Mat- og vinreise - Nord-Portugal og Galicia. med Santiago de Compostela - Temariser  
 

Nord-Portugal og Galiciamed Santiago de Compostela

Bli med på en variert rundreise i det grønne Portugal og Galicia i Spania. Vi starter i havnebyen Porto med byrundtur og cruise på Douro, kulturbyene Guimarães og Braga, vingårdsbesøk med vinsmakinger, musling- og østersoppdrett ved Atlanterhavskysten. Vi besøker flere verdensarver og bor to netter i pilegrimsbyen Santiago de Compostela, og som grande final overnatter vi på en parador i Ribeira Sacra.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreise

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Byrundtur i Porto med elvecruise
 • Kulturbyene Guimarães og Braga
 • Vingårder og vinsmakinger
 • Santiago de Compostela
 • Luksuriøst klosterhotell i Ribeira Sacra

Dagsprogram
april–oktober

Dag 1 – Ankomst til Porto

Velkommen til Porto, Portugals andre by og Nord-Portugals hovedstad! Ved ankomst til Porto blir du møtt av din TEMA-reiseleder og en buss som tar deg til hotellet i Porto. Resten av dagen og kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 2 – Byrundtur i Porto med elvecruise 

Navnet Porto, o Porto på portugisisk, betyr havnen. Romerne kalte stedet Portus Cale, det vil si Cales havn. I dag deler elven Douro Porto i to kommuner, Vila Nova de Gaia på sørsiden og Porto på nordsiden. Havnen som er fra middelalderen, A Ribeira, er i dag en attraktiv og populær bydel med hotell, restauranter og barer blant de trange historiske smugene. 

På sørsiden i Vila Nova de Gaya ligger portvinshusene. Portos moderne havner litt rett nord for byen. Dagen innledes med en minneverdig panorama-byrundtur i Porto med flere interessante stopp. Vi besøker blant annet det unike Børspalasset. Naturligvis besøker vi også et velkjent portvinsfirma i Vila Nova de Gaia, for prøvesmaking og en gjennomgang av hele produksjonsprosessen. Før lunsj rekker vi også et kortere cruise på elven Douro, hvorifra du får et annerledes perspektiv på byen. Etter en velsmakende lunsj er resten av dagen og kvelden fri for egne streiftog.

Dag 3 – Portugals vugge og en øy i Atlanterhavet 

Nordvestre Portugal er landets mest tettbefolkede region. Her avløser landsbyer og byer hverandre med veldig korte avstander. Det virker som om det bor mennesker overalt i hus med trange, men frodige hager der potet, kål og mais dyrkes. Vinrankene, som naturligvis også finnes der, får av plasshensyn vokse på espalier eller oppe i trærne.

Dagens høydepunkt er den historiske byen Guimarães (uttales gimaräjnsch), som var Europas kulturhovedstad i 2012. Før det var ikke mange utenfor Portugal som hadde hørt snakk om Guimarães, men i nasjonens egen bevissthet er byen sentral. Allerede tidlig i løpet av skolegangen får alle portugisiske barn lære seg av Guimarães er Portugals vugge. Det var her Afonso Henriques i 1139 ble kronet til Portugals første konge, noe som innebar at grevskapet Portucalensis frigjorde seg fra kongedømmet Leon og ble et selvstendig kongedømme.

Vi gjør en rundvandring til fots i denne overraskende vakre gamle byen med en hel rekke historiske bygninger. Her i Nord-Portugal ligger mesteparten av landets industri og i Guimarães er det først og fremst all sko- og tekstilproduksjon som dominerer. Det interessante her er at her finnes noen av Europas og kanskje hele verdens beste skomakere. Flere av de store italienske og franske motehusene produserer både sko og klær her, og mange av byens innbyggere er virksomme innenfor moteverdenens eksklusive produksjon.

Vi forlater Guimarães og fortsetter til universitetsbyen Braga, der vi gjør et kortere stopp. Braga er en av Nord-Portugals eldste byer, grunnlagt allerede av romerne i løpet av det andre århundret f.Kr. med navnet Braccara Augusta. Til tross for sin alder har Braga en ung befolkning takket være sitt universitet og flere høyskoler. Vi befinner oss i provinsen Minho, døpt etter elven ved samme navn. Minho danner en naturlig grense mellom Portugal og Spania, mellom to provinser Minho og Galicia, som gjennom historien har havnet i to ulike land, men som har veldig mye til felles – ikke minst i språket. Galicisk er veldig snarlikt portugisisk, selv om uttalen er sterkt påvirket av det spanske språket.

Vi krysser elven og grensen mellom Portugal og Spania og kommer inn i Galicia, som er en annerledes del av Spania, og heller ikke ligner på noe av det vi kjenner igjen fra turistreklamene. Her finnes ingen flamenco, ingen korkeiker og ingen bølgende olivenlunder. Traktene er grønne og frodige med høy nedbør. Regn kan falle alle dager og vindene pisker inn fra kysten. Havet utenfor Galicias kyst respekteres sterkt. Her frykter man havet like mye som man dyrker det.

Kystlandskapet byr på en stor skjønnhet med sine fjordlignende bukter, såkalte rias. Vidstrakte gyllengule strender avløses av karrige heier og mektige granittklipper. For spanjolene er Galicia synonymt med fisk og skalldyr. Regionen er en av verdens største produsenter av muslinger. Ute i fjordene ser man ofte små flåter, blåskjelloppdrett. Østers er et annet skalldyr man dyrker frem med stor fremgang. Selv om Galicia er et annerledes Spania, så har man likevel matvaner som i øvrige deler av landet. De elsker lange måltider og tapaskulturen er rik og blomstrende.

I helgene er det populære å reise ut til kysten for å nyte av fersk fisk og skalldyr. Et slikt utfluktsmål er O Grove, et lite fiskesamfunn på en halvøy som stikker ut i Atlanterhavet. På en øy som ligger tett inntil finner vi La Toja som er kjent fra oldtiden for sitt helsebringende mineralrike vann og sine termalbad. Spanias mest kjente såpe heter nettopp La Toja. Her på La Toja overnatter vi på reisens tredje dag.

Dag 4 – Vin og pilegrimer 

Forutsatt at været tillater det drar vi ut på havet fra O Grove, for å lære oss mer om skalldyrnæringen og se nærmere på blåskjellanleggene i bukten. I løpet av båtturen får du også prøvesmake de lekre skalldyrene.

Vi forlater nå kysten og tar sikte på en velkjent vingård i Cambados. Her produseres en vin som nylig tok plass på verdens vinkart. Vinene fra denne regionen har raskt klatret blant de hvite «finvinene» og drikkes nå for tiden på ambisiøse vinbarer og gourmetrestauranter over hele verden. Druen og vinen heter Albariño. Vindistriktet heter Rias Baixas, som betyr de nedre elvene, det vil si de sørlige elvene. Man tror at det finnes et slektskap med rieslingdruen som munker har tatt med seg helt siden 800-tallet. Druen gir tørre og friske viner og passer perfekt til fisk og skalldyr.

På ettermiddagen ankommer vi Santiago de Compostela og sjekker inn på hotellet der vi skal bo i to netter. Resten av dagen og kvelden er fri for avslapping og egne aktiviteter.

Dag 5 – Byvandring i Santiago de Compostela 

Santiago er en av Spanias virkelig juveler og et av mange spanske verdensarver. I den lille middelalderske bykjernen av hard granitt trenges 40-talls kirker, kloster, middelalderske herberger og mindre palasser. Byen domineres av den praktfulle gotiske katedralen som er oppført ovenpå apostelen Jakobs grav. Katedralens entré består av den storslagne romanske porten Pórtico de la Gloria. Under middelalderen reiste pilegrimer hit til fots, til hest eller i vogn fra hele den katolske verden. For katolikker er Santiago det tredje viktigste valfartsstedet etter Jerusalem og Roma, et virkelig levende museum der du kan føle historiens vingeslag.

Fra hotellet gjør vi en byvandring gjennom smug og gater med arkader, mindre torg og åpne plasser. I løpet av et par timer blir du bedre kjent med denne fascinerende byen og får høre mer om byens mennesker og historie. Vi besøker selvfølgelig også den berømte katedralen.

Etter byrundturen er kvelden fri for egne aktiviteter og streiftog. I tillegg til turismen, som har en enorm betydning for byen, så har Santiago en av verdens store universitet med over 30 000 studenter – ikke bare fra Spania, men også fra hele den spansktalende verden. Santiago er i tillegg hovedstad i den autonome regionen Galicia og innehar parlamentet og regionsregjeringen, Xunta de Galicia. Selvfølgelig setter også dette sitt preg på bylivet. Som kjent elsker spanjolene omgangen med mat og vin, ikke minst slik som det uttrykkes i tapaskulturen. Her i Santiago er den vel utviklet og rett etter at arbeidsplassene stenger fylles barer og restauranter i den middelalderske bykjernen opp av mennesker som omgår og spiser småretter.

Galicia er kjent for sitt kjøkken og byr på en hel del regionale spesialiteter, hvorav noen nå også har funnet veien ut i den store verden. I tillegg til fisk og skalldyr av høyeste kvalitet finner vi blant annet pimientos de padrón, små grønne paprika som freses i olivenolje og serveres med en nype havsalt. I tillegg finnes paier, empanadas, med mais, tunfisk eller kjøtt. Kraftige supper er også typisk for Galicia, som for eksempel caldo gallego. Nå har også den galiciske vinen fått en plass på verdenskartet også gjennom den elegante hvite alvariño fra Rias Baixas, som vi allerede kjenner til.

Santiago de Compostela er en lett tilgjengelig og sympatisk by. Gå gjerne ut og botaniser blant tapas- og vinbarene som er så mange at man snart mister tellingen.

Dag 6 – Munker, vin og en Parador 

Vi forlater Santiago og ferdes mot sørøst. Dagens første stopp er Oseira, der vi besøker et praktfullt gotisk kloster som ble grunnlagt på 1100-tallet. På grunn av Santiagos religiøse statur var det naturlig at munke- og nonnekloster etablerte seg i det omkringliggende landskapet under middelalderen.

Regionens isolerte beliggenhet og vanskelig tilgjengelighet var også attraktive. Vi har allerede gjort oss kjent med vinene fra Rias Baixas lengre vestover. I dag passer vi enda flere vindistrikt. Først Ribiero, i nærheten av Ourense, der vi stopper for lunsj og passer på å prøve noen viner. Etter lunsj fortsetter vi østover og kommer inn i Ribiera Sacra som er en av Galicias mange hemmeligheter med sitt dramatiske landskap rundt elven Sil, dit vi nå fortsetter.

Målet vårt er paradoren Santo Estevo. Her gjør vi vår siste overnatting i Galicia og Spania. Paradoren var tidligere et benediktinerkloster, men møtte samme skjebne som mange andre kloster i Spania og ble forlatt i lang tid. For noen år siden, etter en grundig men respektfull restaurering, har bygningen blitt medlem i den prestisjefylte klubben av hotell som blir kalt spanske paradorer. Det er et imponerende byggverk i romersk, gotisk og renessansestil.

Omgivelsene er overveldigende vakre og etterlater ingen uberørt. Området heter Ribeira Sacra, som kan oversetter til ”den hellige elveravinen”. Navnet sikter til alle klostre som ble grunnlagt her i løpet av middelalderen. Ribeira Sacra er samtidig navnet på ett av Galicias fem vindistrikt. Her dyrkes druer på de bratte åssidene langs elven Sil. På noen steder ser det helt usannsynlig bratt ut og man forstår at det er hardt arbeid å høste druene – neste livsfarlig.

Nyt ettermiddagen og kvelden på dette utrolig vakre sted. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 7 – Avskjedsmiddag i Porto 

Vi forlater Galicia og vårt utforglemmelige hotell, paradoren, Santo Estevo, for å reise tilbake inn i Portugal og vende tilbake til Porto.

Vårt første mål er den vakre lille byen Lindoso rett etter grensen på den portugisiske siden. Lindoso er en unik liten by med en intakt samling, omtrent femti, små merkelige skjermede bygninger fra 1600- og 1700-tallet i granitt, espigeiros, som står rundt fortet på toppen i denne middelalderbyen. Disse små miniatyrhusene har blitt benyttet og blir fortsatt benyttet, til å forvare mais og andre avlinger.

Vi følger elven Limas løp mot havet og passerer flere vakre små samfunn, blant annet det vakre og middelalderske Ponte de Lima, der vi stopper for lunsj. Ved utløpet ligger Viana do Castelo, en havne- og fiskelandsby med et interessant historisk sentrum. Her gjør vi et kortere stopp. Deretter fortsetter vi sørover til Nord-Portugals hovedstad, Porto, der vi innledet denne interessante rundreisen. Frem til vår felles avskjedsmiddag er kvelden fri for egne aktiviteter.

Dag 8 – Hjemreise  

En innholdsrik reise er slutt og tiden har kommet for å ta farvel med en spennende del av den iberiske halvøy, som du nå har blitt bedre kjent med.

Etter frokost på hotellet får du transport til flyplassen for hjemreise til Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Portugal
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• 1 middag
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly til Porto via Lisboa. Buss 18 km. To overnattinger på hotell i Porto.

Dag 2

Byrundtur med buss og båt i Porto, portvinsmaking. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Porto – Guimarães – Braga – La Toja. Buss 250 km. Byvandring i Guimarães. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell på La Toja.

Dag 4

La Toja – Cambados – Santiago. Buss 95 km. Båttur og vinsmaking. Frokost, muslinger, snacks og vinsmaking er inkludert. To overnattinger på hotell i Santiago.

Dag 5

Byvandring i Santiago de Compostela. Frokost er inkludert.

Dag 6

Santiago – Oseira – Ribadavia – Santo Estevo. Buss 164 km. Frokost og lunsj er inkludert. En oOvernatting på parador i Santo Estevo.

Dag 7

Ribeira Sacra – Lindoso – Ponte de Lima – Viana do Castelo – Porto. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Porto.

Dag 8

Transport fra hotellet for hjemreise til Norge. Buss 18 km. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,5 mill Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira) Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer. Valuta Euro Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Porto via Lisboa t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.

Les mer under valutaveksling.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Hotellene

Vi benytter alternative hotell i Porto og i Santiago. Informasjon om disse kommer til å bli publisert her om kort tid. 

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 45 Euro per person. For å gjøre dette så enkelt som mulig innbetales dette beløpet til TEMAs reiseleder på plass som tar seg av fordelingen til bagasjebærere, sjåfører og til serveringspersonalet ved felles måltider. 

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet
 
XClose