Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp

Velkommen til Sør-Afrika. I løpet av to uker får du oppleve dette kontrastrike landets største severdigheter: blant annet Krügerparken, Garden Route, vindistriktene og Cape Town og mye mye mer. 

Denne innholdsrike rundreisen i Sør-Afrika gir deg dette konstrastrike landets største severdigheter. Du starter i Johannesburg med et besøk i Soweto, passerer majestetiske Blyde River Canyon og står øye til øye med viltlivet i Krügerparken. Ferden langs naturskjønne Garden Route med hval- og delfinsafari tar deg til Cape Town, der rundreisen avsluttes med en utflukt til Sør-Afrikas mest fornemme vindistrikt, Paarl og Stellenbosch.

Reisefakta

Land: Sør-Afrika

Reiselengde: 17 dager

Størrelse på gruppen: 20-29 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Soweto
 • Big Five i Krugerparken
 • Kongeriket Swaziland
 • Hval- og delfinsafari og vinsmaking
 • Cape Town og Kapp det gode håp

Dagsprogram
2017-2018

Dag 1 – Avreise

Avreise fra Norge på ettermiddagen med rutefly.

Dag 2 – Ankomst og utflukt til Soweto

Flyet lander i Johannesburg på formiddagen. Her skal vi bo en natt i den fasjonable forstaden Sandton. Etter ankomst blir du møtt av TEMAs reiseleder som tar deg direkte på reisens første utflukt til Soweto. Her får du en orientering i det moderne Sør-Afrikas historie, der Soweto spilte en sentral rolle og var et viktig sentrum for motstanden mot apartheidregimet. Selv om bydelen til dels er fattig, er det ikke noe slumområde, for her bor det mennesker fra de aller fleste sosiale grupperinger. Etter  en felles lunsj på en lokal restaurant reiser vi tilbake til Johannesburg og Sandton.Resten av dagen er fri til hvile og egne aktiviteter.

Dag 3 – Blyde River Canyon

Etter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordsøstlig retning til Mpumalanga. I dag kommer til å gjøre deg kjent med  et av Sør-Afrikas mektigste naturseverdigheter, Blyde River Canyon. Dette er en majestetisk ravine med nesten kilometerhøye fjellvegger, og Bourk's Luck Pothole med sine enorme eroderte "gryter" og flere fossefall.Sent på ettermiddagen kommer vi frem til det vakre og idylliske Hazyview som er et lite jordbrukssamfunn som først og fremst er kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview stammer fra den varmedisen som legger seg over det lille samfunnet på varme sommerdager. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park har ført til utbygging av trivelige hoteller og mulighet til friluftsaktiviteter som blant annet golf. Her overnatter vi en natt.

Dag 4 – Kruger National Park

Det vernede området i østre Mpumalanga omfatter sammenlagt en yte som er like stor som Buskerud, Østfold og Vestfold tilsammen. Landskapet veksler mellom åpne savanner og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken, er av Afrikas mest kjente og velholdte nasjonalparker, kan lett konkurrer med de store reservatene i Øst-Afrika. Det ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodille River i sør og Limpopo RIver i nord, er 60 meter bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km2. I dette enorme viltreservatet fommes det i dag minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 plantearter og 147 pattedyrarter registrerte. I løpet av to dager vil vi få en uforglemmelig opplevelse av afrikansk natur og dyreliv.Vi forlater Hazyview i løpet av formiddagen og kjører til Krugerparken med buss. Ferden går sørover gjennom den afrikanske villmarken til lodgen ved Krugerparkens sørlige bredder. Herfra har du utsikt over elven der enorme krokodiller ligger og døser i den varme solen.

Dag 5 – Safari i Krugerparken

Vi vier hele dagen til Krugerparken og utforsker deler av denne enorme nasjonalparken i åpne terrengkjøretøy. Sjanse for å se "de fem store", det vil si løve, leopard, elefant, bøffel og neshorn.Den beste måten å søke etter dyr på er først å lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Krugerparken kan deles inn i 16 økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 m, mest kupert langs den østre grensen.Klimaet er subtropisk med en middeltemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte regnskurer kan forekomme mellom november og februar.Det er ingen selvfølge at du får se dyrene på bestilling. Sannsynligheten for å møte de største som elefant, giraff, flodhest, de store antilopene og løve er stor. Den sky og velkamuflerte leoparden er mer usikkert. Fuglelivet fascinerer med sin mangfoldighet og mange ulike eksotiske arter.

Dag 6 – En natt i kongeriket Swaziland 

Reisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede i løpet av formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Swaziland. Her må du ha passet tilgjengelig. Det lille, selvstendige kongeriket byr på et fruktbart landskap med mange småbruk, men også store, industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og store mineralforekomster som utgjør den viktigste eksporten. Vi stopper flere ganger i løpet av dagen, der vi blant annet besøker et glassverk. Swaziland ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som jevnes ut i sørøstlig retning til et betydelig flatere landskap.Vi tilbringer en rolig ettermiddag på hotellet.Om kvelden serveres det en velsmakende middag.

Dag 7 – Zuluer og St. Lucia

Tidlig på morgenen reiser vi sørover mot Sør-Afrika og provinsen Kwazulu-Natal, som er zuluenes hjemsted. Her bor også størstedelen av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette eukalyptusskoger. Dagens mål er St. Lucia der Afrikas største elvedelta, iSimangaliso Wetlands, ligger. Det har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden slutten av 90-tallet. Området er unikt på flere måter, blant annet fordi det består av en rekke ulike økosystemer av sumper, innsjøer og strender. Her er også den største bestanden av krokodiller og flodhester i hele landet. St. Lucia er også et lite feriested som lokker lokal turisme med vannsport og fiske. Her skal vi bo i to netter og denne kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 8 – Safariutflukt med Cape Vidal

I dag venter en spennende safariutflukt i dette fascinerende naturområdet som består av fem ulike økosystemer som henger sammen og utgjør et unikt landskap på 3 320 km2 med tre større sjøsystem. I løpet av utflukten, som vi gjør i åpne safarikjøretøy, får vi et bra bilde av Nasjonalparken og forhåpentligvis også oppleve magien med denne unike villmarken som byr på sterke kontraster og stor skjønnhet. 

Tilbake på hotellet blir det blir det sørafrikansk barbeque, spkalt brai. Senere på kvelden byr vi på et spennende møte med en zuludansegruppe som viser oss noen av sine tradisjonelle krigsdanser. Deretter er kvelden fri for egne aktiviteter. 

OBS, dagens program tilpasses etter vær og vind og kan komme til å endres. Flere likeverdige alternative aktiviteter kan forekomme. 


Dag 9 – Durban og Port Elizabeth

Etter frokost fortsetter vi sørover til Sør-Afrikas tredje største by og en av Øst-Afrikas største havner, Durban. Det er en annerledes storby med et sterkt innslag av indiske etterkommere. Vi kjører en panoramatur gjennom Durban, som fikk en ordentlig ansiktsløftning i forbindelse med fotball-VM. Besøket avsluttes med lunsj. Vi fortsetter vi til den nye flyplassen for en kort flyreise (ca en time) til Port Elizabeth. Her overnatter vi.

Dag 10 – Tsitsikamma, og lekre bløtdyr

Etter en kort byrundtur i Port Elizabeth, reiser vi vestover langs vakre "Garden Route" som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamme National Park, kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Dersom været tillater det vil det bli muligheter for et bad i Det indiske hav. 

Langs kysten ligger det flere svært populære feriemål. Et av dem, Plettenberg, eller Plett som det også kalles, med sine spektakulært vakre omgivelser og vakre strender lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning. 

Litt lenger vest ligger Knysna der vi skal bo i to netter. Her har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned og atmosfæren er sjarmerende og avslappet. Knysna ligger i en unikt beskyttet bukt, med en smal passasje ut mot havet. Her er det perfekte forhold for å dyrke østers og Sør-Afrikas mest kjente østers kommer herfra. 

Kvelden er fri til egne streiftog og aktiviteter. Byen er full av spennende små boder, butikker og restauranter, og liker du østers må du passe på å nyte dem her, for de kan knapt bli bedre. 


Dag 11 – Hval- og delfinsafari

Vi legger om programmet denne dagen på grunn av skogbrannene som herjet i traktene i 2017. I stedet for å besøke naturreservatet Featherbed, som er stengt på ubestemt tid, gjør vi en spennende hval- og delfinsafari fra Plettenberg. Se informasjon under Mer om reisen. 

Etter frokost reiser vi til sjarmerende Plett, som sammen med Knysna er en av Sør-Afrikas mest elegante badesteder. 

Vårt marine eventyr starter fra Central Beach. Under båtutflukten er sjansene store for å se Tumlere som ofte viser seg i store livfulle grupper, med litt flaks kan vi også få seden skye pukkeldelfinen. Fra januar til mai også vanlig delfin. Her finnes også flere hvalarter avhengig av årstid: Sørkaper, Knølhval (fra juni til desember), Brydehval (året rundt). Pelsselene som lever langs Sør-Afrikas sydkyst finnes også her, noe som innebærer at det lurer en og annen Hvithai i vannet. 

Vi følger naturreservatet Robbergs vakre kystlinje før vi vender tilbake til Central Beach. Før lunsj rekker vi også en liten byrundtur i Plettenberg. Tilbake i Knysna er kvelden fri for egne aktiviteter. 

Dag 12 – Historiske byer og vingårder

Ca. 1 time fra Knysna ligger Mossel Bay. Det var hit portugiseren Bartolomeu Dias ankom 3. februar 1488. Da hadde han rundet både Kapp det gode håp og Afrikas sydligste odde Cape Agulhas som første europeer noensinne. Landskapet vi kjører gjennom er variert, og skifter fra fjell til frodige hveteåkre. Her kan vi med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede paradistranen, som er Sør-Afrikas nasjonalfugl. Ved lunsjtid kommer vi til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam, og vi gjør et stopp her for å spise lunsj. Snart går hveteåkrene over til vinranker og fruktplantasjer med fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas berømte vindistrikt og kjører gjennom et vakkert kulturlandskap. Sent på ettermiddagen ankommer vi hotellet vårt i Franschhoek, som ligger vakkert til i en dal mellom høye fjelltopper omgitt av vingårder. Mange mener at det er den vakreste vindalen i verden. Det kan så være, men konkurransen er hard, selv fra nærliggende vindaler. 

Franschhoek produserer ikke bare noen av Sør-Afrikas beste viner, det er også et mat- og vinmekka med noen av landets beste restauranter med internasjonale mesterkokker på kjøkkenet. Det var for ca. 300 år siden at europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, begynte å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. De begynte antakelig å dyrke vin her lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinstokken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren, men den store produksjonen skjøt fart ved ankomsten av de franske hugenottene i 1660–1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for vindyrking, med varme og tørre somre og svale, kjølige og ganske regnfulle vintre. I dag finnes det fire offisielle vinregioner her: Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende ca. 30 vindistriktene ligger de fleste i disse regionene, men noen få i andre området. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 13 – Fra Franschhoek til Cape Town

Etter at vi har sjekket ut fra hotellet innleder vi dagen med en liten byrundtur i Franschhoek, som er en av Sør-Afrikas mest sjarmerende. Vi rekker Hugenottmuseet og litt tid på egen hånd før vi fortsetter til en kjent vingård for å smake på noen viner. Her nyter vi også en velsmakende lunsj før reisen fortsetter til vår sluttdestinasjon Cape Town, "The Mother City". Cape Town med omegn har et behagelig klima hele året. Fra midten av 1600-tallet og i de følgende tre hundre årene var dette en meget viktig havneby på sjøreisen mellom Europa og Fjerne Østen. Byens mest kjente landemerke er Table Mountain. Det går en taubane opp til toppen, og på klare dager kan man nyte en fantastisk utsikt. I løpet av disse dagene tar vi en bytur i Cape Town med Table Mountain, men med forbehold om vær og vind.

Dag 14 – Pingviner og Kapp det gode håp

Heldagsutflukt til Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat omtrent syv mil fra Cape Town. Her finnes det en imponerende flora av nasjonale planter, blant annet pelargonia og protea, langs de treløse fjellsidene. Ved Boulders Beach får du sjansen til å hilse på kolonien med brillepingviner. På kvelden går vi på lokal underholdning og nyter en god avskjedsmiddag.

Dag 15 – Fridag i Cape Town

Fridag til egne aktiviteter. Du kan blant annet besøke Robben Island, fenselsøya der Mandela satt fengslet i mange år. Se mer under "Mer om reisen" hvordan du bestiller billetter.

Dag 16 – Avreise 

Dagen er fri frem til avreisen til flyplassen og hjemreise.

Dag 17 – Hjemkomst

Ankomst Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Sør-Afrika
• Samtlige overnattinger
• 16 frokoster
• 6 lunsjer
• 6 middager (inkl flymat)
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst Johannesburg. Transport og utflukt til Soweto. Buss 50 km. Frokost på flyet samt lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Sandton.

Dag 3
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. 550 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Hazyview.

Dag 4
Hazyview – Kruger National Park – Malelane. 220 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på lodge i Malelane.

Dag 5
Heldag i Krügerparken. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6
Malelane – Ezulwini, Swaziland. Ca. 160 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i Ezulwini.

Dag 7
Ezulwini – St. Lucia. Ca. 370 km. Frokost er inkludert. To overnattinger på lodge i St. Lucia.

Dag 8
Utflukt med safari til Cape Vidal. Zuludans. Frokost og grillunsj er inkludert.

Dag 9
St Lucia – Durban – Port Elizabeth. 275 km. En kortere byrundtur i Durban. Transfer og innenriksfly til Port Elizabeth. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Port Elizabeth.

Dag 10
Port Elizabeth – Tsitsikamma – Knysna. Bussreise 270 km. Kortere byrundtur i Port Elizabeth. Besøk i Tsitsikamma. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell i Knysna.

Dag 11
Utflukt til Plettenberg. Hval- og delfinsafari. 70 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12
Knysna – Swellendam – Franschhoek. Buss 450 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Franschhoek.

Dag 13
Franschhoek – Cape Town, 95 km. Byrundtur med Hugenottmuseet. Vinsmaking og lunsj på vingård. Kortere byrundtur i Cape Town. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell sentralt i Cape Town.

Dag 14
Utflukt til Kapp det gode håp, 130 km. Besøk i nasjonalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Frokost og avskjedsmiddag med show er inkludert.

Dag 15
Cape Town. Fridag til egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 16
Dagen fri frem til avreisen til flyplassen. Frokost er inkludert.

Dag 17
Ankomst til Norge.

Sør-Afrika

Innbyggere 47 600 000 Flateinnhold 1 221 037 km² Valuta Rand Religion Kristendom (ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner), relativt store grupper av hinduer, muslimer og jøder Språk Elleve språk med offisiell status: engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Dagsprogram
Sommer 2018

Dag 1 – Avreise til Sør-Afrika

Avreise på ettermiddagen fra Norge med rutefly.

Dag 2 – Ankomst og utflukt til Soweto 

Ankomst til Johannesburg på formiddagen. Her bor vi en natt i den fasjonable forstaden Sandton. Etter ankomst blir du møtt av TEMAs reiseleder som tar deg rett på reisens første utflukt til Soweto. Her får du en orientering i det moderne Sør-Afrikas historie, der Soweto spilte en betydningsfull rolle og var et viktig sentrum for motstanden mot apartheidregimet. Selv om Soweto delvis er fattig er det ikke noe slumområde, men her bor mennesker i alle tenkelige sosiale grupperinger. Etter en felles lunsj reiser vi tilbake til Johannesburg og Sandton. Resten av dagen er fri for å slappe av eller gjøre egne aktiviteter.

Dag 3 – Blyde River Canyon 

Etter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag vil du bli kjent med et av Sør-Afrikas mektigste naturscenarioer, Blyde River Canyon. Det er en majestetisk ravine med nesten kilometerhøye fjellvegger. Her ligger også Bourke's Potholes med sine enorme eroderte «gryter» og flere fossefall. Sent på ettermiddagen kommer vi til det vakre og idylliske Hazyview som er et lite jordbrukssamfunn, som først og fremst er kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview henspiller til den varmedisen som i løpet av sommerens heteste dager ofte sveiper inn i det lille samfunnet. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har fremmet tilkomsten av koselige hoteller og muligheter for deilige fritidsaktiviteter, som for eksempel golf. Her overnatter vi en natt. 

Dag 4 – Kruger National Park 

De vernede områdene i østre Mpumalanga omfatter sammenlagt et areal som er like stort som Buskerud, Østfold og Vestfold til sammen. Landskapet skifter mellom åpen savanne og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken, en av Afrikas mest kjente og velholdte nasjonalparker, kan måle seg med de store reservatene i Øst-Afrika. Den ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodille River i sør og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km². I dette enorme viltreservatet finnes det i dag minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 vekstarter og 147 pattedyrarter registrert. I løpet av to dager vil du få en uforglemmelig opplevelse av afrikansk natur og dyreliv. Vi forlater Hazyview i løpet av formiddagen og reiser inn i Krugerparken med buss. Ferden går sørover gjennom den afrikanske villmarken til lodgen ved Krugerparkens sørlige grense. Herifra har du utsikt over elven, der enorme krokodiller ligger og døser i den hete solen. 

Dag 5 – Safari i Krugerparken 

Hele dagen vies til Krugerparken. I åpne terrengkjøretøy utforsker vi deler av denne enorme nasjonalparken. Sjansen for å se «The Big Five» er til stede, det vil si løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Den beste måten å søke etter dyr på er å først lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Man bruker å dele inn Krugerparken i 16 forskjellige såkalte økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 meter, mest kupert langs den østlige grensen. Klimaet er subtropisk med en gjennomsnittstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte regnskurer og torden kan forekomme mellom november og februar. Det er dog ikke en selvfølge at du får se dyrene som bestilt. Sannsynligheten for å møte de aller største som elefant, sjiraff, flodhest, de større antilopene og løve er stor. Den skye og velkamuflerte leoparden er som å trekke vinnerloddet. Fuglelivet fascinerer med sitt mangfold og du ser mange merkelige og eksotiske arter. 

Dag 6 – En natt i kongeriket Swaziland 

Reisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede på formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Swaziland. Dette lille selvstendige kongeriket byr på et frodig og grønt landskap med mange småbruk, men også store industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og betydelige mineraltilganger, som også står for den viktigste eksporten. Flere interessante stopp gjøres i løpet av dagen, blant annet besøker vi et glassverk. Swaziland ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som slutter ned i sørøstlig retning i et betydelige flatere landskap. Hotellet byr på en deilig og rolig ettermiddag. 

På kvelden bys det på en velsmakende middag. 


Dag 7 – Zulus og St Lucia 

Tidlig på morgenen går reisen videre sørover mot Sør-Afrika og provinsen KwaZulu-Natal som er zulufolkets hjemsted. Her bor også størsteparten av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette skoger av eukalyptustrær. Målet for dagen er St. Lucia, der Afrikas største elvedelta, iSiminagaliso Wetland Park, ligger. Helt siden slutten på 90-tallet har det vært å finne på Unescos verdensarvliste. Området er unikt på mangeulike måter, blant annet for at det inneholder fem forskjellige økosystemer med myr, sjøer og strender. Her finnes finner man størstedelen av landets krokodiller og flodhester. St Lucia er også et lite feriested som lokker lokal turisme med vannsport og fiske. Her blir vi værende i to netter. Kvelden er fri for egne aktiviteter. 

Dag 8 – Safariutflukt med Cape Vida 

I dag venter en spennende safariutflukt i dette fascinerende naturområdet som består av fem forskjellige økosystemer som henger sammen innbyrdes og som i sin tur utgjør et unikt landskap på 3 320 km2 med tre større sjøsystemer. Under utflukten som vi gjør i åpne safarikjøretøy, får vi et bra bilde av nasjonalparken og forhåpentligvis også oppleve magien med denne unike villmarken som byr på sterke kontraster og stor skjønnhet. 

Tilbake på hotellet blir det sørafrikansk barbecue, såkalt brai. Senere på kvelden byr vi på et spennende møte med en zuludansegruppe som viser oss noen av sine tradisjonelle krigsdanser. Deretter er kvelden fri for egne aktiviteter.

OBS! Dagens program tilpasses etter vær og vind, og kan komme til å endre. Flere likeverdige alternative aktiviteter kan forekomme.

Dag 9 – Durban og Port Elizabeth 

Etter frokost fortsetter vi reisen sørover til Sør-Afrikas tredje største by og en av Afrikas største havner, Durban. Det er en annerledes storby med et sterkt innslag av indisk befolkning. Vi kjører en panoramatur gjennom Durban, som fikk en ordentlig ansiktsløftning i forbindelse med Fotball-VM. Besøket avsluttes med lunsj. Vi fortsetter til den nye flyplassen for en kortere flyreise (ca. en time) til Port Elisabeth. Der overnatter vi.

Dag 10 – Tsitsikamma og lekre mollusker 

Etter en kort byrundtur i Port Elisabeth, reiser vi vestover langs naturskjønne Garden Route som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamma National Park, som er kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Om været tillater det gis det mulighet for et bad i Det indiske hav.

Langs kysten ligger flere meget populære feriesteder. Et av dem, Plettenberg eller rett og slett Plett, hvis spektakulære vakre omgivelser og naturskjønne strender lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning. Litt lengre vestover ligger Knysna, der vi blir værende i to netter. Her har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned og atmosfæren er avslappet, sjarmerende og litt bohemsk. Knysna ligger ved en unikt beskyttet havbukt, med en trang passasje ut mot havet. Forutsetningene for å dyrke østers her er perfekte. Sør-Afrikas mest kjente østers kommer også herifra. Kvelden er fri for egne streiftog og aktiviteter. Byen er full av spennende små boder, butikker og restauranter, og liker du østers, må du virkelig passe på å nyte dette her, for de kan knapt bli noe bedre.

Dag 11 – Hval- og delfinsafari  

Vi legger om programmet denne dagen på grunn av de skogbrannene som herjet i traktene i løpet av 2017. I stedet for å besøke naturreservatet Featherbed, som er stengt på ubestemt tid, gjør vi en spennende hval- og delfinsafari fra Plettenberg. Se informasjon under «Mer om reisen»! Etter frokost reiser vi til sjarmerende Plett, som sammen med Knysna er en av Sør-Afrikas elegante badesteder. Vårt marine eventyr starter fra Central Beach. I løpet av båtutflukten er sjansene store for å se Tumlere som ofte viser seg i store livlige flokker, med litt flaks kanskje også den skye pukkeldelfinen. Fra januar til mai også vanlige delfiner. Her finner man også flere hvalarter avhengig av årstiden: Sørkaper, Knølhval (fra juni til desember) og Brydehval (året rundt). Pelsselene som lever langs Sør-Afrikas sydkyst finner også her, noe som innebærer at det lurer en og annen hvithai i kulissene. Vi følger naturreservatet Robbergs vakre kystlinje før vi vender tilbake til Central Beach.  

Før lunsj rekker vi en liten byrundtur i Plettenberg. Tilbake i Knysna er kvelden fri for egne aktiviteter.

Dag 12 – Historiske byer og vingårder 

Cirka en time fra Knysna passerer vi Mossel Bay. Hit ankom portugiseren Bartolomeu Dias den 3. februar 1488. Da hadde han rundet både Kapp det gode håp-odden og Afrikas sørlige odde Cape Agulhas som første europeer noensinne.  

Landskapet vi ferdes gjennom forandres stadig i vekslende utsikter av fjell og fruktbare hvetefelt. Her kan man med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede blå paradistranen, Sør-Afrikas nasjonalfugl.  

Ved lunsjtid har vi kommet til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam. Her blir vi værende for lunsj. Snart overgår hvetefeltene til vekselvis vinranker i rette ledd og fruktavlinger av fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas velkjente vindistrikt og ferdes gjennom et vakkert kulturlandskap. Sent på ettermiddagen ankommer vi til vårt hotell i Franschhoek, som ligger vakkert til i en dal mellom høye fjelltopper omgitt av vinavlinger. Mange mener at det er den aller vakreste vindalen i hele verden. Det kan så være, men konkurransen er hard selv fra nærliggende vindaler. Franschhoek produserer ikke bare noen av Sør-Afrikas beste viner, det er også et virkelig matmekka, med noen av landets beste restauranter med internasjonale mesterkokker i kjøkkenet.  

Det var for cirka 300 år siden som europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, startet med å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. Her startet man antakelig å dyrke vin lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinranken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren. Men den virkelige produksjonen satte fart med ankomsten av de franske hugenottene i perioden 1660 – 1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for dyrking av vin, ganske likt Middelhavsregionens med varm og tørr sommer og sval til kjølig vinter. For tiden finnes det fire offisielle vinregioner; Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende cirka tretti vindistriktene ligger de fleste i disse rehionene, men noen få i andre områder. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl. Kvelden er fri for egne aktiviteter. 

Dag 13 – Fra Franschhoek til Cape Town 

Etter at vi har sjekket ut fra hotellet innleder vi dagen med en liten byrundtur i Franschhoek, som er en av Sør-Afrikas mest sjarmerende. Vi rekker å se Hugenottmuséet og får litt tid for streiftog på egen hånd, før vi fortsetter til en velkjent vingård for å prøve noen av deres viner. Her nyter vi også en velsmakende lunsj før reisen fortsetter til vår sluttdestinasjon Cape Town, «The Mother City». Cape Town med omegn har et meget behagelig klima året rundt. Fra midten av 1600-tallet og trehundre år frem i tid var dette en meget betydningsfull havneby langs sjøfartsleden mellom Europa og Det fjerne østen. Byens aller mest kjente landemerke er Table Mountain, til hvis topp-platå man lett kan ta seg til med taubane for å på klare dager nyte av en fantastisk utsikt. I løpet av disse dagene gjør vi en byrundtur i Cape Town med Table Mountain, med forbehold for vær og vind.

Dag 14 – Pingviner og gode håp 

Heldagsutflukt til odden Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat cirka syv mil fra Cape Town. Her finnes en fascinerende flora av lokale vekster, blant annet pelargonia og protea, langs de trefrie fjellskråningene. Ved Boulders Beach får du sjansen til å hilse på en koloni med glassøyepingviner. På kvelden går vi på lokal underholdning og nyter en herlig avskjedsmiddag.

Dag 15 – Fridag i Cape Town 

Fridag for egne aktiviteter. Robben Island, fengselsøya der Nelson Mandela satt fengslet i mange år kan besøkes. Se under «Mer om reisen» om hvordan man enklest kan bestille billetter dit. 

Dag 16 – Avreise til Norge 

Fri frem til avreisen til flyplassen for hjemreise. 

Dag 17 – Hjemkomst  

Hjemkomst til Norge.  

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Sør-Afrika
• Samtlige overnattinger
• 16 frokoster
• 6 lunsjer
• 6 middager (inkl flymat)
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Johannesburg. Transfer og utflukt til Soweto. Bussreise 50 km. Frokost på flyet og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Sandton.

Dag 3

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Ca. 550 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Hazyview.

Dag 4

Hazyview – Kruger National Park – Malelane. 220 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på lodge i Malelane.

Dag 5

Heldag i Krugerparken. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6

Malelane – Ezulwini, Swaziland. Ca. 160 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i Ezulwini.

Dag 7

Ezulwini – St Lucia. Ca. 370 km. Frokost er inkludert. To overnattinger på lodge i St Lucia.

Dag 8

Utflukt med safari til Cape Vidal. Zuludans. Frokost og grill-lunsj er inkludert.

Dag 9

St Lucia – Durban – Port Elizabeth, 275 km. Kortere byrundtur i Durban. Transfer og innenriksfly til Port Elizabeth. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Port Elizabeth.

Dag 10

Port Elizabeth – Tsitsikamma – Knysna. Bussreise 270 km. Kortere byrundtur i Port Elizabeth. Besøk i Tsitsikamma. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell i Knysna

Dag 11

Utflukt til Plettenberg. Hval- og delfinsafari. 70 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12

Knysna – Swellendam – Franschhoek. Bussreise 450 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Franschhoek.

Dag 13

Franschhoek – Cape Town, 95 km. Byrundtur med Hugenottmuseet. Vinsmaking og lunsj på vingård. Kortere byrundtur i Cape Town. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i sentrale Cape Town.

Dag 14

Utflukt til odden Kapp det gode håp. Ca. 130 km. Besøk i nasjonalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Frokost og avskjedsmiddag med show er inkludert.

Dag 15

Cape Town. Fridag for egne aktiviteter. Frokost er inkludert.

Dag 16

Fri frem til avreisen til flyplassen for hjemreise. Frokost er inkludert.

Dag 17

Hjemkomst til Norge.

Sør-Afrika

Innbyggere 47 600 000 Flateinnhold 1 221 037 km² Valuta Rand Religion Kristendom (ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner), relativt store grupper av hinduer, muslimer og jøder Språk Elleve språk med offisiell status: engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Mer om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Sør-Afrika t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.

Programendringer - alternative hoteller

Noen avreiser har alternative og likeverdige hoteller som ikke påvirker programmets innhold. Variasjoner av programmet kan forekomme dersom alternativt hotell ligger på annet sted enn det publiserte hotellet. TEMA vil informere i god tid før avreise dersom det blir endring av hotell.

Dag 8, med utflukt til Cape Vidal kan gjøre på forskjellige måter avhengig av vær og vind.

Dag 10 og 11, får nytt innhold pga. de kraftige skogbrannene tidligere i år. Besøket på dyrefarmen Tenikwa utgår, på grunn av at de ikke oppfyller de kravene vi stiller for denne type virksomheter. Vi erstatter Tenikwa (Dag 10) og utflukten til Featherbeds i Krysna (Dag 11) med en hval- og delfinsafari i Plettenberg Dag 11.

Vær oppmerksom på

For de som er interesserte av å se Robben Island på sin fridag i Cape Town, Dag 15, er det nå enkelt å bestille og kjøpe billetter via musèets hjemmeside, noe vi sterkt anbefaler, da det ofte blir fullbooket og kan vært kostbart og vanskelig å få kjøpt på plass. Se musèets hjemmeside: http://www.robben-island.org.za.

Alternative hoteller kan forekomme på noen avreiser.

Valuta

Sørafrikanske rand (ZAR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.

Les mer under Valutaveksling her.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

På denne reisen er noe driks til for eksempel bagasjebærere, sjåfører, eventuelle lokalguider og til serveringspersonalet ved felles måltider inkludert. 

Fra og med avreiser fra 18. mars 2018 er ikke driks inkludert. Driks for bagasjehåndtering og til felles måltider er inkludert, men driks til sjåfører og lokalguider er ikke inkludert. Vi anbefaler i stedet at du beregner 75 Euro per person til sjåfører og lokalguider. For å gjøre dette så enkelt og smidig som mulig betaler dere dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 

Dersom du utover dette ønsker å gi ekstra driks for å vise din takknemlighet er det naturligvis opp til deg. TEMAs reiseleder kan i slike tilfeller gi råd om hva som kan være passende beløp å gi.

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

I et så vidstrakt land finnes det mange klimasoner. På den sydlige halvkule er årstidene omvendt. Vår i september–oktober, sommer i desember–mars, høst i april–mai og vinter juni–august.

Sommermånedene (desember til mars) er varme og nedbørsrike. Vinteren (juni til august) byr på solfylte, klare dager da temperaturen på innlandets høyplatå kan synke ned mot frysepunktet om natten, men med solens hjelp stiger dagtemperaturen til 15–25 grader. Langs kysten mot Det indiske hav er temperaturen alltid høyere.

Klær og utstyr

Behagelige, lettstelte fritidsklær i bomull passer bra på dagsturene. En jakke og en varm genser er nødvendig i forbindelse med kalde morgener/kvelder. 

Atmosfæren på de hotellene vi benytter er relativt uformell. Vi anbefaler praktiske sko med lav hæl for spaserturer i byer og i naturen. Solhatt, solbriller, kikkert for safariturene samt kamera, ekstra minnekort. Glem heller ikke laderen. 

Glem heller ikke badetøy, de fleste hoteller har basseng. Lett regntøy/paraply kan også komme til nytte.

For øvrig

Kontakt lege eller vaksinasjonskontor for informasjon om vaksiner.

Hotell information

 • Antall netter: 1
 • Sted: Mantenga Falls Road, KINGDOM OF SWAZILAND
 • Mantenga Lodge
 • Antall netter: 1
 • Sted: Carnarvon Place Humerail, PORT ELIZABETH.
 • Paxton Hotel

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2018-09-16

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2018-09-16
15:05
2019-09-16
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2018-09-16
19:00
2018-09-17
07:05
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2018-09-24
17:40
2018-09-24
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2018-10-01
15:05
2018-10-01
17:00
South African, 346
Johannesburg
London
2018-10-01
20:00
2018-10-02
06:25
South African, 234
London
Oslo
2018-10-02
10:20
2018-10-02
13:30
SAS, 804
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 37285 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2018-09-30

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2018-09-30
15:05
2018-09-30
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2018-09-30
19:00
2018-10-01
07:05
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2018-10-08
17:40
2018-10-08
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2018-10-15
15:05
2018-10-15
17:00
South African, 346
Johannesburg
Frankfurt
2018-10-15
19:20
2018-10-16
06:10
South African, 260
Frankfurt
Oslo
2018-10-16
10:05
2018-10-16
12:00
Lufthansa, 860
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 36230 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2018-10-07

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2018-10-07
15:05
2018-10-07
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2018-10-07
19:00
2018-10-08
07:05
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2018-10-15
17:40
2018-10-15
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2018-10-22
11:25
2018-10-22
13:20
South African, 326
Johannesburg
London
2018-10-22
20:00
2018-10-23
06:25
South African, 234
London
Oslo
2018-10-23
10:20
2018-10-23
13:30
SAS, 804
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 37485 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2018-11-04

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2018-11-04
13:10
2018-11-04
14:35
SAS, 805
London
Johannesburg
2018-11-04
18:05
2018-11-05
07:15
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2018-11-12
17:40
2018-11-12
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2018-11-19
16:45
2018-11-19
18:40
South African, 354
Johannesburg
London
2018-11-19
21:00
2018-11-20
06:25
South African, 234
London
Oslo
2018-11-20
10:20
2018-11-20
13:30
SAS, 804
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 43600 NOK 4 plasser igjen Bestill
2019-01-13

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-01-13
15:05
2019-01-13
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-01-13
18:05
2019-01-14
07:15
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2019-01-21
17:40
2019-01-21
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2019-01-28
16:45
2019-01-28
18:40
South African, 354
Johannesburg
London
2019-01-28
21:00
2019-01-29
06:25
South African, 234
London
Oslo
2019-01-29
10:20
2019-01-29
13:30
SAS, 804
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 44305 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-02-03

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Johannesburg
2019-02-03
18:05
2019-02-04
07:15
South African, 235
Oslo
London
2019-02-19
15:05
2019-02-19
16:25
SAS, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2019-02-11
17:40
2018-02-11
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2019-02-18
15:05
2018-02-18
17:00
South African, 346
Johannesburg
Frankfurt
2019-02-18
20:15
2019-02-19
06:15
South African, 260
Frankfurt
Oslo
2019-02-19
11:55
2019-02-19
14:00
SAS, 4756
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 45450 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-02-10

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-02-10
15:05
2019-02-10
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-02-10
18:05
2019-02-11
07:15
South African, 235
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2019-02-18
17:40
2019-02-18
19:00
South African, 1342
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Johannesburg
2019-02-15
15:05
2019-02-25
17:00
South African, 346
Johannesburg
Frankfurt
2019-02-25
20:15
2019-02-26
06:15
South African, 260
Frankfurt
Oslo
2019-02-26
11:55
2019-02-26
14:00
SAS, 4756
17 dager Sør-Afrika - fra Boerland til Kapp Oslo 43610 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose