Whiskyreise i Skottlandmed Islay og Master Blender Session

I Dumgoyne setter vi oss på skolebenken og bli utdannet til Master blender. Utdanningen starter med at vi prøver fem ulike single malts før du får blande din egen unike, cask-strength, un-chill filtered Glengoyne Single Malt. Reisen avsluttes i Edinburgh. I tillegg til en byrundtur i hovedstaden, spiser vi en fantastisk avskjedsmiddag med whisky som tema – Sláinte!

Reisefakta

Land: Skottland, Storbrittania

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Islay med Bowmore og Laphroaig
 • Båttur til Hebridenes Mull og Iona
 • Klassiske Oban med sitt destilleri
 • Glengoyenes Malt Master Class
 • Middag på Scotch Whisky Experience

Dagsprogram
2024

Dag 1 – Ankomst Skottland og Glasgow

TEMAs reiseleder møter oss på flyplassen og tar oss direkte inn til Glasgow.

Byen som på 1980-tallet var forfallen og problemtynget syder i dag av nytt liv takket være store satsinger. Den viktorianske arkitekturen har blitt rustet opp, slummen har blitt sanert og den positive utviklingen synes å fortsette.

Dag 2 – Whiskysmaking på Bruichladdich destilleri

Tidlig avreise nordover langs Lock Lomond, Storbritanias største ferskvannssjø og videre vestover til Inverary gjennom et storslått kystlandskap, og videre sørover langs Loch Fyne til ferjeleiet Kennacraig. Her går du ombord på ferjen som tar deg til Island of Islay, Hebridenes sydligste øy. Båtreisen tar litt over to timer.

Islay er en forholdsvis flat øy sammenlignet med andre øyer i skjærgården og er viden kjent for sin kotrastrike skjønnhet formet av hav, vær og mennesker som har bodd på øya i tusenvis av år. Her på Islay, produseres noen av verdens mest velrennomerte maltwhiskyer. Ingen whisky sies å være lettere å identifisere, da Islay-whisky har en umiskjennelig aroma og "sterk" karakter. I løpet av ettermiddagen rekker du også å besøke Bruichladdich.

Dag 3 – Whiskysmaking på destilleriene Bowmore og Laphroaig

Det finnes de som vil kvalitetsbestemme Islay-whiskyen utifra tre geogratiske områder; den sydlige, nordlige og middterste øya. De sydlige har den sterkeste aromaen av tjære, torv og røyk. Laphroig f.eks. benytter seg av øyas torvmettede brune grunnvann i alle produksjonsstegene.

Det nordlige Bunnahabhain benytter seg derimot av et lokalt kildevann som gir whiskyen en mildere karakter. Alle gar dog mer eller mindre samme karakteristiske torvrøyk, tjære, tang, alger og havsalt. Du vier hele dagen til å besøke noen av øyas 7 destillerier og fordyper deg i nasjonaldrikkens hemmeligheter samtidig som du lærer å kjenne noen av øyas pittoreske små samfunn og nyter av den vakre og storslåtte naturen.

Dag 4 – Whiskysmaking på Oban destilleri

I løpet av formiddagen forlater du Islay og tar ferjen tilbake til fastlandet. Reisen går nordover langs den skotske vestkysten til Oban, vestkystens ubestridte hovedby. Den lille byen var i begynnelsen et lite fiskesamfunn, men i takt med at dampbåtene utviklet seg ble Oban den naturlige porten til hele den vestlige skjærgårdens øyverden, men også mellomstasjon for ferjetrafikken mellom Inverness og Glasgow.

Fremme i Oban besøker du Oban Destilleries, som ble grunnlagt allerede i 1794. Whiskyen som produseres her tilhører regionen Vestre Høylandet, hvis whisky er betydelig mindre røykfull og "torvet" enn kusinene fra Islay. Fellesnevneren er dog den søtaktige starten og den tørre ettersmaken av pepper.

Dag 5 – Mull og Iona

I Obans havn går du ombord på ferjen til Mull, som er den nest største øya i Hebridene med en levende skjærgårdsbebyggelse. I tillegg til fedrift og fiske er også turismen en viktig inntektskilde. Landskapsbildet er mer dramatisk og variert enn på naboøyene, da Mull har forholdsvis høye fjell – Ben More 940 moh.

Den ville og vakre naturen og det rike dyrelivet - både på land og til vanns - lokker mange besøkende. Flere ulike arter av hval og delfin forekommer i vannet omkring Mull. Med litt flaks dukker disse fascinerende pattedyrene på i fartøyets kjølvann. Med buss tar du sikte på Fionphort lengst ut på den sydvestre odden, hvorifra du gjør en kort båttur over til Iona.

Iona har lenge blitt betraktet som en hellig plass. Kelterne kalte øya Innisnam Druidbneach, "Druidenes øy", der hellige menn gjennomgikk ulike former for religiøse og mystiske ritualer. Øya ble senere kristendommens vugge på den Britiske øyene. Det første kristne klosteret ble grunnlagt allerede i 563 av munken Columba, som var bannlyst på Irland, men veiledet av Gud fant han dette karrige men vakre stedet. Columba og hans disipler reiste først et trekloster som på 1200-tallet ble erstattet med en steinbygning. På starten av 1900-tallet lå klosteret i ruiner, men har nå blitt restaurert og gjenoppreist. Iona Abbey er i dag et populært turist- og pilegrimsmål.

I løpet av ettermiddagen vender du tilbake til Oban, der du har kvelden fri til egen disposisjon.

Dag 6 – Malt Master Class med prøvesmaking på Glengoyne destilleri

Gjennom det skotske høylandet går ferden til Edinburgh via Crianlarich og langs Loch Lommongs nordvestlige bredde. Utenfor det lille samfunnet Dumgoyne ligger Glengoyne Distillery, hvis maltswhisky produseres med en for whiskyfremstilling uvanlig kornsorten, det høykvalitative Golden Promise. I stedet for torvoppvarming benytter man her "ren" varmluft, noe som gjør at den har en helt annen karakter enn de tidligere smakte sortene. Her berikes dine kunnskaper om "livets vann" med en Malt Master-Class. Utdannelsen starter med prøvesmaking av fem ulike sorter av deres single malts. Deretter får du selv blande din egen whisky etter eget ønske og smak. I stedet for en diplom så forlater du klasserommet med din egenproduserte flaske (200 ml) cask-strength, un-chill filtered Glengoyne Highland Single Malt.

Etter en times reise ankommer du Skottlands vakre hovedstad Edinburgh

Dag 7 – Edinburgh og Scotch Whisky Society

Formiddagen vies til en rundtur i Skottlands vakre og interessante hovedstad. På ettermiddagen kan du strose rundt omkring på egen hånd, kanskje besøke et museum eller lokkes til shopping blant butikkene langs Princes Street.

På kvelden samles vi for en passende avrunding på reisen. Vi får besøke medlemsklubben Scotch Whisky Society i deres fine lokaler med middag og whiskysmaking.

Dag 8 – Hjemreise

Transfer til flyplassen og hjemreise

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger 
• 7 frokoster
• 5 treretters-middager
• Inngangsbilletter ifølge program 
• Besøk på 5 destillerier 
• Malt Master Class på Glengoyne Distillery 
• Besøk hos Scotch Malt Whisky Society med middag 
• Båttur til Mull og Iona 
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Glasgow. Middag er inkludert. En overnatting på hotell i Glasgow.

Dag 2

Glasgow – Island of Islay. 20 mil. Besøk på Bruichladdich. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell på Islay.

Dag 3

Destillerier og whiskysmaking på Islays Laphroaig og Bowmore. 4 mil. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4

Island of Islay – Oban. 9 mil. Whiskysmaking på Oban destilleri. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Oban.

Dag 5

Utflukt til Mull og Iona. 6 mil. Frokost er inkludert.

Dag 6

Oban – Edinburgh. Whiskysmaking og Malt Master Class på Glengoynes destilleri. 22 mil. Frokost er inkludert. To overnattingrr på hotell i Edinburgh.

Dag 7

Byrundtur. Besøk hos The Scotch Malt Whisky Society. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8

Edinburgh – Norge. Frokost er inkludert.

Skottland

Innbyggere
5.2 millioner

Flateinnhold
78 772 km²

Valuta
Pund (£) (GBP)

Religion
Church of Scotland (32.4%), katolikker (15,9%), øvrige kristne (5,5%), resterende øvrige mindre samfunn og ikke religiøse

Språk
engelsk, gaelisk, skotsk 

Storbritannia

Innbyggere 65.5 millioner
Flateinnhold 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristne, muslimer 3 %, hinduer 1 % jøder 0,5 %, minoriteter av sikher, buddhister m.fl. Drøyt 15 % tilhører ikke et trossamfunn.
Språk Engelsk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Skandinavia - Glasgow/Edinburgh t/r, bussrundtur og utflukter, del i dobbeltrom, måltider ifølge dagsprogram, entréer samt reiseleder fra TEMA.

Valuta 

Pund (GBP). 

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. Minibanker finnes. 

Les mer under Valutaveksling » 

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks 

Driks er ikke inkludert på denne reisen. I stedet anbefaler vi deg å beregne 20 GBP til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av utdelingen.  

Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på forskjellige værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Været er variert i Skottland og plutselige regnskurer er ikke uvanlig.

Bekledning 

Regntøy kan være bra å ta med seg. Man kler seg også gjerne om til middag. 

Hotell/overnatting

Kommentarer

Avvik fra den vanlige hotelllisten (over) kan forekomme, og vi forbeholder oss retten til å gjøre endringer, og deretter forsøke å finne tilsvarende overnatting med tanke på standard og beliggenhet.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
03.05.2024 8 dager Whiskyreise i Skottland Oslo 34 590 NOK 2 plasser igjen Bestill
04.10.2024 8 dager Whiskyreise i Skottland Oslo 34 650 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.