Nyhet

Stillehavets paradismed Hawaii, Tahiti og Bora Bora

I løpet av et par dager gjør vi oss kjent med praktfulle San Diego, før det er på tide å legge fastlandet bak oss. Ombord venter ro og avkobling, mens skipet legger i vei mot Hawaii og videre til Fransk Polynesias øyverden. I flere havner venter spennende utflukter, som fører oss litt nærmere de stedene vi skal besøke. Vi besøker blant annet historierike Pearl Harbor, reiser på delfinsafari i sjøen rundt Moorea og snorkler ved Bora Bora. 

Reisefakta

Land: USA, Franska Polynesien

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 32 dager

Størrelse på gruppen: 25-32 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Hawaii
 • Nydelige dager til havs
 • Bora Bora
 • Tahiti
 • San Diego

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Ankomst San Diego, USA

Avreise fra Skandinavia med ankomst til San Diego samme dag. TEMAs reiseleder møter opp på flyplassen og blir med i bussen til hotellet i byens sentrale deler. Om kvelden venter en felles velkomstmiddag, der vår reiseleder presenterer seg nærmere og forteller om programmet for de nærmeste dagene.

Dag 2 – San Diego

I dag benytter vi formiddagen med en tur gjennom San Diego, en av de mest spennende byer i USA. Sammen utforsker vi det vakre kystlandskapet, de frodige hagene og den ikoniske arkitekturen i den solfylte byen.

Med bussen ruller vi fram langs sjøsiden, Embarcadero, og gjennom de historiske kvarterene i bykjernen. Hold spesielt utkikk etter de viktorianske fasadene i Gas Lamp Quarter.

Vi fortsetter med en spasertur i Balboa Park – San Diegos juvel – for å få oppleve dens varierende flora, fauna og vakre, bevarte arkitektur. Dette er USAs største urbane kulturpark og inkluderer museum, hager samt berømte San Diego Zoo.

Reisen fører oss deretter videre nordover til den lille kystbyen La Jolla – en virkelig perle med sin hyggelige atmosfære, pittoreske kystlinje og kolonier med sjøløver.

Vi vender tilbake til San Diego og reiser videre til den gamle byen, kjent som Californias fødested. Og ettermiddagen er ledig til å vandre blant historisk arkitektur, håndverksbutikker og gallerier.

Dag 3 – Vi går ombord

Benytt morgenen til litt avkobling på stranda, eller en siste fotorunde i San Diego. Etter lunsj går bussen til havna og skipet, som skal være vårt hjem i måneden som kommer. Sent om ettermiddagen forlater vi USA og reisens virkelige eventyr begynner.

Dag 4-8 – Til havs

Reisen fra San Diego til vår første stopp på Hawaii krever drøyt fem døgn på Stillehavet. Vi slapper av på dekk i en solstol og nyter utsikten, leser en god bok, eller kan delta i en av de mange aktivitetene ombord. Her er mange spisesteder å velge mellom og flere forskjellige barer. Ombord er det også et hyggelig bibliotek, et teater, butikker, et kasino, gym og et spa, der det er mulig å skjemme bort seg selv med ulike behandlinger, som kan bookes og betales ombord. Reiselederen informerer løpende om alle muligheter ombord på skipet og står for et antall felles arrangementer og informasjonsmøter under cruiset.

Dag 9 – Hilo, Hawaii

Velkommen til Hawaii…og Hawai’i. Hawaii er den yngste av de amerikanske delstatene, utnevnt i august 1959. Den består av hundrevis av øyer spredd over et areal på over 2 400 kilometer. Hawaii tilhører også en av de mest isolerte, befolkede øygruppene på jorda – nærmeste fastland er California ca. 400 mil bort. Det like vakre, som dramatiske landskapet, det varme tropiske klimaet, overfloden av fine strender, de aktive vulkanene og ikke minst havet omkring – lokker til seg mennesker fra hele verden.

På Hawaii bor det drøyt 1,4 millioner mennesker, hovedsakelig på noen av de åtte hovedøyene - Niʻihau, Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui og Hawai’i. Sistnevnte er utvilsom den største av øyene og kalles også «The Big Island», for ikke å bli blandet sammen med selve øygruppa.

Og det er nettopp denne største øya, Hawaii, som vi anløper om morgenen og legger til kai i havnebyen Hilo på øyas østre kyst. En gang et populært område for fiske og landbruk, blomstrede Hilo på 1800-tallet som et kommersielt sentrum for sukkerrørindustrien. I dag lokker byen i stedet med gallerier, butikker, markeder og restauranter.

Selve øya Hawaii domineres av elementene, ikke minst vann og ild. De store, grønnkledde regnskogene, som er så karakteristiske for de hawaii-øyene, deles abrupt, der glitrende, vakre fossefall styrter fram over fjellet og ned i sjøer, elver og raviner. Langs Kohalas vulkanske kyst finner vi i stedet en varmere side av Hawaii med vulkanen Kilauea, som fortsatt siver lava siden sitt seneste utbrudd i 1983.

Under vår halvdagstur får vi smaksprøver på det beste som Hilo har å by sine besøkere på. Innledningsvis ruller vi fram langs den vakre strandlinja og når etter vært ravinen bak Honoli’i Beach Park - en av øyas mest populære surfesteder, der dagens første fossefall gjemmer seg under veien.

Nærmere byen Hilo utforsker vi deretter OK Farms, en av USAs største fruktfarmer. Dersom været tillater kan vi få en fantastisk utsikt over verdensberømte Rainbow Falls. Gå heller ikke glipp av et besøk i farmens egen butikk, der en kan kjøpe lokaldyrkede macadamianøtter, kaffe og andre godsaker.

Nesta stopp blir Kaumana-grotten, der vi blir utstyrt med hver vår lommelykt, for å kunne følge vår guide ned i mørket. Kaumana-grotten er en tidligere lavatunnel, som en gang fungerte som transportvei til den glovarme lavaen som strømmet nedover langs fjellet.

Avslutningsvis venter en spasertur lang Richardson’s Beach, en bukt og stedvis sort sandstrand, som fungerer som fristed for den grønne havskilpadden på Hawaii. Med litt flaks kan det hende at vi kan få se et av disse fantastiske dyrene. Fulle av nye opplevelser vender vi tilbake til havna i Hilo og skipet vårt.

Dag 10 – Honolulu, Oahu, Hawaii

Vi anløper øya Oahu og Honolulu, for mange kjent som Hawaiis hovedstad, men også som skueplass for en av 2. verdenskrigs mest omtalte hendelser – angrepet på Pearl Harbor. Noe derimot ikke aller kjenner til, er at her på Oahu, langs den halvmåneformede stranda i berømte Waikiki, så moderne surfing dagens lys for første gang. Dette var likevel lenge før alle skyskraperne hadde begynt å reise seg av sanda langs strandlinjen, men atmosfæren er fortsatt hyggelig avslappet.

Ingen besøk på Oahu er komplett uten å besøke Pearl Harbor og Arizona Memorial. I besøkssenteret ser vi først en 20 minutters film som i korte drag sammenfatter angrepet på Pearl Harbor i desember 1941. Vi går deretter ombord i en av flåtens båter, for en tur gjennom havna, der vi blant annet får se hvor de amerikanske skipene lå fortøyde da angrepet ble innledet. Vi tar også en rundtur på USS Arizona Memorial, oppkalt etter et av de fire skipene som ble senket, med mulighet til å ta bilder.

Dagen fortsetter med et besøk på slagskipet USS Missouri, også kjent som «The Mighty Mo». Det var ombord på USS Missouri som japanerne til slutt skrev under det dokumentet som innebar slutten på 2. verdenskrig i Stillehavet. Her blir det litt egen tid, til å kunne utforske skipets dekk og passasjeveier ved hjelp av et kart, som hjelper til med å finne de mest interessante stedene ombord.

Vi avslutter med en tur gjennom sentrale Honolulu og for den som vil er det mulighet til å shoppe på Hilo Hattie, som har det største utvalget av hawaiisk mote, suvenirer, smykker og mye annet.

Dag 11 – Lahaina, Maui, Hawaii

I den polynesiske øyverdenen er det utallige historier om helten og halvguden Maui. I Hawaii sies det at det nettopp var Maui som en gang fisket opp Hawaiis forskjellige øyer fra havets bunn. Han sørget også for at sola bevegde seg langsommere over himmelhvelvet og løftet hele himmelen. slik at det ble plass til menneskene under den. Legendene og fortellingene om Maui er mange og innviklede og finnes i dusinvis versjoner.

For resten av verden er Maui kjent som den kanskje vakreste av Hawaiis øyer, med mange strender, som strekker seg ut langs kystene – noen av dem fulle av surfere og andre, der det eneste fotavtrykket en finner i sanda er ens eget. Her er det også mektige, vulkanske kratere, regnskog, fossefall og så mye annen, vakker natur at det er vanskelig å bestemme seg for hva en skal se på.

Den praktfulle vulkanen Haleakala ligger i drøyt 3 000 meters høyde og utgjør det høyeste punktet på Maui. Selve krateret er så stort at det skulle romme hele Manhattan og enda ha god plass til overs. Haleakala er for tiden hvilende og hadde sitt siste utbrudd i 1970. Vi tar oss opp til krateret via serpentinveier som tar oss nesten opp i 3000 meters høyde, der vi får en fantastisk utsikt over både krateret og det varierende landskapet i Mauis for øvrig.

Etter lunsj fortsetter vi dagen med et besøk i vakre Iao Valley State Park, der vi blant annet får se Iao Needle, en nesten 700 meter høy, spiss klippe, som er dannet av slaggprodukter fra tidligere vulkanutbrudd. Etter en dag full av fantastiske naturopplevelser vender vi tilbake til havna og skipet vårt.

Dag 12-13 – Til havs

Vi cruiser sørover mot verdens største atoll, Kiritimati, også kalt Christmas Island. På veien passerer vi den internasjonale datolinjen, den longitude grensen, der dagen begynner vestover og en annen dag slutter østover, som løper langs den 180. longitude meridianen midt i havet. Her enten får eller mistes en dag i løpet av et sekund – det siste alternativet blir dessverre aktuelt akkurat i vårt tilfelle, da vi ganske enkelt mister 1. april 2020.

Dag 14 – Kiritimati, Kiribati

Om morgenen når vi omsider Kiritimati, kjent som verdens største atoll og en del av øyriket Kiribati. Kiritimati er en det kiribatiske språkets versjon av ordet Christmas og atollen kalles derfor også Christmas Island. Her dominerer langstrakte sandstrender, rofyllte laguner og vaiende kokospalmer, alt liggende på et urgammelt rev – en tropisk oase, som bare venter på å bli utforsket av oss. Hele øya er også et fristed for den kanskje største variasjonen av tropiske sjøfugler i verden, med mellom 4-6 millioner eksemplarer. Dagen er ledig til å gjøre som en vil.

Sent på ettermiddagen forlater skipet Kiritimati, for å begynne neste etappe av cruiset. Vi fortsetter sørover mot Fransk Polynesia og underveis passerer vi den internasjonale datolinjen igjen, men også ekvator. Ekvator er egentlig bare en usynlig linje på kartet, men likevel utgjør den en viktig komponent i vår planets geografi. Eksempelvis er både jordas omkrets på ca. 4 000 mil og diameter på ca. 1 300 mil på sitt største her.

Ekvator utgjør også delelinje for Corioliseffekten, som forklarer hvorfor eksempelvis sykloner roterer medsols nord for ekvator og motsols sør for ekvator. Og for den som vil sende opp raketter eller satellitter utenfor jordas atmosfære er ekvator ideell, da jordas tiltrekningskraft er mindre her enn på andre steder.

Dag 15 – Til havs

Cruiset fortsetter sørover mot Fransk Polynesia og Bora Bora.

Dag 16-17 – Bora Bora, Fransk Polynesia

Vi når Bora Bora på den 16. dagen av vår reise, via Teavanui Pass og en naturlig reaksjon er kanskje å klype seg i armen og lukke øynene, for deretter å åpne øynene langsomt igjen. Men det er sant, vi er faktisk på Bora Bora. Fra øya fikk sine første bungalower for nesten 50 år siden har Bora Bora vært et drømmereisemål for utallige bryllupsreisegjester og turister fra hele verden, på jakt etter det ultimate paradiset.

Her konkurrerer de naturlige elementene om oppmerksomheten, fra de rolige, vakre lagunene til det omkringliggende havets dramatiske skuespill og Mount Otemanus mektige profil, som synes å endre forn, avhengig av hvilken kant en ser det. Bora Boras største by, Vaitape, antar i sammenligning en mer beskjeden framtoning – her er det ikke mye som endrer seg fra år til år og for byens 5 000 innbyggere går livet sin vante gang i et veltilpasset og rolig tempo. Sammen med en værbitt kirke og flere små kafeer, er det noen gallerier, boutiquer og selgere av sorte perler. I Vaitape er det også mulig å teste den lokala delikatessen Poisson Cru – rå fisk marinert i kokosmelk og lime.

Når vi har ankommet Bora Bora er ettermiddagen og kvelden ledig til egen disposisjon. Om morgenen dagen etter venter nærkontakt med det minst sagt spektakulære livet under vann. I en såkalt lagunekrysser glir vi fram i lagunen og kaster etter hvert anker ved en grunn sandbank – et populært møtested for de grasiøse, men giftige piggrokkene. En annen frekvent besøker i området er sortfinnet revhai.

Med snorkel og dykkemaske får vi også mulighet til å utforske de praktfulle hagene av korall inntil korallrevet. På grunn av de optimale forutsetningene som råder her, kan korallene vokse seg frodige på beste måte. I det grunne vannet er det også mulig å komme veldig nære det marine livet, der havabborer og skjellfinnefisker også kalt sommerfuglfisker, samt mengder av andre fargerike fisker konkurrerer om oppmerksomheten.

Under ettermiddagen deler vi oss opp i et antall firehjulsdrevne spesialkjøretøyer, for å utforske Bora Bora langs landeveien. Det blir stedvis en humpete tur, der det i blant går bratt både oppover og nedover, når vi tar oss til steder som bare er tilgjengelige for denne typen biler. Belønningen er likevel anselig, i form av enestående natur og fenomenal utsikt over Faanui Bay, Matira-stranda og Bora Boras naturlige havn.

Dag 18 — Raiatea, Selskapsøyene, Fransk Polynesia

Blant Selskapsøyene er kanskje Raiatea ikke like kjent som Bora Bora eller Tahiti, men dette lille paradiset pleier ikke la noen bli upåvirket. Rairatea fortryller besøkeren med sin rolige atmosfære og dramatiske fjellandskap. Navnet på øya betyr «himmelen langt borte» og blant tahitiene anses Raiatea være en hellig øy, assosiert med legender og folketro. Her vokser også en av de mest sjeldne blomstene på jorda, Apetahia raiateensis, som tilhører klokkefamilien. Apetahia raiateensis vokser bare her på Raiatea – nærmere bestemt langs hellinger på fjellet Temehani. Det er bli gjort mange forsøk på å kultivere denne vakre blomsten andre steder – alle har mislykkes. Fargen er distinkt hvit og formen minner om en hånd, der fem blomsterblad utgjør de sprikende fingrene.

Legenden forteller at den vakre kvinnen Tiaitau sto på Temehani og ventet på at hennes elskede konge, Tamatoa, skulle vende tilbake fra krigen. Når hun på avstand så at kong Tamatoas plass i båten var tom, ble hun så fortvilet at hun brøt av sin arm og trykte den ned i jorden, i håp om at den skulle vokse opp som en blomst. Dersom hennes elskede Tamatoa mot formodning likevel skulle vende tilbake, skulle han kunne kjenne hennes duft med vinden og holde den hvite blomsten som representerte hennes hånd. Deretter kastet Tiaitau seg utfor et stup, da hun ikke kunne tenke seg et liv uten Tamatoa.

I dag finnes det ifølge tellinger færre enn 500 eksemplarer igjen på øya og de er kraftig beskyttet av lokale lover, som kan idømme bøter på nesten 1 million kroner til den som pukker eller tar livet av en blomst.

Utfluktsprogram for Raiatea kommer snart.

Dag 19 – Papeete, Tahiti, Fransk Polynesia

Første gang James Cook kom til Tahiti, trodde både han selv og hans besetning at de hadde funnet paradiset. I sine journaler forteller han om hvordan hans reisekamerater plutselig følte seg mer avslappet og vendte hjem med både tatoveringer og historier om mennesker som spiste det som falt ned fra trærne og levde et liv av frihet helt ukjent for en europeer.

Selv om hele Fransk Polynesia i blant omtales som Tahiti, er den egentlig bare en av mange øyer. Havnebyen Papeete er ikke bare Tahitis største by, men også hovedstad i hele Fransk Polynesia. Et livlig forretnings- og politisk sentrum med restauranter, kafeer, markeder og små butikker som selger sorte perler på nesten alle gatehjørner. Tar en i stedet turen ut på landsbygda, blir det raskt lettere å miste grep om tid. Her er det bare horisonten, det omgivende havet og de nesten urørte skogene som er eneste selskap – kanskje ikke så merkelig kaptein James Cook trodde å ha funnet himmelen på jorda.

Den første delen av dagen tar vi bussen, for å ta en nærmere titt på Tahiti. Vi kjører langs østkysten av øya og passerer Papenoos berømte surfestrender, besøker One Tree Hill og de sorte strendene ved Point Venus. Vi foretar også et stopp ved Arahoho’s blåsehull — der havet byr på oppfriskende spraydusjer, når tidevannet er lønnsomt – og i Faarumaidalen som inneholder noen av Tahitis vakreste fossefall.

Etter bussturen går vi ombord i en motordrevet katamaran, for en tur langs øyas vakre vestkyst. Vi kobler av og nyter utsikt og forfriskninger. Glem heller ikke å være på utkikk etter spinndelfinene, som ofte svømmer her. Ved Taapuna Passage kan vi få se surfere, som viser sine ferdigheter i bølgene. Vi ankrer etter hvert opp i en lagune, der vi får god tid til bading og snorkling i det klare vannet, før vi vender tilbake til havna.

Dag 20 – Moorea, Fransk Polynesia

Moorea er et vakkert skue, formet som et hjerte og kronet med smaragdgrønne spir. Tilnavnet «Den magiske øya» sammenfatter et utemmet, grønnskimrende landskap, symmetriske bukter i rad og rekke og en tilsynelatende endeløs lagune, som sveper inn Moorea i nyanser av blått. Her glir delfiner og piggrokker gjennom vannet og lokker både snorklere og dykkere til en innbydende undervannsverden. Inne på land skjuler øya i stedet en overflod av jordbruk, der store avlinger av ananas, bananer, sukkerrør, kaffe og bomull konkurrerer om flatene. Bare 20 km fra livlige Papeete beveger livet på Moorea seg i en mer makelig takt en blir raskt kjent med begrepet «øy-tid» igjen. Hvorfor ikke sette litt farge på tilværelsen med en pareus samtidig, et av de fargerike stoffene, som brukes av lokalbefolkningen til kjoler og skjørt.

Marinebiologen dr. Michael Poole har studert delfiner i Fransk Polynesia siden slutten på 80-tallet. I dag leder han et prosjekt med innretning på økoturisme og forskning på vilde, frittsvømmende delfiner. I vannet rundt Moorea går det an å finne hitte både skrudelfiner, nebbdelfiner og grindhvaler. Skrudelfinene viser seg ikke sjelden innenfor selve revet.

Under dagens utflukt følger vi med dr. Poole eller en av hans assistenter på en båttur for å lære oss mer om delfinenes sosiale liv og i beste fall få se disse fantastiske dyrene på nærmere hold. At vi faktisk ser delfiner kan selvsagt ikke garanteres, men sjansene er som regel ganske store. Deltagelsen på denne turen bidrar til å muliggjøre bevaringen og beskyttelsen av hvaler og delfiner i Fransk Polynesi. Pass ellers på åt nyte den skjønnheten som Mooreas kystlinjer byr på. Etter avsluttet tur er resten av dagen ledig til egne aktiviteter.

Dag 21 – Avatoru, Rangiroa, Fransk Polynesia

I dag våkner vi opp i den lille havnebyen Avatoru på Rangiroa, verdens nest største atoll. Avatoru kan ved første øyekast se ut som en søvnig liten by midt i ingensteds, men er faktisk sentrum for hele Tuamotus skjærgård. Byens asfalterte veier, butikker og gourmetrestauranter setter ikke på noen måte standard for andre atoller i denne adskilte øygruppen. 

Dag 22 – Fakarava, Tuamotu, Fransk Polynesia

Ved ankomsten om morgenen kan vi nyte de mange blå nyansene som karakteriserer lagunen rundt Fakarava, en av de største atollene i denne delen av den fransk-polynesiske skjærgården. Når vi senere går i land, merker vi hvordan fargene på sanden skifter fra det hviteste hvite til blek rosa, med mektige kokospalmer langsomt svaiende i den tropiske brisen. Et lite paradis med cirka 800 innbyggere, som er tildelt tittelen biosfæreområde av UNESCO. Det betyr at Fakarava, sammen med seks andre atoller, er totalt beskyttede – både på land som i vannet omkring. Av forklarlige årsaker er dette også et fantastisk sted å snorkle og dykke på. Her er hele dagen ledig til å gjøre som en vil.

Dag 23 – Til havs

Vi cruiser hele dagen i nordøstlig retning.

Dag 24 – Taiohae, Nuku Hiva, Fransk Polynesia

Nuku Hiva er hovedøya blant Marquesaøyene, et av Fransk Polynesias fem territorier. Formet av vulkaner mangler Nuku Hiva både barriererev og laguner som beskytter mot havet. I stedet slår mektige bølger rett mot stranda og skaper dramatiske scener, som har inspirert flere malere og forfattere, fra Paul Gauguin til Herman Melville.

Nuku Hiva har cirka 2 400 innbyggere, hvorav snaue 1 000 bor i hovedbyen Taiohae, der vi legger til med skipet. I Taiohae råder en avslappet atmosfære og følelsen av å besøke en søvnig liten by på landsbygda innfinner seg raskt. Her er det ikke så mye annet å gjøre enn å rusle omkring, utforske og kanskje handle en av de vakre håndverksgjenstandene Marquesaøyene er kjent for. Her arbeides det både med tre og bein, samt vulkanske steiner, for å lage vakre kunstgjenstander.

På østsiden av Nuku Hivas finner vi Taipivai Valley, en dalgang som har fått en viss oppmerksomhet på grunn av nettopp Herman Melville med boka Moby Dick. Forfatteren brukte Taipivai som skjulested, etter å ha desertert fra et skip på midten av 1800-tallet. I senere tid har også tv-programmet «Survivor» (Ekspedisjon Robinson) spilt inn en sesong her.

Og det er hit til Taipivai Valley, som vi i dag kjører med bil gjennom frodig natur og via vakre utsiktsplasser. Kystlinjen på denne siden av øya er virkelig enestående, så ha gjerne kamera klart. Underveis passerer vi små landsbyer og flere kirker. Vi besøker også et hellig tempel, Te A’itua, der vi bys på forfriskninger. Her er det vanligvis mulig å kunne kjøpe lokale håndverk, men det aksepteres ikke kort, så ta med kontanter i små valører.

Dag 25-30 – Til havs

Vi har litt over seks dagers cruise på åpent hav, før vi når vår sluttdestinasjon San Diego. Benytt tiden til å koble av og nyte alt skipet har å by på. Et besøk i spa-avdelingen er ikke feil, ta en dukkert eller to i bassenget, les en god bok på soldekket, besøk en ny restaurant, eller bruk tiden i nye venners selskap. Kanskje TEMAs reiseleder byr på en spennende forelesning om tidligere eventyr, mens vi sakte glir fram over det store, blå havet. En gang i løpet av disse siste cruisedagene passerer vi på nytt ekvator og befinner oss da så langt fra jordas middelpunkt vi kan komme på planeten vår.

Dag 31 – San Diego, USA

Vi har komme til endestasjon for det vi håper har vært et fantastisk cruise sammen med TEMA og Holland America Line. Vi spiser en siste frokost ombord og sjekker ut fra lugarene. Avhengig av hvilken tid vi flyr hjem, kan det fortsatt være litt egentid i San Diego, før bussen går til flyplassen.

Dag 32 – Ankomst Skandinavia

Vi håper det har vært et fantastisk cruise sammen med oss hos TEMA og at det har blitt mange fine minner.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til og fra USA

• Samtlige overnattinger i balkong-/verandalugar

• 30 frokoster

• 28 lunsjer

• 28 middager

• Utflukter iht program

• TEMAs reiseledere

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise Skandinavia og ankomst San Diego. Velkomstmiddag inngår. To overnattinger på hotell i San Diego.

Dag 2

Guidet tur i og rundt San Diego. Frokost og lunsj inngår.

Dag 3

Transfer til skipet. Cruiset starter. Frokost og middag inngår. 27 overnattinger på skipet.

Dag 4-8

Dager til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 9

Ankomst Hilo, Hawaii. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 10

Ankomst Honolulu, Hawaii. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 11

Ankomst Lahaina, Hawaii. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 12-13

Dager til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 14

Ankomst Kiritimati, Kiribati. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 15

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 16-17

Ankomst Bora Bora, Fransk Polynesia. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 18

Raiatea, Selskapsøyene, Fransk Polynesia. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 19

Ankomst Papeete, Tahiti. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 20

Ankomst Moorea, Fransk Polynesia. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 21

Ankomst Fakarava, Tuamotu, Fransk Polynesia. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 22

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 23

Ankomst Taiohae, Nuku Hiva, Fransk Polynesia. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 24-29

Til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 30

Ankomst San Diego. Avreise mot Skandinavia. Frokost og lunsj inngår.

Dag 31

Ankomst Skandinavia.

USA

Innbyggere: 301 621 157

Flateinnhold: 9 372 614 km2

Valuta: US-dollar (USD)

Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.

Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk som snakkes av cirka 28,1 millioner.

Styresett: Republikk. Forbundsstat. President: Donald Trump 

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise t/r USA. TEMAs reiseleder, alle overnattinger i delt dobbeltrom og utvendig lugar, måltider, utflukter og reisens transporter som beskrevet i dagsprogrammet.

Om programmet

Merk at cruisets lengde og program kan variere fra avreise til avreise ettersom rederiet av og til legger om rutene. Det meste er likt men det kan forekomme at enkelte stop varierer. Vi gjør derfor oppmerksom på at det bildemateriale vi har tilgjengelig kan vise destinasjoner som vi ikke besøker på det cruiset du har valgt.

Overnatting i USA

Legg merke til at delt dobbeltrom i USA som oftest betyr dobbeltseng. Hvis du ønsker garantert twin bed/separate senger koster dette ekstra. Tillegget (300 sek per person) må bestilles og betales før avreise.

Hotell ved ankomst

Ved innsjekking på flyplassen for avreise fra Skandinavia må du ha reisens første hotellnavn og adresse tilgjengelig.

For avreisen 19/3 2020 gjelder:

The US Grant

326 Broadway, San Diego, California 92101, USA

Tel: +1 619-232-312

Om rederiet:

Holland America Line er et engelsk/amerikansk selskap og et av verdens eldste rederier, grunnlagt allerede i 1873, som Netherlands-America Steamship Company. Da var hensikten å transportere både varer og mennesker fra Europa til Amerika. Allerede i 1895 tilbyr Holland America Line den første cruisereisen, og i 1971 slutter selskapet med transportdelen for godt og går helt over til å tilby cruise.

Holland America Line har i dag en stor flåte mellomstore skip og tilbyr cruise til spennende og eksotiske steder verden over. Holland America Line er kjent for høy standard, fantastisk service, god mat og sterkt miljøengasjement – dermed er det en selvsagt samarbeidspartner for TEMA.

Om skipene:

Det finnes flere skip og hvilket skip du reiser med avhenger av avreisedato. Alle tilbyr en romslig og komfortabel reise der det alltid finnes noe å gjøre. Når du ikke besøker noen av de eksotiske destinasjonene på reisen, har du god tid til å oppdage alle aktivitetene om bord. Matlagningskurser, shower, musikk og mye mer.

Hvis du vil røre på deg i løpet av reisen finnes et stort treningssenter og to bassenger. I Exploration Central kan du selv lære deg mer om reisemålene vi skal besøke, i tillegg til at reiselederen holder forelesninger og forbereder deg på den beste måten for utfluktene vi skal delta på. Mange av aktivitetene er inlkudert i reisens pris.

Mot en ekstra kostnad kan du for eksempel slappe av i skipets spa, gå på skjønnhetssalong eller til frisøren. Wi-fi er tilgjengelig men er dyrt. Man må beregne en kostnad på 30 USD per dag eller 150 USD for 12 dager.

Avreise 2020-03-19: Oosterdam

Lugarene:

På denne reisen er veranda/balkong lugarer inkludert i grunnprisen. Alle lugarer har egen dusj og toalett, oppbevaringmuligheter, kjøleskap og hårføner.

Mat og drikke om bord:

På skipet trenger du aldri gå sulten eller tørst. Her tilbys et stort utvalg av restauranter, snackserveringer, barer og kaféer – og flere er inkludert i prisen. Alternativene er mange, og det finnes både fine dining og noe mer avslappet. Hvis du skulle ha lyst til å spise i lugaren, tilbys 24 timers room service helt uten ekstra kostnad.

Når det gjelder drikker, er vann, juice, kaffe (vanlig traktekaffe), te og melk inkludert. Reisens pris omfatter ikke alkoholholdige drikker, noen spesialteer, øvrige kaffedrikker (cappuccino, café latte osv.), brus, vann på flaske eller smoothies.

Men det finnes flere drikkepakker å velge mellom, og alle kan bestille på forhånd eller om bord på skipet. Hvis du velger å bestille drikkepakken om bord, blir prisen litt høyere. Drikkepakker kan forhåndsbestilles direkte hos Holland America Line, ved å logge inn i bestillingssystemet til rederiet. Nettadressen og formateringsinformasjonen sendes ut når det har skjedd en bestilling hos TEMA.

Visum:

Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum til landene vi skal besøke på reisen. Men alle trenger en innreisetillatelse til USA. Du som reisende må selv registrere deg på ESTA for å få tillatelse til å gå om bord i flyet. Via lenken under kan du lese mer om hvilke regler som gjelder og hvordan du registrerer deg:

Les mer om ESTA >>

Valuta og valutaveksling:

Om bord på skipet gjelder amerikanske dollar (USD), men ved behov er det helt problemfritt å veksle til lokale valutaer om bord eller via vekslingskontor og uttaksautomater i havnene vi besøker.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres normalt i de fleste butikkene i større byer.

Betaling om bord:

Som gjest hos Holland America Line får du automatisk en egen konto når du går om bord. Alle eventuelle kjøp og tjenester om bord, trekkes på kontoen via nøkkelkortet ditt. Kontanter godtas ikke for enkelttransaksjoner, for eksempel i barer, butikker, spa og strandturer. Nøkkelkortet blir med andre ord det viktigste betalingsmiddelet ditt. Som en del av innsjekkingsprosessen den første dagen av cruiset, registreres et kreditt- eller bankkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), som igjen aktiverer nøkkelkortet.

Den dagen du går om bord, reserverer Holland America Line et beløp på kreditt- eller bankkortet som tilsvarer 60 amerikanske dollar per person og cruisedag. Hvis du bruker opp det reserverte beløpet før cruiset er over, godkjennes kortet for kjøp som allerede er utført og ytterligere 60 dollar per person og cruisedag, for resten av cruiset.

Driks:

Hotellserviceavgift er en obligatorisk serviceavgift som normalt trekkes fra kontoen til alle reisende om bord. Vi har imidlertid valgt å betale avgiften på forhånd og slik inkludere den i prisen for reisen. Det er for øvrig helt frivillig å betale dricks, men kanskje du vil betale litt ekstra til rengjøringspersonale eller andre i besetningen som har stelt for deg på reisen. Hvor mye du i så fall vil gi, er helt opp til deg – det fins ingen spesielle regler.

Klima:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger for ulike destinasjoner på reisen, fins på nettstedene til ulike værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr:

Om bord på skipet er det på dagtid helt i orden å bruke shorts, t-skjorte og sandaler. På kvelden og til middager forventes det at du er pent kledd. Du trenger ikke bruke dress, men gjerne dressjakke, skjorte og chinos eller mørke jeans.

Utfluktene på reisen skjer normalt til steder med høye dagtemperaturer og tropisk klima. Derfor bør du tenke på å kle deg i behagelige og luftige klær, gjerne av bomull. Et par gode tursko er helt nødvendig, både til fotturene med guide og turer du tar på egen hånd. Når vi besøker steder med høy beliggenhet, kan temperaturen synke betydelig. Et tips er derfor at du alltid har en genser og/eller jakke med deg.

Spør gjerne reiselederen før hver tur hvilke typer klær som anbefales. Du kan også få mer informasjon om klimaet på hver destinasjon, og mye annet, i skipets eget Exploration Center.

Hotell information

 • Antall netter: 27
 • Sted: Holland America Line
 • Oosterdam

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.