Malaysia med Borneohos orangutanger og neseaper

Med paradisiske småøyer, regnskoger og myldrende byer er Malaysia en blanding av Sørøst-Asias beste. I løpet av to uker setter vi til livs den kulturelle smeltedigelen Kuala Lumpur, kolonial arv i Melaka, teplantasjer, fjellet Gunung Kinabalu og Sandakan ved kanten av regnskogen. På den store jungeløya Borneo snorkler vi over korallrev, besøker et redningssenter for orangutanger og gjør uforglemmelige safariturer med båt på elven Kinabatangan.

Reisefakta

Land: Malaysia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byvandring i Kuala Lumpur
 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
 • Safari langs Kinabatanganelven
 • Fottur i Mount Kinabalu nasjonalpark
 • Besøk i Tunku Abdul Rahman nasjonalpark

Dagsprogram
2020

Avreiser til og med 2020-04-30

Dag 1. Avreise

Avreise fra Skandinavia via Amsterdam til Kuala Lumpur.

Dag 2. Ankomst til Malaysia

Vi møtes av TEMA-reiseleder på flyplassen ved ankomst. Vi begir oss rett inn til hovedstadens sentrum. Kuala Lumpur blir på folkemunne kort og godt kalt KL. Etter en kort transfer sjekker vi inn på hotellet for de første tre nettene som vi tilbringer her i KL.

På kvelden samles vi og nyter en velkomstmiddag sammen og vår reiseleder gir oss en introduksjon til landet og de opplevelsene som venter.

Dag 3. Petronas Tower og KLs historiske sentrum

Å begi seg opp i Petronas Twin Towers er ansett å være et «must» blant byens severdigheter og vi passer derfor på å inkludere et besøk denne morgenen.

I dag tar vi oss rundt til fots og med lokale transportmidler som metro og KL monorail. Dette moderne toget, hvis skinner løper på søyler over biltrafikken, tar deg til det historiske Kuala Lumpur. Vi starter med en guidet vandring ved malaysiernes viktigste landemerke, Dataran Merdeka, Selvstendighetstorget. Her ble landets egne flagg heist for første gang ved selvstendigheten den 31. august 1957.

Fotturen passerer Central Market som en gang i tiden var et fiskemarked. I dag selges i stedet håndverk fra Malaysias alle hjørner her. Ved Sze Yah-tempelet kommer vi inn i Chinatown, og også her finnes et marked med bra shopping. Det moderne Kuala Lumpur er sterkt påvirket av vestlig arkitektur, men historien og det lokale malaysiske livet er stadig tilstedeværende. Det er en vibrerende by med en rik og fargesterk historie som fascinerer. I løpet av spaserturen spiser vi også en lokal lunsj på en koselig liten restaurant i Chinatown.

Det blir også tid for at man selv kan utforske mer av Kuala Lumpur eller bare nyte hotellets bassengområde, før vi treffes igjen for vår felles middag.

Dag 4. Batugrotter, bladaper og lysbiller

Ledig formiddag for egne utflukter. Vi ses etter lunsj og begir oss ut på en ettermiddags- og kveldsutflukt.

Første stop er Batugrottene med et rikt utsmykket hindutempel, bygget til guden apeguden Hanumans ære. I dette området er apene fredet og vi kommer til å møte flere i de bratte trappene opp til tempelet.

Videre på turen kommer vi til en tinn fabrikk der vi får lære mer om handverket, og se hvor de fine Formel 1 troféene gytes. Melawati Hills byr deretter på fin utsikt over Selangorelven og fiskelandsbyene langs vannet. Her trives også apene og med størst sannsynlighet ser vi både bladaper og marekatter. Ved vannbrynet nyter vi dagens middag med havet som nærmeste nabo. Når mørket senker seg tar vi oss ut på en båttur for å se lys lysbillene som trives langs elven.

Dag 5. Melaka elvecruise og peranakan-lunsj

Tiden har kommet for å forlate hovedstaden og stedet begi oss sørover til portugisernes gamle sete, Melaka (andre skrivemåter som Malacca/Malacka kan også inntreffe). Den gamle bykjernen er en historisk og kulturell smeltedigel som siden 2008 har vært å finne på Unescos verdensarvliste. Vi lærer byen bedre å kjenne både med buss og til fots, men også på en båttur på Melakaelven. Vi ser St Paul kirkens ruiner og det eldste kinesiske tempelet i Malaysia, samt besøker det interessante Baba & Nyonya-muséet.

Til lunsj får vi også smake den spesielle matkulturen for regionen. Også denne er en blanding med mange kinesiske fortegn og går under navnet Peranakan.

Kvelden er på egen hånd og man kan rusle ned på Jonker Street med sine antikvitetsbutikker. Her finner man også matmarkedet og man kan lett nyte en egen middag ved en av matbodene her eller på noen av de «vanlige» restaurantene som også finnes her.

Dag 6. Fly til Borneo og byrundtur i Sandakan

På morgenen flyr vi til Borneo og Sabah. Delstaten kalles også «The land below the wind», på grunn av at området ligger før for orkanbeltet som ellers ofte rammer regionen. Vi ankommer til Sandakan midt på dagen og spiser lunsj på koloniale English Tea House før vi oppdager litt mer av Sandakan.

Senere på ettermiddagen sjekker vi inn på vårt flotte hotell i hjertet av Sandakan. Hotellet ligger ved havnen rett på Waterfront Promenade med direkte tilgang til Harbour Square Mall.

Dag 7. Orangutanger, bjørner og nattsafari

Vi starter dagen på Sepiloks rehabiliteringssenter for orangutanger. Dyrene som finnes her har blitt tatt vare på for at de er skadet eller for at de har blitt fjernet fra illegalt fangenskap. I reservatet får de pleie og rehabilitering med hensikt å få de tilbake til det ville igjen. Fra gangbroer i den tropiske regnskogen kan vi nyte nærværet av de fantastiske dyrene. Dersom du vil bidra ytterligere til Septiloks rehabiliteringssenter og bistå i kampen for orangutangenes overlevelse i det ville, kan du adoptere en orangutang. Du vil da få et sertifikat, bilder og din adoptivapes personlige historie på print. I tillegg til det får du oppdateringer to ganger per år om hvordan din ape har det. Les videre om adopsjonen her.

I begynnelsen av 2014 åpnet nok et rehabiliteringssenter i Septiloks grønne omgivelser, nemlig The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC). Dette ble skapt for å ta vare på illegalt fangede Malaybjørner, den minste bjørnearten i verden. Her får de en god tilværelse, samtidig som de driver forskning for å lære mer om bjørnen og dens behov.

Vi fortsetter lengre inn i Borneos fantastiske natur og bytter etter hvert fra buss til elvebåt. Reisen mål er Bilit ved Kinabatanganelven. Lodgen er bygget på påler og smelter godt inn i omgivelsene.

Etter middag blir det tid for nattsafari på elven.

Dag 8. Safari og trekking langs Kinabatanganelven

Det er et rikt fugleliv her. Kanskje våkner vi til sang fra noen av de åtte artene av nesehornsfugler som lever her. Allerede klokken 06.00 setter vi oss i båten for en morgentur. Horisonten endrer farge dramatisk når solen står opp. Også fargerike fugler gjør morgenen minneverdig. Antakelig vil vi se elegante hegrer og ulike fiskeørner samt raske bietere, med sin gjenkjennende lange nebb. Det er dog ikke bare fugler som fanger din oppmerksomhet. Krokodiller finnes og kanskje kommer noen av dem opp på en strandbank for å varme seg litt i morgensolen. Etter cirka 1,5 time er vi tilbake på lodgen for frokost.

I løpet av formiddagen gjør vi en kortere jungeltrekking der vi kan se nærmere på først og fremst nærområdets flora. Vi forsøker også å lære oss mer om de insekter og frosker som er annerledes enn de vi er vant til her hjemmefra.

På ettermiddagen begir vi oss ut på elven for å forsøke å se mer av faunaen. Kinabatanganelven har det største konsentratet av vilt på Borneo og sjansen er stor for at vi ser gibbon og makaker. Det skal dog mye til for at se pygmeelefanten, men forhåpentligvis ser vi den utseendemessig rare neseapen.

(WWF bedriver et prosjekt for å bevare livet langs Kinabatangan og gjenskape de naturlige forutsetningene for faunaen langs elven. Les mer om dette på WWF Corridor of life).

Dag 9. Flaggermus og elvemennesker

Denne morgenen begir vi oss til Batu Tuluq-grotten som vi finner i et isolert kalksteinsfjell. Dette naturens kunstverk tilhører Labangs kalksteinsformasjoner som det antas ble dannet for 20-25 millioner år siden. Det er et sted som har blitt benyttet til begravelser for 500-900 år siden og her har man funnet en unik kulturarv.

I løpet av dagen besøker vi Bilit by og treffer Orang Sungei, som betyr folket fra elven på malaysisk. Det er et av Sabahs mange etniske minoriteter og de har en meget interessant kultur og historie å dele med oss.

På ettermiddagen gjør vi en utflukt til nok en grotteåpning for å se flaggermusen begi seg ut på sin nattevakt. Når mørket deretter har lagt seg er vi tilbake på lodgen for middag og en god natts søvn til lyden av regnskogen.

Dag 10. Quailey's Hill og fiskemassasje

Vi forlater nå livet ved elven og reisen fortsetter inn mot de sentrale delene av Sabah. I det kuperte innlandet ved Quailey's Hill får vi ta del av den tragiske historien om Sandakans dødsmarsjer på 1940-tallet. I løpet av andre verdenskrig okkuperte japanerne Borneo og tvang tusentalls krigsfanger, både av lokalbefolkningen og allierte soldater, ut på marsjer i den ugjennomtrengelige regnskogen. Av over to tusen allierte soldater som ble holdt som krigsfanger, overlevde kun seks av dem.

Her i innlandet brer vide teplantasjer ut seg, og på en av disse spiser vi lunsj.

Den er en lengre reise tvers gjennom Sabahprovinsen og vi stopper blant annet ved Tagal Morolielven der vi opplever en naturlig fiskemassasje. Her kan man vasse ut et lite stykke og kjenne hvordan fiskene forsiktig napper bort gammel hud fra føtter og bein.

Ved Kinabalu nasjonalpark ser vi Sørøst-Asias høyeste fjell, det 4095 meter høye Kinabalu. Parken er et botanisk paradis. Her vokser det over 1500 orkidéarter og 26 ulike typer rhododendron. I tillegg finnes det over 300 fuglearter representert her. Vi tar en pause i denne vakre parken før vi fortsetter den siste biten ned til kysten og delstatens hovestad Kota Kinabalu.

Vel framme ved kysten sjekker vi inn på en flott resort for de siste tre nettene.

Dag 11. Tunku Abdul Rahman Marine Park

Vi tilbringer dagen i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Området er kjent for sitt klare vann og vakre korallrev der du får mulighet til å snorkle og bade (Snorkelutstyr er ikke inkludert).

På øya Raya besøker vi Marine Ecology Research Center. Her lærer vi mer om hva som finnes under overflaten og får mulighet til å kjenne på sjøpølse og andre eksotiske ting i en såkalt "touch-pool.

Dag 12. Sol- og bad

Nyt et herlig klima, sol og bad når vi smelter inntrykk fra en innholdsrik reise. Dagen formes etter ditt eget velbehag. På kvelden samles vi for en felles avskjedsmiddag.

Dag 13. Avreise fra Borneo
Det blir litt tid for avslapping frem til avreise på ettermiddagen mot Kota Kinabalus flyplass. Bytte av fly skjer i Kuala Lumpur for videre ferd mot Skandinavia.

Dag 14. Ankomst til Skandinavia

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 9 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Flymåltider
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst Kuala Lumpur. Ankomsttransfer 60 km. Middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i sentrale Kuala Lumpur.

Dag 3
Utflukt med besøk i Petronas Tower og byvandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Ettermiddag- og kveldsutflukt til Batugrottene, Melawati Hills og Selangorelven. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5
Kuala Lumpur – Melaka, 160 km. Byrundtur i Melaka. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Melaka.

Dag 6
Melaka – Sandakan, fly 2 t 45 min. Bussreiser ca. 90 km. Byrundtur i Sandakan. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Sandakan.

Dag 7
Sandakan – Bilit, buss 100 km. Besøk til Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre og det nye Bornean Sun Bear Conservation Centre. Nattsafari med båt. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på lodge ved Kinabatanganelven. Morgen- og ettermiddagssafari med båt, samt jungeltrekking. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8
Morgen- og ettermiddagsafari med båt samt jungelvandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9
Utflukt til kalksteinsgrotter og besøk i lokal landsby. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 10
Bilit – Kota Kinabalu, buss 350 km. Quailey’s Hill og fiskemassasje. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på resort i Kota Kinabalu.

Dag 11

Dagsutflukt i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12

Sol- og badedag. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 13

Fri frem til avreise. Fly fra Kota Kinabalu via Kuala Lumpur til Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 14
Ankomst til Skandinavia.

Malaysia

Innbyggere 27,5 millioner
Flateinnhold 329 758 km²
Religion Islam dominerer; minoriteter av hinduer, sikher, kristne, buddhister og konfusianere
Valuta
Ringgit
Språk
Malaisisk (bahasa malaysia) er offisielt språk; kinesisk er det største minoritetsspråket; engelsk brukes ofte som forretningsspråk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly t/r Norge – Kuala Lumpur samt innenriksfly Kuala Lumpur – Sandakan og Kota Kinabalu – Kuala Lumpur, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Flyvningen Kuala Lumpur – Sandakan og Kota Kinabalu – Kuala Lumpur bestilles lokalt på plass og disse flybillettene får du utdelt i løpet av reisen når du er på plass i Malaysia. Flyselskap på disse flystrekningene kan variere, vekt på innsjekket bagasje setter da til max 20 kg per person.

Valuta
Ringgit (MYR). De vanligste bank- og kredittkort aksepteres vanligvis i Malaysia. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima
I Malaysia er det sommer hele året. Landet har et varmt, tropisk klima med temperaturer mellom 21–32 grader. I sørvest forekommer monsuner i perioden april til oktober. I de nordvestre delene av Malaysia forekommer det monsuner i perioden oktober til februar.

På Borneo gjelder generelt et tropisk klima med regn året rundt, med mest nedbør i perioden fra mai frem til oktober. Det er dog mest korte ettermiddagsskurer med klart vær både før og etter. I perioden januar til mars er det forholdsvis lite regn i hele Sabah-provinsen.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Vi anbefaler tynne og luftige klær. Tette sko med gummisåle anbefales da en del vandringer og på-/avstigning av båter forekommer på reisen. Bra regntøy, regnjakke ellen ponsjo er en nødvendighe, spesielt ved elveturene ved Kinabatangaelven. Malaysia er et muslimsk land og ved besøk i templer skal knær og skuldre være tildekket – gjelder både for menn og kvinner.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. Beregne 200 MYR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen til disse.

Å gi driks handler først og fremst og vise sin takknemlighet med positive ekstratjenester. F.eks. kan en slant motsvarende et par tikroner hver dag til en dyktig sjåfør, 10–15 prosent på restaurantregningen dersom maten og servicen var god, og en slant til den som bærer din bagasje til hotellrommet. I Norge er driks for mange av disse tjenestene inkludert i prisen, og vises på kvitterngene, men dette er sjelden tilfellet i utlandet.

Øvrig
Noen skikker i Malaysia kjenner man seg igjen i, andre ikke. Dette gjør det til et spennende land å reise i. Punktlighet er de ikke så nøye på, men å ta av seg skoene når man besøker noens hjem, eller en moské for eksempel noe man må gjøre. Dersom du må spise noe med hendene skal du huske å bruke høyre hånd, den venstre anses i muslimsk kultur som den man bruker når man er på toalettet.

Musikk og trafikk kan være støyende men generelt så snakker malayserne lavt og er rolige i kroppsspråket. Skulle du bli opprørt i Malaysia hjelper det med andre ord ikke å heve stemmen og fekte med armene.

Observer
Ved besøk på Sepiloks orangutangsenter kan det forekomme krav om en avgift for kamera hvis man har et avansert utstyr; ved 400 mm objektiv 1 000 MYR. Også ved Gomantong/flaggermusgrotten har man innført en avgift på 30 MYR.  

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.