Dagsprogram
2023
Dag 1. Ankomst til BaskerlandEtter ankomsten til flyplassen i Bilbao der vi blir møtt av reiselederen og en buss, er reisen kort til hotellet som ligger midt i byen, i gangavstand til de historiske områdene og Guggenheimmuseet.
Om Baskerland, baskere og baskisk er det skrevet mange, lange og svært interessante artikler og avhandlinger. Vi vil få høre litt om dette, men også gjøre noen dypdykk. Den som kunne lese og var interessert i sin samtid på 60- og 70-tallet, hørte ofte om ETA og terrorismen i Spania. Den tiden er heldigvis forbi, men for å kunne forstå historien kreves det at man vet litt mer om baskernes opprinnelse og merkelige språk baskisk, euskera, som ikke er i slekt med andre europeiske språk en gang. Det finnes mange spekulasjoner om hvor det kommer fra. Teoriene er mange og har endret seg i takt med at det har kommet nye kunnskaper til ulike vitenskapsområder, DNA-forskning og lingvistikk. Ved hjelp av DNA-teknikken kan man i hvert fall konstatere at baskerne kom til området tidligere enn 7 000 år før Kristus. Det vil si lenge før romere, vandaler, visigoter, maurere, kristendommen og islam – altså lenge før Spania eksisterte som kongedømme og nasjon.
Denne spennende reisen handler ikke bare om baskerne, men også om hele den interessante regionen som også er storbyer, vindistrikt, matkultur og flere enestående verdensarv, som vi kommer til å besøke.
Etter innsjekkingen på hotellet, er resten av dagen satt av til hvile og egne aktiviteter.
Dag 2. Historie, mat og moderne kunst
I dag tar vi på oss gode tursko og drar ut for å bli kjent med Bilbao, Baskerland største- og den tiende største storbyen i Spania, regnet i innbyggertall.
Til tross for at Bilbao ligger cirka 12 kilometer fra havet, er dette en av de største havnebyene i Spania, med jern- og stålindustrien som de viktigste næringene. Men i 1997 ble den slitte byen med mye tungindustri, igjen gjenstand for mye positiv oppmerksomhet da Guggenheimmuseet ble åpnet – en underlig og spektakulær bygning tegnet av arkitekten Frank Gehry. Siden har det skjedd mye i Bilbao; byen har gjennomgått en modernisering og har fått en plass på verdenskartet. Interessen for den utsøkte baskiske matkulturen tok samtidig fart, i hele verden – ikke bare i Europa.
Vi innleder med en spasertur ned gjennom byens sentrale kvartaler, og fortsetter langs byens pulsåre elven Nervión som leder oss til Guggenheimmuseet, som vi besøker.
Dagens lunsj spiser vi i museets bistro, og deretter er resten av dagen ledig.
Dag 3. Bytur med utsikt og fiskerlandsby
Bilbao med omegn er temaet for dagens program. Byen har en interessant historie som strekker seg tilbake til 1300-tallet. Den ble grunnlagt på stedet der elven fortsatt kunne trafikkeres, så langt opp langs elven som mulig. I middelalderen tok byen rollen som havneby, der eksport av ull og jern fikk stor betydning.
Den beste utsikten over Bilbao har man fra fjellet Artxanda – det grønne, kuperte landskapet rundt og elven Nervións vei mot Biscayabukta.
Vi følger elven ut til munningen ved Portugalete og Getxo. Disse kommunene forbindes med en såkalt transportbro, Puente Vizcaya (Biscayabroen), som ved hjelp av en gondol transporterer kjøretøy og fotgjengere mellom de to kommunene. Det er verdens første transportbro og den ble innviet i 1893. Arkitekten var Alberto de Palacio y Elissague. I 2006 ble den en verdensarv og regnes som en av de viktigste jernkonstruksjonene fra den industrielle revolusjonen.
Før lunsj reiser vi tilbake til Bilbao og de historiske kvartalene. Her spiser vi også dagens lunsj. såkalte pintxos. Det er en slags tapas, men i baskisk stil: småretter faststukket med tannpirkere på brød. Pintxos betyr nettopp faststukket og har gitt opphav til disse smårettene.
Det baskiske kjøkkenet har fått mye oppmerksomhet i det siste, men i Spania har det lenge hatt status som det beste kjøkkenet på den iberiske halvøya. Det sies at det ingen andre steder i verden finnes så mange stjernebestrødde restauranter på et relativt så lite område, som nettopp i Baskerland og særlig i og rundt San Sebastián. Men det er ikke på restaurantene man spiser husmannskost. Opprinnelsen til det enestående baskiske kjøkkenet er selvsagt husmannskosten og hverdagsmaten. På reisen får vi flere muligheter til å nyte av den baskiske mattradisjonen og lære oss litt mer om baskisk matkultur.
Vel tilbake i Bilbao er resten av ettermiddagen og kvelden satt av til egne aktiviteter.
Dag 4. Verdensomseglere og playa midt i byen
I dag forlater vi Bilbao og fortsetter reisen i Baskerland. Første stopp blir en av de fargerikeste fiskerlandsbyene i regionen, Getaría, som er kjent for fiskerestaurantene sine – en med Michelin-utmerkelse – óg den lokale vinen txakoli.
Getaría er også fødestedet til Juan Sebastian Elcano, som fullførte den første jordomseglingen. Han tok over som kaptein etter Ferdinand Magellan (Fernão Magalhães), som ble drept på Filippinene.
Av de fem skipene som opprinnelige dro fra Sanlúcar de Barrameda i Andalucia 10. august i 1519, returnerte ett skip under Elcanos kommando den 22. september 1522.
En annen kjendis fra landsbyen er moteskaperen Cristobal Balenciaga.
Til tross for at stedet er lite og bare har snaue 3000 innbyggere, fins det mer enn 20 restauranter her. Getaría er dessuten omgitt av vinmarker, som er grunnlaget for den baskiske vinen txakoli. Som oftest er den hvit, men forekommer også som rosévin og rødvin.
Vi besøker en bodega og prøver noen av de fantastiske vinene, før vi spiser dagens lunsj.
Etter måltidet fortsetter vi til San Sebastián som ligger innerst i Biscayabukta, ikke langt fra den spansk-franske grensen. Den elegante byen preges av sin aristokratiske historie og har en helt unik personlighet, der det er plass til alle typer mennesker. Det er ikke vanskelig forstå at byen har en helt spesiell attraksjonskraft. Her arrangeres Spanias kanskje viktigste film- og jazzfestivaler, og byen huser flere restauranter med Michelin-utmerkelser enn noen annen by i verden. Havet lokker vindsurfere fra nord og syd til den gyllengule stranden La Concha, som ligger i en vakker bukt midt i byen og danner en dominerende innramming mot havet. San Sebastián er en storstilt by ved Atlanterhavet som ingen reiser fra helt uberørt.
Fra fjellet Igueldo har vi fabelaktig utsikt over den vakre byen, før vi fortsetter til grensebyen Hondarribia (på spansk Fuenterrabía), der vi overnatter. Den lille byen har en lang og variert historie, og er blant annet kjent for alle de vakre middelalderhusene.
Kvelden kan brukes til strøvtog på egen hånd.
Dag 5. Baskiske landsbyer og en natt i Frankrike
En kort bytur innleder dagens program, før vi kjører inn i den franske delen av Baskerland uten at vi egentlig merker at vi har byttet land.
Turen går gjennom Saint Jean de Luz, en populær badeby i Frankrike, og videre gjennom flere mindre landsbyer langs de nordvestlige fjellsidene i Pyreneene: Ascain, Espelette og til slutt Ainhoa, der vi overnatter. Vi reiser gjennom et imponerende pastoralt fjellandskap
Framme i Ainhoa sjekker vi inn på hotellet og har resten av dagen og kvelden ledig.
Dag 6. Okser, vin och arkitektur
Pamplona, vingårder og Riojas hovedstad Logroño er temaet på dagens program. Etter cirka en og en halv times reise ankommer vi Pamplona, kjent for sitt okseløp under San Fermin-festivalen som holdes hvert år i juli. Vi begynner med en kort bytur til fots. Forfatteren Ernest Hemingways satte byen på verdenskarten da han i 1923 ble kjent med festivalen og økseløpene. Han ble tidlig en aficionado, med en sterk fascinasjon og dragning til tyrefektingens alle aspekter. Festivalen er i dag berømt over hele verden.
Vi forlater Pamplona og kommer snart inn i et av verdens mest kjente vindistrikt, Rioja, og passer selvfølgelig på å fordype oss i et håndverk som har preget regionen i tusenvis av år, nemlig vinproduksjonen. Riojavinene er, i tillegg til sherry, Spanias kanskje mest kjente vin. Selv om det fins arkitektoniske mesterverk ute på vinmarkene, er selve håndverket og produksjonsteknikken fortsatt svært tradisjonelle.
Vi innleder med et vingårdsbesøk med vinsmaking og lunsj like utenfor det middelalderske samfunnet Laguardia. Etter en leksjon i riojavin, mat og drikke fortsetter vi med et interessant besøk i Laguardia, hvis historie strekker seg tilbake til tiden før romerne etablerte seg i Spania. Her fins rester etter keltiberere.
På veien dit stopper vi ved to ekstraordinære vingårder, Marqués de Riscal og Ysios – vingårder som har satset store beløp på å skape unike arkitektoniske uttrykk. Vi ser disse to fra utsiden.
Tidlig kveld ankommer vi den selvstyrte regionen La Riojas hovestad Logroño, ved elven Ebro. Her overnatter vi i to netter.
Kvelden er ledig for egne aktiviteter. Hvis man blir sulten i Logroño, er det ingen grunn til å bli nervøs. Her kan det nemlig virke som det er flere tapasbarer og restauranger enn innbyggere. I 2016 ble byen utnevnt til Europas kulinariske hovedstad.
Dag 7. Verdensarv og språkhistorie
Nå er det på tide å se nærmere på La Riojas viktige kulturarv i San Millán de la Cogolla: klostrene Suso og Yuso. Begge ble verdensarv i 1997.
Her i San Millán de la Cogolla, kan man virkelig snakke om historiens vingesus og kristendommens vugge i Spania. Suso ble grunnlagt allerede på 400-tallet og stilinntrykk fra de første kristne kulturene påvirket klosteret de kommende århundrene: visigoter, mozaraber (kristne som levde i de muslimske delene av Spania, i kalifatet Córdoba). Suso som er eldst, viser på en interessant måte det landet som mye senere ble Spania. Her ble også noen av de første tekstene på romance – språket som utviklet seg av vulgærlatin til moderne spansk. Her har man dessuten funnet de første tekstene på skrevet baskisk.
I senmiddelalderen var det svært vanlig at munker og prester tok veien forbi Suso og Yuso når de gikk pilegrimsveien til Santiago de Compostela, selv om klostrene ligger litt sør for den såkalte «Camino Jacobeo de Ebro», Jakobsveien fra de østlige delene av Spania. Den går nemlig gjennom Logroño, litt lenger nord.
Etter denne spennende kulturhistoriske opplevelsen, drar vi tilbake til Logroño. Kvelden er satt av til egne aktiviteter.
Dag 8. Hjemreise
Det er på tide å reise hjem. Flytidene kan variere. Bussreisen til flyplassen tar cirka 2 timer.