Fottur i Albania og Nord-MakedoniaVia Egnatia og Galičicas topper 

Albania og Nord-Makedonia har gjestmild kultur og mye urørt natur. Vi har utforsket ukjente turstier og møtt nasjonal stolthet over land og tradisjoner. I Albania går vi langs romernes Via Egnatia, og i Nord-Makedonia opp på høydene i nasjonalparken Galičica. Vi gjør oss kjent med området rundt vakre Ohridsjøen, før reisen avsluttes i pulserende Tirana.

Reisefakta

Land: Albania, Nord-Makedonia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Romernes Via Egnatia
 • Voskopojas rolige og lokale atmosfære
 • Panoramautsikt i nasjonalparken Galičica
 • Ohridsjøen med historie og kultur
 • Hjemmebesøk med smakstester av lokale spesialiteter

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1 – A som i Albania

Reisen begynner i Albania, der vi lander på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var lenge ett av de mest lukkede landene i verden. Fra slutten av andre verdenskrig til kommunismens fall i 1991, tillot man kun svært få reiser inn og ut av landet. I dag er situasjonen annerledes og turister reiser uten problemer fram og tilbake over grensen, selv om det ved grensekontrollene kan oppstå køer med en del venting.

Reiselederen møter oss på flyplassen og transporten går til Elbasan, som ligger cirka 50 kilometer sør for Tirana. Byen er en av mange kulturbyer i landet og har en lang historie, med blant annet en borgruin og gamle bymurer som bevis på dette.

Dag 2 – Via Egnatia

Vi forlater Albania på Via Egnatia, den gamle romerske militær- og handelsveien som bandt sammen Durres og Konstantinopel. Veien ble bygget på 200-tallet før Kristus og har spilt en viktig rolle i historien til Romerriket, gjennom hele antikken og den bysantinske æraen.

Veed Ohridsjøen tar vi en lunsjpause på en lokal taverna og fortsetter deretter ut på den albanske landsbygden og opp til den avsidesliggende landsbyen Voskopoja, omgitt av Morava-fjellene.

Voskopoja hadde en gang navnet Moschopolis, og var på 1700-tallet et kulturelt og kommersielt sentrum for rumenerne. Her ble det første boktrykkeriet på Balkan startet. Men byen ble rasert av Ali Pascha i 1788. I dag kan man i omgivelsene og frukthagene se skjulte ruiner som minner om byens storhetstid.

Dagens fottur: Cirka tre timer og cirka 8 kilometer, på steinlagt vei og skogsbilvei.

Dag 3 – Voskopoja

Vi nyter av en rolig morgen i den klare fjelluften. Landsbyen ligger cirka 1160 meter over havet og vannet i kranene er friskt kildevann. I Voskopoja bor det i dag kun cirka 500 personer, sammenliknet med 60 000 innbyggere på 1700-tallet.

Fotturen i dag går i kuperte omgivelser, gjennom skog og over enger. Halvveis kommer vi til den lille landsbyen Shipske, der vi besøker steinkirken Shen Gjergji (St George-kirken), som har fine ikonbilder og veggmalerier å vise fram. vi spiser lunsj etter vandringen i Voskopoja, tilberedt med lokale råvarer.

Om ettermiddagen besøker vi en lokal familie som vennlig og stolt byr på egenprodusert raki.

Dagens fottur: Cirka fire timers enkel vandring på 11 kilometer. Grusvei og sti fra Voskopojas 1160 moh. til det høyeste punktet på 1380 moh.

Dag 4 – Panorama og Korce

Dagens fottur er omtrent like lang som gårsdagens, men i stedet går vi sørover fra Voskopoja, og har fler stigninger. Vi går gjennom raviner og enger opp til en høyde i nærheten, der vi har panoramautsikt over området. På veien treffer vi kanskje noen av traktens sauegjetere. Vi spiser lunsj etter vandringen i Voskopoja, tilberedt med lokale råvarer.

Vel tilbake i Voskopoja takker vi for oss, tar bagasjen og drar videre til byen Korce. Her er det kort vei både til den makedonske og greske grensen. I antikken hadde Korce navnet Pelion, og byen har en lang historie som handelssted med stor flerkulturell basar og som sentrum for teppehandel. Med så kort vei til Hellas og den gresk-ortodokse kirken, viser man her stolt fram en ortodoks katedral.

Vi vandrer rundt på byens brosteinsgater  før vi sjekker inn på det komfortable overnattingsstedet vårt i utkanten av byen.

Dagens fottur: Cirka 5 timer, litt mer krevende fottur på cirka 12 kilometer. Skogsbilvei og sti med en stigning på cirka 400 meter.

Dag 5 – Nord-Makedonia

Etter noen innkjøp til pikniken krysser vi grensen til Nord-Makedonia og kommer inn i Galicica nasjonalpark, der vi kan nyte en morgenkaffe ved klosteret St Naum, like ved Ohridsjøen.

Nasjonalparken Galicica er en del av fjellkjeden Sara-Pind. På grunn av den vakre naturen og omfattende stedegen flora og fauna, ble den makedonske delen av fjellene mellom innsjøene Ohrid og Prespa utnevnt til nasjonalpark i 1958. Det er flere høye topper i parken og det er opp dit vi vandrer i dag, slik at vi får en strålende utsikt hvis været tillater det. Her oppe er det også muligheter for å se kongeørn.

Etter pikniklunsjen fortsetter vi nedover og nordover langs Ohridsjøen til byen med samme navn, Ohrid. Her sjekker vi inn for to netter på hotell. Vi avslutter dagen med en felles middag.

Dagens fottur: Mer krevende tur på sti, 8 kilometer og 680 høydemeter, beregnet turlengde cirka 4 timer.

Dag 6 – Galicica nasjonalpark og Ohridsjøen

Også i dag går vi til fots i Galicica nasjonalpark, men fotturen er mindre krevende og går langs fjellsidene mot Ohridsjøen. Sypresser gir skygge, men står ikke i veien for den vakre utsikten. Det blir en dag med både natur- og kulturinnslag. Til lunsj finner vi et gjestgiveri der vi får en demonstrasjon av hvordan man lager makedonske paier, som smaker fantastisk etter turen til fots.

Tidlig om kvelden la vi til fots for å oppdage mer av Ohrids sjarm og kirkene, som har gjort området til et av verdensarvene på Unescos liste.  Resten av kvelden kan du slappe av og nyte av fasilitetene på hotellet.

Dagens fottur: Enkel vandring på cirka 8 kilometer, på sti og skogsbilvei uten store høydeforskjeller.

Dag 7 – Tilbake til Albania og Tirana

Vi forlater Nord-Makedonia og drar gjennom fjellpasset tilbake til Albania. I stedet for den store, moderne motorveien velger vi den gamle landeveien og gjør en vandring mellom et par søvnige landsbyer. Floraen er en annen og utsikten er også her imponerende, selv om vi er omgitt av lavere topper og ikke fjell. I slutten av turen kommer vi til en landsby der vi bys på grillet lokalt kjøtt til lunsj.

Om ettermiddagen fortsetter vi det korte stykket inn til hovedstaden Tirana. Vel framme tar vi en rundtur i byen og opplever blant annet utsikten fra martyrenes begravelsesplass. Arkitekturen her bærer sterkt preg av den kommunistiske æraen. Men borgermesteren Edi Rama, som egentlig er kunstner, har tatt initiativ til å sette farge på byen og hele Albania. Flere bygninger er malt i klare farger som delvis kan minne om Mexico. Det kanskje mest påfallende er et grønt hus som det er malt masse piler på, og alle peker mot vest.

Kveldens middag er avskjedsmiddagen og den er også tradisjonell, med mange lokale spesialiteter.

Dagens fottur: Enkel vandring på grusveier i ca 10 kilometer, cirka tre timer.

Dag 8 – Hjemreise fra Tirana

Den siste dagen, men for morgenfuglene anbefales en tur i bymiljø for å se når Tirana våkner til liv.

Dette er inkludert i reisen

• Fly Skandinavia–Tirana, t/r
• Alle overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 1 pikniklunsjer
• 4 middager
• Inngangsavgifter og utflukter i henhold til programmet
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Albania. Busstransport flyplass – Elbasan 60 km. En overnatting på hotell i Elbasan.

Dag 2
Elbasan – Voskopoja, 145 kilometer. Fottur på Via Egnatia, 8 kilometer. Frokost, lunsj og middag. To overnattinger på enkelt hotell i Voskopoja.

Dag 3
Fottur ved Voskopoja, 11 kilometer. Frokost, lunsj og middag.

Dag 4
Fottur ved Voskopoja, 12 kilometer. Buss Voskopoja – Korce, 25 kilometer. Bryggeribesøk. Frokost, lunsj og middag. En overnatting på hotell i Korce.

Dag 5
Korce – Ohrid, 80 kilometer. Fottur i Galicica nasjonalpark, 8,5 kilometer, og byvandring i Ohrid. Frokost, pikniklunsj og middag. To overnattinger på hotell i Ohrid.

Dag 6
Fottur i Galicica nasjonalpark, 8 kilometer. Ledig kveld i Ohrid. Frokost og lunsj.

Dag 7
Ohrid – Tirana, 140 kilometer. Fottur på den albanske landsbygda ved Gracen 10 km. Byrundtur i Tirana. Frokost, lunsj og middag. En overnatting på hotell i Tirana.

Dag 8
Busstransport flyplassen, 20 kilometer. Fly Albania – Skandinavia.

Albania

Befolkning 2,9 millioner
Flateinnhold 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteres i grunnloven. Albanerne konverterte til kristendommen under romertiden, men under det osmanske riket konverterte mange til islam
Språk Albansk

Nord-Makedonia

Befolkning 2 100 025
Flateinnhold 25 713 km²
Religion Makedonskt ortodokse (65%), muslimer (ca 34 %)
Språk Offisielle språk er makedonsk (66,5%), albansk (25,1%)

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Tirana tur-retur, øvrige transporter i henhold til programmet, delt dobbeltrom, måltider i henhold til programmet, TEMAs reiseledelse, alle utflukter og inngangsavgifter beskrevet programmet om ikke annet er spesifisert.

Valuta
Albania: Lek (ALL)
Nord-Makedonia: Denars (MKD)
Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Felles driks inngår ikke i reiseprisen. Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 50 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær
Gode tursko. Det kreves ingen formelle klær, men lokalt blir det satt pris på at gjestene har pene klær, for eksempel ved restaurantbesøk.

Fotturen:
Tips og informasjon om TEMAs fotturer

Hotell/overnatting

Kommentarer

På denne reisen varierer overnattingstedene i utforming og standard, fra byhotell til enkle vertshus på landsbygden. I den lille landsbyen Voskopoja finnes kun mindre og enkle hotell/vertshus. Avhengig av størrelse på gruppen eller sammensetning av dobbelt- og enkeltrom kan vi deles opp på ulike steder. Det vil i så fall være samme standard og ligge innen gåavstand fra hverandre. 

För avresor 4e Maj och 14e September bor vi på Hotel Tino & Spa i Ohrid
För avresor 4e Ma bor vi på Hotel Colossoe i Tirana
För avresor 25e Maj och 4e Oktober bor vi på Royal View Hotell i Ohrid

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
27.04.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2024-04-27
06:40
2024-04-27
08:45
Lufthansa, 865
Frankfurt
Tirana
2024-04-27
11:50
2024-04-27
13:55
Lufthansa, 1424
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2024-05-04
15:00
2024-05-04
17:20
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Oslo
2024-05-04
21:45
2024-05-04
23:45
Lufthansa, 864
8 dager Fottur i Albania og Nord-Makedonia Oslo 21 050 NOK Fullbooket
07.09.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Warsaw
2024-09-07
10:45
2024-09-14
12:45
Lot, 482
Warsaw
Tirana
2024-09-07
14:30
2024-09-14
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-14
13:30
2024-09-14
15:40
Lot, 598
Warsaw
Oslo
2024-09-14
16:50
2024-09-14
18:55
Lot, 483
8 dager Fottur i Albania og Nord-Makedonia Oslo 18 350 NOK 6 plasser igjen Bestill
14.09.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Warsaw
2024-09-14
10:45
2024-09-21
12:45
Lot, 482
Warsaw
Tirana
2024-09-14
14:30
2024-09-21
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-21
13:30
2024-09-21
15:40
Lot, 598
8 dager Fottur i Albania og Nord-Makedonia Oslo 17 850 NOK 2 plasser igjen Bestill
21.09.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Warsaw
2024-09-21
10:45
2024-09-21
12:45
Lot, 482
Warsaw
Tirana
2024-09-21
14:30
2024-09-21
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-28
13:30
2024-09-28
15:40
Lot, 598
Warsaw
Oslo
2024-09-28
16:50
2024-09-28
18:55
Lot, 483
8 dager Fottur i Albania og Nord-Makedonia Oslo 19 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
12.10.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Warsaw
2024-10-12
10:45
2024-10-12
12:45
Lot, 482
Warsaw
Tirana
2024-10-12
14:30
2024-10-12
12:45
Lot, 482
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-10-19
13:30
2024-10-19
15:40
Lot, 598
Warsaw
Oslo
2024-10-19
16:50
2024-10-19
18:55
Lot, 483
8 dager Fottur i Albania og Nord-Makedonia Oslo 17 890 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.