Den store Inkareisentre land i Andesfjellene

Rundreisen går gjennom tre land i Andesfjellene, til de største severdighetene fra Lima til Santiago med blant annet Cusco, Machu Picchu, Titicasjøen, saltørkenen Uyuni, Atacamaørkenen og Valparaiso.

Bli med på en uforglemmelig rundreise fra Lima i Peru til Santiago i Chile – via Bolivia. Dette er reisen for deg som vil bli kjent med Andesfjellenes folk og natur. Vi reiser til steder mange bare har drømt om å se: Machu Picchu, Titicaca, saltørkenen Uyuni, Atacamaørkenen, vinmarker i Chile, den sjarmerende storbyen Valparaiso og mye annet.

Reisefakta

Land: Peru, Bolivia, Chile

Reiselengde: 18 dager

Størrelse på gruppen: 14-25 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Byrundtur i Cusco
 • Machu Picchu
 • Båttur på Titicacasjøen
 • Uyuni-og Atacamaørkenen
 • Valparaiso og vinsmaking

Dagsprogram
November - Mars

Dag 1 – Flyreise til Lima

Du flyr til Lima, Perus hovedstad, der vi blir i to netter på et sentralt hotell. Etter innsjekking på hotellet er dagen fri for egne aktiviteter.

Dag 2 – Byrundtur i Lima med Museo Larco Herrera

På formiddagen gjør vi en byrundtur i det sentrale og koloniale Lima. Her finner man presidentpalasset og katedralen fra 1500-tallet der inkarikets beseirer, conquistadoren Pizarro ligget begravet. Ettermiddagen egnes til det vakre og unike Museo Larco Herrera, der vi får en oversikt over Perus tidlige historie gjennom kunstgjenstander og dagligdagse gjenstander fra landets ulike indianerkulturer. Her finner man også vakre tekstiler fra Paracas-kulturen, keramikk fra Chimu-, Nazca- og Pachacamackulturene samt en hel mengde av interessante gjenstander fra inkafolkets storhetstid. Den største overraskelsen vekker nok de elegante leirgodsgjenstandene fra Mochicakulturen og gullgjenstandene fra både inka og pre-inkaperioder.

Dag 3 – Inkas Hellige Dal - La Valle Sagrado

Etter en tidlig frokost forlater vi Perus hovedstad for en flyreise til Inkarikets tidligere hovedstad Cusco, Flyreisen tar cirka 1 time og 20 minutter. Etter ankomst til Cusco, der buss og lokalguide venter begir vi oss med en gang nordover til Urubamba og Inkas Hellige Dal, Valle Sagrado. Her ligger hotellet som helt klart er en av reisens høydepunkter når det gjelder bosteder. Arkitekturen og innredningen er et høydepunkt i seg selv. 

Etter en drøy time med buss begynner vi å nærme oss to meget interessante steder, Moray og Maras. Vi starter ved Moray som forvirret arkeologene i lang tid. Her fant man på 1930-tallet store sirkulære terrasserte konstruksjoner, hvis formål man i dag vet var å fungere som planteskole og eksperimentelt jordbruk av ulike avlinger, som mais, potet og kokabusken. Man tror til og med at man på ulike måter med dette klarte å beregne avlingene på eksisterende jordbruk i regionen. Lanskapet rundt omkring er et fruktbart jordbrukslandskap omgitt av snødekte fjell. Vi forundres over det finurlige i disse konstruksjonene og nyter av skjønnheten i det omkringliggende landskapet, før vi forflytter oss til Maras som ligger noen kilometer bort. Her fremstiller man salt på samme måte som man har gjort i århundrer, siden lenge før Inkatiden. Saltet er høyt verdsatt og og benyttes av gourmetkokker i Peru. Etter dette interessante besøket venter en herlig lunsj på en lokal restaurant i nærheten. 

Ettermiddagen tilbringer vi i Ollantaytambo som var et strategisk beliggende inkafeste ved den hellige elven Urubamba. Festningen ble fremgangsrikt forsvart av Manco Incas krigere mot spanjolen Pizarros gjentatte angrep i 1536. Fra dette stedet har man en fantastisk utsikt over den lille byen ved samme navn, kanalene og de smale gatene som ikke har forandret seg siden inkatiden. 

Dag 4 – Utflukt til Machu Picchu

I dag venter en etterlengtet utflukt til Machu Picchu, som for mange er en av hovedårsaken til at man har valgt å reise til Peru.

Vi reiser dit med en smalsporet jernbane, som slingrer seg gjennom jungelen. Inkafolkets siste feste og by, Machu Picchu, var i århundrer gjemt i Andesfjellenes tropiske jungel frem til forskeren Hiram Bingham nesten snublet over den i 1911. I løpet av årene som fulgte ble Machu Picchu undersøkt av en arkeologisk ekspedisjon fra Yale-universitetet, og man kom frem til merkverdige resultater. Ni av ti skjeletter som ble funnet viste seg å være av kvinner. Kanskje flyktet Inkaens soljomfruer hit siden Cusco ble erobret og plyndret. Da "conquistadorene" aldri oppdaget Machu Picchu på sin utilgjengelige høyde over elven Urubamba, finner du i dag byen i en overraskende god stand. Trapper, palass, templer, terrasser, tårn og kilder vitner om Inkafolkets høytstående kultur.

Dag 5 – Cusco med Soltempelet og Sachsahuaman

I dag ser vi nærmere på den fascinerende byen Cusco, som ble bygget på ruinene av inkaimperiets hovedstad. Byen var opprinnelig bygget i form av en puma, et av inkaindianerenes hellige dyr. Innledningsvis besøker vi Korichancha, også kalt Soltempelet, som vitner om inkafolkets avanserte bygningsteknikk. I dag gjenstår bare en brøkdel av dette tempelet, noe spanjolene skildret som overnaturlig vakkert og umulig å beskrive. 

Vi rekker også å besøke katedralen ved Plaza de Armas, med utsøkte religiøse malerier av lokale kunstnere. Vi fortsetter med buss ut til Sacsahuaman, med sine enorme steinmurer. Noen av steinblokkene, som er tilpasset inne i de 360 meter lange parallelle murene, veier opp mot 30 tonn. Festningen kunne forsvares av en håndfull soldater mot en betydelig større fiendtlig styrke, på grunn av at de 21 bastionene er plassert symmetrisk. 

Vi besøker Tambo Machay, Inkaens "sommerpalass", og om tiden strekker til også Puka Pukara, den strategisk beliggende festningen som bevoktet en av hovedveiene til Cusco og Kenko, et tempel hellig for pumaen. 

Tidligere besøk på et kunsthåndverksentrum for sølv- og trearbeider kommer til å utgå.

Dag 6 
– Bussreise til Puno ved Titicacasjøen

En spennende bussreise venter til verdens høyest beliggende, farbare sjø - Titicaca. Vi bor to netter i byen Puno, som ligger ved den berømte sjøens vestre bredd. 

Vi gjør flere stopp underveis, blant annet i det lille andiske samfunnet Andahuaylillas, som er kjent for sin flotte koloniale arkitektur, men først og fremst for den vakre kirken San Pedro de Andahuaylillas fra begynnelsen av 1600-tallet. Den har gjort et så sterkt inntrykk på besøkende opp gjennom tidene at den har fått tilnavnet Sør-Amerikas Sixtinske Kapell

Vi fortsetter til det imponerende arkeologiske området i Racchi som blant annet er kjent for sitt tempel Viracocha. 

Nå er det ikke langt igjen til en av rundreisens virkelige høydepunkter, Titicacasjøen. Men først må vi gjennom byen Juliaca. Om Cusco kanskje er Perus vakreste by med sine elegante koloniale bygninger, er nok Juliaca den styggeste. Det er ikke mange hus som er ferdigbygde, men de står der med sine sprikende armeringsjern som rufsete koster opp mot himmelen. Byen er ikke vakker, men heller ikke kjedelig. Støvet ryker på de tørre og uasfalterte gatene. Juliaca har rykte på seg for å være sentrum for hele regionens smuglertrafikk.

Dag 7 – Båtutflukt til Urosøyene

I dag gjør vi en utflukt med båt på jordens høyest beliggende seilbare sjø ut til Urosindianerenes flytende sivøyer. Her kan du kjenne hvordan "marken" svaier under deg samtidig som du ser inn i primitive sivhytter. Også indianerenes båter, som ble brukt i det hverdagslige fisket, er bygget av siv. Høyden over havet kjennes på kroppen og rolige bevegelser er å anbefale. Før vi reiser tilbake gjør vi et besøk til fots i Punos sentrum. Ettermiddagen er fri.

Dag 8 – Båttur på Titicacasjøen

Etter en tidlig frokost tar bussen oss over grensen til Bolivia og den lille byen Copacabana, der vi går ombord på et lite fartøy. Det er egentlig først nå på denne båtturen som du får erfare hvor enormt stor Titicacasjøen er. Sjøen er enorm og kunne vært Europas tredje største sjø, etter Ladoga og Onega - 30% større enn Sverige største sjø Vänern. Mens katamaranen tar oss til "Isla del Sol", Soløya, nyter du av det magiske landskapet rundt omkring Titicacasjøen. Soløya er det legendariske stedet for inkaimperiets opprinnelse. Her besøker vi noen av de mest betydningsfulle stedene: inkahagene, inkatrappene og kilden som gir deg evig ungdom og lykke. Deretter Inti Wata Kulturcenter, som regnes som den største private turistattraksjonen i Bolivia og inneholder bl.a. det interessante, underjordiske arkeologiske muséet Ekako. Friluftsmuséet som ligger rett ved viser forskjellige typer lamadyr og på Pachamamas inkaterrasser vokser typiske avlinger og medisinvekster. Her finnes også båtbyggere av tradisjonelle sivbåter som viser frem sitt håndverk. 

Vi vender tilbake til fastlandet mens lunsj serveres ombord før vi fortsetter reisen med buss til La Paz, Bolivias hovedstad.

La Paz (eller Santa Cruz de La Paz som den egentlig heter) ligger 3 600 meter over havet. På grunn av beliggenheten i en enorm ravine kan ikke byen lengre vokse i bredden, omgitt av sine høye fjellmassiv. Den vokster i stedet stadig oppover langs fjellveggene og nesten kryper opp av ravinen og brer ut seg på platået i vest, El Alto, til et virvar av røde umalte teglsteinshus. Bare her bor det cirka en million innbyggere. 

Når man kommer vestfra, som vi gjør, åpenbarer La Paz seg i sin enorme ravine, som en surrealistisk drøm i det dramatiske andinske landskapet.   

Dag 9 – Byrundtur i La Paz og tid på egen hånd

La Paz er en av verdens høyest beliggende byer. I dag vier vi denne meget spesielle byen ekstra oppmerksomhet. Boliivias hovedstad ligner ingen annen storby i Sør-Amerika og kontrastene er enorme. Her kommer vi til å oppleve en helt særegen energi. 

Vi ser nærmere på de koloniale bydelene som er inkludert i Unescos verdensarvliste: Plaza de Murillo, Katedralen, Presidentpalasset og Kongressen. 

Til slutt gjør vi et besøk i den såkalte Månedalensom er et sterkt erodert og fascinerende landskap et lite stykke utenfor sentrum. 

Ettermiddagen og kvelden er fri for egne streiftog og aktiviteter. 

Dag 10 – Togreise til Uyuni

I dag venter en fascinerende reise sørover på Altiplano, det andinske høyplatået, som ligger på en gjennomsnittshøyde på utrolige 3 600 m o h. Platået er omgitt og innrammet av snøkledde vulkaner som reiser seg over 6 000 m o h, med verdens tørreste ørken i sørvest og Amazonas regnskoger i øst. Den største delen av Altipano ligger i Bolivia, men den brer også ut seg i Peru, Argentina og Chile. Du får tre uforglemmelige dager i et landskap som byr på en sjelden skjønnhet og fascinerende historier. 

Etter frokosten forlater vi La Paz og reiser sørover mot det lille jernbaneknutepunktet Oruro, der vi går ombord på toget som tar oss til Uyuni. (OBS! Togreisen erstattes med buss. Se mer informasjon under Mer om reisen). Det er også navnet på verdens største sammenhengende saltplatå, Salar de Uyuni. For drøye 100 år siden var Uyuni et merkelig sted, full av rallare og britiske ingeniører som hadde startet byggingen av jernbanen som skulle forbinde Altiplano med Stillehavet. I dag er Uyuni "entréen" til dette naturens underverk og hit kommer besøkende fra hele verden for å fortrylles av dette magiske stedet. 

De kommende tre nettene benytter vi alternative men likeverdige hoteller, delvis avhengig av vannivået og fremkommeligheten som kan variere fra uke til uke. Derfor stemmer ikke alltid hotellenes navn med de som er oppført på hotellisten. Dette er ingenting som forandrer hverken reiserute eller programinnhold.

Dag 11 – Verdens største saltplatå - Salar de Uyuni

Fra og med i dag, og et par dager fremover, kommer vi til å utforske noen av de mest ugjestmilde stedene på vår planet, som samtidig også er noen av de vakreste og mektigste. Vi bytter transportmiddel og kommer i fortsettelsen til å ferdes i firehjulsdrevne terrengkjøretøy frem til den boliviansk-chilenske grenseposten som vi ankommer til Dag 17 på ettermiddagen. Først stopper vi ved en liten saltfabrikk i den lille byen Colchani, der vi får et innblikk i fremstillingen av salt. 

Fra Colchani styrer vi ut på verdens største saltplatå, Salar de Uyuni, og tar først retning mot Isla Inchahuasi (ca to timers reise), en høy klippeformasjon midt ute i salthavet. På øya vokser en kjempekaktus (Echinopsis atacamensis) som forsterker følelsen av å være på en helt annen planet. Her synes også spor av fossiliserte alger og koraller fra tiden da dette stedet lå under vann (Minchinsjøen) for cirka 40 000 år siden. Det er vanskelig å beskrive følelsen og opplevelsen av å befinne seg her ute. Luften er så høy og klar at det kjennes ut som om man drar inn uendeligheten i hvert åndedrag. Forutsetningene for å leve i dette ekstreme miljøet her krever mye av innbyggerne, men på tross av dette finnes det likevel en forholdsvis rik fauna. Det meste med vinger. Over 80 fuglearter er registrerte, hvorav tre er flamingoarter som finner sin favorittmat i mange av de grunne sjøene. I november hekker hundretusentalls av disse langbeinte vaderene. En annen interessant fugl er den sjeldne hornsothønen som ofte dukker opp i de mindre vassdragene. To andre innbyggere, som også har lært seg å overleve her i dette ekstreme miljøet, er den lille magellanreven og den harelignende viscachan. Disse dyrene kommer du med stor sannsynlighet til å se ved flere tilfeller. 

Vi fortsetter nordover mot Tnupavulkanen, 5 432 m o h. Etter cirka to timer er vi fremme ved vulkanens fot og kjører opp til den lille byen Coqueza der vi får muligheten til å besøke en grotte med mumier. Fra og med januar forvandles saltørkenen til en saltsjø. Vi tilpasser dagsprogrammet og ruten etter fremkommeligheten – ikke mindre interessant enn den beskrevet ovenfor. 

Vi overnatter på et salthotell og nyter en velfortjent middag.

Dag 12 – Ingensteds og midt i verden

I dag venter en lang, men fascinerende reise sørover som kommer til å gå gjennom høylandets mange varianter av geologiske formasjoner. 

Først krysser vi hele Salar de Uyuni, fra nord til sør, og forlater salthavet nede i sørvest ved Chuvica. Det flate landskapet blir nå mer og mer kupert og til tross for at det er vanskelig å forestille seg at mennesker skulle slå seg ned her for å leve, så dukker de opp. Små, iøynefallende byer midt ute i denne karrige uendeligheten. Man får en merkelig følelse av at man er ingensteds og samtidig midt i verden. 

San Juan, San Agustín og Alota, der gresset vokser i dalen og lamadyrene går og beiter. Den siste biten frem til det lille samfunnet Villamar, der vi skal overnatte, fascineres du av naturens lunefulle skulpturer som er utspredt i det hardt eroderte landskapet. 

Sent på ettermiddagen er vi fremme i Villamar. Her venter middag og overnatting.

Dag 13 – Reise fra Bolivia til Chile

I dag forlater vi Bolivia og krysser grensen til Chile. Men først opplever vi en av Sør-Amerikas mest interessante naturreservat, Reserva Nacional de Fauna Anina Eduardo Avaroa. Reservatet er først og fremst kjent for sine sjøer i ulike farger, varme kilder og geysirer. 

Dagens reise etterlater ingen upåvirket. Landskapet er monumentalt vakkert med noen av Andesfjellenes høyeste vulkaner som poserer langs den boliviansk-chilenske grensen i vest. De høyeste strekker seg opp mot 6 000 m o h. 

Laguna Colorada, Den Fargede sjøen, geysiren Sol de Mañana, Polques varme kilder og Laguna Verde, Den Grønne sjøen ved den mektige vulkanen Lincancabur (5 400 m o h) er noen av naturens kunstverk du kan nyte av i dag. 

Ved den minimale grenseposten Hito Cajón forlater vi Bolivia og reiser inn i Chile, den fjerde og siste nasjonen på denne reisen. Nå gjenstår cirka 50 km til San Pedro de Atacama der vi overnatter. Noen av de ekstreme stedene i området har blitt sammenlignet med Mars og månen, da de ved tester har vist seg å være nesten sterile. 

Atacama er delvis en saltørken, blandet med sand og lava, med store forekomster av kobber, mineraler og verdens rikeste på salpeter. Som nabolandet Bolivia er befolkningen på dette ekstreme stedet av naturlige grunner meget begrenset. Flertallet av befolkningen, los atacameños, bor i oasene Calama og San Pedro de Atacama. 

Spanjolene kom hit allerede tidlig på 1500-tallet, men arkitektoniske funn viser at området har vært befolket titusentalls år tidligere av ulike indianerkulturer. Atacama regnes fra et arkeologisk synspunkt til å være det viktigste i Chile.

Dag 14 
– Avreise til Santiago de Chile

I løpet av dagen forlater vi San Pedro og Atacamaørkenen for å avslutte reisen i Chiles hovedsyad. Vi flyr fra Calama til Santiago de Chile. 

I dag får du muligheten til å ta deg igjen litt. Etter ankomst og innsjekking på hotellet har du kvelden fri for egne aktiviteter avhengig av flytidene.

Dag 15 – Byrundtur i Santiago de Chile

Vi innleder med en interessant byrundtur i Santiago de Chile og blir kjent med denne dynamiske byen med Andesfjellene som en meget effektfull bakgrunn. I løpet av rundturen passerer vi kirker, kloster, koloniale hus og hypermoderne skyskrapere. 

En bygning som har etset seg fast i våre minner er presidentpalasset La Moneda, hvis plass i Chiles moderne tragiske historie de fleste kjenner til. Fra San Cristobalåsen har du en strålende utsikt over byen. 

Før vi vender tilbake til hotellet passerer vi de nye, ultramoderne finanskvartalene som kalles "Sanhattan". 

Resten av dagen er fri for egne aktiviteter.

Dag 16 – Valparaiso, Viña del Mar og en vingård

Dagens utflukt fører ned til Stillehavskysten og Valparaiso: Mellom Santiago og Valparaiso ligger et av Chiles 14 vindistrikt, Casablancadalen, først og fremst kjent for sine hvitviner. 

Chile har erobret sin plass blant de store vinlandene og i dag drikkes chilenske viner av høyeste kvalitet over hele verden. Klimaet og jordsmonnet gir nesten helt perfekte forutsetninger. Vinområdene omfatter over 100 000 hektar og mange kjente vinhus fra Europa har etablert områder her. Vi benytter anledningen til å besøke noen av traktens vingårder. 

Valparaiso anses å være en av Chiles vakreste byer men er også landets aller viktigste inn- og utskipningshavn. De gamle havnekvarterene er tett omgitte av åser der den historiske bebyggelsen klamrer seg fast. Hver ås er som en by i seg selv med små, slingrende og pittoreske gater som gir Valparaiso en helt særegen sjarm. 

Vi fortsetter til nabobyen Viña del Mar og nyter en deilig lunsj nede ved Stillehavets strender. Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Santiago. 

Kvelden er fri for egne aktiviteter frem til vår felles avskjedsmiddag. 


Dag 17 – Hjemreisen

Fri frem til avreise

Dag 18 – Ankomst Norge

Du lander i Norge med en rekke flotte minner i bagasjen. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Norge
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster
• 10 lunsjer
• 6 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Flyreise til Lima. Flymåltider er inkludert. To overnattinger på hotell i Lima

Dag 2.

Byrundtur med Museo Larco Herrera. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3.

Transfer og flyreise til Cusco. Utflukt til Moray, Maras og Ollantaytambo. Frokost og lunsj er inkludert. En natt på luksushotell i Urubamba. .

Dag 4.

Utflukt til Machu Picchu. Frokost og lunsj er inkludert. To netter på hotell i Cusco.

Dag 5.

Halvdagsutflukt i Cusco med "Soltempelet" og Sacsahuaman. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6.

Cusco – Puno. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Puno.

Dag 7.

Båtutflukt til Uros. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8.

Puno – Copacabana – Soløya – La Paz. Katamarancruise på Titicaca. Buss 146 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i La Paz.

Dag 9.

Byrundtur i La Paz med Månedalen, halvdag. Frokost er inkludert.

Dag 10.

La Paz – Oruro – Uyuni. Buss og togreise. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Uyuni.

Dag 11.

Uyuni – Colchani. Utflukt i Uyuni. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på salthotell.

Dag 12.

Colchani – Chuvica – Villamar. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Villamar.

Dag 13.

Villamar – Nasjonalreservatet Eduardo Avaroa – Grenseposten Hito Cajón – San Pedro de Atacama, Chile. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotel i San Pedro de Atacama.

Dag 14.

San Pedro de Atacama – Calama – Santiago. Flyreise og transfer. Frokost er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Santiago de Chile.

Dag 15.

Byrundtur i Santiago de Chile. Frokost og middag er inkludert.

Dag 16.

Utflukt til Valparaíso og besøk på vingård. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 17.

Santiago – Norge. Transfer og fly. Frokost er inkludert.

Dag 18.

Ankomst til Norge.

Peru

Innbyggere 28 400 000 Flateinnhold 1 285 216 km² Valuta Sol Religion Katolisme, små minoriteter av protestanter og utøvere av tradisjonelle lolale religioner Språk Spansk, quechua og aymará er offisielle språk, spansk er størst, største indianerpråk er quechua

Bolivia

Folkemengde 9 950 000 Landets flateinnhold 1 098 580 km² Valuta Boliviano Religion Majoriteten er kristne, hvorav 85 % katolikker. Språk Spansk, aymara, guaraní, quechua.

Chile

Innbyggere 16 500 000 Flateinnhold 756 945 km² Valuta Peso Religion Katolisme, voksende protestantisk bevegelse Språk Spansk er det offisielle språket. De mest talte indianerdialektene er quechua og mapuche

Mer om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Sør-Amerika t/r, øvrige utenriks- og innenriks flyreiser, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Programendring

OBS! Den planlagte togreisen kommer til å erstattes med buss på grunn av endrede tidtabeller. Togreisen er også for lang og oppfyller ikke lenger våre kvalitetskrav. Bussreisen som går langs samme strekning er mere komfortabel og er drøyt fire timer kortere. Vi anser denne programendringen som en forbedring. 

Valuta

Reisekassen bør bestå av US-dollar i reisesjekker og et mindre beløp i småsedler. Norske kroner kan være vanskelig å veksle. De fleste kreditt- og betalingskort gjelder på hotell, restauranter og i større butikker. Du kan også ta ut penger i de fleste minibankene.

Les mer under Valutavekslilng »

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Drikke til maten, måltider og ekstrautflukter

Ekstra utflukter som ikke er inkludert i reisens pris betales kontakt i US-dollar. Ellers kjelder lokal valuta. Andre utgifter du bør ta med i beregning av reisekassen er eventuelle måltider som ikke er inkludert, drikke til maten, forfriskninger, valgfrie utflukter, private drikspenger og suvenirkjøp.

Shopping

Sør-Amerika er et paradis for shopping: klær av lama- og alpakkaull, indianske tekstiler, kunsthåndverk, smykker, keramikk- og steinfigurer, edelstener m.m. Tenk på dette når du beregner din reisekasse før avreise.

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær

Peru har et stabilt klima hele året. På høysletten ved Titicacasjøen, den bolivianske høysletten og i Cuzco anbefaler vi et varmt ullplagg til kveldsbruk. Det kan være kald luftkondisjonering på flyplasser, fly og busser. Atmosfæren i byene er uformell og slips brukes for det meste kun av forretningsmenn i kontortiden. På dagtid bruker du for det meste komfortable bomullsklær, men ta gjerne med noe litt penere tøy til kveldsbruk. Gode sko anbefales.

Utstyrstips

Ved Titicacasjøen, ca. 4000 moh. og i Cuzco 3310 moh. og i La Paz, 3.632 moh., vil du kunne kjenne høyden i form av et lett trykk i brystet, svak hodepine samt "pusteproblemer". Dette er helt normalt og kan lindres ved hjelp av druesukkertabletter som du får kjøpt i Peru. Ta det rolig og gå sakte.

Solen er veldig sterk i høyden, ta med solkrem med høy beskyttelsesfaktor. Ta gjerne med kikkert. Myggmiddel trengs ved Machu Picchu. Med våtservietter til å vaske hendene ofte unngår du mageproblemer.

For øvrig

I de største byene er lommetyveri veldig vanlig. TEMAs reiseleder kommer til å informere ytterligere om dette. Vi anbefaler at du oppbevarer pengene i en pose rundt halsen, innenfor klærne, samt aldri har verdisaker i lommene. Ikke ha på klokker og smykker i byer og store folkemengder.

Har du problemer med hjertet bør du forhøre med en lege før avreise.

OBS! Fra og til kreves det vaksinasjon mot gulfeber, en tropisk virussykdom som overføres via mygg. Kravet betyr at man ikke vil ha inn dette viruset i landet og myndighetene krevet at man viser det internasjonale vaksinasjonsbeviset som er et gult dokument med vaksinasjonsdato og stempel. Vaksinen gis ikke til personer over 60 år. Alle over 60 år må ha med en erklæring på at man pga. alder ikke har fått vaksinasjonen. Vennligst kontroller respektive lands regler i god tid før avreise.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose