Sykkeltur på Cubapå to hjul gjennom natur, kultur og historie

Velkommen med oss og opplev det naturskjønne Cuba på to hjul. Det vakre landskapet i kombinasjon med lav trafikktetthet gjør Cuba til et perfekt reisemål for sykkelturister. I løpet av denne reisen blir vi invitert på uforglemmelige naturopplevelser og historiske steder. 

I Havanna dominerer fargeglade koloniale hus og amerikanske femtitalls-biler, landsbygda tilbyr grønt og frodig landskap og spennende kultur. Vi sykler i behagelig tempo og i små grupper på max 18 reisende. Sykkelturene går langs vidstrakte beitemarker og gjennom byer og landsbyer dit få turister finner frem. Cuba trigger sansene, forbløffer og griper tak i oss besøkende på en uforklarlig måte. Ikke minst på grunn av at landet er så vakkert. Columbus beskrev allerede øya som "det vakreste landskap som noen gang kan sees". Velkommen med oss på en sykkeltur som berører. 

Reisefakta

Land: Cuba

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 14-18 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Verdensarvbyen Trinidad
 • Salsakurs
 • Las Terrazas og naturskjønne Soroa
 • Vakre Viñalesdalen
 • Kulturbyen Havanna

Dagsprogram
November 2017 - Mars 2018

DAG 1 – Velkommen til Cuba!

Avreise fra Norge til Havanna. På flyplassen blir du møtt av TEMAs reiseleder og vår buss som tar oss til hotellet i Havanna. Transferen tar cirka 30 minutter avhengig av trafikken. Havanna er en spennende kulturell by med historiske vingeslag. I kveld får vi et lite innblikk i byen og på slutten av reisen kommer det til å finnes mer tid til å utforske og oppdage Havanna. På kvelden møtes vi og spiser en felles velkomstmiddag og ladder opp for vårt kommende sykkeleventyr på Cuba.

DAG 2 
– Havanna - Varadero 

Tidlig på morgenen drar vi med buss cirka 1 1/2 time frem til den søvnige cubanske byen Hershey, en gang i tiden hjemmet til den sukkerfabrikken som leverte alt sukker som behøvdes for Hershey sjokoladen. En sjokolade som har vært inkludert i den amerikanske hærens matrasjoner helt siden 30-tallet. I Hershey forbereder vi våre sykler og gjør oss klare for reisens første sykkeletappe. Vi begynner med en kort oppoverbakke og videre på en stille og rolig landevei. Vårt første stopp blir i den landlige byen Comino. Vi passerer deretter små jordbruksbyer og sykkerrørsplantasjer. Etter 28 km tar vi av mot fjellene og underlaget blir litt grovere, trafikken består hovedsakelig av jordbrukere og okser som drar deres vogner. Veien klatrer stadig oppover men den svale skogen og den frodige vegetasjonen gir oss nødvendig skygge. Rett før vi når hovedveien stopper vi for en velfortjent pikniklunsj og litt hvile. Herfra tar vi oss deretter videre til Varadero for middag og overnatting.

DAG 3 – Varadero - Cienfuegos 

I dag starter vår sykkeltur rett fra Varadero og vi sykler sammen langs kysten, over broen og deretter innover i landet mot Cardenas. Etter Cardenas, sykler vi et lite stykke på Carretera Central, som en gang i tiden var hovedveien mellom Havanna og Santiago. Etter cirka 40 km stopper vi for lunsj på gården Finca Coincidencia. På denne farmen har et interessant jordbruksprosjekt pågått siden 90-tallet. Grunnleggerne til prosjektet er byens håndverkere og i dag fungerer farmen som både et galleri og et sted for utdanning innen økologisk dyrking og jordbruk. På farmen forenes frukttrær, mais, bønner med medisinvekster. Hele gården arbeider økologisk og holdbart og deres hage er kjent for sin utrolige skjønnhet. Etter lunsj fortsetter vi ytterligere 15 km til Jovellanos der vi deretter avslutter dagens sykling. Herfra tar vi buss i cirka to timer til Cienfuegos for felles middag og overnatting. Cienfuegos er en av Cubas vakreste byer med sin spesielle arkitektoniske stil og sin perfekte beliggenhet ved Det karibiske hav.

DAG 4 – Cienfuegos - Trinidad 

I dag lader vi for vår mest utfordrende sykkeldag. Etter frokost drar vi rett fra hotellet på de bølgende veiene. Etter cirka 12 kilometer, etter å ha nådd toppen av åsene tar vi til høyre inn på hovedveien Cienfuegos til Trinidad. Utsikten er helt fantastisk med de majestetiske Escambrayfjellene til venstre og det bølgende landskapet som er kantet av palmer. Etter drøye 50 kilometer når vi La Vega der vi får nyte en velfortjent cubansk landlig lunsj. Etter lunsjen fortsetter vi med buss til Trinidad. Vi sjekker inn for to netter på såkalte Casas Particulares, noe som kan føles som cubansk Bed & Breakfast bosted hos private familier. Dette er en unik måte å komme nærmere det cubanske livet på. Rommene kommer til å være ganske enkle, men rene og utstyrt med luftkondisjonering og eget bad.

Dag 5 – Salsakurs i Trinidad

I dag har du fritid på dagen og har mulighet til å på egen hånd utforske den sjarmerende byen Trinidad og dens omgivelser. Byen har en velbevart kolonial arkitektur og oppleves av mange som et levende museum med de vakre brosteinsgatene og sine fargeglade hus. Trinidad som ofte kalles for Cubas koloniale perle har vært med på Unescos verdensarvliste siden slutten på 80-tallet. Ved det sentrale torget med sine kongepalmer, bougainvillea og roser finner du de tidligere sukkerbaronenes vakre hjem som nå er et museum. 

På kvelden møtes vi og får delta på en introduksjonsleksjon i Salsa. Vår lokale danselærer holder et 1-times kurs i et cubansk hjem nære din Casas Particulares. Kvelden har du deretter fri og har mulighet til å teste ut dine nye dansekunnskaper og nyte den cubanske musikken. Dersom du beveger deg ut i den cubanske natten er det nesten et "must" å teste en Canchanchara på baren ved samme navn. Dette er en søt romdrink som Mambaindianerne sies å ha helt i seg før de gikk i strid mot de spanske conquistadorene.

Dag 6 – Trinidad - Hanabanilla 

Etter frokost sykler vi gjennom Trinidad og ut på Valle de los Ingenios til vi kommer frem til Manaca Iznaga. De neste kilometerene sykler vi gjennom den bølgende cubanske landsbygden, frem til vi ankommer den lille byen Condado. Langs veien stopper vi for en sårt tiltrengt hvile og en velfortjent pikniklunsj. Naturen som vi sykler gjennom er utrolig vakker, men det finnes godt med bakker som kommer til å utfordre oss i løpet av dagen! Vel fremme i Manicaragua hopper vi av våre sykler og tar bussen til Hanabanilla og vårt hotell for natten. Hotellet er omgitt av skyggefulle tropiske åser og ligger vakkert til helt nede ved sjøen. Her vil det være mulighet for sårt tiltrengt hvile og en kveld på egen hånd.

Dag 7 – Hanabanilla - Santa Clara 

Tidlig på morgenen starter vår sykkeltur som skal ta oss til Santa Clara. I dag sykler vi på humpete veier og passerer gjennom små samfunn på landsbygden. Dagens etappe tilbyr oss en betydelig enklere sykling og det er først når vi nærmer oss provinshovedstaden Santa Clara som vi møter mer trafikk. Rett før vi kommer til Santa Clara samler vi sammen gruppen og tar oss inn til byen sammen. Vi avslutter deretter dagen ved Che mausoleum, en av Cubas viktigste revolusjonære monument.

Dag 8 – Santa Clara - Soroa 

I dag starter vi dagen med å ta oss med buss til området Las Terrazas der vi nyter en tropisk cubansk lunsj. Naturområdet Las Terrazas er et vellykket prosjekt der man i 1967 etter århundre av avskoging har plantet nye trær og bygd opp et samfunn ved en liten vakker sjø. Innbyggerne lever først og fremst av økoturisme og treindusti. Etter et besøk i dette samfunnet setter vi oss på våre sykler igjen og sykler en kort men vakker strekning til Soroa. Vi sykler på mindre veier gjennom tropisk skog og biosfæren. Ved ankomst til Soroa sjekker vi inn på vårt hotell for natten. Resten av ettermiddagen er fri for egne aktiviteter. 

Destinasjonen Soroa er utrolig vakker og et betydningsfult sted for de som elsker naturen. Det finnes et rikt utvalg av tropiske vekster og et bredt spekter av eksotiske fugler å oppdage. Det er et ideelt sted å nyte den vakre naturen, og området er også kjent for sine vakre orkidéer. Soroa ligger høyt og hvert år regner det mye i området, noe som gjør det utrolig frodig og grønt. På folkemunne kalles ofte Soroa "Cubas regnbue". Soroa har dog fått sitt navn fra franskmannen Jean-Pierre Soroa som skapte et kaffeplantasje her for lenge siden.

Dag 9 – Soroa - Viñales 

Etter frokost sykler vi nedoverbakke i Soroa og videre inn i dalen. Vi tilbringer store deler av dagen med å sykle langs sletter og gjennom koloniale gårder og byer som ligger langs den gamle Havannaveien. Det er lett sykling og en koselig måte å få oppleve Cubas landsbygd på nært hold. Vi passerer skoler, gårder og små handelssteder, og får et godt innblikk i det cubanske hverdagslivet. Vi fortsetter å sykle til kurstedet San Diego de los Baños, som var kjent for sitt medisinske vann. Byen er nå en liten søvnig by, men tilbyr både vakre torg og koloniale bygninger. I dag blir det en litt senere lunsj og etter det tar vi bussen videre til Viñales, cirka 1 1/2 time fra San Diego. Byen Viñales har aner fra 1600-tallet og kan skryte av koloniale bygninger og små torg. Vi avslutter dagen med en felles middag.

Dag 10 – Viñales 

I løpet av de kjølige morgentimene sykler vi igjen i det naturskjønne landskapet. Her står palmer og bartrær side om side og vi sykler gjennom mykt kupert landskap. Med fjellene som bakteppe, kommer vi snart til å sykle langs vidstrakte beitemarker med dovent beitende buskap som de eneste betrakterne. I løpet av dagen passerer vi karakteristiske tobakksfelt, grønt og frodig landskap og overalt dominerer den røde jorden. Dagens første stopp blir i Cueva del Indio. Etter besøket sykler vi videre langs dalen og inn i landet. Vår tur tar oss opp til det spektakulære utsiktspunktet Los Jazmines og deretter tilbake igjen inn i dalen mot Mural de la Prehistoria. Viñalesdalen er omgitt av mektige klippeformasjoner og blant disse gjemmer det seg en hel rekke grotter med mytiske historier. Vi prøver å avslutte dagens sykkeltur ved lunsjtid slik at du får tid til å utforske den lille byen på egen hånd. 

Senere på ettermiddagen møtes vi igjen for å ta en spasertur gjennom jordbrukslandskapet, og har vi flaks kanskje vi treffer en tobakksbonde og lærer oss hvordan denne veksten dyrkes. Vår sluttdestinasjon i dag er Wilfredo gård der vi i solnedgangen får nyte en lekker økologisk middag.

Dag 11 – Viñales - Havana

Vi forlater sykkelsetet for denne gangen og ferdes med buss inn i hovedstaden Havanna. Der gjør vi en byrundtur i både Gamle og Nye Havanna. Gamle Havanna beskrives som et levende museum med sine fantastiske monumenter, katedraler og palasser. Havannas gamle bydel er velbevart og byr på vakre brosteinsgater og velgjorte smijernsdetaljer på bygningene. Det er virkelig som å reise tilbake i tiden. Vi besøker også Miramar distriktet og Plaza de la Revolution med sine bilder av den cubanske revolusjonen. Det gis mulighet for egentid i gamlebyen for lunsj. I løpet av ettermiddagen får du tid til å utforske byen på egen hånd før du sjekker inn på vårt bosted for natten. På kvelden møtes vi for å reise rundt sammen i en times tid i amerikanske biler. Bilene har vært på Cuba siden revolusjonen i 1959. Vi avrunder denne reisen med en felles avskjedsmiddag på en lokal Paladar der vi har mulighet for å samle våre inntrykk fra vårt sykkeleventyr på Cuba.

Dag 12 – Hjemreise

I dag har du formiddagen fri for egne oppdagelser i Havanna. På ettermiddaegn reiser vi sammen til flyplassen og videre med fly hjem mot Norge. Vi håper at reisen har gitt dere mange nye inntrykk og opplevelser og at vi i fremtiden kan ønske dere vlkommen tilbake til oss på TEMA. 

Dag 13 – Hjemkomst

Vekommen hjem til Norge 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Havanna
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 7 lunsjer
• 7 middager
• Inngansbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise. Flymåltider er inkludert. Ankomst til Cuba og Havanna. Busstransfer til hotellet. En overnatting på Hotel Memories Miramar i Havanna. Middag er inkludert.

Dag 2

Bussreise Havanna - Hershey cirka 1 1/2 time. Sykling fra Hershey - Varadero cirka 35 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Areanas Blancas i Varadero.

Dag 3

Sykling fra Varadero - Jovellanos cirka 55 km. Bussreise Jovellanos - Cienfuegos cirka 2 timer. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Faro Luna i Cienfuegos.

Dag 4

Sykling Cienfuegos - La Vega cirka 53 km. Bussreise La Vega - Trinidad. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To netter i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5

Fridag. Felles salsakurs på ettermiddagen. Frokost er inkludert.

Dag 6

Sykling fra Trinidad - Manicaragua cirka 60 km. Bussreise fra Manicaragua til Hanabanilla. Buss fra Varadero til Trinidad via Cienfuegos, cirka 262 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Hanabanilla i Hanabanilla.

Dag 7

Sykling Hanabanilla - Santa Clara cirka 57 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Los Caneyes o La Granjita i Santa Clara.

Dag 8

Bussreise Santa Clara - Las Terrazes. Sykling Las Terrazes - Soroa cirka 21 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Villa Soroa i Soroa.

Dag 9

Sykling Soroa - San Diego cirka 56 km. Bussreise fra San Dego - Viñales cirka 1 1/2 time. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger i Casas Particulares i Viñales.

Dag 10

Sykling i om omkring Viñales cirka 30 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 11

Bussreise Viñales - Havanna. Frokost og middag er inkludert. En overnatting i Havanna på Old Havanna Hotel.

Dag 12

Formiddagen fri. Frokost er inkludert. Avreise til flyplassen på ettermiddagen.

Dag 13

Hjemkomst til Norge. Flymåltider er inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 300 000 Flateinnhold 110 860 km² Valuta Cubansk peso Religion Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner Språk Spansk

Dagsprogram
November 2018 - Mars 2019

Dag 1 – Velkommen til Cuba!

Avreise fra Norge til Havanna. På flyplassen blir du møtt av TEMAs reiseleder og vår buss som tar oss til hotellet i Havanna. Transferen tar cirka 30 minutter avhengig av trafikken. Havanna er en spennende kulturell by med historiske vingeslag. I kveld får vi et lite innblikk i byen og på slutten av reisen kommer det til å finnes mer tid til å utforske og oppdage Havanna. På kvelden møtes vi og spiser en felles velkomstmiddag og ladder opp for vårt kommende sykkeleventyr på Cuba.

Dag 2 – Havanna - Varadero  

Tidlig på morgenen drar vi med buss cirka 1 1/2 time frem til den søvnige cubanske byen Hershey, en gang i tiden hjemmet til den sukkerfabrikken som leverte alt sukker som behøvdes for Hershey sjokoladen. En sjokolade som har vært inkludert i den amerikanske hærens matrasjoner helt siden 30-tallet. I Hershey forbereder vi våre sykler og gjør oss klare for reisens første sykkeletappe. Vi begynner med en kort oppoverbakke og videre på en stille og rolig landevei. Vårt første stopp blir i den landlige byen Comino. Vi passerer deretter små jordbruksbyer og sykkerrørsplantasjer. Etter 28 km tar vi av mot fjellene og underlaget blir litt grovere, trafikken består hovedsakelig av jordbrukere og okser som drar deres vogner. Veien klatrer stadig oppover men den svale skogen og den frodige vegetasjonen gir oss nødvendig skygge. Rett før vi når hovedveien stopper vi for en velfortjent pikniklunsj og litt hvile. Herfra tar vi oss deretter videre til Varadero for middag og overnatting. 

Dag 3 – Varadero - Cienfuegos  

I dag starter vår sykkeltur rett fra Varadero og vi sykler sammen langs kysten, over broen og deretter innover i landet mot Cardenas. Etter Cardenas, sykler vi et lite stykke på Carretera Central, som en gang i tiden var hovedveien mellom Havanna og Santiago. Etter cirka 40 km stopper vi for lunsj på gården Finca Coincidencia. På denne farmen har et interessant jordbruksprosjekt pågått siden 90-tallet. Grunnleggerne til prosjektet er byens håndverkere og i dag fungerer farmen som både et galleri og et sted for utdanning innen økologisk dyrking og jordbruk. På farmen forenes frukttrær, mais, bønner med medisinvekster. Hele gården arbeider økologisk og holdbart og deres hage er kjent for sin utrolige skjønnhet. Etter lunsj fortsetter vi ytterligere 15 km til Jovellanos der vi deretter avslutter dagens sykling. Herfra tar vi buss i cirka to timer til Cienfuegos for felles middag og overnatting. Cienfuegos er en av Cubas vakreste byer med sin spesielle arkitektoniske stil og sin perfekte beliggenhet ved Det karibiske hav.

Dag 4 – Cienfuegos - Trinidad  

I dag lader vi for vår mest utfordrende sykkeldag. Etter frokost drar vi rett fra hotellet på de bølgende veiene. Etter cirka 12 kilometer, etter å ha nådd toppen av åsene tar vi til høyre inn på hovedveien Cienfuegos til Trinidad. Utsikten er helt fantastisk med de majestetiske Escambrayfjellene til venstre og det bølgende landskapet som er kantet av palmer. Etter drøye 50 kilometer når vi La Vega der vi får nyte en velfortjent cubansk landlig lunsj. Etter lunsjen fortsetter vi med buss til Trinidad. Vi sjekker inn for to netter på såkalte Casas Particulares, noe som kan føles som cubansk Bed & Breakfast bosted hos private familier. Dette er en unik måte å komme nærmere det cubanske livet på. Rommene kommer til å være ganske enkle, men rene og utstyrt med luftkondisjonering og eget bad. 

Dag 5 – Salsakurs i Trinidad 

I dag har du fritid på dagen og har mulighet til å på egen hånd utforske den sjarmerende byen Trinidad og dens omgivelser. Byen har en velbevart kolonial arkitektur og oppleves av mange som et levende museum med de vakre brosteinsgatene og sine fargeglade hus. Trinidad som ofte kalles for Cubas koloniale perle har vært med på Unescos verdensarvliste siden slutten på 80-tallet. Ved det sentrale torget med sine kongepalmer, bougainvillea og roser finner du de tidligere sukkerbaronenes vakre hjem som nå er et museum.  

På kvelden møtes vi og får delta på en introduksjonsleksjon i Salsa. Vår lokale danselærer holder et 1-times kurs i et cubansk hjem nære din Casas Particulares. Kvelden har du deretter fri og har mulighet til å teste ut dine nye dansekunnskaper og nyte den cubanske musikken. Dersom du beveger deg ut i den cubanske natten er det nesten et "must" å teste en Canchanchara på baren ved samme navn. Dette er en søt romdrink som Mambaindianerne sies å ha helt i seg før de gikk i strid mot de spanske conquistadorene. 

Dag 6 – Trinidad - Hanabanilla  

Etter frokost sykler vi gjennom Trinidad og ut på Valle de los Ingenios til vi kommer frem til Manaca Iznaga. De neste kilometerene sykler vi gjennom den bølgende cubanske landsbygden, frem til vi ankommer den lille byen Condado. Langs veien stopper vi for en sårt tiltrengt hvile og en velfortjent pikniklunsj. Naturen som vi sykler gjennom er utrolig vakker, men det finnes godt med bakker som kommer til å utfordre oss i løpet av dagen! Vel fremme i Manicaragua hopper vi av våre sykler og tar bussen til Hanabanilla og vårt hotell for natten. Hotellet er omgitt av skyggefulle tropiske åser og ligger vakkert til helt nede ved sjøen. Her vil det være mulighet for sårt tiltrengt hvile og en kveld på egen hånd. 

Dag 7 – Hanabanilla - Santa Clara  

Tidlig på morgenen starter vår sykkeltur som skal ta oss til Santa Clara. I dag sykler vi på humpete veier og passerer gjennom små samfunn på landsbygden. Dagens etappe tilbyr oss en betydelig enklere sykling og det er først når vi nærmer oss provinshovedstaden Santa Clara som vi møter mer trafikk. Rett før vi kommer til Santa Clara samler vi sammen gruppen og tar oss inn til byen sammen. Vi avslutter deretter dagen ved Che mausoleum, en av Cubas viktigste revolusjonære monument. 

Dag 8 – Santa Clara - Soroa  

I dag starter vi dagen med å ta oss med buss til området Las Terrazas der vi nyter en tropisk cubansk lunsj. Naturområdet Las Terrazas er et vellykket prosjekt der man i 1967 etter århundre av avskoging har plantet nye trær og bygd opp et samfunn ved en liten vakker sjø. Innbyggerne lever først og fremst av økoturisme og treindusti. Etter et besøk i dette samfunnet setter vi oss på våre sykler igjen og sykler en kort men vakker strekning til Soroa. Vi sykler på mindre veier gjennom tropisk skog og biosfæren. Ved ankomst til Soroa sjekker vi inn på vårt hotell for natten. Resten av ettermiddagen er fri for egne aktiviteter.  

Destinasjonen Soroa er utrolig vakker og et betydningsfult sted for de som elsker naturen. Det finnes et rikt utvalg av tropiske vekster og et bredt spekter av eksotiske fugler å oppdage. Det er et ideelt sted å nyte den vakre naturen, og området er også kjent for sine vakre orkidéer. Soroa ligger høyt og hvert år regner det mye i området, noe som gjør det utrolig frodig og grønt. På folkemunne kalles ofte Soroa "Cubas regnbue". Soroa har dog fått sitt navn fra franskmannen Jean-Pierre Soroa som skapte et kaffeplantasje her for lenge siden. 

Dag 9 – Soroa - Viñales  

Etter frokost sykler vi nedoverbakke i Soroa og videre inn i dalen. Vi tilbringer store deler av dagen med å sykle langs sletter og gjennom koloniale gårder og byer som ligger langs den gamle Havannaveien. Det er lett sykling og en koselig måte å få oppleve Cubas landsbygd på nært hold. Vi passerer skoler, gårder og små handelssteder, og får et godt innblikk i det cubanske hverdagslivet. Vi fortsetter å sykle til kurstedet San Diego de los Baños, som var kjent for sitt medisinske vann. Byen er nå en liten søvnig by, men tilbyr både vakre torg og koloniale bygninger. I dag blir det en litt senere lunsj og etter det tar vi bussen videre til Viñales, cirka 1 1/2 time fra San Diego. Byen Viñales har aner fra 1600-tallet og kan skryte av koloniale bygninger og små torg. Vi avslutter dagen med en felles middag.

Dag 10 – Viñales  

I løpet av de kjølige morgentimene sykler vi igjen i det naturskjønne landskapet. Her står palmer og bartrær side om side og vi sykler gjennom mykt kupert landskap. Med fjellene som bakteppe, kommer vi snart til å sykle langs vidstrakte beitemarker med dovent beitende buskap som de eneste betrakterne. I løpet av dagen passerer vi karakteristiske tobakksfelt, grønt og frodig landskap og overalt dominerer den røde jorden. Dagens første stopp blir i Cueva del Indio. Etter besøket sykler vi videre langs dalen og inn i landet. Vår tur tar oss opp til det spektakulære utsiktspunktet Los Jazmines og deretter tilbake igjen inn i dalen mot Mural de la Prehistoria. Viñalesdalen er omgitt av mektige klippeformasjoner og blant disse gjemmer det seg en hel rekke grotter med mytiske historier. Vi prøver å avslutte dagens sykkeltur ved lunsjtid slik at du får tid til å utforske den lille byen på egen hånd.  

Senere på ettermiddagen møtes vi igjen for å ta en spasertur gjennom jordbrukslandskapet, og har vi flaks kanskje vi treffer en tobakksbonde og lærer oss hvordan denne veksten dyrkes. Vår sluttdestinasjon i dag er Wilfredo gård der vi i solnedgangen får nyte en lekker økologisk middag. 

Dag 11 – Viñales - Havana 

Vi forlater sykkelsetet for denne gangen og ferdes med buss inn i hovedstaden Havanna. Der gjør vi en byrundtur i både Gamle og Nye Havanna. Gamle Havanna beskrives som et levende museum med sine fantastiske monumenter, katedraler og palasser. Havannas gamle bydel er velbevart og byr på vakre brosteinsgater og velgjorte smijernsdetaljer på bygningene. Det er virkelig som å reise tilbake i tiden. Vi besøker også Miramar distriktet og Plaza de la Revolution med sine bilder av den cubanske revolusjonen. Det gis mulighet for egentid i gamlebyen for lunsj. I løpet av ettermiddagen får du tid til å utforske byen på egen hånd før du sjekker inn på vårt bosted for natten. På kvelden møtes vi for å reise rundt sammen i en times tid i amerikanske biler. Bilene har vært på Cuba siden revolusjonen i 1959. Vi avrunder denne reisen med en felles avskjedsmiddag på en lokal Paladar der vi har mulighet for å samle våre inntrykk fra vårt sykkeleventyr på Cuba. 

Dag 12 – Hjemreise 

I dag har du formiddagen fri for egne oppdagelser i Havanna. På ettermiddaegn reiser vi sammen til flyplassen og videre med fly hjem mot Norge. Vi håper at reisen har gitt dere mange nye inntrykk og opplevelser og at vi i fremtiden kan ønske dere vlkommen tilbake til oss på TEMA. 

Dag 13 – Hjemkomst 

Vekommen hjem til Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Havanna
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 7 lunsjer
• 7 middager
• Inngansbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise. Flymåltider er inkludert. Ankomst til Cuba og Havanna. Busstransfer til hotellet. En overnatting på Hotel Memories Miramar i Havanna. Middag er inkludert.

Dag 2

Bussreise Havanna – Hershey cirka 1 1/2 time. Sykling fra Hershey - Varadero cirka 35 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Areanas Blancas i Varadero.

Dag 3

Sykling fra Varadero – Jovellanos cirka 55 km. Bussreise Jovellanos – Cienfuegos cirka 2 timer. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Faro Luna i Cienfuegos.

Dag 4

Sykling Cienfuegos – La Vega cirka 53 km. Bussreise La Vega – Trinidad. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To netter i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5

Fridag. Felles salsakurs på ettermiddagen. Frokost er inkludert.

Dag 6

Sykling fra Trinidad – Manicaragua cirka 60 km. Bussreise fra Manicaragua til Hanabanilla. Buss fra Varadero til Trinidad via Cienfuegos, cirka 262 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Hanabanilla i Hanabanilla.

Dag 7

Sykling Hanabanilla – Santa Clara cirka 57 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Los Caneyes o La Granjita i Santa Clara.

Dag 8

Bussreise Santa Clara – Las Terrazes. Sykling Las Terrazes – Soroa cirka 21 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på Hotel Villa Soroa i Soroa.

Dag 9

Sykling Soroa – San Diego cirka 56 km. Bussreise fra San Dego – Viñales cirka 1 1/2 time. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger i Casas Particulares i Viñales.

Dag 10

Sykling i om omkring Viñales cirka 30 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag 11

Bussreise Viñales – Havanna. Frokost og middag er inkludert. En overnatting i Havanna på Old Havanna Hotel.

Dag 12

Formiddagen fri. Frokost er inkludert. Avreise til flyplassen på ettermiddagen.

Dag 13

Hjemkomst til Norge. Flymåltider er inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 300 000 Flateinnhold 110 860 km² Valuta Cubansk peso Religion Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner Språk Spansk

Mer om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Havanna t/r; øvrige transporter ifølge reisens program, del i dobbeltrom med dusj/wc, måltider ifølge dagsprogram, alle utflukter og entréer, om ikke annet angis, samt TEMAs reiseleder.

Valuta

Kubansk konvertibel peso (CUC).

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Utenlandske besøkende til Cuba må veksle til pesos convertibles, som er Cubas turistvaluta. Vi anbefaler at du tar med Euro for å veksle til pesos convertibles. 

På flyplassen den siste dagen kan du veksle tilbake dine pesos til vestlig valuta igjen, men glem ikke at kursen er dårlig og du taper opp til 10%. På flyplassen kan du betale med både kort og USD i butikker, restauranter og barer.

Alle større hotell har vekslingskontor, de finnes også i Havanna sentrum og i andre større byer. Internasjonale betalings- og kredittkort (ikke American Express) aksepteres på noen av hotellene, men ved uttak av kontanter tas en avgift ut.

Det er ikke like lett å ta ut penger fra minibank som i andre land, spesielt ikke utenfor Havanna. Alle større hotell har vekslingskontor, og disse finnes også i Havanna sentrum og andre større byer. VISA fungerer best i minibanker, få butikker aksepterer kortbetaling. Enkelte banker aksepterer Mastercard. 

Pass/visum

Passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato. Et turistkort kreves for skandinaviske statsborgere. TEMA er godkjent autorisatør til å utstede turistkort, dette koster kr. 350,- per person og må kjøpes ved bestilling. En passkopi kreves for at vi skal kunne utstede turistkort. 

Reiseforsikring som kreves for innreise til Cuba

Cubanske myndigheter krever at reisende til Cuba fremviser et bevis på gyldig reiseforsirking med medisinsk beskyttelse ved innreise (utskrevet bevis på engelsk fra ditt/deres forsikringsselskap kreves). Reisende som ikke har bevis på reiseforsikring må ved ankomst til Cuba kjøpe en cubansk reiseforsikring på flyplassen. En slik forsikring koster per i dag 2 CUC per dag. For personer som skal delta i aktiviteter som anses å være risikofyllte og for personer over 70 år tilkommer en ekstra kostnad på 2 CUC per dag. Vær oppmerksom på at beløpet ikke kan betales i annen valutra. Du bør være fullt forsikret for medisinsk behandling, sykelhusbesøk og medisinsk evakuering til Sverige. Pass også gjerne på at reiseforsikringen dekker uventede tap og utgifter. For eksempel innstilte fly, tapt/mistet bagasje, stjålne penger eller bankort og mistet pass.

Driks

For avreiser vinteren 2017/2018 er felles driks til for eksempel bagasjebærere, sjåfører, eventuelle lokalguider og til serveringspersonalet ved felles måltider inkludert i reisens pris. 

På Cuba er det også vanlig å gi driks om du har fått god service, også på steder der man bor med All Inclusive. Du bør også gi driks ved toalettbesøk, til renholdere og til musikerne. Driksen er en viktig del av lønnen for de som arbeider innenfor turisme og service. Spør gjerne din reiseleder om hva som eventuelt er passende å gi i driks. 

For avreiser vinteren 2018/2019 er ikke lenger driks inkludert i reisens pris etter ansvisning fra skattemyndighetene- TEMAs reiseleder samler inn 40 Euro per person, og tar seg av fordelingen til blant annet sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider.

Klima 

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Internet

Tilgangen til internet er fortsatt begrenset på Cuba. Både kabeloppkobling som wifi fungerer som regel langsomt og ustabilt. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Det finnes heller ikke noe 3G-nett. Noen av de større hotellene har vanligvis wifi mot ekstra kostnad.

Service og hotell

Cuba er et annerledes land så vær forberedt på at alt ikke fungerer på samme måte som i andre land. For å sette pris på og ta til deg den cubanske levemåten må du være innstilt på at ikke alt fungerer som hjemme. De ønsker besøkende velkommen med varme, men holder også på sin stolthet, og gjester som forventer å få alle sine ønskemål oppfylt med en gang kan noen ganger bli frustrerte. Kunnskapene i engelsk varierer og det kan være en fordel å beherske noen enkle hilsnings- og høflighetsfraser på spansk. 

At landets økonomi er presset, blant annet som følge av tidligere handelsblokkeringer, merkes på alt fra veivedlikehold til hotellstandard. Vi på TEMA gjør alt for å tilby de beste hotellene, men du må noen ganger være forberedt på å bli møtt av noen skavanker som fuktflekker, skeive garderobedører eller reparasjoner som ikke har blitt utført. Dessuten finnes ikke alt å få kjøpt eller er vanskelig å få fatt i. Butikkene har et meget begrenset utvalg, selv om det begynner å bli litt bedre. Dersom dere for eksempel har et kamera som krever batterier - kjøp derfor med ekstra batterier hjemmefra. 


Casa particulares

På Cuba har privatpersoner nå lov til å leie ut rom til turister. Både i Trinidad og Viñales bor vi to netter i casa particular (privathus). Hver familie har 1-2 dobbeltrom og du bor med egen dusj med varmt vann. Standarden er vanligvis enkel med ren. 

Endringer i programmet

Hotell og programinnslag kan endres på kort varsel på Cuba, noen ganger også uten noen informasjon eller forklaring til oss på TEMA. Cuba er en kommuniststat og på grunn av de store tilstrømningene av turister blir det mer og mer vanskelig å få sine forhåndsreserverte hoteller bekreftet. Vår agent på plass gjør alt de kan for å sikkerstille at vi får de bosteder som vi har bestilt. Men vi vil gjøre dere oppmerksom på at på tross av dette kan det likevel forekomme både overbookinger og sene endringer når det kommer til både bosted og sykkelrute. 

Om syklingen

Obligatorisk utstyr:

- Komfortable og vel inngåtte sko for sykling og vandringer
- Lettpakket regntøy
- Sykkelhjelp, ta med din egen
- Vannflaske eller Camelback

Vi anbefaler:

- Sykkelbriller/Solbriller
- Sykkelhansker
- Gele-sete eller sykkelbukse
- Ryggsekk
- Langermede, luftige plagg (for beskyttelse mot solen)
- Ekstra t-skjorter for ombytte i løpet av sykkelturene
- Et varmere plagg/jakke (for eventuelle vindfulle dager og kjølige kvelder)
- Solkrem
- Badetøy
- Håndkle
- Reiseapotek (hodepinetabletter, plaster osv., dette finnes ikke alltid på Cuba)
- Adapter (for 110 V)

Om syklene

Mountainbike med håndbremse og 24 gir.

Alle sykler er unisex, ingen herre- eller damemodeller finnes. 

Ingen bagasjeholder, sykkelveske eller sykkelkurv finnes på syklene. Ryggsekk anbefales. 

For deg som vil benytte sykkelsko kan SPD-pedaler lånes. Spør oss gjerne om dette i forbindelse med bestilling av reisen. 

Viktig å vite

Vennligst oppgi din høyde ved bestilling, dette for at vi skal kunne finne en sykkel som passer deg. Din høyde fyller du inn på "Min reise". Vær oppmerksom på at denne informasjonen bør vi få så snart som mulig etter bestilling, men absolutt senest 1 måned før avreise. 

På denne reisen har vi følge-/servicebil for assistanse ved punkteringer og eventuelle andre problem som kan oppstå med syklene. 

All bagasje transporteres mellom hotellene med følgebilen. 

Sykkelturene

På denne reisen kreves relativt bra kondisjon da lanskapet er kupert med noen tilfeller av lange oppoverbakker og noen tilfeller av dårlig underholdte asfalterte veier. Tenk også på at det kan bli ekstra anstrengende i varmen. Noen av dagene kan få delvis endret reiserute, avhengig av vær og vind. 

Dag 1

Ankomst, ingen sykling.

Dag 2

Sykling Hershey - Varadero, cirka 35 km. 

Dag 3

Sykling Varadero - Jovellanos, cirka 55 km.

Dag 4

Sykling Cienfuegos - La Vega, cirka 53 km. 

Dag 5

Fridag, ingen sykling.

Dag 6

Sykling Trinidad - Manicaragua, cirka 60 km. 

Dag 7

Sykling Hanabanilla - Santa Clara, cirka 57 km. 

Dag 8

Sykling Las Terrazes - Soroa, cirka 21 km.

Dag 9

Sykling Soroa - San Diego, cirka 56 km.

Dag 10

Sykling i og omkring Viñales, cirka 30 km.

Dag 11

Bussreise Viñales - Havanna, ingen sykling.

Dag 12

Hjemreise, ingen sykling.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2018-11-20 13 dager Sykkeltur på Cuba Oslo 29450 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-02-08 13 dager Sykkeltur på Cuba Oslo 30550 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet
 
XClose