Nord-Portugal og Galiciamed Santiago de Compostela

En variert rundreise i det grønne Portugal og Galicia i Spania. Vi begynner i havnebyen Porto ved elven Douro med byrundtur og en spennende middag, besøker kulturbyene Guimarães og Braga, vingårdsbesøk med vinsmakinger, blåskjell- og østersoppdrett ved Atlanterhavskysten. Vi besøker flere verdensarver, som pilgrimsbyen Santiago de Compostela, og som grand final overnatter vi på en historisk parador i det berømte vindistriktet Ribeira Sacra.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundtur i Porto med portvin
 • Kulturbyene Braga og Guimarães
 • Vingårder og vinsmakinger
 • Santiago de Compostela
 • Parador i Ribeira Sacra

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Ankomst til Porto

Velkommen til Porto, Portugals andre by og Nord-Portugals hovedstad! Ved ankomst blir vi møtt av TEMA-reiseleder og med buss tar vi oss til hotellet i Porto. Etter innsjekking og et par timers egentid, gjør vi en panorama- og orienteringstur i Porto for å bli nærmere kjent med byen. Sammenlignet med Lisboa har Porto et helt annet utseende og karakter. Man skulle nesten tro man var i et helt annet land. Det gjelder for øvrig hele Nord-Portugal, kontrastene er store mellom sør og nord.

Etter denne panoramaturen spiser vi en felles velkomstmiddag med tradisjonelle nord portugisiske spesialiteter som serveres som småretter – det spanjolene kalles tapas.

Dag 2 – Bytur i Porto til fots.

Navnet Porto, o Porto på portugisisk, betyr havnen. Romerne kalte stedet Portus Cale, det vil si Cales havn. I dag deler elven Douro Porto i to kommuner, Vila Nova de Gaia på sørsiden og Porto på nordsiden. Havnen som er fra middelalderen, A Ribeira, er i dag en attraktiv og populær bydel med hotell, restauranter og barer blant de trange historiske smugene.

Ved lunsjtid tar vi oss til den moderne restauranten DOP, der kjøkkensjef Rui Paula serverer portugisisk mat med en moderne touch. Etter en spennende lunsj er det dags for det man ikke kan gå glipp av i Porto – portvinsmaking. Vi tester tre ulike typer og lærer oss så mye som mulig om dette unike vinet som stammer fra 1700-tallet under den mektige ministeren Markisen av Pombal. Ettermiddag og kveld ledig for egne aktiviteter.

Dag 3 – Barokkby og en øy i Atlanterhavet

Vi forlater landets metropol og tar oss mot universitetsbyen Braga, der vi gjør en bytur. Braga er en av Nord-Portugals eldste byer, grunnlagt allerede av romerne i løpet av det andre århundret f.Kr. med navnet Braccara Augusta. Til tross for sin alder har Braga en ung befolkning takket være sitt universitet og flere høyskoler.

Vi befinner oss i provinsen Minho, døpt etter elven ved samme navn. Minho danner en naturlig grense mellom Portugal og Spania, mellom to provinser Minho og Galicia, som gjennom historien har havnet i to ulike land, men som har veldig mye til felles – ikke minst i språket. Galicisk er veldig snarlikt portugisisk, selv om uttalen er sterkt påvirket av det spanske språket.

Nordvestre Portugal er landets mest tettbefolkede region. Her avløser landsbyer og byer hverandre med veldig korte avstander. Det virker som om det bor mennesker overalt i hus med trange, men frodige hager der potet, kål og mais dyrkes. Vinrankene, som naturligvis også finnes der, får av plasshensyn vokse på espalier eller oppe i trærne.

Vi krysser elven og grensen mellom Portugal og Spania og kommer inn i Galicia, som er en annerledes del av Spania, og heller ikke ligner på noe av det vi kjenner igjen fra turistreklamene. Her finnes ingen flamenco, ingen korkeiker og ingen bølgende olivenlunder. Traktene er grønne og frodige med høy nedbør. Regn kan falle alle dager og vindene pisker inn fra kysten. Havet utenfor Galicias kyst respekteres sterkt. Her frykter man havet like mye som man dyrker det.

Kystlandskapet byr på en stor skjønnhet med sine fjordlignende bukter, såkalte rias. Vidstrakte gyllengule strender avløses av karrige heier og mektige granittklipper. For spanjolene er Galicia synonymt med fisk og skalldyr. Regionen er en av verdens største produsenter av muslinger. Ute i fjordene ser man ofte små flåter, blåskjelloppdrett. Østers er et annet skalldyr man dyrker frem med stor fremgang. Selv om Galicia er et annerledes Spania, så har man likevel matvaner som i øvrige deler av landet. De elsker lange måltider og tapaskulturen er rik og blomstrende.

I helgene er det populære å reise ut til kysten for å nyte av fersk fisk og skalldyr. Et slikt utfluktsmål er O Grove, et lite fiskesamfunn på en halvøy som stikker ut i Atlanterhavet. På en øy som ligger tett inntil finner vi La Toja som er kjent fra oldtiden for sitt helsebringende mineralrike vann og sine termalbad. Spanias mest kjente såpe heter nettopp La Toja. Her på La Toja overnatter vi på reisens tredje dag.

Resten av kvelden ledig.

Dag 4 – Skalldyr, vin og pilegrimer

Forutsatt at været tillater det drar vi ut på havet fra O Grove, for å lære oss mer om skalldyrnæringen og se nærmere på blåskjellanleggene i bukten. I løpet av båtturen får du også prøvesmake de lekre skalldyrene.

Hvis man er hel i oktober er det ikke umulig at man får med seg Europas største skalldyrfestivalen som normalt finner sted i begynnelsen av oktober.

Tilbake i o Grove venter en fiske- og skalldyrslunsj på en liten lokal restaurant. Men det er ikke bare skalldyr som produseres i traktene. Til havets frukter bør man ha en god og tørr hvitvin – og det har man!

Det er ikke lenge siden de hvite vinene fra vindistriktet Rias Baixas var et lokalt vin som man kun drakk lokalt. Vi forlater nå kysten og tar sikte på en velkjent vingård i Cambados. Vinene fra denne regionen har raskt klatret blant de hvite «finvinene,» og drikkes nå på ambisiøse vinbarer og gourmetrestauranter over hele verden. Druen og vinen heter Albariño. Druen gir tørre og friske viner og passer perfekt til fisk og skalldyr.

Pazo de Fefiñanes, et herresete i granitt fra 1500-tallet er vingårdens hovedbygning, som vi besøker før vi fortsetter til pilegrimsbyen Santiago de Compostela, hovedstad i den autonome regionen Galicia.

Sent på ettermiddagen ankommer vi Santiago de Compostela og sjekker inn på hotellet der vi skal bo i to netter. Resten av dagen og kvelden er fri for avslapping og egne aktiviteter.

Dag 5 – Byvandring i Santiago de Compostela

Santiago de Compostela er en av Spanias virkelig juveler og et av mange spanske verdensarver. I den lille middelalderske bykjernen av hard granitt trenges 40-talls kirker, kloster, middelalderske herberger og mindre palasser. Byen domineres av den praktfulle gotiske katedralen som er oppført ovenpå apostelen Jakobs grav. Katedralens entré består av den storslagne romanske porten Pórtico de la Gloria. Under middelalderen reiste pilegrimer hit til fots, til hest eller i vogn fra hele den katolske verden. For katolikker er Santiago det tredje viktigste valfartsstedet etter Jerusalem og Roma, et virkelig levende museum der du kan føle historiens vingeslag.

Fra hotellet gjør vi en byvandring gjennom smug og gater med arkader, mindre torg og åpne plasser. I løpet av et par timer blir du bedre kjent med denne fascinerende byen og får høre mer om byens mennesker og historie. Vi besøker selvfølgelig også den berømte katedralen.

Etter byturen og lunsj er kvelden fri for egne aktiviteter og streiftog. I tillegg til turismen, som har en enorm betydning for byen, så har Santiago en av verdens store universitet med over 30 000 studenter – ikke bare fra Spania, men også fra hele den spansktalende verden. Santiago er i tillegg hovedstad i den autonome regionen Galicia og innehar parlamentet og regionsregjeringen, Xunta de Galicia. Selvfølgelig setter også dette sitt preg på bylivet. Som kjent elsker spanjolene omgangen med mat og vin, ikke minst slik som det uttrykkes i tapaskulturen. Her i Santiago er den vel utviklet og rett etter at arbeidsplassene stenger fylles barer og restauranter i den middelalderske bykjernen opp av mennesker som omgår og spiser småretter.

Galicia er kjent for sitt kjøkken og byr på en hel del regionale spesialiteter, hvorav noen nå også har funnet veien ut i den store verden. I tillegg til fisk og skalldyr av høyeste kvalitet finner vi blant annet pimientos de padrón, små grønne paprika som freses i olivenolje og serveres med en nype havsalt. I tillegg finnes paier, empanadas, med mais, tunfisk eller kjøtt. Kraftige supper er også typisk for Galicia, som for eksempel caldo gallego. Nå har også den galiciske vinen fått en plass på verdenskartet også gjennom den elegante hvite alvariño fra Rias Baixas, som vi allerede kjenner til.

Santiago de Compostela er en lett tilgjengelig og sympatisk by. Gå gjerne ut og botaniser blant tapas- og vinbarene som er så mange at man snart mister tellingen.

Dag 6 – Parador i hellig elveravine

Dagens mål er et av Spanias mindre kjente områder, Ribeira Sacra, en isolert og mindre tilgjengelig del av Galicia med dype elvedaler og vanskelig terreng. Disse forutsetningene har bidratt til områdets rykte som mystisk og hemmelighetsfull, samtidig som det har lokket klosterordener hit, langt bort fra byene med fristelser og nærmere naturen og et gudfryktig liv.

Hotellet vi skal bo på er en såkalt parador. Det var tidligere et benediktinerkloster, men møtte samme skjebne som mange andre kloster i Spania og ble forlatt i lang tid. For noen år siden, etter en grundig men respektfull restaurering, har bygningen blitt medlem i den prestisjefylte klubben av hotell som blir kalt spanske paradorer. Det er et imponerende byggverk i romersk, gotisk og renessansestil. Her har vi vår siste overnatting i Galicia og Spania.

Omgivelsene er overveldende vakre og etterlater ingen uberørt. Området heter Ribeira Sacra, som kan oversetter til ”den hellige elveravinen”. Navnet sikter til alle klostre som ble grunnlagt her i løpet av middelalderen. Ribeira Sacra er samtidig navnet på ett av Galicias fem vindistrikt. Her dyrkes druer på de bratte åssidene langs elven Sil. På noen steder ser det helt usannsynlig bratt ut og man forstår at det er hardt arbeid å høste druene – farlig dessuten ettersom man måtte plukke alt for hand.

Veien leder oss gjennom et landskap av dramatisk skjønnhet, til en unik vingård der vi spiser lunsj. Vi får også smake på noen av deres produkter. Etter lunsj får vi en spesialtur gjennom vinavlingene ned til elven Sil, der vi går om bord på en moderne katamaran som tar oss til vårt hotell på eleven i et nydelig landskap. En mer høytidelig avslutning i Spania kan man neppe få andre steder enn på denne parador.

Dag 7 – Portugals vugge, Guimarães.

Vi forlater Galicia og vårt uforglemmelige parador, for å reise tilbake til Portugal.

Dagens høydepunkt er den historiske byen Guimarães (uttales gimaräjnsch), som var Europas kulturhovedstad i 2012. Før dette var det få som hadde hørt om denne byen utenfor Portugal. men i nasjonens egen bevissthet er byen sentral. Allerede tidlig i løpet av skolegangen får alle portugisiske barn lære seg av Guimarães er Portugals vugge. Det var her Afonso Henriques i 1139 ble kronet til Portugals første konge, noe som innebar at grevskapet Portucalensis frigjorde seg fra kongedømmet Leon og ble et selvstendig kongedømme.

Vi gjør en rundtur i denne vakre gamle byen med mange historiske bygninger. Det er også i Nord-Portugal de fleste industrier ligger, og i Guimarães finner man Europas- og kanskje verdens beste skomakere. Flere av de store italienske og franske motehusene tilvirker både sine sko og klær her, og mange av byens innbyggere er virksomme innenfor moteverdenens eksklusive produksjon.

Dag 8 – Hjemreise

En innholdsrik reise er slutt og tiden har kommet for å ta farvel med en spennende del av den iberiske halvøy, som du nå har blitt bedre kjent med.

Etter frokost på hotellet får du transport til flyplassen for hjemreise til Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• 1 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly til Porto via Frankfurt. Panoramatur i Porto. Buss 18 km. Middag med drikke (mineralvann og vin) er inkludert. To overnattinger på hotell i Porto.

Dag 2

Byrundtur med buss og til fots i Porto, portvinsmaking. Frokost og lunsj med drikke (mineralvann og vin) er inkludert.

Dag 3

Porto – Braga – La Toja. Buss 224 km. Byvandring i Braga med Bom Jesus do Monte. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell på La Toja.

Dag 4

La Toja – Cambados – Santiago. Buss 95 km. Båttur og vinsmaking. Frokost, muslinger, snacks, vinsmaking og lunsj med drikke (mineralvann og vin) er inkludert. To overnattinger på hotell i Santiago.

Dag 5

Byvandring i Santiago de Compostela. Frokost og lunsj med drikke (mineralvann og vin) er inkludert.

Dag 6

Santiago – Adega Algeira – Santo Estevo. Buss 134 km. Båttur på Rio Sil. Frokost, vinsmaking, lunsj og middag med drikke (mineralvann og vin) er inkludert. En overnatting på parador i Santo Estevo.

Dag 7

Ribeira Sacra – Guimarães. Buss 200 km. Bytur i Guimarães. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Guimarães.

Dag 8

Guimarães – Porto. 53 km. Transport fra hotellet for hjemreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Porto tur og retur Lisboa, t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transporter ifølge dagsprogrammet.

Turistskatt
Flere land i Sør-Europa har innført en såkalt turistskatt. Den betales kontant på hoteller når man sjekker ut. Den kan variere fra sesong til sesong og fra ulike byer. Ettersom denne skatten ligger utenfor TEMAs kontroll betaler hver reisende for seg ved utsjekking. I Porto 2 EUR per natt/person. I Santiago 1 EUR per natt/person.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Hotellene
Vi benytter alternative hotell i Porto og i Santiago. Informasjon om disse kommer til å bli publisert her om kort tid.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 45 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
21.09.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2022-09-21
06:20
2022-09-21
08:30
Lufthansa, 865
Frankfurt
Porto
2022-09-21
09:30
2022-09-21
11:15
Lufthansa, 1176
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Frankfurt
2022-09-28
16:30
2022-09-28
20:10
Lufthansa, 1179
Frankfurt
Oslo
2022-09-28
21:30
2022-09-28
23:25
Lufthansa, 864
8 dager Nord-Portugal og Galicia Oslo 25 750 NOK Forespørsel
11.05.2023 8 dager Nord-Portugal og Galicia Oslo 31 150 NOK 6 plasser igjen Bestill
20.09.2023 8 dager Nord-Portugal og Galicia Oslo 30 450 NOK 6 plasser igjen Bestill
27.09.2023 8 dager Nord-Portugal og Galicia Oslo 30 450 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.