Cruise i Alaskamed Vancouver

Kystene og skjærgårdene i sørøstlige Alaska og British Columbia byr på en av verdens vakreste cruiseruter. Vi tar oss fram i et nett av vannveier og fjorder som isbreer har formet gjennom millioner av år. Havnene beskriver ulike deler av Alaskas fargerike historie, fra russiske bosettere til gullrushets muntre dager. Vi kommer også nære villmarken og dens dyreliv. Alt skjer i selskap av TEMAs kunnskapsrike reiseleder som er vår personlige guide gjennom hele turen.

Reisefakta

Land: USA, Canada

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 16-28 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Misty Fjords National Monument
 • Fjorder og isbreer
 • Guldrushens Skagway
 • Vakre og søvnige Juneau
 • Vancouver

Dagsprogram
Sommer 2023

Dag 1 – Ankomst Vancouver, Canada
Avreise fra Skandinavia med ankomst til Vancouver den samme dagen. TEMAs reiseleder møter oss på flyplassen, og sammen reiser vi til hotellet der vi skal bo de neste to nettene. Etter innsjekkingen venter velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 2 – Vi går om bord
Etter frokost er det på tide å sjekke ut av hotellet. I løpet av formiddagen går bussen mot havnen, der vi sjekker inn på skipet og får tildelt lugarer. Sent om ettermiddagen forlater vi havnen i Vancouver og cruiseeventyret begynner. Den som ikke rekker å spise lunsj i Vancouver, kan spise på skipet når vi har sjekket inn.

Dag 3 – Til havs
Vi krysser nordover langs den nordamerikanske vestkysten. Kanskje blir det allerede nå tydelig hvorfor denne cruiseruten ofte kalles verdens vakreste. Husk å se etter Alaskas kjente dyreliv – det er ikke usannsynlig at vi får se både hval og spekkhogger på reisen. Her trives også hvithodet havørn, USAs nasjonalfugl, og selvsagt brunbjørn som kan komme ned til vannkanten.

Dag 4 – Juneau, Alaska
Om morgenen kommer vi til Tracy Arm Inlet, en av de mest spektakulære fjordene i Alaska – omgitt av bratte klipper, fjell dekket med isbreer og den største tempererte regnskogen i USA. Her stopper skipet omtrent en halvtime før turen går videre mot Juneau, som vi ankommer rett før lunsj.

Tidlig ettermiddag anløper vi Juneau, en søvnig og ofte tåkelagt by med cirka 32 000 innbyggere, mest fiskere og selvstendig næringsdrivende. Den koselige nybyggeratmosfæren og de mange naturattraksjonene har gjort Juneau til et av de mest populære turistmålene i Alaska, med over én million turister hver sommer.

En buss venter på oss og tar oss først til Mendenhall Glacier, den mest kjente og enklest tilgjengelige isbreen i Alaska. Breen er nesten to mil lang og slingrer seg fram som en elv av is – et flott syn i det imponerende landskapet.

Når vi er mette både på mentale og digitale bilder, kjører bussen videre gjennom Mendenhall Valley til Auke Bay og et høydepunkt på reisen: hvalsafari. Vi går om bord på et spesialskip som lar oss oppleve Alaskas dyreliv på en helt spesiell måte. Slapp av i den varme og komfortable lugaren mens skipet pløyer gjennom Stephen's Passage, fylt av øyer.

Om sommeren er området et populært samlingssted for store mengder knølhvaler, som kommer for å finne mat. Så fort en hval blir synlig, styrer kapteinen båten slik at opplevelsen vår blir så god som mulig. De majestetiske halefinnene som strekker seg mot himmelen når dyret forsvinner ned i havet, er noe vi kommer til å huske lenge.

Ingen kan garantere at man får se hvaler, men vi vil likevel hevde at mulighetene er store. På de 15 årene som hvalsafarier har eksistert som turisttilbud, har hvalene vist seg på hver eneste tur. Utenom hvalene er det også mulig å få se spekkhogger, sjøløve, sel, nise og ørn. En naturekspert er med på reisen og forklarer dyrenes atferd og forteller mer om hvaler og andre dyr vi ser.

Dag 5 – Skagway, Alaska
De muntre årene da gullrushet pågikk i Klondike, var Skagway som den viktigste innfartsporten til de legendariske gullfeltene, og stedet vokste raskt og ble den største bosettingen i Alaska. Et livlig og kaotisk samlingssted for nybyggere og lykkesøkere, med butikker, salooner og hoteller.

Da gullrushet avtok på 1900-tallet, forsvant Skagway midlertidig fra kartet. I dag lever byen et nytt liv som innfartsport for en helt ny type besøkere: turister som er nysgjerrige på Alaskas fargesterke historie, dyreliv og naturlige skjønnhet.

I havnen venter en buss på å kjøre oss til startpunktet for White Pass & Yukon Route Railroad, som også er begynnelsen på dagens eventyr: en 10 mil lang togreise nordover, som tar oss 120 år bakover i tiden. Ved gullrushet i Klondike i 1898, greide man å bygge en jernbane gjennom det vanskeligste terrenget i den nordlige delen av Alaska, et fantastisk bevis på menneskers ingeniørkunst. Sporet når en høyde på nesten 900 meter, mens du slapper av og nyter utsikten fra de klassiske, stilfulle vognene.

Det blir et panorama av fjell, isbreer, fosser, kløfter, tunneler og historiske steder. I fjellsidene kan du se merker etter den første jernbanen, en varig påminnelse om de tusentalls mennesker som passerte stedet i jakten på lykke.

Etter en stund ankommer vi Bennett, en forlatt by som en gang var et viktig knutepunkt på reisen mot Klondike. På den tiden ble det bygget mange båter og flåter her for videre ferd over Bennett Lake og elven Yukon. Vi går av toget og får litt tid til å besøke jernbanemuseet på egen hånd, spasere langs Lake Bennett og kanskje se på kirken oppe på høyden.

Vel tilbake på toget får vi servert lunsj mens toget tøffer videre mot Carcross, en enklere variant av byens riktige navn Caribou Crossing, som er endestoppet for togreisen. Her bytter vi fra tog til buss og kan nyte av vakre omgivelser langs Klondike Highway, på veien tilbake til Skagway. Vi ankommer Skagway sent om ettermiddagen.

Dag 6 – Glacier Bay
Spis frokost med utsikt over frostpyntede klipper som ser ut til å synke ned i mosekledd skog og en 457 meter lang fjord. Glacier Bay hører til verdens største biosfæreområder og har fått en plass på Unescos verdensarvliste. Her gjør møtet mellom is, stein og vann at det dramatiske landskapet som hører til kronjulevene blant Alaskas naturopplevelser, hele tiden endres og formes om.

På slutten av 1700-tallet var hele området fortsatt dekket av enorme 1 200 meter tykke ismasser. Men allerede i 1916 hadde isbreene trukket seg tilbake 105 kilometer, en av de raskeste reduksjonene som har blitt registrert. Det har ført til at landmassene nå hever seg cirka 30 millimeter i året. Noen steder i fjorden er det mulig å følge denne svært tydelige forandringen; der nytt land fremstår med skarpere kanter og mindre vegetasjon.

Dag 7 – Ketchikan, Alaska
Om formiddagen glir vi innover mot Ketchikan, som lenge har vært et nav for laksefiske i området, og der fersk fisk og skalldyr serveres på mange av de lokale restaurantene. Her er også den mangfoldige kulturen og de rike tradisjonene til Alaskas urbefolkning fortsatt svært levende blant indianerfolk som Tlingit, Haida og Tsimshian.

I dag venter naturopplevelser av ypperste klasse når vi utforsker Misty Fjords National Monument. Eventyret starter allerede i Kechikan’s pittoreske havn, der vi går ombord på et mindre fartøy og glir ut på vannet blant fiskebåter og fargeglade sjøfly. Glem ikke å spane etter det lokale dyrelivet, i både vannet og på land langs den karrige kysten.

Når vi når Behm-kanalen omgis vi plutselig av den naturprakt som Misty Fjords National Monument byr på. Naturforskeren John Muir skal tydeligvis ha kalt området for ”Yosemite of the North”, noe som vitner om den påvirkningen Misty Fjords kan ha på sine besøkere.

I løpet av turen besøker vi blant annet en Tlingitisk bildeskrift og New Eddystone Rock – en vulkansk spire som reiser seg ut av det smaragdgrønne vannet. Vi får også oppleve Rudyerd Bay – ett mesterverk av is skulptur dypt inne i Misty Fjords. Her får vi lære oss mer om fjordenes historie samtidig som vi glir frem blant klipper som strekker seg nærmere 1 000 meter opp i luften.

På veien tilbake serveres vi snacks og drikke samtidig som vi holder utkikk etter valer, seler, ørner og andre dyr.

Har du tid til overs før eller etter utflukten kan vi anbefale et besøk på historiske Creek Street, en strandpromenade bygget av tre der man kan få kjøpt souvenirer, lokal kunst og den røkte laksen området er kjent for.

Dag 8 – Til havs
Den siste cruisedagen går sørover tilbake til Vancouver, både langs den amerikanske og kanadiske kysten. Bruk igjen muligheten til å nyte av det storslåtte fjordlandskapet og kanskje bli belønnet med et glimt av hvalfinner som bryter havflaten, eller ørner som majestetisk seiler på de kalde vindene.

Dag 9 – Vancouver
Cruiset avsluttes. Etter frokost om bord sjekker vi ut og drar i fellesskap til Vancouver. Byen rankes ofte høyt på lister som vurderer livskvaliteten i byer over hele verden. Men det er ikke bare lokalbefolkningen som trives her. Etter skogsindustrien er turisme den største inntektskilden i byen, og med sin beliggenhet så nærme villmarken og byens flerkulturelle atmosfære, er det lett å forstå hvorfor.

Dagens program tar oss først på en rundtur i byen, til blant annet English Bay, Canada Place, Chinatown og Robson Street. Vi kommer også forbi gigantiske Stanley Park, som faktisk har et litt større areal enn Central Park i New York.

Nå krysser vi den imponerende broen Lions Gate Bridge for å komme til North Vancouver. Her blir første stopp Capilano Suspension Bridge Park, en naturpark med sederduft, som byr både på vakker skog, totempæler og mulighet til å lære seg mer om den kanadiske indianerkulturen. I Capilano-elven fins en laksetrapp med tilhørende besøkssenter. For den som liker at det kiler i magen, kan vi anbefale en tur over hengebroen som har gitt parken navnet sitt – 137 meter lang henger den 70 meter over elveravinen.

Vi fortsetter mot Grouse Mountain, et populært område for skikjøring, fot- og mountainbiketurer, like nord for sentrum. Når vi er framme, bytter vi buss mot taubane opp på fjellet. Belønningen blir en milevid utsikt over Vancouver, Howe Sound og Burrard Inlet, fulgt av en felles lunsj. Om sommeren syder Grouse Mountain vanligvis av aktivitet og blant annet tilbyr lokale tømmerhoggere underholdning i The Grouse Mountain's Lumberjack Show, der de viser hvordan man klatrer i og feller trær. Vi kan også besøke et fristed for truede dyrearter og lære oss mer om både ulv og grizzlybjørn.

Senere samme ettermiddag drar vi tilbake til Vancouver, der kvelden er fri til egen disposisjon. Det fins mange restauranter å velge mellom i byen, men spør gjerne på hotellet eller TEMAs reiseleder, som har flere tips.

Dag 10 – Fridag
Dagen er fri til egne aktiviteter. Vancouver og omegn har mye å tilby, din reiseleder hjelper deg gjerne med tips og ideer. Om kvelden nyter vi en felles avskjedsmiddag.

Dag 11 – Hjemreise
Etter frokost sjekker vi ut og nå kan du bruke resten av dagen frem til lunsj som du vil. Om ettermiddagen går bussen mot flyplassen.

Dag 12 – Ankomst Skandinavia
Velkommen hjem. Vi håper du hadde et fantastisk cruise med oss på TEMA og at du tok med deg mange gode minner.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Alle overnattinger i utvendig lugar
• 10 frokoster
• 7 lunsjer
• 9 middager
• Alle utflukter i henhold til program
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise Skandinavia og ankomst Vancouver. Middag er inkludert. En natt på hotell i Vancouver.

Dag 2
Ledig tid om morgenen. Transport til skipet og innsjekking. Frokost, lunsj og middag er inkludert. 7 netter på cruiseskipet.

Dag 3
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Ankomst Juneau, Alaska. Felles dagsutflukt. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 5
Ankomst Skagway, Alaska. Felles dagsutflukt. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6
Dag til havs. Cruise i Glacier Bay. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7
Ankomst Ketchikan, Alaska. Felles dagsutflukt. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9
Ankomst Vancouver. Guidet byrundtur i Vancouver. Frokost er inkludert.

Dag 10
Fridag. Felles avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 11
Transport til flyplassen. Avreise til Skandinavia. Fokost er inkludert.

Dag 12
Ankomst Skandinavia.

USA

Innbyggere: 322 millioner
Flateinnhold: 9 372 614 km²
Valuta: US-dollar (USD)
Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.
Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk.

Canada

Folkemengde 33,4 millioner
Flateinnhold 9,976,140 km2
Valuta Canadiske dollar (CAD)
Språk Engelsk 59,3% , fransk 23,2% (offisielle språk) - sammenlagt snakkes over hundre språk i Canada.
Religion Katolikker 45 %, protestanter 36 %, gresk-ortodokse, jøder, muslimer, sikher, hinduer med flere.
Styresett Konstisusjonelt monarki

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:
Flyreisen til og fra Vancouver. TEMAs reiseledelse, alle overnattinger i delt dobbeltrom, måltider, utflukter og reisens transporter som beskrevet i dagsprogrammet.

OBS! På denne reisen er det et høyere depositum på 6 500 kr per person som betales i løpet av en uke etter bokning. Denne av giften refunderes ikke ved en eventuell avbestilling.

Om rederiet:
Holland America Line er et engelsk-amerikansk selskap og ett av verdens eldste rederier, grunnlagt allerede i 1873, da som Netherlands-America Steamship Company. Da var hensikten å transportere både varer og mennesker fra Europa til Amerika. Allerede i 1895 tilbød Holland America Line den første cruisereisen, og i 1971 sluttet selskapet med transportdelen for godt og gikk helt over til å tilby cruise.

Holland America Line har i dag en stor flåte mellomstore skip, og tilbyr cruise til spennende og eksotiske steder verden over. Holland America Line er kjent for høy standard, fantastisk service, god mat og sterkt miljøengasjement – dermed er det en selvsagt samarbeidspartner for TEMA.

Om fartøyene:
Hvilket fartøy du reiser med kan varierer avhengig av areisedato. Uansett hvilket tilbyr alle en romslig og komfortabel reise der du aldrig trenger å kjede deg. Når vi ikke besøker en av de spennende destinasjonene på reisen, har vi god tid til å slappe av eller prøve noen av alle aktivitetene som tilbys om bord – matlagingskurser, shower, musikk og mye annet.

Den som vil bevege seg litt ekstra på reisen, kan også trene i et moderne treningsstudio og to bassenger. I Exploration Central kan du på egen hånd lære deg mer om reisemålene vi besøker, i tillegg til at reiselederen holder foredrag og forbereder oss i forkant av de planlagte utfluktene.

Mot en ekstra kostnad kan du for eksempel slappe av i skipets spa, gå til en skjønnhetssalong eller til frisøren. Wifi fins men er som regel dyr å bruke. Regn med en pris på 30 USD per dag eller 150 USD for 12 dager.

Avreise 18.juni 2020: Koningsdam
Avreise 03.september 2020: Koningsdam

Lugarene:
På denne reisen er Ocean View/utvendig lugar automatisk inkludert i grunnprisen. Alle lugarer har egen dusj og toalett, oppbevaringsmuligheter, kjøleskap og hårføner. Mot en ekstra kostnad kan det være mulig å oppgradere lugaren. For dette cruiset er følgende oppgradering mulig:

Vista Suite: Lyse lugarer med privat veranda/balkong.

Antall lugarer er imidlertid begrenset og kan i noen tilfeller fort bli utsolgt, og vi kan derfor ikke garantere tilgangen til disse. Vi behandler forespørslene etter hvert som de kommer inn. Tenk også på at hvis du har endret lugarkategori, kan vi ikke garantere at du kan bytte tilbake i tilfelle du ombestemmer deg senere. Hvis du er interessert i å oppgradere lugaren, ber vi deg informere selgeren i forbindelse med bestillingen.

Tilleggskostnader per person i dobbelt:

Avreise 2023-09-05: 10 450 kr

På de fleste Holland America Lines fartøyer er lugarene rustet med stikkontakter av både amerikansk (115V) og europeisk modell (220V). En adapter kan likevel være bra å ha, spesielt under dagsprogrammet før cruicet starter da vi ikke kan garantere europeiske stikkontakter på hotellet.

Mat og drikke om bord:
På skipet trenger du aldri gå sulten eller tørst. Her tilbys et stort utvalg av restauranter, snackserveringer, barer og kaféer – og flere er inkludert i prisen. Uansett om du ønsker fine dining og noe mer avslappet, er alternativene mange. Hvis du skulle ha lyst til å spise i lugaren en gang, tilbys 24 timers room service helt uten ekstra kostnad.

Når det gjelder drikker, er vann, juice, kaffe (vanlig traktekaffe), te og melk inkludert. Reisens pris omfatter ikke alkoholholdige drikker, noen spesialiteter, øvrige kaffedrikker (cappuccino, café latte osv.), brus, vann på flaske eller smoothies.

Men det finnes flere drikkepakker å velge mellom, og alle kan bestille på forhånd eller om bord på skipet. Hvis du velger å bestille drikkepakken om bord, blir prisen litt høyere. Drikkepakker kan forhåndsbestilles direkte hos Holland America Line, ved å logge inn i bestillingssystemet til rederiet. Nettadressen, innloggingsopplysninger og instruksjoner sendes ut senest to måneder før avreise.

Visum:
Skandinaviske statsborgere trenger to reisetillatelser til denne reisen: en for Canada og en for USA.

For Canada gjelder at alla reisende må registrere seg for en elektronisk reisetillatelse (Electronic Travel Authorization) før innreisen til Canada. Vi ber deg logge inn for å registrere deg. Prisen er 8 kanadiske dollar (CAD) per person. Innreisetillatelsen er gyldig i 5 år. Innreisetillatelsen blir registrert i passet, så hvis passet løper ut i løpet av den samme perioden, må du søke om en ny innreisetillatelse med det nye passet.

For USA registrerer du deg selv på ESTA for å få tillatelse til å gå om bord på flyet. Via lenken under kan du lese mer om hvilke regler som gjelder og hvordan du registrerer deg:

Läs mer om ESTA >>

Det kreves også kompletterende opplysninger til flyselskapet. Vennligst logg inn på ”Min resa” så snart som mulig.

Legg merke til at de som kun har bestilt arrangementer på land, må kontakte oss direkte på passport@temaresor.se for å kunne oppgi kompletterende opplysninger.

På noen av dagsturene vi gjør på cruisereisen, passerer vi grensen mellom USA og Canada. Derfor er det viktig at du alltid tar med deg passet når du forlater skipet.

Valuta og valutaveksling:
Om bord på skipet gjelder amerikanske dollar (USD), men ved behov er det helt problemfritt å veksle til lokale valutaer om bord eller via vekslingskontor og uttaksautomater i havnene vi besøker.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres normalt i de fleste butikkene i større byer.

Betaling om bord:
Som gjest hos Holland America Line får du automatisk en egen konto når du går om bord. Alle eventuelle kjøp og tjenester om bord, trekkes på kontoen via nøkkelkortet ditt. Kontanter godtas ikke for enkelttransaksjoner, for eksempel i barer, butikker, spa og strandturer. Nøkkelkortet blir med andre ord det viktigste betalingsmiddelet ditt. Som en del av innsjekkingsprosessen den første dagen av cruiset, registreres et kreditt- eller bankkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), som igjen aktiverer nøkkelkortet.

Den dagen du går om bord, reserverer Holland America Line et beløp på kreditt- eller bankkortet som tilsvarer 100 amerikanske dollar per person og cruisedag. Hvis du bruker opp det reserverte beløpet før cruiset er over, godkjennes kortet for kjøp som allerede er utført og ytterligere 100 dollar per person og cruisedag, for resten av cruiset.

Driks:
Felles driks er ikke inkludert på denne reisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 USD per person ved resiens start, og tar seg av fordelingen til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokale guider og bagasjebærere.

Hotel service charge er en obligatorisk serviceavgift som går direkte til fartøyets personal. Avgiften legges automatisk på ditt konto ombord, og er for øyeblikket $14.50-$16 per person og dag avhengig av kategori på lugaren. Hotel service charge betales i forbindelse med utsjekking av fartøyet.

Det er for øvrig helt frivillig å betale driks på skipet, men kanskje du vil betale litt ekstra til rengjøringspersonale eller andre i besetningen som har stelt for deg på reisen. Hvor mye du i så fall vil gi, er helt opp til deg – det fins ingen spesifikke retningslinjer.

Klima:
Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger for ulike destinasjoner på reisen, fins på nettstedene til ulike værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr:
Om bord på skipet er det om dagen helt i orden å bruke uformelle klær, for eksempel t-skjorte og joggesko. Om kvelden og til middager blir det forventet at du er mer formelt kledd. Du trenger ikke bruke dress, men gjerne dressjakke, skjorte og chinos eller mørke jeans. Kvinner kan bruke både kjole, skjørt og bukser.

I Alaska kan været endre seg raskt og også om sommeren må du regne med en del regn og temperaturer som minner om milde vintere i Skandinavia. Derfor bør du pakke slik at du kan kle deg etter lag på lag-prinsippet. Det viktigste er praktiske og funksjonelle regnklær og et par gode tursko som tåler vann. Joggesko fungerer fint på byturer i Vancouver og på skipet, men på utfluktene i Alaska er et par lave, vannfaste tursko det aller beste. Varmt undertøy, en varm genser, lue og vanter kreves også, gjerne i funksjonsmaterialer som fleece og ull.

Spør reiselederen før hver tur hvilke typer klær som anbefales på den aktuelle turen. Du kan også få mer informasjon om klimaet på hver destinasjon, og mye annet, i skipets eget Exploration Center.

Husk at du må ha med pass eller annen ID med bilde på alle utflukter.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.