Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp

På denne innholdsrike rundreisen opplever vi Sør-Afrikas største severdigheter. Vi starter i Johannesburg med en bytur, passerer majestetiske Blyde River Canyon, står øye til øye med villmarkens store i nasjonalparkene Kruger og Hluhluwe. Ferden langs naturskjønne Garden Route tar oss til vindistrikt og vinsmaking, før reisen avsluttes i Cape Town og Kapp det gode håp.

Reisefakta

Land: Sør-Afrika

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser - Safari

Reiselengde: 17 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundtur i Johannesburg
 • Safari i Krugerparken og Hluhluwe
 • Kongeriket Swaziland
 • Stellenbosch og vinsmaking
 • Cape Town og Kapp det gode håp

Dagsprogram
2023–2024

Dag 1. Avreise til Sør-Afrika
Avreise på ettermiddagen fra Skandinavia med rutefly.


Dag 2. Ankomst og bytur i «Gullbyen»
Etter ankomst, passkontroll og bagasjehåndtering i Johannesburg vil TEMAs reiseleder møte deg i ankomsthallen.

Fra flyplassen til hotellet tar vi en spennende panoramatur i Sør-Afrikas største metropol, som har gått fra stigning til fall og stigning igjen. Jo'burg, som byen oftest kalles, kan utvilsomt ta rollen som Afrikas New York, med det enorme økonomiske, kulturelle og etniske mangfoldet som kjennetegner «nye Johannesburg». Statistisk sett finnes her de fleste millionærer, inkludert multimillionærer og milliardærer, i Afrika. Cape Town på andreplass og Kairo på tredje. Fram til midten av 90-tallet var Johannesburg dominert av den hvite befolkningen. Her var hovedkontorene til gullgruveindustrien, finansselskaper, banker, forsikringsselskaper, luksushoteller osv., alt i stram 50-, 60- og 70-tallsarkitektur.

Etter apartheidregimets fall begynte de sentrale nabolagene å tømmes; kontorer og butikker stengte og flyttet ut til sunnere forsteder som Sandton, Randburg og Rosebank bare for å nevne noen eksempler. Hillbrow og andre lignende boligstrøk i sentrum som tradisjonelt var befolket av den hvite middelklassen ble forlatt og byen falt i slumområder og ble oppfattet som utrygg. I dag, knapt tretti år senere, ser situasjonen litt annerledes ut. Folk snakker om det nye Jo´burg. Revitalisert og kreativ med ny positiv energi som forvandler byen til en hyperenergisk moderne afrikansk verdensmetropol – både økonomisk og kulturelt. Det er i alle fall mange som vil se det slik.

Vi runder av vår korte, men interessante panoramatur med en velkomstdrink i Maboneng-distriktet, som godt representerer denne nye unge moderne Johannesburg.

Omtrent tre fjerdedeler av Johannesburgs innbyggere i dag er svarte, mindre enn en femtedel er hvite, og resten er fargede, asiater og indere. Denne utdaterte definisjonen av etniske grupper lever videre også i dag, men nå mer som en sosiokulturell definisjon enn en oppdiktet rasetankegang. Befolkningen er i alle fall enda mer kompleks enn som så, og slike tall yter neppe befolkningen rettferdighet. Minst 12 forskjellige språk snakkes daglig i Johannesburg. Flertallet av den hvite befolkningen snakker engelsk og afrikaans (av flamsk og nederlandsk opprinnelse). En stor del av den hvite befolkningen stammer også fra Portugal, Hellas, Italia, Russland, Polen og Libanon. Den svarte afrikanske befolkningen kommer stort sett fra alle etniske og språklige grupper i det sørlige Afrika, men også fra Kongo og Nigeria. Alle de store religionene er representert.

Etter byturen sjekker vi inn på hotellet i Sandton, en av Johannesburgs mest velstående forsteder. Hotellet ligger like ved et av byens største shoppingsentrum, Sandton City. Har man glemt noe hjemme finner man det garantert her.

Resten av dagen fri for egen disposisjon.


Dag 3. Blyde River Canyon

Etter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag vil vi bli kjent med et av Sør-Afrikas mektigste naturscenarioer, Blyde River Canyon. Det er en majestetisk ravine med høye fjellvegger. Her ligger også Bourke’s Potholes med sine enorme eroderte «gryter» og flere fossefall. Sent på ettermiddagen kommer vi til det vakre og idylliske Hazyview, som er et lite jordbrukssamfunn og først og fremst kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview referer til varmedisen som i løpet av sommerens heteste dager ofte sveiper inn i det lille samfunnet. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger nasjonalpark, har sørget for økt vekst av koselige hoteller og muligheter for deilige fritidsaktiviteter, som for eksempel golf. Her overnatter vi to netter.


Dag 4. Kruger nasjonalpark
I dag tilbringer vi hele dagen i Sør-Afrikas største villmark, Krüger nasjonalpark. Det blir spennende safariturer med kunnskapsrike og erfarne safariguider, i åpne terrengbiler. Det er muligheter for å se de «fem store»; løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Landskapet skifter mellom åpen savanne og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken er en av Afrikas mest kjente og velbevarte nasjonalparker, og kan måle seg med de store reservatene i Øst-Afrika. Den ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodile River i sør og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km². I dette enorme viltreservatet finnes det i dag registrert minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 vekstarter og 147 pattedyrarter.

Den beste måten å søke etter dyr på er å først lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Man pleier å dele inn Krugerparken i 16 forskjellige såkalte økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 meter, mest kupert langs den østlige grensen. Klimaet er subtropisk med en gjennomsnittstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte, regnskurer kan forekomme mellom november og februar. Man kan ikke forvente å få se dyrene på bestilling, men sannsynligheten for å møte de aller største som elefant, giraff, flodhest, største antiloper og løve er stor. Den sjenerte og godt kamuflerte leoparden er en stor bonus. Fuglelivet fascinerer med sitt mangfold, og vi ser mange merkelige og eksotiske arter.

Hvis ikke været stopper oss, spiser vi middag utendørs under en stjerneklar himmel og fordøyer alle inntrykk vi har blitt eksponert for i løpet av dagen.


Dag 5. En natt i kongeriket Eswatini
Reisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede på formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Eswatini, tidligare Swaziland. Dette lille selvstendige kongeriket byr på et frodig og grønt landskap med mange småbruk, men også store industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og betydelige mineraltilganger, som også står for den viktigste eksporten. Flere interessante stopp gjøres i løpet av dagen, ett av dem på et glassverk. Eswatini ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som vender ned i sørøstlig retning i et betydelige flatere landskap. Hotellet byr på en deilig og rolig ettermiddag.

På kvelden bys det på en velsmakende middag.


Dag 6. Zulufolkets land
Vi reiser gjennom et vidåpent og vakkert afrikansk landskap med Lebombofjellene i øst som danner grense mot nabolandet Mosambik. Etter grensekontrollen er vi tilbake i Sør-Afrika og provinsen KwaZulu-Natal, som er zulufolkets bosted. Her bor også størsteparten av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette skoger av eukalyptustrær.
Målet for dagen er Mkuze private naturreservat ved Ghost Mountain og innsjøen Jozini. Ettermiddagen er ledig for hvile før vi gjør en båttur på innsjøen jozini.

På kvelden serveres en nydelig middag på lodgen.


Dag 7. Safari i Hluhluwe-Umfolozi
I dag venter en spennende safariutflukt i det som kanskje er den vakreste nasjonalparken i Sør-Afrika, Hluhluwe-Umfolosi. Parken er den første proklamerte naturreservatet i Afrika. Med 960 km² kupert landskap er parken kjent for sitt rike dyreliv. Nasjonalparken er den eneste statlige parken i KwaZulu-Natal som har «de fem store»: elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Takket være store innsatser har parken verdens største antall hvite neshorn. I tillegg til «the big five» finnes en mengde andre pattedyrarter, ulike antiloper, vortesvin, flodhester, reptiler og over 340 fuglearter. Det er også den plassen i verden man lettest kan se den sjeldne nyalaantilopen.

Før vi reiser videre til Durban får vi smake en typisk braai lunsj. Vi bor en natt i Umhlanga som ligger nord for Durban.


Dag 8. Innenriksfly til Port Elizabeth og overnatting i Cape St. Francis.
Avreise med innenriksfly til Port Elisabeth.

Vel framme i PE, som byen kalles, venter en buss for en kortere bytur og deretter videre transport til kystbyen Cape St. Francis for overnatting. Ettermiddagen og kvelden er ledig for spaserturer på stranden eller noen av turstiene, en oppfriskende dukkert i havet eller hvile for den som ønsker det.


Dag 9. Tsitsikamma
Vi reiser vestover langs naturskjønne Garden Route som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamma National Park, som er kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Om været tillater det gis det mulighet for et bad i Det indiske hav.

Langs kysten ligger flere populære feriesteder. Et av dem, Plettenberg, lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning med sine spektakulære vakre omgivelser og naturskjønne strender.

I løpet av ettermiddagen ankommer vu Knysna, som uttales ”Najsna”. Her finnes et livlig Waterfront, og det er en veldig hyggelig by å spasere rundt i. Kvelden ledig for egne aktiviteter.


Dag 10. Featherbed naturreservat
I Knysna har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned, og atmosfæren er sjarmerende og litt bohemsk. Byen ligger ved en unikt beskyttet havsbukt med en trang passasje ut mot havet. Forutsetningene for å dyrke østers her er perfekte, og har også Sør-Afrikas mest kjente østers. Hvert år i slutten av juni arrangerer en populær østersfestival her.

I dag tar vi båten over Knysna Lagoon til Featherbed Nature Reserve, so mer et 150 hektar stort privat naturreserva. På andre siden av lagunen fortsetter vi til Knysna Western Head der vi innleder en 2,2 kilometer lang, letttere fottur i det vakre og unike kystlandskapet.

Etter turen kommer smaker det ekstra godt med lunsj som serveres utendørs under milkwood trærnes tette kroner. Utflukten tar cirka 4 timer og vi returnerer deretter med båt. Kvelden er ledig for egne aktiviteter i Knysna.


Dag 11. Hvetefelt og historiske byer
Vi forlater kysten og reiser videre vestover. Vårt mål er vinlandet og dens hovedstad Stellenbosch. Landskapet vi ferdes gjennom forandres stadig, med vekslende utsikter av fjell og fruktbare hvetefelt. I løpet av dagen passerer vi noen noen av landets eldste byer; Albertina, Heidelberg och Swellendam. Her kan man med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede blå paradistranen, Sør-Afrikas nasjonalfugl.

Ved lunsjtid har vi kommet til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam. Her blir vi værende for lunsj. Snart overgår hvetefeltene til vekselvis vinranker i rette ledd og fruktavlinger med fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas velkjente vindistrikt, og ferdes gjennom et vakkert kulturlandskap.

Sent på ettermiddagen ankommer vi til vårt hotell sentralt beliggende i Stellenbosch, som ikke bare produserer vin men er også et matmekka med noen av landets beste restauranter.

Kvelden fri for egne aktiviteter.


Dag 12. Spasertur i byen og vinkultur
Stellenboschs historie går tilbake til 1679, da guvenør Simon van der Stel forstod at området var ideelt for jordbruk. Han øremerket den den fruktbare dalen, og kalte den for ”van der Stels bush.” Sammen med Constania var Stellenbosch en av de tidligste vinregionene i landet, og den produserer den dag i dag et enormt utvalg av fine viner.

Vi starter dagen med en historisk spasertur som tar oss til flere vel bevarte gamle bygninger, noen så langt tilbake som tidlig 1700 tallet. Stellenbosch historiske museum er inkludert.

Etterpå drar vi med buss til vingården Backsberg, kjent for sine kvalitetsviner. Her blir det ikke bare informasjon og historie, men også en skikkelig vinsmaking og nydelig lunsj.

Det var for cirka 300 år siden som europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, startet med å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. Her startet man antakelig å dyrke vin lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinranken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren. Men den virkelige produksjonen satte fart med ankomsten av de franske hugenottene i perioden 1660–1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for dyrking av vin, ganske likt Middelhavsregionens med varm og tørr sommer og sval til kjølig vinter. For tiden finnes det fire offisielle vinregioner; Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende cirka tretti vindistriktene ligger de fleste i disse regionene, men noen få i andre områder. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl.

Kvelden er fri for egne aktiviteter.


Dag 13. Fra Stellenbosch til Cape Town
En time fra Stellenbosch ligger Cape Town ved foten av det berømte landmerke Taffelfjellet, som rammer inn byen med Atlanteren i vest og Indiske havet i øst.

Fra midten av 1600-tallet og trehundre år frem i tid var dette en meget betydningsfull havneby langs sjøfartsleden mellom Europa og Det fjerne østen. Vi starter med en bytur som tar oss til Kapmalajkvartalene, Bo Kaap, og hvis været tillater det tar vi linbanen opp til Taffelfjellet som ligger drøye 1000 meter over havet med en fortryllende utsikt over Cape Town.


Dag 14. Pingviner og gode håp

Heldagsutflukt til odden Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat cirka syv mil fra Cape Town. Her finnes en fascinerende flora av lokale vekster, blant annet pelargonia og protea som lever langs de trefrie fjellskråningene. Ved Boulders Beach har vi sjansen til å hilse på en koloni med glassøyepingviner. På kvelden nyter vi en herlig avskjedsmiddag som inneholder lokal underholdning.


Dag 15. Fridag i Cape Town

Fridag for egne aktiviteter. Robben Island, fengselsøya der Nelson Mandela satt fengslet i mange år kan besøkes. Se under «Mer om reisen» hvordan man enklest kan bestille billetter dit.


Dag 16. Avreise til Skandinavia

Ledig frem til avreise til flyplassen for hjemreise.


Dag 17. Hjemkomst

Hjemkomst til Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 4 lunsjer
• 5 middager 

• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst til Johannesburg. Transfer og bytur i Johannesburg. Bussreise 37 km. Velkomstdrink inkludert. En overnatting på hotell i Sandton.

Dag 3
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Ca 430 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på lodge i Hazyview

Dag 4
Heldagssafari i Krugerparken. Frokost og middag inkludert.

Dag 5
Hazyview – Mbabane, Eswatini. Buss 254 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Mbabane, Eswatini.

Dag 6
Mbabane – Mkhuze. Utflukt til Lebombofjellene. Buss 226 km. Båttur på Jozinisjøen. Frokost og middag inkludert.

Dag 7
Safari i Hluhluwe-Umfolosi nasjonalpark. Frokost og lunch inkludert.

Dag 8
Durban – Port Elizabeth – Cape St. Francis. Flyreise. Buss 100 km. Frokost inkludert. En overnatting på hotell i Cape St. Francis.

Dag 9
Port Elisabeth – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 220 km. Frokost inkludert. To overnattinger på hotell i Knysna.

Dag 10
Utflukt til Knysna og Featherbeds Naturreservat. Frukost og lunsj er inkludert.

Dag 11
Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Stellenbosch.

Dag 12
Bytur i Stellenbosch og vingårdsbesøk med vinsmaking og lunsj. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 13
Stellenbosch – Cape Town. Buss 53 km. Bytur med Bo Kaap og Taffelfjellet. Frokost inkludert. Tre overnattinger på hotell i Cape Town.

Dag 14
Utflukt til odden Kapp det gode håp. Ca. 130 km. Besøk i nasjonalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Frokost og avskjedsmiddag med show er inkludert.

Dag 15
Cape Town. Ledig dag for egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 16
Ledig dag frem til avreisen til flyplassen for hjemreise. Frokost er inkludert.

Dag 17
Hjemkomst til Skandinavia.

Sør-Afrika

Innbyggere 56 millioner
Flateinnhold 1 221 037 km²
Valuta Rand
Religion Kristendom (ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner), relativt store grupper av hinduer, muslimer og jøder
Språk
Elleve språk med offisiell status: engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu.

Dagsprogram
Avreise 24.februar

Dag 1 – Avreise

Avreise fra Norge på ettermiddagen med rutefly.

Dag 2 – Ankomst og bytur i «Gullbyen.»

Ankomst til Johannesburg på formiddagen. Her bor vi en natt i den fasjonable forstaden Sandton. Etter ankomst blir du møtt av TEMAs reiseleder, som enten tar deg direkte til hotellet eller begynner en guidet tur gjennom byens sentrum, avhengig av når vi ankommer flyplassen.

I løpet av de seneste fem årene har Johannesburg utviklet seg til å bli en veldig interessant storby. Etter 1995 flyttet de fleste bedriftene ut av sentrum, internasjonale hoteller ble stengt og den tidligere hvite middelklassen flyttet fra byen. Gullbyen ble på bare få år forvandlet til en skremmende og skremmende by. I dag ser det helt annerledes ut, og en aktuell sammenligning kan være New York. Vi tar en kortere bytur, og får et nyansert bilde av det nye, moderne og unge Sør-Afrika med sin yrende energi og kreativitet.

Vi gjør et stop ved Constitution Hill hvor vi får være med på Sør-Afrikas reise til demokrati. Tidligere lå det et fengsel og en militær festning her, med en mildt sagt turbulent fortid. I dag er det hovedsete for landets konstitusjonelle domstol, som støtter medborgernes rettigheter. Mange berømte personer har sittet i dette fengselet, blant andre Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Winnie Madikizela-Mandela. Domstolen er en symbolsk viktig institusjon, og ble åpnet av Nelson Mandela 14.februar 1995. Vi får en veldig interessant guidet tur som også inneholder en unik kunstsamling.

Etter byturen sjekker vi inn på hotellet i Sandton, en av Johannesburgs mest velstående forsteder. Hotellet ligger like ved et av byens største shoppingsentrum, Sandton City. Har man glemt noe hjemme finner man det garantert her.

Resten av dagen fri for egen disposisjon.

Dag 3 – Blyde River Canyon

Etter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordsøstlig retning til Mpumalanga. I dag kommer til å gjøre deg kjent med et av Sør-Afrikas mektigste naturseverdigheter, Blyde River Canyon. Dette er en majestetisk ravine med nesten kilometerhøye fjellvegger, og Bourk's Luck Pothole med sine enorme eroderte "gryter" og flere fossefall.Sent på ettermiddagen kommer vi frem til det vakre og idylliske Hazyview som er et lite jordbrukssamfunn som først og fremst er kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview stammer fra den varmedisen som legger seg over det lille samfunnet på varme sommerdager. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park har ført til utbygging av trivelige hoteller og mulighet til friluftsaktiviteter. Her overnatter vi to netter.

Dag 4 – Kruger National Park

I dag tilbringer vi hele dagen i Sør-Afrikas største villmark, Krüger nasjonalpark. Det blir spennende safariturer med kunnskapsrike og erfarne safariguider, i åpne terrengbiler. Det er muligheter for å se de «fem store»; løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Landskapet skifter mellom åpen savanne og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken er en av Afrikas mest kjente og velbevarte nasjonalparker, og kan måle seg med de store reservatene i Øst-Afrika. Den ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodille River i sør og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km². I dette enorme viltreservatet finnes det i dag registrert minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 vekstarter og 147 pattedyrarter.

Den beste måten å søke etter dyr på er å først lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Man pleier å dele inn Krugerparken i 16 forskjellige såkalte økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 meter, mest kupert langs den østlige grensen. Klimaet er subtropisk med en gjennomsnittstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte, regnskurer kan forekomme mellom november og februar. Man kan ikke forvente å få se dyrene på bestilling, men sannsynligheten for å møte de aller største som elefant, giraff, flodhest, største antiloper og løve er stor. Den sjenerte og godt kamuflerte leoparden er en stor bonus. Fuglelivet fascinerer med sitt mangfold, og vi ser mange merkelige og eksotiske arter.

Hvis ikke været stopper oss, spiser vi middag utendørs under en stjerneklar himmel og fordøyer alle inntrykk vi har blitt eksponert for i løpet av dagen.

Dag 5 – En natt i kongeriket Swaziland

Reisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede på formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Swaziland. Dette lille selvstendige kongeriket byr på et frodig og grønt landskap med mange småbruk, men også store industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og betydelige mineraltilganger, som også står for den viktigste eksporten. Flere interessante stopp gjøres i løpet av dagen, ett av dem på et glassverk. Swaziland ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som vender ned i sørøstlig retning i et betydelige flatere landskap. Hotellet byr på en deilig og rolig ettermiddag.

På kvelden bys det på en velsmakende middag.

Dag 6 – Zulufolkets land

Vi reiser gjennom et vidåpent og vakkert afrikansk landskap med Lebombofjellene i øst som danner grense mot nabolandet Mosambik. Etter grensekontrollen er vi tilbake i Sør-Afrika og provinsen KwaZulu-Natal, som er zulufolkets bosted. Her bor også størsteparten av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette skoger av eukalyptustrær. Målet for dagen – og de to kommende overnattinger- er Mkuze private naturreservat ved Ghost Mountain og innsjøen jozini. Før vi forlater dette lille afrikanske kongedømme, gjør vi et interessant stopp på en stearinfabrikk.

Etter at vi har sjekket inn på lodgen, tar vi en panoramatur i nærområdet og nyter av det vakre landskapet rundt jozini innsjøen. På kvelden får vi servert en nydelig middag på lodgen.

Dag 7 – Safari i Hluhluwe-Umfolozi

I dag venter en spennende safariutflukt i det som kanskje er den vakreste nasjonalparken i Sør-Afrika, Hluhluwe-Umfolosi. Parken er den første proklamerte naturreservatet i Afrika. Med 960 km² kupert landskap er parken kjent for sitt rike dyreliv. Nasjonalparken er den eneste statlige parken i KwaZulu-Natal som har «de fem store»: elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Takket være store innsatser har parken verdens største antall hvite neshorn. I tillegg til «the big five» finnes en mengde andre pattedyrarter, ulike antiloper, vortesvin, flodhester, reptiler og over 340 fuglearter. Det er også den plassen i verden man lettest kan se den sjeldne nyalaantilopen.

På ettermiddagen er det tid for hvile, før vi gjør en båttur i solnedgang på innsjøen jozini. På kvelden blir det middag, og en mektig oppvisning av zuludanser.

Dag 8 – Innenriksfly til Port Elizabeth

Vi fortsetter til provinsen Eastern Cape, hvor Port Elisabeth er største by. Bussturen til flyplassen tar cirka tre timer, og går gjennom et grønt og frodig jordbrukslandskap som veksler mellom åpne beitemarker, brede sukkerørsavlinger og tette eukalyptusskoger.

Vi flyr innenriksfly til Port Elizabeth via Johannesburg

Framme i PE, som byen kalles, venter en buss for en kort transfer til hotellet. Kvelden ledig for hvile og egen disposisjon.

Dag 9 – Tsitsikamma, og lekre bløtdyr

Etter en kort byrundtur i Port Elizabeth, reiser vi vestover langs vakre "Garden Route" som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamme National Park, kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Dersom været tillater det vil det bli muligheter for et bad i Det indiske hav.

Langs kysten ligger det flere svært populære feriemål. Et av dem, Plettenberg, eller Plett som det også kalles, med sine spektakulært vakre omgivelser og vakre strender lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning.

Litt lenger vest ligger Knysna der vi skal bo i to netter. Her har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned og atmosfæren er sjarmerende og avslappet. Knysna ligger i en unikt beskyttet bukt, med en smal passasje ut mot havet. Her er det perfekte forhold for å dyrke østers og Sør-Afrikas mest kjente østers kommer herfra.

Kvelden er fri til egne streiftog og aktiviteter. Byen er full av spennende små boder, butikker og restauranter, og liker du østers må du passe på å nyte dem her, for de kan knapt bli bedre.

Dag 10. Utflukt til Knysna

Dagens utflukt går til Knysna, midt i Garden Route og i likhet med Mossel Bay en veldig populær liten by. Her har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned, og atmosfæren er avslappet, sjarmerende og litt bohemsk. Knysna ligger ved en unikt beskyttet havbukt, med en trang passasje ut mot havet. Forutsetningene for å dyrke østers her er perfekte. Sør-Afrikas mest kjente østers kommer også herifra. I slutten av juni hvert år holdes en veldig populær østersfestival her.

Dagens aktivitet starter nettopp her i Knysna. Med båt tar vi oss over knysna Lagoon til Featherbed reserve, som er et 150 hektar stort naturreservat som vender seg direkte mot havet. På andre siden av lagunen fortsetter vi til Knysna Western Head, hvor vi innleder en 2,2 kilometer lang spasertur i det vakre og unike kystlandskapet. Spaserturen er av det lettere slaget, og underveis får vi interessant informasjon om økologien.

Etter spaserturen kommer det til å smake fortreffelig med lunsj som serveres utendørs under milkwood trærnes tette kroner. Utflukten varer cirka fire timer, og etterpå drar vi tilbake med båt til Knysna. Her har vi kvelden fri for egne aktiviteter.

Dag 11 – Historiske byer blant dyrket mark

Vi forlater kysten og reiser videre vestover. Vårt mål er vinlandet og dens hovedstad Stellenbosch. Landskapet vi ferdes gjennom forandres stadig, med vekslende utsikter av fjell og fruktbare hvetefelt. I løpet av dagen passerer vi noen noen av landets eldste byer; Albertina, Heidelberg och Swellendam. Her kan man med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede blå paradistranen, Sør-Afrikas nasjonalfugl.

Ved lunsjtid har vi kommet til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam. Her blir vi værende for lunsj. Snart overgår hvetefeltene til vekselvis vinranker i rette ledd og fruktavlinger med fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas velkjente vindistrikt, og ferdes gjennom et vakkert kulturlandskap. Sent på ettermiddagen ankommer vi til vårt hotell sentralt beliggende i Stellenbosch, som ikke bare produserer vin men er også et matmekka med noen av landets beste restauranter. Her bor vi i to netter.

Kvelden fri for egne aktiviteter.

Dag 12 – Bytur til fots og vinkultur

Stellenboschs historie går tilbake til 1679, da guvenør Simon van der Stel forstod at området var ideelt for jordbruk. Han øremerket den den fruktbare dalen, og kalte den for "van der Stels bush." Sammen med Constania var Stellenbosch en av de tidligste vinregionene i landet, og den produserer den dag i dag et enormt utvalg av fine viner.

Vi starter dagen med en historisk spasertur som tar oss til flere vel bevarte gamle bygninger, noen så langt tilbake som tidlig 1700 tallet. Stellenbosch historiske museum er inkludert.

Etterpå drar vi med buss til vingården Backsberg, kjent for sine kvalitetsviner. Her blir det ikke bare informasjon og historie, men også en skikkelig vinsmaking og nydelig lunsj.

Det var for cirka 300 år siden som europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, startet med å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. Her startet man antakelig å dyrke vin lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinranken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren. Men den virkelige produksjonen satte fart med ankomsten av de franske hugenottene i perioden 1660 – 1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for dyrking av vin, ganske likt Middelhavsregionens med varm og tørr sommer og sval til kjølig vinter. For tiden finnes det fire offisielle vinregioner; Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende cirka tretti vindistriktene ligger de fleste i disse regionene, men noen få i andre områder. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl.

Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 13 – Fra Stellenbosch til Cape Town

En time fra Stellenbosch ligger Cape Town ved foten av det berømte landmerke Taffelfjellet, som rammer inn byen med Atlanteren i vest og Indiske havet i øst.

Fra midten av 1600-tallet og trehundre år frem i tid var dette en meget betydningsfull havneby langs sjøfartsleden mellom Europa og Det fjerne østen. Vi starter med en bytur som tar oss til Kapmalajkvartalene, Bo Kaap, og hvis været tillater det tar vi linbanen opp til Taffelfjellet som ligger drøye 1000 meter over havet med en fortryllende utsikt over Cape Town.

Dag 14 – Pingviner og Kapp det gode håp

Heldagsutflukt til Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat omtrent syv mil fra Cape Town. Her finnes det en imponerende flora av nasjonale planter, blant annet pelargonia og protea, langs de treløse fjellsidene. Ved Boulders Beach får du sjansen til å hilse på kolonien med brillepingviner. På kvelden går vi på lokal underholdning og nyter en god avskjedsmiddag.

Dag 15 – Fridag i Cape Town

Fridag til egne aktiviteter. Du kan blant annet besøke Robben Island, øya der Mandela satt fengslet i mange år. Se mer under "Mer om reisen" hvordan du bestiller billetter.

Dag 16 – Avreise

Dagen er fri frem til avreisen til flyplassen og hjemreise.

Dag 17 – Hjemkomst

Ankomst Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 4 lunsjer
• 5 middager 

• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Johannesburg. Transfer og bytur med Constitution Hill. Bussreise 37 km. Frokost på flyet inkludert. En overnatting på hotell i Sandton.

Dag 3

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Ca 430 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på lodge i Hazyview

Dag 4

Heldagssafari i Krugerparken. Frokost og middag inkludert.

Dag 5

Hazyview – Mhlambanyatsi, Swaziland. Buss 280 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Swaziland.

Dag 6

Mhlambanyatsi - Mkhuze. Utflukt til Lebombofjellene. Buss 226 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på vertshus i Mkhuze.

Dag 7

Safari i Hluhluwe-Umfolosi National Park. Solnedgangstur med båt på Jozinisjøen og zuludans. Frokost og middag inkludert.

Dag 8

Mkhuze – Port Elizabeth. Buss 286 km. Flyreise via Johannesburg. Frokost inkludert. En overnatting på hotell i Port Elizabeth.

Dag 9

Port Elisabeth – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 261 km. Frokost inkludert. To overnattinger på hotell i Knysna.

Dag 10

Utflukt til Featherbeds Naturreservat. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 11

Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Stellenbosch

Dag 12

Bytur i Stellenbosch og vingårdsbesøk med vinsmaking og lunsj. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 13

Stellenbosch – Cape Town. Buss 53 km. Bytur med Bo Kaap og Taffelfjellet. Frokost inkludert. Tre overnattinger på hotell i Cape Town.

Dag 14

Utflukt til odden Kapp det gode håp. Ca. 130 km. Besøk i nasjonalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Frokost og avskjedsmiddag med show er inkludert.

Dag 15

Cape Town. Fridag for egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 16

Ledig tid frem til avreisen til flyplassen for hjemreise. Frokost er inkludert.

Dag 17

Hjemkomst til Skandinavia.

Sør-Afrika

Innbyggere 56 millioner
Flateinnhold 1 221 037 km²
Valuta Rand
Religion Kristendom (ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner), relativt store grupper av hinduer, muslimer og jøder
Språk
Elleve språk med offisiell status: engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu.

Dagsprogram
Møt våren i Sør-Afrika!

Denne avreisen til Sør-Afrika finner sted i løpet av den sørafrikanske våren. Det er fremfor alt i de sørlige delene av landet denne sesongen skiller seg ut. Mange steder blir tørre og svidde landskap til blomstrende paradiser etter vinterregnen i juni og juli.

I de tropiske nordlige delene av Sør-Afrika er ikke årstidene like distinkte, eller rettere sagt handler årstidene mer om regntider og tørre årstider. Men i de sørlige provinsene Eastern Cape og Western Cape er forskjellene betydelig større, og man kan snakke om årstider som ligner mer på de vi har i Europa. I august blomstrer frukttrærne: epler, pærer og fersken, som dyrkes rundt omkring og i vindistriktene, hvor også vinstokkene begynner å få sine første grønne blader.

På denne avgangen legger vi til et besøk til West Coast National Park Day 13, som er kjent for sin vårblomstring i august og begynnelsen av september.

Dag 1. Avreise til Sør-Afrika
Avreise på ettermiddagen fra Skandinavia med rutefly.

Dag 2. Ankomst og bytur i «Gullbyen»
Etter ankomst, passkontroll og bagasjehåndtering i Johannesburg vil TEMAs reiseleder møte deg i ankomsthallen.

Fra flyplassen til hotellet tar vi en spennende panoramatur i Sør-Afrikas største metropol, som har gått fra stigning til fall og stigning igjen. Jo'burg, som byen oftest kalles, kan utvilsomt ta rollen som Afrikas New York, med det enorme økonomiske, kulturelle og etniske mangfoldet som kjennetegner «nye Johannesburg».

Statistisk sett finnes her de fleste millionærer, inkludert multimillionærer og milliardærer, i Afrika. Cape Town på andreplass og Kairo på tredje.

Fram til midten av 90-tallet var Johannesburg dominert av den hvite befolkningen. Her var hovedkontorene til gullgruveindustrien, finansselskaper, banker, forsikringsselskaper, luksushoteller osv., alt i stram 50-, 60- og 70-tallsarkitektur.

Etter apartheidregimets fall begynte de sentrale nabolagene å tømmes; kontorer og butikker stengte og flyttet ut til sunnere forsteder som Sandton, Randburg og Rosebank bare for å nevne noen eksempler. Hillbrow og andre lignende boligstrøk i sentrum som tradisjonelt var befolket av den hvite middelklassen ble forlatt og byen falt i slumområder og ble oppfattet som utrygg. I dag, knapt tretti år senere, ser situasjonen litt annerledes ut. Folk snakker om det nye Jo´burg. Revitalisert og kreativ med ny positiv energi som forvandler byen til en hyperenergisk moderne afrikansk verdensmetropol – både økonomisk og kulturelt. Det er i alle fall mange som vil se det slik.

Omtrent tre fjerdedeler av Johannesburgs innbyggere i dag er svarte, mindre enn en femtedel er hvite, og resten er fargede, asiater og indere. Denne utdaterte definisjonen av etniske grupper lever videre også i dag, men nå mer som en sosiokulturell definisjon enn en oppdiktet rasetankegang. Befolkningen er i alle fall enda mer kompleks enn som så, og slike tall yter neppe befolkningen rettferdighet. Minst 12 forskjellige språk snakkes daglig i Johannesburg. Flertallet av den hvite befolkningen snakker engelsk og afrikaans (av flamsk og nederlandsk opprinnelse). En stor del av den hvite befolkningen stammer også fra Portugal, Hellas, Italia, Russland, Polen og Libanon. Den svarte afrikanske befolkningen kommer stort sett fra alle etniske og språklige grupper i det sørlige Afrika, men også fra Kongo og Nigeria. Alle de store religionene er representert.

Vi runder av vår korte, men interessante panoramatur med en velkomstdrink i Maboneng-distriktet, som godt representerer denne nye unge moderne Johannesburg.

Etter byturen sjekker vi inn på hotellet i Sandton, en av Johannesburgs mest velstående forsteder. Hotellet ligger like ved et av byens største shoppingsentrum, Sandton City. Har man glemt noe hjemme finner man det garantert her.

Resten av dagen fri for egen disposisjon.

Dag 3. Blyde River Canyon
Etter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag vil vi bli kjent med et av Sør-Afrikas mektigste naturscenarioer, Blyde River Canyon. Det er en majestetisk ravine med høye fjellvegger. Her ligger også Bourke’s Potholes med sine enorme eroderte «gryter» og flere fossefall. Sent på ettermiddagen kommer vi til det vakre og idylliske Hazyview, som er et lite jordbrukssamfunn og først og fremst kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview referer til varmedisen som i løpet av sommerens heteste dager ofte sveiper inn i det lille samfunnet. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger nasjonalpark, har sørget for økt vekst av koselige hoteller og muligheter for deilige fritidsaktiviteter, som for eksempel golf. Her overnatter to netter.

Dag 4. Kruger nasjonalpark
I dag tilbringer vi hele dagen i Sør-Afrikas største villmark, Krüger nasjonalpark. Det blir spennende safariturer med kunnskapsrike og erfarne safariguider, i åpne terrengbiler. Det er muligheter for å se de «fem store»; løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Landskapet skifter mellom åpen savanne og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken er en av Afrikas mest kjente og velbevarte nasjonalparker, og kan måle seg med de store reservatene i Øst-Afrika. Den ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodile River i sør og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km². I dette enorme viltreservatet finnes det i dag registrert minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 vekstarter og 147 pattedyrarter.

Den beste måten å søke etter dyr på er å først lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Man pleier å dele inn Krugerparken i 16 forskjellige såkalte økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 meter, mest kupert langs den østlige grensen. Klimaet er subtropisk med en gjennomsnittstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte, regnskurer kan forekomme mellom november og februar. Man kan ikke forvente å få se dyrene på bestilling, men sannsynligheten for å møte de aller største som elefant, giraff, flodhest, største antiloper og løve er stor. Den sjenerte og godt kamuflerte leoparden er en stor bonus. Fuglelivet fascinerer med sitt mangfold, og vi ser mange merkelige og eksotiske arter.

Hvis ikke været stopper oss, spiser vi middag utendørs under en stjerneklar himmel og fordøyer alle inntrykk vi har blitt eksponert for i løpet av dagen.

Dag 5. En natt i kongeriket Swaziland
Reisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede på formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Swaziland. Dette lille selvstendige kongeriket byr på et frodig og grønt landskap med mange småbruk, men også store industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og betydelige mineraltilganger, som også står for den viktigste eksporten. Flere interessante stopp gjøres i løpet av dagen, ett av dem på et glassverk. Swaziland ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som vender ned i sørøstlig retning i et betydelige flatere landskap. Hotellet byr på en deilig og rolig ettermiddag.

På kvelden bys det på en velsmakende middag.

Dag 6. Zulufolkets land
Vi reiser gjennom et vidåpent og vakkert afrikansk landskap med Lebombofjellene i øst som danner grense mot nabolandet Mosambik. Etter grensekontrollen er vi tilbake i Sør-Afrika og provinsen KwaZulu-Natal, som er zulufolkets bosted. Her bor også størsteparten av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette skoger av eukalyptustrær. Målet for dagen – og de to kommende overnattinger – er Mkuze private naturreservat ved Ghost Mountain og innsjøen Jozini. Før vi forlater dette lille afrikanske kongedømme, gjør vi et interessant stopp på en stearinfabrikk.

Ettermiddagen er ledig for hvile, men like før ettermiddag går over til kveld gjør vi en båttur i solnedgangen på jozini innsjøen.

På kvelden får vi servert middag på lodgen.

Dag 7. Safari i Hluhluwe-Umfolozi
I dag venter en spennende safariutflukt i det som kanskje er den vakreste nasjonalparken i Sør-Afrika, Hluhluwe-Umfolosi. Parken er den første proklamerte naturreservatet i Afrika. Med 960 km² kupert landskap er parken kjent for sitt rike dyreliv. Nasjonalparken er den eneste statlige parken i KwaZulu-Natal som har «de fem store»: elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Takket være store innsatser har parken verdens største antall hvite neshorn. I tillegg til «the big five» finnes en mengde andre pattedyrarter, ulike antiloper, vortesvin, flodhester, reptiler og over 340 fuglearter. Det er også den plassen i verden man lettest kan se den sjeldne nyalaantilopen.

Før videre reise til Durban får vi smake en typisk braai lunsj. Vi bor en natt i Umhlanga som ligger nord for Durban.

Dag 8. Innenriksfly til Port Elizabeth
Tidlig avreise med innenriksfly Port Elisabeth. Framme i PE, som sør-afrikanerne selv kaller byen, venter buss for en kortere bytur og transport til hotellet. Kvelden ledig for hvile og egen tid.

Dag 9. Tsitsikamma
Vi reiser vestover langs naturskjønne Garden Route som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamma National Park, som er kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Om været tillater det gis det mulighet for et bad i Det indiske hav.

Langs kysten ligger flere meget populære feriesteder. Et av dem, Plettenberg eller rett og slett Plett, hvis spektakulære vakre omgivelser og naturskjønne strender lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning.

I løpet av ettermiddagen kommer vi fram til Knysna, som uttales ”Najsna”. Her finnes et livlig Waterfront, og byen er veldig hyggelig å spasere rundt i. Kvelden ledig for egne aktiviteter.

Dag 10. Featherbed naturreservat
I Knysna har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned, og atmosfæren er sjarmerende og litt bohemsk. Byen ligger ved en unikt beskyttet havsbukt med en trang passasje ut mot havet. Forutsetningene for å dyrke østers her er perfekte. Sør-Afrikas mest kjente østers kommer også fra her. Hvert år i slutten av juni holdes en populær østersfestival.

I dag tar vi båt over Knysna Lagoon til Featherbed Nature Reserve, som er et 150 hektar stort privat naturreservat som vender direkte ut mot havet. På andre siden av lagunen fortsetter vi til Knysna Western Head, der vi innleder en 2,2 kilometer lang, lettere spasertur i det vakre og spennende unike kystlandskapet, og får interessant informasjon om ekologien.

Etter denne turen kommer det til å smake utmerket med lunsj som serveres utendørs under milkwood-trærnes tette kroner. Utflukten tar cirka 4 timer og deretter tar vi oss tilbake med båt. Kvelden er ledig for egne aktiviteter i Knysna.

Dag 11. Historiske byer blant dyrket mark
Vi forlater kysten og reiser videre vestover. Vårt mål er vinlandet og dens hovedstad Stellenbosch. Landskapet vi ferdes gjennom forandres stadig, med vekslende utsikter av fjell og fruktbare hvetefelt. I løpet av dagen passerer vi noen noen av landets eldste byer; Albertina, Heidelberg och Swellendam. Her kan man med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede blå paradistranen, Sør-Afrikas nasjonalfugl.

Ved lunsjtid har vi kommet til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam. Her blir vi værende for lunsj. Snart overgår hvetefeltene til vekselvis vinranker i rette ledd og fruktavlinger med fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas velkjente vindistrikt, og ferdes gjennom et vakkert kulturlandskap. Sent på ettermiddagen ankommer vi til vårt hotell sentralt beliggende i Stellenbosch, som ikke bare produserer vin men er også et matmekka med noen av landets beste restauranter.

Kvelden fri for egne aktiviteter.

Dag 12. Spasertur i byen og vinkultur
Stellenboschs historie går tilbake til 1679, da guvenør Simon van der Stel forstod at området var ideelt for jordbruk. Han øremerket den den fruktbare dalen, og kalte den for ”van der Stels bush.” Sammen med Constania var Stellenbosch en av de tidligste vinregionene i landet, og den produserer den dag i dag et enormt utvalg av fine viner.

Vi starter dagen med en historisk spasertur som tar oss til flere vel bevarte gamle bygninger, noen så langt tilbake som tidlig 1700 tallet. Stellenbosch historiske museum er inkludert.

Etterpå drar vi med buss til vingården Backsberg, kjent for sine kvalitetsviner. Her blir det ikke bare informasjon og historie, men også en skikkelig vinsmaking og nydelig lunsj.

Det var for cirka 300 år siden som europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, startet med å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. Her startet man antakelig å dyrke vin lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinranken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren. Men den virkelige produksjonen satte fart med ankomsten av de franske hugenottene i perioden 1660–1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for dyrking av vin, ganske likt Middelhavsregionens med varm og tørr sommer og sval til kjølig vinter. For tiden finnes det fire offisielle vinregioner; Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende cirka tretti vindistriktene ligger de fleste i disse regionene, men noen få i andre områder. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl.

Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 13. West Coast och og Cape Town
Våren har kommet til Western Cape. Det har vi ikke gått glipp av. I dag skal vi ta en uforglemmelig utflukt til West Coast National Park, som ligger omtrent en times reise fra Stellenbosch, med den unike Langebaan-lagunen på den ene siden og Atlanterhavet på den andre. I august måned er nasjonalparken og dens omgivelser et av de beste områdene for å se vårblomster. Hvis det har regnet nok i vintermånedene juni og juli, dukker det opp et blomsterfyrverkeri. Det er også flere større pattedyr her, for exempel verdens største antilope, eland eller elg antilope, som kan veie over et tonn.

I det fjerne ser vi Table Mountain. Her ligger Sør-Afrikas vakreste by, Cape Town, ved foten av dette berømte landemerket, som på majestetisk vis rammer inn byen med Atlanterhavet i vest og Det indiske hav i øst. Vi skal bo her de neste tre nettene.

Fra midten av 1600-tallet og trehundre år frem i tid var dette en meget betydningsfull havneby langs sjøfartsleden mellom Europa og Det fjerne østen. Vi starter med en bytur som tar oss til Kapmalajkvartalene, Bo Kaap, og hvis været tillater det tar vi linbanen opp til Taffelfjellet som ligger drøye 1000 meter over havet med en fortryllende utsikt over Cape Town.

Dag 14. Pingviner og gode håp
Heldagsutflukt til odden Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat cirka syv mil fra Cape Town. Her finnes en fascinerende flora av lokale vekster, blant annet pelargonia og protea som lever langs de trefrie fjellskråningene. Ved Boulders Beach har vi sjansen til å hilse på en koloni med glassøyepingviner. På kvelden nyter vi en herlig avskjedsmiddag som inneholder lokal underholdning.

Dag 15. Bo Kaap och Table Mountain
Bytur till Bo Kaap og Table Mountain om morgenen. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter. Robben Island, fengselsøya der Nelson Mandela satt fengslet i mange år kan besøkes. Se under «Mer om reisen» hvordan man enklest kan bestille billetter dit.

Dag 16. Avreise til Skandinavia
Ledig frem til avreise til flyplassen for hjemreise.

Dag 17. Hjemkomst
Hjemkomst til Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 4 lunsjer
• 5 middager 

• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst til Johannesburg. Transfer og bytur i Johannesburg. Bussreise 37 km. Velkomstdrink inkludert. En overnatting på hotell i Sandton.

Dag 3
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Ca 511 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på lodge i Hazyview

Dag 4
Heldagssafari i Krugerparken. Frokost og middag inkludert.

Dag 5
Hazyview – Mbabane, Swaziland. Buss 254 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Mbabane, Swaziland.

Dag 6
Mbabane – Mkhuze. Utflukt til Lebombofjellene. Buss 226 km. Solnedgangstur med båt på Jozinisjøen. Frokost og middag inkludert.

Dag 7
Safari i Hluhluwe-Umfolosi nasjonalpark. Videre til Umhlanga. Buss 310 km. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 8
Umhlanga – Port Elizabeth – Cape St Francis. Flyreise. Frokost inkludert. En overnatting på hotell i Port Elizabeth.

Dag 9
Cape St Francis – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 270 km. Frokost inkludert. To overnattinger på hotell i Knysna.

Dag 10
Utflukt til Knysna og Featherbeds Naturreservat. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 11
Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Stellenbosch.

Dag 12
Bytur i Stellenbosch og vingårdsbesøk med vinsmaking og lunsj. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 13
Stellenbosch – West Coast National Park – Cape Town. Buss 260 km. Frokost inkludert. Tre overnattinger på hotell i Cape Town.

Dag 14
Utflukt til odden Kapp det gode håp. Ca. 130 km. Besøk i nasjonalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Frokost og avskjedsmiddag med show er inkludert.

Dag 15
Bytur med Bo Kaap og Taffelfjellet. Resten av dagen og kvelden fri for egen disposisjon. Frokost er inkludert.

Dag 16
Ledig tid frem til avreisen til flyplassen for hjemreise. Frokost er inkludert.

Dag 17
Hjemkomst til Skandinavia.

Sør-Afrika

Innbyggere 56 millioner
Flateinnhold 1 221 037 km²
Valuta Rand
Religion Kristendom (ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner), relativt store grupper av hinduer, muslimer og jøder
Språk
Elleve språk med offisiell status: engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Sør-Afrika t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.

Flytidene kan variere avhengig av avreisedatoen. Dette gjelder også innenlandsruten Durban/Port Elizabeth.


Vårtur 27. august 2023
I august og begynnelsen av september oppstår den store våroppblomstringen i det sørlige og sørvestlige Sør-Afrika. Vi har valgt en avreise i denne perioden med besøk på Vestkystens nasjonalpark dag 13 hvor vi har en stor sjanse til å se denne flotte blomsterfestivalen i naturen. Dag 15 gjør vi byturbesøket og Table Mountain om morgenen.

Ellers er programmet identisk med de andre avgangene.

Valuta
Sørafrikanske rand (ZAR).
De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks
Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler i stedet at du beregner 1200 ZAR per person til sjåfører og lokalguider. For å gjøre dette så enkelt og smidig som mulig betales dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Klima og bekledning
I et så vidstrakt land finnes det mange klimasoner. På den sydlige halvkule er årstidene omvendt. Vår i september–oktober, sommer i desember–mars, høst i april–mai og vinter juni–august.

Sommermånedene (desember til mars) er varme og nedbørsrike. Vinteren (juni til august) byr på solfylte, klare dager da temperaturen på innlandets høyplatå kan synke ned mot frysepunktet om natten, men med solens hjelp stiger dagtemperaturen til 15–25 grader. Langs kysten mot Det indiske hav er temperaturen alltid høyere.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Behagelige, lettstelte fritidsklær i bomull passer bra på dagsturene. En jakke og en varm genser er nødvendig i forbindelse med kalde morgener/kvelder.

Atmosfæren på de hotellene vi benytter er relativt uformell. Vi anbefaler praktiske sko med lav hæl for spaserturer i byer og i naturen. Solhatt, solbriller, kikkert for safariturene samt kamera, ekstra minnekort. Glem heller ikke laderen.

Glem heller ikke badetøy, de fleste hoteller har basseng. Lett regntøy/paraply kan også komme til nytte.


For øvrig

Kontakt lege eller vaksinasjonskontor for informasjon om vaksiner.

Vær oppmerksom på
For de som er interesserte av å se Robben Island på sin fridag i Cape Town, Dag 15, er det nå enkelt å bestille og kjøpe billetter via musèets hjemmeside, noe vi sterkt anbefaler, da det ofte blir fullbooket og kan vært kostbart og vanskelig å få kjøpt på plass. Se museets hjemmeside: http://www.robben-island.org.za.

Hotell/overnatting

Kommentarer


Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
29.10.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Addis Ababa
2023-10-29
18:45
2023-10-30
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2023-10-30
08:40
2023-10-30
13:05
Ethiopian, 809
Addis Ababa
Oslo
2023-11-13
23:40
2023-11-14
07:45
Ethiopian, 714
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2023-11-13
14:35
2023-11-13
22:00
Ethiopian, 846
17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 51 190 NOK Forespørsel
21.12.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Addis Ababa
2023-12-21
18:45
2023-12-22
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2023-12-22
08:40
2023-12-22
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-01-05
14:35
2024-01-05
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Oslo
2024-01-05
23:40
2024-01-06
07:45
Ethiopian, 714
17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 66 250 NOK 4 plasser igjen Bestill
14.01.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Addis Ababa
2024-01-14
18:45
2024-01-15
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-01-15
08:40
2024-01-15
13:05
Ethiopian, 809
Addis Ababa
Oslo
2024-01-29
23:40
2024-01-30
07:45
Ethiopian, 714
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-01-29
14:35
2024-01-29
22:00
Ethiopian, 846
17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 55 550 NOK 4 plasser igjen Bestill
25.02.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 60 890 NOK 6 plasser igjen Bestill
10.03.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 56 850 NOK 4 plasser igjen Bestill
11.07.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 56 850 NOK 1 plass igjen Bestill
22.08.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 58 990 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.10.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 57 090 NOK 6 plasser igjen Bestill
17.10.2024 17 dager Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp Oslo 57 250 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.