Nyhet

Den store Mexicoreisen med TulumBlant azteker, Conquistadorer og mayafolk 

Reisen går fra Mexico Citys høyplatå med et mektig museum og de storslagne sol- og månepyramidene, via interessante byer som Puebla og Oaxaca til Chiapas og regnskog. Vi får se produksjon av tradisjonelle håndverk som tepper og Mezcal, og vi besøker mayafolkets viktigste byer. Rundreisen avsluttes med et par avslappende dager på Tulums strender som ofte blir kåret til verdens vakreste. 

Reisefakta

Land: Mexico

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Det antropologiske muséet i Mexico City
 • Sol- og månepyramiden i Teotihuacan
 • Santo Domingo kirkens vakre gull ornament i Oaxaca
 • Båttur i Sumidero - kløften
 • Palenques magiske stemning

Dagsprogram
Høsten 2018 / Våren 2019

Dag 1 – Avreise.

Ankomst Mexico - Mexico City. Når du har hentet din bagasje går du til nærmeste utgang. Her blir du møtt av TEMAs reiseleder. Med buss reiser vi til vårt hotell for innsjekking og fire overnattinger i Mexico City.


Dag 2 – Det antropologiske museet. 

I løpet av rundreisens første dag besøker vi Chapultepecparken, en av verdens største byparker. Her finner vi det fantastiske antropologiske muséet. Selve bygningen er tegnet av samme arkitekt som gjorde Guadalupebasilikan, Pedro Ramirez Vázquez, og består av en åpen atriumgård omringet av en bygning på to etasjer. Her finnes ulike saler organisert etter de ulike kulturer som eksisterer og har eksistert i Mexico. Gården er delvis dekket av et tak som hviler på et ben. Det er det største av sitt slag i verden, et imponerende syn.


Dag 3 – Sentrum i Mexico City. Frida Kahlo.

I dag gjør vi en byrundtur i en av verdens største byer. Zócalo er navnet på det største torget i Mexico City, ett av verdens største. Byens historie kommer tydelig fram i den varierende arkitekturen, med alt fra ruiner fra tiden før spanjolenes ankomst, til palass og moderne byggninger.

Vi besøker også Xochimilcon eller Mexicos motstykke til Venezia med utallige kilometer med kanaler langs samfunnet og mellom de dyrkede åkrene. Xochimilco er et populært turistmål. Det er vanlig å gjøre familieutflukter der man ferdes på kanalene på såkalte trajineras, der mariachimusikk spilles og det serveres mat. Xochimilco er tatt opp på Unescos verdensarvliste.

Coyocan og Frida Kahlos blå hus er selvfølgelig også verdt et besøk. Her ble hun født i 1907, og det var også her hun endte sine dager i 1954. Huset ble ansett å være en smeltedigel av fester og kunstnerlige manifest. Her fikk Kahlo og Diego Rivera besøk av storheter som Trotskij, Breton, Eisenstein, Neruda og Picasso.

På veien tilbake til hotellet gjør vi et stop hvor vi kan se de berømte fresko- og muralmaleriene av Juan O´ Gorman som ble malt ved det kjente universitetet. På den andre siden av veien ser vi Diego Riveras dekorasjon ved Olympiastadion. 


Dag 4 – Teotihuacan. 

I løpet av dagen besøker vi den berømte byen Teotihuacan, som er et av Latin-Amerikas største arkeologiske utgravingsområder. Sol- og månepyramiden finnes også på Unescos verdensarvliste. I nærheten kan vi se hvordan drikken pulque utvinnes av en slags agave som vokser på høyplatået. Drikken ble drukket under førspanske seremonier og har en helt spesiell smak og konsistens.

På veien tilbake til Mexico City besøker vi Jomfruen fra Guadalupes basilika, Latin-Amerikas viktigste valfartssted.

Dag 5 – Puebla.

I dag forlater vi Mexico City og reiser mot Puebla, Mexicos fjerde største by. På avstand ser vi de scenografiske vulkanene Popocatepetl och Iztacchihuatl med sine snødekte topper på over 5000 meter. I jordbrukssamfunnet Tonantzintla gjør vi et lite stop for å besøke et tempel som er vakkert dekorert av lokalbefolkningen. I byen Puebla, eller «englebyen» som den kalles av de lokale, gjør vi et besøk i byens vakre historiske sentrum. Vår reise fortsetter så til byen Oaxaca, som ligger i en dal omgitt av fjellkjeden Sierra Madre Del Sur. Byen har en herlig kolonial stil, og er base for mixtek- og zapotek kulturene. Her tar vi inn på hotell for tre netter.

Dag 6 – Oaxaca.

Dagen begynner med en halvdagstur til Monte Alban, som er et stort arkeologisk utgravningsområde fra førcolombiansk tid, og som tilhører Unescos verdensarvsliste. Området ligger ca 10 km utenfor Oaxaca, på en platå 1900 moh. Her spaserer vi rundt blant pyramider, templer, graver og seremonielle relieffer i sten. I løpet av ettermiddagen besøker vi Oaxaca og utforsker dens severdigheter. Santo Domingo kirken utmerker seg med sine vakre gull ornamenter

Dag 7- Håndverk i Teotitlan.

I dag begynner vi med et besøk i landsbyen Santa Maria de Tule for å se verdens kanskje største eksisterende treslag. Vår reise fortsetter til landsbyen Teotitlan del Valle hvor en familiedrevet bedrift viser hvordan tilvirkning av tepper skjer etter tradisjonelle metoder. Deretter besøker vi en fabrikk som produserer verdifull agavesprit. Mezcal er en opphavs beskyttet mexicansk sprit som er tilvirket på råvaren agave. Spritens popularitet har eksplodert de seneste 20 årene, kanskje delvis fordi det er et interessant alternativ til den stadig mer industrialiserte spriten tequila. Historikere kjenner til at sprit var en av forsyningene som spanjolene tok med seg til Mexico på 1500-tallet. Når spriten tok slutt, lette spanjolene etter alternativer blant lokale indianerstammer.

Vi besøker også Abigail Menoza Ruiz, verdens mest kjente Zapotec kokk. På hennes restaurant hyller man førspansk teknikk og råvarer. Her tar vi oss tid til å smake og nyte av den gode maten. I løpet av ettermiddagen besøker vi keramikkbyen Coyotepec for å lære oss om stedets svarte keramikk.

Dag 8- Sumidero canyon

Formiddagen ledig for egne aktiviteter. Rundt lunsj flyr vi til Tuxtla Gutierrez, hovedstad i delstaten Chiapas. Vi begir oss i vei på eventyr og til den vakre Sumidero canyon, hvor vi kjører bår på fjorden. Her kan vi beundre de vakre fjellformasjonene samtidig som vi ser dyrelivet som utfolder seg langs sandbankene. Med litt flaks får vi blant annet se krokodiller, aper og fugler. Etterpå gjør vi et besøk i den lille byen Chiapa De Corzo, mest kjent for å være den første byen i Mexico hvor det ble funnet hieroglyfiske skrifter. Vi fortsetter til San Christobal de las Casa, som ligger på ca 2100 meters høyde, og som sies å være en av Mexicos vakreste byer. Her sjekker vi inn for to netter.

9- San Juan de Chamula.

I dag besøker vi Indianerbyen San Juan de Chamula. Her bor mer enn 50 000 mayaindianere, i hovedsak Tzotzil og Tzeltals. Det er viktig for mayaindianerne å bevare sine tradisjoner og sin kulturarv. De beholder sitt eget språk, og landsbyene har egne politier og regler. Vi besøker blant annet den karakteristiske kirken på torget, som absolutt er verdt et besøk. Kirken er et godt eksempel på sammensmeltningen av den originale maya-troen og den katolske troen.

Indianerne ber til den mayagud eller helgen som er relevant for den spesifikke sykdom eller det ønske som ligger bak deres besøk. De finnes ingen benker i kirken, man faller på kne og ber på golvet blant alle tente stearinlys. Luften er tykk av røkelse, og langs veggene står trefigurer av deres helgen i tillegg til Døperen Johannes som er byens skytsengel.

Både San Juan de Chamula og nabobyen Zinacantan er berømte for sine veveteknikker, og alle byer og landsbyer har sine egne drakter med nøye planlagt mønster og farger. Indianerne kommer til markedene i sine fargesprakende drakter for å selge keramikk og klær av ull og bomull.

Vi drar tilbake til San Cristobal, og ser byens vakre arkitektur fra kolonialtiden. Ved siden av 31 mars torget ligger den vakreste kirken i byen, Templo de Santo Domingo. Vi besøker også det fargerike markedet.

10 – Villahermosa.

Vi reiser fra san Cristobal til Villahermosa og Palenque. Villahermosa er kanskje ikke den vakreste byen i Mexico. Men den har en innbydende atmosfære, imøtekommende beboere og et bra utvalg av restauranter.

Vi besøker den fascinerende utendørsparken og museet La Venta, skapt i 1958. Her finner man blant annet viktige oppdagelser fra Olmeca kulturen, inklusivt tre gedigne hoder formet i sten. Videre besøker vi YUMKA senteret hvor vi møter ulike dyr og vekster fra Mexico. Vi fortsetter til Palenque for en natt på hotell.

Dag 11 – Palenque.

Det hviler en magisk stemning over Palenque. Enorme templer og pyramider reiser seg, og byens mayakonstruksjoner anses å vise epokens mest raffinerte arkitektur. Palenque var et seremonielt sentrum for mayakulturens øversteprester samtidig som det var den lokale herskers bosted. Det såkalte Palasset vitner om dette, som på tross av sitt forfall gir et troverdig bilde av ekstravaganse og autoritet. Her spaserer vi rundt på formiddagen. Vi forlater fjellregionene og provinsen Chiapas. Vegetasjonen endres gradvis fra skogrike strøk til buske flora. I løpet av ettermiddagen ankommer vi Chicanna EcoVillage Resort hvor vi blir to netter.

Dag 12- Calakmul

Calakmul var en av de mektigste og største mayabyer. Byens ruiner ligger dypt inn i jungelen bare 30 km fra grensen til Guatemala. Byen konkurrerte om den politiske makten med Tikal. Befolkningen kan ha vært så stor som 85 000 personer, og til nå har man oppdaget over 6 300 bygninger. Byen ble oppdaget i 1931.

Dag 13. Lagunebesøk.

Idag styr vi mot kusten och Tulum. Under vägen gör vi ett stopp vid den mångfärgade lagunen i Bacalar. Lagunen skiftar i många olika kulörer i blått och grönt. Strax intill ligger en cenote, en mexikansk benämning av en källvattensamling. Den som önskar kan här ta ett dopp i det ljumma vattnet. Under eftermiddagen når vi fram till vårt strandhotell utanför Tulum. Här checkar vi in för två nätters avkoppling innan hemresa.

Dag 14. Ledig dag.

Sted og tid for å slappe av i rolige omgivelser, med havet og naturen som nærmeste nabo.

Dag 15 – Hjemreise.

Vi har satt av formiddagen til avslapping, for så å begi oss til flyplassen på ettermiddagen for fly tilbake til Skandinavia via Frankfurt.

Dag 16 – Hjemkomst.

Ankomst Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Mexico City, retur fra Cancún till Skandinavien
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 7 lunsjer
• 3 middag
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Mexico City. Flymåltider er inkludert. Buss flyplassen – hotellet, ca 14 km. Fire overnattinger på hotell i Mexico City.

Dag 2

Besøk på antropologiske museum, buss ca 15 km. Ledig ettermiddag. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Besøk ved Coyoacan og Xochimilco. Buss ca. 45 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Besøk ved Teotihuacán og Guadalupes basilika. Buss ca 100 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5

Buss Mexico City – Puebla – Oaxaca, ca 426 km. Besøk i Tonantzintla og Puebla. Tre overnattinger på hotell i Oaxaca. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Buss Oaxaca – Monte Alban t/r ca 16 km. Besøk i det arkeologiske området på Monte Alban og s i Oaxaca. Frukost och lunch ingår.

Dag 7

Buss Oaxaca – Tule – Teotitlan del Valle – Coyotepec – Oaxaca, ca 107 km. Besøk i Santa Maria del Tule, Teotitlan og Coyotepec. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Diverse busstrekninger ca 59 km. Innenriksfly Oaxaca – Tuxtla Gutierrez, 570 km (ca 1 time). Buss og båtutflukt til Sumidero. Besøk i Chiapa De Corzo. Buss til San Cristobal de las Casas inklusive to hotellovernattinger. Frokost inkludert.

Dag 9

Buss San Cristobal – Chamula – Zinacantan – San Cristobal, ca 10 km. Besøk i San Juan de Chamula og Zinacantan. Spasertur i byen San Cristobal de las Casas. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 10

Buss San Cristobal de las Casas – Palenque, ca 145 km. Besøk i Villahermosa. En hotellovernatting i Palenque. Frokost og middag er inkludert.

Dag 11

Buss Palenque – Chicanna, ca 360 km. Besøk i Palenques arkeologiske område. To hotellovernattinger i Chicanna. Frokost og middag inkludert.

Dag 12

Buss Chicanna – Calakmul t/r ca 220 km. Besøk ved Calakmuls arkeologiske område. Frokost og middag inkludert.

Dag 13

Buss Chicanna – Bacalar – Tulum, ca 130 km. Besøk ved Bacalar lagunen, bademuligheter ved en cenote. To hotellovernattinger i Tulum. Frokost inkludert.

Dag 14

Ledig dag. Frokost inkludert.

Dag 15

Ledig dag. Hjemreise. Frokost og flymåltider inkludert. Buss Tulum – Cancuns internasjonelle flyplass, ca 168 km sen ettermiddag for kveldsfly tilbake til Skandinavia.

Dag 16

Ankomst Frankfurt under ettermiddagen. Fly videre til Stockholm, Køpenhamn og Oslo i løpet av ettermiddagen/kvelden. Flymåltider inkludert.

Mexico

Innbyggere 

127 millioner  

Flateinnhold   1 972 550 km²    

Valuta   Mexikansk peso    

Religion Ingen offisiell religion.    

Språk   Spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly med Lufthansa via Frankfurt til Mexico City, retur går fra Cancún via Frankfurt tillbaka till Skandinavien. TEMAs reiseleder. Øvrige transporter i følge dagsprogrammet, del i dobbeltrom, måltider, entréer og samtlige utflukter i følge program om ikke annet angis.  

Valuta 

Mexikanske Pesos (MXN).

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær 

Generelt dominerer regnperioden i sommermånedene juni - august, men selvfølgelig kan også regn forekomme andre tider.

I løpet av dagen beveger du deg best i lette (og lettvaskede) bomullstøy, men det kan også være deilig å ha en litt varmere genser/jakke for svalere kvelder.

Klærne bør være komfortable, siden vi ofte er på utflukter. Ikke glem badetøy og badehåndkle. Du vandrer i landsbyer og byer, stroser rundt i naturen og klatrer på ruiner, som noen ganger kan være fuktige; solide og behagelige sko med gummisåle anbefales derfor.

Driks 

Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 1000 Mexikanske pesos per person (ca 435 kr) ved reisens start, og tar seg av fordelingen underveis til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider m.fl.

Vi tar forbehold om endringer. 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise