Vinvandring i Alsace og Champagnestreiftog for feinschmeckere

I fortryllende vakre franske landskap vandrer vi gjennom sjarmerende franske vingårder og opplever kulinariske høydepunkter. Vi oppdager områdenene i og omkring Colmar, Reims og Épernay og prøvesmaker vin, champagne, sjokolade og lokalprodusert ost.

I løpet av vår vandringsuke besøker vi både vin- og champagnehus for prøvesmaking og får lære mer om produksjonens teknikk og historie. I Alsaceområdet finner du en mosaikk av det beste fra både tysk og fransk kultur. Vi besøker vin- og champagnehus i noen av Frankrikes vakreste landskap. Velkommen til å bli med på en smaksrik vandringsreise i et av Europas vakreste områder. 

Reisefakta

Land: Frankrike

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Vinsmakinger i Alsace
 • Pittoreske franske byer og landsbyer
 • Champagnesmaking
 • Champagnehovedstaden Epernay
 • Unesco-verdensarven i Reims

Dagsprogram
Sommer 2018

Dag 1 – Ankomst til Colmar

Tidlig på ettermiddagen ankommer du Mulhouse-Basel flyplass. Her blir du møtt av TEMAs reiseleder og en transferbuss som tar deg til Colmar. 

Byen Colmars strategiske posisjon mellom Strasbourg og Basel midt i hjertet av vindistriktet har skapt en økonomisk velfungerende by. Man har tatt godt vare på sin kulturarv noe du kommer til å legge merke til når du utforsker byen nærmere. Den tyske innflytelsen vises først og fremst i de vakkert dekorerte karnappene på noen av de eldre husene. At regionen i lang tid har tilhørt nabolandet merkes tydelig i en merkelig men herlig atmosfære der fransk sjarm og finesse blandes med tysk gemytt.  

Etter å ha innstallert deg på hotellet og kanskje rukket å se litt av byen, møtes vi for en felles velkomstmiddag på hotellet. Vi diskuterer den kommende ukens fotturer og opplevelser som kommer til å bli preget av vin, gastronomi, kultur og natur.  

Dag 2 – Fottur langs vinvandringsstien "Grand Crus"  

Etter frokost begir vi oss med bussen til Riquewihr som ligger cirka 10 km fra Colmar. Dagens fottur starter og slutter i Riquewihr. Riquewihr er kanskje den vakreste av stedene i Alsace, men også det stedet som er mest besøkt av turister. Til tross for dette er den vel verdt din oppmerksomhet. I dag kommer vi til å vandre og oppleve vinvandringsstien "Grand Crus". Vi vandrer gjennom vingårder som ligger som perler på en snor: Beblenheim , Bennwihr, Hunawihr, Riquewihr og Zellenberg. Våre fottrinn vil til slutt lede oss mot "Grand Crus" skråninger; Pays de Riquewihr. Vingårdene vi passerer er henrivende vakre og landskapets skjønnhet kommer til å føre til at du nesten mister pusten. Vi nyter byenes sjarm og i løpet av dagen dekker vi til en felles TEMA piknik og nyter av traktens delikatesser på et passende sted. Vi avslutter dagens fottur med et besøk i en vinkjeller og får nyte av en vinsmaking.  

Du har kvelden fri til å utforske Colmar med sine pittoreske gater med gamle bindingsverkshus og velfylte vinbutikker. Colmar har alltid vært en av de viktigste byene i Alsace og den store gamle bydelen har dessuten helt og holdent bevart sin typsk alsaciske sjarm. På det berømte Musée Unterlinden har du mulighet til å se fornemme kunstsamlinger. Kanskje besøker du på egen hånd Auguste Bartholdis barndomshjem, nå museum over den mannen som lagde Frihetsgudinnen i havneinnløpet til New York. Det er også behagelig å bare strose rundt i den gamle bydelen hvis broer og kanaler har gitt tilnavnet "Petite Venise".  

Dag 3 – Fottur i Eguisheim  

Etter frokost tar vi sammen bussen til Eguisheim (cirka 7 km). Formiddagen vier vi til en vinvandring og utforsker vingårdene i området Eguisheim. En fascinerende og original vandringssti. Byen Eguisheim sies å være en av de få byene som har bevart den gamle og avslappende levemåten. Stress føles helt fremmed her. Foran gårder og tomter seg man skilter som forklarer de forskjellige vingårdene samt hvilke druer de dyrker. På noen av skiltene beskrives også vindyrkernes arbeidsliv i løpet av årets sesonger.  

I løpet av dagen kommer vi til å lære oss mer om to av områdets Grand Crus "Elchberg" og "Pfersigberg", samt nyte av den fantastiske utsikten over Eguisheim, dens vingårder og de 3 slottene som dominerer dem. For å få kvalitetsutmerkelsen Grand Cru må vinene oppfylle meget strenge krav og tøffe restriksjoner. Stien i dag er lettvandret og tar cirka to timer. På slutten av vandringsstien besøker vi en lokal vinkjeller og får være med på en vinsmaking. Vindyrkingen har alltid vært livlig i Alsace. Trettiårskrigen ble et ufrivillig langt opphold, men etter at Elsass igjen ble fransk intensivertes vindyrkingen. Her lages i dag fornemme hvite viner med vakker gyllen farge, krydderduftende bouqet og frisk smak. 

Etter vinsmakingen reiser vi sammen med buss tilbake til Colmar. Lunsj på egen hånd og fritid på ettermiddagen. Det er tid til enten å slappe av eller dra på egen oppdagelsesferd. Senere på ettermiddagen gjør vi en guidet tur i sentrale Colmar. Historiens vingeslag merkes tydelig i byen som er en mosaikk av bindingsverkshus, mangefargede fasader, statuer, vakre skilter og imponerende kirker og fontener.

På kvelden spiser vi en felles middag på en lokal restaurant.  

Dag 4 – Kulturvandring og ostesmaking 

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og begis oss med buss mot Kayserberg. Vi besøker byen og utforsker dens vakre arkitektur. Fra slottet kan vi nyte en henrivende utsikt over byen og dalgangen. Byen er stolt av kirken Ste Croix, sine vakre tømmerhus og -broer. Vi passerer også huset til nobelprisvinneren Albert Schweitzer. Etter besøket i Kayserberg reiser vi videre med buss til et lite lokalt osteri. Her får vi både lære oss hvordan osten produseres og også smake på godsakene.  

På ettermiddagen tar vi oss videre til Champagne-regionen og vinhovedstaden Reims. (320 km i buss, og reisen tar cirka 4 timer). På kvelden blir det felles middag.  

Dag 5 – Fottur ved Reims-fjellene 

I dag kommer vi til å vandre blant vingårdene på nordsiden av Reims-fjellene. Herifra kan vi nyte den fantastiske utsikten over Champagneområdet. I løpet av dagen kommer vi også til å vandre gjennom eventyrskogen Verzy. Skogen har cirka 1 000 små bøke-, eike- og kastanjetrær. Trærnes ulike formasjoner har gitt sitt opphav til mange eventyr og fortellinger fra området. På et passende sted dekker vi opp til en typisk TEMA piknik med delikatesser fra området.  

På ettermiddagen reiser vi tilbake til Reims og besøker en Chocolateria. Her får vi innblikk i hvordag sjokoladen produseres og selvfølgelig kommer vi til å få prøvesmake deres søte delikatesser. Middag på egen hånd.  

Dag 6 – Byvandring i Reims 

I dag gjør vi en byvandring i Reims med blant annet et besøk i katedralen som har vært kroningskirke for Frankrikes konger siden 498. Katedralen, en av Frankrikes største, er først og fremst kjent for sin rike skulpturelle utsmykking og sin fasade. Den ble, sammen med Saint-Remi-basilikaen og Taupalasset, tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1991. 

Reims er kanskje mest kjent for den edle drikken Champagne. Vi får mulighet til å utforske Champagneverdenen gjennom et besøk på Champagnehuset Maison Veuve Clicquot som har sin underjordiske grotte med kilometerlange gallerier. Vi avslutter besøket med å nyte og teste den edle drikken champagne. Byens sentrum viser frem en elegant arkitektur fra mellomkrigstiden, først og fremst arkitektur i Art déco-stilen. 

Kvelden er fri for egne aktiviteter og middagsplaner.  

Dag 7 – Fottur i Champagne-distriktet Hautvillers 

I dag vandrer vi videre i det verdensberømte Champagne-distriktet. Champagne er det nordligste beliggende vinområdet i Frankrike og her har det blitt dyrket druer siden den romerske okkupasjonen år 100 e.Kr. Kun mousserende viner fra Champagne kan kalles champagne. Champagne er med sin herlige smak og brusende bobler symbolet på fest og glamour. Dagens fottur starter i Hautvillers, også kalt for Champagnes vugge, hjemmet til blant annet den berømte champagnen Dom Perignon. Vandringsstien tar oss gjennom vingårdene i området og vi får en fantastisk utsikt over dalgangen Marne. 

På ettermiddagen besøker vi Champagnehovedstaden Épernay. Épernay er, sammen med Reims, champagnens hovedstad. Her ligger flere av de verdensberømte firmaene med kilometerlange lagringstunneller under bakken. Vi stroser langs den majestetiske Champagne avenue, hjemmet til flere store vinprodusenter og deres handelshus. Det finnes 110 kilometer av vinkjellere der over 300 millioner flasker champagne av ulike merker lagres. En av de mest kjente sortene Moët & Chandon har sitt hjem her.  

Vi vender deretter tilbake til Reims og spiser en felles avskjedsmiddag. Vi håper dere har hatt en fantastisk uke med god mat, drikke og vakre vandringsopplevelser. Vi ønsker dere velkommen tilbake til oss på TEMA.  

Dag 8 – Hjemreise 

Etter frokost sjekker vi ut og reiser mot Paris der vårt fly går hjem fra. Reisen til flyplassen tar cirka 1,5 time. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Basel og hjem fra Paris
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder
• 7 frokoster 
• 2 pikniklunsjer
• 4 middager
• 2 vinsmakinger
• 1 Champagnesmaking 
• 1 Ostesmaking
• 1 Sjokoladesmaking
• Inngangsbilletter ifølge program

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Basel. Busstransfer til Colmar, cirka 64 km. Middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Colmar.

Dag 2

Buss Colmar – Riquewihr, cirka 10 km. Fottur ”Grand Crus wine trail” i Riquewihr, cirka 16 km. Frokost, piknik og vinsmaking er inkludert. Kvelden fri.

Dag 3

Buss Colmar – Eguisheim, cirka 7 km. Enkel fottur i Eguisheim, cirka 2 timer. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4

Buss Colmar – Kaysenberg cirka 12,5 km og Kaysenberg – Reims, cirka 320 km. Besøk på osteri med ostesmaking. Frokost, ostesmaking og middag er inkludert. 4 overnattinger i Reims.

Dag 5

Fottur i Reims, cirka 16 km. Frokost, pikniklunsj og sjokoladesmaking er inkludert. Kvelden fri.

Dag 6

Byvandring i Reims og besøk på ”Champagneworld”. Frokost og champagnesmaking er inkludert. Kvelden fri.

Dag 7

Fottur med start i Hautvillers, cirka 8 km. Besøk i Champagnehovedstaden Epernay. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8

Buss Reims – flyplassen i Paris cirka 130 km. Fly Paris – Norge. Frokost er inkludert.

Frankrike

Innbyggere60,6 millioner Flateinnhold 547 030 km² Valuta Euro Religion75 % romersk katolikker, 6–7 % muslimer (mest sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % jøder, buddhister m.fl. Språk Fransk er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Norge - Basel. Hjemreise Paris - Norge. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor. 

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 25 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider m.fl. 

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Ta med klær som er passende for fotturer. Ta gjerne med en liten ryggsekk. Regnjakke kan også være bra å ta med, samme også med solbeskyttelse. Det er også veldig viktig med bra sko med ordentlige såler. 

På denne reisen trenger du ikke å ta med deg piknikutstyr.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her »

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2018-09-01

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2018-09-01
09:20
2018-09-01
11:10
K L M, 1142
Amsterdam
Basel
2018-09-01
12:35
2018-09-01
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2018-09-08
20:40
2018-09-08
23:00
Air France, 1274
8 dager Vinvandring i Alsace og Champagne Oslo 16950 NOK Forespørsel
2019-04-27

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2019-04-27
06:05
2019-04-27
08:15
Lufthansa, 865
Frankfurt
Basel
2019-04-27
09:50
2019-04-27
10:35
Lufthansa, 1202
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Vienna
2019-05-04
16:55
2019-05-04
18:55
Austrian Airlines, 416
Vienna
Oslo
2019-05-04
20:30
2019-05-04
22:50
Austrian Airlines, 331
8 dager Vinvandring i Alsace og Champagne Oslo 17520 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2019-05-04

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-05-04
09:20
2019-05-04
11:10
K L M, 1142
Amsterdam
Basel
2019-05-04
12:35
2019-05-04
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2019-05-11
20:40
2019-05-11
23:00
Air France, 1274
8 dager Vinvandring i Alsace og Champagne Oslo 17720 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-09-07

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-09-07
09:20
2019-09-07
11:10
K L M, 1142
Amsterdam
Basel
2019-09-07
12:35
2019-09-07
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2019-09-14
20:40
2019-09-14
23:00
Air France, 1274
8 dager Vinvandring i Alsace og Champagne Oslo 17820 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreise

 
XClose