Fottur i KroatiaDinariske alper og dalmatisk kyst

Fotturene i Kroatia tar oss gjennom nasjonalparker som Plitvice, verdensarvsbyer som Trogir og Split samt øylivet på Brac. I løpet av en uke går vi i Dalmatias varierte og vakre landskap, hele tiden med Adriaterhavet i nærheten. En blanding av kuperte nasjonalparker med fossefall og byer fullspekket med historie. Alt krydres med kroatiske spesialiteter på matbordet og bademuligheter i Adriaterhavets krystallklare vann.

Reisefakta

Land: Kroatia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 18-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Plitvices sjølandskap
 • Nasjonalparken Paklenicas dramatiske fjell
 • Byvandring i verdensarvbyen Trogir
 • Smaksrik vandring på øya Brac
 • Vandring langs Krkaelvens vakre fossefall

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Ankomst til Kroatia og Zadar

Du flyr til Split i sentrale Dalmatia. TEMAs reiseleder er på plass og ønsker deg velkommen. En ikke altfor lang busstransfer tar oss nordover langs kysten av Dalmatia til Zadar.

Zadar er en by med aner og her finner du romerske ruiner, kirker fra middelalderen og andre historiske monumenter. Det betyr dog ikke at Zadar er gammel og stille. Byen er i aller høyeste grad en levende by der gater og smug fylles av både lokalbefolkning og tilfeldige besøkende. Den eldre arkitekturen blandes med ny, og byen har en kosmopolitisk karakter med barer og kaféer. Vi bor tre netter i utkanten av byen og du kan enkelt spasere inn til byens sentrum på 10-15 minutter.

Dag 2 – Paklenica nasjonalpark

Vi fortsetter litt nordover til ukens første vandringsområde, nasjonalparken Paklenica. Navnet kommer antakelig fra den mørke kvaen fra furuene her, som kalles Paklina og som tidligere ble benyttet i tradisjonell medisin. Parken er en grell kontrast til strendene ved kysten med sine topper på drøye 1 750 meter over havet. Fjellene viser frem fantasieggende kreasjoner formet av ulike geomorfologiske og klimabetingende forhold. Dalgangene Velika- og Mala Paklenica er de mest storslagne. Vi starter vår fottur i Velika Paklenica som er en 14 kilometer lang kløft med opp til 700 meter høye fjellvegger. Dagens

fottur, som beregnes å ta seks timer, starter med en stigning i cirka en time før vi deretter fortsetter å vandre i mere jevnt terreng resten av dagen. Det blir en heldag i fjellene med en TEMA-piknik for å fylle på energidepoene. I Paklenicas beskyttelse trives rovfuglene og på de høye klippene hekker for eksempel kongeørnen, men først og fremst pilegrimsfalken.

På kvelden oppdager vi selve byen Zadar sammen. Kanskje den beste tiden på døgnet å besøke byen på er på kvelden når solen senker seg. Alfred Hitchcock skal nemlig ha sagt: “The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida”. Vi rusler gjennom Zadars gamle bydel, hører Havets orgel og ser Solmonumentet lengst ute på odden.

Dag 3 – Verdensarven og nasjonalparken Plitvice med sine sjøer

Plitvice er ikke bare et nasjonalt klenodium, det er en for verden nøye utvalgt sted av betydning ifølge Unesco. Verdensarven og også nasjonalparken når vi etter cirka 1,5 timers bussreise gjennom Velebitfjellene. Dagens fottur på 9 kilometer kompletteres med en ferd på en av parkens vakre sjøer med båt. Ulike nivåforskjeller i karstfjellet har skapt et sjøsystem med en hel rekke fossefall, høye som lave. Vår sti er med andre ord kupert og det kan finnes en del rullegrus.

Skogen rundt omkring er trolsk og her hører flere ville dyr hjemme, som f.eks. bjørn, ulv og oter. Den rike floraen på nesten 1 300 arter i 112 ulike familier fascinerer også, men alt fra orkidéer til den kjøttetende rundsoldoggen.

Dag 4 – Krka nasjonalpark

Vi sjekker ut fra vårt hotell og reiser sørover. I dag skal vi utforske nok en nasjonalpark som kan skryte av sine flotte fossefall i en vakker natur, nemlig Krka nasjonalpark. Stien er relativt lettvandret men har en bratt innledende stigning og en total høydeforskjell på cirka 175 meter. Vi vandrer langs en del av den drøye 70 km lange karstelven Krka som har sitt utløp i Adriaterhavet. En hel rekke vinmøller finnes langs elveløpet. Mange var i bruk frem til starten på 1900-tallet og noen av dem har blitt restaurert for å gi et bilde av det tradisjonelle livet langs Krka.

Fra fossefallene ved Roski Slap (fossefall heter slap på kroatisk) går vi ombord på en båt som tar oss gjennom ravinen for et besøk på øya Visovacs kloster. På ettermiddagen fortsetter vi med bussen til Splits havn der vi tar ferjen til Brac. Adriaterhavets tredje største øy er 40 kilometer lang og 15 kilometer bred. Her tilbringer vi de tre påfølgende nettene.

Dag 5 – Gourmetvandring på Brac

Dagens fottur blir blant Kroatias matopplevelser. Mellom et par av øyas byer går vi en vandrings-/gourmetsti med flere stopp av forskjellig karakter. Vi besøker blant annet et par konobas, det vil si små lokale restauranter, for prøvesmakinger. Til dels blir det kjøtt i en litt annet form. Brac er nemlig spesielt kjent for sitt gode lammekjøtt. Dessuten blir det prøving av rakija, Kroatias egen snaps. Vi kommer også til å få mulighet til å smake en families egne vinproduksjon.

I dag kommer du også til å få mulighet til å besøke Zlatni Rat, eller Golden Horn/Cape som stranden kalles. Denne gylne odden endrer retning etter havets strømninger og er kanskje Kroatias me4st velkjente strand. Det blir med andre ord også tid til sol og bad eller annen avslapping denne dagen.

Dag 6 – Eremitasjen Blaca

Eremitasjeklosteret Blaca ble grunnlagt i 1551 av to glagolitiske munker på den sørlige siden av Brac og var i virksomhet som kloster frem til 1963. Munkene var gjennom årene meget fremstående innenfor astronomi og deres observatorium var viden kjent. Man har også produsert vin, honning og ost helt siden klosteret ble grunnlagt.

Kanskje reisen er målet i seg selv. Klosteret er nemlig velbeskyttet, og for å nå det starter vi med å reise til øyas høyeste punkt og starter vår fottur gjennom skoger og raviner langs serpentinstier trampet opp av esler og hester. Klosteret er ikke synlig fra stranden men etter besøket i Blaca har vi bare en svakt skrånende sti ned til havet der en båt venter på å ta oss tilbake til Bol og vårt hotell. Båtturen beregnes til cirka 40 minutter.

Dag 7 – Split, by og strand

Tiden har kommet til å legge øylivet bak oss og vende tilbake til fastlandet. Med ferje ankommer vi Split og passer da på å utforske denne vakre verdensarvlistede byen. Du får tid til å rusle rundt ommkring, men vi spiser en felles lunsj inne i byen.

På ettermiddagen sjekker vi inn på vårt hotell i Podstrana. Her i utkanten av Split har vi en rolig beliggenhet rett ved havet og du kan nyte en deilig kveld. Avhengig av vær og vin kanskje det blir både et bad og en vakker solnedgang i havet.

Dag 8 – Verdensarven Trogir og deretter hjemover

Fotturen i dag blir en tradisjonell byvandring i den av Unesco verdensarvlistede byen Trogir. Vandringen er på en øy, da størstedelen av Trogirs gamle bykjerne ligger på en øy og er omringet av en mur med to porter, hvorav den ene åpner seg mot en bro til fastlandet. Grekerne bosatte seg her cirka 380 f.Kr., og i tillegg til dem finnes det også spor etter romere, saracenere, ungarske konger og venezianere. Trogir er alltid vakker, men under sen vår og tidlig høst er det mindre besøkende og man kan i fred og ro nyte av alle de arkitektoniske detaljene og mesterverkene som pryder byen.

Etter byvandringen fortsetter vi den korte veien til Splits flyplass for hjemreise.

(Avhengig av flytid kan eventuelt besøket i Trogir gjennomføres på nest siste dag, dag 7, ved retur til fastlandet fra Brac)

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlig overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer hvorav 4 er pikniklunsjer
• 1 middag
• Inngangsbilletter ifølge program (3 nasjonalparker, 2 klostre)
• Gourmetvandring på Brac (vin, snaps m.m.)
• 2 båtturer + ferje t/r Brac
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise Norge – Split. Transfer til hotellet, 130 km. Tre overnattinger på hotell i Zadar.

Dag 2

Zadar – Paklenica, 40 km enkel vei. Fottur i Paklenica nasjonalpark, 10 km. Kveldsutflukt til Zadar. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 3

Zadar – Plitvice 120 km enkel vei. Fottur i nasjonalparken Plitvice, cirka 9 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 4

Zadar – Krka nasjonalpark – Brac, 195 km. Fottur i Krka nasjonalpark 8,5 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell på Brac.

Dag 5

Kulinarisk vandring med prøvesmakinger, 6 km. Frokost og lunsj med prøvesmakinger er inkludert.

Dag 6

Fottur til Eremitasjen Blaca, ca 13 km og båttur. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 7

Brac – Split, 75 km. Frokost og lunsj erinkludert. En overnatting på hotell i Podstrana/Split.

Dag 8

Byvandring i Trogir ca 1 time. Flyreise Split – Norge. Frokost er inkludert.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Split t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet angis.

Valuta

Kuna (HRK)

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer under valutaveksling her.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert på denne reisen. Vi anbefaler i stedet å bergne 20 EUR til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 


Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Gode tursko. Ingen formell kleskode kreves, men det settes pris på om man kler seg opp litt ved f.eks restaurantbesøk.

For øvrig

Tips og informasjon om TEMAs fotturer finner du her 

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
09.04.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2022-04-09
06:40
2022-04-09
08:50
Lufthansa, 865
Frankfurt
Split
2022-04-09
11:25
2022-04-09
13:05
Croatia Airlines, 413
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Munich
2022-04-16
16:55
2022-04-16
18:15
Lufthansa, 1717
Munich
Oslo
2022-04-16
20:05
2022-04-16
22:15
Lufthansa, 2456
8 dager Fottur i Kroatia Oslo 20 490 NOK 4 plasser igjen Bestill
23.04.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2022-04-23
06:20
2022-04-23
08:30
Lufthansa, 865
Frankfurt
Split
2022-04-23
11:25
2022-04-23
13:05
Croatia Airlines, 413
Munich
Oslo
2022-04-23
19:30
2022-04-23
21:40
Lufthansa, 2456
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Munich
2022-04-30
16:55
2022-04-30
18:15
Lufthansa, 1717
Munich
Oslo
2022-04-30
20:05
2022-04-30
22:15
Lufthansa, 2456
8 dager Fottur i Kroatia Oslo 19 950 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.09.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Split
2022-09-03
07:45
2022-09-03
10:40
SAS, 7327
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Oslo
2022-09-10
11:30
2022-09-10
14:20
SAS, 7328
8 dager Fottur i Kroatia Oslo 20 750 NOK 6 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Fottur i Kroatia Oslo 18 550 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.