Nyhet

Fottur i Kappadokia

Kappadokias dype dalganger og spesielle, eroderte naturskulpturer byr på eventyrlike vandringer i omgivelser som like gjerne kunne vært surrealistiske kunstinstallasjoner. I denne forunderlige regionen har mennesker i årtusener bygget klippekirker, klippeklostre, sammentrengte landsbyer og underjordiske byer som vi besøker på våre fotturer. 

Reisefakta

Land: Tyrkia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-21 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Bytur i Ankara
 • Fotturen i Ihlaradalen
 • Grottebyen i Göreme
 • Fotturen i Rödadalen
 • Mustafapasa

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst Ankara
Flyet til Ankara går via Istanbul, der vi bytter fly. I Ankara venter reiseledere og buss for en kort bussreise til hotellet. Flytidene kan variere i løpet av sesongen. Etter innsjekking er resten av dagen fri frem til felles middag.

Dag 2. Anatolias sivilisasjoner og Ihlaradalen
Morgentimene i Ankara vies først til det moderne Tyrkias far ved det imponerende gravmonumentet Kemal Atatürk-mausoleet. Deretter fortsetter vi til ett av Tyrkias uten tvil mest interessante museer, Museet over Anatolias sivilisasjoner, som er en perfekt introduksjon til Anatolias meget komplekse historie av folkevandringer og høykulturelle sivilisasjoner.

Etter lunsj forlater vi Tyrkias hovedstad og begynner bussreisen til Kappadokia, der vi ankommer sent om ettermiddagen. Etter innsjekking på hotellet blir det litt ledig tid før middag.

Dag 3. Vandring og Den røde kirken
I dag begynner vi vår første vandring. Veien vi har valgt går fra Ihlara mot landsbyen Belisirma i den vakre Ihlaravinen, Kappadokias dypeste, "skåret" ut av elven Melendiz som slynger seg i sin helhet 14 km gjennom et fantasieggende og meget vakkert landskap fylt med historie og hundrevis av såkalte grottekirker. Dekorasjonene i flere av disse religiøse bygningene kan dateres til en periode mellom 600- og 1300-tallet.

Vi spiser lunsj på en lokal restaurant ved elven Belisirma før vi drar tilbake til hotellet. Før middag besøker vi Kızıl Kilise, også kalt Den røde kirken, som ble bygget av Justinian den store og tilegnet Gregory av Nazianus (en av Kappadokias fedre).

Vi vandrer 6 km i dag og 6 km i morgen i disse fortryllende omgivelsene.

Dag 4. Grottekirken i Selime og den underjordiske byen Kaymakli
Etter frokost drar vi tilbake til Ihlaradalen og landsbyen Belisirma der vi fortsetter å utforske den nordlige delen av denne vakre dalen.

Etter en vandring på 6 km gjennom denne oasen som elven har skapt midt i ørkenlandskapet, når vi byen Selima. Her utforsker vi klosterbosetningene med katedral og sovesaler hugget ut i en stor fjellformasjon. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant og reiser deretter med buss ca. 1 time til Kaymakli, en underjordisk by. Denne samfunnsbygningen i åtte underjordiske etasjer rommet opptil 20 000 innbyggere, som ved trusler om fiendtlige angrep kunne klare seg i opptil 6 måneder. I dag kan du via en labyrint av tunneler komme ned fire etasjer og se soverom, spiskammers, kjøkken, vinkjeller, kapeller med mer. Den underjordiske byen fikk oksygen via intrikate, dype ventilasjonskanaler. Byen har sin opprinnelse flere århundrer før vår tidsregning. Faktisk ble den brukt så lenge som frem til 1920-tallet.

Etter vandringen forlater vi Ihlara og fortsetter til Mustafapasa, som ligger i Kappedokias sentrale områder. Her bor vi de gjenstående 4 nettene. Vi spiser felles middag om kvelden.

For 80 år siden ble Mustafapasa Sinasos kalt "solens by". Byen var rik med en blomstrende økonomi. Den gresk-ortodokse befolkningen, som utgjorde over 8000 sjeler, ble tvunget bort. En enorm folkeutveksling startet etter fredsavtalen i Lausanne i 1923. Totalt var det over en million grekere som ble tvunget til å forlate hjemmene sine, som nå lå i Tyrkia. I motsatt retning ble 400 000 tyrkere flyttet fra hjemmene sine på gresk territorium.

I dag står flere av de store villaene tomme og forlatt til værets makter, men du kan fortsatt fornemme velstanden som en gang fantes her.

Dag 5. Vandring i Den hvite dalen og Göreme
Kappadokia har ett av de mest bemerkelsesverdige landskapene på jorden. Dette høylandet med sine dype daler og merkelige naturlige skulpturer ble dannet for cirka tre millioner år siden gjennom kraftige påfølgende vulkanutbrudd som dekket hele platået med vulkansk tuff. Gjennom vind, regn og store temperaturvekslinger mellom varme somre og kalde vintre har erosjonen skapt de mest eiendommelige formasjonene i landskapet med søyler, pyramider og kjegleformede tårn som gir et nesten surrealistisk inntrykk. I dette merkelige området har menneskene i årtusener etablert seg med klippekirker og klippeklostre, overfylte landsbyer og underjordiske byer.

Til tross for landskapets sterilitet er fargerikdommen blandet med nyanser i rødt, gult, grått og hvitt. Under våre vandringer og utflukter blir vi kjent med den unike og eldgamle kulturen i dette området.

Etter en kort kjøretur fra hotellet (ca. 25 min) ankommer vi "Den hvite dalen". Vi starter vandringen her fra den nedre delen av dalen og tar oss opp gjennom unike topper, mot Uchisar. Dette er den høyeste steinformasjonen i den sentrale regionen og her nyter vi den vakre utsikten. Vår siste etappe av dagens vandring går ned gjennom duedalen til den lille byen Göreme. Her nyter vi dagens lunsj og besøker det store friluftsmuseet. Under det bysantinske rikets storhet eksisterte det over 365 klostre i lille Göreme.

I dag er det mulig å fly luftballong. Se mer informasjon under fliken Viktig om reisen.

Dag 6. Vandring i Den røde dalen
Dagens vandring starter i Zemidalen. Vi vandrer nedover langs pastellfargede klipper og gjennom tunneler mot Göreme. Vi får lønn for strevet halvveis, da vi kan nyte den fantastiske utsikten over byen Göreme og dens eventyrlige steinformasjoner. Deretter fortsetter vi i Den røde dalen, Kızılçukur, på tyrkisk. Det er et av de vakreste stedene i Kappadokia. I løpet av denne vandringen får vi se små vingårder og jordbruk og ulike typer fruktplantasjer. Vi ser også flere gamle grottekirker underveis.

Vi stopper ved en av vingårdene midt i Den røde dalen, der en familie serverer oss lunsj. Når vi har fylt på energilagrene med den hjemmelagde lunsjen, fortsetter vi vandringen mot landsbyen Cavusin.

Sent om ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 7. Vandring i Gomedadalen og lunsj hos en jordbruksfamilie
Reisens siste vandring gjør vi i Gomedadalen. Vi går cirka 10 km fra hotellet til landsbyen Ayvali. Dette er en av de minst besøkte turstiene i området, og vi nyter stillheten som innfinner seg utenfor allfarvei i regionen. I Ayvali blir vi invitert på lunsj av en lokal jordbruksfamilie og vi får lære mer om de lokale produktene og hverdagslivet her.

Når vi har sagt ha det til vertsfamilien vår, drar vi tilbake til Mustafapasa og det blir tid til shopping i byen Urgup. Her finnes det også mulighet for å bli med på en vinsmaking hos en av de lokale vinprodusentene.

Om kvelden venter avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 8. Hjemreise
I dag er det hjemreise til Skandinavia og det er på tide å ta farvel med Kappadokia og det eventyrlige landskapet her.

Dette er inkludert i reisen

Fly t/r
Alle overnattinger
7 frokoster
5 lunsjer
5 middager
Innganger i følge program
TEMA reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Ankara. En overnatting på hotell i Ankara. Middag er inkludert.

Dag 2
Ankara – Güzelyurt. 268 km. Byrundtur i Ankara. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Güzelyurt.

Dag 3
Vandring i Ihlaradalen, 6km. Besøk ved Kızıl Kilise, Den røde kirken. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Vandring i Ihlaradalen, 7 km. Buss 100 km. Utflukt til Kaymakli den underjordiske byen og til Belisirma med grottekatedralen Selime. Frokost, lunsj og middag er inkludert. 4 overnattinger på hotell i Mustafapasa.

Dag 5
Vandring i Den hvite dalen, 6 km. Buss 25 km. Utflukt til det arkeologiske friluftsmuseet i Göreme. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6
Vandring i Den røde dalen, 11 km. Buss 35 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7
Vandring i Gomedadalen, 10 km. Buss 40 km. Ledig tid i Mustafapasa og Urgup. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8
Mustafapasa – Nevsehir – Istanbul – Skandinavia. Buss 55 km. Transport og flyreise via Istanbul. Frokost er inkludert.

Tyrkia

Innbyggere 81 millioner
Flateinnhold 779 452 km² (hvorav 23 764 km² i Europa)
Valuta Tyrkisk lira (TRY)
Religion Muslimer 94 %
Språk Tyrkisk er offisielt språk, kurdisk største minoritetsspråk

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår

Flyreise Ankara/Nesehir via Istanbul t/r. TEMAs reiseledelse, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, adganger og transport under reisen ifølge dagsprogrammet.


Ekstra utflukt – luftballongtur

Det er mange som forbinder Kappadokia med å sveve over fjellene og det magiske landskapet i en varmluftsballong. Skal man noen gang opp i en slik ballong er det her man skal gjøre det! Dag 5 og 6 er passende. Hvis været ikke tillater det dag 5 er det en ny mulighet under dag 6. 

Påmelding skjer etter bestilling av reisen. Vi sender ut en e-post med påmelding cirka en måned før avreise. Betalingen skjer på plass til lokalguiden.  

Aktiviteten finner plass tidlig på morgenen like etter gryningen ved soloppgang. Flyturen varer i cirka en time og avsluttes med et glass musserende vin etter landiing. Transport dit og tilbake til hotellet er inkludert. Ettersom man flyr tidlig på morgenen kolliderer det ikke med øvrig program.  


Prisene varierer avhengig av hvor mange som velger å fly. Man betaler i Euro, kontant eller med kort. Med kort er det cirka 10 Euro dyrere. Prisene under er cirkapriser.


Pris 2020: 240 EUR. 


Valuta

Tyrkiske lire (TRY).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste restauranter og butikker. Uttaksautomater finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

I reisen inngår måltider ifølge program, så pass på utgifter til øvrige måltider, drikke og forfriskninger i løpet av reisen.

Driks

Felles driks inngår ikke i prisen for reisen. I stedet anbefaler vi å å beregne 55 EUR per person til sjåfører, lokale guider, restaurantpersonale og til aktiviteter som inngår. Betales på stedet til vår Tema-reiseleder, som tar seg av fordelingen.

Klima

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser finnes enkelt på ulike nettsteder om vær, egnede sider er www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Et lett ullplagg kan være smart å ha med, dersom det skulle blåse eller være kjølig en dag, frem for alt på vår- og høstreisene. Det viktigste er kanskje et par solide, bekvemme sko, med tykke såler, som er gode å gå i, av typen tursko eller turstøvler. Husk også å tenke på klær som dekker skuldre og knær ved besøk i religiøse bygninger, herrer bør ha langbukser og damer skjørt som dekker knærne.

I fjelltraktene inne i landet er temperaturen som regel ytterligere et par grader lavere enn det som angis i klimatabellen. Frodig regn kan også forekomme. Ta med badetøy, da enkelte hoteller har basseng (åpne fra midten av mai).

Vandringene

Vandringene er relativt lette. Landskapet er delvis kupert og går sjelden på helt flat mark. Det går ofte opp- eller ned. Noen av stiene er steinete, noe som kan være slitsomt for personer med ledd- eller ryggproblemer.

Dersom kondisjonen er normal til god, er dette likevel ikke noe problem. Personer med anlegg for svimmelhet, kan oppleve visse passasjer som vanskelige. Vi går også på stier og småveier i et urgammelt kulturlandskap med brede vyer.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer.


Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.