Vinvandring i Alsace og Champagnestreiftog for feinschmeckere

I løpet av vandringsuken besøker vi både vin- og champagnehus for prøvesmaking og får lære mer om produksjonens teknikk og historie. I Alsaceområdet finnes en mosaikk av det beste fra både tysk og fransk kultur. Vi besøker vin- og champagnehus i noen av Frankrikes vakreste landskap. Velkommen til å bli med på en smaksrik vandringsreise i et av Europas vakreste områder. 

Reisefakta

Land: Frankrike

Reisetype: Mat- og vinreise - Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 17-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vinsmakinger i Alsace
 • Pittoreske franske byer og landsbyer
 • Besøk på et champagnehus
 • Champagnehovedstaden Épernay
 • Unesco-verdensarven i Reims

Dagsprogram
2023–2024

Dag 1 – Ankomst til Colmar

Tidlig på ettermiddagen er vi fremme på Mulhouse-Basel flyplass. TEMAs reiseleder og en transferbuss tar oss til Colmar.

Byen Colmars strategiske posisjon mellom Strasbourg og Basel midt i hjertet av vindistriktet har skapt en økonomisk velfungerende by. Man har tatt godt vare på sin kulturarv noe du kommer til å legge merke til når du utforsker byen nærmere. Den tyske innflytelsen vises først og fremst i de vakkert dekorerte karnappene på noen av de eldre husene. At regionen i lang tid har tilhørt nabolandet merkes tydelig i en merkelig men herlig atmosfære der fransk sjarm og finesse blandes med tysk gemytt.

På kvelden møtes vi for en felles velkomstmiddag på hotellet. Vi diskuterer den kommende ukens fotturer og opplevelser som kommer til å bli preget av vin, gastronomi, kultur og natur.

Dag 2 – Fottur langs vinvandringsstien "Grand Crus"

I dag tar bussen oss til Riquewihr som ligger cirka 15 km fra Colmar. Dagens fottur starter og slutter i Riquewihr. Riquewihr er kanskje blant det vakreste i Alsace, men også det stedet som er mest besøkt av turister. Til tross for dette er den vel verdt din oppmerksomhet. I dag kommer vi til å vandre og oppleve vinvandringsstien "Grand Crus". Vi vandrer gjennom vingårder som ligger som perler på en snor, og gjennom byene Hunawihr og Zellenberg.

Våre fottrinn vil til slutt lede oss mot "Grand Crus" skråningen ved Pays de Riquewihr. Vingårdene vi passerer er henrivende vakre og landskapets skjønnhet kommer til å føre til at du nesten mister pusten. Vi nyter byenes sjarm og i løpet av dagen dekker vi til en felles TEMA piknik og nyter av traktens delikatesser på et passende sted. Vi avslutter dagens fottur med et besøk i en vinkjeller og får nyte av en vinsmaking.

Kvelden ledig til å utforske Colmar med sine pittoreske gater med gamle bindingsverkshus og velfylte vinbutikker. Colmar har alltid vært en av de viktigste byene i Alsace og den store gamle bydelen har dessuten helt og holdent bevart sin typsk alsaciske sjarm.

På det berømte Musée Unterlinden har du mulighet til å se fornemme kunstsamlinger. Kanskje besøker du på egen hånd Auguste Bartholdis barndomshjem, nå museum over den mannen som lagde Frihetsgudinnen i havneinnløpet til New York. Det er også behagelig å bare strose rundt i den gamle bydelen hvis broer og kanaler har gitt tilnavnet "Petite Venise".

Dag 3 – Fottur i Eguisheim

Etter frokost tar vi bussen til Eguisheim (cirka 7 km). Formiddagen vier vi til en vinvandring og utforsker vingårdene i området Eguisheim. En fascinerende og original vandringssti. Byen Eguisheim sies å være en av de få byene som har bevart den gamle og avslappende levemåten. Stress føles helt fremmed her. Foran gårder og tomter seg man skilter som forklarer de forskjellige vingårdene samt hvilke druer de dyrker. På noen av skiltene beskrives også vindyrkernes arbeidsliv i løpet av årets sesonger.

I løpet av dagen kommer vi til å lære oss mer om to av områdets Grand Crus "Elchberg" og "Pfersigberg", samt nyte av den fantastiske utsikten over Eguisheim, dens vingårder og de 3 slottene som dominerer dem. For å få kvalitetsutmerkelsen Grand Cru må vinene oppfylle meget strenge krav og tøffe restriksjoner. Stien i dag er lettvandret og tar cirka to timer. På slutten av vandringsstien besøker vi en lokal vinkjeller og får være med på en vinsmaking. Vindyrkingen har alltid vært livlig i Alsace. Trettiårskrigen ble et ufrivillig langt opphold, men etter at Elsass igjen ble fransk intensivertes vindyrkingen. Her lages i dag fornemme hvite viner med vakker gyllen farge, krydderduftende bouqet og frisk smak.

Etter vinsmakingen reiser vi med buss tilbake til Colmar. Lunsj på egen hånd og fritid på ettermiddagen. Det er tid til enten å slappe av eller dra på egen oppdagelsesferd. Senere på ettermiddagen gjør vi en guidet tur i sentrale Colmar. Historiens vingeslag merkes tydelig i byen som er en mosaikk av bindingsverkshus, mangefargede fasader, statuer, vakre skilter og imponerende kirker og fontener.

På kvelden spiser vi en felles middag på en lokal restaurant.

Dag 4 – Kulturvandring og ostesmaking

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og begis oss med buss mot Kayserberg. Vi besøker byen og utforsker dens vakre arkitektur. Fra slottet kan vi nyte en henrivende utsikt over byen og dalgangen. Byen er stolt av kirken Ste Croix, sine vakre tømmerhus og -broer. Vi passerer også huset til nobelprisvinneren Albert Schweitzer. Etter besøket i Kayserberg reiser vi videre med buss til et lite lokalt osteri. Her får vi både lære oss hvordan osten produseres og også smake på godsakene.

På ettermiddagen tar vi oss videre til Champagne-regionen og vinhovedstaden Reims. (320 km i buss, og reisen tar cirka 4 timer). På kvelden blir det felles middag.

Dag 5 – Fottur ved Reims-fjellene

I dag kommer vi til å vandre blant vingårdene på nordsiden av Reims-fjellene. Herifra kan vi nyte den fantastiske utsikten over Champagneområdet. I løpet av dagen kommer vi også til å vandre gjennom eventyrskogen Verzy. Skogen har cirka 1 000 små bøke-, eike- og kastanjetrær. Trærnes ulike formasjoner har gitt sitt opphav til mange eventyr og fortellinger fra området. På et passende sted dekker vi opp til en typisk TEMA piknik med delikatesser fra området.

På ettermiddagen reiser vi tilbake til Reims og besøker en Chocolateria. Her får vi innblikk i hvordag sjokoladen produseres og selvfølgelig kommer vi til å få prøvesmake deres søte delikatesser. Middag på egen hånd.

Dag 6 – Byvandring i Reims

I dag gjør vi en byvandring i Reims med blant annet et besøk i katedralen som har vært kroningskirke for Frankrikes konger siden 498. Katedralen, en av Frankrikes største, er først og fremst kjent for sin rike skulpturelle utsmykking og sin fasade. Den ble, sammen med Saint-Remi-basilikaen og Taupalasset, tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1991.

Reims er kanskje mest kjent for den edle drikken Champagne. Vi får mulighet til å utforske Champagneverdenen gjennom besøk på et Champagnehus. Vi får blant annet en guidet tur i deres vinkjeller og avslutter besøket med å nyte og teste den edle drikken champagne. Byens sentrum viser frem en elegant arkitektur fra mellomkrigstiden, først og fremst arkitektur i Art déco-stilen.

Kvelden er fri for egne aktiviteter og middagsplaner.

Dag 7 – Fottur i Champagne-distriktet Hautvillers

I dag vandrer vi videre i det verdensberømte Champagne-distriktet. Champagne er det nordligste beliggende vinområdet i Frankrike og her har det blitt dyrket druer siden den romerske okkupasjonen år 100 e.Kr. Kun mousserende viner fra Champagne kan kalles champagne. Champagne er med sin herlige smak og brusende bobler symbolet på fest og glamour. Dagens fottur starter i Hautvillers, også kalt for Champagnes vugge, hjemmet til blant annet den berømte champagnen Dom Perignon. Vandringsstien tar oss gjennom vingårdene i området og vi får en fantastisk utsikt over dalgangen Marne.

På ettermiddagen besøker vi Champagnehovedstaden Épernay. Épernay er, sammen med Reims, champagnens hovedstad. Her ligger flere av de verdensberømte firmaene med kilometerlange lagringstunneller under bakken. Vi stroser langs den majestetiske Champagne avenue, hjemmet til flere store vinprodusenter og deres handelshus. Det finnes 110 kilometer av vinkjellere der over 300 millioner flasker champagne av ulike merker lagres. En av de mest kjente sortene Moët & Chandon har sitt hjem her.

Vi vender deretter tilbake til Reims og spiser en felles avskjedsmiddag. Vi håper dere har hatt en fantastisk uke med god mat, drikke og vakre vandringsopplevelser. Vi ønsker dere velkommen tilbake til oss på TEMA.

Dag 8 – Hjemreise

Ledig tid fram til avreise mot flyplassen i Paris. Reisen til flyplassen tar cirka 1,5 time.


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Basel og hjem fra Paris
• Samtlige overnattinger
• TEMAs reiseleder
• 7 frokoster 
• 2 pikniklunsjer
• 4 middager
• 2 vinsmakinger
• 1 glass Champagne  
• 1 Ostesmaking
• 1 Sjokoladesmaking
• Inngangsbilletter ifølge program

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Norge – Basel. Busstransfer til Colmar, cirka 64 km. Middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Colmar.

Dag 2
Buss Colmar – Riquewihr, cirka 10 km. Fottur ”Grand Crus wine trail” i Riquewihr, cirka 16 km. Frokost, piknik og vinsmaking er inkludert. Kvelden fri.

Dag 3
Buss Colmar – Eguisheim, cirka 7 km. Enkel fottur i Eguisheim, cirka 2 timer. Frokost, vinsmaking og middag er inkludert.

Dag 4
Buss Colmar – Kaysenberg cirka 12,5 km og Kaysenberg – Reims, cirka 320 km. Besøk på osteri med ostesmaking. Frokost, ostesmaking og middag er inkludert. 4 overnattinger i Reims.

Dag 5
Fottur i Reims, cirka 16 km. Frokost, pikniklunsj og sjokoladesmaking er inkludert. Kvelden fri.

Dag 6
Byvandring i Reims og besøk på Champagnehus. Frokost og ett glass champagne er inkludert. Kvelden fri.

Dag 7
Buss Reims - Hauvillers- Épernay cirka 35 km.. Besøk i Champagnehovedstaden Epernay. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8
Buss Reims – flyplassen i Paris cirka 130 km. Fly Paris – Norge. Frokost er inkludert.

Frankrike

Innbyggere 67 millioner
Flateinnhold 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romersk katolikker, 6–7 % muslimer (mest sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % jøder, buddhister m.fl.
Språk Fransk er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Skandinavia - Basel. Hjemreise Paris - Skandinavia. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor. 

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider m.fl. 

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Ta med klær som er passende for fotturer. Ta gjerne med en liten ryggsekk. Regnjakke kan også være bra å ta med, samme også med solbeskyttelse. Det er også veldig viktig med bra sko med ordentlige såler. 

På denne reisen trenger du å ta med piknikutstyr.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her »

Hotell/overnatting

Kommentarer

Hotellendringer kan skje.

2024
I 2024 skal vi bo på Hotel Center Reims i Reims.

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.