Sør-Afrika – fra Boerland til Kapp
Dagsprogram
Jule- og nyttårsreise
Tilbring jul og nyttår i Sør-Afrika!Opplev høysommer og midtsommer i julen. Julenissen kommer fortsatt i form av julepynt og dekorasjoner. Men det kan av og til bli svett for ham i sommervarmen hvis han insisterer på å ha på seg de samme klærne som hjemme. Uansett hva julenissen har på seg, anbefaler vi sommerklær til denne turen, inkludert badetøy, ettersom mange av hotellene våre har svømmebasseng.
Denne avgangen er perfekt for deg som ønsker å komme deg bort fra desembermørket og mulig sludd og plask, men også fra den tradisjonelle julefeiringen hjemme og gjøre noe helt annet i stedet.
Mens den nordlige halvkule har årets mørkeste dager, har den sørlige halvkule, som Sør-Afrika, midtsommer og årets lengste og lyseste dager. I sommervarmen har folk et annet forhold til julen.
For sørafrikanerne handler juleferien i stor grad om å få mest mulig ut av helgen, og siden det er sommer og været sannsynligvis er perfekt for strandbesøk, har sørafrikanerne en tendens til å prioritere dette - i hvert fall hvis du bor i nærheten av kysten. Slik ser det ut: Julaften møter du venner og bekjente. Gjerne ute på restaurant. 1. juledag er det lunsj med familien, og 2. juledag er det stranden som gjelder, helst hvis været tillater det.
Det er ingen spesielle aktiviteter i jule- og nyttårshelgen i Temas program. Den 2. januar får vi imidlertid anledning til å se Kaapse Klopse, den fargerike folkefesten som markerer nyttår i Cape Town.
Velkommen til Sør-Afrika!
Dag 1. Avreise til Sør-AfrikaAvreise på ettermiddagen fra Skandinavia med rutefly.
Dag 2. Ankomst og bytur i «Gullbyen»Etter ankomst, passkontroll og bagasjehåndtering i Johannesburg vil TEMAs reiseleder møte deg i ankomsthallen.
Fra flyplassen til hotellet tar vi en spennende panoramatur i Sør-Afrikas største metropol, som har gått fra stigning til fall og stigning igjen. Jo'burg, som byen oftest kalles, kan utvilsomt ta rollen som Afrikas New York, med det enorme økonomiske, kulturelle og etniske mangfoldet som kjennetegner «nye Johannesburg». Statistisk sett finnes her de fleste millionærer, inkludert multimillionærer og milliardærer, i Afrika. Cape Town på andreplass og Kairo på tredje. Fram til midten av 90-tallet var Johannesburg dominert av den hvite befolkningen. Her var hovedkontorene til gullgruveindustrien, finansselskaper, banker, forsikringsselskaper, luksushoteller osv., alt i stram 50-, 60- og 70-tallsarkitektur.
Etter apartheidregimets fall begynte de sentrale nabolagene å tømmes; kontorer og butikker stengte og flyttet ut til sunnere forsteder som Sandton, Randburg og Rosebank bare for å nevne noen eksempler. Hillbrow og andre lignende boligstrøk i sentrum som tradisjonelt var befolket av den hvite middelklassen ble forlatt og byen falt i slumområder og ble oppfattet som utrygg. I dag, knapt tretti år senere, ser situasjonen litt annerledes ut. Folk snakker om det nye Jo´burg. Revitalisert og kreativ med ny positiv energi som forvandler byen til en hyperenergisk moderne afrikansk verdensmetropol – både økonomisk og kulturelt. Det er i alle fall mange som vil se det slik.
Etter bussturen og en kort panoramatur runder vi av med en velkomstdrink på hotellet i Sandton City og nyttig informasjon om denne fantastiske turen.
Omtrent tre fjerdedeler av Johannesburgs innbyggere i dag er svarte, mindre enn en femtedel er hvite, og resten er fargede, asiater og indere. Denne utdaterte definisjonen av etniske grupper lever videre også i dag, men nå mer som en sosiokulturell definisjon enn en oppdiktet rasetankegang. Befolkningen er i alle fall enda mer kompleks enn som så, og slike tall yter neppe befolkningen rettferdighet. Minst 12 forskjellige språk snakkes daglig i Johannesburg. Flertallet av den hvite befolkningen snakker engelsk og afrikaans (av flamsk og nederlandsk opprinnelse). En stor del av den hvite befolkningen stammer også fra Portugal, Hellas, Italia, Russland, Polen og Libanon. Den svarte afrikanske befolkningen kommer stort sett fra alle etniske og språklige grupper i det sørlige Afrika, men også fra Kongo og Nigeria. Alle de store religionene er representert.
Etter byturen sjekker vi inn på hotellet i Sandton, en av Johannesburgs mest velstående forsteder. Hotellet ligger like ved et av byens største shoppingsentrum, Sandton City. Har man glemt noe hjemme finner man det garantert her.
Resten av dagen fri for egen disposisjon.
Dag 3. Blyde River CanyonEtter frokost forlater vi Johannesburg og reiser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag vil vi bli kjent med et av Sør-Afrikas mektigste naturscenarioer, Blyde River Canyon. Det er en majestetisk ravine med høye fjellvegger. Her ligger også Bourke’s Potholes med sine enorme eroderte «gryter» og flere fossefall. Sent på ettermiddagen kommer vi til det vakre og idylliske Hazyview, som er et lite jordbrukssamfunn og først og fremst kjent for sine bananplantasjer. Navnet Hazyview referer til varmedisen som i løpet av sommerens heteste dager ofte sveiper inn i det lille samfunnet. Nærheten til noen av landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger nasjonalpark, har sørget for økt vekst av koselige hoteller og muligheter for deilige fritidsaktiviteter, som for eksempel golf. Her overnatter vi to netter.
Dag 4. Kruger nasjonalparkI dag tilbringer vi hele dagen i Sør-Afrikas største villmark, Krüger nasjonalpark. Det blir spennende safariturer med kunnskapsrike og erfarne safariguider, i åpne terrengbiler. Det er muligheter for å se de «fem store»; løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Landskapet skifter mellom åpen savanne og et kupert terreng med buskskog. Krugerparken er en av Afrikas mest kjente og velbevarte nasjonalparker, og kan måle seg med de store reservatene i Øst-Afrika. Den ble grunnlagt som et jaktreservat allerede i 1898 av president Paul Kruger i den daværende republikken Transvaal, da betydelig mindre enn den nåværende. Området, som ligger mellom Crocodile River i sør og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21 000 km². I dette enorme viltreservatet finnes det i dag registrert minst 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23 000 vekstarter og 147 pattedyrarter.
Den beste måten å søke etter dyr på er å først lære seg hvilken type vegetasjon de trives i. Man pleier å dele inn Krugerparken i 16 forskjellige såkalte økosoner. Generelt er landskapet flatt til lett kupert. Gjennomsnittshøyden over havet er 260 meter, mest kupert langs den østlige grensen. Klimaet er subtropisk med en gjennomsnittstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Kraftige, men korte, regnskurer kan forekomme mellom november og februar. Man kan ikke forvente å få se dyrene på bestilling, men sannsynligheten for å møte de aller største som elefant, giraff, flodhest, største antiloper og løve er stor. Den sjenerte og godt kamuflerte leoparden er en stor bonus. Fuglelivet fascinerer med sitt mangfold, og vi ser mange merkelige og eksotiske arter.
Hvis ikke været stopper oss, spiser vi middag utendørs under en stjerneklar himmel og fordøyer alle inntrykk vi har blitt eksponert for i løpet av dagen.
Dag 5. En natt i kongeriket EswatiniReisen fortsetter sørover når vi i dag forlater Sør-Afrika for et døgn. Allerede på formiddagen kommer vi frem til grensestasjonen mellom Sør-Afrika og Eswatini, tidligare Swaziland. Dette lille selvstendige kongeriket byr på et frodig og grønt landskap med mange småbruk, men også store industrielt drevne jordbruk. Landet har et betydningsfullt skogbruk og betydelige mineraltilganger, som også står for den viktigste eksporten. Flere interessante stopp gjøres i løpet av dagen, ett av dem på et glassverk. Eswatini ligger inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik med høye fjell i vest som vender ned i sørøstlig retning i et betydelige flatere landskap. Hotellet byr på en deilig og rolig ettermiddag.
På kvelden bys det på en velsmakende middag.
Dag 6. Zulufolkets landVi reiser gjennom et vidåpent og vakkert afrikansk landskap med Lebombofjellene i øst som danner grense mot nabolandet Mosambik. Etter grensekontrollen er vi tilbake i Sør-Afrika og provinsen KwaZulu-Natal, som er zulufolkets bosted. Her bor også størsteparten av landets indiskættede befolkning. Landskapet domineres av enorme sukkerrørsplantasjer og tette skoger av eukalyptustrær.
Målet for dagen er Mkuze private naturreservat ved Ghost Mountain og innsjøen Jozini. Ettermiddagen er ledig for hvile før vi gjør en båttur på innsjøen jozini.
På kvelden serveres en nydelig middag på lodgen.
Dag 7. Safari i Hluhluwe-UmfoloziI dag venter en spennende safariutflukt i det som kanskje er den vakreste nasjonalparken i Sør-Afrika, Hluhluwe-Umfolosi. Parken er den første proklamerte naturreservatet i Afrika. Med 960 km² kupert landskap er parken kjent for sitt rike dyreliv. Nasjonalparken er den eneste statlige parken i KwaZulu-Natal som har «de fem store»: elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Takket være store innsatser har parken verdens største antall hvite neshorn. I tillegg til «the big five» finnes en mengde andre pattedyrarter, ulike antiloper, vortesvin, flodhester, reptiler og over 340 fuglearter. Det er også den plassen i verden man lettest kan se den sjeldne nyalaantilopen.
Før vi reiser videre til Durban får vi smake en typisk braai lunsj. Vi bor en natt i Umhlanga som ligger nord for Durban.
Dag 8. Innenriksfly til Port Elizabeth og overnatting i Cape St. Francis.Avreise med innenriksfly til Port Elisabeth.
Vel framme i PE, som byen kalles, venter en buss for en kortere bytur og deretter videre transport til kystbyen Cape St. Francis for overnatting. Ettermiddagen og kvelden er ledig.
Dag 9. TsitsikammaVi reiser vestover langs naturskjønne Garden Route som strekker seg 220 km fra Tsitsikamma Forest og Storms River i øst til Mossel Bay i vest. Vi gjør et lengre stopp i Tsitsikamma National Park, som er kjent for sin overdådige vegetasjon. Her gjør vi en spasertur til den berømte hengebroen nede ved havet. Om været tillater det gis det mulighet for et bad i Det indiske hav.
Langs kysten ligger flere populære feriesteder. Et av dem, Plettenberg, lokker surfere og Sør-Afrikas mer velstående befolkning med sine spektakulære vakre omgivelser og naturskjønne strender.
I løpet av ettermiddagen ankommer vu Knysna, som uttales ”Najsna”. Her finnes et livlig Waterfront, og det er en veldig hyggelig by å spasere rundt i. Kvelden ledig for egne aktiviteter.
Dag 10. Featherbed naturreservatI Knysna har mange håndverkere og kunstnere slått seg ned, og atmosfæren er sjarmerende og litt bohemsk. Byen ligger ved en unikt beskyttet havsbukt med en trang passasje ut mot havet. Forutsetningene for å dyrke østers her er perfekte, og har også Sør-Afrikas mest kjente østers. Hvert år i slutten av juni arrangerer en populær østersfestival her.
I dag tar vi båten over Knysna Lagoon til Featherbed Nature Reserve, so mer et 150 hektar stort privat naturreserva. På andre siden av lagunen fortsetter vi til Knysna Western Head der vi innleder en 2,2 kilometer lang, letttere fottur i det vakre og unike kystlandskapet.
Etter turen kommer smaker det ekstra godt med lunsj som serveres utendørs under milkwood trærnes tette kroner. Utflukten tar cirka 4 timer og vi returnerer deretter med båt. Kvelden er ledig for egne aktiviteter i Knysna.
Dag 11. Hvetefelt og historiske byerVi forlater kysten og reiser videre vestover. Vårt mål er vinlandet og dens hovedstad Stellenbosch. Landskapet vi ferdes gjennom forandres stadig, med vekslende utsikter av fjell og fruktbare hvetefelt. I løpet av dagen passerer vi noen noen av landets eldste byer; Albertina, Heidelberg och Swellendam. Her kan man med litt flaks få se en av Sør-Afrikas mest fascinerende fugler, den utrydningstruede blå paradistranen, Sør-Afrikas nasjonalfugl.
Ved lunsjtid har vi kommet til en av Sør-Afrikas vakreste og eldste byer, Swellendam. Her blir vi værende for lunsj. Snart overgår hvetefeltene til vekselvis vinranker i rette ledd og fruktavlinger med fersken, epler og pærer. Vi er nå inne i Sør-Afrikas velkjente vindistrikt, og ferdes gjennom et vakkert kulturlandskap.
Sent på ettermiddagen ankommer vi til vårt hotell sentralt beliggende i Stellenbosch, som ikke bare produserer vin men er også et matmekka med noen av landets beste restauranter.
Kvelden fri for egne aktiviteter.
Dag 12. Spasertur i byen og vinkulturStellenboschs historie går tilbake til 1679, da guvenør Simon van der Stel forstod at området var ideelt for jordbruk. Han øremerket den den fruktbare dalen, og kalte den for ”van der Stels bush.” Sammen med Constania var Stellenbosch en av de tidligste vinregionene i landet, og den produserer den dag i dag et enormt utvalg av fine viner.
Vi starter dagen med en historisk spasertur som tar oss til flere vel bevarte gamle bygninger, noen så langt tilbake som tidlig 1700 tallet. Stellenbosch historiske museum er inkludert.
Etterpå drar vi med buss til vingården Backsberg, kjent for sine kvalitetsviner. Her blir det ikke bare informasjon og historie, men også en skikkelig vinsmaking og nydelig lunsj.
Det var for cirka 300 år siden som europeiske nybyggere, nærmere bestemt franske hugenotter, startet med å dyrke vin i åssidene. Disse franske vinbøndene kom som flyktninger etter at protestantismen ble bannlyst i Frankrike på midten av 1600-tallet. Her startet man antakelig å dyrke vin lenge før det skjedde i den nye verden. Den første vinranken ble plantet i Cape Town allerede i 1655 av Jan van Riebeeck, den første guvernøren. Men den virkelige produksjonen satte fart med ankomsten av de franske hugenottene i perioden 1660–1690. Mange av disse familiene var vinbønder. Klimaet og jordsmonnet er nesten perfekt for dyrking av vin, ganske likt Middelhavsregionens med varm og tørr sommer og sval til kjølig vinter. For tiden finnes det fire offisielle vinregioner; Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Av de nåværende cirka tretti vindistriktene ligger de fleste i disse regionene, men noen få i andre områder. De eldste vindistriktene er Constantia, Stellenbosch og Paarl.
Kvelden er fri for egne aktiviteter.
Dag 13. Fra Stellenbosch til Cape TownEn time fra Stellenbosch ligger Cape Town ved foten av det berømte landmerke Taffelfjellet, som rammer inn byen med Atlanteren i vest og Indiske havet i øst.
Fra midten av 1600-tallet og trehundre år frem i tid var dette en meget betydningsfull havneby langs sjøfartsleden mellom Europa og Det fjerne østen. Vi starter med en bytur som tar oss til Kapmalajkvartalene, Bo Kaap, og hvis været tillater det tar vi linbanen opp til Taffelfjellet som ligger drøye 1000 meter over havet med en fortryllende utsikt over Cape Town.
Dag 14. Pingviner og gode håpHeldagsutflukt til odden Kapp det gode håp. Denne verdensberømte odden ligger i et naturreservat cirka syv mil fra Cape Town. Her finnes en fascinerende flora av lokale vekster, blant annet pelargonia og protea som lever langs de trefrie fjellskråningene. Ved Boulders Beach har vi sjansen til å hilse på en koloni med glassøyepingviner. På kvelden nyter vi en herlig avskjedsmiddag som inneholder lokal underholdning.
Dag 15. Fridag i Cape TownFridag for egne aktiviteter. Robben Island, fengselsøya der Nelson Mandela satt fengslet i mange år kan besøkes. Se under «Mer om reisen» hvordan man enklest kan bestille billetter dit.
Den 2. januar feirer Cape Town Kaapse Klopse (Cape Town Minstrel Carnival). Det er en fargerik folkefest som har sin opprinnelse i koloni- og slaveritiden. Slaveriet ble forbudt 1. januar 1834. Men før det var 2. januar slavenes eneste fridag i løpet av året, og de fikk lov til å feire nyttår med musikk og dans. Festen er også kjent som det andre nyttåret. I dag fremfører rundt 60 klubber (klopse) sine historier og temaer - litt som karnevalet i Rio. Senere på året kåres en vinner.
De siste årene med covid-pandemi har festivalen ikke fungert og fulgt den tradisjonelle tidsplanen, men forhåpentligvis vil den gå som planlagt 2. januar.
Vi vil tilpasse dagsprogrammet slik at de som ønsker å se festivalen i sentrum av Cape Town, skal få mulighet til det.
Mer informasjon kommer på faktasidene når vi vet mer.
Dag 16. Avreise til SkandinaviaLedig frem til avreise til flyplassen for hjemreise.
Dag 17. HjemkomstHjemkomst til Norge.
Viktig om reisen
Prisen inkludererFly Norge – Sør-Afrika t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.
Flytidene kan variere avhengig av avreisedatoen. Dette gjelder også innenlandsruten Durban/Port Elizabeth.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Valuta
Sørafrikanske rand (ZAR).
De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Driks
Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler i stedet at du beregner 1200 ZAR per person til sjåfører og lokalguider. For å gjøre dette så enkelt og smidig som mulig betales dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.
Klima og bekledning
I et så vidstrakt land finnes det mange klimasoner. På den sydlige halvkule er årstidene omvendt. Vår i september–oktober, sommer i desember–mars, høst i april–mai og vinter juni–august.
Sommermånedene (desember til mars) er varme og nedbørsrike. Vinteren (juni til august) byr på solfylte, klare dager da temperaturen på innlandets høyplatå kan synke ned mot frysepunktet om natten, men med solens hjelp stiger dagtemperaturen til 15–25 grader. Langs kysten mot Det indiske hav er temperaturen alltid høyere.
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klær og utstyr
Behagelige, lettstelte fritidsklær i bomull passer bra på dagsturene. En jakke og en varm genser er nødvendig i forbindelse med kalde morgener/kvelder.
Atmosfæren på de hotellene vi benytter er relativt uformell. Vi anbefaler praktiske sko med lav hæl for spaserturer i byer og i naturen. Solhatt, solbriller, kikkert for safariturene samt kamera, ekstra minnekort. Glem heller ikke laderen.
Glem heller ikke badetøy, de fleste hoteller har basseng. Lett regntøy/paraply kan også komme til nytte.
For øvrig
Kontakt lege eller vaksinasjonskontor for informasjon om vaksiner.
Vær oppmerksom på
For de som er interesserte av å se Robben Island på sin fridag i Cape Town, Dag 15, er det nå enkelt å bestille og kjøpe billetter via musèets hjemmeside, noe vi sterkt anbefaler, da det ofte blir fullbooket og kan vært kostbart og vanskelig å få kjøpt på plass. Se museets hjemmeside: http://www.robben-island.org.za.