Nyhet

Fottur på Cubamed Havanna og Trinidad

Vi varmer opp med en bytur i Havannas eldste deler, tar oss til det Unesco klassifiserte området Las Terrazas, hviler føttene ved Cubas største fossefall og lar oss forføre av Viñales berømte karstlandskap. På sikker fot tar vi oss gjennom landets vakre tobakkfelt, oppdager dyrelivet i Mil Cumbres og tar oppfriskende bad i naturbassenger. Velkommen til et paradis for alle naturelskere! 

Reisefakta

Land: Cuba

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 16-22 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Havanna
 • Cubas vidunderlige natur
 • Bo i
 • Vandring i Mil Cumbres
 • Verdensarven Trinidad

Dagsprogram
Avreiser 2019

Dag 1 – Ankomst Havanna

Etter avreise fra Skandinavia ankommer vi José Marti flyplassen utenfor Havanna. Her møter vi TEMAs reiseleder, og vi tar en felles transfer til Vedado distriktet i Havanna. VI sjekker inn på et av Cubas mange Casa Particulares, en populær form for guest house som vi kommer til å bo i flere netter på reisen. Akkurat dette Casa er et mer moderne hus som man stort sett bare finner i Havanna. På kvelden spiser vi felles middag på en lokal restaurang, en såkalt paladar (privat restaurant).

Dag 2 – Guidet tur i Gamle Havanna – Transfer til Hanabanilla

Morgenen bruke vi til å oppdage Gamle Havanna til fots med besøk på noen av de viktigste severdighetene, og den unike atmosfæren som gjennomsyrer Cubas livlige hovedstad. Vi passerer ikoniske Hotel Nacional med sine imponerende hager, og tar oss til Boulevard Paseo del Prado gjennom Centro Habana langs kystveien. Her ser vi den nylig restaurerte El Capitolio bygningen før vi tar oss inn i labyrinten av de livlige gatene som utgjør Gamlebyen. De smale gatene er fylt med aktiviteter og lyd, og med beskjedne boligområder som smelter sammen med souvenirbutikker og nyåpnede restauranter. Vi gjør et stopp ved en ”bodega”, en butikk som selger rasjonerte varer.

Etter at vi har spasert mellom de viktigste torgene i Gamlebyen og lært oss endel om byens turbulente historie, spiser vi en tidlig lunsj for deretter å begynne vår reise til sentrale Cuba. Med buss forlater vi Havanna og kjører østover langs den sentrale motorveien som tar oss gjennom provinsene Matanzas og Cienfuegos. Hvis det blir tid får vi kanskje med oss et stop for å se minnesmonumentet over Che Guevera i utkanten av Santa Clara, før vi når Escambrayfjellene og vårt overnattingsted for natten.

Hotellet som heter Hanabanilla og som ligger ved innsjøen med samme navn, er på mange sett en slående bygning som opprinnelig var et tilfluktsted for embetsmenn. Den gamle Sovjetarkitekturen faller kanskje ikke i smak hos alle, men den byr på en fantastisk utsikt fra balkongen og er et perfekt utgangspunkt for morgendagens fottur. Dagens middag spiser vi sammen på en lokal paladar ikke langt fra hotellet.

Dag 3 – Vandring – Escambrayfjellene

Vi sjekker ut av hotellet og drar ned til stranden hvor en båt venter for å ta oss 45 minutter over innsjøen til starten for dagens tur. Stien begynner ved La Cortina de la Presa, og består inledningsvis av komprimerte jordstier som kanter langs sjøsiden når vi går oppstrøms mot Rio Guanayara.

Langs veien stopper vi på en lokal bondegård, og lærer oss mer om dyrking av frukt og kaffeproduksjon i området. Escambrayfjellene er kjent for sin kaffeproduksjon, men vi passerer også mango- og citrusavlinger. Etter cirka 12 km kommer vi fram til Casa de la Gallego hvor vi spiser lunsj. Etter lunsj kan de som vil fortsette turen langs stranden av Rio Melodioso, en vakker sti som tar oss gjennom skogen til vannfallet El Rocio (ca 5 km tur og retur) hvor et oppfriskende naturbasseng venter.

Tilbake i Casa Gallego blir vi hentet med lastebil som kjører oss den korte strekningen til Topes de Collante. Området er i dag kjent for sitt svale mikroklima og ren fjelluft, og var formelt et helse-spa i den før-revolusjonelle tiden. Her finnes et imponerende sanitorium som ble bygd på 1930-tallet for å behandle tuberkolosepasienter, og som nå blir brukt av militæret som en klinikk for å behandle stressrelaterte sykdommer. Vi sjekker inn på hotellet og spiser middag på hotellets restaurant.

Dag 4 – Vandring – Salto del Caburni Trail

Å gå Salto del Caburni stien har med tiden blitt en av Trinidads mest populære utendørsaktiviteter, en 7 km lang rundtur gjennom det fantastiske landskapet som Parque Natural Topes de Collantes oppviser. Stien starter i nærheten av vårt hotell, og svinger seg i begynnelsen nedover ca 3,5 km gjennom frodig skog, unike klippeformasjoner og dramatiske fjellvegger før man kommer til det som sies å være landets høyeste vannfall (ca 70 meter).

Men på tross av sin høyde er ikke Salto del Caburni et kraftig vannfall, det er snarere et snilt og sirklende vannfall som renner ut i et naturbasseng. Et skikkelig høydepunkt hvor man har god tid til å slappe av og kjøle seg ned før vi begynner vandringer oppover. Returen stiger gradvis opp til en høyde på 737 meter og en plass kjent som Mi Retiro, hvor vi spiser lunsj.

Dag 5 – Vandring – Mangos Pelones – El Cubano

Dagens vandring, El Cubano Trail, går nedover hele veien, og underveis får vi nyte av vakker utsikt over det Karibiske Havets turkise vann. Etter hvert kommer vi frem til Javira vannfall, som også er en fin plass for et bad. Vi følger deretter El Cubano til slutten av stien hvor bussen vår venter for å kjøre oss den korte strekningen til Trinidad. Når vi vel er der tar vi oss en drink på vårt casa centrala som ligger sentralt, og som bli vår base de neste to nettene. Gruppen blir delt på flere casas som ligger nær hverandre, og alle blir møtt av sine respektive husverter som vise hvor man skal bo.

Dag 6 – Ledig dag i Trinidad

I dag kan man på egen hånd utforske fargerike Trinidad med sine brosteinsbelagte gater og torg. Ta en spasertur rundt i byen eller sett deg på en benk og ta inn hverdagslivet, kjøp suvenirer på et marked, stop opp og hør på bandet som spiller cubansk musikk eller besøk noen av av Trinidads mange barer og restauranter. Din reiseleder er tilgjengelig og kan hjelpe med tips og anbefalinger. På vårt sentrale casa vil det også finnes hjelp å få, og her kan man komme og gå som man vil.

For de som vil en avslappende dag med sol og bad er stranden Playa Ancon verdt et besøk. På kvelden samles vi på et av våre casas for å lære oss det grunnleggende i salsa av en profesjonell danser. Varme i klærne og fulle av nyvunnet selvtillit er alle muligheter åpne for å teste sine nye kunnskaper på et (eller flere) av Trinidads mange dansesteder. En natt med salsa under åpen himmel kan lett bli et minne for livet.

Dag 7 – Vestover mot Soroa

I dag blir det en lengre busstur vestover, fra Trinidad gjennom Havanna-provinsen til Artemisa (ca 6 timer). Vår destinasjon for natten er Soroa i Rosario Mountain Range. Kvelden er ledig for avslapping og middag på egen hånd. I morgen venter en ny, spennende fottur.

Dag 8 – Vandring La Serafina Trail – Transfer til Viñales

Vi starter med en kort transfer til begynnelsen av fotturen ved Rancho Curujey i Las Terrazas biosfærområde. Den fine stien svinger seg gjennom en evig grønn skog med stor variasjon i flora og fauna. Vi tar en pause med vakker utsikt over Las Terrazas Community før vi fortsetter til ruinene av Santa Serafina Coffee Farm, bygget av franske bosettere under kolonialtiden. Vi følger deretter San Juan River Valley til vi kommer til slutten på dagens tur. Kvelden er fri til å gjøre akkurat som man vil. I sentrale Viñales finner man et bredt utvalg av restauranter å velge mellom når det blir tid for middag.

Dag 9 – Vandring – Maravilla de Viñales

I Viñales Valley, som er hedret med en plass på Unescos verdensarvliste, utforskes noen av Cubas vakreste landskap. Valle de Viñales utgjør en del av Los Organos fjellkjede og Cubas eldste område. Dalen er kjent for sine karstfjell – avrundet og forvitret kalkstensfjell som ser ut som de har sprunget ut av jorden. Fenomenet strekker seg tilbake til Juraperioden for cirka 200 millioner år siden, da området var et grottesystem som kollapset og etterlot bratte vegger som med tiden ble forvandlet til disse unike fjell. Landskapet er også hjem for den beste tobakken i verden, avlet med kjærlighet av de lokale bøndene. Dagens tur følger i hovedsak dalgangen og besøker lokale jordbruksområder.

Dag 10 – Transfer till Mil Cumbres – Vandring Caimito Trail

Etter frokost sjekker vi ut fra våre casas, og forlater Viñales med nordøstlig retning. Vi passerer byen La Palma på vei mot en spesiell plass oppe i fjellene. Mil Cumbres er et område som tilbyr et vakkert vandringslandskap med Pan de Guajaibon-fjellet som bakgrunn. Vi går den såkalte Camito Trail i ca 16 kilometer, og på veien møter vi med stor sannsynlighet mennesker fra lokalbefolkningen som nyter av utsikten og den varierte vegetasjonen. Vel framme slapper man av og nyter stillheten under en stjerneklar himmel. Standard på overnattingen er enkel, og man deler både soverom og baderom.

Dag 11 – Vandring i Mil Cumbres – Transfer til Havanna

Dagens vandring tar oss gjennom et variert naturområde, hjem til et stort utbud av vekster, insekter og fugler. Vår lokale guide er utdannet botaniker og tilfører vandringen en ekstra dimensjon gjennom et innblikk i regionen utifra et naturperspektiv. Turen går for det meste langs skyggefulle stier, og vi kan støte på deler med leire avhengig av hvor mye det har regnet.

Etter cirka 9 kilometer kommer vi frem til ett lite fossefall med et kompleks av naturlige bassenger i klippene, langt inne i skogen. For den som føler for det er det fritt fram for en dukkert. Videre framover dukker det snart opp felt hvor det dyrkes blant annet bønner og tomater. ”San Juan de Luz” ønsker velkommen med både utsikt over Pan de Guajaibon og omkringliggende fjell og landsbygd. Herifra er det en behagelig tur nedover tilbake mot Sagua.

I utkanten av byen tar vi en pause i en lokal families hus for en lekker lunsj bestående av sesongens ferske frukter. Mette og glade tar vi oss tilbake til hovedveien ut av Sagua hvor vi blir hentet og tatt tilbake til Mil Cumbres lodge. På ettermiddagen går bussen mot Havanna, en reise på cirka tre timer, hvor vi sjekker inn på vårt overnattingsted for natten. natten.

Dag 12 – Ledig dag i Havanna

I dag er det godt om tid for å utforske byen på egen hånd. Besøk på museum, handle souvenirer eller bare sitte på en fin plass og ta inn atmosfæren. De fargerike amerikanske bilene som ruller rundt på gatene setter sitt preg på Cuba.

Bilene ble importert til Cuba på bestilling fra rike amerikanere da landet fremdeles var et populært turistmål for folk fra USA. Totalt 125 000 biler ble importert og deretter overgitt da Castro kom til makten. Et forbud mot import av nye, utenlandske biler har gjort at cubanerne har tatt vare på de bilene de har, og de gamle amerikanerne fungerer i dag som både privatbiler, taxi og turistmagnet.

På kvelden gjør vi en spesialtur rundt i Havanna, i noen av disse gamle bilene. Reisen går gjennom noen av byens mest distinkte områder, og passerer flere interessante plasser blant annet Bosque de Almendares og Plazade la Revolucion. Vi avslutter dagen på best mulig sett, med coctails og felles middag på en lokal paladar.

Dag 13 – Avreise

Etter frokost er det tid for å slappe av eller å utforske byen videre før bussen går mot flyplassen. Det har dessverre blitt tid for å ta farvel med Cuba for denne gang. Vi håper du tar med deg mange fantastiske minner hjem og håper at vi ses snart igjen. «Hasta pronto» som de sier på Cuba.

Dag 14 – Hjemkomst

Velkommen hjem!


Dette er inkludert i reisen

Fly t/r Skandianvia
Alle overnattinger
13 frokoster
8 lunsjer
7 middager
Entré i henhold til program
TEMA reiseleder
Lokalguide

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise og ankomst Cuba. Flymåltider og middag i Havanna inkludert. En natt på casas particolares.

Dag 2

Byvandring i Havanna. Transfer med buss til Hanabanilla, ca 5 timer. Frokost, lunsj og middag inkludert. En natt på hotell i Hanabanilla.

Dag 3

Vandring i Escambray Mountain Range, ca 12 km. Ytterligere ca 5 km valgfri vandring til El Rocio waterfall. Frokost, lunsj og middag inkludert. To netter på hotell i Topes de Collante.

Dag 4

Vandring på Caburni Trail i Topes de Collante Natural Park, ca 7 km. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5

Vandring El Cubano trail, ca 13 km. Frokost inkludert. To netter på casas particulares i Trinidad.

Dag 6

Ledig dag i Trinidad etterfulgt av en leksjon i salsa på kvelden. Frokost inkludert.

Dag 7

Transfer till Soroa med buss, ca 6 timer. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Soroa.

Dag 8

Vandring på La Serafina, ca 6 km. Transfer til Viñales. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på casas particulares i Viñales.

Dag 9

Vandring Maravillas de Viñales Trail, ca 8 km. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 10

Transfer med buss till Mil Cumbres. Vandring Caimito Trail, ca 16 km. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på Mil Cumbres Mountain Lodge.

Dag 11

Vandring i Mil Cumbres, ca 15 km. Transfer till Havanna, ca 3 timer. Frokost og lunsj inkludert. To netter på moderne casas particulares i Havanna.

Dag 12

Ledig dag i Havanna. Rundtur med gamle amerikanske biler på kvelden. Frokost og middag inkludert..

Dag 13

Ledig formiddag i Havanna. Transfer til flyplassen på ettermiddagen. Frokost inkludert.

Dag 14

Ankomst Skandinavia. Flymåltider inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 millioner
Flateinnhold 110 860 km²
Valuta
Cubansk peso
Religion
Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner
Språk
Spansk

Viktig om reisen

OM VANDRINGEN

Obligatorisk utstyr:

- Komfortable og vel inngåtte vandresko

- Lettpakket regntøy

- Lettere sko for spaserturer og ledige dager

- Vannflaske

Vi anbefaler:

- Solbriller

- Solhatt

- Kikkert

- Vandrestaver

- Luftige plagg for vandring, gjerne i funksjonsmaterial

- Et varmere plagg/jakke (for eventuelle vindfulle dager og kjølige kvelder)

- Solkrem

- Badetøy

- Håndkle (for eventuelle strandbesøk)

- Reiseapotek (hodepinetabletter, plaster osv., dette finnes ikke alltid på Cuba)

- Adapter (for 110 V)

Fotturene

Vandring på cuba krever bra kondisjon ettersom landskapet er kupert, og klimaet varmt med høy luftfuktighet. Visse dager kan få delvis endret rute, avhengig av vær og vind.

Dag 1

Ankomst, ingen vandring.

Dag 2

Guidet tur i Havanna, ingen vandring

Dag 3

Vandring Escambrayfjellene, ca 12 + 5 km. Høydeforskjeller.

Dag 4

Vandring Topde de Collantes naturpark, ca 7 km. Høydeforskjeller.

Dag 5

Vandring Mangos Pelones, ca 13 km. Høydeforskjeller.

Dag 6

Ledig dag i Trinidad, ingen vandring.

Dag 7

Transfer till Soroa, ingen vandring.

Dag 8

Vandring La Serafina Trail, ca 6 km. Høydeforskjeller.

Dag 9

Vandring Maravillas de Viñales, ca 8 km. Høydeforskjeller +307m/-443m.

Dag 10

Vandring Caimito Trail, ca 16 km. Høydeforskjeller.

Dag 11

Vandring i Mil Cumbres, ca 15 km. Høydeforskjeller

Dag 12

Ledig dag i Havanna, ingen vandring.

Dag 13

Hjemreise, ingen vandring.

ØVRIG INFORMASJON

Prisen inkluderer

Fly Norge – Havanna t/r; øvrige transporter ifølge reisens program, del i dobbeltrom med dusj/wc, måltider ifølge dagsprogram, alle utflukter og entréer, om ikke annet angis, samt TEMAs reiseleder.

Pass/visum

Passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato. Et turistkort kreves for skandinaviske statsborgere. TEMA er godkjent autorisatør til å utstede turistkort, ved bestilling. Kopi av passet kreves for at vi skal kunne utstede turistkort, og det koster 359 kroner per person.

Valuta

Kubansk konvertibel peso (CUC).

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Utenlandske besøkende til Cuba må veksle til pesos convertibles, som er Cubas turistvaluta. Vi anbefaler at du tar med Euro for å veksle til pesos convertibles.

På flyplassen den siste dagen kan du veksle tilbake dine pesos til vestlig valuta igjen, men glem ikke at kursen er dårlig og du taper opp til 10%. På flyplassen kan du betale med både kort og USD i butikker, restauranter og barer.

Alle større hotell har vekslingskontor, de finnes også i Havanna sentrum og i andre større byer. Internasjonale betalings- og kredittkort (ikke American Express) aksepteres på noen av hotellene, men ved uttak av kontanter tas en avgift ut.

Det er ikke like lett å ta ut penger fra minibank som i andre land, spesielt ikke utenfor Havanna. Alle større hotell har vekslingskontor, og disse finnes også i Havanna sentrum og andre større byer. VISA fungerer best i minibanker, få butikker aksepterer kortbetaling. Enkelte banker aksepterer Mastercard.

Reiseforsikring som kreves for innreise til Cuba

Cubanske myndigheter krever at reisende til Cuba fremviser et bevis på gyldig reiseforsirking med medisinsk beskyttelse ved innreise (utskrevet bevis på engelsk fra forsikringsselskap kreves).

Du bør være fullt forsikret for medisinsk behandling, sykehusbesøk og medisinsk evakuering til Norge. Pass også gjerne på at reiseforsikringen dekker uventede tap og utgifter. For eksempel innstilte fly, tapt/mistet bagasje, stjålne penger eller bankort og mistet pass.

Driks

På Cuba er det vanlig å gi driks om du har fått god service, også på steder der man bor med All Inclusive. På denne reisen er ikke driks inkludert i reisens pris. I stedet samler vår reiseleder inn 40 euro per person på begynnelsen av reisen, og fordeler dette til bagasjebærere, sjåfører, eventuelle lokalguider og til serveringspersonalet ved felles måltider.

Du bør også gi driks ved toalettbesøk, til renholdere og til musikerne. Driksen er en viktig del av lønnen for de som arbeider innenfor turisme og service. Spør gjerne din reiseleder om hva som eventuelt er passende å gi i driks.

Klima

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Internet

Tilgangen til internet er fortsatt begrenset på Cuba. Både kabeloppkobling som wifi fungerer som regel langsomt og ustabilt. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Det finnes heller ikke noe 3G-nett. Noen av de større hotellene har vanligvis wifi mot ekstra kostnad.

På de fleste større hotell, og på noen utvalgte servicesteder kan man kjøpe wifi-kort som gir mellom 30 min og 1 times surfetid på såkalte «hot spots». På hotellene er det som regel i resepsjonsområdet, og i større byer som Trinidad samles mennesker ved det store torget for best mulig dekning.

Service og hotell

Cuba er et annerledes land så vær forberedt på at alt ikke fungerer på samme måte som i andre land. For å sette pris på og ta til deg den cubanske levemåten må du være innstilt på at ikke alt fungerer som hjemme. De ønsker besøkende velkommen med varme, men holder også på sin stolthet, og gjester som forventer å få alle sine ønskemål oppfylt med en gang kan noen ganger bli frustrerte. Kunnskapene i engelsk varierer og det kan være en fordel å beherske noen enkle hilsnings- og høflighetsfraser på spansk.

På vårt besøk i Mil Cumbres gjør vi oppmerksom på at vi bor en natt på en enkel lodge hvor man deler soverom og bad. Det er den eneste type overnatting som finns i området, men vi vil påstå at det er verdt det på grunn av de flotte fotturene i vakre Mil Cumbres. Men det er viktig å være klar over i tilfelle man ikke er komfortabel med å dele rom.

At landets økonomi er presset, blant annet som følge av tidligere handelsblokkeringer, merkes på alt fra vedlikehold av veier til hotellstandard. Vi på TEMA gjør alt for å tilby de beste hotellene, men du må noen ganger være forberedt på å bli møtt av noen skavanker som fuktflekker, skeive garderobedører eller reparasjoner som ikke har blitt utført. Dessuten finnes ikke alt å få kjøpt eller er vanskelig å få fatt i. Butikkene har et meget begrenset utvalg, selv om det begynner å bli litt bedre. Dersom dere for eksempel har et kamera som krever batterier - kjøp derfor med ekstra batterier hjemmefra.

Casa particulares

På Cuba har privatpersoner nå lov til å leie ut rom til turister. På flere steder bor vi i såkalte casas particulares (privathus). Hver familie har 1-2 dobbeltrom og man bor med egen dusj med varmt vann. Standarden varierer, men er vanligvis enkel. Men man kan alltid regne med at det er rent og fint.

Endringer i programmet

Hotell og programinnslag kan endres på kort varsel på Cuba, noen ganger også uten noen informasjon eller forklaring til oss på TEMA. Cuba er en kommuniststat og på grunn av de store tilstrømningene av turister blir det mer og mer vanskelig å få sine forhåndsreserverte hoteller bekreftet. Vår agent på plass gjør alt de kan for å sørge for at vi får de bosteder som vi har bestilt. Men vi vil gjøre dere oppmerksom på at på tross av dette kan det forekomme både overbookinger og sene endringer når det kommer til både bosted og vandreruter.


Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.