Den store Vietnamreisenfra Hanoi via Ha Long til Saigon

Opplev Vietnams tidløse sjarm. Reisen tar oss fra innsjøenes by Hanoi via skjærgården i Ha Long-bukten, til storbypuls i Saigon. Vi blir kjent med folket som ønsker oss velkommen og deler med seg av sin kultur og mat. Vietnamesisk matlagingskurs,  Ha Longbuktens sukkertoppfjell og heldag i Mekongdeltaet er noen av høydepunktene. Bli med på en innholdsrik reise på land og langs elver, til havs og under jorden ned i Cu Chi tunellene. Det blir også tid til å bare slappe av ved Hoi Ans strand. 

Reisefakta

Land: Vietnam

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Ha Longbuktens sukkertoppfjell
 • Hoi Ans verdensarvlistede gamle bydel
 • Cu Chi, det hemmelige nettverket av tunneler
 • Morsomt kurs i vietnamesisk matlagingskunst
 • Heldag i Mekongdeltaet med båttur og lokale besøk

Dagsprogram

Dag 1. Avreise fra Skandinavia

Avreise fra Skandinavia.

Dag 2. Velkommen til Vietnam
Tidlig morgen flybytte i Bangkok og videre mot Hanoi i nordlige Vietnam. Her møter TEMAs reiseleder på flyplassen. Allerede på reisen fra flyplassen til det sentralt beliggende hotellet slås vi av det pulserende folkelivet, både på landsbygda, i forstedene og i sentrum.

Første kvelden nyter vi en velkomstmiddag som blir en introduksjon til det vietnamesiske kjøkkenet.

Dag 3. Byrundtur i Hanoi
Hanoi, de mange innsjøers by, er Vietnams politiske hovedstad. På tross av at den vokser så det knaker, har byen i mangt og meget fortsatt en bylik karakter. Tusenvis av motorsykler og mopeder trenges med like mange rickshaws og fotgjengere i et nærmest usannsynlig virvar. Sett bort ifra de mer moderne delene av byen synes det som om tiden har stått stille siden kolonitiden i store områder. Stemningen er samtidig drømmende og virkelig.

Dagens rundtur går til kolonitidens sentrum og boligområder med vakkert ornamenterte eldre hus. Men også til senere byggverk i stiv russisk arkitektur. Vi ser pagoder og helligdommer som ”Litteraturens tempel”. Vi opplever Ho Chi Minh-mausoleet (åpningstidene varierer dog) og området rundt presidentpalasset. Denne vietnamesiske frihetskjempens og nasjonalheltens hjem og mausoleum minner oss om et stykke nåtidshistorie som ikke etterlater noen uberørt. 

Til fots eller med sykkeltaxi ser vi Hanois gamle bydel som tidligere var et kommersielt senter hvor hver varegruppe hadde sin egen gate. Enten virksomheten består eller ikke, er navnene bevart, og vi passerer gater med navn som Sugar, Tin og Paper Street. 

Til slutt blir det en vietnamesisk kulturopplevelse med tusenårige tradisjoner. Vi ser en forestilling med dukker av tre som ser ut som om de danser på vannoverflaten i et basseng.

Under byturen blir det også en felles vietnamesisk lunsj.

Dag 4. Cruise i Ha Longbukten
På morgenen reiser vi østover til Ha Longbukten. Veien dit går gjenom den Røde elvens frodige deltaområde. Underveis ser vi eksempler på det tradisjonelle landbruket, der mekanikken ennå ikke har gjort sitt inntog. I landskapsbildet dominerer risavlingene og malvafargede dammer, der lotus og vannhyasinter blomstrer.

Ha Longbukten er sannsynligvis Vietnams og hele Sørøst-Asias merkeligste og vakreste område. Vi går ombord på et djonklignende fartøy som tar oss ut på vannet. Buktens spektakulære skjærgårdslandskap består av små mørkegrønne øyer som stikker opp fra vannet som sukkertopper. Vi kommer tett på høye kalksteinsklipper som stuper bratt ned i vannet. I vannlinjen ligger spennende grotteformasjoner formet av årtuseners erosjon.

Lunsjen serveres om bord på båten mens vi sakte glir ut i den spektakulære skjærgården med sine høye klippeformasjoner. Når vi tar oss tilbake venter en overnatting på hotell i Ha Long. Her spiser vi også dagens middag.

Dag 5. Til sentrale Vietnam
Langs den moderne raskere veien reiser vi tilbake til Hanoi. Derfra fortsetter vi med innenriksfly den cirka 100 mil lange strekningen til Da Nang, en mellomstor by som ligger ved kysten nesten halvveis mellom Hanoi og Saigon.

I Da Nang fantes USAs største flybase under Vietnamkrigen, noe man selv i dag kan se spor av i et litt mer påtakelig vestlig preg enn i andre områder. Herfra fortsetter vi sørover langs kysten for å komme til det historiske stedet Hoi An, landets eldste by som ofte blir kalt for Vietnams vugge. Der sjekker vi inn på et hotell for de kommende tre nettene.

Dag 6. Hoi Ans landsbygd og gamleby
I dag reiser vi ut på landsbygden og møter innbyggerne i Hoi Ans omgivelser. Her lever befolkningen av fiske og jordbruk. Vi ser eksempler på begge delene. Med båt reiser vi ut på elven Thu Bon. Prøve selv å ro i en rund kurvliknende båt av bambus, noe som er mye vanskeligere enn de fleste tror. Til lunsj prøver vi vietnamesisk ”fastfood” i form av banh mi, på en enkel servering i Hoi An. Man kan oversette banh mi som vietnamesisk brød og det er en fylt baguette. Med andre ord en blanding av vestlig brød med østens fyll.

I løpet av ettermiddagen utforsker vi Hoi Ans eldste bydel. Byens sentrum er bilfritt, noe som innbyr til en spasertur blant butikker, kunstgallerier og gamle bygninger. Denne ærverdige handelsbyen ble i løpet av Vietnamkrigen avskåret som følge av ødelagte jernbanelinjer og en oppdemmet elv. Det førte til at den ble etterlatt helt urørt av krigens herjinger. Selv i dag føles det som om miljøet har vært frosset i en svunnen tid. De velbevarte gamle handelshusenes arkitektur minner oss om epoken når japanske, franske, kinesiske og indiske handelsmenn bosatte seg i Hoi An. Man kan lett forstå hvorfor byen har blitt plassert på Unesco`s verdensarvliste.

Dag 7. Vietnamesisk kokekunst
I dag lærer vi mer om, og prøver, vietnamesisk kokekunst. Vi starter dagen med et besøk på det lokale markedet. Omgitt av farger, dufter og inntrykk iakttar vi først kommersen fra en servering, før det er tid for selv å interagere med selgerne og handle noen av ingrediensene til det vi skal tilberede.

Vi går deretter ombord på en båt og glir sakte med strømmen til en lokal restaurant ved elvebredden. Der får vi se nærmere på urte- og grønnsakshagen for å lære oss mer om noen av basisingrediensene til spesialiteter fra Hoi An og Vietnam i sin helhet. Deretter er tiden kommet for kokken å demonstrere sine ferdigheter, før vi selv skal forsøke å tilberede samme rett på egen hånd (selve matlagingen tar cirka to timer). Når leksjonen er over slår vi oss ned sammen for å nyte det vi har tilberedt. Det blir garantert en morsom, lærerik og kulinarisk minnerik formiddag.

Ettermiddagen og kvelden tilbringes etter eget ønske og behov. Kanskje deilig avslapping ved det koselige bassengområdet eller ved havet. Man kan også på egen hånd oppleve mer av den sjarmerende Hoi An.

Dag 8. Via China Beach til Saigon
Etter frokost sjekker vi ut og fortsetter til Marmorfjellene som sjarmerer med sin tempelprakt, spektakulære grotter og utsikten over bølgene langs stranden ved Non Nuoc. Vi gjør et stop ved stranden som under Vietnamkrigen gikk under navnet China Beach. På den tiden var den en populær plass for amerikanske tropper hvor de kunne slappe av og kurere sine lettere skader.

I Danang går vi om bord på flyet som tar oss sørover til Saigon (ca. 1 time). Her sjekker vi inn på et flott, sentralt beliggende hotell. Her er klimaet betydelig varmere og fuktigere enn i nordlige Vietnam. Saigon, i dag Ho Chi Minh City, er landets største by, Vietnams økonomiske sentrum og dessuten den viktigste havnebyen i Saigonelvens delta.

Dag 9. Cu Chi-tunnelene
På morgenen forlater vi storbyen for å begi oss ut på landsbygden, mot grensen til Kambodsja. Formiddagen vies til de kjente og beryktede Cu Chi-tunnelene, som ble bygget og utnyttet av frihetsbevegelsen FNL før og under Vietnamkrigen. Det er en sterk opplevelse å se disse kilometerlange kommunikasjonsveiene, noen av dem bygget i tre etasjer under jorden med sove- og konferanserom, sykehus og mye annet. Noen av tunnelene ble bygget rett under de amerikanske basene med mulighet for raske angrep og forsvinningsmuligheter.

Tilbake i Saigon besøker vi Krigsmuséet. Vi lokaliserer oss deretter mer i byen, ser severdigheter som det tidligere presidentpalasset, Notre Dame og ”Central Market”.

Deretter egen tid til å oppdage mer av Saigon med fornøyelser og fantastiske restauranter.

Dag 10. Mekongdeltaet
Mekongdeltaet er dagens utfluktsmål. Vi forlater Saigon tidlig på morgenen og reiser til deltaet som regnes å være Vietnams ”risskål”. Landskapet som vi reiser gjennom viser et mangfold av grønt gjennomskåret av vannveier. Vannet spiller hovedrollen i både miljø og hverdag. Hele dagen tilbringer vi blant båter, prammer og flytende markeder.

Vi gjør en kortere vandring, og å bevege seg utendørs gir oss lyder, lukter og smak på kjøpet. Vi stopper en kort stund ved en liten servering og prøver en vietnamesisk kaffe før vi fortsetter over broer og langs kanaler. Med båt oppdager vi mer av Mekongdeltaet og får lære oss en hel del om kokosnøtten, og smake på ulike kokosprodukter.

Dagens lunsj blir også spektakulær med store fisker, såkalte kjempegurami (Elephant Ears Fish) som når de friteres blir både et kunstverk og et godt måltid. Det blir en heldag i Vietnams hverdag og det spennende Mekongdeltaet.

På kvelden blir det en felles båttur på Saigon elven, med avskjedsmiddag om bord.

Dag 11. Hjemreise
På morgenen og formiddagen blir det egentid for shopping av presanger og suvenirer. Vi beholder rommene frem til klokken 15.00, da det kort tid etterpå er tid for å begi seg til flyplassen for å starte på hjemreisen. Vi flyr via Bangkok og videre mot Skandinavia.

Dag 12. Hjemkomst
Etter en innholdsrik og spennende reise i det fascinerende Vietnam, er vi hjemme igjen. Vi takker for nå og ønsker velkommen tilbake til TEMA.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 6 lunsjer

• 5 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise Norge – Bangkok. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Flyreise Bangkok– Hanoi. Velkomstmiddag er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Hanoi.

Dag 3
Byrundtur i Hanoi med avsluttende vanndukketeater. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Hanoi – Ha Long, 200 km. Båtutflukt i Ha Longbukten. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Ha Long.

Dag 5
Ha Long – Hanoi, 200 km. Fly Hanoi – Da Nang, 1 time 15 min. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Hoi An.

Dag 6
Utflukt på landsbygden, båttur og byvandring i Hoi An. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7
Besøk på marked og matlagingskurs. Ettermiddagen og kvelden fri. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8
Fly Danang – Saigon, 1 time 20 minutter. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Hoi An.

Dag 9
Utflukt til Cu Chi-tunnelene og besøk ved Museum of War Remnants. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 10
Utflukt til Mekongdeltaet. Frukost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11
Flyreise Saigon – Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 12
Ankomst Skandinavia.

Vietnam

Innbyggere 90 milloner
Flateinnhold 329 560 km²
Religion
Religioner er buddhisme (65-70 %), katolisisme (ca 8 %), konfusianisme, daoisme, caodai og hoa hao.
Valuta
Dong
Språk
Offisielt språk er vietnamesisk

Viktig om reisen

Valuta
Dong (VND). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima 
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr

I de nordlige delene av Vietnam, rundt Hanoi, kan det være relativt kjølig om natten og tidlig om morgenen i vintermånedene (desember–januar.) så ta med en varm genser/jakke. Ellers anbefales svale, luftige plagg med lange ermer som beskytter mot sterk sol og insektbitt, samt paraply og lett regntøy.

Vær oppmerksom på
Flyreisene innenriks i Vietnam bestilles var våre lokale samarbeidspartnere på stedet. Billettene til disse flyvningene får du på plass. Ved innsjekking ved avreise i Norge anbefaler vi at du har reisens dagbok/dagsprogram tilgjengelig slik at du kan vise hvordan og hvilken dag du forlater Vietnam. Det visumfrie oppholdet i Vietnam for skandinaviske statsborgere er 14 dager.

Vi gjør oppmerksom på at maksvekt for innsjekket bagasje på innenriksstrekningene er 20 kg, og kun ett (1) kolli per person. I tillegg til dette maks 7 kg håndbagasje. De internasjonale flyvningene med Thai Airways tillater 30 kg. 


Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.