Malaysia med Borneohos orangutanger og neseaper

Unden denne to uker lange rundreisen i Malaysia får du oppleve alt fra teplantasjer og Mount Kinabalu til Kuala Lumpurs Chinatown, Sandakans koloniale historie og snorkling ved korallrev. På den store jungeløya Borneo besøker vi et redningssenter for orangutanger og blir med på uforglemmelige safariturer med båt på elven Kinabatangan.

Reisefakta

Land: Malaysia

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byvandring i Kuala Lumpur
 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
 • Safari langs Kinabatanganelven
 • Fottur i Mount Kinabalu nasjonalpark
 • Besøk i Tunku Abdul Rahman Marine Park

Dagsprogram
Vinter 2018/2019

Dag 1 – Avreiser fra 28. oktober 2018 til 30. april 2019

Avreise fra Norge via Amsterdam til Kuala Lumpur. 

Dag 2 – Ankomst til Malaysia 

Du ankommer Kuala Lumpurs moderne flyplass og blir møtt av din TEMA-reiseleder. Vi begir oss rett inn til hovedstadens sentrum. Kuala Lumpur blir på folkemunne kort og godt kalt KL. Etter nettopp en kort transfer sjekker vi inn på vårt hotell for de første to nettene som vi tilbringer her i KL. 

På kvelden samles vi og nyter en velkomstmiddag sammen og din reiseleder gir deg nå en introduksjon til landet og de opplevelsene som ligger foran deg. 

Dag 3 – Petronas Tower og KLs historiske sentrum 

Å begi seg opp i Petronas Twin Towers er ansett å være et «must» blant byens severdigheter og vi passer derfor på å inkludere et besøk denne morgenen.  

Deretter tar vi en tur med KL monorail. Dette moderne toget, hvis skinner løper på søyler over biltrafikken, tar deg til det historiske Kuala Lumpur. Vi starter med en guidet vandring ved malaysiernes viktigste landemerke, Dataran Merdeka, Selvstendighetstorget. Her ble landets egne flagg heist for første gang ved selvstendigheten den 31. august 1957.  

Fotturen passerer Central Market som en gang i tiden var et fiskemarked. I dag selges i stedet håndverk fra Malaysias alle hjørner her. Ved Sze Yah-tempelet kommer vi inn i Chinatown, og også her finnes et marked med bra shopping. Det moderne Kuala Lumpur er sterkt påvirket av vestlig arkitektur, men historien og det lokale malaysiske livet er stadig tilstedeværende. Det er en vibrerende by med en rik og fargesterk historie som fascinerer. I løpet av spaserturen spiser vi også en lokal lunsj på en koselig liten restaurant i Chinatown. 

Det blir også tid for at man selv kan utforske mer av Kuala Lumpur eller bare nyte hotellets bassengområde, før vi treffes igjen for vår felles middag. 

Dag 4 – Melaka elvecruise og peranakan-lunsj 

Tiden har kommet for å forlate hovedstaden og stedet begi oss sørover til portugisernes gamle sete, Melaka (andre skrivemåter som Malacca/Malacka kan også inntreffe). Den gamle bykjernen er en historisk og kulturell smeltedigel som siden 2008 har vært å finne på Unescos verdensarvliste. Vi lærer byen bedre å kjenne både med buss og til fots, men også på en båttur på Melakaelven. Vi ser St Paul kirkens ruiner og det eldste kinesiske tempelet i Malaysia, samt besøker det interessante Baba & Nyonya-muséet.  

Til lunsj får vi også smake den spesielle matkulturen for regionen. Også denne er en blanding med mange kinesiske fortegn og går under navnet Peranakan.   

Kvelden er på egen hånd og du kan rusle ned på Jonker Street med sine antikvitetsbutikker. Her finner man også matmarkedet og du kan lett nyte en egen middag ved en av matbodene her eller på noen av de «vanlige» restaurantene som også finnes her. 

Dag 5 – Fly til Borneo og byrundtur i Sandakan 

På morgenen flyr vi til Borneo og Sabah. Delstaten kalles også «The land below the wind», på grunn av at området ligger før for orkanbeltet som ellers ofte rammer regionen. Vi ankommer til Sandakan midt på dagen og spiser lunsj på koloniale English Tea House før vi oppdager litt mer av Sandakan.  

Senere på ettermiddagen sjekker vi inn på vårt flotte hotell i hjertet av Sandakan. Hotellet ligger ved havnen rett på Waterfront Promenade med direkte tilgang til Harbour Square Mall. 

Dag 6 – Orangutanger, bjørner og nattsafari 

Vi starter dagen på Sepiloks rehabiliteringssenter for orangutanger. Dyrene som finnes her har blitt tatt vare på for at de er skadet eller for at de har blitt fjernet fra illegalt fangenskap. I reservatet får de pleie og rehabilitering med hensikt å få de tilbake til det ville igjen. Fra gangbroer i den tropiske regnskogen kan vi nyte nærværet av de fantastiske dyrene. Dersom du vil bidra ytterligere til Septiloks rehabiliteringssenter og bistå i kampen for orangutangenes overlevelse i det ville, kan du adoptere en orangutang. Du vil da få et sertifikat, bilder og din adoptivapes personlige historie på print. I tillegg til det får du oppdateringer to ganger per år om hvordan din ape har det. Les videre om adopsjonen her

I begynnelsen av 2014 åpnet nok et rehabiliteringssenter i Septiloks grønne omgivelser, nemlig The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC). Dette ble skapt for å ta vare på illegalt fangede Malaybjørner, den minste bjørnearten i verden. Her får de en god tilværelse, samtidig som de driver forskning for å lære mer om bjørnen og dens behov. 

Vi fortsetter lengre inn i Borneos fantastiske natur og bytter etter hvert fra buss til elvebåt. Reisen mål er Bilit ved Kinabatanganelven. Lodgen er bygget på påler og smelter godt inn i omgivelsene.  

Etter middag blir det tid for nattsafari på elven. 

Dag 7 – Safari og trekking langs Kinabatanganelven 

Det er et rikt fugleliv her. Kanskje våkner du til sang fra noen av de åtte artene av nesehornsfugler som lever her. Allerede klokken 06.00 setter vi oss i båten for en morgentur. Horisonten endrer farge dramatisk når solen står opp. Også fargerike fugler gjør morgenen minneverdig. Antakelig vil du se elegante hegrer og ulike fiskeørner samt raske bietere, med sin gjenkjennende lange nebb. Det er dog ikke bare fugler som fanger din oppmerksomhet. Krokodiller finnes og kanskje kommer noen av dem opp på en strandbank for å varme seg litt i morgensolen. Etter cirka 1 ½ time er du tilbake på lodgen for frokost.  

I løpet av formiddagen gjør vi en kortere jungeltrekking der vi kan se nærmere på først og fremst nærområdets flora. Vi forsøker også å lære oss mer om de insekter og frosker som er annerledes enn de vi er vant til her hjemmefra.  

På ettermiddagen begir vi oss ut på elven for å forsøke å se mer av faunaen. Kinabatanganelven har det største konsentratet av vilt på Borneo og sjansen er stor for at du får se gibbon og makaker. Det skal dog mye til for at du skal få se pygmeelefanten, men forhåpentligvis ser du den utseendemessig rare neseapen, Proboscis monkey. 

(WWF bedriver et prosjekt for å bevare livet langs Kinabatangan og gjenskape de naturlige forutsetningene for faunaen langs elven. Les mer om dette på WWF Corridor of life).

Dag 8 – Flaggermus og elvemennesker  

Denne morgenen begir vi oss til Batu Tuluq-grotten som vi finner i et isolert kalksteinsfjell. Dette naturens kunstverk tilhører Labangs kalksteinsformasjoner som det antas ble dannet for 20-25 millioner år siden. Det er et sted som har blitt benyttet til begravelser for 500-900 år siden og her har man funnet en unik kulturarv. 

I løpet av dagen gjør vi et besøk i selve Bilit by og treffer Orang Sungei, som betyr folket fra elven på malaysisk. Det er et av Sabahs mange etniske minoriteter og de har en meget interessant kultur og historie å dele med oss. 

På ettermiddagen gjør vi en utflukt til nok en grotteåpning for å se flaggermusen begi seg ut på sin nattevakt. Når mørket deretter har lagt seg er du tilbake på lodgen for middag og en god natts søvn til lyden av regnskogen.

Dag 9 – Quailey`s Hill og fiskemassasje 

Vi forlater nå livet ved elven og reisen fortsetter inn mot de sentrale delene av Sabah. I det kuperte innlandet ved Quailey's Hill får vi ta del av den tragiske historien om Sandakans dødsmarsjer på 1940-tallet. I løpet av andre verdenskrig okkuperte japanerne Borneo og tvang tusentalls krigsfanger, både av lokalbefolkningen og allierte soldater, ut på sinnsyke marsjer i den ugjennomtrengelige regnskogen. Av over to tusen allierte soldater som ble holdt som krigsfanger, overlevde kun seks av dem.  

Målet for dagen er Mount Kinabalu National Park og underveis stopper vi blant annet ved Tagal Morolielven der du kan oppleve en naturlig fiskemassasje. Her kan du vasse ut et lite stykke og kjenne hvordan fiskene forsiktig napper bort gammel hud fra føtter og bein. Morsomt og litt kilent.

Sent på ettermiddagen er vi fremme ved vårt enkle, men rene og komfortabel overnatting rett ved Mount Kinabalu. Slapp av og se frem til nok en flott dag på fascinerende Borneo.

Dag 10 – Fottur i Mount Kinabalu National Park 

Vi sjekker ut rett etter frokost og reiser inn i Kinabalu National Park der Sørøst-Asias høyeste fjell, 4 095 meter høye Mount Kinabalu, ligger. Parken er en botanikers paradis. Her vokser over 1 500 orkidéearter og 26 ulike typer rhododendron. I tillegg finnes over 300 fuglearter representert her. Blant all denne floraen og til akkompagnering av fuglesang tar vi en spasertur på cirka en time. Selv om vi spaserer på drøyt 1 600 meters høyde er det ikke noen avansert vandring. Dog kan noen steiner være litt glatte og leirete partier kan forekomme. En hel sko med gummisåle er å anbefale på denne fotturen.

Etter lunsj fortsetter vi ned til kysten og delstatens hovedstad Kota Kinabalu. Vel fremme ved kysten sjekker vi inn på vårt 5-stjerners resort for de tre siste nettene. 

Dag 11 – Tunku Abdul Rahman Marine Park 

Vi tilbringer dagen i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Området er kjent for sitt klare vann og vakre korallrev der du får mulighet til å snorkle og bade (Snorkelutstyr er ikke inkludert).  

På øya Raya gjør vi et besøk på Marine Ecology Research Center. Her lærer du mer om hva som finnes under overflaten og får mulighet til å kjenne på sjøpølse og andre eksotiske ting i en såkalt "touch-pool.  

OBS: Avreiser 21-12-2018, 04-02-2019 og 14-04-2019 foretar vi utflukten på marineparken, i stedet for øya Raya, strandhogg på øyene Manukan og Sapi.   

Dag 12 – Sol- og bad  

Nyt et herlig klima, sol og bad når du smelter dine inntrykk fra en innholdsrik reise. Dagen er din egen til å forme etter ditt eget velbehag. 

På kvelden samles vi for en felles avskjedsmiddag.

Dag 13 – Avreise fra Borneo 

Det blir litt tid for avslapping frem til avreise på ettermiddagen mot Kota Kinabalus flyplass. Bytte av fly skjer i Kuala Lumpur for videre ferd mot Norge.

Dag 14 – Ankomst til Norge 

Ankomst til Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Malaysia
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 9 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Flymåltider
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst Kuala Lumpur. Ankomsttransfer 60 km. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Kuala Lumpur.

Dag 3

Utflukt med besøk i Petronas Tower og byvandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Kuala Lumpur – Melaka, 160 km. Byrundtur i Melaka. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Melaka.

Dag 5

Melaka – Sandakan, fly 2 t 45 min. Bussreiser ca. 90 km. Byrundtur i Sandakan. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Sandakan.

Dag 6

Sandakan – Bilit, buss 100 km. Besøk til Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre og det nye Bornean Sun Bear Conservation Centre. Nattsafari med båt.Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på lodge ved Kinabatanganelven.

Dag 7

Morgen- og ettermiddagssafari med båt, samt jungeltrekking. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Utflukt til kalksteinsgrotter og besøk i lokal by. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Bilit – Kampung Kiau, buss 270 km. Quailey's Hill og fiskemassasje. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Kampung Kiau/Mount Kinabalu Park.

Dag 10

Mount Kinabalu Park – Kota Kinabalu, buss 80 km. Fottur i Mount Kinabalu National Park, ca. 1 time. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på resort i Kota Kinabalu.

Dag 11

Dagsutflukt i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12

Sol- og badedag. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 13

Fri frem til avreise. Fly fra Kota Kinabalu via Kuala Lumpur til Norge. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 14

Ankomst til Norge.

Malaysia

Innbyggere
25,8 millioner Flateinnhold
329 758 km² Religion
Islam dominerer; minoriteter av hinduer, sikher, kristne, buddhister og konfusianere Valuta
Ringgit Språk
Malaisisk (bahasa malaysia) er offisielt språk; kinesisk er det største minoritetsspråket; engelsk brukes ofte som forretningsspråk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly t/r Norge – Kuala Lumpur samt innenriksfly Kuala Lumpur – Sandakan og Kota Kinabalu – Kuala Lumpur, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Flyvningen Kuala Lumpur – Sandakan og Kota Kinabalu – Kuala Lumpur bestilles lokalt på plass og disse flybillettene får du utdelt i løpet av reisen når du er på plass i Malaysia. Flyselskap på disse flystrekningene kan variere, vekt på innsjekket bagasje setter da til max 20 kg per person. 

Valuta

Ringgit (MYR)

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres vanligvis i Malaysia.
Les mer under valutaveksling her.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

I Malaysia er det sommer hele året. Landet har et varmt, tropisk klima med temperaturer mellom 21–32 grader. I sørvest forekommer monsuner i perioden april til oktober. I de nordvestre delene av Malaysia forekommer det monsuner i perioden oktober til februar.

På Borneo gjelder generelt et tropisk klima med regn året rundt, med mest nedbør i perioden fra mai frem til oktober. Det er dog mest korte ettermiddagsskurer med klart vær både før og etter. I perioden januar til mars er det forholdsvis lite regn i hele Sabah-provinsen.

Klær og utstyr

Vi anbefaler tynne og luftige klær. Tette sko med gummisåle anbefales da en del vandringer og på-/avstigning av båter forekommer på reisen. Bra regntøy, regnjakke ellen ponsjo er en nødvendighe, spesielt ved elveturene ved Kinabatangaelven. Malaysia er et muslimsk land og ved besøk i templer skal knær og skuldre være tildekket - gjelder både for menn og kvinner.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet å beregne150 MYR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen til disse. 

Å gi driks handler først og fremst og vise sin takknemlighet med positive ekstratjenester. F.eks. kan en slant motsvarende et par tikroner hver dag til en dyktig sjåfør, 10-15 prosent på restaurantregningen dersom maten og servicen var god, og en slant til den som bærer din bagasje til hotellrommet. I Norge er driks for mange av disse tjenestene inkludert i prisen, og vises på kvitterngene, men dette er sjelden tilfellet i utlandet. 

Øvrig

Noen skikker i Malaysia kjenner man seg igjen i, andre ikke. Dette gjør det til et spennende land å reise i. Punktlighet er de ikke så nøye på, men å ta av seg skoene når man besøker noens hjem, eller en moské for eksempel noe man må gjøre. Dersom du må spise noe med hendene skal du huske å bruke høyre hånd, den venstre anses i muslimsk kultur som den man bruker når man er på toalettet.

Musikk og trafikk kan være støyende men generelt så snakker malayserne lavt og er rolige i kroppsspråket. Skulle du bli opprørt i Malaysia hjelper det med andre ord ikke å heve stemmen og fekte med armene.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-04-14 14 dager Malaysia med Borneo Oslo 28 990 NOK Forespørsel
2019-11-10 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-11-10
17:00
2019-11-10
18:55
K L M, 1148
Amsterdam
Kuala Lumpur
2019-11-10
20:50
2019-11-11
15:50
K L M, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Amsterdam
2019-11-22
23:50
2019-11-23
05:55
K L M, 810
Amsterdam
Oslo
2019-11-23
06:45
2019-11-23
08:35
K L M, 1141
14 dager Malaysia med Borneo Oslo 28 990 NOK 5 plasser igjen Bestill
2019-12-22 14 dager Malaysia med Borneo Oslo 36 990 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-01-19 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2020-01-19
17:00
2020-01-19
18:55
K L M, 1148
Amsterdam
Kuala Lumpur
2020-01-19
20:50
2020-01-20
15:50
K L M, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Amsterdam
2020-01-31
23:50
2020-02-01
05:55
K L M, 810
Amsterdam
Oslo
2020-02-01
06:45
2020-02-01
08:35
K L M, 1141
14 dager Malaysia med Borneo Oslo 30 750 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-02-09 14 dager Malaysia med Borneo Oslo 31 590 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-02-23 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2020-02-23
17:25
2020-02-23
19:15
K L M, 1148
Amsterdam
Kuala Lumpur
2020-02-23
20:45
2020-02-24
15:50
K L M, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Amsterdam
2020-03-06
23:50
2020-03-07
05:55
K L M, 810
Amsterdam
Oslo
2020-03-07
06:55
2020-03-07
08:45
K L M, 1141
14 dager Malaysia med Borneo Oslo 31 590 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-03-08 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2020-03-08
17:25
2020-03-08
19:15
K L M, 1148
Amsterdam
Kuala Lumpur
2020-03-08
20:45
2020-03-09
15:50
K L M, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Amsterdam
2020-03-20
23:50
2020-03-21
05:55
K L M, 810
Amsterdam
Oslo
2020-03-21
06:55
2020-03-21
08:45
K L M, 1141
14 dager Malaysia med Borneo Oslo 31 590 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-04-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2020-04-05
17:25
2020-04-05
19:15
K L M, 1148
Amsterdam
Kuala Lumpur
2020-04-05
20:45
2020-04-06
15:50
K L M, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Amsterdam
2020-04-17
23:50
2020-04-18
05:55
K L M, 810
Amsterdam
Oslo
2020-04-18
06:55
2020-04-18
08:45
K L M, 1141
14 dager Malaysia med Borneo Oslo 32 550 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise

 
XClose