Nyhet

Baskerland og RiojaGuggenheim, baskiske landsbyer og vingårder

Velkommen til det nordlige Spania. Dette er regionen med vakre landsbyer, berømte vinregioner, enestående matkultur og flere verdensarv. Vi starter i storbyen Bilbao med Guggenheim-museet, reiser videre til elegante San Sebastián og rekker å ta en tur inn i det franske Baskerland og Saint-Jean-de-Luz. Reisen avsluttes med smakrike dager i Riojavinenes hovedstad Logroño, og med verdensarven Yuso og Suso. 

Reisefakta

Land: Spania

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 18-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Bilbao med Guggenheimmuseet
 • Bytur i San Sebastián
 • Den baskiske maten
 • Utflukt i franske Baskerland
 • Vingårder i Rioja

Dagsprogram
2019

Dag 1. Ankomst til Baskerland

Etter ankomsten til flyplassen i Bilbao der vi blir møtt av reiselederen og en buss, er reisen kort til hotellet som ligger midt i byen, i gangavstand til de historiske områdene og Guggenheimmuseet.

Om Baskerland, baskere og baskisk er det skrevet mange, lange og svært interessante artikler og avhandlinger. Vi vil få høre litt om dette, men også gjøre noen dypdykk. Den som kunne lese og var interessert i sin samtid på 60- og 70-tallet, hørte ofte om ETA og terrorismen i Spania. Den tiden er heldigvis forbi, men for å kunne forstå historien kreves det at man vet litt mer om baskernes opprinnelse og merkelige språk baskisk, euskera, som ikke er i slekt med andre europeiske språk en gang. Det finnes mange spekulasjoner om hvor det kommer fra. Teoriene er mange og har endret seg i takt med at det har kommet nye kunnskaper til ulike vitenskapsområder, DNA-forskning og lingvistikk. Ved hjelp av DNA-teknikken kan man i hvert fall konstatere at baskerne kom til området tidligere enn 7 000 år før Kristus. Det vil si lenge før romere, vandaler, visigoter, maurere, kristendommen og islam – altså lenge før Spania eksisterte som kongedømme og nasjon.

Denne spennende reisen handler ikke bare om baskerne, men også om hele den interessante regionen som også er storbyer, vindistrikt, matkultur og flere enestående verdensarv, som vi kommer til å besøke.

Etter innsjekkingen på hotellet, er resten av dagen satt av til hvile og egne aktiviteter.

Dag 2. Historie, mat og moderne kunst

I dag tar vi på oss gode tursko og drar ut for å bli kjent med Bilbao, Baskerland største-  og den tiende største storbyen i Spania, regnet i innbyggertall.

Til tross for at Bilbao ligger cirka 12 kilometer fra havet, er dette en av de største havnebyene i Spania, med jern- og stålindustrien som de viktigste næringene. Men i 1997 ble den slitte byen med mye tungindustri, igjen gjenstand for mye positiv oppmerksomhet da Guggenheimmuseet ble åpnet – en underlig og spektakulær bygning tegnet av arkitekten Frank Gehry. Siden har det skjedd mye i Bilbao; byen har gjennomgått en modernisering og har fått en plass på verdenskartet. Interessen for den utsøkte baskiske matkulturen tok samtidig fart, i hele verden – ikke bare i Europa.

Vi starter med de historiske delene av Bilbao, og fortsetter langs byens hovedpulsåre – elven Nervión, som fører oss til Guggenheimmuseet.

Etter lunsj, som vi spiser i museets bistro, avslutter vi dagens felles aktiviteter.

Kvelden kan brukes til strøvtog på egen hånd.

Dag 3. Bytur med utsikt og fiskerlandsby

Bilbao med omegn er temaet for dagens program. Byen har en interessant historie som strekker seg tilbake til 1300-tallet. Den ble grunnlagt på stedet der elven fortsatt kunne trafikkeres, så langt opp langs elven som mulig. I middelalderen tok byen rollen som havneby, der eksport av ull og jern fikk stor betydning.

Den beste utsikten over Bilbao har man fra fjellet Artxanda – det grønne, kuperte landskapet rundt og elven Nervións vei mot Biscayabukta.

Vi følger elven ut til munningen ved Portugalete og Getxo. Disse kommunene forbindes med en såkalt transportbro, Puente Vizcaya (Biscayabroen), som ved hjelp av en gondol transporterer kjøretøy og fotgjengere mellom de to kommunene. Det er verdens første transportbro og den ble innviet i 1893. Arkitekten var Alberto de Palacio y Elissague. I 2006 ble den en verdensarv og regnes som en av de viktigste jernkonstruksjonene fra den industrielle revolusjonen.

Til lunsj spiser vi baskisk mat. Vi prøver såkalte pintxos. Det er en slags tapas, men i baskisk stil: småretter satt fast på brød. Derav navnet pintxos, som betyr nettopp faststukket, men med tannpirkere, ikke nåler.

Det baskiske kjøkkenet har fått mye oppmerksomhet i det siste, men i Spania har det lenge hatt status som det beste kjøkkenet på den iberiske halvøya. Det sies at det ingen andre steder i verden finnes så mange stjernebestrødde restauranter på et relativt så lite område, som nettopp i Baskerland og særlig i og rundt San Sebastián. Men det er ikke på restaurantene man spiser husmannskost. Opprinnelsen til det enestående baskiske kjøkkenet er selvsagt husmannskosten og hverdagsmaten. På reisen får vi flere muligheter til å nyte av den baskiske mattradisjonen og lære oss litt mer om baskisk matkultur.

Vel tilbake i Bilbao er resten av ettermiddagen og kvelden satt av til egne aktiviteter.

Dag 4. Verdensomseglere og playa midt i byen

I dag forlater vi Bilbao og fortsetter reisen i Baskerland. Første stopp blir en av de fargerikeste fiskerlandsbyene i regionen, Getaría, som er kjent for fiskerestaurantene sine – en med Michelin-utmerkelse – óg den lokale vinen txakoli.

Getaría er også fødestedet til Juan Sebastian Elcano, som fullførte den første jordomseglingen. Han tok over som kaptein etter Ferdinand Magellan (Fernão Magalhães), som ble drept på Filippinene.

Av de fem skipene som opprinnelige dro fra Sanlúcar de Barrameda i Andalucia 10. august i 1519, returnerte ett skip under Elcanos kommando den 22. september 1522.

En annen kjendis fra landsbyen er moteskaperen Cristobal Balenciaga.

Til tross for at stedet er lite og bare har snaue 3000 innbyggere, fins det mer enn 20 restauranter her. Getaría er dessuten omgitt av vinmarker, som er grunnlaget for den baskiske vinen txakoli. Som oftest er den hvit, men forekommer også som rosévin og rødvin.

Vi besøker en bodega og prøver noen av de fantastiske vinene, før vi spiser dagens lunsj.

Etter måltidet fortsetter vi til San Sebastián som ligger innerst i Biscayabukta, ikke langt fra den spansk-franske grensen. Den elegante byen preges av sin aristokratiske historie og har en helt unik personlighet, der det er plass til alle typer mennesker. Det er ikke vanskelig forstå at byen har en helt spesiell attraksjonskraft. Her arrangeres Spanias kanskje viktigste film- og jazzfestivaler, og byen huser flere restauranter med Michelin-utmerkelser enn noen annen by i verden. Havet lokker vindsurfere fra nord og syd til den gyllengule stranden La Concha, som ligger i en vakker bukt midt i byen og danner en dominerende innramming mot havet. San Sebastián er en storstilt by ved Atlanterhavet som ingen reiser fra helt uberørt.

Fra fjellet Igueldo har vi fabelaktig utsikt over den vakre byen, før vi fortsetter til grensebyen Hondarribia (på spansk Fuenterrabía), der vi overnatter. Den lille byen har en lang og variert historie, og er blant annet kjent for alle de vakre middelalderhusene.

Kvelden kan brukes til strøvtog på egen hånd.

Dag 5. Baskiske landsbyer i Pyreneene

En kort bytur innleder dagens program, før vi kjører inn i den franske delen av Baskerland, som ikke vil avsløre at vi har byttet land.

Turen går gjennom Saint Jean de Luz, en populær badeby i Frankrike, og videre gjennom flere mindre landsbyer langs de nordvestlige fjellsidene i Pyreneene, før vi kommer fram til Zugarramurdi. Vi reiser gjennom et imponerende pastoralt fjellandskap, og uten at vi egentlig merker det er vi tilbake i Spania.

På en lokal restaurant i Zugarramurdi får vi servert en herlig lunsj.

Sent om ettermiddagen ankommer vi den selvstyrende regionen La Riojas hovedstad Logroño, ved elven Ebro. Her overnatter vi i tre netter ...

Resten av dagen og kvelden er satt av til egne aktiviteter.

Dag 6. Vin og arkitektur

Fordi vi befinner oss i ett av verdens mest kjente vindistrikt, passer det fint å fordype seg i et håndverk som har preget regionen i flere tusen år, nemlig vinproduksjonen. Riojavinene er, i tillegg til sherry, Spanias kanskje mest kjente vin. Selv om det fins arkitektoniske mesterverk ute på vinmarkene, er selve håndverket og produksjonsteknikken fortsatt svært tradisjonelle. I dag skal vi besøke to vingårder og to ekstraordinære bodegaer som har satset store beløp på å skape unike arkitektoniske uttrykk. Vi ser disse to fra utsiden: Bodega Ysios og Marqués de Riscal.

Men vi begynner dagen med et besøk i Laguardia, med en historie som strekker seg tilbake til tiden før romerne etablerte seg i Spania. Her fins rester etter keltiberere.

Den første bodegaen vi besøker er en såkalt tradisjonell bodega, El Fabulista. Her lærer vi mer om hvordan vinen ble produsert i Rioja tradisjonelt og historisk. Den neste vingården er den ultramoderne bodegaen Baigorri. Her er den moderne arkitekturen virkelig integrert i selve produksjonen. Etter vinprøvningen serveres lunsje på bodegaen.

Sent om ettermiddagen er vi tilbake i Logroño.

Kvelden kan brukes til egne aktiviteter. Hvis man blir sulten i Logroño, er det ingen grunn til å bli nervøs. I 2016 ble byen utnevnt til Europas kulinariske hovedstad.

Dag 7. Verdensarv og språkhistorie

Nå er det på tide å se nærmere på La Riojas viktige kulturarv i San Millán de la Cogolla: klostrene Suso og Yuso. Begge ble verdensarv i 1997.

Vi begynner med en interessant bytur i Logroño, som har en historie som strekker seg tilbake til flere hundre år før romerne kom til regionen for drøyt 2000 år siden.

Før vi besøker de to klostrene Suso og Yuso, rekker vi en riojansk lunsj.

Her i San Millán de la Cogolla, kan man virkelig snakke om historiens vingesus og kristendommens vugge i Spania. Suso ble grunnlagt allerede på 400-tallet og stilinntrykk fra de første kristne kulturene påvirket klosteret de kommende århundrene: visigoter, mozaraber (kristne som levde i de muslimske delene av Spania, i kalifatet Córdoba). Suso som er eldst, viser på en interessant måte det landet som mye senere ble Spania. Her ble også noen av de første tekstene på romance – språket som utviklet seg av vulgærlatin til moderne spansk. Her har man dessuten funnet de første tekstene på skrevet baskisk.

I senmiddelalderen var det svært vanlig at munker og prester tok veien forbi Suso og Yuso når de gikk pilegrimsveien til Santiago de Compostela, selv om klostrene ligger litt sør for den såkalte «Camino Jacobeo de Ebro», Jakobsveien fra de østlige delene av Spania. Den går nemlig gjennom Logroño, litt lenger nord.

Etter denne spennende kulturhistoriske opplevelsen, drar vi tilbake til Logroño. Kvelden er satt av til egne aktiviteter.

Dag 8. Hjemreise

Det er på tide å reise hjem. Flytidene kan variere. Bussreisen til flyplassen tar cirka 2 timer.   

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Skandinavia

• Alle overnattinger

• 7 frokoster

• 6 lunsjer + 3 vinprøvninger

• Inngangsbilletter i henhold til program

• TEMA-reiseleder

• Enkeltromstillegg fra 2 500 kroner  

REISE FAKTA

Dag 1.

Skandinavia – Bilbao, Baskerland. Flyreise og transport til hotellet. Buss 14 kilometer. Tre overnattinger på hotell i Bilbao.

Dag 2.

Bytur til fots, med Guggenheimmuseet. Frokost og lunsj inngår.

Dag 3.

Bytur med Artxanda, Getxo og Biscayabroa Buss 30 kilometer. Frokost og pintxos-lunsj inkludert.

Dag 4.

Bilbao – Getaría – San Sebastian – Hondarribia. Bytur i Getaría, med bodega og vinprøvning. Bytur i San Sebastián. Buss 135 kilometer. Frokost, lett lunsj og vinprøving er inkludert. En overnatting på hotell i Hondarribia.

Dag 5.

Hondarribia – Baskerland i Frankrike – Zugarramurdi – Logroño. Buss 231 kilometer. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Logroño.

Dag 6.

Utflukt til Laguardia. Tur til vingård i Rioja, med to bodegaer og vinprøvninger. Buss 70 kilometer. Frokost, lunsj og to vinprøving er inkludert.

Dag 7.

Logroño – San Millán de la Cogolla – Logroño. Bytur i Logroño. Besøk på Suso og Yuso. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8.

Flyreise til Skandinavia. Transport til flyplassen i Bilbao. Buss 147 kilometer. Frokost er inkludert.

Spania

Innbyggere 46,6 millioner
Flateinnhold 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 %
Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise tur-retur Bilbao, TEMAs reiseleder, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Flyselskapets rutetabeller kan endres og ankomst tidene til Bilbao kan være fra tidlig ettermiddag til sen kveld. Vennligst kontroller flytidene på billetten.

Hotellene:

Alternative hoteller kan forekomme på enkelte avreiser. Dagsprogrammene kan komme i annen rekkefølge på grunn av helligdager eller andre hendelser som kan påvirke besøk og aktiviteter. 

Driks:

Dricks er ikke inkludert. For å forenkle håndteringen betaler dere 60 euro til vår TEMA-reiseleder i begynnelsen av reisen. Reiselederen sørger for å fordele pengene til sjåfører, lokalguider, restaurangpersonal ved felles måltider med mer. 

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Uttaksautomater fins i alle byer og ofte også på de mindre stedene vi besøker.

Les mer under valutaveksling.

Bank- eller vekslingskontor kan gi mer informasjon om valuta og kurser.

Klima og klær:

Tidlig på våren kan det være kjølig om morgenen og kvelden, av og til under null grader. Det gjelder særlig i innlandet. Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finner du enkelt på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-09-03 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-09-03
11:50
2019-09-03
13:40
K L M, 1144
Amsterdam
Bilbao
2019-09-03
14:20
2019-09-03
16:25
K L M, 1687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2019-09-09
20:40
2019-09-10
23:00
Air France, 1274
Bilbao
Amsterdam
2019-09-10
18:05
2019-09-10
19:45
Air France, 1462
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 20 590 NOK Fullbooket
2019-09-19 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-09-19
11:50
2019-09-19
13:40
K L M, 1144
Amsterdam
Bilbao
2019-09-19
14:20
2019-09-19
16:25
K L M, 1687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2019-09-25
20:50
2019-09-26
22:35
K L M, 1151
Bilbao
Amsterdam
2019-09-26
17:10
2019-09-26
19:10
K L M, 1688
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 20 705 NOK Forespørsel
2019-09-29 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-09-29
11:50
2019-09-29
13:40
K L M, 1144
Amsterdam
Bilbao
2019-09-29
14:20
2019-09-29
16:25
K L M, 1687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2019-10-05
16:50
2019-10-06
18:35
K L M, 1149
Bilbao
Amsterdam
2019-10-06
12:05
2019-10-06
14:15
K L M, 1686
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 21 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-10-01 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2019-10-01
11:50
2019-10-01
13:40
K L M, 1144
Amsterdam
Bilbao
2019-10-01
14:20
2019-10-01
16:25
K L M, 1687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2019-10-07
20:50
2019-10-08
22:35
K L M, 1151
Bilbao
Amsterdam
2019-10-08
17:10
2019-10-08
19:10
K L M, 1688
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 19 990 NOK Forespørsel
2020-04-30 8 dager Baskerland og Rioja Bergen 20 850 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-04-30 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2020-04-30
11:50
2020-04-30
13:40
K L M, 1144
Amsterdam
Bilbao
2020-04-30
14:20
2020-04-30
16:25
K L M, 1687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2020-05-06
20:50
2020-05-07
22:35
K L M, 1151
Bilbao
Amsterdam
2020-05-07
17:10
2020-05-07
19:10
K L M, 1688
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 20 450 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-05-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2020-05-14
12:25
2020-05-14
14:50
Air France, 1151
Paris
Bilbao
2020-05-14
15:45
2020-05-14
17:20
Air France, 1576
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2020-05-20
20:50
2020-05-21
22:35
K L M, 1151
Bilbao
Amsterdam
2020-05-21
17:10
2020-05-21
19:10
K L M, 1688
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 21 250 NOK 6+ plasser igjen Bestill
2020-05-21 8 dager Baskerland og Rioja 21 150 NOK Forespørsel
2020-05-21 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2020-05-21
12:25
2020-05-21
14:50
Air France, 1151
Paris
Bilbao
2020-05-21
15:45
2020-05-21
17:20
Air France, 1576
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Oslo
2020-05-27
20:50
2020-05-28
22:35
K L M, 1151
Bilbao
Amsterdam
2020-05-28
17:10
2020-05-28
19:10
K L M, 1688
8 dager Baskerland og Rioja Oslo 21 150 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-10 8 dager Baskerland og Rioja Oslo 21 750 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-17 8 dager Baskerland og Rioja Oslo 21 150 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-24 8 dager Baskerland og Rioja Oslo 20 890 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.