Brasil –  Rio, Pantanal og IguazúfalleneRio, Pantanal og Iguaçu

Dette er reisen som løfter fram tre av Brasils største severdigheter. Først Rio med Corcovado, Sukkertoppen og Copacabana. Deretter Pantanal, et av verdens mest unike naturområde med over 650 fuglearter, cirka 230 fiskearter og rundt åtti reptiler. Her finnes også større pattedyr som jaguar, puma, mankeulv, kjempemaursluker, tapir og kjempeoter. Sist, men ikke minst, verdens største og vakreste fossefall, Iguaçu. 

Reisefakta

Land: Brasil

Reisetype: Rundreiser - Safari

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 15-20 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundturene i Rio
 • Kanosafari i Pantanal
 • Fotturene i Pantanal
 • Safariturene i Pantanal
 • Iguaçufallene

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Flyreise til Rio

Avreise fra Skandinavia til Brasil. Ankomst påfølgende dag til Rio de Janeiro.  

Dag 2 – Ankomst til Rio 

Allerede ved innflyvningen til Rio kan man føle byens magnetiske tiltrekning. Dersom været tillater det kan du se den praktfulle kystlinjen med snirklete bukter, klipper, vakre sandstrender og små øyer som glitrer i havet. De første europeerne som kom hit var portugiserne, som ankom denne grønne og kuperte kystlinjen i januar 1502, under Pedro Álvaro Cabrals kommando. I troen av at den enorme Guanabarabukten var munningen til en elv, ble stedet helt enkelt døpt til Januarelven, Rio de Janeiro.  

På flyplassen i Rio venter reiseleder og buss for videre transfer til Copacabana og vårt hotell der. 

Kvelden er fri for hvile og avslapping og for egne aktiviteter.

Dag 3 – Kristusstatuen med utsikt 

Rio har sine ikoner og en av de mest kjente er nok Kristusstauen som på en av de høyeste granittåsene står med utstrakte armer og velsigner byen. Vi starter vår byrundtur her, høyt over Rio, og fortsetter deretter ned til sentrum som har fått en ordentlig ansiktsløftning og de historiske bygningene har blitt restaurert de senere årene. Vi rekker blant annet å se katedralen som utenfra nesten ligner med på et kjernekraftverk. Moderne og fantastisk arkitektur med sine enorme glassdekorasjoner som lyser opp det koniske kirkerommet som tar 20 000 stående publikummere.  

Ettermiddagen og kvelden er fri for egne aktiviteter.  

Dag 4 – Sukkertopp og fremtidsmuseum 

Sukkertoppen, Pão de Açucar på portugisisk, er en merkelig fjellformasjon i kvarts og granitt, som måler hele 396 meter moh., havet som den nesten bokstavelig reiser seg opp fra. Rett ved inngangen til den enorme bukten Guanabara som er innløpet til det gamle og opprinnelige Rio de Janeiro.  

For å komme opp til denne enorme klippen tar man taubanen opp i to etapper, først til Moro da Urca, der man bytter taubane. Utsikten ovenfra Sukkertoppen kan nok bare slås av den fra Kristusstatuen, selv om det er litt forskjellige synsvinkler. Rio er uten tvil en av verdens vakreste byer, og med en viss distanse og ovenfra Sukkertoppen kan vi bare si oss enig.

Fra Sukkertoppen reiser vi mot gamle Rio og havnen til det relativt nyåpnede Museo do Amanhã, ”Museet over Morgendagen”, en fantastisk kreasjon av den spanske arkitekten Calatrava. Museet er bare en del av storsatsingen på å gjenoppbygge de tidligere meget nedslitte havneområdene i tilknytning til byens eldste deler. Høyteknologiske og energisparende systemer har gitt bygningen flere utmerkelser. Museet ble innviet i 2015 til de olympiske sommerlekene i 2016. 

Ettermiddagen og kvelden er fri for egne aktiviteter.  

Dag 5 – Verdens største våtmark 

Vi forlater Rio og storbyen og flyr innenriks til Cuiabá i delstaten Mato Grosso i vestre Brasil, sær grensen til Bolivia. 

På flyplassen i Cuiabá venter en buss og lokalguide for videre ferd til Pantanal og Araras Eco Lodge, der du kommer til å tilbringe de neste fire nettene. Bussreisen går i to etapper. Først til det lille gruvesamfunnet Poconé, der vi gjør et kortere kaffestopp. Deretter fortsetter vi på Transpataneira som tar oss rett inn i villmarken de gjenstående 30 km frem til vår lodge.  

Pantanal regnes som verdens største våtmark, 230 000 km2 stort, nesten tre ganger større enn Portugal. Det ligger sør for Amazonas i Mato Grosso, ved grensen mellom Brasil, Bolivia og Paraguay. Her har man registrert over 650 fuglearter, cirka 230 fiskearter og åttitalls reptiler. Det finnes også større pattedyr her (over 80) som jaguar, puma, mankeulv, kjempemaursluker, tapir og kjempeoter. Vel fremme sjekker vi inn og får en grundig gjennomgang av lodgen og dens fasiliteter.  

Etter middagen gjør vi en spennende nattvandring under den søramerikanske stjernehimmelen.  

Dag 6 – Kanosafari og brølaper 

Pantanal betyr myr på portugisisk, men er egentlig ikke noe myrområde, men et sletteland, hvis tre største elver Paraguay, Cuiabá og São Lorenço svømmer over pga. den svake hellingen, 2 cm per km i nord-sydlig retning. Vannet kommer ikke først og fremst som nedbør over Pantanal, men med elvene, som fylles opp lengre nordover under regnperioden. I slutten av den tørre vinteren, mai – oktober, gjenstår små grunne sjøer og et kokende konsentrert dyreliv både i og rundt i kring disse. Vegetasjonen i Pantanal er i all hovedsak en blanding av Sør-Amerikas viktigste økosystem, med åpent sletteland, busk- & tresavanne og regnskog. Denne meget variert vegetasjonen, sammen med overfloden av vann, er forklaringen på at dyrelivet er blant de rikeste i hele Amerika. Sanssynligheten for å se verdens største papegøye, den dypblå hyacintaraen, er stor, til tross for at den er utrydningstruet.  

Den avdøde svenske filmskaperen og forfatteren Arne Sucksdorff (1917 – 2001) tilbrakte over 20 år fra og til her i Pantanal. I boken «Et hjem på jorden», beskriver han ikke bare skjønnheten i dette unike naturområdet, men også de alvorlige problemene som truer Pantanal.  

En annen forfatter som har blitt trollbundet av Pantanal er thrillerforfatteren John Grisham, som har vært der flere ganger. I boken Arvingen, Testamentet, utspiller en del av denne meget spennende historien seg i Pantanal.  

Etter en tidlig frokost gjør vi en morgensafari og kommer etter hvert til elven Clarinho, der vi setter oss i kanoer og ferdes nedstrøms på elven, og utforsker elvebankens tette vegetasjon. Med litt flaks får vi se både kapivar (vannsvin) og kjempeotere. De sistnevnte er mildt sagt livlige og virker veldig lekne. Umulige å sette på plass og irettesette. Også den meget skye jaguaren kan dukke opp, så det gjelder å skjerpe blikket og spisse ørene, for det hadde jo vært fantastisk om man kunne få et bilde av dette vakre dyret.  

Lunsjen serveres på lodgen, og etter en liten siesta gjør vi en kortere vandring til et utkikkstårn, 25 m høyt, for å forsøke å få øye på Sør-Amerikas primater. Det finnes flere arter bl.a. den høylytte Brølapen.  

Etter middag gjør vi ennå en nattsafari.  

Dag 7 – Til hest og kjempestorker 

I dag er tiden kommet til å komme seg opp på hesteryggen. Pantaneirohesten er menneskets beste venn her. Gjennom århundrene har hestens kapasitet til å ta seg frem og leve i dette akvatiske landskapet utviklet seg. De kan til og med beite under vann. Innbyggerne her hadde ikke klart seg uten den. Når det er høyvann, er hesteryggen det eneste stedet man kommer seg ut til de utilgjengelige oversvømte området fra. Områdene kan være milevide og umulige å nå på andre ellers. Hestene er rolige og veldig tålmodige, og man trenger ikke å ha noen tidligere rideerfaring for å kunne være med på denne spennende utflukten.  

Etter lunsj gjør vi en fottur i fuglerike områder der vi ser nærmere på de enorme jabirustorkene, med et vingespenn på opp til 2,8 m.  

På kvelden serveres middag på lodgen.

Dag 8 – Vandring og safari 

Vi velger et annet område for morgenvandring i dag. Etter lunsj starter vi ennå en safaritur. Denne gangen sør for lodgen, langs Transpataneira. Vi benytter åpne safarikjøretøy.  
På kvelden, i forbindelse med middagen, går vi gjennom de dyrearter vi har sett.  

Dag 9 – ”Det Store Vannet” og Djevelens strupe 

Rett etter ankomst til Iguaçu starter vi med en utflukt til de mektige fossefallene på den brasilianske siden. Navnet, Iguaçu, kommer fra indianerspråket guarani, og betyr stort (i, vann, guasu, stor). Guarani er et av de største indianerspråkene i Sør-Amerika, og har hatt stort påvirkning på det portugisiske språket. For øvrig er det offisielt språk, ved siden av spansk, i nabolandet Paraguay.  

Iguaçufallene, Sør-Amerikas største fossefall, som i sin storhet overgår både Niagara – og Victoria Falls. Over en bredde på mer enn 2,5 km kaster 275 separate fossefall seg ned fra elven Iguaçu, og som lengre frem forener seg med Paranáelven. Gjennom et smart system av gangveier har du mulighet til å se fossefallene fra alle tenkbare vinkler. Høydepunktet blir når man møter den såkalte Djevelens strupe, et brølende vidunder av et fossefall, der du virkelig erfarer menneskets skjørhet i sammenligning med naturkreftene.  

Dag 10 – Iguazu på argentinsk 

I dag kommer vi til å utforske fossefallene fra den argentinske siden, der størstedelen av Iguaçufallene ligger. I den argentinske nasjonalparken vandrer du nære, under og over de forskjellige fallene og forundres over vannmassenes mektige krefter.  
Vi spiser en herlig argentinsk grillunsj og avslutter med en jungeltur og en båttur til fallene.  

Kvelden er fri for hvile og egne aktiviteter.

Dag 11 – Hjemreise 

Nå er tiden kommet for å reise hjem etter en uforglemmelig reise. Ankomst til Norge neste dag.

Dag 12 – Ankomst Norge 

Du ankommer Norge i løpet av ettermiddagen.  

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• Mat på flyet
• 9 frokoster
• 4 lunsjer
• 4 middager
• Inngangsbilletter ifølge program

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Rio. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Rio de Janeiro. Transfer til hotellet. Mat på flyet er inkludert. Tre overnattinger på hotell på Copacabana.

Dag 3

Byrundtur med Corcovado og sentrum. Frokost er inkludert.

Dag 4

Utflukt til Sukkertoppen og Morgendagens Museum. Frokost er inkludert.

Dag 5

Flyreise til Cuiabá. Transfer til Araras Lodge i Pantanal. Nattvandring. Buss 133 km. Frokost og middag er inkludert. Fire overnattinger på økolodge i Pantanal.

Dag 6

Safari, kanosafari på Clarinhoelven. Pirayafiske og spaning etter brølaper. Nattsafari. Frokost, lunsj og middag.

Dag 7

Safari til hest. Vandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Morgenvandring i Araras reservat. Ettermiddagssafari. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Pantanal – Cuiabá – Iguaçu. Utflukt til de brasilianske fossefallene. Transfer og flyreise. Buss 150 km. Frokost er inkludert. To netter på hotell i Iguaçu.

Dag 10

Heldagsutflukt til Iguazufallene på den argentinske siden. Jungelutflukt og båttur til fossefallene. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11

Iguaçu – Norge. Transfer og flyreise. Frokost og mat på flyet er inkludert.

Dag 12

Ankomst til Norge. Mat på flyet er inkludert.

Brasil

Innbyggere192 millioner

Flateinnhold 8 511 965 km²
Valuta Real
Religion Katolikker 70-80 %, protestanter 10-20 %, øvrige ca 10 %
Språk Portugisisk er det offisielle språket, men i tillegg snakkes det mer enn 150 ulike indianske språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Flyreise Rio de Janeiro/Iguaçu t/r, innenriks flyreiser og øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom på hotell/lodger, måltider ifølge program, TEMAs reiseleder, entréer og utflukter ifølge program om ikke annet er angitt. Detaljert flyrute vil du se på din flybillett, en såkalt e-ticket.

Valuta
Brasil: Real (BRL).
Kontantuttak er nå mulig i de fleste minibankene. USD eller EUR er lettere å veksle enn NOK.
For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Utgifter du har å tenke på er for de måltider som ikke er inkludert i reisen, driks til sjåfør og lokalguider samt for drikke til måltider, forfriskninger, frivillige ekstrautflukter, persnlig driks sant souvenirkjøp.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Dersom du utenom dette ønsker å gi ekstra driks er det naturligvis opp til deg. TEMAs reiseleder kan gi råd om hvilken sum som kan være passende å gi.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Bekledning
Tenk på at det er tropisk varmt under hele reisen. Det er nesten samme temperatur i Rio som i Panantal og Iguaçu. Varme til hete dager, samt lunkne til varme netter. Ta med solbeskyttelse, hatt eller caps. Komfortable sko er også bra å ta med. For øvrig er klesstilen uformell i Brasil.


For øvrig
Vær oppmerksom på at lommetyver forekommer. TEMAs reiseleder gir mer informasjon om dette.
I Pantanal og Iguaçu som er relativt fuktig er det bra å ha med seg myggmiddel. Hør med apoteket ditt.
Ta også med rikelig med våtservietter. Vasker du hendene ofte, kan du unngå mageproblemer.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.