Den store Inkareisentre land i Andesfjellene

Bli med på en uforglemmelig rundreise fra Lima i Peru til Santiago i Chile via Bolivia. Dette er reisen for deg som vil bli kjent med Andesfjellenes folk og natur. Vi reiser til steder som mange drømmer om å se. Machu Picchu, Titicaca, saltørkenen Uyuni, Atacama-ørkenen, vinavlinger i Chile, den sjarmerende storbyen Valparaiso.

Reisefakta

Land: Peru, Bolivia, Chile

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 19 dager

Størrelse på gruppen: 16-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundtur i Cusco
 • Machu Picchu
 • Soløya i Titicacainnsjøen
 • Uyuni-og Atacamaørkenen
 • Valparaiso og vinsmaking

Dagsprogram
2019/2020

Dag 1 – Flyreise til Lima
Vi flyr til Perus hovedstad Lima, der vi overnatter to netter på et sentralt hotell. Etter innsjekking på hotellet er dagen fri for egne aktiviteter.

Dag 2 – Bytur i Lima med Casa de Aliaga
På formiddagen gjør vi en byrundtur i det sentrale og koloniale Lima. På vår panoramatur i Perus hovedstad får vi et bra bilde av en sør-amerikansk metropol som byr på fantastisk historie, kultur og arkitektur. Vi besøker noen av byens ikoner og mest interessante steder, blant annet Huaca Pucllana, som er et stort arkeologisk området midt i byen fra Limakulturen som eksisterte før Inka. I Limas historiske sentrum besøker vi palasset Casa Aliaga, som tilhørte Limas grunnleggere Jerónimo de Aliaga y Ramírez . Vi avslutter byturen med en oppfriskende coctail på et kjent kunstgalleri.

Ettermiddagen er ledig for aktiviteter på egen hånd, og på kvelden venter en herlig velkomstmiddag med vakker utsikt over Stillehavet.

Dag 3 – Inkas Hellige Dal
Etter en tidlig frokost forlater vi Lima og flyr videre til Inkarikets hovedstad Cusco, Flyreisen tar cirka 1 time og 20 minutter. I Cusco venter buss og lokalguide og vi tar oss til Sacsayhuaman, et av Inkabyens mest imponerende forsvarsverk. Noen av stenblokkene, som er montert i de 360 meter lange murene, veier opp mot 30 tonn. Festningen kunne forsvares av en håndfull soldater mot en betydelig større fiendtlig styrke, fordi de 21 bastioner er symmetrisk plassert. Vi fortsetter så nordover til Urubamba og Inkas Hellige Dal, Valle Sagrado.

Ettermiddagen tilbringes i Ollantaytamba som var et strategisk beliggende inkafort ved den hellige elven Urubamba. Festningen ble framgangsrikt forsvart av Manco Inkas krigere, mot spanjolen Pizarros gjentatte angrep år 1536. Fra denne plassen har man en fantastisk utsikt over den lille byen, kanalene og de smale gatene som ikke har endret seg siden inkatiden.

Dag 4 – Utflukt til Machu Picchu
I dag venter en etterlengtet utflukt til Machu Picchu, som for mange er en av hovedårsaken til at man har valgt en reise til Peru.

Vi reiser dit med jernbane, som slingrer seg gjennom jungelen på smale spor. Inkafolkets siste fort og by, Machu Picchu, var i århundrer gjemt i Andesfjellenes tropiske jungel. I 1911 ble den oppdaget av forskeren Hiram Bingham som mer eller mindre snublet over byen. I løpet av årene som fulgte ble Machu Picchu undersøkt av en arkeologisk ekspedisjon fra Yale-universitetet, og man kom frem til merkverdige resultater. Ni av ti skjeletter som ble funnet viste seg å være av kvinner. Kanskje flyktet Inkarikets kvinner hit siden Cusco ble erobret og plyndret. Ettersom "conquistadorene" aldri oppdaget Machu Picchu på sin utilgjengelige høyde over elven Urubamba, opplever man i dag byen i en overraskende god stand. Trapper, palass, templer, terrasser, tårn og kilder vitner om Inkafolkets høytstående kultur.

Etter en bedre lunsj drar vi tilbake til Cusco der vi har to overnattinger.

Dag 5 – Cusco
I dag ser vi nærmere på verdensarven, den fascinerende byen Cusco som ble bygget på ruinene av inkaimperiets hovedstad. Byen var opprinnelig bygget i form av en puma, et av inkaindianerenes hellige dyr. Vi starter besøket med Korichancha, også kalt Soltempelet, som vitner om inkafolkets avanserte bygningsteknikk. I dag gjenstår bare en brøkdel av dette tempelet, noe spanjolene skildret som overnaturlig vakkert og umulig å beskrive.

Vi besøker også katedralen La Campaña de Jesús ved Plaza de Armas med sine utsøkte religiøse malerier av lokale kunstnere. Dages bytur avsluttes i de historiske kvartalene San Blas. Resten av dagen ledig for egne aktiviteter.

Dag 6 – Bussreise til Puno ved Titicacasjøen
En spennende bussreise venter til verdens høyest beliggende, reisbare innsjø - Titicaca. Første natten bor vi i byen Puno, som ligger ved den berømte innsjøens vestre strender.

Vi gjør flere stopp underveis, blant annet i det lille andiske samfunnet Andahuaylillas. Samfunnet er kjent for sin flotte koloniale arkitektur, men like mye for den vakre kirken San Pedro de Andahuaylillas fra begynnelsen av 1600-tallet. Den har gjort et så sterkt inntrykk på besøkende at den har fått tilnavnet Sør-Amerikas Sixtinske Kapell. Vi fortsetter til det imponerende arkeologiske området i Racchi som blant annet er kjent for sitt tempel Viracocha.

Naturen slutter aldri å fascinere. Vi er ikke bare langt fra havet, men også høyt oppe i atmosfæren. Vi stopper ved veiens- og en av reisens høyest beliggende plasser Abra La Raya, 4338 moh.

Neste stopp blir i det lille samfunnet Pucará. Her ser vi ruinene av en festning og en bosetning som dateres til 1800 år f.kr. Området er enormt og sprer seg ut på en yte større enn 4,2 km2.

Nå er det ikke langt igjen til en av rundreisens virkelige høydepunkter, Titicacasjøen. Men først må vi gjennom byen Juliaca. Om Cusco kanskje er Perus vakreste by med sine elegante koloniale bygninger, er nok Juliaca den styggeste. Det er ikke mange hus som er ferdigbygde, og støvet ryker på de tørre og uasfalterte gatene. Byen er ikke vakker, men heller ikke kjedelig. Juliaca har rykte på seg for å være sentrum for hele regionens smuglertrafikk.

Dag 7–8 - Isla del sol, Inkas hellige øy.
Etter en tidlig frokost reiser vi videre mot Bolivia, og følger Titicacasjøns sørlige strender som omgis av et vakkert landskap som hele tiden endrer seg. Etter grensekontrollen er det ikke langt igjen til den lille byen Copacabana hvor vi bytter kjøretøy, og fortsetter reisen med båt til Inkas hellige øy Sol. Før vi går ned til den lille havnen besøker vi den berømte basilikaen med den ”Svarte Madonnaen”, som troende katolikker i hele Sør-Amerika valfarter til.

I to netter skal vi bo på en unik, økologisk drevet lodge på Soløya. Her får vi en annerledes opplevelse av denne mytiske øyen, som i følge legenden er plassen for inkarikets fødsel.

Vi går om bord på vår båt i Copacobanas hav nog styrer vestover. Båtturen tar ca en time, og det er først nå man på riktig opplever Titicasjøens størrelse. Innsjøen er enorm og hadde vært Europas tredje største etter Ladoga og Onega i Russland. Mens fartøyet tar oss til ”Isla del Sol”, nyter vi det vakre landskapet rundt Titicasjøen.

Framme i Huacani går vi i land, og vandrer sammen til lodgen som tar omtrent en time. Personal på lodgen tar seg av bagasjen. Vi går på bra stier og bygater så det er ikke en vanskelig tur. Men et par bra sko er smart å ha med. Landskapet er ubeskrivelig vakkert med blågrått vann og snøkledde fjelltopper i det fjerne. I løpet av de to dagene vi har på Soløya kommer vi nærmere Titicasjøen og dets befolkning.

På den andre dagen besøker vi noen av de mest betydelsesfulle arkeologiske plasser på den nordlige siden av øyen. En times båttur til Chincanalabyrinten og de Hellige Klippene. Herfra gjør vi en kort vandring ned til Challapampa, og fortsetter med båt til landsbyen Challas og det lille arkeologiske museet med interessante klær og musikkinstrument.

Ettermiddag ledig for aktiviteter på egen hånd. Helpensjon er inkludert under hele besøket på Soløya.

OBS
Vi har to netter på Soløya og til denne fantastiske opplevelsen, pakker vi det vi trenger til disse to nettene i håndbagasjen – gjerne en ryggsekk. Husk at nettene kan være kjølige, så ta med genseren eller jakken. Den ”store” bagasjen vil vår partner ta hånd om og før avreisen till Pa Paz, får vi den tilbake.

Dag 9 – Santa Cruz de La Paz
I dag returnerer vi til fastlandet for å fortsette reisen med buss til La Paz, Bolivias hovedstad. Først besøker vi Isla de la Luna, måneøya, som ligger rett nord for Soløyen. Fra lodgen spaserer vi ned til landsbyen Yumani på de såkalte Inkatrappene. Herifra tar vi båt til Måneøya og det berømte Jomfupalasset Iñaq Uyu. Etter dette interessante besøket fortsetter vi tilbake til Copacabana hvor vi setter oss på bussen som tar oss til Bolovias hovedstad La Paz. Eller som den egentlig heter, Santa Cruz de La Paz, som ligger 3 600 moh. På grunn av beliggenheten i en enorm ravine, kan byen ikke vokse på bredden men vokser stadig oppover langs fjellveggene.

Vi bor to netter i La Paz.

Dag 10 – Byrundtur i La Paz
La Paz er en av verdens høyest beliggende byer. Vi vier denne meget spesielle byen ekstra oppmerksomhet. Bolivias hovedstad ligner ingen annen storby i Sør-Amerika og kontrastene er enorme. Her kommer vi til å oppdage en helt særegen energi.

Vi ser nærmere på de koloniale bydelene som er inkludert i Unescos verdensarvliste: Plaza de Murillo, Katedralen, Presidentpalasset og Kongressen.

La Paz er en kaotisk by, som de fleste latinamerikanske storbyer, men med unike problemer på grunn av den geografiske beliggenheten. I 2014 ble et nytt og revolusjonerende kommunikasjonssystem innviet, linbanen el Telefèrico. Den har virkelig forbedret livet for mange av byens innbyggere. Reisetid har blitt betraktelig forkortet, og under rushtid går vognene hvert tolvte sekund og er trafikk 17 timer i døgnet. Vi tar selvfølgelig en tur i en av vognene.

Til slutt gjør vi et besøk i den såkalte Månedalen som er et sterkt erodert og fascinerende landskap et lite stykke utenfor sentrum.

Ettermiddagen og kvelden ledig

Dag 11- Altiplano, det andiske høyplatået
I dag venter en fascinerende reise sørover på Altiplano, det andinske høyplatået, som ligger på en gjennomsnittshøyde på utrolige 3 600 m o h. Platået er omgitt og innrammet av snøkledde vulkaner som reiser seg over 6 000 m o h, med verdens tørreste ørken i sørvest og Amazonas regnskoger i øst. Den største delen av Altipano ligger i Bolivia, men den brer seg også ut i Peru, Argentina og Chile. Du får tre uforglemmelige dager i et landskap som byr på en sjelden skjønnhet og fascinerende historier.

Etter frokosten forlater vi La Paz og reiser sørover mot det lille jernbaneknutepunktet Oruro. Her nyter vi en fin lunsj før vi fortsetter sørøver til den lille byen Uyuni, som også er navnet på verdens største sammenhengende saltplatå, Salar de Uyuni.

For drøye 100 år siden var Uyuni et merkelig sted, full av rallare og britiske ingeniører som hadde startet byggingen av jernbanen som skulle forbinde Altiplano med Stillehavet. I dag er Uyuni "entréen" til dette naturens underverk og hit kommer besøkende fra hele verden for å fortrylles av dette magiske stedet.

Dag 12 – Verdens største saltplatå - Salar de Uyuni
Fra og med i dag, og et par dager fremover, kommer vi til å utforske noen av de mest ugjestmilde stedene på vår planet, som samtidig også er noen av de vakreste og mektigste. Vi bytter transportmiddel og kommer i fortsettelsen til å ferdes i firehjulsdrevne terrengkjøretøy frem til den boliviansk-chilenske grenseposten som vi ankommer til dag 14 i løpet av ettermiddagen. Først stopper vi ved en liten saltfabrikk i den lille byen Colchani, der vi får et innblikk i fremstillingen av salt.

Fra Colchani styrer vi ut på verdens største saltplatå, Salar de Uyuni, og tar først retning mot Isla Inchahuasi (ca to timers reise), en høy klippeformasjon midt ute i salthavet. På øya vokser en kjempekaktus (Echinopsis atacamensis) som forsterker følelsen av å være på en helt annen planet. Her synes også spor av fossiliserte alger og koraller fra tiden da dette stedet lå under vann (Minchinsjøen) for cirka 40 000 år siden.

Det er vanskelig å beskrive følelsen og opplevelsen av å befinne seg her ute. Luften er så høy og klar at det kjennes ut som om man drar inn uendeligheten i hvert åndedrag. Forutsetningene for å leve i dette ekstreme miljøet her krever mye av innbyggerne, men på tross av dette finnes det likevel en forholdsvis rik fauna. Det meste med vinger. Over 80 fuglearter er registrerte, hvorav tre er flamingoarter som finner sin favorittmat i mange av de grunne sjøene. I november hekker hundretusentalls av disse langbeinte vaderene. En annen interessant fugl er den sjeldne hornsothønen som ofte dukker opp i de mindre vassdragene. To andre innbyggere, som også har lært seg å overleve her i dette ekstreme miljøet, er den lille magellanreven og den harelignende viscachan. Disse dyrene kommer du med stor sannsynlighet til å se ved flere tilfeller.

Vi fortsetter nordover mot Tnupavulkanen, 5 432 m o h. Etter cirka to timer er vi fremme ved vulkanens fot og kjører opp til den lille byen Coqueza der vi får muligheten til å besøke en grotte med mumier. Utsikten fra landsbyen over salthavet er enestående. Fra og med januar forvandles saltørkenen til en saltsjø. Vi tilpasser dagsprogrammet og ruten etter fremkommeligheten – ikke mindre interessant enn den beskrevet ovenfor.

Vi overnatter på et salthotell og nyter en velfortjent middag.

Dag 13 – Ingensteds og midt i verden
I dag venter en lang, men fascinerende reise sørover som kommer til å gå gjennom høylandets mange varianter av geologiske formasjoner.

Først krysser vi hele Salar de Uyuni, fra nord til sør, og forlater salthavet nede i sørvest ved Chuvica. Det flate landskapet blir nå mer og mer kupert og til tross for at det er vanskelig å forestille seg at mennesker skulle slå seg ned her for å leve, så dukker de opp. Små, iøynefallende byer midt ute i denne karrige uendeligheten. Man får en merkelig følelse av at man er ingensteds og samtidig midt i verden.

San Juan, San Agustín og Alota, der gresset vokser i dalen og lamadyrene går og beiter. Den siste biten frem til det lille samfunnet Villamar, der vi skal overnatte, fascineres du av naturens lunefulle skulpturer som er utspredt i det hardt eroderte landskapet.

Sent på ettermiddagen er vi fremme i Villamar. Her venter middag og overnatting.

Dag 14 – Reise fra Bolivia til Chile
I dag forlater vi Bolivia og krysser grensen til Chile. Men først opplever vi en av Sør-Amerikas mest interessante naturreservat, Reserva Nacional de Fauna Anina Eduardo Avaroa. Reservatet er først og fremst kjent for sine sjøer i ulike farger, varme kilder og geysirer.

Dagens reise etterlater ingen upåvirket. Landskapet er monumentalt vakkert med noen av Andesfjellenes høyeste vulkaner som poserer langs den boliviansk-chilenske grensen i vest. De høyeste strekker seg opp mot 6 000 m o h.

Laguna Colorada, Den Fargede sjøen, geysiren Sol de Mañana, Polques varme kilder og Laguna Verde, Den Grønne sjøen ved den mektige vulkanen Lincancabur (5 400 m o h) er noen av naturens kunstverk du kan nyte av i dag.

Ved den minimale grenseposten Hito Cajón forlater vi Bolivia og reiser inn i Chile, den fjerde og siste nasjonen på denne reisen. Nå gjenstår cirka 50 km til San Pedro de Atacama der vi overnatter. Noen av de ekstreme stedene i området har blitt sammenlignet med Mars og månen, da de ved tester har vist seg å være nesten sterile.

Atacama er delvis en saltørken, blandet med sand og lava, med store forekomster av kobber, mineraler og verdens rikeste på salpeter. Som nabolandet Bolivia er befolkningen på dette ekstreme stedet av naturlige grunner meget begrenset. Flertallet av befolkningen, los atacameños, bor i oasene Calama og San Pedro de Atacama.

Spanjolene kom hit allerede tidlig på 1500-tallet, men arkitektoniske funn viser at området har vært befolket titusentalls år tidligere av ulike indianerkulturer. Atacama regnes fra et arkeologisk synspunkt til å være det viktigste i Chile.

Dag 15 – Avreise til Santiago de Chile
I løpet av dagen forlater vi San Pedro og Atacamaørkenen for å avslutte reisen i Chiles hovedsyad. Vi flyr fra Calama til Santiago de Chile.

I dag får du muligheten til å ta deg igjen litt. Etter ankomst og innsjekking på hotellet har du kvelden fri for egne aktiviteter avhengig av flytidene.

Dag 16 – Byrundtur i Santiago de Chile
Vi innleder med en interessant byrundtur i Santiago de Chile og blir kjent med denne dynamiske byen med Andesfjellene som en meget effektfull bakgrunn. I løpet av rundturen passerer vi kirker, kloster, koloniale hus og hypermoderne skyskrapere.

En bygning som har etset seg fast i våre minner er presidentpalasset La Moneda, hvis plass i Chiles moderne tragiske historie de fleste kjenner til. Fra San Cristobalåsen har du en strålende utsikt over byen.

Før vi vender tilbake til hotellet passerer vi de nye, ultramoderne finanskvartalene som kalles "Sanhattan".

Resten av dagen er fri for egne aktiviteter.

Dag 17 – Valparaiso, Viña del Mar og en vingård
Dagens utflukt fører ned til Stillehavskysten og Valparaiso: Mellom Santiago og Valparaiso ligger et av Chiles 14 vindistrikt, Casablancadalen, først og fremst kjent for sine hvitviner.

Chile har erobret sin plass blant de store vinlandene og i dag drikkes chilenske viner av høyeste kvalitet over hele verden. Klimaet og jordsmonnet gir nesten helt perfekte forutsetninger. Vinområdene omfatter over 100 000 hektar og mange kjente vinhus fra Europa har etablert områder her. Vi benytter anledningen til å besøke noen av traktens vingårder.

Valparaiso anses å være en av Chiles vakreste byer men er også landets aller viktigste inn- og utskipningshavn. De gamle havnekvarterene er tett omgitte av åser der den historiske bebyggelsen klamrer seg fast. Hver ås er som en by i seg selv med små, slingrende og pittoreske gater som gir Valparaiso en helt særegen sjarm.

Vi fortsetter til nabobyen Viña del Mar og nyter en deilig lunsj nede ved Stillehavets strender. Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Santiago.

Kvelden er fri for egne aktiviteter frem til vår felles avskjedsmiddag.

Dag 18 – Hjemreisen
Fri frem til avreise

Dag 19 – Ankomst Skandinavia
Du lander i Norge med en rekke flotte minner i bagasjen.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 17 frokoster
• 11 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Flyreise til Lima. Flymåltider er inkludert. To overnattinger på hotell i Lima

Dag 2.

Byrundtur med Huaca Pucllana och Casa Aliaga. Frokost og middag er inkludert.

Dag 3.

Lima – Cusco – Urubamba. Transfer og flyreise til Cuzco. Buss 110 km. Besøk på Sacsayhuaman og Ollantaytambo. Frokost og lunsj inkludert. En natt på hotell i Urubamba

Dag 4.

Urubamba – Machu Picchu – Cusco. Buss, 168 km og tåg, ca 1,5 time. Utflukt til Machu Picchu. Frokost og lunsj inkludert. To netter på hotell i Cusco.

Dag 5.

Halvdagstur i Cusco. Frokost inkludert.

Dag 6.

Cuscu – Puno. Buss 400 km. Med Andahuaylillas, Racchi og Pucara. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Puno.

Dag 7.

Puno – Copacabana – Isla del Sol, Soløyen. Buss, 142 km og båt, ca 1 time. Vandring ca 1 time. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på ekolodge på Isla del Sol.

Dag 8.

Isla del Sol. Utflykter och kortare vandringar. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9.

Isla del Sol – Isla de la Luna – Copacabana – La Paz. Båt, 1,5 time og bussreise, 144 km. Besøk på Isla de la Luna. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i La Paz.

Dag 10.

Bytur i La Paz med Valle de la Luna og en tur med Linbanen. Frokost inkludert.

Dag 11.

La Paz – Oruro – Uyuni. Bussreise. 540 km. Frokost og lunsj inkludert. En overnatting på hotell i Uyuni.

Dag 12.

Uyuni – Colchani. Utflukt i saltørkenen Uyuni. Solnedgangstur med snacks og drikke. Frokost, lunsj og middag inkluderrt. En overnatting på salthotell.

Dag 13.

Colchani – Chuvica – Villamar. Jeep 210 km Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Villamar.

Dag 14.

Villamar – Nasjonalreservatet Eduardo Avaroa – Grenseposteringen Hito Cajón – San Pedro de Atacama, Chile. Jeep og buss ca 165 km. Frokost og lunsj inkludert. En overnatting på hotell i San Pedro de Atacama.

Dag 15.

San Pedro de Atacama – Calama – Santiago. Flyreise og transfer. Frokost inkludert. Tre overnattinger på hotell i Santiago de Chile.

Dag 16.

Bytur i Santiago de Chile. Frokost inkludert.

Dag 17.

Utflukt til Valparaíso og besøk på vingård. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag inkludert.

Dag 18.
Santiago – Skandinavien. Transfer og fly. Frokost inkludert.

Dag 19.

Ankomst til Skandinavia.

Peru

Innbyggere 32,5 milloner
Flateinnhold 1 285 216 km²
Valuta
Sol
Religion Katolisme, små minoriteter av protestanter og utøvere av tradisjonelle lolale religioner
Språk
Spansk, quechua og aymará er offisielle språk, spansk er størst, største indianerpråk er quechua

Bolivia

Folkemengde 11 millioner
Landets flateinnhold 1 098 580 km²
Valuta Boliviano
Religion Majoriteten er kristne, hvorav 85 % katolikker.
Språk Spansk, aymara, guaraní, quechua.

Chile

Innbyggere 18 millioner
Flateinnhold 756 945 km²
Valuta Peso
Religion Katolisme, voksende protestantisk bevegelse
Språk Spansk er det offisielle språket. De mest talte indianerdialektene er quechua og mapuche

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Norge – Sør-Amerika t/r, øvrige utenriks- og innenriks flyreiser, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Reisekassen bør bestå av US-dollar i reisesjekker og et mindre beløp i småsedler. Norske kroner kan være vanskelig å veksle. De fleste kreditt- og betalingskort gjelder på hotell, restauranter og i større butikker. Du kan også ta ut penger i de fleste minibankene.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Drikke til maten, måltider og ekstrautflukter

Ekstra utflukter som ikke er inkludert i reisens pris betales kontakt i US-dollar. Ellers kjelder lokal valuta. Andre utgifter du bør ta med i beregning av reisekassen er eventuelle måltider som ikke er inkludert, drikke til maten, forfriskninger, valgfrie utflukter, private drikspenger og suvenirkjøp.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 95 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Shopping
Sør-Amerika er et paradis for shopping: klær av lama- og alpakkaull, indianske tekstiler, kunsthåndverk, smykker, keramikk- og steinfigurer, edelstener m.m. Tenk på dette når du beregner din reisekasse før avreise.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær
Peru har et stabilt klima hele året. På høysletten ved Titicacasjøen, den bolivianske høysletten og i Cuzco anbefaler vi et varmt ullplagg til kveldsbruk. Det kan være kald luftkondisjonering på flyplasser, fly og busser. Atmosfæren i byene er uformell og slips brukes for det meste kun av forretningsmenn i kontortiden. På dagtid bruker du for det meste komfortable bomullsklær, men ta gjerne med noe litt penere tøy til kveldsbruk. Gode sko anbefales.

Utstyrstips
Ved Titicacasjøen, ca. 4000 moh. og i Cuzco 3310 moh. og i La Paz, 3.632 moh., vil du kunne kjenne høyden i form av et lett trykk i brystet, svak hodepine samt "pusteproblemer". Dette er helt normalt og kan lindres ved hjelp av druesukkertabletter som du får kjøpt i Peru. Ta det rolig og gå sakte.

Solen er veldig sterk i høyden, ta med solkrem med høy beskyttelsesfaktor. Ta gjerne med kikkert. Myggmiddel trengs ved Machu Picchu. Med våtservietter til å vaske hendene ofte unngår du mageproblemer.

For øvrig
I de største byene er lommetyveri veldig vanlig. TEMAs reiseleder kommer til å informere ytterligere om dette. Vi anbefaler at du oppbevarer pengene i en pose rundt halsen, innenfor klærne, samt aldri har verdisaker i lommene. Ikke ha på klokker og smykker i byer og store folkemengder.

Har du problemer med hjertet bør du forhøre med en lege før avreise.

OBS! Fra og til kreves det vaksinasjon mot gulfeber, en tropisk virussykdom som overføres via mygg. Kravet betyr at man ikke vil ha inn dette viruset i landet og myndighetene krevet at man viser det internasjonale vaksinasjonsbeviset som er et gult dokument med vaksinasjonsdato og stempel. Vaksinen gis ikke til personer over 60 år. Alle over 60 år må ha med en erklæring på at man pga. alder ikke har fått vaksinasjonen. Vennligst kontroller respektive lands regler i god tid før avreise.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.