt brattere vandring.

Nekkin Bratislava og Wien flyter Donau majestetisk frem. Vi opplever elven ombord på en såkalt Tschaike, en båttype som var vanlig på Donau under det Ottomanske riket fra 1500- til 1800-tallet. Tschaikenbåtene, som var en del av Habsburgernes militære flåte på Donau, er lange og smale og kan både seile og ros frem i grunne vassdrag.

Vi fortsetter deretter med buss til Wien der vi sjekker inn for de kommende to nettene.

Dag 6 – Klassiske Wien

Siden hotellet ligger så sentralt starter vi dagens byvandring rett fra hotellentréen. Denne klassiske og vakre hovedstaden er til tross for sin størrelse lett å ta seg rundt i til fots. Din reiseleder tar deg forbi steder som Stephansdom, Hofburg og den fasjonable gågaten Kohlmarkt. Rundvandringen avslutter vi på en klassisk wienercafé for en smaksprøve på spesialiteten Sachertorte. Resten av dagen på egen hånd. Du kanskje vil besøke muséer eller Den Spanske Rideskolen for å nyte av de elegante slektningene til Pibers unghester. Litt i utkanten av byen finner du severdigheter som Prater, fornøyelsesparken med sitt historiske pariserhjul og det vakre slottet Schönbrunn.

Dag 7 – Vin i Wien og Auf Wiedersehen

Din siste dag kan du slappe av, utforske Wien og shoppe litt før utsjekking fra hotellet. Ettermiddagen tilbringer du i utkanten av Wien, i Stammersdorf, en koselig liten by der vinavlingene ligger med hovedstaden som bakgrunn. Beliggenheten gjør dette til et unikt vindistrikt.

Her utforsker vi vinkjelleren med tilhørende vinsmaking hos Wieninger. Fritz Wieningers familie har mer enn hundre års vintradisjon bak seg og jobber i dag økologisk og med produkter av meget høy klasse. I bror Heurihers restaurant spiser vi en sen lunsj etter vinsmakingen. Senere på ettermiddagen er tiden kommet for avreise mot flyplassen for hjemreise til Norge.

Etter en koselig og meget internasjonal uke med besøk i fire land sier vi: Danke und Auf Wiedersehen!


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Østerrike
• Samtlige overnattinger
• 6 frokoster
• 5 lunsjer
• 1 middag 
• Kulinarisk byvandring i Graz
• Ett glass Schilcher i Steiermark
• Vinsmaking på vingård i Slovenia
• Lokal rødvin til middagen i Burgenland
• Smaksprøve av Tokaivin i Ungarn
• Vinsmaking i Bratislava
• Båtturer på Neusiedlersee og Donau
• Kaffe og Sachertorte på Wienerkafè
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder 

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Graz, Østerrike. Byvandring med smaksprøver. Lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i sentrale Graz.

Dag 2

Utflukt til Piber og Lipizzanerhestene, samt byen Bärnbach. 120 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Heldagsutflukt med vingårdsbesøk i Slovenia, samt byvandring i Maribor. 150 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Graz – Sopron – Podersdorf, 230 km. Byvandring med lunsj og vin i Sopron, Ungarn. Båttur på Neusiedlersjøen. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i byen Podersdorf ved Neusiedlersjøens bredd

Dag 5

Podersdorf – Bratislava – Wien, 70 km. Byvandring i Bratislava og båttur på Donau. Frokost og slovakisk vinsmaking er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Wien.

Dag 6

Byvandring med besøk på wienercafé. Frokost er inkludert.

Dag 7

Besøk og vinsmaking hos Wieninger Wein. Transfer til flyplass for hjemreise, 40 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Østerrike

Innbyggere 8 400 000
Flateinnhold 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Hovedsaklig katolikker; minoriteter av protestanter, ortodokse kristne og muslimer
Språk Tysk er offisielt språk

Slovenia

Innbyggere
2 millioner Flateinnhold
20 253 km² Religion
Romersk-katolikker 57 %, ortodokse 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliske og øvrige kristne 1,6 %. Blant de øvrige er det først og fremst ateister og folk som ikke vil oppgi sin religionstilhørighet. Valuta
Euro (EUR) Språk
Slovensk er det offisielle språket, men i noen områder har også minoritetspråkene italiensk og ungarsk offisiell status.

Ungarn

Innbyggere
10, 1 millioner Flateinnhold
93 033 km² Valuta
Forint Religion
Hovedsaklig katolisme Språk
Ungarsk er offisielt språk, største minoritetsspråk er romani, tysk og slovakisk

Slovakia

Innbyggere
5.4 millioner Flateinnhold
49,035 km² Valuta
Euro (EUR) Religion
66% katolikker, 6% protestanter, 2 % reformerte, 1% ortodokse Språk
Slovakisk (offisielt), ungarsk er det største minoritetsspråket.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Wien t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet angis.

Valuta

Østerrike, Slovenia og Slovakia - Euro (EUR)

Ungarn - Forint (HUF). I Ungarn aksepteres også Euro  i de fleste turistområdene. 

Da alle angitte aktiviteter og de fleste måltider er inkludert i reisens pris, trenger du ikke ha med deg noen stor reisekasse. Drikke til måltider er normalt ikke inkludert ved fåre felles måltider. Ved noen av lunsjene er vin inkludert til maten (Graz, Schilcher og Bratislava).

De vanlige kredittkortene aksepteres stort sett over alt.

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no. 

Det sentraleuropeiske sommerværet minner mye om norsk sommervær.

Ta gjerne med badetøy ettersom oppholdet ved Neusiedlersee byr på bademuligheter både innen- og utendørs.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 20 EUR til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 


For øvrig

For å få mest mulig utbytte av fuglelivet ved Neusiedlersee anbefaler vi deg å ta med kikkert.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.