Vinvandring i DourodalenKulturlandskap og historiske vingårder

Gjennom middelalderlandsbyer og nydelige terrasseanlagte landskap i verdensarven Dourodalen, går våre fotturer. Turene veksles med vinsmakinger og lekre måltider, lokalprodusert og tradisjonelt. Vi reiser også på en spektakulær jernbane og på en klassisk portvinsbåt. Med start i Porto avslutter vi en uke senere i verdensarven og kulturbyen Guimarães.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Mat- og vinreise - Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-19 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandringene og omgivelsene
 • Maten - nærprodusert og tradisjonell
 • Hotellene
 • Togreise og elvecruice
 • Vandringen i Arouca Geopark

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Velkommen til havnen, O Porto
Velkommen til Porto! Portugals nest største by og hovedstaden i Nord-Portugal. Ved ankomsten møtes vi av TEMA-reiselederen og en buss som tar oss med på en panoramantur i Porto.

Etter innsjekkingen på hotellet, som ligger fint plassert midt i byen, får vi noen timers hvile før vi på ettermiddagen besøker et av Portvinshusene i Vila Nova de Gaia, som ligger midt imot Porto på sørsiden av Douroelven. Det er her portvinprodusentene har sine vinkjellere.

Historien til portvinen går helt tilbake til romerne, og vinen hører til verdens eldste viner med opprinnelsesgaranti. Et besøk hos en portvinsprodusent er obligatorisk når man er i Porto. Vi får en grundig introduksjon i temaet og prøvesmaker selvsagt husets produksjon.

Vi spiser middag på en kjent restaurant der vi bys på spesialiteter fra Portugals nordvestligste provins Trás-os-Montes, som betyr «Utenfor fjellene.»

Dag 2 – byvandring og fiskemarked i Matoshinhos
Etter frokost blir det en uforgelmmelig tur til fots i Portos berømte historiske bydeler. Vi tar sikte på noen av Portos virkelige juveler som for eksempel Clérigos-kirken, jernbanestasjonen Sâo Bento med vakre flisedekorasjoner og opplever byens pulserende og livlige sentrum.

Deretter tar vi bussen nordover til Portos store fiskehavn Matosinhos forbi Boavistas strender der Atlanterhavets mektige dønninger ruller inn. Matosinhos er Portugals største fiskehavn. Her losses det mer sardiner enn noe annet sted i Europa. Et besøk i torghallen er obligatorisk. Her nyter vi også en deilig fiskelunsj. Nyfanget og tilberedt på stedet.

Etter lunsj drar vi tilbake til hotellet. Resten av dagen og kvelden er ledig for egne aktiviteter.

Dag 3 – Geologiskt verdensarv og ankomst til Dourodalen
Etter utsjekking og frokost reiser vi i sørvestlig retning til Arouca Geopark, som kategoriseres som en geologisk verdensarv av Unesco. Her går turen gjennom urørt natur i et område som byr på imponerende dramatikk. Passadiços do Paiva heter den 8,7 kilometer lange stien som med sine spektakulære omgivelser blir en svært uvanlig naturopplevelse. I løpet av fotturen tar vi pause for piknik.

Etter denne første og ganske tøffe turen i dramatisk og enestående vakker natur, fortsetter vi mot Dourodalen, kjent for å ha noen av de beste portvin-markene i hele regionen. Her er forholdene optimale, og med det menes klimaet og jorden – eller som franskmenn ville sagt det: terroir. Et elegant, men litt diffust begrep som omfatter flere samvirkende faktorer som påvirker vinens unike egenskaper, der de menneskelige aktivitetene i dyrkingsområdet også tas med: kultur, tradisjoner og kunnskaper. I dag brukes uttrykket også for kaffe og kakao.

Vi bor to netter på et hyggelig hotell i Alijó, midt i Douros vindistrikt. Resten av dagen og kvelden er ledig for egne aktiviteter.

Dag 4 – Adelig landsby og tradisjonell lunsj
Dagens fottur går i et bølgende landskap med noen oppoverbakker. Vi fortsetter å utforske verdensarven Dourodalen og starter vår fottur i den historiske landsbyen Sabrosa med sine vakre adelige palasser. Vi vandrer 9,5 kilometer gjennom terrasseanlagte vinmarker rundt Douros bielv Rio Pinhão og avslutter med lunsj i den historiske landsbyen Provesende, som ifølge portugisiske guidebøker er en viktig severdighet på grunn av de mange vakre adelspalassene, noen med elegante barokkfasader eller i nyklassisk stil. De eldste er fra 1400-tallet, med våpenskjold i granitt.

Fra bakeriet i landsbyen dufter det av nybakt brød og vi finner veien til den lille tavernaen der vi spiser dagens lunsj, som blir et tradisjonelt måltid med lokalt preg.

Etter en nydelig lunsj tar bussen oss tilbake til hotellet for en herlig ettermiddag.

Dag 5 – Vingårdsbesøk i Pinhão og båttur på Douroelven
Midt i portvindistriktet ligger det lille samfunnet Pinhão, som også regnes som distriktets geografiske sentrum. Her finnes eiendommer og gårder som tilhører de store og mest kjente vinhusene. Likevel er Pinhão forholdsvis ukjent, men regnes til de vakreste stedene i Douro. Det er hit fotturen i dag, på ganske lette 6 kilometer, fører oss. Vinstokkene rundt oss vokser i bratte skråninger og det er tydelig hvor mye slit som ligger bak markene som har blitt anlagt i terrasser gjennom flere hundre år.

Vi begynner dagens tur høyt oppe på Douros topper og vandrer ned til breddene ved Douro-elven. Det er lett å bli revet med av kulturlandskapet som følger elvens slingrende løp og høydenes myke, bølgende former.

Vel framme i Pinhão møter vi en velholdt landsby med mange elegante fasader i granitt. Vi tar oss litt ekstra god tid til å beundre stasjonshuset med vakre blåhvite flisedekorasjoner.

Vingården Quita do Bomfim eies av familien Symington. Fem medlemmer i den vinproduserende slekten driver vingården. Symington har produsert vin i mange generasjoner og samlet omfattende kunnskaper, som kommer til uttrykk her. Vi får en omvisning og mulighet til å prøvesmake tre ulike viner. Deretter serveres lunsjen.

Ettermiddagens aktivitet har et roligere tempo, som trappes ned med en privat båttur på Douro i en såkalt «rabelo». Dette er en klassisk portvinsbåt som i begynnelsen var det eneste transportmiddelet for vinen herfra til lagringskjellerne i Porto, eller rettere sagt Vila Nova de Gaia, der vi har vært. Fra elven ser vi områder som hverken er synlige eller tilgjengelige fra land. På den stille Douro-elven nyter vi en liten time av de vakreste områdene i denne verdensarven.

Når båten har lagt til kai fortsetter vi ferden til byen Lamego. Lamego er en vakker liten by som hadde hadde sin storhetsperiode på 1800-tallet, med produksjonen av «fine viner». I dag er det i første rekke produksjon av musserende viner, såkalte espumante, som stikker ut. Her finner man også flere interessante historiske bygninger fra tidlig middelalder. Men den mest spesielle er barokkirken Nossa Senhora dos Remédios, som høyt over byen danner en vakker krone med alle trappene.

Vel framme i Lamego sjekker vi inn på hotellet. Resten av dagen og kvelden ledig for hvile og egne aktiviteter.

Dag 6 – Portvinstoget og gjestebud i Pesqueira
Linha do Douro, Douro-jernbanen, sto ferdig i 1887, med 26 tuneller og 30 broer og en mildt sagt pittoresk strekning langs elven Douro. På en time reiser vi østover med tog og betrakter det vakreste landskapet i verdensarven Dourodalen – og noen av de minst kjente delene av portvindistriktet.

Dagens fottur er lettere og cirka 6,5 kilometer lang. Vi begynner med en enestående utsikt over elven og dalen. Vi vandrer omgitt av oliven- og mandeltrelunder, som en avveksling til de tradisjonelle vinmarkene. Jordbruket er på mange måter tradisjonelt og lokalbefolkningen er opptatt med forskjellig arbeid som er knyttet til årstiden.

Fotturen avsluttes i den godt bevarte middelalderlandsbyen Pereiros, med en historie som går tilbake til 700-tallet. Her er olivenproduksjonen viktig, men vin og ost er også en del av befolkningens inntekstgrunnlag. Takket være kontakter som TEMAs samarbeidspartnere har med innbyggerne i landsbyen, får vi oppleve noe helt spesielt for akkurat denne reisen. Lunsjen blir et lokalt selskap der alt som settes fram på bordet er produsert på stedet. Vi møter menneskene og får vite hvordan de lever her: brødet er bakt i det kollektive bakeriet, olivenoljen kommer fra herr José. Vinen er dyrket og produsert av herr Antonio. Oster og kjøttprodukter kommer også fra stedet, og så videre. Hele lunsjen tilberedes her, og vi får et uforglemmelig måltid.

Etter lunsj tar bussen oss tilbake til hotellet. Resten av ettermiddagen og kvelden er åpen for egne aktiviteter.

Dag 7– På romerske veier, portugisisk espumante og kulturhovedstad
Dagens fottur er litt mer krevende. Vi vandrer i den såkalte Cistercienserdalen, som er prydet med små landsbyer der vin- og fruktmarker, mandel- og kastanjetrær danner perfekte omgivelser for en fottur. Områdets rikholdige historie har etterlatt en stor arv av romerske veier og broer, romerske kirker og gotiske kloster i et bedårende kupert kulturlandskap.

På turen møter vi lokalbefolkningen på vinmarkene og i de små landsbyene. Framme på det lille stedet Ucanha er det på tide å spise lunsj. Her spiser vi et tradisjonelt måltid på en liten taverna som drives utelukkende av kvinner. Etter en velfortjent lunsj ser vi nærmere på noen av stedets interessante monumenter. Over elven Varosa står en romansk befestet bro fra 1100-tallet som er unik for Portugal.

Distriktet her er for portugiserne knyttet til musserende vin av høyeste kvalitet. Vi gjør et besøk på det lokale vinmuseet over musserende viner, og lærer mer om denne vinproduksjonen. Vi avslutter med en vinprøving av de lokale vinene.

Nå forlater vi Dourodalen og reiser vestover til den historiske byen Guimarães (uttales gimaräjnsch), som var Europas kulturhovedstad i 2012. Før dette var det ikke mange utenfor Portugals grenser som hadde hørt om Guimarães, men i landets oppfatning av seg selv er byen viktig. Allerede som små får alle barn i Portugal lære seg på skolen at Guimarães er Portugals vugge. Det var her Afonso Henriques i 1139 ble kronet til Portugals første konge. Slik frigjorde seg grevskapet Portucalensis fra kongedømmet Leon og ble et selvstendig kongedømme – et av de eldste i Europa.

Her i de nordlige delene av Portugal, ligger det meste av industrien i landet og i Guimarães er det spesielt sko- og tekstilproduksjon som dominerer. Det er interessant å merke seg at noen av de beste skomakerne i Europa, og kanskje i hele verden, finnes nettopp her. Flere av de store italienske og franske motehusene bestiller både sko og klær her og mange av byens innbyggere jobber her, hos moteverdenens spesialister.

Etter å ha sjekket inn på vårt hotell i Guimarães, tar vi på en kort bytur i de historiske delene av byen. Vi runder av med en herlig avskjedsmiddag på en av de tradisjonelle restaurantene.

Dag 8 – Hjemreise
En innholdsrik reise er over og vi tar avskjed fra en spennende og annerledes del av den iberiske halvøya.

Etter hotellfrokosten får vi transport til flyplassen for hjemreisen til Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly, t/r
• Alle overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer på restaurant inkl. vin
• 2 pikniker
• 2 middager
• 3 vinsmakinger
• 1 togreise
• 1 båttur på Douro-elven
• Innganger i følge program
• TEMA reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Porto. Transport og panoramatur. Buss 30 km. Portvinshus og vinsmaking. Velkomstmiddag inngår. To overnattinger på hotell i Porto.

Dag 2
Byvandring i Porto, lunsj i Matosinhos. Buss 25 km. Ledig kveld. Frokost og lunsj inngår.

Dag 3
Porto – Arouca – Alijó. Buss 230 km. Vandring i Arouca Geopark langs Passadiços do Paiva, 9,5 km. Krevende. Frokost og nistepakke (lunsj) inngår. To overnattinger på hotell i Alijó.

Dag 4
Fottur fra Sabrosa til Provesende, 9,5 kilometer. Transfer med buss 40 km. Middels til krevende. Frokost og tradisjonell lunsj inkludert drikke inngår.

Dag 5
Alijó – Pinhão – Lamego. Fottur fra Provesende til Pinhão, 6 km. Lett til middels. Vingårdsbesøk med lettere lunsj. Båttur på Douroelven i portvinsbåt, rabelo. Buss 55 km. Frokost og lettere lunsj med drikke inngår. To overnattinger på hotell i Lamego.

Dag 6
Togreise langs Douroelven, 1 time. Fottur i dalen, 6–9 km. Lett til middels. Besøk i en liten by med lunsj. Buss 75 km.

Dag 7
Lamego – Ucanha – Guimarães. Fottur i Cisterciensdalen, 8,4 km. Lett til middels. Besøk i landsbyen Ucanha. Vinmuseum. Frokost, lunsj, vinprøving og avskjedsmiddag med drikke inngår. En overnatting på hotell i Guimarães. Buss 140 km.

Dag 8
Guimarães – Skandinavia. Transport til flyplassen. Frokost inngår.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise til Porto tur-retur, øvrige transporter i henhold til programmet, delt dobbeltrom, spesialkomponerte måltider i henhold til reisefakta, TEMAs reiseledelse, inngangsbilletter, alle utflukter i programmet, om ikke annet er spesifisert.

Turistskatt

Flere land i Sør-Europa har innført en såkalt turistskatt. Den betales kontant på hoteller når man sjekker ut. Den kan variere fra sesong til sesong og fra ulike byer. Ettersom denne skatten ligger utenfor TEMAs kontroll betaler hver reisende for seg ved utsjekking. Normalt ligger den på 1-5 EUR per person/natt. 

Hotellene
Vi bor på unike firestjerners hoteller med gullkant – de er nøye valgt ut og bidrar til å gjøre reisen til en spesiell opplevelse. Hotellene i Porto og Guimarães har optimal plassering midt i byen, med kort vei til alt av interesse. Hotellene i Dourodalen har flotte bassengområder. Vingårdhotellet i Alijó ligger i utrolig vakre omgivelser, med utsikt over terrasseanlagte vinmarker.

Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene og i de fleste butikkene. Det finnes minibanker i alle større steder.

Driks
På reisen inngår ikke felles driks. TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person i begynnelsen av reisen og fordeler pengene til sjåfører, bagasjebærere og restaurantansatte ved felles måltider og liknende.

Klima
Portugal hører til de landene i Europa som har flest soltimer, men om våren og høsten kan det regne. Tidlig om våren kan temperaturen falle til under null. Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Ta gjerne med et lett regnplagg og en varm genser.
Ta med kraftige, gode sko/fjellsko, som egner seg til fotturer på variert underlag.

Fotturen
Landskapet er kupert, men stiene og veiene er svært gode. Vi har hatt som mål å legge fotturene slik at de passer alle som har normal kondisjon.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.