Nyhet

Vinvandring i DourodalenKulturlandskap og historiske vingårder

Fotturer på veier og stier i fantastiske terrasseanlagte landskap, gjennom middelalderlandsbyer i verdensarven Dourodalen. Turene kombineres med vinsmakinger og kulinariske måltider. Vi reiser også på en spektakulær jernbane og på en klassisk portvinsbåt. Med start i Porto avslutter vi i verdensarven Arouca Geopark og kulturbyen Guimarães.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Mat- og vinreise - Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-19 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandringene og omgivelsene
 • Maten - nærprodusert og tradisjonell
 • Hotellene
 • Togreise og elvecruice
 • Vandringen i Arouca Geopark

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Velkommen til havnen O Porto.

Velkommen til Porto! Portugals nest største by og hovedstaden i Nord-Portugal. Ved ankomsten møtes vi av TEMA-reiselederen og en buss som tar oss med på en panoramantur i Porto.

Etter innsjekkingen på hotellet, som ligger fint plassert midt i byen, får vi noen timers hvile før vi tar en litterær fottur i de historiske bydelene i Portos gamle havneområde Ribeira. Herfra tar vi oss over til den andre siden av Douro, der portvinfirmaene har sine kjellere.

Historien til portvinen går helt tilbake til romerne, og vinen hører til verdens eldste viner med opprinnelsesgaranti. Et besøk hos en portvinsprodusent hører alltid med når vi er i Porto. Vi får en grundig introduksjon i temaet og prøvesmaker selvsagt husets produksjon.

Og dermed er denne dagen ved veis ende. Bussen venter på oss og kjører oss tilbake til hotellet.

Dag 2 – byvandring i Matoshinhos

Etter frokost sjekker vi ut og forlater hotellet. Derimot forlater vi ikke Porto, men starter reisens første skikkelige fottur som blir en lettere byvandring på cirka 11 kilometer. Med noen av Portos virkelige juveler som mål, for eksempel Clérigos-kirken, jernbanestasjonen Sâo Bento med vakre flisedekorasjoner, fortsetter vi gjennom byens pulserende sentrum.

Langs nordsiden av Douro følger vi elvens løp mot Atlanterhavet, gjennom de historiske bydelene Miragaia og Massarelos, for så å fortsette nordover mot Matosinhos forbi Boavistas strender der Atlanterhavets mektige dønninger ruller inn. Matosinhos er Portugals største fiskehavn. Her losses det mer sardiner enn noe annet sted i Europa. Et besøk i torghallen er obligatorisk. Her nyter vi også en deilig fiskelunsj, som vi kjøper sammen på markedet. Nyfanget og tilberedt på stedet.

Etter lunsj forlater vi kysten og går østover, lengst inn i Dourodalen til den delen som kalles portvindistriktet eller Douro-distriktet. Området begynner cirka 100 kilometer inn i landet, beskyttet fra de fuktige og kalde vindene fra Atlanterhavet. Landskapet er velkjent for sin skjønnhet, og kulturlandskapet er ett av verdensarvene i Portugal.

Reisen til Lamego der vi overnatter de neste to nettene, tar cirka 1 time og 40 minutter.

Vel framme i Lamego sjekker vi inn på hotellet. Litt senere, etter litt tid på egen hånd, begynner vi en bytur i den svært gamle lille byen, som hadde sin storhetsperiode på 1800-tallet, med produksjonen av «fine viner». Lamego har flere interessante historiske bygninger fra tidlig middelalder. Men den mest spesielle er barokkirken Nossa Senhora dos Remédios, som høyt over byen danner en vakker krone med alle trappene. På byvandringen prøvesmaker vi noen lokale spesialiteter, som røkt skinke, den lokale osten og det typiske maisbrødet, akkompagnert av byens kanskje mest kjente produkt, espumante – musserende vin.

Kvelden er satt av til hvile og egne aktiviteter.

Dag 3 – På romerske veier og førsteklasses espumante

Dagens fottur følger den såkalte Cistercienserdalen, som er prydet med små landsbyer der vin- og fruktmarker, mandel- og kastanjetrær danner perfekte omgivelser for en fottur. Områdets rikholdige historie har etterlatt en stor arv av romerske veier og broer, romerske kirker og gotiske kloster i et bedårende kupert kulturlandskap.

På turen møter vi lokalbefolkningen på vinmarkene og i de små landsbyene. Framme på det lille stedet Ucanha er det på tide å spise lunsj. Her spiser vi et tradisjonelt måltid på en liten taverna som drives utelukkende av kvinner.

Etter en velfortjent lunsj ser vi nærmere på noen av stedets interessante monumenter. Over elven Varosa står en romansk befestet bro fra 1100-tallet som er unik for Portugal.

Navnet Murganheira sier oss langveisfarende ikke så mye, men for portugisere er det forbundet med musserende vin av høyeste kvalitet. Vi gjør et besøk her og går ned i vingrottene av såkalt blå granitt. Her får vi en guidet tur og lærer enda mer om vinproduksjonen i de nordlige delene av Portugal. Vi avslutter med en vinprøving av Portugals kanskje beste sjampis, som selvsagt produseres på samme måte som fransk champagne.

Tilbake i Lamego og på hotellet, er resten av ettermiddagen og kvelden åpen for egne aktiviteter.

Dag 4 – Portvinstoget og vingårdshotellet

Linha do Douro, Douro-jernbanen, sto ferdig i 1887, med 26 tuneller og 30 broer og en mildt sagt pittoresk strekning langs elven Douro. På en time reiser vi østover med tog og betrakter det vakreste landskapet i verdensarven Dourodalen – og noen av de minst kjente delene av portvindistriktet.

Dagens fottur er lettere og cirka 11 kilometer lang. Vi begynner med en enestående utsikt over elven og dalen. Vi vandrer omgitt av oliven- og mandeltrelunder, som en avveksling til de tradisjonelle vinmarkene. Jordbruket er på mange måter tradisjonelt og lokalbefolkningen er opptatt med forskjellig arbeid som er knyttet til årstiden.

Fotturen avsluttes i den godt bevarte middelalderlandsbyen Pesqueira, med en historie som går tilbake til 700-tallet. Her er olivenproduksjonen viktig, men vin og ost er også en del av befolkningens inntekstgrunnlag. Takket være kontakter som TEMAs samarbeidspartnere har med innbyggerne i landsbyen, får vi oppleve noe helt spesielt for akkurat denne reisen. Lunsjen blir et lokalt selskap der alt som settes fram på bordet er produsert på stedet. Vi møter menneskene og får vite hvordan de lever her: brødet er bakt i det kollektive bakeriet, olivenoljen kommer fra herr José. Vinen er dyrket og produsert av herr Antonio. Oster og kjøttprodukter kommer også fra stedet, og så videre. Hele lunsjen tilberedes her, og vi får et uforglemmelig måltid.

Etter denne opplevelsen drar vi videre nordover til et annet sjarmerende lite sted, Alijó. Her blir vi i hele tre dager. Alijó er kjent for å ha noen av de beste portvin-markene i hele regionen. Her er forholdene optimale, og med det menes klimaet og jorden – eller som franskmenn ville sagt det: terroir. Et elegant, men litt diffust begrep som omfatter flere samvirkende faktorer som påvirker vinens unike egenskaper, der de menneskelige aktivitetene i dyrkingsområdet også tas med: kultur, tradisjoner og kunnskaper. I dag brukes uttrykket også for kaffe og kakao.

Hotellet der vi skal tilbringe de kommende tre dagene, eies av en familie som i aller høyeste grad er involvert i vinproduksjonen her og som også setter sitt preg på hotellets atmosfære.

Vi bor på Quinta do Silval Wine Rural Hotel.

Resten av dagen og kvelden er satt av til egne strøvtog.

Dag 5 – Midt i portvindistriktet og en båttur på Douro

Midt i portvindistriktet ligger det lille samfunnet Pinhão, som også regnes som distriktets geografiske sentrum. Her finnes eiendommer og gårder som tilhører de store og mest kjente vinhusene. Likevel er Pinhão forholdsvis ukjent, men regnes til de vakreste stedene i Douro. Det er hit fotturen i dag, på ganske lette 10 kilometer, fører oss. Vinstokkene rundt oss vokser i bratte skråninger og det er tydelig hvor mye slit som ligger bak markene som har blitt anlagt i terrasser gjennom flere hundre år.

Vi begynner dagens tur høyt oppe på Douros topper og vandrer ned til breddene ved Douro-elven. Det er lett å bli revet med av kulturlandskapet som følger elvens slingrende løp og høydenes myke, bølgende former.

Vel framme i Pinhão møter vi en velholdt landsby med mange elegante fasader i granitt. Vi tar oss litt ekstra god tid til å beundre stasjonshuset med vakre blåhvite flisedekorasjoner.

Vingården Quita do Bomfim eies av familien Symington. Fem medlemmer i den vinproduserende slekten driver vingården. Symington har produsert vin i mange generasjoner og samlet omfattende kunnskaper, som kommer til uttrykk her. Vi får en omvisning og mulighet til å prøvesmake tre ulike viner. Deretter serveres lunsjen.

Ettermiddagens aktivitet har et roligere tempo, som trappes ned med en privat båttur på Douro i en såkalt «rabelo». Dette er en klassisk portvinsbåt som i begynnelsen var det eneste transportmiddelet for vinen herfra til lagringskjellerne i Porto, eller rettere sagt Vila Nova de Gaia, der vi har vært. Fra elven ser vi områder som hverken er synlige eller tilgjengelige fra land. På den stille Douro-elven nyter vi en liten time av de vakreste områdene i denne verdensarven.

Tilbake i Pinhão venter bussen og transport tilbake til hotellet.

Resten av ettermiddagen og kvelden er satt av til hvile og egne aktiviteter.

Dag 6 – Adelig landsby og tradisjonell lunsj

Dagens fottur blir mer krevende enn gårdagens. Vi fortsetter å utforske verdensarven Dourodalen og vandrer 10,5 kilometer gjennom terrasseanlagte vinmarker rundt Douros bielv Rio Pinhão. Vi avslutter med lunsj i den historiske landsbyen Provezende, som ifølge portugisiske guidebøker er en viktig severdighet på grunn av de mange vakre adelspalassene. De er hele 13 i antallet, noen med elegante barokkfasader eller i nyklassisk stil. De eldste er fra 1400-tallet, med våpenskjold i granitt.

Fra bakeriet i landsbyen dufter det av nybakt brød og vi finner veien til den lille tavernaen der vi spiser dagens lunsj, som blir et tradisjonelt måltid med lokalt preg.

Dag 7 – Dramatisk elveravine og natt i Portugals «vugge»

På tide å fortsette reisen! I dag venter en uforglemmelig opplevelse og den tøffeste vandringen. Vi har jo fått litt trening tidligere i uka.

Etter utsjekking og frokost reiser vi i sørvestlig retning til Arouca Geopark, som kategoriseres som en geologisk verdensarv av Unesco. Her går turen gjennom urørt natur i et område som byr på imponerende dramatikk. Passadiços do Paiva heter den 8,7 kilometer lange stien som med sine spektakulære omgivelser blir en svært uvanlig naturopplevelse.

Om ettermiddagen reiser vi videre nordover til den historiske byen Guimarães (uttales gimaräjnsch), som var Europas kulturhovedstad i 2012. Før dette var det ikke mange utenfor Portugals grenser som hadde hørt om Guimarães, men i landets oppfatning av seg selv er byen viktig. Allerede som små får alle barn i Portugal lære seg på skolen at Guimarães er Portugals vugge. Det var her Afonso Henriques i 1139 ble kronet til Portugals første konge. Slik frigjorde seg grevskapet Portucalensis fra kongedømmet Leon og ble et selvstendig kongedømme – et av de eldste i Europa.

Her i de nordlige delene av Portugal, ligger det meste av industrien i landet og i Guimarães er det spesielt sko- og tekstilproduksjon som dominerer. Det er interessant å merke seg at noen av de beste skomakerne i Europa, og kanskje i hele verden, finnes nettopp her. Flere av de store italienske og franske motehusene bestiller både sko og klær her og mange av byens innbyggere jobber her, hos moteverdenens spesialister.

Kvelden er satt av til egne aktiviteter.

Dag 8 – Hjemreise

En innholdsrik reise er over og vi tar avskjed fra en spennende og annerledes del av den iberiske halvøya.

Etter hotellfrokosten får vi transport til flyplassen for hjemreisen til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly, t/r
• Alle overnattinger på hotell med fire stjerner
• 7 frokoster
• 7 lunsjer/piknik, 6 inkl. vin, øl og vann
• 3 vinsmakinger
• Innganger i følge program
• TEMA reiseleder
• Prisavdrag hvis du bestiller fly på egen hånd, 2 200 kr.
• Enkeltromstillegg, fra 3 935 kr.

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Porto via Frankfurt. Transport og panoramatur. Portvinshus og vinprøving. Tapasmiddag inngår. En overnatting på hotell i Porto.

Dag 2

Porto – Lamego. Byvandring fra Porto til Matosinhos, 11 kilometer. Lett. Bussreise til Lamego, 132 kilometer. Bytur til fots. Frokost, lunsj og prøvesmaking inngår. To overnattinger på hotell i Lamego.

Dag 3

Fottur i Cisterciensdalen, 8,4 kilometer. Lett til middels krevende. Besøk i landsbyen Ucanha. Vinprøving på Murganeira. Frokost, lunsj og vinprøving inngår.

Dag 4

Lamego – Alijó. Togreise langs Douro-elven. Fottur til Pesqueira, 11 kilometer. Lett til middels krevende. Frokost og spesiallunsj i landsbyen Pesqueira. Tre overnattinger på vingårdshotell i Alijó.

Dag 5

Fottur til Pinhão, 10 kilometer. Lett til middels krevende. Besøk på vingården Quinta do Bomfim, med vinprøving. Båttur på Douroelven i portvinsbåt, rabelo. Frokost og pikniklunsj inngår.

Dag 6

Fottur til Provezende, 10,5 kilometer. Middels til krevende. Frokost og lunsj inngår.

Dag 7

Alijó – Arouca Geopark. Fottur i Arouca Geopark langs Passadiços do Paiva. 8,7 kilometer. Krevende. Frokost og lett pikniklunsj inngår. En overnatting på hotell i Guimarães.

Dag 8

Guimarães – Skandinavia. Transport til flyplassen. Frokost inngår.

Portugal

Innbyggere10,5 mill
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise til Porto tur-retur, øvrige transporter i henhold til programmet, delt dobbeltrom, spesialkomponerte måltider i henhold til reisefakta, TEMAs reiseledelse, inngangsbilletter, alle utflukter i programmet, om ikke annet er spesifisert.

Programendring
På grunn av en endring i tidtabellen erstattes lunsjen med en tapasmiddag senere på kvelden.

Hotellene
Vi bor på unike firestjerners hoteller med gullkant – de er nøye valgt ut og bidrar til å gjøre reisen til en spesiell opplevelse. Hotellene i Porto og Guimarães har optimal plassering midt i byen, med kort vei til alt av interesse. Hotellene i Dourodalen har flotte bassengområder. Vingårdhotellet i Alijó ligger i utrolig vakre omgivelser, med utsikt over terrasseanlagte vinmarker.

Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene og i de fleste butikkene. Det finnes minibanker i alle større steder.

Driks
På reisen inngår ikke felles driks. TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person i begynnelsen av reisen og fordeler pengene til sjåfører, bagasjebærere og restaurantansatte ved felles måltider og liknende.

Klima
Portugal hører til de landene i Europa som har flest soltimer, men om våren og høsten kan det regne. Tidlig om våren kan temperaturen falle til under null. Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Ta gjerne med et lett regnplagg og en varm genser.
Ta med kraftige, gode sko/fjellsko, som egner seg til fotturer på variert underlag.

Fotturen
Landskapet er kupert, men stiene og veiene er svært gode. Vi har hatt som mål å legge fotturene slik at de passer alle som har normal kondisjon. De letteste turene har vi lagt i begynnelsen av reisen. Fotturen dag 7 er den mest krevende.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-09-19 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2019-09-19
09:50
2019-09-19
12:00
Lufthansa, 859
Frankfurt
Porto
2019-09-19
13:40
2019-09-19
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-09-26
10:55
2019-09-26
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Oslo
2019-09-26
16:00
2019-09-26
18:10
Lufthansa, 2454
8 dager Vinvandring i Dourodalen Oslo 21 980 NOK Forespørsel
2019-09-26 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2019-09-26
09:50
2019-09-26
11:55
Lufthansa, 859
Frankfurt
Porto
2019-09-26
13:40
2019-09-26
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-03
10:55
2019-10-03
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Oslo
2019-10-03
15:55
2019-10-03
18:05
Lufthansa, 2454
8 dager Vinvandring i Dourodalen Oslo 21 795 NOK Forespørsel
2019-10-03 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2019-10-03
09:50
2019-10-03
11:55
Lufthansa, 859
Frankfurt
Porto
2019-10-03
13:40
2019-10-03
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-10
10:55
2019-10-10
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Oslo
2019-10-10
15:55
2019-10-10
18:05
Lufthansa, 2454
8 dager Vinvandring i Dourodalen Oslo 20 990 NOK 2 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.