Sykkeltur på Cubapå to hjul gjennom natur, kultur og historie

I Havanna dominerer fargeglade koloniale hus og amerikanske femtitallsbiler, mens landsbygda tilbyr frodig og grønt landskap og spennende kultur. Vi ruller fremover i behagelig tempo langs vidstrakte beitemarker, og gjennom landsbyer og byer. Cuba trigger sansene, forbløffer og tar tak i oss. Columbus beskrev allerede øya som «det vakreste landskap som noensinne kan sees».

Reisefakta

Land: Cuba

Reisetype: Sykkeltur - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 14-18 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Verdensarvbyen Trinidad
 • Salsakurs
 • Las Terrazas og naturskjønne Soroa
 • Vakre Viñalesdalen
 • Kulturbyen Havanna

Dagsprogram
Avreiser 2019/2020

Dag 1. Velkommen til Cuba!

Avreise fra Norge til Havanna. På flyplassen møter TEMAs reiseleder og vi tar oss videre med buss til hotellet i Havanna. Transferen tar cirka 30 minutter avhengig av trafikken. Havanna er en spennende kulturell by med historiske vingeslag. I kveld får vi et lite innblikk i byen og på slutten av reisen kommer det til å finnes mer tid til å utforske og oppdage Havanna. På kvelden spiser vi en felles velkomstmiddag og forbereder oss for vårt kommende sykkeleventyr på Cuba.

Dag 2. Havanna – Martaderonzas
Tidlig på morgenen drar vi med buss cirka 1,5 time frem til den søvnige cubanske byen Hershey, en gang i tiden hjemmet til den sukkerfabrikken som leverte alt sukker som behøvdes for Hershey sjokoladen. En sjokolade som har vært inkludert i den amerikanske hærens matrasjoner helt siden 30-tallet. I Hershey forbereder vi våre sykler og gjør oss klare for reisens første sykkeletappe. Vi begynner med en kort oppoverbakke og videre på en stille og rolig landevei. Første stopp blir i den landlige byen Comino. Vi passerer deretter små jordbruksbyer og sykkerrørsplantasjer.

Etter 28 km tar vi av mot fjellene og underlaget blir litt grovere, trafikken består hovedsakelig av jordbrukere og okser som drar deres vogner. Veien klatrer stadig oppover men den svale skogen og den frodige vegetasjonen gir oss nødvendig skygge. Rett før vi når hovedveien stopper vi for en velfortjent pikniklunsj og litt hvile. Herfra tar vi oss deretter videre til Varadero for middag og overnatting.

Dag 3. Matanzas – Cienfuegos

I dag starter sykkelturen direkte fra Matanzas, og sammen tramper vi i rolig tempo ut av byen til vi kan legge morgentrafikken bak oss. Dagens tur tar oss sørover gjennom provinsen Matanzas bølgende landskap, og langs den landlige veien passerer vi både sitrusavlinger og sukkerplantasje. På et passende sted stopper vi og spiser medbrakt lunsj, før vi når den lille landsbyen Bolondron. Her laster vi over syklene, og tar bussen den siste biten til Cienfuegos og vårt hotell som ligger vakkert til ved havet like utenfor byen.

Dag 4. Cienfuegos – Trinidad

I dag lader vi for vår mest utfordrende sykkeldag. Etter frokost drar vi rett fra hotellet på de bølgende veiene. Etter cirka 12 kilometer, etter å ha nådd toppen av åsene tar vi til høyre inn på hovedveien Cienfuegos til Trinidad. Utsikten er helt fantastisk med de majestetiske Escambrayfjellene til venstre og det bølgende landskapet som er kantet av palmer. Etter drøye 50 kilometer når vi La Vega der vi får nyte en velfortjent cubansk landlig lunsj. Etter lunsjen fortsetter vi med buss til Trinidad. Vi sjekker inn for to netter på såkalte casas particulares, en cubansk variant av "Bed & Breakfast" - overnatting hos private familier. Dette er en unik måte å komme nærmere det cubanske livet på. Rommene er forholdsvis enkle, men rene og utstyrt med luftkondisjonering og eget bad.

Dag 5. Salsakurs i Trinidad

I dag har vi ledig tid på dagen med mulighet til å på egen hånd utforske den sjarmerende byen Trinidad og dens omgivelser. Byen har en velbevart kolonial arkitektur og oppleves av mange som et levende museum med de vakre brosteinsgatene og sine fargeglade hus. Trinidad som ofte kalles for Cubas koloniale perle har vært med på Unescos verdensarvliste siden slutten på 80-tallet. Ved det sentrale torget med sine kongepalmer, bougainvillea og roser finner vi de tidligere sukkerbaronenes vakre hjem som nå er et museum.

De som foretrekker en mer avslappende dag tar en taxi ned til den vakre stranden og nyter av sol, bad og ferske skalldyr. For den rastløse finnes det fine stier for gåturer ikke langt fra Trinidad. En kort spasertur fra byen finner vi den populære El Cubano trail, og en kortere taxitur tar deg til El Caburni tril oppe i fjellet. Spør gjerne din reiseleder eller lokal guide for flere tips og detaljer.

På kvelden møtes vi for en introduksjon til Salsa. Vår lokale danselærer holder et kurs på en time i et cubansk hjem i nærheten av der vi bor. Kvelden ledig med mulighet for å teste ut nye dansekunnskaper og nyte den cubanske musikken. I den cubanske natten er det nesten et "must" å teste en Canchanchara på baren ved samme navn. Dette er en søt romdrink som Mambaindianerne sies å ha helt i seg før de gikk i strid mot de spanske conquistadorene.

Dag 6. Trinidad – Hanabanilla

Vi begynner dagen med en 45 minutters busstur tilbake langs kystlinjen, og starter dagens sykkeltur. Dagens etappe tar oss inn i landet, gjennom den bølgende cubanske landsbygden og i ytterkantene av fjellkjeden Escambray. Terrenget er for det meste flatt, med innslag av noen mindre bakker. De siste 6 kilometerne opp til hotellet derimot inneholder en utfordrende klatring på ca 200 meter. Langs veien stopper vi for en velfortjent hvile og god lunsj. Hotellet i Hanabanilla er omgitt av skyggefulle tropiske åser og ligger vakkert til helt nede ved sjøen. På kvelden blir det felles middag på en lokal paladar.

Dag 7. Hanabanilla – Santa Clara

Tidlig på morgenen starter sykkelturen som tar oss til Santa Clara. Vi sykler på humpete veier og passerer små samfunn på landsbygden. Dagens etappe tilbyr oss en betydelig enklere sykling og det er først når vi nærmer oss provinshovedstaden Santa Clara som vi møter mer trafikk. Rett før vi kommer til Santa Clara samler vi sammen gruppen og tar oss inn til byen sammen. Vi avslutter dagen ved Che mausoleum, en av Cubas viktigste revolusjonære monument.

Dag 8. Santa Clara – Soroa

I dag starter vi dagen med å ta oss med buss til området Las Terrazas der vi nyter en tropisk cubansk lunsj. Naturområdet Las Terrazas er et vellykket prosjekt der man i 1967 etter århundre av avskoging har plantet nye trær og bygd opp et samfunn ved en liten vakker sjø. Innbyggerne lever først og fremst av økoturisme og treindusti. Etter et besøk i dette samfunnet setter vi oss på våre sykler igjen og sykler en kort men vakker strekning til Soroa. Vi sykler på mindre veier gjennom tropisk skog og biosfæren. Den totale strekningen vi sykler er relativ kort, men den er tidvis kupert. Her venter to tøffe oppoverbakker, og deretter en skikkelig nedoverbakke. Ved ankomst til Soroa sjekker vi inn på vårt hotell for natten. Resten av ettermiddagen er fri for egne aktiviteter.

Soroa er et utrolig vakkert og betydningsfult sted for de som elsker naturen. Det finnes et rikt utvalg av tropiske vekster og et bredt spekter av eksotiske fugler å oppdage. Det er et ideelt sted å nyte den vakre naturen, og området er også kjent for sine vakre orkidéer. Soroa ligger høyt og hvert år regner det mye i området, noe som gjør det utrolig frodig og grønt. På folkemunne kalles ofte Soroa "Cubas regnbue". Soroa har dog fått sitt navn fra franskmannen Jean-Pierre Soroa som skapte et kaffeplantasje her for lenge siden.

Dag 9. Soroa – Viñales

Etter frokost sykler vi nedoverbakke i Soroa og videre inn i dalen. Vi tilbringer store deler av dagen med å sykle på sletter og gjennom koloniale gårder og byer som ligger langs den gamle Havannaveien. Det er lett sykling og en koselig måte å få oppleve Cubas landsbygd på nært hold. Vi passerer skoler, gårder og små handelssteder, og får et godt innblikk i det cubanske hverdagslivet. Turen fortsetter til kurstedet San Diego de los Baños, som var kjent for sitt medisinske vann. Byen er i dag ikke like livlig, men tilbyr både vakre torg og koloniale bygninger. I dag blir det en litt senere lunsj og etter det tar vi bussen videre til Viñales, cirka 1, time fra San Diego. Byen Viñales har aner fra 1600-tallet og kan skryte av koloniale bygninger og små torg. Vi avslutter dagen med en felles middag.

Dag. 10 – Viñales

I løpet av de kjølige morgentimene sykler vi igjen i det naturskjønne landskapet rundt Viñales. Her står palmer og bartrær side om side og vi sykler gjennom et mykt kupert landskap. Med fjellene som bakteppe, sykler vi langs vidstrakte beitemarker med dovne kuer som de eneste betrakterne. I løpet av dagen passerer vi karakteristiske tobakksfelt, et grønt og frodig landskap og overalt dominerer den røde jorden. Dagens første stopp blir i Cueva del Indio hvor en båttur i den vakre grotten venter. Tilbake i Viñales avslutter vi dagens sykkeltur, og tar oss med buss opp til Finca Wilfredo, en økologisk gård hvor vi får en guidet tur i hagen og et lekkert måltid med en fantastisk utsikt over dalen.

Etter lunsjen tar vi en kort spasertur i det vakre jordbrukslandskapet. Her får vi treffe en lokal tobakksbonde som lærer oss hvordan denne veksten dyrkes, og hvorfor regionen er så godt egnet til dyrking av tobakk. Kvelden er fri for egne aktiviteter i Viñales, og her finnes mange hyggelige restauranter å velge mellom.

Dag 11. Viñales – Havana

Vi tar farvel med sykkelsetet for denne gang og reiser med buss inn i hovedstaden Havanna. Der gjør vi en byrundtur i både Gamle og Nye Havanna. Gamle Havanna beskrives som et levende museum med sine fantastiske monumenter, katedraler og palasser. Den gamle bydelen er velbevart og byr på vakre brosteinsgater og velgjorte smijernsdetaljer på bygningene. Det er virkelig som å reise tilbake i tiden. Vi besøker også Miramar distriktet og Plaza de la Revolution med sine bilder av den cubanske revolusjonen. Det gis mulighet for egentid i gamlebyen for lunsj. I løpet av ettermiddagen blir det tid til å utforske byen på egen hånd før vi sjekker inn på vårt bosted for natten. På kvelden kjører rundt sammen i en times tid i amerikanske biler. Bilene har vært på Cuba siden revolusjonen i 1959. Vi avrunder denne reisen med en felles avskjedsmiddag på en lokal Paladar der vi har mulighet for å samle inntrykk fra sykkeleventyret på Cuba.

Dag 12. Hjemreise

I dag er formiddagen fri for egne oppdagelser i Havanna. På ettermiddagen reiser vi sammen til flyplassen og videre med fly hjem mot Norge. Vi håper dere reiser hjem med mange opplevelser og fine minner.

Dag 13. Hjemkomst

Vekommen hjem til Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Havanna
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 8 lunsjer
• 9 middager
• Inngansbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder
• Lokalguide
• Følgebuss
• Egen mekaniker

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise. Flymåltider er inkludert. Ankomst til Cuba og Havanna. Busstransfer til hotellet. En overnatting på Hotel Memories Miramar i Havanna. Middag er inkludert.

Dag 2
Bussreise Havanna – Hershey cirka 1 1/2 time. Sykling fra Hershey - Mantanzas cirka 47 km. Høydeforskjell +333m/-341m. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel i Mantanzas.

Dag 3
Sykling fra Mantanzas - Bolondron cirka 53 km. Høydeforskjell +119m/-118m. Bussreise Bolondron - Cienfuegos cirka 90 minutter. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Faro Luna i Cienfuegos.

Dag 4
Sykling Cienfuegos – La Vega cirka 53 km. Høydeforskjell +439m/-307m. Bussreise La Vega – Trinidad. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To netter i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5
Fridag. Felles salsakurs på ettermiddagen. Frokost er inkludert.

Dag 6
Busstransfer fra Trinidad cirka 45 minuter. Cykling till Hanabanilla cirka 37 km. Høydeforskjell +506m/-197m. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på Hotel Hanabanilla i Hanabanilla.

Dag 7
Sykling Hanabanilla – Santa Clara cirka 57 km. Høydeforskjell +451m/-708m. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Los Caneyes eller La Granjita i Santa Clara.

Dag 8
Bussreise Santa Clara – Las Terrazes. Sykling Las Terrazes – Soroa cirka 21 km. Høydeforskjell +354m/-418m. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på Hotel Villa Soroa i Soroa.

Dag 9
Sykling Soroa – San Diego cirka 56 km. Høydeforskjell +307m/-443m. Bussreise fra San Dego – Viñales cirka 1 1/2 time. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger i Casas Particulares i Viñales.

Dag 10
Sykling i og omkring Viñales cirka 26 km. Høydeforskjell +276m/-276m. . Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11
Bussreise Viñales – Havanna. Frokost og middag er inkludert. En overnatting i Havanna på Old Havanna Hotel.

Dag 12
Formiddagen fri. Frokost er inkludert. Avreise til flyplassen på ettermiddagen.

Dag 13
Hjemkomst til Norge. Flymåltider er inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 millioner
Flateinnhold 110 860 km²
Valuta
Cubansk peso
Religion
Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner
Språk
Spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Norge – Havanna t/r; øvrige transporter ifølge reisens program, del i dobbeltrom med dusj/wc, måltider ifølge dagsprogram, alle utflukter og entréer, om ikke annet angis, samt TEMAs reiseleder.

Pass/visum

Passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato. Et turistkort kreves for skandinaviske statsborgere. TEMA er godkjent autorisatør til å utstede turistkort, ved bestilling. Kopi av passet kreves for at vi skal kunne utstede turistkort. 


Valuta
Kubansk konvertibel peso (CUC). For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Utenlandske besøkende til Cuba må veksle til pesos convertibles, som er Cubas turistvaluta. Vi anbefaler euro for å veksle til pesos convertibles. På flyplassen den siste dagen kan du veksle tilbake dine pesos til vestlig valuta igjen, men glem ikke at kursen er dårlig og du taper opp til 10%. På flyplassen kan du betale med både kort og USD i butikker, restauranter og barer.

Alle større hotell har vekslingskontor, de finnes også i Havanna sentrum og i andre større byer. Internasjonale betalings- og kredittkort (ikke American Express) aksepteres på noen av hotellene, men ved uttak av kontanter tas en avgift ut.

Det er ikke like lett å ta ut penger fra minibank som i andre land, spesielt ikke utenfor Havanna. Alle større hotell har vekslingskontor, og disse finnes også i Havanna sentrum og andre større byer. VISA fungerer best i minibanker, få butikker aksepterer kortbetaling. Enkelte banker aksepterer Mastercard.

Reiseforsikring som kreves for innreise til Cuba

Cubanske myndigheter krever at reisende til Cuba fremviser et bevis på gyldig reiseforsirking med medisinsk beskyttelse ved innreise (utskrevet bevis på engelsk fra ditt/deres forsikringsselskap kreves). Du bør være fullt forsikret for medisinsk behandling, sykehusbesøk og medisinsk evakuering til Norge. Pass også gjerne på at reiseforsikringen dekker uventede tap og utgifter. For eksempel innstilte fly, tapt/mistet bagasje, stjålne penger eller bankort og mistet pass.

Driks
På Cuba er det vanlig å gi driks om du har fått god service, også på steder der man bor med All Inclusive. På denne reisen er ikke driks inkludert i reisens pris. I stedet samler TEMAs reiseleder inn 40 euro per person på begynnelsen av reisen, og fordeler dette til bagasjebærere, sjåfører, eventuelle lokalguider og til serveringspersonalet ved felles måltider.

Du bør også gi driks ved toalettbesøk, til renholdere og til musikerne. Driksen er en viktig del av lønnen for de som arbeider innenfor turisme og service. Spør gjerne din reiseleder om hva som eventuelt er passende å gi i driks.

Klima

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Internet
Tilgangen til internet er fortsatt begrenset på Cuba. Både kabeloppkobling som wifi fungerer som regel langsomt og ustabilt. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Det finnes heller ikke noe 3G-nett. Noen av de større hotellene har vanligvis wifi mot ekstra kostnad.

Service og hotell

Cuba er et annerledes land så vær forberedt på at alt ikke fungerer på samme måte som i andre land. For å sette pris på og ta til deg den cubanske levemåten må du være innstilt på at ikke alt fungerer som hjemme. De ønsker besøkende velkommen med varme, men holder også på sin stolthet, og gjester som forventer å få alle sine ønskemål oppfylt med en gang kan noen ganger bli frustrerte. Kunnskapene i engelsk varierer og det kan være en fordel å beherske noen enkle hilsnings- og høflighetsfraser på spansk.

At landets økonomi er presset, blant annet som følge av tidligere handelsblokkeringer, merkes på alt fra vedlikehold av veier til hotellstandard. Vi på TEMA gjør alt for å tilby de beste hotellene, men du må noen ganger være forberedt på å bli møtt av noen skavanker som fuktflekker, skeive garderobedører eller reparasjoner som ikke har blitt utført. Dessuten finnes ikke alt å få kjøpt eller er vanskelig å få fatt i. Butikkene har et meget begrenset utvalg, selv om det begynner å bli litt bedre. Dersom dere for eksempel har et kamera som krever batterier - kjøp derfor med ekstra batterier hjemmefra.

Casa particulares

På Cuba har privatpersoner nå lov til å leie ut rom til turister. Både i Trinidad og Viñales bor vi to netter i casa particular (privathus). Hver familie har 1-2 dobbeltrom og du bor med egen dusj med varmt vann. Standarden er vanligvis enkel men det er rent og fint.

Endringer i programmet

Hotell og programinnslag kan endres på kort varsel på Cuba, noen ganger også uten noen informasjon eller forklaring til oss på TEMA. Cuba er en kommuniststat og på grunn av de store tilstrømningene av turister blir det mer og mer vanskelig å få sine forhåndsreserverte hoteller bekreftet. Vår agent på plass gjør alt de kan for å sikkerstille at vi får de bosteder som vi har bestilt. Men vi vil gjøre dere oppmerksom på at på tross av dette kan det likevel forekomme både overbookinger og sene endringer når det kommer til både bosted og sykkelrute. 

Om syklingen
Obligatorisk utstyr:

- Komfortable og vel inngåtte sko for sykling og vandringer
- Lettpakket regntøy
- Sykkelhjelp, ta med din egen
- Vannflaske eller "camelback"

Vi anbefaler:
- Sykkelbriller/Solbriller
- Sykkelhansker
- Gele-sete eller sykkelbukse
- En mindre ryggsekk
- Langermede, luftige plagg (for beskyttelse mot solen)
- Ekstra t-skjorter for ombytte i løpet av sykkelturene
- Et varmere plagg/jakke (for eventuelle vindfulle dager og kjølige kvelder)
- Solkrem
- Badetøy
- Håndkle (for eventuelle strandbesøk)
- Reiseapotek (hodepinetabletter, plaster osv., dette finnes ikke alltid på Cuba)
- Adapter (for 110 V)

Om syklene

Mountainbike med håndbremse og 24 gir.
Alle sykler er unisex, ingen herre- eller damemodeller finnes.
Det er flaskeholder på sykkelen, ta med egen flaske
Ingen bagasjeholder, sykkelveske eller sykkelkurv finnes på syklene. Ryggsekk anbefales.
For deg som vil benytte sykkelsko kan man låne SPD-pedaler. Spør oss gjerne om dette i forbindelse med bestilling av reisen.
Det er ingen elsykkler på denne reisen.

Viktig å vite

Vennligst oppgi din høyde ved bestilling, dette for at vi skal kunne finne en sykkel som passer deg. Din høyde fyller du inn på "Min reise". Vær oppmerksom på at vi bør få denne informasjonen så snart som mulig etter bestilling, men absolutt senest 1 måned før avreise.

På denne reisen har vi følge-/servicebil for assistanse ved punkteringer og eventuelle andre problem som kan oppstå med syklene.

All bagasje transporteres mellom hotellene med følgebilen.

Sykkelturene

På denne reisen kreves relativt bra kondisjon da lanskapet er kupert med noen tilfeller av lange oppoverbakker og noen tilfeller av dårlig underholdte asfalterte veier. Tenk også på at det kan bli ekstra anstrengende i varmen. Noen av dagene kan få delvis endret reiserute, avhengig av vær og vind. 

Dag 1
Ankomst, ingen sykling.

Dag 2

Sykling Hershey - Matanzas, cirka 47 km. Høydeforskjell +333m/-341m

Dag 3

Sykling Matanzas - Bolondron cirka 46 km.  Høydeforskjell +119m/-118m.

Dag 4

Sykling Cienfuegos - La Vega, cirka 43 km. Høydeforskjell  +439m/-307m.

Dag 5

Fridag, ingen sykling.

Dag 6

Sykling Trinidad - Hanabanilla cirka 60 km. Høydeforskjell  +506m/-197m.

Dag 7

Sykling Hanabanilla - Santa Clara, cirka 57 km. Høydeforskjell +451m/-708m.

Dag 8

Sykling Las Terrazes - Soroa, cirka 21 km. Høydeforskjell +354m/-481m.

Dag 9

Sykling Soroa - San Diego, cirka 56 km. Høydeforskjell +307m/-443m.

Dag 10

Sykling i og omkring Viñales, cirka 26 km. Høydeforskjell +276/-276

Dag 11

Bussreise Viñales - Havanna, ingen sykling.

Dag 12

Hjemreise, ingen sykling.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Sykkelturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.