Marokkos kongelige byeren reise i tusen og en natt

Bli med på en rundreise i Marokko, et av Afrikas mest fargerike land. Opplev Marrakechs myldrende gater og basarer, fylt med folkeliv og orientalsk atmosfære. I ruinbyen Volubilis ser vi godt bevarte bygninger fra tiden før Kristi fødsel og i Fez flyttes vi tilbake til middelalderen i de gamle basargatene. Vi besøker også Essaouira, en favoritt hos celebriteter som Cat Stevens og Leonard Cohen på 60- og 70-tallet.

Reisefakta

Land: Marokko

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 9 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Djema-el-Fna, eventyrtorget i Marrakech
 • Middag på Rick`s Café i Casablanca
 • Den romerske byen Volubilis
 • Basarkvartalene i Fès
 • Vandring på Essaouiras bymur

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1 – Ankomst
Ankomst Marrakech i Marokko. TEMAs reiseleder sammen med en engelsktalende lokalguide møter oss etter bagasjeutlevering og blir med til hotellet. De første to nettene bor vi i Marrakech.

Den første kvelden spiser vi felles middag.

Dag 2 – Marrakech
Byrundturen begynner ved den mektige Koutoubiamoskéen. Vi rusler inn i Marrakech sine forskjellig områder og ser ulike håndverk og tradisjoner. Under besøket hos en krydderhandler får vi lære hvordan urter og krydder fungerer både som medisin og i matlaging. Vi nyter den orientalske atmosfæren mens vi rusler gjennom de trange gatene. Her dufter det av safran, mynte og røyk fra ved. Spaserturen avsluttes med lunsj på en riad inne i medinaen. Etter lunsj ser vi en av Marrakechs mest kjente hager, Jardin Majorelle. Her spaserer vi rundt blant rare kaktuser, palmer og høye bambusskudd. Hagen var i en periode eid av Yves Saint Laurent.

Når vi sent om ettermiddagen er tilbake ved Djema el–Fna har hele torget som forvandlet. Det ryker fra gatekjøkken. Sterke dufter av grillet lammekjøtt, kjente og ukjente krydder fyller luften i vrimmelen av nysgjerrige mennesker. Musikanter, gjøglere, akrobater og historiefortellere underholder og lyden av fløyter, trommer og jernkastanjetter får atmosfæren til å vibrere.

Ettermiddagen og kvelden er fri. For de som ønsker å dra tilbake til hotellet kjører bussen dit. Ellers tar man seg hjem på egen hånd med hestedrosje, taxi eller til fots.

Dag 3 – Fès
Vi forlater Marrakech rett etter frokost og tar fatt på en lengre bussreise til kulturhovedstaden Fès. Underveis får vi oppleve noen av landets vakreste landskap med svært variert natur; milevide sletter fører oss inn i Mellom-Atlasfjellene, der vi passer blant annet Ifrane, Marokkos vintersportssted. Her ligger blant annet ett av landets engelskspråklige universiteter.

Sent om ettermiddagen ankommer vi Fès, Marokkos kulturelle, spirituelle og religiøse sentrum og en av Marokkos eldste byer. Byen står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Vi bor her i tre netter.

Dag 4 – Gamle Fès
Byen Fès er den eldste av de kongelige hovedstedene i Marokko. Byen ble lenge regnet som unik, både ut fra historisk og kulturelt perspektiv. Fès har gjennom årene vært hovedstad ved flere anledninger. På 1500-tallet fremsto Fès som islams vestlige kultursentrum, men mot slutten av århundret begynte en nedgangsperiode. I løpet av byens storhetstid fantes det nesten 800 moskéer her. I dag står cirka 130 av disse igjen.

Det islamske universitetet ble grunnlagt i 859, knappe 400 år før Europas første universitet. Å rusle rundt i den gamle medinaen er som å forflyttes tilbake til middelalderen. Atmosfæren langs basargatene og i skinnmakernes områder er fascinerende med sitt yrende folkeliv, sterke farger og intense dufter.

Ettermiddagen er til egen disposisjon.

Dag 5 – Volubilis. Meknes
Vi besøker Volubilis, en vakkert beliggende ruinby som stammer fra tiden rundt Kristi fødsel, var en gang romernes hovedstad i en av de romerske provinsene i Nord-Afrika. Her ser vi blant annet den godt bevarte domstolbygningen, det kapitolinske tempelet og triumfbuen.

Meknes var hovedstad under sultanen Moulay Ismail på 1600-tallet. Gamlebyen i Meknes ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1996. Under en byrundtur ser vi blant annet byporten Ban Mansour, dekorert med romerske kolonner fra Volubilis.

Vi returnerer til Fès og om kvelden spiser vi middag på hotellet.

Dag 6 – Rabat og Casablanca
Reisen fortsetter til Rabat ved Atlanterhavskysten, Marokkos nåværende hovedstad. Med en tradisjonsrik historie som går tilbake til antikkens er dagens Rabat en luftig, moderne og vakker by med brede, trekantede avenyer. Under byrundturen vår ser vi blant annet den gamle romerske havnebyen Sala Colonia som ligger i tilknytning til Chella, en gammel kongelig gravplass.

Vel fremme i havnebyen Casablanca, stopper vi ved Hassan IIs enorme moské som vi beundrer fra utsiden, før vi drar videre til hotellet.

Senere om kvelden spiser vi middag på kjente Ricks Café i Casablanca.

Vi overnatter en natt på hotell i Casablanca.

Dag 7 – El Jadida og Essaouira
Havnebyen El Jadida har vokst opp rundt det portugisiske fortet fra 1502. Vi gjør et kort besøk i den portugisiske bydelen som siden 2004 er klassifisert som en verdensarv.

Dagens reisemål er Essaouira. Her bor vi innenfor ringmuren til den bilfrie medinaen. Vi går sammen de cirka femhundre meterne til vår riad som byr på provinsiell sjarm. Huset er et gammelt pachapalass fra 1800-tallet. På 60-tallet kom kunstnere, forfattere og hippier fra hele verden til byen og hotellet vårt var et populært tilholdssted for blant annet Jimmie Hendrix, Leonard Cohen og mange flere. Her gjør bagasjebærerne seg virkelig fortjent til lønna når de bærer bagasjen vår opp de svingete trappene.

Felles middag om kvelden.

Dag 8 – Sirkelen er sluttet
Før vi forlater Essaouira tar vi en spasertur i byen og får oppleve et genuint marokkansk folkeliv i de myldrende gatene. Ved siden av fotgjengerne er kun sykler og håndtrukne kjerrer tillatt. Byens skjønnhet består av en spennende blanding av sirlig arabisk arkitektur og fransk byplanlegging.

Om kvelden i spiser vi en felles avskjedsmiddag i Marrakech.

Dag 9 – Hjemreise
I dag er det tid for hjemreise og en kort busstur tar oss ut til flyplassen. Vi takker for besøket ditt og ønsker deg hjertelig velkommen tilbake.

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Marrakech t/r
• Samtlige overnattinger
• 9 frokoster 
• 7 lunsjer 
• 5 middager 
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Marrakech. To overnattinger på hotell i Marrakech. Buss ca. 40 km. Middag er inkludert.

Dag 2
Byrundtur med buss og til fots i Marrakech. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Marrakech – Fès. Buss 532 km. Tre overnattinger på hotell i Fès. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Byvandring i Fès. Ettermiddagen' fri. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5
Fès – Volubilis – Meknes – Fès. Buss 180 km. Besøk i Volubilis og Meknes. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6
Fès – Rabat – Casablanca. Buss 290 km. Besøk i Rabat og Casablanca. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Casablanca.

Dag 7
Casablanca – El Jadida – Essaouira. Buss 350 km. Besøk i El Jadida. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Essaouira.

Dag 8
Essaouira – Marrakech. Byvandring i Essaouira. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Marrakech.

Dag 9
Marrakech – Skandinavia. Buss fra hotellet i Marrakech til flyplassen, ca 40 km. Frokost er inkludert.

Marokko

Innbyggere: 33,6 millioner
Flateinnhold: 446 550 km²
Religion: Muslimer (mest sunni) ca. 98 %, øvrige ca. 2 %.
Valuta: Marokkansk dirham
Språk: Arabisk, ulike berberspråk, fransk og spansk

Dagsprogram
Høsten 2018/Våren 2019

Dag 1 – Ankomst.

Ankomst til Marrakech – Marokko. Etter at vi har hentet ut vår bagasje går vi til nærmeste utgang. Her blir vi møtt av TEMAs reiseleder eller en engelsktalende kollega fra vår agent og bussen som tar oss til hotellet. Vi bor to netter på hotellet i Marrakech og spiser middag her første kvelden. 

Dag 2 – Marrakech.

Vår byrundtur starter ved den mektige Koutoubia moskén. Vi rusler rundt i Marrakech ulike kvartaler og ser mange forskjellig håndverk og tradisjoner. Ved besøket hos den krydderhandler lærer vi oss hvordan urter og krydder både fungerer som medisin og i matlaging. Vi suger inn den orientalske atmosfæren når vi vandrer gjennom de trange smugene. Her dufter det av eselavføring, safran, mynte og røyk fra ved. Vår vandring avsluttes med en lunsj på en riad inne i medinaen. Etter lunsj ser vi en av Marrakech mest kjente hager, Jardin Majorelle. Her vandrer vi blant merkelige kaktuser, palmer og høyt bambusbuskas. Hagen av i en periode eid av designeren Yves Saint Laurent. Når vi litt senere på ettermiddagen vender tilbake til Djema-el-Fna har hele toget blitt forvandlet. Dufter av nygrillet lammekjøtt og andre godsaker sprer seg. Musikanter, gjøglere og akrobater underholder. Lyden av fløyter, trommer og jern-kastanjetter kan noen ganger bli litt øredøvende.  

Ettermiddagen og kvelden har du nå fritt til egen disposisjon. Om du ønsker kan du returnere til hotellet med vår buss. Ellers tar du deg hjem på egen hånd med hestedrosje, taxi eller til fots. 

Dag 3 – Feès. 

I dag forlater vi det intensive livet i Marrakech og begir oss ut på en lengre bussreise. Vi nyter av et vakkert landskap med skiftende naturscenarioer. Reisen går blant annet over en milevid slette og vi reiser inn i Mellomatlasfjellene underveis. Vi passerer blant annet Ifrane som er senteret for vintersport i Marokko. Her finnes et av landets engelskspråklige universitet. Dagnes endestasjon er Fes, som er Marokkos kulturelle, spirituelle og religiøse sentrum. Her bor vi i tre netter. 

Dag 4 – Gamle Feès. 

Byen Fes, er den eldste av de kongelige hovedstadene i Marokko. Byen ble lenge regnet som unik, både fra en historisk og kulturell synsvinkel. Fes har vært hovedstad ved flere tilfeller gjennom årene. På 1500-tallet fremstod Fes som islams vestlige kultursentrum, men mot slutten av århundret startet en nedgangsperiode. I løpet av byens storhetstid fantes det opp til 800 moskéer, i dag står omtrent 130 av dem igjen. Å vandre i den gamle medinaen er som å forflyttes tilbake til middelalderen. Bazargatene og skinngarvernes kvartaler føles fortsatt helt fortryllende med sine sterke farger og dufter. Ettermiddagen fri. 

Dag 5 – Volubilis. Meknes. 

Vi besøker Volubilis, en vakkert beliggende ruinby. Byen, som herstammer fra tiden rundt Kristu fødsel, var en gang i tiden romernes hovedstad i en av de romerske provinsene i Nord-Afrika. Her ser vi blant annet den velbevarte domstolsbygningen, det kapitolinske tempelet og triumfbuen.  

Meknes var hovedstad under sultanen Moulay Ismail på 1600-tallet. Gamlebyen i Meknes ble i 1996 tatt opp på Unescos verdensarvliste. I løpet av vår byrundtur ser vi blant annet byporten Bab Mansour, dekorert med romerske søyler fra Volubilis. Vi vender tilbake til Fes og du har kvelden fri. 

Dag 6 – Rabat. Casablanca. 

Reisen fortsetter til Rabat ved Atlanterhavskysten, Marokkos nåværende hovedstad. Med en tradisjonsrik historie, som går helt tilbake til antikken, er dagens Rabat en luftig, moderne og betagende by med brede, trekantede avenyer. Under vår byrundtur ser vi blant annet den gamle romerske havnebyen Sala Colonia som ligger i forbindelse med Chella, et gammet kongelig gravsted. Ved lunsjtid gjør vi et besøk ved en restaurant med tradisjonell marokkansk mat. I havnebyen Casablanca stopper vi ved Hassan II`s moské som vi beundrer fra utsiden. Middag spiser vi på kjente Rick`s Café i Casablanca. Vi overnatter på et hotell i Casablanca.

Dag 7 – El Jadida. Essaouira. 

Havnebyen El Jadida (den nye), har vokst opp rundt det portugisiske fortet fra 1502. Fra samme tid finnes også en massiv bymur av uthugget stein. Muren er et tidlig eksempel på renessansens militære byggverk. En annen velkjent bygning i sen-gotisk stil er den underjordiske sisternen som siden 2004 klassifiseres som en verdensarv. Her ble en del scener i Orson Wells film Othello spilt inn. De øvrige scenene ble spilt inn i Essaouria.  

I løpet av en byrundtur i Essaouira opplever vi et genuint marokkansk folkeliv i de yrende smugene. Ved siden av fotgjengerne er det kun tillatt med sykler og håndholdte lastekjerrer. Byens skjønnhet består av en spennende blanding av sirlig, arabisk arkitektur og fransk byplanlegging. Essaouira er nå listet som en kulturarv av Unesco. På 1960-70 tallet bodde berømtheter som Jimi Hendrix, Cat Stevens og Leonard Cohen her. På rundreisens siste natt bor du i Essaouira. 

Dag 8 – Hjemreise.

I dag vender vi tilbake til Marrakech for hjemreise. Vi takker for ditt besøk og ønsker deg hjertelig velkommen tilbake.  

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Marrakech t/r
• Samtlige overnattinger
• 9 frokoster 
• 7 lunsjer 
• 5 middager 
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Marrakech. To overnattinger på hotell i Marrakech. Buss ca 40 km. Middag er inkludert.

Dag 2

Byrundtur med buss og til fots i Marrakech. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Marrakech – Feès. Buss 532 km. Tre overnattinger på hotell i Fes. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Byvandring i Feès. Ettermiddagen fri. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5

Fes – Volubilis – Meknes – Fes. Buss 180 km. Besøk i Volubilis og Meknes. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6

Fes – Rabat – Casablanca. Buss 290 km. Besøk i Rabat og Casablanca. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Casablanca.

Dag 7

Casablanca – El Jadida – Essaouira. Buss 350 km. Besøk i El Jadida. Byvandring i Essaouira. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Essaouira.

Dag 8

Essaouira – Marrakech – Norge. Buss 170 km. Frokost er inkludert.

Marokko

Innbyggere: 33,6 millioner
Flateinnhold: 446 550 km²
Religion: Muslimer (mest sunni) ca. 98 %, øvrige ca. 2 %.
Valuta: Marokkansk dirham
Språk: Arabisk, ulike berberspråk, fransk og spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise t/r Marrakech, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Plussavreise:

For avreisen 12.november er det en større gruppe og maks antall reisende er begrenstet til 40 personer.

Valuta

Marokkanske dirham (MAD). Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks inngår ikke. Vi anbefaler 40 EUR till sjåfører og restaurantpersonal på inkluderte aktiviteter. Betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Klima

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Bekledning

Siden du er på rundreise med utflukter hver dag, bør du gå med lette og ledige klær, dog med en varm genser og jakke når du befinner deg i de høyere delene av Mellom-Atlas, samt for kjølige kvelder og morgener i innlandet. Regn kan forekomme. En lettpakket regnjakke og en paraply anbefales. Det er viktig å ha behagelige sko med lav hæl og gummisåle til by- og naturvandringer.

For øvrig

TEMAs reiseleder møter ved ankomst, utenfor ankomsthallen.

Ved ankomst om formiddagen eller tidlig om ettermiddagen er ikke alltid rommene klare. Rommene kan normalt disponeres fra kl.15.00, men dette varierer fra hotell til hotell. På noen reisemål får man først tilgang til rommet kl. 17. Hotellet vårt ligger ved Avenue Mohamed V. Du kan kan følge denne gaten ned, til venstre fra hotellet, til Medinaen og Place Djema el Fna. Her kan man rusle rundt, spise lunsj og innta følelsen av Marrakech. Det finnes også mange serveringssteder langs med Mohamed V. Resepsjonen på hotellet gir dessuten gjerne tips om hva du kan gjøre på fridagen i Marrakech.

Hotellendringer

Andre hoteller enn de som er oppgitt kan forekomme pga uforutsette hendelser.

Med reservasjon for endringer. 

Hotell/overnatting

Kommentarer


Plussavreise:

For avreisen 12.november er det en større gruppe og maks antall reisende er begrenstet til 40 personer.

Endringer i hotell: 

Andre alternative hotell kan forekomme for visse avreiser.

Fra og med oktober 2020 bor vi på hotell Odyssée Center i Casablanca. 

Med reservasjon for endringer. 

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.